صفحه 1:
محیط عبارت است از مجموعه
شرایط وعوامل خارجي که برزندگي
وتکامل (پرورش)فرد یاجامعه اثر مي
گذارد
صفحه 2:
محیط قفيزيگي:شامل col هواء تور
حرارت gle puss غیره
محیط زنده(بیولوژيك):شامل میکروبها ویا منابعي
است که عوامل بيماريزاي عفوني
را درخود نگه مي دارند
محیط اجتماعي:عادات وآداب ورسوم اعتقادات
مردم در اداره امورزندگي
صفحه 3:
#بنا به تعریف (),1(/1).بهداشت
محیط عبارت است ازکنترل عواملي
از محیط زندگي که به نحوي دررفاه
وسلامت جسمي,»رواني واجتماعي
انسان تاگیر دارند ویا خواهند داشت
صفحه 4:
اولویت هاي بهداشت محیط a
اتامين واستفاده به مقدار كافي براي همه
ic آوري ودفع بهداشتي زباله و كدت
اكنترل ومبارزه به حشرات:جوندكان ]
که باعث رشد وتکثیرعوامل بیماریزا هستند
حفاظت منابع آب از خطر آلوده شدن به مواد شيميايي
لا
at Se NES TOT |
كنترل مشكلات بهداشتي حوادث وسوانح ناشي ازكار
ارعایت ونظارت بر بهداشت موادغذايي
صفحه 5:
تاآب الوده وبيماريهاي gg أذ آن دكي
ازمهمترين مسايل بهداشتي جوامع به
خصوص در كشورهاي درحال توسعه
رابه خود اختصاص داده است
صفحه 6:
) خصوصيات فيزيكي:آب آشاميدني بايدبي
ال وشفاف باشد.ونبایدبووطعم
نامطلوبي داشته باشد. را )آب بایدحدود
0 باشدوجودكازهايي از قبيل هيدروزن»
سولفورو انيدريدكربنيك درآب ايجاد
اسيديته نموده وم41<)آب را يايين مي أورد
صفحه 7:
7 خصوصيات 3 5 شيميايي: و جوداملاح در آب
تاحدود معيني مجازو قابل قبول است و
بیش ازآن برسلامت انسان اثر مي گذارد
٠ خصوصیات بيولوژيكي:آب محيطي
مناسبي براي فعالیت ورشدونمو بعضي
ازموجودات ازقبیل باکتریهاء قارچهاء
مخمرهاو..مي adh الوده شدن آب»
موجب بيماريهاي جدي حتي همه كير
مي شود
صفحه 8:
بيماريهاي قابل انتقال به وسیله ۳
(
ویروس ها(فلج اطفا
0 بيماريهاي تن ات باكتري ها(حصبهوبا)
تك یاخته اي ها(آمییازیس-
ژیاردیازیس)
) بيماريهاي غيرميكروبي + بيماريهاي ككوارشي
صفحه 9:
© آبهاي سخت داراي املاح کلسیم
ومنیزیم»نیتریت»نیترات وسولفات هستند که
براي آشامیدن وشستشو مناسب نمي
باشند.نوشیدن آب سخت موجب اختلالات
ل اک
9
صفحه 10:
آب سالم وجنبه هاي میکروبيولوژي آب
تاآب سالم آبي است که حاوي ميكروبهاي بیماریزا
نباشد وعوامل شيميايي وسمي مانند سرب يا
ارسنيك که براي انسان وحیوان مضر است در
آن, نباشد
تاموادمعدني محلول در آب از جمله
کلسیممنيزیمسولفات ها ونیترات ها در آن در
حد معيار واندازه باشد
صفحه 11:
ri) دگي آب
3 ماده اي كه كيفيت آب را تغييردهد وآن را
فاسد كندء همجنين مانع استفاده از آن
گردد آلاینده آب نامیده مي شود
© منابع آلوده Pa RNS ا
FSET L ey eneT ((
©)فاضلاب هاي كشاورزي
صفحه 12:
هدف از تصفیه آب عبارت است از:
) جدانمودن مواد شناور در آب مانند مواد
غیرمحلول وآشغال
9)عاري نمودن آب از عوامل بيماريزاي
ميكروبي واملاح زیان آورماننداهن»سرب
3)برطرف کردن رنگبووطعم نامطبوع آب
صفحه 13:
رورش رد 1
ال لا( ره
۲ تصفیه آب به روش صاف كردن
لاتصفيه آب به روش كندزدايي با
مواد شيميايي
صفحه 14:
مواد ضد عفوني کننده +
" مواد ضدعفوني کننده قوي
عبارتند از
JS
a9
صفحه 15:
مبارزه با حشرات وجوندگان |
0 وجود حشرات و جوندگان در
مدارس »منازل وسایر مکان ها به علت عدم
رعایت اصول بهداشت است.
" موثرترين روش براي حل اين مسئله
آموزش عمومي وبكار بردن موازين
بهداشتي به وسیله افراد جامعه است.
صفحه 16:
5 “ & ۰ b
رو هاي مبارزه با حشرات وجوندکان:
روش فيزيكي 0
روش شيميايي )©
روش هاي بيولوزيكي )©
روش هاي ژنتيكي )
9) روش هاي تلفيقي
صفحه 17:
زباله
مدیریت زباله شامل مراحل
توليدءنكهداري موقت در محل
جمع آوريءحمل ونقلءبازيابي
ودفع مي باشد
صفحه 18:
©»مخلوط رقيقي است از كك هاي
دور ريختني حاصل از فعاليتهاي انسان
eB reece eaten snttiey و
صورتي که به طور بهداشتي دفع ومهار
نكردد مي تواند بسيار خطرناك و منشا
بيماريهاي مختلف گردد
صفحه 19:
6)فاضلاب هاي خانگي
مهوت مان كر
صفحه 20:
فاضلاب ها درصورتي که به طور
صحیح وبهداشتي دفع تور
) آلوده کردن منابع خصوصي یاعمومي آب
آشاميدني اعم اززیر زميني یا سطحي
3) آلوده کردن خاك به عوامل بیماریزا وعوامل
شيميايي وتخم انواع انگل ها
() آلوده کردن مراکز شنا وتفریحات تابستاني
) آلوده کردن آب هاي زراعتي و سبزیها
3) آلوده كردن ماهي ها وحیوانات دريايي
صفحه 21:
- grein Wee PRE YR BRS
ف كندزداها عوامل و موادي هستند كه ميكروبها وعوامل
بيماريزا را از بين مي برند ومحيط سالم ومناسبي براي
زندگي به وجود مي آورند
BIS Serer ee Sr Sn S ere SS)
سس و
سبزي» آلب و.......
0 tee ا er
9 en one ا ا ا CTE E SY
AE
صفحه 22:
7 مقاومت میکروبها ومیزان
Peon or CRE IR BRE ti es
نوع PRBS RB STORE
nen 0
1 ala
اصول بهداشت درمحيط
جامعه
محيط عبارت است از مجموعه
شرايط وعوامل خارجي كه برزندگي
وتكامل (پرورش)فرد ياجامعه اثر مي
گذارد
محيط به سه نوع تقسيم مي شود
محيط فيزيكي:شامل آب ،هوا ،نور،
حرارت ،سرماوغيره
محيط زنده(بيولوژيك):شامل ميكروبها ويا منابعي
است كه عوامل بيماريزاي عفوني
را درخود نگه مي دارند
محيط اجتماعي:عادات وآداب ورسوم ،اعتقادات
مردم در اداره امورزندگي
بهداشت محيط
بنا به تعريف ،WHOبهداشت
محيط عبارت است ازكنترل عواملي
از محيط زندگي كه به نحوي دررفاه
وسالمت جسمي،رواني واجتماعي
انسان تاثير دارند ويا خواهند داشت
اولويت هاي بهداشت محيط
تامين واستفاده ازآب سالم به مقدار كافي براي همه
جمع آوري ودفع بهداشتي زباله وفاضالب
كنترل ومبارزه به حشرات،جوندگان وسايرحيواناتي
كه باعث رشد وتكثيرعوامل بيماريزا هستند
حفاظت منابع آب از خطر آلوده شدن به مواد شيميايي
سمي،بيولوژيك وراديواكتيو
تامين شرايط بهداشتي درمسكن،مدارس،اماكن عمومي
كنترل مشكالت بهداشتي حوادث وسوانح ناشي ازكار
رعايت ونظارت بر بهداشت موادغذايي
آب وآالينده هاي آن
آب آلوده وبيماريهاي ناشي از آن يكي
ازمهمترين مسايل بهداشتي جوامع به
خصوص در كشورهاي درحال توسعه
رابه خود اختصاص داده است
خواص آب
)1خصوصيات فيزيكي:آب آشاميدني بايدبي
رنگ،زالل وشفاف باشد.ونبايدبووطعم
نامطلوبي داشته باشدPH.آب بايدحدود
7باشدوجودگازهايي از قبيل هيدروژن،
سولفورو انيدريدكربنيك درآب ايجاد
اسيديته نموده وPHآب را پايين مي آورد
)2خصوصيات شيميايي:وجودامالح درآب
تاحدودمعيني مجازو قابل قبول است و
بيش ازآن برسالمت انسان اثر مي گذارد
)3خصLوصLيات بيولوژيكي:آب محيطي
مناسبي براي فعاليت ورشدونمو بعضي
ازموجودات ازقبيل باكتريها ،قارچها،
مخمرهاو..مي باشد.الوده شدن آب،
موجب بيماريهاي جدي حتي همه گير
مي شود
بيماريهاي قابل انتقال به وسيله آب
ويروس ها(فلج اطفال)
)1
بيماريهاي ميكروبي
باكتري ها(حصبه-وبا)
تك ياخته اي
ژLيارديازLيس)
)2بيماريهاي غيرميكروبي
ها(آميبيازيس-
بيماريهاي گوارشي
• آبهاي Lسخت داراي امالح كلسيم
ومنيزيم،نيتريت،نيترات وسولفات هستند كه
براي آشامLيدن وشستشو مناسب نمي
باشند.نوشيدن آب سخت مLوجب اختالالت
گوارشي مي شود وپوست را خشك مي كند
آب سالم وجنبه هاي ميكروبيولوژي آب
آب سالم آبي است كه حاوي ميكروبهاي بيماريزا
نباشد وعوامل شيميايي وسمي مانند سرب يا
ارسنيك كه براي انسان وحيوان مضLر است در
آن Lنباشد
موادمعدني محلول در آب از جمله
كلسيم،منيزيم،سولفات ها ونيترات ها در آن در
حد معيار واندازه باشد
آلودگي آب
ماده اي كه كيفيت آب را تغييردهد وآن را
فاسد كند ،همچنين مانع استفاده از آن
گردد،آالينده آب ناميده مي شود
منابع آلوده كننده آب عبارتند از:
)1فاضالب هاي خانگي
)2فاضالب هاي كشاورزي
هدف از تصفيه آب عبارت است از:
)1جدانمودن مواد شناور در آب مانند مواد
غيرمحلول وآشغال
)2عاري نمودن آب ازعوامل بيماريزاي
ميكروبي وامالح زيان آورمانندآهن،سرب
)3برطرف كردن رنگ،بووطعم نامطبوع آب
روش هاي تصفيه آب
تصفيه آب به روش جوشاندن
تصفيه آب به روش صاف كردن
تصفيه آب به روش گندزدايي با
مواد شيميايي
مواد ضد عفوني كننده
مواد ضدعفوني كننده قوي
عبارتند از:
)1كلر
)2يد
مبارزه با حشرات وجوندگان
وجLود حشرات و جوندگان در
مدارس ،منازل وساير مكان ها به علت عدم
رعايت اصول بهداشت است.
موثرترين روش براي حLل اين مسئلهL
آموزش عمومي وبكار بردن موازين
بهداشتي به وسيله افراد جLامعه است.
روشهاي مبارزه با حشرات وجوندگان:
)1
)2
)3
)4
)5
روش فيزيكي
روش شيميايي
روش هاي بيولوژيكي
روش هاي ژنتيكي
روش هاي تلفيقي
زباله
مديريت زباله شامل مراحل
توليد،نگهداري موقت در محل
جمع آوري،حمل ونقل،بازيابي
ودفع مي باشد
فاضالب
مخلوط رقيقي است از انواع آب هاي
دور ريختني حاصل از فعاليتهاي انسان
مانند:شستشو،استحمام،آبياري و.....و در
صورتي كه به طور بهداشتي دفع ومهار
نگردد مي تواند بسيار خطرناك و منشا
بيماريهاي مختلف گردد
)1فاضالب هاي خانگي
)2فاضالب هاي صنعتي
)3فاضالب هاي سطحي
فاضالب ها درصورتي كه به طور
صLحيح وبهداشتي دفع نگردد:
)1آلوده كردن منابع خصوصي ياعمومي آب
آشاميدني اعم اززير زميني يا سطحي
)2آلوده كردن خاك به عوامل بيماريزا وعوامل
شيميايي وتخم انواع انگل ها
)3آلوده كردن مراكز شنا وتفريحات تابستاني
)4آلوده كردن آب هاي زراعتي و سبزيها
)5آلوده كردن ماهي ها وحيوانات دريايي كه به
مصرف تغذيه مي رسند
گندزداها وپاك كننده ها
گندزداها عوامل و موادي هستند كه ميكروبها وعوامل
بيماريزا را از بين مي برند ومحيط سالم ومناسبي براي
زندگي به وجود مي آورند
گندزدايي عبارت است ازنابود كردن عوامل بيماريزا بر
روي محيط بي جان مانند اماكن مسكوني،البسه ،ظروف،
سبزي،آب و.......
ضدعفوني عبارت است از نابودكردن عوامل بيماريزا
برروي بافتهاي زنده مانند ضدعفوني پوست ياضدعفوني
روي زخم
مقاومت ميكروبها وميزان
تاثيرگندزداها به سه عامل مهم
نوع ماده گندزدا،درجه
غلظت ،ومدت زمان بستگي
دارد