معماری و عمرانعلوم مهندسی

ارگونومی در منازل

صفحه 1:
ارگونومی در منازل استاد راهنما: جناب آقای مهندس غیور شیرین اصلانی ‎al‏ الك پاییز 656

صفحه 2:
مسائل مورد بررسى در اركونومى منازل 0 5 er ney Cao ee TED ed ‏طراحى و جيدمان اتاق خواب‎ eee Tor ere ee < طراحى و جيدمان اتاق كار

صفحه 3:

صفحه 4:

صفحه 5:
ايعاد برای یک خانواده 0-8 نفره 5-200 فضاى متاسب 2011016 5 0 آشيزخانه ب فضاى غذا خورى 2 ‎Is‏ ‏تعدادافراد دور عیز حداقل 5-5 اندازهها ‎ .‏ مناد طول میز غذاخوری 1 7 بهنای فضای پشت صندلیها در دو 37 1 حداقلاندازه ۰ ۸0 128 12۵ 230 رفاو بهناى ميق 7 7 ‎i a ope gues. Euler ec es epee‏ بهنای مسیو حرکت دور میز 1 6

صفحه 6:
ظ آشپزخانه یک طرفه آشيزخانه دو طرفه ۶ آشپزخانه را شکل < آشپزخته | شکل

صفحه 7:
آشپزخانه بسته ‎eee ere ese‏ 0 Rew epee renee, acm Ie Somme TNE ES ie ‏ما‎ oe ۳ و <هود آشيزى <صدای فن و هود

صفحه 8:
Cae Seles ۶ عایق حرارتی مناسبی باشد < تعدیل کننده و کاهش دهنده صدای حرکت پا روی زمین باشد ۶ خیلی راحت بشود آن را تمیز کرد ۶ نسبت به ضربههای مکانیکی و حرارت تا حدودی مقاوم باشد

صفحه 9:
دیوار ها ديوارهاى آشيزخانه بايد تا ارتفاع “1.6) متر قابل ل ل ل 0 سراميك كرده باشند» شستشوی آنها بسیار ساده خواهد ‎Re Sere TOLLE TEE CREWE Rue IO Sct wes‏ .کناره های سطوح کار است

صفحه 10:
چیدمان اجزای آشپزخانه 0000 ۶ اصل اهمیت 1 te erry ‏مناسب ترين محل قرار كيرد.‎ ۱ ra اجزانی که بیشترین کاربرد و استفاده را دارند میبایست در بهترين و مناسبترین محل قرار كيرند. < اصل نوع وظیفه ادم ‎ee rom tonne reeEte Te DC‏ 0 ‎ual >‏ 500 Se ee ere eit elle nia tes! گروه کنار یکدیگر قرار گیرند.

صفحه 11:
جيدمان اجزاى آشيزخانه برای طراحی نحوه چیدمان سطوح کار توالی انجام کار در آشپزخانه معمولا بهترتیب زیر در نظر گرفته po ‏ظرف شوتی‎ 0 سطح اصلی کار و سل وراک بز ( اجک کر تست < برای فرد راست دست توالی کار از دست چپ به راست است. این توالی تمیباست بوسیله گنجه های بلند درها یا رآهرو‌ها به هم بخورد. ۷ eo وسایل ذخیره و انیار مواد غذائی - ظرف شونی و اجاق خوراک پزی " مثلث انجام کار " میدهند .اضلاع این مثل نباید قطم شود به ویژه خط میان ظرف شونی و اجاق خوراک پزی که بیش از ديكر ى در أشيزخائه مورد استفاده قرار ميكيرتد 0 ha كرائد جان ( 0©97069 )- حداكثر محيط اين مثلث را براى أشيزخانه هاى كوجك 78 متر و براى أشيزخائه هاى ا 0 دپارتمان محیط 0/26)- ا ا 0600000 میلی متر و فاصله میان ظرف شونی و اجاق خوراک پزی را 10000 تا (10060) میلی متر تعیین نموده است

صفحه 12:
Pn Ter ta") meme 0 0 en آشپزخانه 2 1 ere ee 00 0 res or) ‏استفاده قرر میگیر‎ 0000-7 كاسيهاى اندازه سینکهای ظرفشویی دو کاسیه 40 ۰ 50 ای عمق سعلوحی که ظروف و وسایل ‏ 60 ۰۰ 60 روی آن قرار مبگیرند.

صفحه 13:
فضای خالی مناسب در جلوی یخچال و سينك

صفحه 14:

صفحه 15:

صفحه 16:
otal تجهیزات وان حمام شیر آب بای وان ‎teen‏ ‏۳ ‏روشویی قفسه بای روشویی ۳ لبه بالیی آینه ‎capes)‏ ia 1 6 40 1 a 5 رت 4و5 1 20010 90 00 100 Oy eo 40) 1

صفحه 17:
مساحت حمام با یک وان و یک روشوبی مساحت حمام با یک وان و یک روشویی و یک دوش ۳ يه يك روشوبى Jats ۳ ۳ (متر مریع)

صفحه 18:
طراحى و جيدمان كك

صفحه 19:

صفحه 20:
حداقل مساحت (مترمریع) 1 12 سم تسد بهنای حداقل (سانتی عتر) ‎Ey Tae‏ 14 20 240 10

صفحه 21:
طول ۳ هن (تخت یک نفره) 7 بيهنا اتخت دو نفره) 7 ‎ro 7‏ تخت خواب ‏فضای اطراف تخت برای ‎oe‏ ‎se‏ ‏فضای مناسب اطراف تخت ‏رت ‏حداقل حداكثر ‎(erry Es‏ 95 100 66 10 ‏های بلند (بیشتر از 54 سانتیمتر)

صفحه 22:
اتاق والدین اتاق کودکان(2 تخت) اتاق كودكان (1آتخت) بعاد كمدهاى مورد نياز اتاق هاى آبارتمان: حداقل طول اندازه مناسب طول رت 300 240 i 1 7 60 60 60

صفحه 23:
ل اك سرت ترا 000 ‎eaepenn ea‏ نه 100*210 ‏45*50 ‏60*240-300 ‏له ‏50*45 ‏50*120 ‎150°80 ‎65*60

صفحه 24:
میز کنار تخت 7 ! عيز تحرير ‎rs‏ 00 ‎Oe eee)‏ : pee Se Se TC ۳ 20130 45°50 120 90180 50120 50 180*120 ميز تحرير قفسه کتاب و اسیاب بازی فضاى خالى براى يازى ad 12

صفحه 25:
اصول ارگونومیکی در ۱۳

صفحه 26:

صفحه 27:
ابعاد اندازه آبارتمان (تعداد اتاق ها) حداقل مساحت (متر حداقل مساحت (متو ا رت در غذا خورى ميز غذا خورى 20 18 22 20 22 24

صفحه 28:
۳ 1-5000 مل راحتى ميز نههار خورى صندلی غذا خوری 0 ميز كار reir oe re Be re مساحت برای هر یک(00) 90220 80*100 80*110 سه 60*210 80*120 40*180 Ee OCS ‏ا ا ا‎ wer efor aoe -o oe Et id Rye re) ۶ برای استراحت پشت باید یک تکیهگاه محدب قرار داده شود تا ماهیچههایی که در ناحیه اتصال ONE SP ate eee ero * ارتفاع صندلى راحتى از سطح زمين ©©-):6 سانتيمتر و عمق محل نشستن 66-428 سانتیمتر باشد < صندلی راحتی باید دارای تشکچه مناسب باشد؛ به طوریکه ترجیح دارد نرمی و انعطانپذیری 000

صفحه 29:

صفحه 30:

صفحه 31:
۳ کامپیوتر در اتاق 4 ۳۳ BS ۳

صفحه 32:
oe نحوه درست کار با کامپیوتر نحوه نا درست كار با كامبيوتر

صفحه 33:
كار با كامييوتر ‎RE SY‏ ات باشید؟ ‎Head slightly downward ‎Wrists and hands in Shoulders relaxed, @ neutral position not hunched over, ‎Ne glare on acc Back in a natural, Screen angled in tle curve: comfortable viewing position ‎Fingers : ‎gently curved Elbows at approximately 90° angle ‎Forearms parallel to the floor ‎Knees and hips level Feet Mat on the floor, or on # footrest ‎

صفحه 34:

صفحه 35:
توت را 1) Ergonomics at Home _, LAWERENCE LIVERMORE NATIONAL LABORATORY, University of California. June لاقع تصمط عطغ 1ه دعتصممهو 270 ‎Grandjean‏ (published 1973) توا ریت۰۱ By E.Grandjean , Taylor & Francis LTD 1968 ‎a‏ سم مات هتم تست مت سس متا هت هه لك ‎001 ‎(®rxnet (990) ‎ ‎COs ee le a eat Gl ‏و۱‎ Rea ‏متا ا ل‎ ‎(eee) ‎

ارگونومی در منازل استاد راهنما :جناب آقای مهندس غیور شیرین اصالنی سحر خوش سیرت پاییز 85 مسائل مورد بررسی در ارگونومی منازل طراحی و چیدمان آشپزخانه طراحی و چیدمان حمام و دستشویی طراحی و چیدمان اتاق خواب طراحی و چیدمان هال و پذیرایی طراحی و چیدمان اتاق کار طراحی و چیدمان آشپزخانه آشپزخانه چیدمان اجزای آشپزخانه طراحی آشپزخانه ارتفاع سطوح کار فضای مناسب برای انجام فعالیت ها عاد اب شکل پ ره نج ها کف پ و ش ر ها دیوا ابعاد برای یک خانواده 3-4نفره حداقل فضا فضای مناسب آشپزخانه کاری بدون فضای اضافی 8 10 آشپزخانه با فضای غذا خوری 12 15 تعداد افراد دور میز طول میز غذاخوری حداقل اندازه­ها 2 4 6 8 حداقل اندازه 80 120 170 230 حداکثر اندازه 80 120 180 240 اندازه مناس ب پهنای فضای پشت صندلی­ها در دو طرف میز 25 30 پهنای میز 80 85 عرض فضای غذاخوری 240 255 پهنای مسیر حرکت دور میز 60 60 شکل آشپزخانه یک طرفه آشپزخانه دو طرفه آشپزخانه uشکل آشپزخانه Lشکل پنجره آشپزخانه بسته هم به آشپزخانه هایی اتالق می­شود که دورتادور آنها دیوار است و هم به آشپزخانه هایی که از .یک جهت دیوار ندارند ،آنچه بین هر دو مشترک است نداشتن پنجره به بیرون است ‏نور کافی ‏فن تهویه ‏هود آشپزی ‏صدای فن و هود کفپوش سطوح لغزنده نباشد عایق حرارتی مناسبی باشد تعدیل کننده و کاهش دهنده صدای حرکت پا روی زمین باشد خیلی راحت بشود آن را تمیز کرد نسبت به ضربه­های مکانیکی و حرارت تا حدودی مقاوم باشد دیوار ها دیوارهای آشپزخانه باید تا ارتفاع 1.4متر قابل شستشو باشند .در صورتیکه تا این ارتفاع ،دیوارها را سرامیک کرده باشند ،شستشوی آنها بسیار ساده خواهد بود .مهمترین قسمت دیوارها که باید قابل شستشو باشند .کناره های سطوح کار است چیدمان اجزای آشپزخانه 4اصل از اصول اولیه طراحی : اصل اهمیت با اهمیت ترین جزء یا اجزاء ( از نظر ایمنی – کارآیی و )..میبایست در بهترین و مناسب ترین محل قرار گیرد. اصل تکرار استفاده اجزائی که بیشترین کاربرد و استفاده را دارند میبایست در بهترین و مناسبترین محل قرار گیرند. اصل نوع وظیفه اجزائی که دارای وظیفه یکسان هستند میبایست در یک گروه و در کنار بکدیگر قرار گیرند. ‏اصل جانمائی استفاده اجزائی که عموما به طور متوالی و پی در پی و بدنبال هم استفاده میشوند میبایست در یک گروه کنار یکدیگر قرار گیرند. چیدمان اجزای آشپزخانه برای طراحی نحوه چیدمان سطوح کار توالی انجام کار در آشپزخانه معموال به ترتیب زیر در نظر گرفته میشود: -1ظرف شوئی -2سطح اصلی کار -3سطح خوراک پز ( اجاق گاز) -4سایر سطوح برای فرد راست دست توالی کار از دست چپ به راست است. این توالی نمیباست بوسیله گنجه های بلند درها یا راهروها به هم بخورد. ‏ترکیب Lیا Uشکل نیز میتواند مناسب باشد. یخچال یا سایر وسایل ذخیره و انبار مواد غذائی – ظرف شوئی و اجاق خوراک پزی " مثلث انجام کار " را تشکیل میدهند .اضالع این مثلث نباید قطع شود به ویژه خط میان ظرف شوئی و اجاق خوراک پزی که بیش از هر وسیله دیگر ی در آشپزخانه مورد استفاده قرار میگیرند. ‏اضالع مثلث انجام کار گراند جان ( -) 1973حداکثر محیط این مثلث را برای آشپزخانه های کوچک 7متر و برای آشپزخانه های بزرگ 8متر توصیه نموده است . دپارتمان محیط -1972حداقل و حداکثر آنرا 3600و 6600میلی متر و فاصله میان ظرف شوئی و اجاق خوراک پزی را 1200تا 1800میلی متر تعیین نموده است ارتفاع سطوح کار سطح مورد نظر حداقل اندازه اندازه مناسب ارتف<<اع م<<یز ک<<ار اص<<لی داخ<<ل 80 آشپزخانه 120-100 ارتفاع کابینت نزدی<<ک اج<<اق گ<<از 40 برای قرار دادن قابلمه­ها 60 ارتفاع سطح کار دوم که مورد استفاده قرار می­گیرد 100 120 اندازه س<<ینکهای ظرفش<<ویی ی<<ک 35*2 کاسه­ای اندازه سینکهای ظرفشویی دو کاسه­40 - 50 عمق سطوحی که ظ<<روف و وس<<ایل 60 روی ان قرار می­گیرند 60 ای فضای مناسب فضای خالی مناسب در جلوی اجاق گاز و ماشین ظرف شویی فضای خالی مناسب در جلوی یخچال و سینک ظرف شویی طراحی و چیدمان حمام و دستشویی دستشویی و حمام فضای الزم ابعاد بهینه ابعاد بهینه تجهیزات طول عمق ارتفاع ()cm وان حمام 170 75 55-45 شیر آب باالی وان - - 70 کابین دوش گرفتن 90 90 - دوش سقفی - - 200-190 روشویی 60 50 90-80 قفسه باالی روشویی - - 115 شیر آب باالی روشویی - - 100 لبه باالیی آینه - - 190 لبه پایینی آینه - - 130 بیده 40 65 40 ‏WC 40 50 40 حداقل اندازه اندازه مناسب (متر مربع) 3 4 مساحت حمام با ی<<ک وان و ی<<ک 4 روشویی و یک دوش 5 2 3 دستشویی با بیده یا ی<<ک دوش و 4 یک روشویی 5 مساحت حمام با یک وان و یک روشویی دستشویی با یک روشویی فضای مناسب طراحی و چیدمان اتاق خواب اتاق خواب ابعاد کمد فضای مورد نیاز برای سایر وسایل تخت خواب مساحت اتاق خواب مساحت اتاق حداقل مساحت (مترمربع) مساحت مناسب پهنای حداقل (سانتی متر) اتاق والدین 14 16-15 340 اتاق خواب کودکان ب<<ا دو 12 تخت 14 280 اتاق خواب کودکان با یک 8 تخت 10 240 طول 210سانتی متر پهنا (تخت یک نفره) 120-100 پهنا (تخت دو نفره) 180 ارتفاع از سطح زمین 70-60 فضای اطراف تخت برای حرکت 100-66 نوع تخت تخت خواب فضای مناسب اطراف تخت حداقل حداکثر تخت­های کوتاه (کمتر از 50سانتیمتر) 95 100 تخت­های بلند (بیشتر از 50سانتیمتر) 66 80 کمد ابعاد کمدهای مورد نیاز اتاق های آپارتمان: اتاق حداقل طول جلویی()cm اندازه مناسب طول عمق کمد اتاق والدین 240 300 60 اتاق کودکان( 2تخت) 120 180 60 اتاق کودکان(1تخت) 120 - 60 فضای مورد نیاز عنوان وسیله یا مبلمان تعداد ابعاد مورد نیاز((cm تخت خواب 2 100*210 میز کنار تخت 2 45*50 کمد 1 60*240-300 صندلی 2 50*45 دراور 1 50*120 میز کار(در صورت نیاز) 1 150*80 مبل راحتی(در صورت نیاز) 1 65*60 اتاق خواب والدین تعداد ابعاد مورد نیاز تخت خواب 2 200*210 تخت کودک 1 70*130 میز کنار تخت 2 45*50 کمد 1 12060*180 میز تحریر 2 60*120 قفسه کتاب و اسباب بازی 1 45*90 فضای خالی برای بازی - 180*120 عنوان وسایل فضای مورد نیاز با یک تخت اتاق خواب کودکان با دو تخت تخت خواب 1 210*200 تخت کودک 1 130*70 میز کنار تخت 1 50*45 کمد 1 120*60 میز تحریر 1 120*60 قفسه کتاب و اسباب بازی 1 90*45 فضای خالی برای بازی - 120*180 اصول ارگونومیکی در طراحی هال و پذیرایی ارگونومی در هال و پذیرایی وسایل داخل هال و پذیرایی ابعاد هال و پذیرایی ابعاد اندازه آپارتمان(تعداد اتاق ها) ح<<<داقل مس<<<احت (م<<<تر ح<<<داقل مس<<<احت (م<<<تر مربع )برای اتاق نشیمن با م<<یز مربع )برای اتاق نشیمن ب<<دون میز غذا خوری غذا خوری 2-3 20 18 4 22 20 5 24 22 وسایل وسایل مساحت برای هر یک()cm صندلی راحتی()sofa 90*220 مبل راحتی 80*100 میز نهار خوری 80*110 صندلی غذا خوری 50*55 رادیو-تلویزیون -ویدئو 60*210 میز کار 80*120 کتابخانه 40*180 صندلی راحتی برای استراحت باید شرایط استراحت کامل ماهیچه­های پشت در حالیکه ستون مهره­ها در شرایط نرمال خود است ،فراهم شود. برای استراحت پشت باید یک تکیه­گاه محدب قرار داده شود تا ماهیچه­هایی که در ناحیه اتصال لگن به ستون مهره­ها قرار دارند ،در شرایط استراحت باشند.. ارتفاع صندلی راحتی از سطح زمین 41-39سانتیمتر و عمق محل نشستن 48-47 سانتیمتر باشد صندلی راحتی باید دارای تشکچه مناسب باشد ،به طوریکه ترجیح دارد نرمی و انعطاف­پذیری تشکچه به گونه­ای باشد که 6تا 10سانتیمتر فرو رود. اصول ارگونومی در طراحی اتاق کار ارگونومی در اتاق کار نحوه نشستن بر روی صندلی نحوه کار با کامپیوتر کار با کامپیوتر نحوه کار کردن با کامپیوتر در اتاق کار ‏ کار با کامپیوتر نحوه درست کار با کامپیوتر نحوه نا درست کار با کامپیوتر کار با کامپیوتر چگونه از لپ تاپ خود استفاده کنید در حالی که از نظر ارگونومیکی ایمن باشید؟ نشستن بر روی صندلی متناسب بودن نحوه نشستن با صندلی مورد استفاده در اتاق کار Refrences: 1) Ergonomics at Home , LAWERENCE LIVERMORE NATIONAL LABORATORY, University of California. June 2004 2) Ergonomics of the homeBy Grandjean (published 1973) 3) Sitting Posture By E.Grandjean , Taylor & Francis LTD 1968 Ergonomics , gerontechnology , and design for the home-envronment )4 By Marita Rita Pinto , Stefania De Medici , Clarke Van Sant , Alfredo Bianchi , Andre Zlotnicki , Claudio Napoli (August 1998) Office Ergonomics (practical solution for a safer work place) )5 Prepared by Wisha Services Division , Washington State Department of Labor and Indust (1994)

51,000 تومان