صفحه 1:
آلودگی بیولوژیکی آب
علیرغم اینکه آلود کی میکروبی آب ممکن است اتفاقی
adh ولی اکثرا آلود کی ها به دلیل دفع فاضلابهای
خانگی»,صنعتی و کشاورزی میباشد. بطور كلى بين
دسترسی به آب. میزان مصرف سرانه و وضعیت بهداشتی
جامعه ار تباط مستقیم وجود دارد. بنابراین با ارتقاء سطح
بهداشت جامعه , شیوع بیماریهای عفونی و میزان مرک و
مير كاهش مى يابد.
صفحه 2:
بیماری های مرتبط با آب
Water Related
Disease
منظور از بیماریهای مرتبط با آب بیماریهایی است که به
نحوی در ارتباط با آب با آلودگیهای موجود در آن می
باشد.
صفحه 3:
۱ - بیماری های منتقله از آب
Water Borne Disease
بیماری های منتقله از آب در واقع هنگامی رخ می
دهند که عامل بیماریزا همراه آب به وسیله انسان
آشامیده می شود. مهمترین بیمار یهای منتقله از آب
عبار تند از : وباء حصبه» هپاتیت. عفونی(0)), اسهال
باسيلى و آميبى
صفحه 4:
SS
بیماری های این گروه دارای سیر انتقال مدفوعی-
دهانی ( 0۳1 ددح" ) مى باشند.
اين بيمارى ها از طريق خوردن آب يا غذاى آلوده »
تماس با شخص با حیوان آلوده و تماس با آثروسل های
حاوی میکروا رگانیسم انتقال می یابند.نظیر شیکلوزیس, وبا
و
جهت كنترل اين بيمارى هاء روش هاى مختلف انتقال
باید مورد توجه باشد.
- تأمين آب آشامیدنی سالم
- اصلاح عادات مرذم
- بهسازی محیط
صفحه 5:
در صورت بروز cory! بیماری های منتقله از آب » شیوع
پیماری در همه سنین و همه طبقات اجتماع مشاهده
می شود.
صفحه 6:
- بيماريهاى ناشى از عدم ستاك شتشوی کافی
Water- Washed Disease
منظور بیماریهایی است که مصرف مقدار مناسبی از آب
جهت مصارف بهداشتی و شتشو موجب کاهش شیوع
آنها می گردد نظبر وباه اسهال های باسیلی و تراخم
در اين جيمارى ها کمیت آب مصرفی نسبت به کیفیت آن
دارای اهمیت بیشتری است. این دسته از بیمار یها شامل
بیماریهای دارای سیر انتقال مدفوعی-دهانی و با
جیماریهائی است که به واسطه عدم دسترسی به آب کافی
برای شستشو از یکت فرد به فرد دیگر منتقل می شوند.
صفحه 7:
بیماری های ناشی از عدم شستشوی کافی به سه دسته کلی
تقسیم می شوند:
- عفونت های دستگاه گوارش: بیماری های اسهالی, وبا حصبه
- عفونت های پوست و چشم: تراخم» عفونت های قارچی
پوست
- بیماری هایی که توسط شپش يا مایت منتقل می
شوند: تیفوس» تب راجعه
صفحه 8:
۳ - بیماری هایی که آب در سیکل اننقال آنها نقش دارد.
Ouer- Owed Osea
اين بيماريها معمولاً به وسیله ار گانیسم های بیماریزاتی
که قسمتی از سیکل زند گی خود را در بدن موجودات
آبزی می گذرانند منتقل می شود. نظبر شیستوزومیازیس
(حلزون) و درا کونتیازیس( سیکلوپس)
صفحه 9:
۶- بیماریهای منتقله بوسیله حشرات اقل مرتبط با آب
Insect- Vector Disease
شوند.در لیرا.لتعشراتهمکولسیسا 39 [Jobo 9
برووشش مي بابند(نظير مللؤياء تسزردء لنكوسر كيازيسل
و بسا در نزشیکیبنلبع آبلز میزبلنهاعانسانیخونخواییمی
کنند( نسظیر تسریبانوزومیازیس با بسیماییخولب
صفحه 10:
چا SS "
بیماریهای مرتبط با آب و روشهای پیشکیری
روش پیشگیری مکانیسم انتقال
بهبود کیفیت آبهای آشامیدنی ۱)بیمار یهای منتقله از
"عدم استفاده از دیگر منابع آب غیر بهداشتی ot
حتى به طور موقت )- Water
(borne
افزايش کمی مقادبر آب مصرفی ۲)بیمار یهای ناشی از
بهبود شرایط دسترسی و قابل اعتماد و بهداشتی | عدم شستشوى كافى
بودن آبهای مورد مصرف در منازل Water-)
تقاء سطح بهداشت جامعه (washed
صفحه 11:
کاهش تماس با آبهای آلوده . ۳ بیماریهایی که
"کنترل جمعیت حلزونهای آبزی آب در سیکل انتقال
کاهش آلود کی منابع آب سطحی با مدفوع | آنها نقش دارد
Water-)
(based
-بهبود شرایط آبهای سطحی . ) بیمار بهای منتقله
"حذف جایگاههای پرورش و تکثیر حشرات | به وسیله حشرات
کاهش ارتباط افراد با حایگاههای پرورش و |ناقل مرتبط با آب
تکثیر حشرات . water-)
-استفاده از پشه بندهای حفاظتی related
insect
(vector
صفحه 12:
SS
۳ ۹ و
برخی از موجودات مزاحم در آب آشامیدنی ممکن است
مشاهده شوند. که از نظر بهداشت عمومی و بیماریزایی
حائز اهمیت نبوده . اما به دلیل ایجاد کدورت. طعم و
بو در آب نامطلوب می باشند.
این ار کانسم ها از لحاظ زیبابی شناختی اعتراض آمیز
بوده و نان دهنده تصفیه ناقص آب و وضعیت
نادرست نگهداری از سیستم انتقال و توزیع آب است.
صفحه 13:
نوت هی لوا رها و ار جاک هی موود در
wt رودخانه. که باعث اختلال در فرابند فیلتر اسیون؛
ایجاد رنگک.طعم و بو و کدهرت می گردد.
- باکتری های آهن( بژیاتو" کرنوتریکس, لپتوتریکس)»
در آبهای حاوی آهن منجر به ایجاد رسوبات قرمز
رتك بر روی دیواره مخازن و لوله ها می شوند.
- سخت پوستان و نماتودها ممکن است خود بیماریزا
نباشند. ولی عوامل بیماریزا را در بدن خود جمع
کرده؛ از ثر کلر جلو گیری کرده و یا ممکن است
میزبان واسط بیماریهایی نظیر درا کونتیاز یس باشند.
صفحه 14:
تفاوت عوامل میکروبی بیماریزا با آلاینده های
شیمیایی آب
- عوامل میکروبی بیماریزا بصورت مجزا و نامحلول می باشند.
- عوامل ميكروبى بيماريزا بعضى مواقع به مواد جامد موجود در آب می
جسيندك.
- در عوامل میکروبی. در صورت بروز بیماری عامل بیماریزا در بدن
میزبان تکثیر میی کند.
< احتمال بروز بیماری در عوامل میکروبی به قدرت تهاجم و بیماریزایی
آن میکروا رگانیسم و قدرت ایمنی فرد بستگی دارد.
< برخلاف بسیاری از عوامل شیمیایی» واکنش دوز عوامل میکروبی
بيماريزاء تجمعی نیست.
صفحه 15:
SS
TABLE 1-9 Substance Dose to Cause Ines
‘Approximate Number of Organisms (Dose)
Microorganism Required to Cause Disease
Campylobacter jejuni® 10? of less:
Coxiella burnet® 10"
Cryptosporidiunt 10'~10 oocysts
Dracunculus, Ascaris, Schistosoma 1 cyst, egg, or larva
Entamoeba histolytica 10-20 eysts, one in a susceptible host
Escherichia colt® 10"
Giardia lamblia t 5-10? cysts
Satmonelia typhi ۱0-0۴
Salmonelia typhimuariumt ۱0-۲
۱0-0۶ و
Staphylococcus aureus 10%-10" viable enterctoxin-producing cells
per gram of foce or milliliter of milk
Vibrio cholerae’ ۱0-۳
Virus, pathogenic 1 plaque-forming unit (PFU) or more
صفحه 16:
استفاده از ار گانیسم های شاخص جهت ارزبابی کیفیت
میکروبی آب
علیرغم اینکه در حال حاضر تشخیص بسیاری از
ا رگانیسم های بیماریزا در داخل آب مقدور است اما
شناسایی و شمارش این ار گانسم ها کاری بیچیده و وقت
كير است . بنابراين به علت مشکلات تکنیکی و كم بودن
تعداد ار گانیسم هاى ياتوزن نسبت به ساير ميكر وار كانيسم
های آب . از ار کانیسم های شاخص برای بررسی عملکرد
فرایندهای تصفیه آب و بطور غیر مستقیم تشخیص سالم
بودن آب آشامیدنی استفاده مى شود.
صفحه 17:
بنابراین حضور ار گانیسم های شاخص درآب نشانگر
آلودگی آب به فاضلاب و حضور ا رگانیسم های بیماریزا
در آب است و عدم حضور ار گانسم شاخص به این معنی
است که آب عاری از ار گانسم بیمار یزا میباشد.
صفحه 18:
ااآاآاآ۲۲۲۲ ۲
انواع و تعداد میکروا رگانیزمهای متداول در فاضلاب
تصفیه نشده خانگی
ترا کم ا رگانیسم
(تعداد در میلی لیتر )
۱۰-۰ | کلیفرم
۱۰۰-۰ |كليفرم مدفوعى
۳( استريتوكوكهاى مدفوعى
لب (۱ ک و کها رودهای
موجود شيكلا
1 سالمونلا
كا پسودوموناس آثروژینوزا
صفحه 19:
ر ۳
١ gel
۱۰۲ ۱-۰
۱۰۱۱۰
۱۰۱-۰
fot ated
کلوستریدیم پرفرنژنس
میکهبا کتریوم توبر کولوزیس
کیستهای تک ياخته
کیستهای ژباردیا
کیستهای ( کر یپتوسپرودیوم)
تخمكعهاى هلمية-
ویروس رودهای (آنتریکت)
صفحه 20:
خصوصیات ار گانسم های شاخص شامل موارد زیر است:
|- باید جزئی از فلور میکروبی روده یک انسان سالم
باشند.
۲-برای پرسنل آزمایشگاه مخاطرات بهداشتی نداشته
oor ee
۳ جداسازی. تشخیص و شمارش آنها آسان باشد.
۶-بایستی در زمان حضور ا رگانیسمهای بیماریزای
مدفوعی و با در زمانیکه حضور عوامل بیماریزای
مدفوعی قابل انتظار است در آب حضور داشته باشند.
صفحه 21:
0- نسبت به شرایط محیط طبیعی مقاوم بوده و در برابر
فرآیندهای تصفية آب و فاضلاب دارای مقاومت معادل
wh 9 بیشتر از عوامل بیماریزا باشند.
نسبت به عوامل باتوزن مورد نظر به تعداد ييشترى
حضور داشته با
۷- در زائدات مدفوعی انسان و حیوانات خونگرم به تعداد
زیاد حضور داشته باشند.
۸ در محیط بیرون از روده قادر به رشد نباشد و سرعت
مرک آنها از ار گانسم های بیماریزا کمتر باشد.
صفحه 22:
| —
TABLE 1-8 Survival of Certain Pathogens in Water
‘Survival Time"
In Surface Water In Groundwater
= 7-8 days
18+ months at °C 2-6 months, moist:
_ 10-45 days*
1 month
63-91+ days
1-2 months, up to 4°
3-9 dayst
1-6 months!
30 days-1+ years”
= 15-50 days?
= 60-70 days?
1 day-2 months 8-23 days?
— 140-275 days*
1-24 monthst 10-35 days?
5-16 dayst
34 days at 4"
21+ days frozent
21 days in seawater*
= 16-140 days
38 days in extended acration sludges at 5۳
pH 6-8: 17 days in oxidation ditch sludges
at 5°C, pH 6-8
1+ years at 4°C in mineral water, 300+ days.
‘at room temperature
1+ years at 4°C in mineral water, not detected
at room temperature
Organism
‘Coliform bacteria
Cryptosporidium spp. oocyst
Escherichia colt
Entamoeba histolytica
Enteroviruses:
Giardia lamblia cyst
Leptospira ichterohemorrhagiae
Pasteurella aularensis
Rotaviruses and reoviruses
Salmonella faecalis
‘Salmonella paratyphi
Salmonella phi
Satmonetia yphimuriam
Shigelia
Vibrio cholerae
Vinises (polio, hepatitis,
entero)
Enteroviruses*
Hepatitis A
Poliovirus
صفحه 23:
مهمترین ار گانیسم های شاخص آلود گی مدفوعی آب
عبار تند از:
- باکتری های گروه کلیفرم
- کلیفرم های مقاوم به حرارت
- اشرشيا كلى
- استريتوكوك فكاليس
- اسيور كلستريديوم هاى احياء كننده سولفيت
صفحه 24:
F t 1
آلودكى با منشأ انسانى
آلودكى ناشى از فضولات حيوانى AY, حك
صفحه 25:
ار گانیسم های شاخص مورد استفاده برای مصارف مختلف آب
ار گانیسم شاخص
کل با کتری های کلیفرم
کلیفرم های مدفوعی اشرشیا کلی» آنترو ک و کسی | آب شیرین برای مصارف
کل با کتری های کلیفرم. کلیفرم های مدفوعی. | آب شور برای مصارف تفریحی
آنتر وک وکسی
کل باکتری های کلیفرم» کلیفرم های مدفوعی | مناطق پرورش صدف
کل با کتری های کلیفرم
کل با کتری های کلیفرم» کلیفرم های مدفوعی گندزدایی فاضلاب تصفیه شده
نوع مصرف آب
آب آشامیدنی
تفریحی
آبیاری و کشاورزی
صفحه 26:
هرچند با توجه به معیارهای لازم برای انتخاب
میکروارگلنیسم شاخص گروه کلی فرم بیشترین تطابق
را با معیارهای مورد نظر دارا هستند وبه عنوان يت
معبار قابل اطمینان برای تعبین کیفیت باکتر یولوژیک
آب آشامیدنی استفاده مى شوند اما این گروه از
باکتریها نیز در تعیین کیفیت آب با محدودیت هایی
مواجه هستند که شامل موارد زیر است:
صفحه 27:
با SS
-١ اين ميكروار كانيسم ها در محيط هاى آبى مى توانند رشد
مجدد داشته باشند.
۲- قابلیت رشد مجدد در شبکه های توزیع آب آشامیدنی
۳- تهدبدات و مخاطرات بهداشتی آب را مشخص نمی کنند.
4- فقدان همبستگی میان کلی فرم ها و تعداد عوامل پاتوژن
۵- ار تباطی با تعداد عوامل ویروسی و پروتوز آئی ندارند.
۲-ارائه نتایج مثبت و منفی نادرست و غیر واقعی