صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
= ماه مبار ک رمضان
صفحه 4:
صفحه 5:
اق از
lll
Ee een — 5 aly uD
لا
, در ماه مپارک رمضان من تواقد سلامتن چسمن را
J پارک رمحان مر ترا هن بب را
تا سور مارا ی
صفحه 6:
صفحه 7:
صفحه 8:
iS gall, he Le
اشتلال در سر رن جدب 1 خدلیت J
۱۳ سار Fay
ی رای برای بوشیدن لب کافی, یک ساعت بعد ار الا را
eal ازا رل ات Pe
4 پردزه با کیت کردنن عطنش بشید بر لین داب
ار 7 ات) در قعدة سكر ل
Pei, iti
ils
eo ee bac Toro alae
صفحه 9:
مصرف سیز
ت بصورت
د كافى از حبوبات
(eels
آلو شور سبزت ند خر تركس
مین مار کافی peels ise) elles بت یرگ
صفحه 10:
a
ارت در وعدة HE ee
pla 59 إقطارى
ole لود
صفحه 11:
داو اا ی را ار ار
- براك جلوكيرت از زرك دن ساعت ببد از افعار شام
ربا 7
U4) 22) را ینک و کم ا عدارراا بارهم سرت عد ۱
در
بپرسيزید.
۵-در وعده ار از ز
اد وی سای
دار تردیدن درخ ores oly ارط ب 1 3
bale رت a ردير
رسای یمود
صفحه 12:
؟
DO) oI
صفحه 13:
اراس ای سس ان ان ای ترس با علات ر رات ور
وم را هت رات یر
ررز آزاد مب کنر
و تذب شده ر انرژت سزرد را در
Be 52
از مصرف سرارخداین سرع ترده ن برجرب برميز شرد.
ا رو 00
ند
صفحه 14:
ی زیاد در وعده سحری خورداری
قد اورف داریا ماین آن اماب 559
صفحه 15:
wal ears ایمنی yd Se Na Sakae نات در
J
۱ ۱
كد 5 رمضان
صفحه 16:
صفحه 17:
۵ وب حتما از صبزل ظروک 7
ع) را همراه دا
عذا در خارح از معزل
ر صورت تبایل به
دا در ظارج ااز یرل 5
er
صفحه 18:
ele ee eee Belin)
والتماس دعا»
پایان
تهيه كننده:
آرین عطری
.............
دبیرستان ابوذر غفاری
.............
روزه فوای$د جس$می و روح$ی فراوان$ی دارد و مفی$د برای جسم و
توان بخش جان اس$ت ،در کنار فوای$د بی ح$د و حصر این فریضۀ
اله$ی ،فوای$د تغذی$ه ای -بهداشت$ی روزه نی$ز گوشه ای از
س$ودمندی های انس$ان س$از آ$ن را دربر م$ی گیرد؛ بنابراین
دانس$تن و رعای$ت نکات مرتب$ط ب$ا تغذی$ه و بهداش$ت و ایمنی
موادغذای$ی در ماه مبارک رمضان م$ی توان$د س$المتی جسمی را
تامین نموده ،حفظ و ارتقا دهد.
دانستنی های مهم
درخصوص
تغذیه
و
روزه داری
حذف وعدۀ س حری باع ث ایجاد اختالل در س وخت و س از بدن شده و نهایتا
باعث بوی بد دهان ،سردرد ،دردهای عضالنی ،سوزش سردل ،بی خوابی و
عصبانیت می شود.
مصرف بیش از ح د مواد قندی و شیرین ،خص وصا در وعدۀ سحرگاه ،باعث
افزای ش ناگهان ی هورمون انس ولین در خون شده و در نتیج ه باع ث کاهش
قندخون گردیده و ممک ن اس ت عوارض ی مانن د س رگیجه ،ب ی حالی،
پرخاشگری ،عصبانیت و ضعف ناگهانی به دنبال داشته باشد.
مصرف زیاد زولبیا و بامیه با توجه به اینکه اشتها را کاهش می دهد ،باعث
عدم مص رف مواد غذای ی مورد نیاز بدن و ایجاد اختالالت تغذی ه ای می
گردد.
غذای س حر و افطار نباید پر حجم باش د و حت ی االمکان از مصرف غذاهای
پرچرب و دیرهضم خودداری شود.
مصرف غذا در وعده سحرگاه ،افطار و شام بایستی بصورتی باشد که فرد
هیچگاه احساس سیری کامل نکند.
در برنامۀ غذای ی کودکان و نوجوانانی که برای اولی ن بار روزه م ی گیرند و
همچنی ن س المندان ،اس تفاده از تمام گروه های غذای ی (نان و غالت کامل،
شی ر و لبنیات ک م چرب ،میوه ه ا ،س بزی ه ا ،گوشت -حبوبات -مغزهای
گیاهی) تاکید می شود.
راه های پیشگیری از تشنگی:
-1مصرف چای زیاد به دلیل خاصیت ادرار آوری و کافئین موجود در آن
مناسب نیست.
-2خوردن آ ب بهمراه غذا و مص رف بی ش از ح د نوشیدن ی ه ا ،خصوصا
مایعات خنک با رقیق کردن شیرۀ معده و آنزی م های دستگاه گوارش
س بب اختالل در هض م و جذب مواد غذای ی شده و دردشک م و نفخ
درپی خواهد داشت.
-3بهتری ن زمان برای نوشیدن آ ب کاف ی ،ی ک س اعت بع د از افطار تا
نیم ساعت قبل از مصرف غذای سحر می باشد.
-4برای از بین بردن یا کمتر کردن عطش شدید در این ماه ،استفاده
از موادغذایی پر فیبر مانند (میوه و سبزیجات) در وعدۀ سحر و
افطار مفید است.
-5مصرف افراطی غذاهای پرپروتئین ،پرچرب و شور باعث تشنگی
می شود.
راه های پیشگیری از یبوست
- 1استفاده از غالت کامل (مانند نان و ماکارونی سبوس دار و استفاده از سبوس گندم و
یا برنج درپخت انواع غذا)
- 2مصرف سبزیجات بصورت پخته و خام (استفاده از سبزی خوردن و ساالد بهمراه غذا)
-3استفادۀ کافی از حبوبات
-4مصرف کافی و به اندازۀ میوه ها
- 5مصرف غذاهای ملین مانند خورشت آلو ،خورشت سبزی و خورشت کرفس
- 6آشامیدن مقدار کافی آب و مایعات و خودداری از مصرف چای پررنگ
- 7افراد سالمند بعلت تغییرات فیزیولوژیک و کم تحرکی اغلب دچار یبوست هستند،
بنابراین مصرف سبزیجات ،میوه ها و غالت کامل در وعده های سحری و افطار در
این سنین تاکید می شود.
نکاتی که بهتر است در وعدۀ
افطاری و شام$
رعایت شوند
- 1افطار را با مایعات گرمی مانند آب ،چای کمرنگ ،فرنی ،شیر ،سوپ سبزیجات
به همراه ( )1-2عدد خرما شروع کنید.
- 2از آشامیدن آب سرد در شروع افطار خودداری نمایید.
- 3برای جلوگیری از ولع دو ساعت بعد از افطار شام
را با موادغذایی سبک مصرف نمایید.
- 4شام را سبک و کم حجم میل کنید و هیچگاه چند نوع غذا را با هم مصرف نکنید.
- 5از مصرف بیش ازحد موادغذایی پرچرب و شیرین در وعده های شام و افطار
بپرهیزید.
-6در وعدۀ شام از سبزی های ضدعفونی شده استفاده نمایید.
- 7از نوشیدن دوغ های صنعتی گازدار ،نوشابه ها و هرنوع نوشیدنی گازدار در
افطار بپرهیزید.
نکاتی که بهتر است در
وعدۀ
سحرگاه
رعایت شوند
-1از کربوهیدرات های پیچیده مانن$د نان های سبوس دار ،غالت و حبوبات در
وعده های س$حری اس$تفاده کنی$د؛ زیرا ای$ن نوع کربوهیدرات ه$ا بتدری$ج هضم
و جذب شده و انرژی مورد نیاز را در طول روز آزاد می کنند.
-2به عل$ت اجتناب از افزایش ناگهانی قن$د خون و هورمون انس$ولین و به دنبال
آ$ن بروز ع$وارض$ی چون س$رگیجه ،ضع$ف ناگهان$ی و ب$ی حال$ی (بع$ل$ت افزایش
ناگهان$ی انس$ولین و کاه$ش ناگهان$ی قندخون) حت$ی االمکان از مصرف
قندهای س$اده مانن$د شیرین$ی ه$ا و موادغذای$ی خیل$ی شیری$ن در هنگام سحر
خودداری شود.
-3از مصرف موادغذایی سرخ کرده و پرچرب پرهیز شود.
$ی مانن$د کل$ه پاچ$ه و س$یرابی مص$رف نشون$د ی$ا کمتر
-4بهت$ر اس$ت موادغذای
موادغذای$ی
مصرف شوند.
-5جه$ت پیشگیری از تشنگ$ی و اختالالت گوارش$ی بایس$تی از مص$رف مواد غذایی
پرچرب ،شور ،پرادویه و یا خیلی شیرین اجتناب شود.
-6در هنگام سحر میوه مصرف شود.
-7از غذاهای حجیم برای سحری استفاده نشود.
-8از مصرف چای زیاد در وعده سحری خودداری شود.
-9از مص$رف آب هنگام شروع صرف غذا و یا مابین آن اجتناب شود.
نکاتی د$ر خصوص بهداشت و ایمنی موادغذایی
در
ماه مبارک رمضان
زولبیا و بامیه
زولبیا و بامیه را از قنادی هایی تهیه نمایید که برای پخت و تهیۀ
آن ضوابط بهداشتی و اصول تغذیه را رعایت نموده و جهت بسته
بندی آن از انبرک یا دستکش یکبار مصرف استفاده می شود.
خرما و رطب
خرما و رطب جزء مواد فاسد شدنی هستند ،بنابراین داشتن دقت
و حساسیت الزم جهت اطمینان از سالم بودن آن در حین خرید و
سپس نگهداری در یخچال الزامی است.
ظروف یکبار مصرف غذا
ظروف یکبار مص$رف موجود در بازار برای حم$ل مواد غذایی
ذاغ و چرب مناس$ب نیس$تند ،بنابرای$ن توص$یه می شود برای
خری$د آ$ش ،حلی$م بادمجان و ...حتم$ا از منزل ظروف مناسب
(فلزی ،چینی و شیشه ای) را همراه داشته باشید.
تهیۀ غذا در خارج از منزل
در ص$ورت تمای$ل ب$ه تهی$ۀ غذا
انتخاب کنی$د ک$ه از رعای$ت اص$ول
آن مطمئن باشید.
در خارج از منزل ،محلی را
تغذی$ه و بهداش$ت مواد غذایی