مراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامت

آلودگی بیولوژیکی آب

صفحه 1:
آلودگی بیولوژیکی آب ee ee a ‏ده‎

صفحه 2:
علیرغم اینکه آلودگی میکروبی آب ممکن است اتفاقی باشد ولی اکثرا آلودگی ها به دلیل: دفع فاضلابهای خانگی + صنعتى و كشاورزى ميباشد. 5 6 ۳ بطور كلى بين دسترسى به آبء ميزان مصرف سرانه و وضعيت بهداشتى جامعه ارتباط مستقيم وجود دارد. بنابراين با ارتقاء سطح بهداشت جامعه » شیوع بيماريهاى عفونى و ميزان مرك و مير كاهش مى يابد.

صفحه 3:
بیماری های مرتبط با آب Water Related Disease منظور از بیماریهای مرتبط با آب بیماریهایی است که به نحوی در ارتباط با آب با آلودگیهای موجود در آن می باشد.

صفحه 4:
بیماری های منتقله از لب در ولقع هنگلصی رخ‌عی دهند که علمل بیماربزا همراهتبسبه وسیله انسان آشامیده می شود. مهمترین بیماریهای منتقله از آب عبارتند از : وبا ؛ حصبه» هپاتیت عفونی (0) » اسهال باسیلی و آمیبی

صفحه 5:
بیماری های این گروه دارای سیر انتقال مدفوعی- دهانی (0۳۵ ) می باشند. ‎od‏ سمارى شار طريى ورين لل با ای لو اس باشحص با وان الوه و تماس با آتروسل های حاوی میکروار گانیسم انتقال می يابند.نظير شیگلوزیس, وبا و جهت کنترل این بیماری هاء روش های مختلف انتقال بايد مورد توجه باشد. - تأمین آب آشامیدنی سالم - اصلاح عادات مردم - بهسازی محیط

صفحه 6:
در صورت بروز اپیدمی بیماری های منتقله از آب » شیوع بیماری در همه سنین و همه طبقات اجتماع مشاهده می شود.

صفحه 7:
بیماریهای ناشي از عدم شستشوی کافی ‎Water- Washed Disease‏ منظور بیماریهایی است که مصرف مقدار مناسبی از آب جهت مصارف بهداشتی و شستشو موجب کاهش شیوع آنها می کردد نظیر وبا ء اسهال های باسیلی و تراخم در این بیماریها کمیت آب مصرفی نسبت به کیفیت آن دارای اهمیت بیشتری است. این دسته از بیماریها شامل بیماربهای دارای سیر انتفال مدفوعی- دهانی و با بیماریهاثی است که به واسطه عدم دسترسی به آب کافی برای شستشو از یک فرد به فرد دیگر منتقل می شوند. ne

صفحه 8:
- عفوفت های دستگاه گوارش : بیماری های اسهالی» وباه حصبه عفوفت های پوست و چشم : تراخم» عفونت های قارچی پوست بیماری هایی که توسط شپش یا مایت منتقل می شوفد : تیفوس تب راجعه

صفحه 9:
بیماری هایی که آب در سيكل انتقال آنه نقش دارد تست( ‎Oder- Owed‏ اين بيماربها معمولاً به وسيله اركانيسم هاى بيماريزائى كه قسمتى از سيكل زندكى خود را در بدن موجودات آبزی می گذرانند منتقل می 3 نظير لا (حلزون) و دراكونتيازيس سیکلوپس,

صفحه 10:
بیماریهای منتقله بوسیله حشرات ناقل مرتبط با آب ‎Insect- Vector Disease‏ بیماریهای این دسته به وسیله حشرات منتقل می شوند . در این حالت حشرات ممکن است با در داخل آب تکثیر و پرورش می یایند( نظیر مالاریا» تب زرد » انکوسر کیازبس) و یا در نزدیکی منابع آب از میزبانهای انسانی خونخواری می کنند

صفحه 11:
بیماریهای مرتبط با آب و روشهای پیشگیری متناسب با آنها مكانيسم انتقال روش بيشكيرى بيماريهاى منتقله از آب | - بهبود کیفیت آبهای آشامید: ‎٠٠02-95‏ بهبرد كيفيت ايهاى اشاميدنىي ا 5 - عدم استفاده از ديكر منابع آب غير بهداشتى حتى به طور موقت دی سس زو سوق - افزايش كمى مقادير آب مصرفى (لعطكدسره ووم ]-بهبود شرایط دسترسی و قابسل اعتماد و بهداشتی بودن آبهای مورد مصرف در منازل - ارتقاء سطح بهداشت جامعه

صفحه 12:
در سيكل | - کاهش تماس با آبهای آلوده . ‎lel Sis‏ نقش داوم .۰ - کنترل جمعیت حلزونهای آیزی ‎(Water-based)‏ - کاهش آلودگی منابع آب با مدفوع بیماریهای منتقله به وسیله |" بهبود شرایط آبهای سطحی . ‎it bin peat te‏ - حذف جایگاههای پرورش و تکثیر حشرات ا - کاهش ارتباط افراد با حایگاههای پرورش و تکثیر حشرات . - استفاده از يشه بندهاى حفاظتى

صفحه 13:
موجودات مزاحم برخی از موجودات مزاهم در لب آشامیدنی ممکن است مشاهده شوند » که از نظر بهداشت عمومی و بيماريزايى حائز اهميت نبوده ‏ اما به دليل ايجاد كدورت » طعم و بو در آب نامطلوب می باشند. لین ارکاسس هاا لاط فتلي شاي عر ار بوده و نشان دهنده تصفیه ناقس آب و وضعیت نادرست نگهداری از سیستم انتقال و توزیع آب است.

صفحه 14:
- توده های سيانوباكترها و سایر جلبک های موجود در لب رودخانه .که باعث اختلال در فرایند فیلتراسیون » ایجاد رنگ » طعم و بو و کدورت می گردد. باکتری های آهن ( بژیاتو ۰۱ کرنوتریکس . لپتوتریکس) » در آبهای حاوی آهن منجر به ایجاد رسوبات قرمز رنگ بر روی دیواره مخازن و لوله ها می شوند. - سخت پوستان و نماتوه‌ها ممکن است خود بیماریزا نباشند ء ولی عوامل بیماریزا را در بدن خود جمع کرده ‏ از اثر کلر جلوگیری کرده و يا ممکن است میزبان واسط بیماربهایی نظیر دراکوت باشند. /

صفحه 15:
تفاوت عوامل میکروبی بیماریزا با آلاینده های شیمیایی آب عوامل ميكروبى بيماريزا بصورت . . مى باشند. عوامل ميكروبى بيماريزا بعضى ‎ge ty alge‏ مى جسبند. در عوامل میگروبی در ل لسار ‎BB ge EE NI Ppa‏ احتمال بروز بیماری در عوامل میکروبی به قدرت تهاجم و بیماریزلیی آن میکروارگانیسم و قدرت 1 ۰ بستگی دارد. برخلاف بسیاری از عوامل شیمیایی» واكنش . . . . بیماریزه تجمعی نیست.

صفحه 16:
TABLE 1-9 Substance Dose to Cause Illness Approximate Number of Organisms (Dose) Required to Cause Disease 10? or less 10° 101-10۴ cocysts | cyst, egg. or larva 10-20 cysts, one in a susceptible host 10° S10? cysts 10-0۴ 10-0 101-102 10°-107 viable enterctoxin-producing cells per gram of food or milliliter of milk 10-0۴ 1 plaque-forming unit (PFU) or mor Microorganism Campylobacter jejuni Coxiella burneti® Cryptosporidium? Dracunculus, Ascaris, Schistosoma Entamoeba histolytica® Escherichia coli® Giardia lamblia! Salmonella typhi*s Salmonella typhimuriums Shigellass Staphylococcus aureus” Vibrio cholerae"s Virus, pathogenic

صفحه 17:
SS ‏استفاده از ار گانیسم های شاخص جهت ارزیابی کیفیت میکروبی آب‎ عليرغم اينكه در حال حاضر تشخيص بسيارى از اركانيسم هاى بيماريزا در داخل آب مقدور است اما شناسابى و شمارش اين اركانيسم ها كارى بيجيده و وقت كير ست . به سابر ميكروا ركانيسم هاى آب» از تشخيص سالم بودن آب آشاميدنى

صفحه 18:
ای ۲ بنابراین حضور ار گانیسم های شاخص در آب نشانگر آلودگی آب به فاضلاب و حضور ارگایسم های بیماریزا در آب است و عدم حضور اركانيسم شاخص به اين معنی است که آب عاری از ار گانیسم بیماریزا میباشد.

صفحه 19:
انواع و تعداد میکروارگانیزمهای متداول در فاضلاب تصفیه نشده خانگی ارگانیسم تراکم (تعداد در میلی لیر کل کلیفرم دتم کلیفرم مدفوعی تناس استرپتوکوکهای مدفوعی ۱۰-9 كوكها روده‌ای 1:۳ شيكلا موجود سالمونلا ك1 پسودوموناس آتروژینوزا ‎Non te!‏ ص

صفحه 20:
کلوستریدیم برفرنژنس میکوباکتربوم توبرکو لوزیس کیستهای تک یاخته کیستهای زیاردیا کیستهای (کریپتوسپرودیوم) تخمكهاى هلمينت ویروس روده‌ای (آنتریک) {orate ۱۰

صفحه 21:
خصوصیات ار گانیسم های شاخص شامل موارد زیر است: ‎١‏ بايد جزئى از فلور میکروبی روده یک انسان سالم باشند. ۲-برای پرسنل آزمایشگاه مخاطرات بهداشتی نداشته باشند و یا پاتوژن نباشند. ‏۳- جداسازی » تشخیص و شمارش آنها آسان باشد. ‏6- بایستی در زمان حضور ارگانیسمهای بیماریزای مدفوعی و یا در زمانیکه حضور عوامل پیماریزای مدفوعی قابل انتظار است در اب حضور داشته باشند ‏2 و سي 2 ‏ا ‎

صفحه 22:
ت به ‎aly‏ محیط طبیعی ‎a‏ بوده و در برابر فرآیندهای تصفیة آب و فاضلاب دارای اومت معادل و یا بیشتر از عوامل بیماریزا باشند. -نسبت به عوامل ‎oa‏ مورد نظر به داد بیشتری حضور داشته باشند. ۷- در زائدات مدفوعی انسان و حیوانات خونگرم به تعداد زیاد حضور داشته باشند. ‎at‏ محیط بیرون از روده قادر به رشد نباشد و سرعت مرگ آنها از ارگانیسم های بیماریزا کمتر ‎ ‎

صفحه 23:
In Surface Water — 7-8 days 18+ months at °C 2-6 months, moist= — 10-45 days” 1 month? 63-91+ days” 1-2 months, up to 4° 3-9 dayse 1-6 months™ 30 days—1+ years* _ 15-50 days” = 60-70 days 1 day-2 months 8-23 days® = 140-275 days” 1-24 months 10-35 day 5-16 dayst 34 days at 46# 21+ days frozent 21 days in seawater* — 16-140 days* 38 days in extended acration sludges at 5°C, pH 6-8: 17 days in oxidation ditch sludges at S°C, pH 6-8 1+ years at 4°C in mineral water. 300+ days at room temperature 1+ years at 4°C in mineral water, not detected at room temperature TABLE 1-8 Survival of Certain Pathogens Organism Coliform bacteria Cryptosporidium spp. oocyst Escherichia coli Entamoeba histolytica Enteroviruses: Giardia lamblia cyst Leptospira ichterohemorrhagiae Pastewretla tularensis Rotaviruses and reoviruses Salmonella faecalis Salmonella paratyphi Salmonella typhi Satmonetia typhimurium Shigella Vibrio cholerae Viruses (polio. hepatitis, entero) Enteroviruses ‘Hepatitis AY Poliovirus’

صفحه 24:
چا ‎SS‏ * مهمترین ار گانیسم های شاخص آلودگی مدفوعی آب عبارتنداز: - باکتری های گروه کلیفرم - کلیفرم های مقاوم به حرارت - اشرشيا كلى - استريتوكوى فكاليس - اسيور كلستريديوم هاى احياء كننده سولفيت

صفحه 25:
تشخیص علت آلودگی مدفوعی آلودكى با منشأ انسانى آلودكى ناشى از فضولات حيوانى

صفحه 26:
ار گانیسم های شاخص مورد استفاده برای مصارف مختلف آب فوع مصرف آب آب آشامیدنی آب شیرین برای مصارف تفریحی آب شور برای مصارف تفربحی مناطق پرورش صدف آبیاری و کشاورزی گندزدایی فاضلاب تصفیه شده ار گانیسم شاخص کل باکتری های کلیفرم کلیفرم های مدفوعی» اشرشیا کلی, آنتروکوکسی کل باکتری های کلیفرم, کلیفرم های مدفوعی, آنتروکوکسی کل باکتری های کلیفرم. کلیفرم های مدقوعی کل باکتری های کلیفرم کل باکتری های کلیفرم. کلیفرم های مدفوعی

صفحه 27:
هرچند با توجه به معیازهای لازم برای انتخاب میکروارگانیسم شاخص گروة کلی فوم بيد تطليق راجا معيارهاى مورد نظر دارا هستند ويه عتوان یک معبار قلیل اطمینان برای. باکتر پولوژیک لب آشامیدفی استفاده می شوند اما اين گروه از باكتريها نيز در تعيين كيفيت آب با محدودیت هایی مواجه هستند که شامل موارد زیر است:

صفحه 28:
این میکروارگانیسم ها در محیط های آبی می توانند رشد مجدد داشته باشند. قابلیت رشد مجدد در شبکه های توزیع آب آشامیدنی تهدیدات و مخاطرات بهداشتی آب را مشخص نمی کنند. فقدان همبستگی میان کلی فرم ها و تعداد عوامل پاتوژن ارتباطی با تعداد عوامل ویروسی و پروتوزآئی ندارند.

صفحه 29:

39,000 تومان