صفحه 1:
صفحه 2:
غذا چیست؟
به مواد جامد و مایعی اطلاق می شود که بعد از مصرف :
© حس گرسنگی را برطرف نماید.
7 انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند.
قادر به تامین مواد اولیه جهت رشد و نمو باشد.
2 قادر به ترمیم بافتها باشد.
2 قادر به تنظیم درجه حرارت بدن باشد.
© قادر به تنظیم فعل و انفعالات بیوشیمیایی باشد.
0 فعالیت مناسب فرد راتضمین کند.
@ نیازهای روانی فرد را تامین کند.
صفحه 3:
ماده مغذی چیست؟
0 غذاها از دودسته مواد مغذی تشکیل شده است:
الف-درشت مغذیها کربوهیدرات ,چربی.پروتئین (
2 بریز مغذیها(مواد معدنیءویتامین ها(
اصل تنوع وتعادل تغذ به ای :
© کلیه مواد مغذی برای سلامت بدن لازم است وهیچ ماده مغذی را
نمیتوان جانشین ماده مغذی دیگری کرد.
بعلاوه هیچ ماده مغذی را نباید بیشتر یا کمتر از مورد نیاز مصرف کرد.
كم يا زياد مصرف كردن مواد مغذی فرد را با عوارض کمبود یا زیادی
آن ماده مغذی مواجه می سازد.
صفحه 4:
الکوی نغذ به ای صحیح چیست؟
الگوی تغذبه ای صحیح الگویی است که متعادل
ومتنوع بوده بتواندکلیه مواد مغذی مورد نیاز را
ءتامین کند
صفحه 5:
7
1
صفحه 6:
گروههای اصلی غذایی:
7 گروه نان و غلات
٩ گروه سبزیها
٩ گروه میوه ها
٩ گروه شیر و لبنیات
7" گروه گوشت.تخم مرغ.حبوبات و مغزها
صفحه 7:
MyPyramic.gov
STEPS 10 A HEALTHIER YOU
صفحه 8:
گروه نان و غلات
صفحه 9:
گروه نان و غلات
یک برش۳۰ گرمی
با «انرزى.رشد ازانواع نان(درموردنان
آهن,ویتامین های سلامت اعصاب لواش چهار کف دست
كروه 8 معادل ۳۰ گرم است)
نصف تا سه جهارم
اليوان ب يا ماكارونى
صفحه 10:
مقدار توصیه شده گروه نان و غلات:
© براى افراد بزرگسال سالم:۱۱-۶ واحد روزانه
نکات مهم در استفاده ازاین گروه:
٩ بهتراست برنج را به صورت کته مصرف کنید.
© بيشتر از نانهای سبوس دار مانند نان جونان سنگک و... استفاده کنید.
7 برای کامل کردن پروتئین گروه نان و غلات بهتراست آنها رابه صورت
مخلوط با حبوبات مصرف کنید(مانند عدس پلوعدسی با نان.باقلا پلوو...)
صفحه 11:
صفحه 12:
گروه سبزی ها
منابع غذایی مواد مغذى مهم نقش آن در بدن
مقاومت دربرابر
سبزی های
برگی(کاهو,کلم. .اسف
ناج).هویج, گوجه
فرنگی. کدو.خیار»
بادمجان.پیاز سیب
زمینی,قارج
مقدار معادل یک
یک لیوان سبزی
برگی(کاهو).نصف
لیوان سبزی
پخته.نصف لیوان
سایرسبزی های
خرد شده خام.یک
عدد سیب زمینی
صفحه 13:
مقدار توصیه شده گروه سبزی ها:
2 برای افراد بزرگسال سالم:۳-۵ واحد روزانه
صفحه 14:
نحوه صحیح شست و شوی سبزیجات:
ابتدا سبزیها را خوب تمیز کنید و سبزیهای پلاسیده شده را جدا کنید.
سبزیها را با آب سرد بشویید تا گلو لای و مواد اضافی آنها از بین برود (آب گرم سب از بین رفتن
برخی مواد مغذی موجود در آنها میشود. و سبزی را بیش از حد نرم میکند)
اگر شستشو تحت فشار آب انجام شودسبزی ها بهتر تمیز میشوند.
برای از بین بردن تخم انگلها باید سبزیها را در یک ظرف مناسب بریبزید و ظرف را از آب پر کرد.
برای هر لیتر آب باید ۵.۴ قطره مایع ظرفشویی در ظرف بریزید. سپس با دست هم بزنید تا تمام
سبزیها در کف حاصل از مایع ظرفشویی قرار گیرد.
يس از گذشت ۵ دقیقه بايد سبزىها را از بالای ظرف بردارید زرا تخم انگل سنگین است و در ته ظ
قرار میگیرد (نباید ظرف همراه سبزیجات را در آبکش برگردانید) سپ با آب سرد سبزی ها را کاملاً
آبکشی کنید.
7 براى از بين بردن ميكروبها بايد سبزىهايى را كه قبلا با مایع ظرفشویی شسته شدهاند. در مایع
ضدعفونی کننده بریزید. برای این کار باید در یک ظرف ۱۰ لیتری آب. يك قاشق جايخورى يركلرين
(كرد كلر) را حل كنيد و سبزىها را به مدت ۵ دقیقه در آن بگذارید.
8- از ضدعفونى كردن؛ بايد سبزىها را با آب سالم به خوبى بشوييد.
صفحه 15:
رنگ قرمز:گوجه فرنگی.فلفل قرمز.فلفل دلمه قرمنچغندر
٩ حاوی لیکوپن و آنتوسیانینو ویتامین ث.فولات و پتاسیم
2 آنتی اکسیدان قوی(ضدسرطان)
٩ نقش مهم در:
٩ پیش گیری از انواع سرطانها(پروستات,ریه.مثانه و دهانه رحم)
٩ پیش گیری از بیماریهای قلبی-عروقی
٩ کاهش کلسترول بد خون(اه)
صفحه 16:
رنگ زرد و نارنجی:هویج.زردک؛
سیب زمینی. کدوحلوایی.فلفل دلمه زرد یا نارنجی
٩ حاوی بتا کاروتن (پیش ساز ویتامین )و بیوفلاونوئیدها
٩ نقش ضدسرطان
٩ نقش مهم در:
7 افزايش قدرت ايمنى بدن
٩ کند شدن روند ييرى سلول ها(مخصوصا پوست)
° افزايش قدرت بينايى
٩ خاصیت ضد ویروسی و باکتریایی ضدحساسیتضد التهاب(بهعلت وجود
بیوفلاونوییدها)
© بيوفلاونوييدها درم رکب
ات.چایو سویا نیز موجود
0 استحکام استخوانها و دندانها در کنار وب
صفحه 17:
رنگ سفید:سیر,پیازشلنمءکلم سفید.گل کلم,پیازچه
٩ حاوی آلیسین وایندول ها
© نقش مهم در
© كاهش كلسترول خون
٩ کاهش فشارخون
© افزايش قدرت سیستم ایمنی
© ضد آترواسکلروز (جلوگیری از ایجاد پلاک های چربی در عروق)به علت
آلیسین
© ضدقارج های پوستی
© نكته:حرارت زياد وطولانى مدت و ريز كردن زياد سبب نابودى آليسين
© ايندول در كلم فراوان:كاهش خطر و افزايش توانايى بدن در مقابله با انواع
سرطان هاو تنظيم هورمونهاى جنسى
صفحه 18:
رنك آبى»ارغوانى يا بنفش:بادمجان و انواع كلم
٩ حاوی آنتوسیانین و فنل ها
© نقش مهم در:
٩ پیش گیری از التهاب
٩ خواص ضد سرطانی
٩ پیش گیری از بیماری های قلبی-عروقی
© تاخیر در روند پیری
صفحه 19:
رنگ سبز:خیار,انواع کلم های برگ سبزء کلم بوکلی, کاهوانواع سبزی
خوردن,نخود سبزلوبیا سبز و..
٩ حاوی ایندول و لوتئین
٩ نقش مهم درد
نقش ضدسرطانی
7130
مروارید
نقش مهم در سلامت بینایی و پیش گیری از گلوکوم(آب سیاه) و آب
صفحه 20:
صفحه 21:
گروه میوه ها
5 مقاومت دربرابر یک عدد میوه
۷ ل
و طالبی.هندوانه؛ ویتامین ث.ویتامین ها.سلامت چشم و طالیی متوسط,نصفٍ
زر د آلو كيلاس .هلو أ.اسيد قوليك فيبر + بینالیسلامت لبون mee ليوان
ويتامين هاى إيوست,كمك به 0
Sane 4 زرك ]لونصف ليوان آب.
صفحه 22:
مقدار توصیه شده گروه میوه ها:
7 برای افراد بزرگسال سالم:۲-۴ واحد روزانه
نکات مهم در استفاده از گروه میوه ها و سبزی ها:
٩ قبل از مصرف سبزی ها و میوه ها .آنها را به دقت بشویید و ضد عفونی کنید.
٩ برای پختن سبزی ها از آب کم استفاده کنید و آب حاصل از پختن سبزی ها را در غذا
استفاده کنید.
٩ هنگام پختن سبزی در ظرف را
٩ بهتر است سبزی ها را به صورت خام مصرف کنید چون ویتامین های آن بیشتر است.
٩ میوه هایی که پوست آن ها خوردنی است با پوست بخورید.
٩ به جای آب میوه بهتر است از میوه استفاده کنید به علت ارزش تغذیه ای بیشتر میوه
®‘ مصرف آب میوه های صنعتی به علت پایین بودن ارزش تغذیه ای و افزايش مواد
ودنی
صفحه 23:
صفحه 24:
پروتئین. کلسیم. سكم حدن
فسفر,ویتامین های استخوان و
A,B دندان.رشد.سلامت
يوست
پاستوریزه آلیوان
دوغ
صفحه 25:
مقدار توصیه شده گروه شیر ولبنیات:
0 برای افراد بزرگسال سالم:۲-۳ واحد روزانه
OIG مهم در استفاده ازگروه شیر ولبنیات:
٩ بیشتر از لبنیات پاستوریزه و کم چرب استفاده کنید.
9 قبل ازمصرف شير غير پاستوریزه به مدت ١ دقيقه شیر را بجوشانید.
7 قبل از مصرف هر نوع كشك بايد مقدارى آب به آن اضافه و حداقل به مدت
٠١-4 درحال به هم زدن كشك را بجوشانيد.
0 پنیر تازه را حداقل به مدت ۲ماه در آب نمک نگهداری و سيس مصرف كنيد.
صفحه 26:
گروه گوشت,نخم مرغ.حبوبات و مغزها:
صفحه 27:
منابع غذایی
گوشت سفید و
قرمز.دل و جگر»
تخم مرغ حبوبات
(عدس.
نخود.لوبیا.سویا),
مغزها(پستهبادام.
گردووفندق)
مواد مغذی مهم
پروتئین.آهن و
روی.بعضی ویتامین
های گروه ظ
انقش أن دربدن
رشد.خونسازى.
سلامت اعصاب
مقدار معادل یک
۰گرم گوشت پخته
لخم.دو عدد تخم
مرغ.یک لیوان
حبوبات پخته.نصف
لیوان حبوبات خام
صفحه 28:
۵ ك هو ۵ هه
مقدار توصیه شده گروه گوشتها:
* برای افراد بزرگسال سالم:۲-۳ واحد روزانه
نکات مهم در استفاده ازگروه گوشتها:
استفاده بیشتر از گوشت های سفیدمانند مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز
زرده تخم مرغ حاوی کلسترول
توصیه به مصرف حبوبات به علت فیبر و پر
جدا سازی چربی های قابل رویت گوشت و مرغ قبل از پخت
محدود کردن مصرف غذا های حاوی کلسترول زیاد مانند کله پاچه.مغز.سوسیس.کالباس
و
ae از انواع مغزها به عنوان میان وعده(حاوی آهن.روی,چربی های ضروری مانند
اسازی روغن تن ماهی قبل از مصرف
صفحه 29:
صفحه 30:
مواد غذانی موجود در گروه امترقه:
* چربی ها(روغن های جامد و مایع,پیه و دنبه»کره.خامه:سرشیرسس های
چرب مایونز)
٩ شیرینی ها و مواد قندی(انواع مرباشربت.قند و شکرانواع شیرینی؛انواع
پیراشکی,آب نبات.شکلات,پاستیل)
0 نوشیدنی ها(نوشابه های گازدار,انواع آب میوه های صنعتی و پودرهای
آماده),یخمک
0 ترشی هاءشورها و چاشنی هاانواع ترشی و شور,فلفل,نمکانواع چیپس,پفک
© 3
صفحه 31:
نکات مهم در استفاده ازگروه متفرقه:
٩ مصرف کمتر چربی ها ,شیرینی ها و چاشنی ها
٩ مصرف روغن مایع
٩ خودداری از حرارت دادن زیادانواع روغنها
٩ استفاده از روغن مخصوص سرخ کردنی جهت سرخ کردن
٩ استفاده کم از نمك (فقط نمك تصفیه شده یددار استفاده گردد)
۵ ارچ آب بر هر آشامیدنی
صفحه 32:
راهنمای برنامه غذایی روزانه و تعداد سهم غذای کودکان
نان و غلات ۴ ۶ ۶ ۱۶
شیر ولبنیات ۲ ۳ rr ۳
ry ۲ ۲ ۱
سبزی ها ۱ ۲ ۳۲ or
صفحه 33:
صفحه 34:
همایش تغذیه سالم » الگوهای صحیح
صفحه 35:
9 اگر دارای عوامل خطر بیماری قلبی مانند اضافه وزن؛
فشار خون بالا یا کلسترول بالا هستید. لازم است
در برنامه غذایی روزانه خود تغییراتی را ایجاد کنید .
9 ارتباط مستقیمی میان رژیم غذایی و بیماری قلبی وجود دارد و با دریافت یک رژیم
غذایی سالم میتوان سلامتی قلب و دستگاه گردش خون را حفظ کرد.
چربی های ترانس (مانند روغن جامد) کلسترول خون را افزایش میدهند . این روغن ها
در هنكام طبخ در اكثر رستورانها و غذاهاى فورى(فست فودها) استفاده مى شوند . اين
جربى ها همجنين در محصولات لبنى » كوشت قرمزء چیپس, كيك ها هم يافت مى
شوند.
صفحه 36:
2 میوه ها و سبزی ها حاوی آنتی اکسیدان (موادضد سرطان):
مواد معدنى و مواد مغذی مفیدی هستند که سبب متوقف کردن آسیب به
دیواره رگ ها و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی می شوند.
0 مصرف نمک, بیش از نياز بدن سیب افزایش فشار خون یا تشدید آن می شود افراد دچار
افزايش فشار خون به احتمال بیشتری دچار مشکلات قلبی ميشوند.
صفحه 37:
aes
Hoe
2 انواع غذاها و سوپ های آماده مصرف و یا کنسرو شده. غذاهای بیرون از منزل,
سوسیس و کالباس و گوشت های نمک سود شده و بطور کلی گوشت و فرآورده های
آن و همچنین تنقلات شور سرشار از نمک (سدیم) هستند. مصرف زیاد نمک با
فشارخون بالا ار
٩ افزایش وزن سبب اف
باط دارد كه از عوامل خطر جدی در بروز بیماری قلبی می باشد.
کار قلب میشود. همچنین فشارخون بر اثر وزن اضافی بالا
میرود و ممکن است میزان کلسترول بد و تریگلیسیرید (نوعی چربی) نیز افزایش یابد
صفحه 38:
! افرادی که چربی اضافی در بدن به خصوص در ناحیه شکمی دارند. برای ابتلا ٩
بیماریهای قلبیعروقی مستعدترند حتی اگر هیچ کدام از عوامل خطر دیگر در آنها وجود
نداشته باشد.
٩ بهترین راه برای دستیابی به وزن دلخواه داشتن رژیم غذایی کامل و سالم است
صفحه 39:
٩ روغن ماهی, زیتون و مغزها ازمتابع خوب روغن هستند ولی نباید بیشتر
از نیاز مصرف شوند چون باعث چاقی می شوند.
. مصرف مواد غذایی حیوانی که دارای کلسترل بالا می باشند مانتد مغزگوسفند ٩
تجگر هرغ : کليه گوتتفنت: قلب: امعاعو اخشاء وامیگو را باید متفدود. كنيد.
صفحه 40:
٩ به جای طبخ غذا با روغن های جامد و کره حیوانی و مارگارین از روغن های
مايع خصوصاً روغن زیتون و کانولا (کلزا) در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
9 افرادی که دارای چربی خون هستند گوشت قرمز را فقط ۳ بار در هفته به میزان کم.
مصرف نمایند.
آجیل (در حد متعادل) مصرف شود. چنانچه آجیل بیش از حد متعادل مصرف شود
چربی خون را افزایش می دهد
صفحه 41:
٩ قندهای ساده مثل شکر . قند و شیرینی را کمتر مصرف کنید.
5 از خوردن سوسیس و کالباس ۰ شیرینی های پر چربی و پر خامه . سس ها و کباب
le كوبيدة کفتپر از چزنی است؛ آبگوشتا بر چربی پرهیر كنيد..
صفحه 42:
Sr 9 مواد حاوی قند و شکر مثل شیرینیها؛ نوشابه هاء آبمیوه تجاری به حداقل
برسانيد.
٩ پتاسیم به کنترل و پیشگیری از فشار خون بالا کمک می کند. بسيارى از ميوه ها و
سبزیجات و برخی لبنیات و ماهی ها منابع خوبی از پتاسیم هستند
صفحه 43:
© هنكام طبخ غذا به جای نمک از ادویه جات استفاده کنید. غذاها را با انواع چاشنی
نظیر ادویه. لیمو ترش تازه. آبفوره. نارنج یا سرکه خوش طعم کنید
0 به برچسب غذایی غذاها توجه کنید چرا که به شما می گویند که در محصول مربوطه
چقدر سدیم (نمک) وجود دارد . 1 1
٩ تسلیم مزه مطلوب غذاهای چرب و یا سایر تمایلات خودتان نشوید و برای سلامتی
خود ارزش قائل شوید.
صفحه 44:
از مصرف شربت های پاکتي و پودری جدا خودداری کنید . بهترین نوشیدنی ۰ شربت
های خانگی کم شیرین و انواع دوغ کم نمک و کم چرب و آبمیوه های طبیعی می
باشد.
© به جای سسهای چرب از سبزی هاء آب لیمو آب آبغوره. روغن زیتون و ماست کم
چرب به عنوان طعم دهنده در انواع سالادها و غذاها استفاده کنند.
C7
صفحه 45:
٩ مصرف ماهی حداقل ۳ بار در هفته به ویژه ماهی های روغنی مانند: ماهی آزاده ماهی قباد.
حلوا؛ شير کیلکا و اوزون برون » برای افرادی که سابقه بیمای قلبی دارند و همچنین
افرادی که مایل به پیشگیری از ابتلا به اين بیماری هستند توصیه می شود.
٩ افراد چاق باید غذاهای کم کالری را با فاصله های یکسان در طول روز و در ۵ الی ۶ وعده
مصرف کنند.
© حي
صفحه 46:
٩ از مصرف بستنی های پرچرب و خیلی شیرین خودداری کنید یا کمتر میل کنید . زيرا اين
گونه بستنی ها سرشار از چربی های حیوانی آشباع میباشند
٩ از مصرف ته ديك اكيدا خوددارى كنيد . زيرا ته ديك بسيار ير جرب و ير نمك مى باشد.
ائقه افراد از كودكى شكل مى كيرد علاقه کودک به غذاهای سالم را از اين دوران در ذائقه
کودک پرورش دهید.
صفحه 47:
توصیه های کاربردی Oo
مصرف صحیح نمک ©
صفحه 48:
نقش نمک در بدن
7 مورد نیاز برای سوخت و ساز مواد دربدن
5 انتقال پيام عصبی
0 کارکرد صحیح عضلات
صفحه 49:
انواع نمک
© تصفيه نشده:به علت دارا بودن ناخالصی خطرناک مانند نمک دریا و سنگ
نیک
٩ تصفیه شده:عدم وجود ناخالصی
٩ عمده ترین ناخالصی ها:سولفات کلسیم یا گچ که به علت سفید بودن غیر
قابل تشخیص از نمک
0 ناخالصی دیگر که قابل تشخیص است گل و لای همراه که سبب تیره شدن
رنگ نمک می شود
ناخالصی دیگر شامل سرب.جیوه کادمیوم.آرسنیک که سبب آسیب به كليه
ها .آسیب عصبی.اختلالات کبدی.کم خونی و...
©
صفحه 50:
مقدار نمک مصرفی؟
0 حداکثر روزانه ۸گرم نمک(در حالیکه در ایران ۱۵ گرم است)
صفحه 51:
مضرات مصرف بیش از حد نمک
7 ابتلا به پرفشاری خون
© افزايش احتمال بيماريهاى قلبى-عروقى
٩ فقر کلسیم و پوکی استخوان
٩ افزایش وزن به دلیل احتباس آب
صفحه 52:
توصیه های تغذیه ای کاهش مصرف Sai
© كاهش مصرف نمك در حين يخت
© عدم استفاده از نمك ذر سر سفره
© كاهش مصرف غذاهاى آماده و كنسروى
٩ کاهش مصرف غذاهای شورمانند چیپس,پفکانواع سس
sag gyal lS
0 استفاده کمتر از غذاهای رستوران ها
* استفاده از چاشنی و سبزی جات معطر
صفحه 53:
آنچه باید درباره چربی ها و روغن ها بدا
صفحه 54:
انواع روغن ها
روغن ها به دو گروه:۱-حیوانی :پیه,دنبه. کره
۲-گیاهی:روغن آفتابگردان.روغن زیتونءروغن کلزا و...
چربی ها به دو صورت:
۱-مرئی:قابل رویت بوده و قابل جداسازی ازغذا هستند
۲-نامرتی:در داخل بافت پراکنده و به طور مجزا نیست:چربی
گوشت.زرده تخم مرغ.شیر و لبنیات.مغزها
صفحه 55:
صفحه 56:
نقش چربیها:
تامین انرژی
۲. تامین نیاز به اسیدهای چرب ضروری
۳. تام به وبتامین های محلول در چربی(آ.د.ای.کا)
۴شرکت در ساخت هورمونهای جنسی و استروئیدی
صفحه 57:
تری گلیسرید ها
٩ فرم ذخیره ای چربی در بدن
© میزان آن در خون یکی از شاخص های مهم در سلامت
٩ مازاد دريافت غذا جه به صورت جربى و جه به صورت مواد قندى->
تبديل به ترى كليسريد در بدن
صفحه 58:
۱-گلیسرول
۲-اسیدهای چرب
- اسیدهای چرب اشباع(بدون پیوند دوگانه)
- اسیدهای چرب غیراشباع(دارای پیوند دو گانه) بر اساس شکل فضایی
به دو دسته:
۱-سیس(طبیعی و خوب)
۲-ترانس(غیرطبیعی و نامناسب)
صفحه 59:
اسیدهای چرب ترانس:
7 احتمال خطر بیماری های قلبی و عروقی را افزایش
٩ در زمان هیدروژنه کردن روغن مایع جهت تولید روغن نباتی جامد به
ميزان زياد توليد
صفحه 60:
صفحه 61:
Trans Fatty
Acid
hidroged views ore vo opposite sides
اجه موی اه ماه oP the
ما له موی
TYPES OF FATTY ACIDS
Saturated Unsaturate
Fatty Acid d Fatty
H 4H Heid ۷
سم —c=c—
| | CorborOCurbra
H H Ovuble Bood
CorborCutbra
Grexfe Bood
صفحه 62:
انواع اسیدهای چرب غیر اشباع:
بر اساس پیوند دوگانه به اشکال۱-امگا۳ ۲-امگاء
-امگا۳:
٩ _ در روغن های ماهی و غذاهای دریایی:نقش در پیش گیری از
بیماری های قلبی
صفحه 63:
چربیها در رژیم غذایی:
۱ منابع حیوانی عمدتا از نوع اشباع
۲ منابع گیاهی
عمدتا از نوع غير اشباع
صفحه 64:
کلسترول
٩ تنها در منابع حیوانی به دو صورت
٩ کلسترول خوب(۳۱۵1).کلسترول بدباطا)
٩ زمانی که دربافت کلسترول بد بیش از حد باشد4سبب افزایش کلسترول
خون!*رسوب در جدار رگهاافزایش فشارخون و سخت شدن رگ
هاانسداد رگ هاسکته های قلبی یا مغزی
0 اعتدال در مصرف مواد غذایی حاوی کلسترول بالا مانند زرده تخم
مرغ.جگر.دل و قلوه.گوشت قرمز و روغن های حیوانی
© منابع حیوانی دارای کلسترول خوب:ماهی و غذاهای دریایی
٩ افزایش ۲1901 و کاهش-0]-:شاخص مفید پیش گیری از بیماریهای قلبی
صفحه 65:
مهم ترین روغن ها و خواص آنها:
٩ ۱-روغن ماهی:یک روغن حیوانی مناسب حاوی امگا۳
٩ فواید:کاهش 901 و پیش گیری از بیماری های قلبی -عروقی
٩ توصیه به مصرف حداقل ۲ بار در هفته ماهی یا روغن ماهی
٩ ۲-روغن زیتوننروغن امگاء
LDL فواید:کاهش 0
ca 50 زر اقا و
توصیه به مصرف روزانه ۱ قاشق مربا خوری جهت کاهش کلسترول بد
خون
صفحه 66:
٩ ۳-روغن سویاءکلزاءذرت و آفتابگردان:
٩ جزء روغن های گیاهی
© فواید:اسید چرب ترانس پایین دارند
0 ۴-روغن دانه هسته انگور:
٩ جزءروغن گیاهی
٩ فقط جهت مصرف پخت و پز مناسب
٩ ۴-روغن مخصوص سرخ کردنی:
0 جذب کمتری به مواد غذایی داشته و سبب کاهش دریافت چربی می شود
© مناسب جهت سرخ کردن به علت عدم ایجاد مواد سرطانزا
٩ ۵-روغن کنجد
٩ خاصیت ضدسرطانی
صفحه 67:
٩ حداقل مقدار مصرف چربیها که ضامن سلامت باشند در دورانهای مختلف و
افراد مختلف متفاوت است .
۳۰-۵ / دربافت انرژی در رژیم بزرگسالان باید از چربیها تامین گردد
٩ حداکثر دریافت چربی
دریافت اضافه چربی غذا با افزایش خط ابتلا به چاقی و بیماریهای کرونر و بعضي
از انواع سرطانها ارتباط دارد .
صفحه 68:
درجه خطر چربیها به موارد مختلفي ارتباط دارد که شامل:
© نوع و میزان اسیدهای چرب
© درصد انرؤى حاصل از كليه جربيها
٩ میزان کلسترول
٩ غلظت لیپوپروتئین ها
٩ میزان دریافت آنتی اکسیدانهای غذایی
٩ میزان فعالیت فرد
9 وضعیت سلامت
صفحه 69:
هیدروژنه کردن :
فرايندي که طي آن اسيدهاي چرب غیر اشباع تبدیل به اسید چرب
اشباع شده و نیز قابلیت ماندگاري -بسته بندي و نگهداري محصول
بالا مي رود.
صفحه 70:
هرجه میزان اسیدهای چرب غیر اشباع در روغنی بیشتر
باشد آن روغن روانتر خواهد بود .
در صنعت روغن نباتی غیر اشباع را برای تولید چربیهای
سفت و شکل پذیر و با پایداری بیشتر هیدروژنه می نمایند .
در طی فرایند هیدروژناسیون روغن ها اسید های چرب غیر اشباع تبدیل به
اسید های چرب اشباع و مجموعه ای آزایزومرهای سیس و ترانس تشکیل
می شود . ایزومرهای ترانس موجود در روغن نباتی میزان LDL سرم را بالا
می برند .
صفحه 71:
اثرات منفي هیدروژناسیون:
.١ كاهش اسيدهاى جرب ضرورى
؟. كاهش اسيدهاى جرب اشباع
۳ افزایش ایزومرهای ترانس
صفحه 72:
عوامل خطر بيماريهاي فلبي و عروقي:
1 کلسترول بالا
0-2 بالا
om ۲0-3
صفحه 73:
٩ اسيدهاي چرب اشباع . . غلظت, کلسترول و الآ را افزایش مي دهند.
© اسيدهاي جرب غير اشباع یزان کلسترول و oe GMS
(لينولئيك اسيد) 1
٩ کلسترول رژیم غذايي ميزان كلسترول و ا(آا را
با sia
اسيدهاي چرب ترانس --- میزان انآ | سرم را افزایش مي دهد.
صفحه 74:
سطح سرمی کلسترول خون
نام ربى
كلسرول
كاسترول.
Dba
کلسترول بدباطاا)
تری گلیسیرید(3))
طبیعی
کمتر از۲۰۰
ار
بن
کمتر از ۱۵۰
۲۰۰-۹
۱۳۰-۵۹
۱۶۰-۹
صفحه 75: