صفحه 1:
ارگونومی در منازل
استاد راهنما: جناب آقای مهندس غیور
شیرین اصلانی
al الك
پاییز 656
صفحه 2:
مسائل مورد بررسى در اركونومى منازل
0 5
er ney Cao ee TED ed
طراحى و جيدمان اتاق خواب
eee Tor ere ee
< طراحى و جيدمان اتاق كار
صفحه 3:
صفحه 4:
صفحه 5:
ايعاد
برای یک خانواده 0-8 نفره
5-200 فضاى متاسب
2011016 5 0
آشيزخانه ب فضاى غذا خورى 2 Is
تعدادافراد دور عیز حداقل 5-5
اندازهها . مناد
طول میز غذاخوری 1
7
بهنای فضای پشت صندلیها در دو 37 1
حداقلاندازه ۰ ۸0 128 12۵ 230 رفاو
بهناى ميق 7 7
i a ope gues. Euler ec es epee
بهنای مسیو حرکت دور میز 1 6
صفحه 6:
ظ آشپزخانه یک طرفه
آشيزخانه دو طرفه
۶ آشپزخانه را شکل
< آشپزخته | شکل
صفحه 7:
آشپزخانه بسته
eee ere ese 0
Rew epee renee, acm Ie Somme TNE ES ie ما oe
۳
و
<هود آشيزى
<صدای فن و هود
صفحه 8:
Cae
Seles
۶ عایق حرارتی مناسبی باشد
< تعدیل کننده و کاهش دهنده صدای حرکت پا روی زمین باشد
۶ خیلی راحت بشود آن را تمیز کرد
۶ نسبت به ضربههای مکانیکی و حرارت تا حدودی مقاوم باشد
صفحه 9:
دیوار ها
ديوارهاى آشيزخانه بايد تا ارتفاع “1.6) متر قابل
ل ل ل 0
سراميك كرده باشند» شستشوی آنها بسیار ساده خواهد
Re Sere TOLLE TEE CREWE Rue IO Sct wes
.کناره های سطوح کار است
صفحه 10:
چیدمان اجزای آشپزخانه
0000
۶ اصل اهمیت
1 te erry
مناسب ترين محل قرار كيرد.
۱ ra
اجزانی که بیشترین کاربرد و استفاده را دارند میبایست در بهترين و مناسبترین محل
قرار كيرند.
< اصل نوع وظیفه
ادم ee rom tonne reeEte Te DC 0
ual > 500
Se ee ere eit elle nia tes!
گروه کنار یکدیگر قرار گیرند.
صفحه 11:
جيدمان اجزاى آشيزخانه
برای طراحی نحوه چیدمان سطوح کار توالی انجام کار در آشپزخانه معمولا بهترتیب زیر در نظر گرفته
po
ظرف شوتی 0
سطح اصلی کار
و سل وراک بز ( اجک کر
تست
< برای فرد راست دست توالی کار از دست چپ به راست است.
این توالی تمیباست بوسیله گنجه های بلند درها یا رآهروها به هم بخورد.
۷ eo
وسایل ذخیره و انیار مواد غذائی - ظرف شونی و اجاق خوراک پزی " مثلث انجام کار "
میدهند .اضلاع این مثل نباید قطم شود به ویژه خط میان ظرف شونی و اجاق خوراک پزی که بیش از
ديكر ى در أشيزخائه مورد استفاده قرار ميكيرتد
0 ha
كرائد جان ( 0©97069 )- حداكثر محيط اين مثلث را براى أشيزخانه هاى كوجك 78 متر و براى أشيزخائه هاى
ا 0
دپارتمان محیط 0/26)- ا ا 0600000 میلی متر و فاصله میان ظرف شونی و
اجاق خوراک پزی را 10000 تا (10060) میلی متر تعیین نموده است
صفحه 12:
Pn Ter ta")
meme
0 0 en
آشپزخانه
2 1
ere ee
00 0 res or)
استفاده قرر میگیر
0000-7
كاسيهاى
اندازه سینکهای ظرفشویی دو کاسیه 40 ۰ 50
ای
عمق سعلوحی که ظروف و وسایل 60 ۰۰ 60
روی آن قرار مبگیرند.
صفحه 13:
فضای خالی مناسب در جلوی یخچال و سينك
صفحه 14:
صفحه 15:
صفحه 16:
otal
تجهیزات
وان حمام
شیر آب بای وان
teen
۳
روشویی
قفسه بای روشویی
۳
لبه بالیی آینه
capes)
ia
1
6
40
1
a
5
رت
4و5
1
20010
90
00
100
Oy
eo
40)
1
صفحه 17:
مساحت حمام با یک وان و یک
روشوبی
مساحت حمام با یک وان و یک
روشویی و یک دوش
۳
يه
يك روشوبى
Jats
۳
۳
(متر مریع)
صفحه 18:
طراحى و جيدمان
كك
صفحه 19:
صفحه 20:
حداقل مساحت (مترمریع)
1
12
سم تسد بهنای حداقل (سانتی عتر)
Ey Tae
14 20
240 10
صفحه 21:
طول ۳
هن (تخت یک نفره) 7
بيهنا اتخت دو نفره) 7
ro 7 تخت خواب
فضای اطراف تخت برای oe
se
فضای مناسب اطراف تخت
رت
حداقل حداكثر
(erry Es 95 100
66 10
های بلند (بیشتر از 54 سانتیمتر)
صفحه 22:
اتاق والدین
اتاق کودکان(2 تخت)
اتاق كودكان (1آتخت)
بعاد كمدهاى مورد نياز اتاق هاى آبارتمان:
حداقل طول اندازه مناسب طول
رت
300 240
i 1
7
60
60
60
صفحه 23:
ل اك
سرت ترا
000
eaepenn ea نه
100*210
45*50
60*240-300
له
50*45
50*120
150°80
65*60
صفحه 24:
میز کنار تخت
7 !
عيز تحرير
rs 00
Oe eee) :
pee Se Se TC
۳
20130
45°50
120
90180
50120
50
180*120
ميز تحرير
قفسه کتاب و اسیاب بازی
فضاى خالى براى يازى
ad
12
صفحه 25:
اصول ارگونومیکی در
۱۳
صفحه 26:
صفحه 27:
ابعاد
اندازه آبارتمان (تعداد اتاق ها)
حداقل مساحت (متر حداقل مساحت (متو
ا رت در
غذا خورى ميز غذا خورى
20 18
22 20
22 24
صفحه 28:
۳
1-5000
مل راحتى
ميز نههار خورى
صندلی غذا خوری
0
ميز كار
reir oe re Be re
مساحت برای هر یک(00)
90220
80*100
80*110
سه
60*210
80*120
40*180
Ee OCS ا ا ا wer efor aoe -o oe Et id
Rye re)
۶ برای استراحت پشت باید یک تکیهگاه محدب قرار داده شود تا ماهیچههایی که در ناحیه اتصال
ONE SP ate eee ero
* ارتفاع صندلى راحتى از سطح زمين ©©-):6 سانتيمتر و عمق محل نشستن 66-428
سانتیمتر باشد
< صندلی راحتی باید دارای تشکچه مناسب باشد؛ به طوریکه ترجیح دارد نرمی و انعطانپذیری
000
صفحه 29:
صفحه 30:
صفحه 31:
۳
کامپیوتر در اتاق
4
۳۳
BS
۳
صفحه 32:
oe
نحوه درست کار با کامپیوتر نحوه نا درست كار با كامبيوتر
صفحه 33:
كار با كامييوتر
RE SY ات
باشید؟
Head slightly
downward
Wrists and hands in Shoulders relaxed,
@ neutral position not hunched over,
Ne glare on
acc Back in a natural,
Screen angled in tle curve:
comfortable
viewing position
Fingers :
gently curved Elbows at
approximately
90° angle
Forearms parallel
to the floor
Knees and hips level
Feet Mat on the floor,
or on # footrest
صفحه 34:
صفحه 35:
توت را
1) Ergonomics at Home _, LAWERENCE LIVERMORE
NATIONAL LABORATORY, University of California. June
لاقع تصمط عطغ 1ه دعتصممهو 270
Grandjean
(published 1973)
توا ریت۰۱
By E.Grandjean , Taylor & Francis LTD 1968
a سم مات هتم تست مت سس متا
هت هه لك
001
(®rxnet (990)
COs ee le a eat Gl
و۱ Rea متا ا ل
(eee)
ارگونومی در منازل
استاد راهنما :جناب آقای مهندس غیور
شیرین اصالنی
سحر خوش سیرت
پاییز 85
مسائل مورد بررسی در ارگونومی منازل
طراحی و چیدمان آشپزخانه
طراحی و چیدمان حمام و دستشویی
طراحی و چیدمان اتاق خواب
طراحی و چیدمان هال و پذیرایی
طراحی و چیدمان اتاق کار
طراحی و چیدمان آشپزخانه
آشپزخانه
چیدمان اجزای آشپزخانه
طراحی آشپزخانه
ارتفاع سطوح کار
فضای مناسب
برای انجام فعالیت ها
عاد
اب
شکل
پ
ره
نج
ها
کف پ و ش
ر ها
دیوا
ابعاد
برای یک خانواده 3-4نفره
حداقل فضا
فضای مناسب
آشپزخانه کاری بدون فضای اضافی
8
10
آشپزخانه با فضای غذا خوری
12
15
تعداد افراد دور میز
طول میز غذاخوری
حداقل
اندازهها
2
4
6
8
حداقل اندازه
80
120
170
230
حداکثر اندازه
80
120
180
240
اندازه
مناس
ب
پهنای فضای پشت صندلیها در دو
طرف میز
25
30
پهنای میز
80
85
عرض فضای غذاخوری
240
255
پهنای مسیر حرکت دور میز
60
60
شکل
آشپزخانه یک طرفه
آشپزخانه دو طرفه
آشپزخانه uشکل
آشپزخانه Lشکل
پنجره
آشپزخانه بسته
هم به آشپزخانه هایی اتالق میشود که دورتادور آنها دیوار است و هم به آشپزخانه هایی که از
.یک جهت دیوار ندارند ،آنچه بین هر دو مشترک است نداشتن پنجره به بیرون است
نور کافی
فن تهویه
هود آشپزی
صدای فن و هود
کفپوش
سطوح لغزنده نباشد
عایق حرارتی مناسبی باشد
تعدیل کننده و کاهش دهنده صدای حرکت پا روی زمین باشد
خیلی راحت بشود آن را تمیز کرد
نسبت به ضربههای مکانیکی و حرارت تا حدودی مقاوم باشد
دیوار ها
دیوارهای آشپزخانه باید تا ارتفاع 1.4متر قابل
شستشو باشند .در صورتیکه تا این ارتفاع ،دیوارها را
سرامیک کرده باشند ،شستشوی آنها بسیار ساده خواهد
بود .مهمترین قسمت دیوارها که باید قابل شستشو باشند
.کناره های سطوح کار است
چیدمان اجزای آشپزخانه
4اصل از اصول اولیه طراحی :
اصل اهمیت
با اهمیت ترین جزء یا اجزاء ( از نظر ایمنی – کارآیی و )..میبایست در بهترین و
مناسب ترین محل قرار گیرد.
اصل تکرار استفاده
اجزائی که بیشترین کاربرد و استفاده را دارند میبایست در بهترین و مناسبترین محل
قرار گیرند.
اصل نوع وظیفه
اجزائی که دارای وظیفه یکسان هستند میبایست در یک گروه و در کنار بکدیگر قرار
گیرند.
اصل جانمائی استفاده
اجزائی که عموما به طور متوالی و پی در پی و بدنبال هم استفاده میشوند میبایست در یک
گروه کنار یکدیگر قرار گیرند.
چیدمان اجزای آشپزخانه
برای طراحی نحوه چیدمان سطوح کار توالی انجام کار در آشپزخانه معموال به ترتیب زیر در نظر گرفته
میشود:
-1ظرف شوئی
-2سطح اصلی کار
-3سطح خوراک پز ( اجاق گاز)
-4سایر سطوح
برای فرد راست دست توالی کار از دست چپ به راست است.
این توالی نمیباست بوسیله گنجه های بلند درها یا راهروها به هم بخورد.
ترکیب Lیا Uشکل نیز میتواند مناسب باشد.
یخچال یا سایر وسایل ذخیره و انبار مواد غذائی – ظرف شوئی و اجاق خوراک پزی " مثلث انجام کار " را
تشکیل میدهند .اضالع این مثلث نباید قطع شود به ویژه خط میان ظرف شوئی و اجاق خوراک پزی که بیش از
هر وسیله دیگر ی در آشپزخانه مورد استفاده قرار میگیرند.
اضالع مثلث انجام کار
گراند جان ( -) 1973حداکثر محیط این مثلث را برای آشپزخانه های کوچک 7متر و برای آشپزخانه های
بزرگ 8متر توصیه نموده است .
دپارتمان محیط -1972حداقل و حداکثر آنرا 3600و 6600میلی متر و فاصله میان ظرف شوئی و
اجاق خوراک پزی را 1200تا 1800میلی متر تعیین نموده است
ارتفاع سطوح کار
سطح مورد نظر
حداقل
اندازه
اندازه
مناسب
ارتف<<اع م<<یز ک<<ار اص<<لی داخ<<ل 80
آشپزخانه
120-100
ارتفاع کابینت نزدی<<ک اج<<اق گ<<از 40
برای قرار دادن قابلمهها
60
ارتفاع سطح کار دوم که مورد
استفاده قرار میگیرد
100
120
اندازه س<<ینکهای ظرفش<<ویی ی<<ک 35*2
کاسهای
اندازه سینکهای ظرفشویی دو کاسه40 -
50
عمق سطوحی که ظ<<روف و وس<<ایل 60
روی ان قرار میگیرند
60
ای
فضای مناسب
فضای خالی مناسب در جلوی اجاق گاز و ماشین ظرف شویی
فضای خالی مناسب در جلوی یخچال و سینک ظرف شویی
طراحی و چیدمان
حمام و دستشویی
دستشویی و حمام
فضای الزم
ابعاد بهینه
ابعاد بهینه
تجهیزات
طول
عمق
ارتفاع ()cm
وان حمام
170
75
55-45
شیر آب باالی وان
-
-
70
کابین دوش گرفتن
90
90
-
دوش سقفی
-
-
200-190
روشویی
60
50
90-80
قفسه باالی روشویی
-
-
115
شیر آب باالی روشویی
-
-
100
لبه باالیی آینه
-
-
190
لبه پایینی آینه
-
-
130
بیده
40
65
40
WC
40
50
40
حداقل
اندازه
اندازه مناسب
(متر مربع)
3
4
مساحت حمام با ی<<ک وان و ی<<ک 4
روشویی و یک دوش
5
2
3
دستشویی با بیده یا ی<<ک دوش و 4
یک روشویی
5
مساحت حمام با یک وان و یک
روشویی
دستشویی با یک روشویی
فضای مناسب
طراحی و چیدمان
اتاق خواب
اتاق خواب
ابعاد کمد
فضای مورد نیاز
برای سایر وسایل
تخت خواب
مساحت اتاق خواب
مساحت
اتاق
حداقل مساحت (مترمربع)
مساحت مناسب
پهنای حداقل (سانتی متر)
اتاق والدین
14
16-15
340
اتاق خواب کودکان ب<<ا دو 12
تخت
14
280
اتاق خواب کودکان با یک 8
تخت
10
240
طول
210سانتی متر
پهنا (تخت یک نفره)
120-100
پهنا (تخت دو نفره)
180
ارتفاع از سطح زمین
70-60
فضای اطراف تخت برای
حرکت
100-66
نوع تخت
تخت خواب
فضای مناسب اطراف تخت
حداقل
حداکثر
تختهای کوتاه (کمتر از 50سانتیمتر)
95
100
تختهای بلند (بیشتر از 50سانتیمتر)
66
80
کمد
ابعاد کمدهای مورد نیاز اتاق های آپارتمان:
اتاق
حداقل طول
جلویی()cm
اندازه مناسب طول
عمق کمد
اتاق والدین
240
300
60
اتاق کودکان( 2تخت)
120
180
60
اتاق کودکان(1تخت)
120
-
60
فضای مورد نیاز
عنوان وسیله یا مبلمان
تعداد
ابعاد مورد نیاز((cm
تخت خواب
2
100*210
میز کنار تخت
2
45*50
کمد
1
60*240-300
صندلی
2
50*45
دراور
1
50*120
میز کار(در صورت نیاز)
1
150*80
مبل راحتی(در صورت نیاز)
1
65*60
اتاق خواب والدین
تعداد
ابعاد مورد نیاز
تخت خواب
2
200*210
تخت کودک
1
70*130
میز کنار تخت
2
45*50
کمد
1
12060*180
میز تحریر
2
60*120
قفسه کتاب و اسباب بازی
1
45*90
فضای خالی برای بازی
-
180*120
عنوان وسایل
فضای
مورد نیاز
با یک تخت
اتاق خواب کودکان با دو تخت
تخت خواب
1
210*200
تخت کودک
1
130*70
میز کنار تخت
1
50*45
کمد
1
120*60
میز تحریر
1
120*60
قفسه کتاب و اسباب بازی
1
90*45
فضای خالی برای بازی
-
120*180
اصول ارگونومیکی در
طراحی هال و پذیرایی
ارگونومی در هال و پذیرایی
وسایل داخل هال و پذیرایی
ابعاد هال و پذیرایی
ابعاد
اندازه آپارتمان(تعداد اتاق ها)
ح<<<داقل مس<<<احت (م<<<تر ح<<<داقل مس<<<احت (م<<<تر
مربع )برای اتاق نشیمن با م<<یز مربع )برای اتاق نشیمن ب<<دون
میز غذا خوری
غذا خوری
2-3
20
18
4
22
20
5
24
22
وسایل
وسایل
مساحت برای هر یک()cm
صندلی راحتی()sofa
90*220
مبل راحتی
80*100
میز نهار خوری
80*110
صندلی غذا خوری
50*55
رادیو-تلویزیون -ویدئو
60*210
میز کار
80*120
کتابخانه
40*180
صندلی راحتی برای استراحت
باید شرایط استراحت کامل ماهیچههای پشت در حالیکه ستون مهرهها در شرایط نرمال خود
است ،فراهم شود.
برای استراحت پشت باید یک تکیهگاه محدب قرار داده شود تا ماهیچههایی که در ناحیه اتصال
لگن به ستون مهرهها قرار دارند ،در شرایط استراحت باشند..
ارتفاع صندلی راحتی از سطح زمین 41-39سانتیمتر و عمق محل نشستن 48-47
سانتیمتر باشد
صندلی راحتی باید دارای تشکچه مناسب باشد ،به طوریکه ترجیح دارد نرمی و انعطافپذیری
تشکچه به گونهای باشد که 6تا 10سانتیمتر فرو رود.
اصول ارگونومی در طراحی اتاق
کار
ارگونومی در اتاق کار
نحوه نشستن
بر روی
صندلی
نحوه کار با کامپیوتر
کار با کامپیوتر
نحوه کار کردن با
کامپیوتر در اتاق کار
کار با کامپیوتر
نحوه درست کار با کامپیوتر
نحوه نا درست کار با کامپیوتر
کار با کامپیوتر
چگونه از لپ تاپ خود استفاده کنید در حالی که از نظر ارگونومیکی ایمن
باشید؟
نشستن بر روی صندلی
متناسب بودن نحوه نشستن با صندلی مورد استفاده در اتاق کار
Refrences:
1) Ergonomics at Home , LAWERENCE LIVERMORE
NATIONAL LABORATORY, University of California. June
2004
2) Ergonomics of the homeBy
Grandjean
(published 1973)
3) Sitting Posture
By E.Grandjean , Taylor & Francis LTD 1968
Ergonomics , gerontechnology , and design for the home-envronment )4
By Marita Rita Pinto , Stefania De Medici , Clarke Van Sant , Alfredo Bianchi , Andre
Zlotnicki , Claudio Napoli
(August 1998)
Office Ergonomics (practical solution for a safer work place) )5
Prepared by Wisha Services Division , Washington State Department of Labor and Indust
(1994)