صفحه 1:
اختصاصات ظاهری. فیزیکی. شیمیابی و
رادیولوژیکی آب آشامیدنی
صفحه 2:
اختصاصات ظاهري آب آشاميدني
- طعم و بو
اساسی ترین مسئله در مورد آب تصفیه شده عدم داشتن
طعم و بو است. به استثناء موادی نظیر کلرورسدیم در
آب که فقط بر روی طعم آب اثر گذاشته و تأثیری بر
Se آب ندارند. بوی آب ارتباط نزدیکی با طعم آن
دارد.
صفحه 3:
ا تي
عوامل مختلفى نظير رشد جلبكها , تجزيه كياهان آبزى »
محصولات حاصل ازكلرينه كردن اب مثل كلرو فنلها و
راكد ماندن آب در انتهاى شكبه توزيع درايجاد طعم و
بوى آب مؤثرند. منشاً مشکلات مربوط به طعم و بوی
آب ممکن است کیفیت آب خام. عدم کارایی سیستم
تصفیه . خورد کی شیمیایی و یا رشد بیولوژیکی در
سیستم توزیع باشد.
صفحه 4:
-طعم و بوی آب همواره مسئلهای است که مورد اعتراض
مصرف کنند گان قرار می گيرد. با توجه به تأثیر منبع آب
در پیدایش طعم و بو مقدار و کیفیت آن در فصول
مختلف سال ممكن است متغیر باشد.
- شدت طعم و بو به دما و با) وابسته است .
- بطور کلی در مورد طعم و بو هدف این است که آب
تأمین شده برای ٩۰ درصد مردم مطلوب باشد.
صفحه 5:
TON: Threshold Odor Number
170
صفحه 6:
بخشی از مشکلات طعم آب به نمکهای موجود در آب
(کل جامدات محلول) و حضور برخی فلزات نظیر
آهن, مس و منگنز مربوط می شود. در حالت کلی
آبهائی که مقدار کل جامدات محلول آنها کمتر از
ال هستند از نظر مصرفکنند گان قابل قبول
هستند اما مقاذیر کمتر از 1۵۰ میلی گرم در لیتر
ارجحیت پیشتری دارند.
صفحه 7:
حد آستانه طعم بعضی از فلزات
حد آستانه (compl) فلز
S92 4
۲4۵ مس
۰ آهن
ty: منگنز
صفحه 8:
علاوه بر فلز ات و جامدات محلول ۰ طعم و بوی نامطلوب
آب ممکن است به آلود کی آب با تر کیبات آلی سنتتیکك
مرتبط باشد . هر این میان تر کیبات فنلی کلرینه شده از
جمله تر کیباتی هستند که بوی نامطلوبی دارند. علاوه بر
این سایر محصولات ile حاصل از گندزدایی با کلر
نظیر کلروفرم و برمرفوم به ترتیب در غلظت های
ابو 9/0 ,الب توسط حس بویائی قابل
صفحه 9:
تجزیه کیاهان آبزی و محصولات حاصله از فعالیت
میکروبی از جمله عوامل موثر دیگری هستند که در
ایجاد طعم و بو در آبهای سطحی نقش دارند. ا ركانيسم
cle متعددی نظیر انواع جلبکها؛ با کتر یهد قلرچها و
پروتوز آها در ایجاد چنین مشکلاتی نقش دارند اما
بیشترین مشکلات طعم و بو در آب به با کتریهای رشتهای.
اکتینوسیتها و جلبکهای سبز- آبی نسبت داده میشود.
صفحه 10:
* این میکروار گانسم ها با تولید فر آورده های متعددی
باعث تولید طعم وبو در آب می شوند. از میان
متابولیت های تولید شده توسط | کتینومسیت ها و
جلبک های سبز - آبی می توان به ژئوزمین و متیل
ایزو بورنئول (010)) اشاره کرد که باعث تولید بوی
UTE کیت زده در آب می شوند.
* حد آستلنه بوی این تر کیبات کمتر از ۱۰ نانو گرم در
لیتر است.
صفحه 11:
SS
بعضی از ترکیبات مولد طعم و بو در آب
طعم بو ت رکیب
كيك. خاءكء خاك. علف كيكك |ژئوزمین
ماند گی و کهنگی |زده
کبک SE کیت خاک. زغال |متیل ایزوبورنتول
کهنگی )10@
کروزوت. کهنگی» | چوب. کهنگی. ایزوبوتیل مت و کسی
گرد و خاک كبك پیرازین
ley js ادوده. گرد وخاک. | ایزوپروپیل مت و کسی
کلم پیرازین
صفحه 12:
* SS
علاوه بر آبهای سطحی در بعضی از منابع آب زیرزمینی و
سیستم های توزیع ممکن است در اثر احیاء سولفات
توسط با کتربهای بیهوازی, بوی نامساعد سولفید
هیدروژن تولید شود. بوی این گاز که شبیه تخممرغ
كنديده بوده و در غلظت های کمتر از ۱۰۰ نانو گرم
در لیتر قابل تشخیص است.
با کتریهای تولید کننده این تر کیب گونهای از باکتریهای
گ و گردی تحت عنوان دی سولفو ویبریودی
سولفوریکانس است. از جمله متابولیتهای
دیگربا کتریایی که باعث تولید طعم و بوی شبیه لجن و
ماهی در سیستمهای توزیع میشوند میتوان به ت رکیبات
دی متیل پلی سولفیدها و متیل مر کاپتان اشاره کرد.
صفحه 13:
SS
کدورت
ory ای است که میزان شفافیت آب را مشخص میکند.
کدورت در آبهای سطحی به دلیل حضور مواد
کلوئیدی از قبیل رس و سیلت. پلانکتونها» میکرو
ا رگانیسم ها و ت رکیبات آلی حاصل از تجزیه گیاهان و
بقابای حیوانات ظاهر می شود. کدورت باعث
پرا کند کی و يا جذب نور در حین عبور در آب بر
روی یکت خط مستقیم می شود.
صفحه 14:
* هرچند تغیبرات مواد معلق باعث تغییرات کدورت آب مٍ
شود ولی برقراری و ارائه یک رابطه بین میزان کدورت و
مقدار مواد معلق به دلیل تاثیر وی ژگیهای مواد معلق نظیر
اندازه» شکل و ضریب شکست در میزان جذب و پر کنده
كردن نور سيار مشکل است. کدورت بالای آب علاوه بر
ظاهر نامناسب باعث جذب مواد شیمیایی و با عوامل
بیولوژیکی می شود که ممکن است از نظر بهداشتی
خطرناک بوده و با باعث بو و مه نامناسب در آب می شود.
صفحه 15:
8 همچنین عوامل مولد کدورت با ایجاد سطح جذب
برای ار گانیسم های بیولوژیکی در فر آیند گندزادایی
نيز مداخله نموده و کارآبی فرآیند را درنابودی
عوامل بیولوژیک تحت تاثیر قرار می دهد. روشهای
مختلفی برای سنجش کدورت مورد استفاده قرار مى
گیرد که شامل روش کدورت سنجی جکسون» روش
نفلومتری و روش فورمازین است.
صفحه 16:
روشهای استاندارد سنجش کدورت عبار تند از :
| - توربیدیمتری : سنجش قدرت عبور نور
(JTU)
Jackson Turbidity Unit
۳ - نفلومتری : سنجش قدرت پرا کنده شدن نور
(NTU)
Nephelometric Turbidity Unit
صفحه 17:
"" در روش جکسون میزان عبور نور شمع استاندارد
جکسون از نمونه آب مورد سنجش قرار می گیرد. اما
در روش نفلومتری و فورمازین میزان پرا کنده شدن
نور به عنوان معیاری برای تعیین میزان کدورت نمونه
مورد استفاده قرار مى كيرد.
صفحه 18:
۴ به طور کلی کدورت آب تصفیه شده به عنوان معیاری
برای سنجش کارآبی واحدهای تصفیه آب (انعقاد. ته
نشینی و فیلتراسیون) مورد توجه است. سازمان جهانی
بهداشت میزان کدورت قابل قبول آب شرب را
برحسب واحد نفلومتری ۵ واحد (0729)) تعیین
کرده است. معمولاً ظاهر آیی که کدورت آن کمتر از
9 باشد برای مصرف کنن دگان قابل قبول است.
صفحه 19:
۲ ۳۲۲
Sy ۲
آب خالص معمولاً فاقد رنگ است اما در طبیعت به دليل
خاصیت انحاللی آب و تماس آن با محیط اطراف انواع
مختلفی از مواد در آب حل شده و باعث پیدایش رنگ در
آن میشوند. رنگ در آب آشامیدنی ممکن است به دلیل
حضور مواد آلی طبیعی نظیر مواد هیومیکی یا مواد معدنى
محلول نظیر آهن و منگنز و با به دلیل حضور اسیدهای آلی
باشد. علاوه بر موارد فوق رنگ آب ممکن است به واسطه
دفع بسابهای صنعتی حاوی رنک نظیر فاضلاب صنایع
کاغذسازی, صنایع نساجی و ... باشد. رنک موجود در آب به
صورت رنگ حقیقی و ظاهری تقسیم بندی میشود.
صفحه 20:
معمولاً رنگ ناشی از مواد معلق را که باعث پرا کندگی و
تفرق نور شده و با سانتریفوژ يا فیلتراسیون قابل حذف
است را رنک ظاهری و رنگی که پس از سانتر یفوژ با
فیلتر اسیون قابل لندازهگیری و تشخیص است ( مواد
محلول) رنک حقیقی مینامند.
صفحه 21:
مقدار رنگ اندازهگیری شده ممکن است به صورت واحد
رنک حقیقی (0۵6) و يا بر حسب پلاتین کبالت بیان
شود. در اغلب استانداردها نظیر استانداردهای ارائه شده
توسط سازمان جهانی بهداشت و استانداردهای آمریکائی
مقاذیر استاندارد رنگک بر حسب واحد رنگک حقیقی ۱۵
واحد تعیین شده است. انجمن اقتصادی اروپا از واحد
پلاتین کبالت برای بیان مقادیر رنک آب استفاده کرده و
مقدار رنک قابل قبول آب شرب را ۲۰ میلی گرم پلاتین
کبالت در هر لیتر آب تعیین کرده است.
صفحه 22:
از نكات بسیار مهمی که در اندازهگیری رتك نمونهها بايد
مورد توجه قرار كيرد حداكثر زمان تكهدارى نمونهماء
شرایط حفاظت. حجم نمونه برداشتی و نوع ظرف
نمونهبرداری به کار رفته است که به تر تیب BA ساعت»
نگهداری در دمای PHP ASOD و ظروف شیشهای
و پلی اتبلینی است كه بايد جهت آزمایش این
پارامترها مورد توجه قرار گیرد.
صفحه 23:
حرارت
- بطور کلی سرعت وا کنش های شیمیایی و بیولوژیکی با
کاهش درجه حرارت کاهش میبابد.
- عموماً آب سرد مطبوعتر از آب گرم میباشد.
- طعم آب با افزایش دماءافزایش و با کاهش دما بطور
قابل ملاحظهاى كاهش مى يابد.
-ا افزايش دما فشار بخار تركيبات قابل تبخير افزايش
يافته و باعث ايجاد بو مى شود.
- كارايى انعقاد يا كواكولاسيون رابطه مستقيمى با درجه
حرارت دارد.
صفحه 24:
poy PW - در انعقاد با افزایش درجه حرارت PRT
مى يابد.
- بطور كلى با افزايش درجه حرارت كندزدابى بهتر
صورت مى كيرد. ضمنا ميزان خوردكى در سيستمهاى
تصفيه تابع درجه حرارت است.
- با كاهش درجه حرارت آب ويسكوزيته آب افزايش
یافته. سرعت تهنشينى و فيلتراسيون كاهش مى يابد.
- كارايى سيستمهاى تصفيه نظير فيلتراسيون و ته نشينى در
حذف رتك و كدهرت در زمستان كمتر از تابستان است.
صفحه 25:
فیلتراسیون از طریق استفاده از کربن فعال نست به
درجه حرارت حساس است. قدرت جذب کربن فعال با
کاهش درجه حرارت افزایش میپابد.
درجه حرارت آب آشامیدنی باید بين ۵ تا ۱۵ درجه
سانتیکراد باشد. مناسبترین درجه حرارت آب آشامیدنی ۸
تا ۱۲ درجه سانتیگراد است.
صفحه 26:
اختصاصات فیزیکی آب آشامیدنی
راالج محلول عبارت است از منفی لگاریتم غلظت بون
هیدروژن pH= -1og [H*]
رام یک نمونه آب معمولاً با روش الکترومتر یک و با یک
الکترود شیشهای اندازه گیری میشود. درجه حرارت اثر
مهمی در اندازه گیری PW دارد. الم در نمونه آبهای
طبیعی از طریق سیستم تعادلی دی کسید کربن, بیکربنات
و کربنات کنترل ميشود.
صفحه 27:
از آنجائیکه بم آبهای سطحی به واسطه تعادل موجود
بین دی کسید کربن, بیکربنات و کربنات کنترل میشود
در بعضی مواقع رشد جلبکت در آب باعث میشود جزء
کربنات و بی کربنات به عنوان منبع کربن توسط جلبک
ها استفاده شده و باعث افزايش الم آب و قلیائی شدن
آنها بشود.
صفحه 28:
باام معمولاً فاقداثر بسهداشتی مستقیمبسر روعومصرف
کسنند گاناستاملایرفا کتوییکب ارلمتر مهماز دید گام
جهرهردایعاستکه تسوجه بسه آندر کلیه مرلحل
تصفیه آمیسه ویژد مرلحلنعقاد» ف لو کولاسیونو
کندزدا یپ سیار ضرویعاستا از تصفیه و
گنیزدلیی بوثر و مناسآبلطمیانحاصلشود. زیر
عولملمورد لستفادد در لنعقاد و فل و کولاسیونو
Gare Yr Ly ils در دلمند معینی|ز 7/1۲
بیشترینک ار آئیرا دارند
صفحه 29:
طوریکه برای کندزدایی موثر با کلر باالم آب بايد كمتر
از ۸ باشد. نام آبی که وارد شبکه ه توزیع ميشود بايد
رای جلوگیری از حوره کی مسستم آبرسانی کنترل
شود.
مقادیر استلندارد ذ کر شده برای باالم توسط سازمان
حفاظت محیط زیست آمریکه سازمان جهانی بهداشت
و اتحادیه اروپا در محدوده ۵٩/1-۵/۸ میباشد.
صفحه 30:
قابلیت هدایت الکتر یکی
قابلیت هدایت الکتر یکی نشان دهنده توانایی محلولهای
آبی برای انتقال جریان الکتریکی است. این توانایی
ری eae و
ظرفیت. میزان تح رک یونها و درجه حرارت آب بستگی
دارد. در حالت کلی محلولهای محتوی تر کیبات معدنی
بر خلاف محلولهای محتوی تر کیبات آلی هدایت پذیری
خوبی دارند زیرا ت ر کیبات معدنی برخلاف تر کیبات آلیی
در محلولها به صورت بونیزه حضور دارند.
صفحه 31:
قابلیت هدایت الکتریکی در یک محلول به صورت عکس
مقاومت الکتریکی تعریف میشود. مقاومت الکتریکی بر
ييا 1 جد مد 5ه
موهس (عكس اهم ) و يا زيمنس كزارش ميشود. ميزان
هدایت الکتریکی در آب شرب معمولاً بر حسب
مد /كامك نإ يا مداولا كزارش مى شود.
صفحه 32:
در مورد اغلب آبها با ضرب کردن فا کتور ۰ تا ۷/۰ در
مقدار هدایت الکتر یکی میزان 1000 برحسب ۰7
بدست میآید. بطور کلی هدایت الکتریکی تابع درجه
حرارت است و در موقع اندازه گیری دما باید ۲۰ تا ۲۵
درجه سانتیگراد باشد.
صفحه 33:
مواد معلق
مواد معلق شامل مواد آلی و معدنی میباشد. غلظت مواد
معلق در آبهای سطحی بسته به فصول مختلف و چگونگی
جریان آب متفاوت است. مواد معلق موجود در آب
براساس معیار وزنی - حجمی( گم با البس) اندازه گیری
میشوند و این روش هیچگونه اطلاعی در مورد نوع
مواد. چگونگی اندازه ذرات و کیفیت مواد نمیدهد.
صفحه 34:
اختصاصات شیمیایی آب آشامیدنی
سختی آب به صورت یک مفهوم قابل در کل عبارت از
توانایی wt در رسوب دادن صابون است.
صفحه 35:
صابون معمولا به واسطه کاتیونهای فلزی دو ظرفیتی
رسوب میکند از میان کاتیونهای فلزی دو ظرفيتى
کلسیم و منيزیم از غالبترین کاتیونهایی هستند که باعث
سختی آب و رسوب صابون میشوند هرچند کاتیونهای
دیکر نظیر آهن, استرانسیوم. منگنز؛ باریم» روی و
آلومینیوم نیز در آب حضور دارند اما به دليل اينكه
مقادیر آنهابسیار کم هست و عمدتً به صورت کمپلکس
با ت رکیبات آلی حضور دارند نقش چندانی در رسوب
دادن صابون و سختی آب ندارند.
صفحه 36:
۲ SSS
Rain
لا ۱ ا |
Topsoil Bacterial Action -» CO}
Subsoil
CO) +H;0 > HCO;
ey.
Limestone \
CaCO3(s) +H,CO, Ca(HCOs),
MgCOx(s) + HxCO; > Mg(HCO;).
1 1
صفحه 37:
سختی کل آب از مجموع سختی حاهل از یون کلسیم و
منیزیم قابل محاسبه است که معمولا بر حسب میلی
گرم در لیتر کربنات کلسیم گزارش میشود. این دو
کاتیون فلزی ممکن است با تشکیل تر کیبات کربناته و
غیر کربناته باعث ایجاد سختی در آب شوند بر همین
اساس سختی آب را به دو گروه سختی کربناته (موقت)
و سختی غبر کربناته (دائم) میتوان تقسیم بندی کرد
صفحه 38:
سين
دركروه اول( سختى موقت) كاتيونهاىى كلسيم و منيزيم
همراه با آنیون بی کربنات و به صورت و(م00)00
VT 59 Ou(LCO,), 9 حضور دارند. این تر کیبات
در نتیجه حرارت دادن آب رسوب می کنند.
00 +0 + 000 حوزن 00را )م0
00 + وبا + MyCO, و( ۹)۵۵()
اما در گروه دوم( سختی دائم) این کاتبونها همراه عوامل
غیر کربناته نظیر سولفات. کلرور و با نیترات می باشند. و
با حرارت دادن رسوب نمی کنند.
صفحه 39:
علل نارضایتی مصرف کنند گان از رسوب ایجاد شده توسط
آب سخت افزايش هزینه انرژی مصرفی و مسائل زیبایی
شناختی است زیرا ایجاد رسوب با ضخامت یک میلی متر
هزینههای انرژی مصرفی را به میزان ۱۰ درصد افزایش 20
ADA
علاوه بر رسوب در تأسیسات و ظروف سختی آب به دلیل
کاهش راندمان شستشوی مواد شوینده مورد اعتراض
مصرف کنند گان است .
صفحه 40:
میزان اعتراض مردم نسبت به تأثیر آب سخت بستگی به
کیفیت آب و میزان عادت و تطابق آنها با آب مصرفی
دارد.
هرچند مصرف آبهای سخت یک سری مشکلاتی را به
دنبال دارد اما مصرف آب بسیار نرم نیز مناسب نبوده و
توصیه نمیشود زیرا چنین آبهایی باعث خورد گی شدید
در سیستم لولهکشی می شوند.
صفحه 41:
ال ۰
طبقه بندی کیفیت آب براساس میزان سختی
payer riggs oad نوع آب
حبص (well raw)
aay د نرم
7 ۱۷۵-۰ نسبتاً سخت
۱۳۰-۰ 16 سخت
بالاتر از ۱۸۰ بالاتر از ۳۰۰ أبسيار سخت
صفحه 42:
کل مواد جامد محلول
منظور از کل جامدات محلول مجموعهای از نمکهای
معدنی و مقادیر کمی از مواد آلی است. و شامل
جامداتی است که تحت شرایط معین از یک فیلتر که
خلل و فرج آن ۲ میکرومتر يا کمتر باشد عبور میکنند.
منابع اصلى افزايش 100008 شامل منلبع طبیعی (انحلال
کاتیونها و آنیونهای موجود در تر کیبات خاک و تخلیه
پسابها و فاضلابهای شهری و صنعتی میباشد.
صفحه 43:
۲
اک(
ها در فصل زمستان, باعث آلوده شدن منابع آب
سطحی و زیرزمینی شده و بطور قابل ملاحظهای مقدار
۶ آها را افز اش میدهد.
lef که میزان جامدات محلول بالابی داشته باشند از
نظر گوارائی نامطلوب بوده و ممکن است باعث
افزایش اثرات سوء فیزیولوژیکی در مصرف کنندگان
شوند.
علاوهبر مصرف شرب. آبهاتی که میزان جامدات محلول
آنها بالا می باشد برای استفاده صنعتی نیز مناسب نمی
صفحه 44:
کاتبونها و آنیونهایی که در میزان 608 نقش دارند
کربنات. کلراید. سولفات. نیترات» سیلیکات سدیم»
پتاسیم. کلسیم و منيزیم میباشند. با توجه به اجزاء
تشکیل دهنده 000 این پارامتر از آب میتواند در
تعیین کیفیت آب آشامیدنی نظیر طعم. سختی,
خورد گی و رسوب گذاری نقش داشته باشد.
صفحه 45:
هر چند ۳6003۶" زباد باعث خورددگی و با رسوب گذاری
در لوازم خانگی. تولههای آب و آبکرمکن مشود اما
مقاد یر پایین آن نیز قابل قبول نیست زبرا باعث wo
م زگی آب شده و خاصیت انحلال آب را افزایش
میدهد که این امر خود باعث خورد گی جدار لولهها و
سیستمهای انتقال میشود که باعث آثار سوء بهداشتی و
اقتصادی می شود.
صفحه 46:
هیچ گونه مد ر کی دال بر ابنکه مصرف آب با TOG
بيش از ۱۰۰۰ میلیگرم در لیتر اثرات سوء بهداشتی برجای
می گذارد» وجود ندارد .
صفحه 47:
طبقه بندی OT Coa” براساس میزان 115
TOC (wl) طعم آب
gk کوچکتر از ۳۰۰
خوب ۰ ٩۰۰
متوسط ۰ تا ٩۰۰
د ۰ شا ۱۳۰۰
غير قابل قبول بزركتراز Vee
صفحه 48:
از نظر شیمیایی . قلیاثیت عبارت از توانایی آب در خنثی
كردن اسيد ضعيف و رسيدن به ۵/۶ است.
قليائيت لبهاى طبيعى به واسطه وجود كربناتهاء بد
كربناتها و هيدر و كسيدها است. يونهاى ديكر نظير
فسفاتهاء سيليكاتها و بوراتها نيز ميتولذند در ايجاد قليائيت
مؤثر باشند اما به دليل اينكه غلظت و تاثير آنها نسبت به
آنيونهاى كروه قبل سيار كمتر است از قليائيت ناشى از
آنها صرف نظر ميشود.
صفحه 49:
قلیائیت مانند ماج آب نقش مهمی در فرآیندهای تصفیه
به ویژه انعقاد و لخته سازی دارد و بر خاصیت
خورند گی و رسوبگذاری آب اثر گذار است. کل
قلیائیت آب از دو جزء تشکیل شده که شامل قلیائیت
نسبت به فنل فتالئین یا قلباثیت ساده و قلیائیت نسبت به
متيل اورانؤيا قليائيت كل ميباشد.
صفحه 50:
هيدر وكسيد
بیکربنات
09
کربنات
Se
@-)r
9
صفحه 51:
نیترات و نیتریت
نیترات و نیتریت یونهایی هستند که به عنوان بخشی از
چرخه طبیعی ازت وجود دارند. از نقطه نظر بهداشتی
نیترات معمولاً به ساد گی در بدن انسان به نبتربت تبدیل
م ی کردد. غلظت نیترات و نیتریت را معمولابرحسب
میلیگرم در لیتر ازت بیان مبی کنند.
نبتراتها در سطحی کسترده و به مقادیر قابل توجهی در
خات. آب و کیاهان یافت میشوند. نیتریتها معمولاً در
مقادیر کمتری نسبت به نیتراتها وجود دارند.
صفحه 52:
نیتراتها در حضور اکسیژن کافی بر اثر اکسیداسیون
ازت آلی توسط با کتربهای موجود در آب و خاکند و طی
فرآیند نیتریفیکاسیون بوجود میآیند. از نیتراتبعنوان
کود در کشاورزی استفاده میشود. بیشترین مقدار
نیتروژن موجود در کودهای شیمیایی در خاک به نیترات
تبدیل می گردد. نیتراتها همچنین در ساخت مواد منفجره
کاربرد داشته و بدلیل اینکه عامل | کسیدان هستند در
صنایع شیمیایی و صنایع غذایی ببرای جلو گیری از فساد
مواد غذایی) استفاده مى شوند.
صفحه 53:
استفاده اصلی نیتر یتها بعنوان جلو گیری از فساد
موادغذایی به همراه نمکهای سدیم و پتاسیم میباشد.
مقادیری از نیترات و نیتریت در اثر | کسیداسیون نیتروژن
به وسیله تخلیه الکتریکی در جو و با فعالیتهای انسان
نوليك مى شود.
بطور كلى استفاده از كودهاء تجزيه مواد كياهى و
حیوانی, فاضلابهای خانگی. دفع لجن و مواد زاید به
زمین. فاضلابهاى صنعتى» شیرابه زباله و نزولات جوی همه
در وجود نيترات در منابع آب دخالت دارند.
صفحه 54:
تشکیل نیتریت در بدن به دو دلیل از اهمیت ویژهای
برخوردار است:
اسنیتریت هم وگلوبین خون را به مت هم وگلوبین | کسید
مینماید.
در صورت مصرف آب حاوی نیترات » در داخل معده
این تر کیب توسط با کتربهای احیاء کننده نیترات به
نیتریت تبدیل می شود. در حضور نیتریت ۳9۶
هم و گلوبین به ۱۳۳۴ ا کسید شده و مت هم و گلویین که
یکت رنگدانه قهوه ای است » تشکیل می شود.
صفحه 55:
اكسي هموگلوبین ---- و0 + و۳ ( هموگلوبین)
(قرمز)
مت هموگلوبین ---- م00 + 02:6 ( هموگلویین)
(قهوه (ol
صفحه 56:
همو گلوبین پیگمانی است که قادر به انتقال | کسیژن AP
باشد. در حالی که مت هم و گلویین قادر به ایجاد پیوند
با اکسیژن مولکولی نیست,بنابراین افزایش غلظت این
تر کیب منجر به کمبود | کسیژن در بافت های بدن و
در نهایت خفگی می شود. معده نوزادان دارا
تری نسبت به افراد بالغ است. این شرایط باعث
احیاء بیشتر نیترات توسط باکتریهای احیاء کننده می
شود. در بالغین سالم ,آنزیمیجنام مت هم و گلوبین
ردو کتاز میزان مت همو گلمبین را در حد ۱ تا ۲ درصد
کل هم وگلوبین خون حفظ می کند.
صفحه 57:
کودکان در مقایسه با بالغین از آنزيم مت هم وگلوبین
ردو کتاز که وظیفه تبدیل متهم و گلهبین به هم وگلوبین
را به عهده دارد. برخوردار نستند.
بیماری ناشی از افزایش غلظت مت همو گلویین در خون
را سیانوز نوزادان. بیماری بچه آبی و مت
هم و گلوبینمیا می نامند.
صفحه 58:
۲ نیتریتها قادرند دربدن انسان با آمین ها
( 6۲۵-00 ) و آمیدهای نوع اول و دوم
(۲-04,۵)) وا کنش داده و به نیتروزآمین كه ت ركيبى
سرطانزا است تبدبل گردند .
صفحه 59:
مقدار رهنمودی بیان شده برای نیترات ۵۰ میلیگرم در
لیتر برحسب بون نیترات و مقدار رهنمودی برای نیتریت
۳ میلیگرم در لیتر برحسب یون نیتریت میباشد.
صفحه 60:
به علت امکان وجود همزمان نیتریت و نیترات در آب
آشامیدنی مجموع نسبتهای غلظت هر یک به مقادير
رهنمودی مربوطه نباید از یک تجاوز کند.