پزشکی و سلامتتغذیه

اصول تغذیه سالم و ایمنی مواد غذایی در ماه مبارک رمضان

صفحه 1:

صفحه 2:

صفحه 3:
= ماه مبار ک رمضان

صفحه 4:

صفحه 5:
اق از lll Ee een — 5 aly uD لا , در ماه مپارک رمضان من تواقد سلامتن چسمن را ‎J‏ پارک رمحان مر ترا هن بب را تا سور مارا ی

صفحه 6:

صفحه 7:

صفحه 8:
iS gall, he Le ‏اشتلال در سر رن جدب 1 خدلیت‎ J ۱۳ ‏سار‎ Fay ی رای برای بوشیدن لب کافی, یک ساعت بعد ار الا را ‎eal‏ ازا رل ات ‎Pe‏ 4 پردزه با کیت کردنن عطنش بشید بر لین داب ار 7 ات) در قعدة سكر ل ‎Pei, iti‏ ils eo ee bac Toro alae

صفحه 9:
مصرف سیز ت بصورت د كافى از حبوبات (eels آلو شور سبزت ند خر تركس مین مار کافی ‎peels ise) elles‏ بت یرگ

صفحه 10:
a ‏ارت در وعدة‎ HE ee pla 59 ‏إقطارى‎ ‎ole‏ لود ‎

صفحه 11:
داو اا ی را ار ار - براك جلوكيرت از زرك دن ساعت ببد از افعار شام ربا 7 ‎U4) 22)‏ را ینک و کم ا عدارراا بارهم سرت عد ۱ ‏در ‎ ‏بپرسيزید. ‏۵-در وعده ار از ز ‏اد وی سای ‏دار تردیدن درخ ‎ores oly‏ ارط ب 1 3 ‎bale‏ رت ‎a‏ ردير ‎ ‏رسای یمود

صفحه 12:
؟ ‎DO) oI‏

صفحه 13:
اراس ای سس ان ان ای ترس با علات ر رات ور وم را هت رات یر ررز آزاد مب کنر و تذب شده ر انرژت سزرد را در Be 52 از مصرف سرارخداین سرع ترده ن برجرب برميز شرد. ا رو 00 ند

صفحه 14:
ی زیاد در وعده سحری خورداری قد اورف داریا ماین آن اماب 559

صفحه 15:
wal ears ‏ایمنی‎ yd Se Na Sakae ‏نات در‎ J ۱ ۱ كد 5 رمضان

صفحه 16:

صفحه 17:
۵ وب حتما از صبزل ظروک 7 ع) را همراه دا عذا در خارح از معزل ر صورت تبایل به دا در ظارج ااز یرل 5 ‎er‏

صفحه 18:
ele ee eee Belin) والتماس دعا» پایان

تهيه كننده: آرین عطری ............. دبیرستان ابوذر غفاری ............. روزه فوای$د جس$می و روح$ی فراوان$ی دارد و مفی$د برای جسم و توان بخش جان اس$ت ،در کنار فوای$د بی ح$د و حصر این فریضۀ اله$ی ،فوای$د تغذی$ه ای -بهداشت$ی روزه نی$ز گوشه ای از س$ودمندی های انس$ان س$از آ$ن را دربر م$ی گیرد؛ بنابراین دانس$تن و رعای$ت نکات مرتب$ط ب$ا تغذی$ه و بهداش$ت و ایمنی موادغذای$ی در ماه مبارک رمضان م$ی توان$د س$المتی جسمی را تامین نموده ،حفظ و ارتقا دهد. دانستنی های مهم درخصوص تغذیه و روزه داری  حذف وعدۀ س حری باع ث ایجاد اختالل در س وخت و س از بدن شده و نهایتا باعث بوی بد دهان ،سردرد ،دردهای عضالنی ،سوزش سردل ،بی خوابی و عصبانیت می شود. ‏ مصرف بیش از ح د مواد قندی و شیرین ،خص وصا در وعدۀ سحرگاه ،باعث افزای ش ناگهان ی هورمون انس ولین در خون شده و در نتیج ه باع ث کاهش قندخون گردیده و ممک ن اس ت عوارض ی مانن د س رگیجه ،ب ی حالی، پرخاشگری ،عصبانیت و ضعف ناگهانی به دنبال داشته باشد. ‏ مصرف زیاد زولبیا و بامیه با توجه به اینکه اشتها را کاهش می دهد ،باعث عدم مص رف مواد غذای ی مورد نیاز بدن و ایجاد اختالالت تغذی ه ای می گردد. ‏ غذای س حر و افطار نباید پر حجم باش د و حت ی االمکان از مصرف غذاهای پرچرب و دیرهضم خودداری شود. ‏ مصرف غذا در وعده سحرگاه ،افطار و شام بایستی بصورتی باشد که فرد هیچگاه احساس سیری کامل نکند. ‏ در برنامۀ غذای ی کودکان و نوجوانانی که برای اولی ن بار روزه م ی گیرند و همچنی ن س المندان ،اس تفاده از تمام گروه های غذای ی (نان و غالت کامل، شی ر و لبنیات ک م چرب ،میوه ه ا ،س بزی ه ا ،گوشت -حبوبات -مغزهای گیاهی) تاکید می شود. راه های پیشگیری از تشنگی: -1مصرف چای زیاد به دلیل خاصیت ادرار آوری و کافئین موجود در آن مناسب نیست. -2خوردن آ ب بهمراه غذا و مص رف بی ش از ح د نوشیدن ی ه ا ،خصوصا مایعات خنک با رقیق کردن شیرۀ معده و آنزی م های دستگاه گوارش س بب اختالل در هض م و جذب مواد غذای ی شده و دردشک م و نفخ درپی خواهد داشت. -3بهتری ن زمان برای نوشیدن آ ب کاف ی ،ی ک س اعت بع د از افطار تا نیم ساعت قبل از مصرف غذای سحر می باشد. -4برای از بین بردن یا کمتر کردن عطش شدید در این ماه ،استفاده از موادغذایی پر فیبر مانند (میوه و سبزیجات) در وعدۀ سحر و افطار مفید است. -5مصرف افراطی غذاهای پرپروتئین ،پرچرب و شور باعث تشنگی می شود. راه های پیشگیری از یبوست - 1استفاده از غالت کامل (مانند نان و ماکارونی سبوس دار و استفاده از سبوس گندم و یا برنج درپخت انواع غذا) - 2مصرف سبزیجات بصورت پخته و خام (استفاده از سبزی خوردن و ساالد بهمراه غذا) -3استفادۀ کافی از حبوبات -4مصرف کافی و به اندازۀ میوه ها - 5مصرف غذاهای ملین مانند خورشت آلو ،خورشت سبزی و خورشت کرفس - 6آشامیدن مقدار کافی آب و مایعات و خودداری از مصرف چای پررنگ - 7افراد سالمند بعلت تغییرات فیزیولوژیک و کم تحرکی اغلب دچار یبوست هستند، بنابراین مصرف سبزیجات ،میوه ها و غالت کامل در وعده های سحری و افطار در این سنین تاکید می شود. نکاتی که بهتر است در وعدۀ افطاری و شام$ رعایت شوند - 1افطار را با مایعات گرمی مانند آب ،چای کمرنگ ،فرنی ،شیر ،سوپ سبزیجات به همراه ( )1-2عدد خرما شروع کنید. - 2از آشامیدن آب سرد در شروع افطار خودداری نمایید. - 3برای جلوگیری از ولع دو ساعت بعد از افطار شام را با موادغذایی سبک مصرف نمایید. - 4شام را سبک و کم حجم میل کنید و هیچگاه چند نوع غذا را با هم مصرف نکنید. - 5از مصرف بیش ازحد موادغذایی پرچرب و شیرین در وعده های شام و افطار بپرهیزید. -6در وعدۀ شام از سبزی های ضدعفونی شده استفاده نمایید. - 7از نوشیدن دوغ های صنعتی گازدار ،نوشابه ها و هرنوع نوشیدنی گازدار در افطار بپرهیزید. نکاتی که بهتر است در وعدۀ سحرگاه رعایت شوند -1از کربوهیدرات های پیچیده مانن$د نان های سبوس دار ،غالت و حبوبات در وعده های س$حری اس$تفاده کنی$د؛ زیرا ای$ن نوع کربوهیدرات ه$ا بتدری$ج هضم و جذب شده و انرژی مورد نیاز را در طول روز آزاد می کنند. -2به عل$ت اجتناب از افزایش ناگهانی قن$د خون و هورمون انس$ولین و به دنبال آ$ن بروز ع$وارض$ی چون س$رگیجه ،ضع$ف ناگهان$ی و ب$ی حال$ی (بع$ل$ت افزایش ناگهان$ی انس$ولین و کاه$ش ناگهان$ی قندخون) حت$ی االمکان از مصرف قندهای س$اده مانن$د شیرین$ی ه$ا و موادغذای$ی خیل$ی شیری$ن در هنگام سحر خودداری شود. -3از مصرف موادغذایی سرخ کرده و پرچرب پرهیز شود. $ی مانن$د کل$ه پاچ$ه و س$یرابی مص$رف نشون$د ی$ا کمتر -4بهت$ر اس$ت موادغذای موادغذای$ی مصرف شوند. -5جه$ت پیشگیری از تشنگ$ی و اختالالت گوارش$ی بایس$تی از مص$رف مواد غذایی پرچرب ،شور ،پرادویه و یا خیلی شیرین اجتناب شود. -6در هنگام سحر میوه مصرف شود. -7از غذاهای حجیم برای سحری استفاده نشود. -8از مصرف چای زیاد در وعده سحری خودداری شود. -9از مص$رف آب هنگام شروع صرف غذا و یا مابین آن اجتناب شود. نکاتی د$ر خصوص بهداشت و ایمنی موادغذایی در ماه مبارک رمضان زولبیا و بامیه زولبیا و بامیه را از قنادی هایی تهیه نمایید که برای پخت و تهیۀ آن ضوابط بهداشتی و اصول تغذیه را رعایت نموده و جهت بسته بندی آن از انبرک یا دستکش یکبار مصرف استفاده می شود. ‏خرما و رطب خرما و رطب جزء مواد فاسد شدنی هستند ،بنابراین داشتن دقت و حساسیت الزم جهت اطمینان از سالم بودن آن در حین خرید و سپس نگهداری در یخچال الزامی است.  ظروف یکبار مصرف غذا ظروف یکبار مص$رف موجود در بازار برای حم$ل مواد غذایی ذاغ و چرب مناس$ب نیس$تند ،بنابرای$ن توص$یه می شود برای خری$د آ$ش ،حلی$م بادمجان و ...حتم$ا از منزل ظروف مناسب (فلزی ،چینی و شیشه ای) را همراه داشته باشید. تهیۀ غذا در خارج از منزل در ص$ورت تمای$ل ب$ه تهی$ۀ غذا انتخاب کنی$د ک$ه از رعای$ت اص$ول آن مطمئن باشید. در خارج از منزل ،محلی را تغذی$ه و بهداش$ت مواد غذایی

51,000 تومان