مراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامت

اقدامات بهداشت محیط در مراسم اربعین

صفحه 1:

صفحه 2:
رئوس کلی مطالب: ۶ بهداشت فردی ۶ بهداشت آب و فاضلاب (مصرف- پساب) < بهداشت مواد غذايى (مصرف- يسما ند) | < كنترل حشرات» جوندكان و ناقلين ۲زا ترین ورودی و خروجی (آب و غذای همراه) كار كنان موكب ها

صفحه 3:
کمیته بهداشت و درمان با مسئولیت وزارت بهداشت و درمان و متناظر آن در استانها :دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشت درمانی ‎١‏ - ستاد کل نیروهای مسلح ((اداره کل بهداشت و درمان)) (ارتش » سپاه: بسیج جامعه پزشکی » ناجا و سازمان پدافند غیر عامل) ۳ - شرکت شهر سالم شهرداری تهران ۳ - معاونت درمان سازمان تأمین اجتماعی [ ۴ - ارتش جمهوری اسلامی ایران " ۵ - جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران ۶ - سازمان مدیریت بحران کشور ۷- سازمان صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران | ۸- سازمان بهزیستی کشور - وزارت اطلاعات

صفحه 4:
خدمات این کمیته شامل : ۱ - ارانه خدمات بهداشتی و نظارت بر امور بهداشتی شامل : مدیریت بیماریهای واگیر مدیریت بیماریهای غیر واگیر : سلامت محیط و کار سلامت خانواده بهبود تغذیه. سلامت روان» آموزش ارتقاء سلامت و خدمات آزمایشگاهی ۲ - ارلنه خدمات درملنی ۰ سرپایی و بستری و خدمات درمانگاهی , خدمات اورژلنس بیمارستانی ۰ خدمات آزمایشگاهی ۰ خدمات ويزه) ل1©1 و ‎ale ble CCU‏ عفونی و ...۰ خون و فراورده های خونی؛ دارو و دپوی تجهیزات ۳ - ارلنه خدمات فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی » خدمات درمان سرپایی, تریاژ و تخلیه مجروحان به صورت هوایی و زمینی. استقرار نيروها در مسیر های تردد و محل های تجمع زانرین اهداف کمیته بهداشت و در ما ۱ - کاهش مرگ و میر و معلولیت ها در جمعیت مورا ۲ - پیشگیری از تشدید بیماریهای واگیر و غیر واگیر و پیامدهای آن ۳ - ایجاد هماهنگی درون و برون بخشی برای مدیریت رویدادها > - ارتقاء ث اخت جامعه از جنبه های سلامتی ۵ - ایجاد آمادگی جهت پاسخ به حوادث در حوزه خدمات سلامتی

صفحه 5:
وف بت تور ۱ - استقرار مقر تکتیکی در جهت ارتقاء هماهنگی درون و برون بخشی ۲ - استفاده از انواع روش های اطلاع رسانی و آموزشی برای ارتقاء دانش سلامتی زاثران و ارائه کنندگان خدمات ۳ - نظارت و ارزيابى عملكرد كليه دستگاههای متولی خدمات سلامتی و موثر در آن > - ایجاد سامانه جمع آوری آمار و اطلاعات سلامتی و توزیع آن بین دستگاههای موثر شرح وظایف دستگاهها بر اساس ابلاغ دبيرخانه ستاد مركزى اربعين حسينى: ‎١‏ - اطلاع رسانى و آموزش در خصوص بيماريهاى واكير دار و نحوه مقابله با آن ‏۲ - رصد. نظارت و كنترل بيماريها در عراق و مبادى ورودى كشور ‏۳ - برنامه ریزی به منظور پیش بینی؛ برآورد تأمين و استقرار اكيب ها و درمانكاه بهداشتى و درمانى به صورت ثابت و سيار > - ارائه خدمات فوریت های پزشکی و انتقال مصدومان و مجروحان در مسير هاى منتهى به مرزهاى خروجى ‏- تأمين خون: فرآورده هاى خونى: دارو و تجهيزات يزشكى مورد نیاز در استانهای مرزی ‏7 - ارائه خدمات درمانى در بايانه هاى مرزى و در محل تجمع زائوان ‎

صفحه 6:
ن ماسكف يكبار مصرف مورد نياز و توزج بين زاثوان در مقرطاى بين راهى و مناطق مرزى آماده سازى و ارتقاء ظرفيت خدمات بيمارستانهاى استانهای خوزستان؛ایلام. کرمانشاه به خصوص شسهر های مرزى قصر شيوين؛ مهران » سوسنكرد , بستان ‎٠‏ آبادان و خرمشهر ‎٠١‏ - تهيه شيوه نامه و نحوه بيمه زا ثرين و اعلام به ستاد مركزى ‎١‏ - ارلئه خدمات آموزشسى مناسب جهت حفظ محیط زیست, نظافت در موکب هاء جمع آوری و دفع زبلله ها در زمان استقرار و جمع آوری موکب ها ‏۲ - اطلاع رسانی و آموزش مردم؛ زا رین و عواعل اجرلیی مراسم اربعین در حوزه های بهداشت و بیماریهای واگیر دار و غير واكيردار ‏۳ - ارتقاء آمادگی و پاسخگویی به حوادث و تهدیدات پرسنل بهداشتی و درملنی با برنامه ریزی و تدوین طرح عملیاتی آموزش و مانور ‎VE‏ = آمادگی نسبت به حوادث و تهدیدات نا متعارف (شيميايى و بيولوزيكى) ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 7:
شرح وظایف و برنامه عملیاتی مرکز سلامت محیط و کار: سیاست کلی : تسهیل و تسریع در ارائه خدمات مناسب به زا رین فعالیت ها: ooooodg پیگیری جهت تأمین محل اسکان برای تیم های عملیاتی مستقر در پایانه های مرزی تامین وسايل نقلیه مناسب جهت رفع فوری نیازها و مشکلات نمین وسایل حفاظت فردی جهت کلیه پرستل و افراد شاغل جهت جلوگیری از طفیان بیماری پیگیری جهت تامین چادر به اندازه کافی در محوطه با آرم معاونت بهداشتی تامین تجهیزات فنی شامل کیت کامل لباس فرم-کیت نمونه برداری آب و مواد غذایی -کیت فنی موقعیت یابی 5 -- قطب نما و دماسنج هماهنگی به منظور جلو گیری از فعالیت دوره گردان و دستفروشان مواد غذایی فاسد شدنی با دستگاه های مرتبط تشدید کنترل و بازرسی بهداشتی کلیه مراکز عرضه و فروش و تهيه مواد غذایی و اماکن عمومی و بين راهى حضور تیم های عملیاتی در مناطق تعریف ده کنترل موکب ها و مراكز اسكان زا نرين ايرانى در عراق آموزش خا دمین موکب ها و مراکز اسکان زا ثرین در عراق آموزش گروهی و دسته جمعی زا ثرین در عراق سازمان مسئول : مر کز سلامت محیط کار و معاونت های بهداشتی دانشگاه

صفحه 8:
تسهیل گری : سیاست کلی : ایجاد زیربناها و زیرساخت های ماندگار و ثابت در استان های هدف فعالیت هاء * پیگیری و تامین وسایل ارتباطی مناسب (بیسیم يا تاکی واکی ..) جهت ارتباط بازرسان و کارکنان بهداشتی در منطقه ۶ پیگیری و تامین كا نکس با تجهیزات و لوازم کافی بهداشتی درمانی * تامین تجهیزات ارتباطی مناسب برای کار باسامانه مدیریت ارتباط مردمی فوریت های سلامت محیط وکار ‏ اینترنت فکس-خط تلفن-.) درشهرستانهای تابعه سازمان مسئول: مرکز سلامت محیط کار و معاونت های بهداشتی دانشگاه مدیریت انتظارات : سیاست کلی : برنامه ریزی رسانه ای در جهت تحقق اهداف و اصول حاکم بر مراسم اربعین ن لوازم و امکانات آموزشی از قبیل يوسترء يمفلت و ... سازمان مسئول: مرکز سلامت محیط کار و معاونت های بهداشتی دانشگاه

صفحه 9:
مدیریت انتظارات: سیاست کلی : پاسخگویی در برابر وظایف و مسئولیتها فعالیت ها: تامین منابع مالی لازم جهت آمادگی و پاسخ و رفع نیازهای بهداشتی درمانی زوار سازمان مسئول: مرکز سلامت محیط کار و معاونت های بهداشتی دانشگاه سیاست کلی : تقویت فرهنگ کار گروهی و مدیریت جهادی فعالیت ها: هماهنگی برون و درون بخشی با ادارات و سازمان های کشوری هماهنگی با ستاد اربعین جهت پیش بینی برنامه در عراق پیشنهاد برگزاری جلسه هماهنگی و آموزشی کشوری مدیران و مسئولین موکب ها و ایستگاه های صلواتی و مراکز اسکان هماهنگی با هیئت پزشکی حح و زیارت هماهنگی برون و درون بخشی با ادارات و سازمان های استانی هماهنگی برون و درون بخشی با ادارات و سازمان های شهرستانی سازمان مسئول: مرکز سلامت محیط کار و معاوفت های بهداشتی دانشگاه ۲ ۲ ۲ ۲ ۲ *«

صفحه 10:
سياست كلى : تقسيم كار منطقى بين ستاد و صف فعاليت ها: - هماهنكى با دانشكاه ها در راستاى معرفى كارشناس بهداشت محيط در راستاى اعزام تيم به عراق سازمان مسئول: مركز سلامت محيط كار و معاونت هاى بهداشتى دانشكاه سياست كلى : مستند سازى اقدامات در مراحل مختلف فعاليت ها: - ثبت اطلاعات» طبقه بندى؛ تجزيه و تحليل داده هاى بهداشتى و استفاده كاربردى از آن در انجام مراقبت هاى بعدی - ارسال مستمر كزارش عملكرد سازمان مسئول: مركز سلامت محيط كار و معاونت هاى بهداشتى دانشكاه

صفحه 11:
سیاست کلی : نظارت بر اجرای برنامه های مراسم * نظارت و کنتول تاسیسات آب آشامیدنی و فاضلاب وراه طریق در جهت رفعنواقص موجودبه آفای مهری و روستایی * نظارت بر تامین منابع ذخیره و نگهداری آب آشامیدنی و بهداشتی در پایانه مرزی به میزان کافی ‎P‏ نظارت بر ایجاد سرویس های بهداشتی (حمام. توالت آبخوری )در بايانه. بارك ها و مسيرهاى تردد زوار ‏۴ نظارت بر حضور و فعالیت تیم های عملیانی ‏* نظارت مستمر بر سرویس های بهداشتی و گند زدایی آنها و نظارت مستمر بر جمع اوری و دفع بهداشتی زباله ‏۴ کنترل و بازرسی ادواری کلیه اماکن و نظارت بر مراحل تهیه و توزیع و مصرف مواد غذایی ‏۶ کنترل و بازرسی مستمر بهداشت محیطی از موکب های فعال در مراسم ‏* نظارت و کنترل حشسرات. جوندگان و عوامل بیولوژیک ‏* نظارت بر عدم نكهدارى و حمل مواد غذايى خطرناك به ويؤه مواد غذايى يخته توسط کاروان ها و زا ثرين ‎٠“‏ نظارت بر توزيع نوشيدنى مجاز و بسته بندى بين زا ثرين در طول مسير و محل هاى اسكان ‏۴ نظارت بر عملكرد نانوايى هاى استان هاى مرزى و نحوه طبخ و توزيع نان ‏۴ نظارت بر آموزش و اطلاع رسانی به مردم جهت رعایت موازین بهداشت محيط ‏سازمان مسئول: مر کز سلامت محیط کار و معاونت های بهداشتی دانشگاه ‎

صفحه 12:
نقش کنترل عوامل محیطی در کاهش صدمات ناشى از بلايا لا فياز فورى به نظارت بر تامین آب آشامیدنی سالم ل کنترل کلرسنجی ‎J‏ نمونه برداری میکربی و شیمیایی و انجام آزمایش های سریع ‎-١‏ نظارت بر تامین و توزیع مواد غذایی سالم 7 کنترل از نظر آلودگی میکربی و انجام آزمایش های سریع ل نمونه برداری مواد غذایی بالقوه خطرناک ‏1" کنترل فوری آلاینده های خطرناک از قبیل سموم» گازهای شیمیایی » مواد رادیواکتیو و ... ل نمونه برداری میکربی و شمیمیایی و انجام آزمایش های سریع 7 رفع آلودگی سویع ‎

صفحه 13:
:ادلمما هس ش ةقش به دلش ‏ محيط در عدلخلاته حيطي . (" کنترل حشرات » جوندكان و ناقلين (اسم پاشی ل بهسازى لاكندزدايى نظارت بر احداث حمام و سرويس هاى بهداشتى نظارت بر جمع آورى و دفع بهداشتى زباله نظارت بر دفن بهداشتى اجساد انسانى نظارت بر دفن صحيح و بهداشتى لاشه هاى حيوانى نظارت بر جمع آورى و دفع بهداشتى فاضلاب نظارت بر اتلاف سكهاى ولكرد و حيوانات وحشى و دفع فضولات دامى و ... ۲ 1 ۲ ۲ ۵ o

صفحه 14:
: بررسی میزان آسیب پذیری بررسی عواملی که شلنس یک جامعه را برای عدم توانلئی تطلبق با یک سانحه افزلیش دهد در ارزیابی آسیب پذیری بهداشت محیط به مواردی مثل سیستم آبرسانی , دسترسی ‎ola,‏ سالم , بهداشت عمومی, زیرساختارهای بهداشتی , اسکان مناسب ,وضعیت تغنیه , سطح آگاهی بهداشتی و ... باید توجه داشت.

صفحه 15:
بهبود وضعیت موجود با هدف : کاهش میزان آسیب پذیری انجام اقدامات پیشگیرانه افزایش آمادگی جامعه |- هماهنگی بین بخشی : هلال احمر (در خصوص اسکان , تغذیه , آموزش ) آب و فاضلاب شبهری ( آبرسانی , کنترل کمی و کیفی , دفع فاضلاب, توزیع آب , کنترل گلوگاهها ) آب و فاضلاب روستانی( آبرسانی , کنترل کمی و کیفی , دفع فاضلاب, توزیع آب , کنترل گلوگاهها ) ستاد حوادث غیرمترقبه و مسئولین سیاسی (جلب حمایت های سیاسی,جذب اعتبارات و.-..) شهرداری(یکسان کردن دیدگاههای بهداشتی و بهسازی در زیر ساختارهای شهری .... واحدهای درون بخشی( استفاده از امکانات ,تجهیزات,نیروی کارشناسی و ...) صدا و سیما ( جلب مشارکت صدا و سیما در خصوص آموزش هار اطلاع رسانی و ... آموزش و پرورش ( انتقال آموزشها به دانش آموزان )

صفحه 16:
: وظایف نیروهای اجرائی و عملیاتی ۴ - نظارت بربهداشت سر پناه (55-3) < - نظارت بر بهداشت آب (55-4) ۴ - نظارت بربهداشت مواد غذایی (55-5) ۶ - سمياشسى , ضد عفونی و گند زدانی (55-6) ۴ - آموزش مردم (55-7) * نظارت بر مراک بهدانتی درمانی (55-10) * - نظارت بر دفع صحیح مواد زائد

صفحه 17:
۳ :کار کردهای تخصصی رکردهای تخصصی کار کردهای تخصصی ارایه خدمات بهداشت محیط در مدیریت بلایا در جدول ذیل آمده اندء کار کردهای تخصصی ارائه خدمات بهداشت محیط در مدیریت بلایا جات مدای مود سا ته سا ‎DS‏ ‏رت بدا مج سا 5۵ ازت بیمداهننت صمحیط بر مراكن بهداشتی دزمانی:

صفحه 18:
بع بهداشت محیط و دستورالعمل نحوه تکمیل آن(55-1) : janes ant ‏موی‎ ‎es secs‏ رد ‎ ‏جات ‏موسوم سییر

صفحه 19:
نايت قاو الت ت معط و دستوراخل نحوهتکمیل فرم(55-2) 2

صفحه 20:
مات اجرائی بهداشت محیط ) کنترل کمی و کیفی آب آشامیدنی(55-4) : کمک به انتخاب محل مناسب تامین آب کنترل تانکرهای ثابت و سیار آب کنترل آبهای بطری شده " کنترل شبکه آبرسانی موجود کمک به انتخاب محل مناسب شيرهاى برداشت کمک به انتخاب محل نصب ظرفشوئی و شستشوی البسه ' کمک به کلرزنی منابع ثابت و سیار ایجاد ایستگاههای کنترل در گلوگاههای ورودی آب تانکرها

صفحه 21:
بهداشت محیط ۲ کنترل کیفی مواد غذائی(55-5) : | کنترل بسته های غذائی اهدا شده " کنترل کنسروهای غذانی " کنترل مراکز طبخ و عرضه مواد غذانی " کنترل زنجیره های حمل و نقل مواد غذائی " جلوگیری از عرضه مواد غذانی غیر قابل مصرف " کنترل بهداشتی ظروف و ابزار توزیع مواد غذانی

صفحه 22:
ای بهداشت محیط : ۳) نظارت بر بهداشت محیط اردوگاه (55-3) : کمک به انتخاب محل مناسب برای احداث اردوگاه اعمال ضوابط بهداشت محیط در احداث اردوگاه و سرپناه ۴) نظارت بر دفع صحیح زباله: کمک به انتخاب محل استقرار سطل های زباله کمک به انتخاب محل دفن زباله نظارت بر جمع آوری صحیح زباله / نظارت بر حمل و دفع بهداشتی زباله

صفحه 23:
ائی بهداشت محیط : ۵) نظارت بر دفع صحیح فاضلاب و فضولات انسانی(55-4) : کمک به انتخاب محل احداث توالت های صحرائی اعمال ضوابط بهداشت محیط در ساخت توالت های صحرائی نظارت بر بهداشت و نظافت توالت ها کمک به انتخاب محل احداث حمام های صحرائی نظارت بر بهداشت حمام ها و دفع صحیح فاضلاب

صفحه 24:
بهداشت محیط : ۶) کنترل ناقلین و آفت ها(55-6) : || سمپاشی و مبارزه با حشرات موذی سمپاشی و مبارزه با جوندگان سمپاشی و مبارزه با گزندگان ۷) جلوگیری از همه گیری و کنترل بیماریهای قابل انتقال: گندزدانی سطوح آلوده گندزدائی توالت ها و حمام ها گندزدانی بیمارستانها و مواکز درمانی شناسائی و کنترل عوامل بیماریزا

صفحه 25:
رائی بهداشت محیط : ‏پیشگیری از حوادث شیمیانی(55-8)‎ (A ‏شناسائی مراکز و انبارهای خطرناک‎ ‏اعمال توصيه هاى حفاظتى‎ 4( پیشگیری از سوانج و حوادث (55-9) : پیشگیری از حوادث آتش سوزی اردوگاههای چادری پیشگیری از برق گرفتگی پیشگیری از گازگرفتگی

صفحه 26:
ت فردی : بتلا به اسهال و استفراغ به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه نمایید. آذر طول سفر فقط از وسایل شخصی خود مانند مسواک خمیردندان حولهء وسایل اصلاح؛ صابون, شامپو لیوان, پتوی مسافرتی استفاده نمایید. دست های خود را قبل از غذا و مصرف هر گونه خوراکی حتما با آب و صابون بشونید. دست های خود را بعد از توالت رفتن حتما با آب و صابون بشو نید. سجاده مهر, تسبیح و چادر نماز شخصی خود استفاده نمایید. او طول سفر از پرخوری پرهیز نمایید و بیشتر از میوه و سبزیجات مصرف نمایید. نوشیدن نوشابه های گازدار در این سفر پیهیز نمایید.

صفحه 27:
یا کیسه خواب مناسب به همراه داشته باشید. مصرف سیگار و قلیان در اماکن عمومی ممنوع می باشد. فقط از بطری های آب سالم و پلمب شده استفاده کنید. ۴ از یخ های غیربهداشتی در طول مسير استفاده نکنید. به همراه داشتن مواد غذایی پخته شده و فاسد شدنی پرهیز کنید. باقيمانده غذا و زباله هاى خود را در سطل های مخصوص زباله بریزید. جهت مصرف نوشيدنى (جاى؛ آب جوش, قهوه و شیو) و غذای داغ از ظروف یکبار مصرف كياهى استفاده كنيد. آب زیاد بنوشید.

صفحه 28:
ید لوازم آرایشی و بهداشتی از افراد دوره گرد بپيهيزید. مصرف مواد غذایی, آرایشی و بهداشتی که تاریخ مصرف آنها به پایان رسیده است اجتناب نمایید. ابراي پیشگیری از سرطان پوست. از کرم های ضد آفتاب مناسب استفاده نمایید. همیشه هنگام عطسه و سرفه با دستمال كاغذى جلوى دهان و بينى خود را بكيريد و بعد كن را در ظرف زباله دربدار از مصرف غذاهای روباز پرهیز کنید. م استفاده از آب شربی که به سالم بودن آن اطمینان ندارید. | حتي المقدور از سرویس بهداشتی تمیز و گندزدایی شده استفاده نمایید. ‎so‏ الامکان مقداری مواد غذایی خشک (بیسکویت. آجیل, کنسرو و ...): لیمو یا آب لیمو به همراه داشته باشید.

صفحه 29:

صفحه 30:
و فاضلاب شامل سه مرحله است ‎١‏ - قبل از شروع مراسم ۲ - هنگام مراسم ۳ - بعد از مراسم ‏نظارت بر تآمین آب آشامیدنی سالم و دفع بهداشتی فاضلاب از اقدامات موثر و مهم در .مدیریت بهداشت محیط در هنگام مراسم است ‎ ‎ ‎

صفحه 31:
- شرکت های آب و فاضلاب شهرری و روستایی مسئول تأمین و توزیع آب سالم و کنترل ۲ - وزارت بهداشت : درمان و آموزش يزشكى موظف به نظارت بس كنترل کیفی آب آشامیدنی از محل آبگیر تا نقطه مصرف مى باشد.

صفحه 32:
وضعیت آبرسانی و دفع فاضلاب از بين رفتن يا آسيب منبع آب و یا آلودگی آن تخریب تصفیه خانه و یا اختلال در عملیات آن ریب دیدگی شبکه توزیع آب و یا آلودگی آن ویب ساختمانها و ختلال در سیستم لوله کشی آب ' - ثیکستگی لوله های فاضلاب ساختمانها و شبکه جمع آوری فاضلاب و پراکندگی فاضلاب در محیط

صفحه 33:
از های آبی جدول ۳- حداقل آب مورد نباز جهت نبازهای اساسی پرای هر نفردر شبانه روز مرتط با شایط الم وف جمع( حدافل نباز اولیه) ¢

صفحه 34:

صفحه 35:
جهت ارزیابی منابع آب در تأمین آب در شرايط اضطراری از فلودیاگرام زیر می توان استفاده کرد:

صفحه 36:
جهت ارزیابی منابع آب در تأمین آب در شرايط اضطراری از فلودیاگرام زیر می توان استفاده کرد:

صفحه 37:
کیفیت باکتر یو لوژیکی آب Zero E. coli/100ml مطابق با ستاندارد ‎E.coli/100ml‏ 1-0 لله قل تجمل (كيفيت متوسط) ‎ ‎ ‎10-100 E.coli/100ml ‎ ‏له نز به تصفيه داره ‎ ‎E.coli/100ml‏ 100 > لله آب تمئاسب براى مصرف درشرايط اضطرارى

صفحه 38:
تسهیلات و ابزار استفاده از آب جدول۶- تسهیلات و ابزار استفاده از آب ‎of‏ ۱۰-۲۰ لیتری آب براى حمل و نقل ۱ عدد برای هر خانواده گالن ۱۰-۲۰ لیتر آب برای ذخیره آب ۱ عدد برای هر خانواده صابون حمام ۲۵۰ گرم به ازاء هر تفر در ماه صابون رخشویی ۲۰۰ گرم به ازاء هر تفر در ماه ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 39:
جدول ۷- حداقل تعداد مستراح برای مکان های عمومی تسهیلات و ابزار استفاده از آب 500 طولانى مدت بیمار ستان/مراکزبهداشتی درمانی محل توزیم غذا (غذاخوری) مراكزاسكان موقت (اردوگاه موقت) مدارس امستراح برای ۵۰ مغازه امستراح برای ۲۰ تخت یا ۵۰ بیمار whe ۱مستراح برای ۵۰ نفر به أنسبيت 7۱ ۱ مستراح برای هر ۳۰ دختر ۱ مستراح برای هر ۶۰ پسر ‎١‏ مستراح براى ‎٠١‏ مغازه ‏مستراح برای ۱۰ تخت یا ۲۰ بیمار ‎١‏ مستراح براى هر ۳۰ دختر ۱ مستراح برای هر ۶۰ پسر ‏۱ مستراح برای هر ۲۰ پرستل ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 40:
بیماریهای منتقله بوسیله آب عمده ترین بیماریهای منتقله از طریق لب بیماریهای واگیر دار . تند که به شرح زیر تقسیم بندی شده اند.

صفحه 41:
ash ‎les,‏ ویروسی و باکتریلیی مثل وبا : حصبه و 4 و پولیو که از مصرف آب آلوده به مدفوع و ادرار ‎<a‏ و حیوانی) به ان إمنتقل ميشود. ‎i‏

صفحه 42:
دسترسی کافی به ب سالم جهت شستشو و نظافت فردی. ب انتقال عوامل بیماریزا از غذا - ظروف - دست و ...به آن است. شایعترین این بیماریها اسهال ها ء عفونت های وپوستی و مسمومیت های غذایی است. بیماریهای منتقله ل » کک و ساس هم در این گروه قرار دارند.

صفحه 43:
۳ - بیماریهایی که آب بستر رشد و نمو میزبان واسط آنهاست ن واسط اكثس انكلها در آ-ب تكثيس ورشد ونمومى كنند اهراين ‎sae‏ آب حاوى ميزبان واسط انكل » باعث انتقال عامل ریا میگرردد . بیماریهای شیستوزما و پیوک ۱ زاین ریق مق | بوند.

صفحه 44:
۴ - بیماریهایی که آب محیط پرورش ناقلین آنهاست ‎See Ji‏ زيادى ارجمله مایا عقب زرد .. است ین لف در أبهاى جارى - راكد - باتلاقهاء بسته به نوع ماهیتشان

صفحه 45:
برنامه ریزی عملیات اجرائی نظارت بر کنترل کیفی آب آشامیدنی در شرایط بحران 8 ۱ - مرحله قبل از وقوع بلا ۲ - هنگام بلا (استقرار موقت) ۳ - بعد از بلا (بازگشت به شرایط عادی)

صفحه 46:
| - مرحله قبل از وقوع بلا ( در سطح استان ) (در سطح شهرستان) بررسی و مرور وقایع قبلی و ارزیابی عملیات انجام شده (دانشگاه علوم پزشکی) 0 شاف بهداشتی تأسیسات آبرسانی منطقه (شرکت آب و فاضلاب - دانشگاه علوم 0 شناسایی منابع آب موجود جهت جایگزینی (شرکت آب و فاضلاب - دانشكاه علوم پزشکی) پیش بینی و تهیه تجهیزات انتقال و توزیع آب (شرکت آب و فاضلاب)

صفحه 47:
... ادامه © 3 پیش بینی و تهیه تجهیزات نظارت کیفی آب [دانشگاه علوم پزشکی] تعیین تیم های اجرلیی و تعبین تیم ارزیلبی سریع (دانشگاه علوم پزشکی - شرکت آب و | فاضلاب) — تنظیم موافقت نامه همکاری (دانشگاه علوم پزشکی- شرکت آب و فاضلاب) | تهیهبونمهمانورهای لازم(دانشگاه علوم پزشکی- شمرکت آب و فاضلاب)

صفحه 48:
۲ - مرحله هنگام بلا (استقرار موقت) تشکیل ستاد بحران - تعیین فیماندهی عملیات فراخوانی تیم های اجرایی و ارزیابی سریع - انجام برنامه ارزیابی سریع سازماندهی تیم ها و استقرار تجهیزات و نیروها در محل حادثه . (توجیه وظایف و برنامه اجرایی) مشخص نمودن نحوه آبرسانی و جمع آوری فاضلاب تهیه نقشه و چارت آبرسانی و نظارت کیفی آب. دفع فاضلاب در منطقه تعبین و توجیه برنامه ارزشیابی فعالیت ها اصلاح و تکمیل فرم های گزارش دهی با توجه به وضعیت موجود اجرای برنامه نظارت کیفی آب و دفع فاضلاب

صفحه 49:
جمع آوری و انتقال تجهیزات و تدارکات مورد استفاده در زمان بحران و احیای آنها ارزیابی فعالیتهای انجام شده درزمان بحران- تعیین نقاط ضعف و قوت مستندسازی برنامه انجام شده جهت بهره برداری در حوادث بعدی تعیین راهکارهای استفاده از تأسیسات برقرار شده در زمان بحران بررسی وضعیت بهداشت محیطی محل استقرار موقت و تعیین آلودگی های محیطی هماهنگی با ار گنهای ذیربط جهت رفعآلودگی همکاری و مشارکت در تهیه برنامه جامع آبیسانی و جمع آوری و دفع بههداشتی فاضلاب اجرای برنامه نظارتی بر آب و فاضلاب

صفحه 50:
فعالیت های اجرایی برنامه نظارت کیفی آب و دفع فاضلاب این فعالیت ها با هدف پیشگیری از بروز بیماریهای منتقله بوسیله لب صورت میگیرد: ۱ - بازرسی های بهداشتی ۲ - تعیین کلر آزاد باقیمانده و آزمایشات کیفی آب ۳ - آموزش های لازم

صفحه 51:
| - بازرسی های بهداشتی انسیل بروز آلودگی ۰ پیشگیری از آلودگی و رفع ; بازدید از منابع تأمین کننده آب از نظر مسایل بهداشت محیطی؛ حفاظت, بهسازی و تعیین حریم . با هدف بهداشتی ; بازدید از تأسیسات آبیسانی شامل مخازنتصفیه خانه. شبکه توزیع و نقاط مصرف بمنظور مراقبت ‏ بهداشتی آنها بازدید از تانکرهای ثابت و سیار و اعمال ضوابط بهداشتی بازدید از امکانات نگهداری آب خانوارها بازدید از سرویسهای بهداشتی (حمام - توالت رختشویخانه) جهت بررسی نحوه دفع فاضلاب بازدید از مراکز بهداشی درمانی جهت بیرسی نحوه دفع فاضلاب

صفحه 52:
۲- تعبین کلر آزاد باقیمانده و آزمایشاتکیفی 1 تعیین کیفیت باکتویولوژیک و شیمیایی آب (منبع آب) | ‏انجام آزمایش کلر خواهی آب(منبع آب) و تعیین میزان کلر مورد نیاز برای تیریق‎ . ٩ *20 تعیین ایستگاههای کلیسنجی و نمونه بردرای آب (با توجه به شرایط موجود) - تأسیسات - تانکرها - مخازن . خانوار ‎٩‏ انجام کلرسنجی و نمونه بیداری آب طبق برنامه تهیه شده (محلی) ‎٩‏ ثبت گزارشات روزنه ‏هماهنگی با شرکت آب و فاضلاب جهت رفع مشکلات ‎

صفحه 53:
۳- آموزش های لازم " " آموزش پرسنل ذیربط در آبرسانی در حیطه وظایف مربوطه (تأسیسات آبرسانی - تانکرها) آموزش خانوارها در رابطه با نحوه صحیح برداشت آب و نگهداری و مصرف آن ‎ "‏ آموزش خانوارها در رابطه با ضدعفونی آب های مشکوک (جوشاندن - استفاده از کلر مادر) ‎ *‏ آموزش خانوارها دررابطه با بیماریهای منتقله بوسیله آب

صفحه 54:
FOOD HEALTH IN DISASTERS بهداشت مواد غذائی در بلایا(55-5)

صفحه 55:
تقریباً در تمامی بلایای طبیعی وغیر طبیعی( موارد اضطراری )غذا در معرض خطر قرار می گیرد. چون در لین شرلیط مردم از خلنه های خود می گريزند. محصولات از بین می رود » ارتباطات و حمل و نقل دشوار می گردد و ساختار اجتماعی جامعه مختل می شود . بهداشت مواد غنلئی در بللیا یکی از مواردی است که با توجه به ارتباط \ نزدیک و تنگاتنگ با سلامتی افراد باید توجه خاص به آن نمود .

صفحه 56:
اختلال در توزيع آلودكى وسيع مواد غذائى

صفحه 57:
لودكى مواد غذائى در بلايا : تخريب محل هاى نكهدارى مواد غذلئى كه باعث باز شدن ظروف و بسته های مواد غذائی می گردند . . ‏قطع جریان برق که باعث فساد مواد غذائی می گردد‎ i /الودكى مواد غذائى با فاضلاب که بیشتر در هنكام سيل اتفاق رهی افتد .

صفحه 58:

صفحه 59:
اقدامات در جهت کنترل کیفی مواد غذائی در بلای : هماهنگی با مسئولین امداد و رفاه و سایر قسمتهای دست اندرکار مواد غذلئی تا طرح منطقی برای نظارت بهداشتی مواد غذائی و تأسیسات تهیه شود . شناسایی تمام مراکزی که بعنوان محل ذخیره مواد غذلئی از قبل در منطقه موجود بوده اند . جلوگیری از عرضه مواد غذانی که احتمال فاسد شدن را دارند .

صفحه 60:
کنترل مواد غذائی که در خارج از محل تهیه و ارسال می گردند ( در نقطه تهیه و مسیر انتقال تا توزیع ). جلوگیری از توزیع مواد غذلئی فاسد شدنی در حد بیش از مصرف یکبار خانوار بعلت عدم امکانات نگهداری مناسب مواد غذائی . ‎٠‏ جلوگیری از توزيع مواد غذائى بين بلا ديدكان در ظروف نامناسب و مقدار زياد

صفحه 61:
جلوگیری از توزیع مواد غذائی توسط افراد ناشناس در بین بلا دیدگان . - کنترل مواد غذلئی بسته بندی شده که وارد منطقه می شود (از نقطه انبار ذخیره تا توزيع). - كنترل مواد غذلئى بسته بندى شده در جادرها ويا جايكاههاى موقت بلا ديدكان بعلت اينكه افراد بلا دیده مصرف بیش از حد خود را نكهدارى و ذخيره مى كنند و احتمال تاريخ كذشتن مواد غذائى و يا فاسد شدن آنها وجود دارد . \ توزیع تراکت های آموزشی در ارتباط با بهداشت مواد غذانی در بین مردم و مسئولین تخلیه و توزیع کنندگان مواد غذلئی و یابا استفاده از رسانه های دسته جمعی جهت اطلاع رسانی بهداشت مواد غذائی

صفحه 62:
مواد غذائى در محل به دو صورت انجام می گیره : ‎-١‏ براى كروهى كه امكان طبخ خانوادكى را دارند . ۲- برای گروهی که امکان طبخ خانوادگی را ندارند و طبخ و فى الدايره -

صفحه 63:
اقداماتی که باید جهت کنترل مواد غذائی برای گروه ‎Jo!‏ انحام داده شود : ۴ کنترل مواد اولیه ۴ بهسازی محل نگهداری و طبخ ۴ کنترل آب و فاضلاب و دفع زباله ۶ اطلاع رسانی درجهت طبخ و نگهداری صحبح

صفحه 64:
اماتی که باید جهت کنترل مواد غذائی برای گروه دوم انجام داده شود : ‎jas‏ کیفیت مراد عذاتی وارد شنده برای کف فساد رآلروقن " کنترل کیفیت آب مرکز تهیه غذا " مبارزه با حشرات و جوندگان در انبارها . آشپزخانه ها و مراکز تغذیه ‏" تدارک برای انبار كردن صحیح و پختن غذا

صفحه 65:
" تدارک برای دفع صحیح فضولات مایع و جامد 0 تدارک برای شستشو و گندزدایی ظروف " نظارت بر تهیه غذا " نظارت بر توزیع غذا " نظارت بر نظافت ساختمانهایی که در آنها غذا تهیه و توزیع مى شود " اطمینان از سلامت افراد دخيل در طبخ و توزيع مواد غذائى

صفحه 66:
اهمیت خدمات تغذبه حمعی : راجیب جمعی بلد اقدامات بهساری در ری بت و دبرت عد در شرلیط اضطراری به عمل آورد. در غیر اینصورت تغذیه جمعی خطر مداومی برای بهداشت خواهد بود . غذا به سهولت آلوده می شود و می تواند شرایط رشد موجودات بیماریزا )4 فراهم نماید بعلاوه سایر خدمات مرتبط با حفاظت غذا یعنی آب. فاضلاب و مبارزه با ناقلین در شرایط اضطراری | باروشهای ساده ای انجام می شوند. بنابراین شرلیط برای همه گیریهای | منتقله به وسیله غذا فراهم است . ( در کشورهای جهان سوم حدود 7,۸۰ ۱ کل بمرها و ۳۴ کل مرگ و مره ای از مصوف و ای آلده می ۱ باشد

صفحه 67:
نی که به نظارت خاص و قابل توجه نیاز دارند : " وسایل نقلیه ای که برای انتقال مواد غذایی به کار می روند انبارها و سرد خانه های نگهداری مواد غذایی " مراکز تغذیه جمعی و از آن جمله آشپزخانه ها " بیمارستانهای صحرائی مراکز توزیع شیر

صفحه 68:
نکته مهم که در ساماندهی تغذیه جمعی باید در نظر داشت : " استفادد از مکانهای موجود که وضع مناسبی برای حفظ حداقل استانداردها قابل قبول معیارهای مرکز تهیه و توزيع مواد غذلئی را دارند مثل رستورانها» تالارهای غذا خوری » هتل ها » تالارهای اجتماعات عمومی » مساجد » مدارس " استفاده از آب آشامیدنی در تهیه مواد غذائی

صفحه 69:
وجود یا تهیه سرویسهای بهداشتی متناسب با تعداد افراد دخیل در تهیه و طبخ و توزیع مواد غذایی " نظافت بهداشتی مستمر سرویس ها " تهیه صابون برای هر فرد یا ماییع دستشویی و حوله انفرادی جهت استفاده كار كران مواد غذايى | نصب ظرفشو يى هاى مناسب و كافى گند زادیی ظروف بعد از شستشو ( فرو بردن در آب جوش به مدت ه دقيقه س فرو بردن در محلول کلر ۱۰۰ میلی گرم در لیتر به مدت ۳۰ ثانيه )

صفحه 70:
‎٠‏ تهيه لكن به تعداد کافی جهت شسستشوی میوه و سبزیها قبل از پخت ‏" در صورت عدم اجتناب از توزیع میوه و سبزی به صورت خام به جهت رژیم غذایی ‎lis‏ مراحل سالمسازی انجام شده و به اندازه مصرف ‏خانوار يا فرد بسته بندی مناسب در محل انجام و سپس توزیع گردند. ‏" تعبیه سرویسهای عمومی در نزدیکی مراکز تغنیه جمعی جهت استفاده کر رات اف رسای ‎Ge‏

صفحه 71:
" دفع صحیح فاضلاب آشپزخانه در شرایط اضطراری " وجود تعداد کافی سطل زبلله درپو شس دار و مناسب جهت جمع آوری و نگهداری صحبح زباله های تولیدی مراکز تغذیه جمعی " خدمات انتقال زبلله از مراکز تغنیه جمعی بلید مستمر و در زمانهای کوتاه صورت پذیرد تا از تجمع حشرات و جوندگان در مجاورت مراکز مذ کور جلوگیری شود . " کلیه تجهیزات و ظروف در هنگام استفاده باید تا حد امکان پاک نگاه داشته شوند و بعد از هر غذا به طور کامل نسستشو و گندزادیی گردند .

صفحه 72:
" فقط غذلیی می تولند در آشپزخلنه باشد که قرار است همان روز مورد استفاده قرار گیرد " در محلهایی که تسهیلات سرد کردن مواد غذلیی موجود نیست و يا ناکافی است باید مواد غذلیی فاسد شدنی براساس نیاز روزلنه تپهیه و ‎ese)‏ 9 تسس سرت " استفاده از ظروف یکبار مصرف مناسب برای غذاهای گرم و سرد تا استقرار بلا دیدگان در مکانهای موقت " کنترل بهداشت فردی کارکنان تهیه و توزیع كنند كان مواد غذايى

صفحه 73:
رعایت بهداشت فردی کارکنان مواد غذائی و اقدامات لازم : اگر تمام موارد محیطی و تجهیزلتی را کنترل نموده و حتی مواد اولیه سالم هم تهیه شود ملی افراد دخیل در آمر تبهیه و توزیع مواد غذایی بهداشت فردی را رعلیت ننمایند یا اطمینان از سالم بودن آنها نداشته باشیم صد در صد آلودگی مواد غذایی خواهیم داشت . يس بايد : * از افرادبا سابقه كه داراى كارت معاينه يزشكى از قبل حى باشند در تهيه و توزيع مواد ‎١‏ غذايى استفاده كرد. * معاينات اوليه با حداقل امكانات موجود در منطقه در سريعترين زمان ممكن انجام داد .

صفحه 74:
انتخاب افراد داوطلب بايد بر يليه وضع سلامت » رعلیت نظافت و بهداشت شخصی باشد. آموزش ضمن خدمت و نظارت دقیق توسط پرسنل بهداشت محیط ضروری است. * در صورت کمبود نیروهای بهداشتی مرتبط می توان فرد داوطلب با سواد با یک آموزش چند ساعته بعنوان ناظر دائمی به کار گماشت تا گزارشها بطور مستمر به پرسنل مربوطه بهداشتی داده شود. *_رعلیت کلیه ضولبط بهداشت فردی ( استفاده از روپوش ۰ کلاه و دستکش و غیره ) و همچنین کوتاه بودن ناخن و شستشوی مرتب دست و غیره بایستی صورت پذیرد و بطور مستمر در کنترل باشند.

صفحه 75:
امات کنترل کیفی مواد غذائی در بعد از مرحله فوریت اولیه : ۲ کنترل کلیه مراکز تهیه و عرضه و فروش مواد غذایی که فعال شده اند. 0 جلوگيري از عرضه مواد غذایی فاسد شدنی بصورت دوره گردی و رابت ۲ کنترل مراکز عرضه در روستاها و شهرهای مجاور محل بلا ديده به دليل انتقال و توزیع بعضی از مواد غذائی از محل بلا دیده به آن محل ها

صفحه 76:
اماتی که در برخورد با مواد غذائی مشکوک بایستی انجام دهیم : " بدلیل غیرفعال بودن آزمایشگاه مواد غذلثی . معدوم نمودن مواد غذائى مشکوک در روزهای اول ضروری است . | تدارک جهت فعال نمودن آزمایشگاه مواد غذلئى يا هماهنگ نمودن با نزدیکترین آزمایشگاه مواد غذایی فعال در شهرهای مجاور " نمونه برداری تصادفی از مواد غذلئی که با توجه به حفظ شرایط لازم محيطي و ظاهری مشکوک به آلودگی میباشند و ارسال بموقع و مناسب آن به آزمایشگاه مربوطه

صفحه 77:
بهداشت محیطی در موارد برخورد با بیماریبهای ناشی از : (Food 60۲۳۴۵ 0:56256( ‏غذا‎ " تکمیل پرسشنامه مربوطه ( تعیین زمان و نوع غذای مصرفی ) " نمونه برداری از غذای باقیمانده مصرف شده " نمونه برداری از غذای مربوطه از محل تهیه شده " ارسال نمونه به آزمایشگاه های مرتبط آموزش لازم به تهیه و مصرف کنند گان غذای مورد نظر " برنامه ریزی و هماهنگی جهت رفع مشکل فوق

صفحه 78:
" توجه : تمام اقدامات برخور دبا بیماریهای نلشی از غذا باید در اکیپی متشکل از پرسنل بهداشت محیط و مبارزه با بیماریها صورت پذیرد .

صفحه 79:
6 -55 د 0 های اسان آسیب 43 محل هاى ‎١‏ 3 و

صفحه 80:
مدیریت بهداشت محیط پناهندگان و با آوارگان

صفحه 81:
ارزیابی سریع اولیه محیطی (بررسی نیاز اولیه) کنترل عوامل محیطی بمنظور کنترل وپیشگیری ازبیماریها ومرگ ومیر مرتبط با محیط برقراری نظام مراقبت محیطی وگزارش دهی

صفحه 82:

صفحه 83:

صفحه 84:

صفحه 85:
جدول ۱۱- روش های حقاظت قردی و مبارزه با توجه به نوع تاقل پشذآنوفل AEDES ‏بغ‎ اتسفالیت ژایتی انسفالیت ویروسی DHF 4s CHEMOPRO PHYLAXIS (پشه بند آغشته) يشه يند( آغشته) پشه بند (آغشته توری و لاس آغشته یه سم هور کننده ها) Weak 538 سمپاشی داخل محل اسکان وريه جم ركس |قغالی افز شب سمیاشی فضا قیل ازانتراحت (در محل خواب باید به وبی انجام شوج محدود نمودن محل تکتیر در مجاورت خانه ها

صفحه 86:
528 se (GLOSSINA) age alee JIGGER_=- عفوتت های اسهالی عفوتت های اسهالی عفونت چشم بیماری خواب اتیفوس اپیدمی TRENCH — طاعوت لییتو سپروژیس + sania, کاریر د نداد دور کننده لباس آخشته پشه بند. آخشعد Se CHEMOPRO. PHYLANIS, ‎eT‏ خانه ها تخلیه مواد اخغدابى باقى هر شب نظافت آشیز حانه تهیه و دو بار گرم تومن شتاى يعدم تخلية روزانه زبائه ها اجتناب از شستشوی لباس و اجابت موالج جر تیف :رجات ,وافصبی لها ‎SH ee‏ ‎SR be Se Oe‏ عخت خواپ کنترل خی کت. در متاطق مسکونی» ‎a Sy Iga pa gece‏ استقاده از حشره کش ها در متاطق ‏نظافت بدن یه خمراه شامپو اشستشوى اليسه ‎RAT PROOFINY‏ منازل و ‏أنبارهاى 3 خيره دفع آشغال و زباله ‏نظافت آشپز خانه ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 87:
: برقراری نظام مراقبت محیطی < ثبت کلیه کنترل های عوامل محیطی “ ارائه كزارش مستمر (روزانه و یا بعضاً ساعتی) ۶ تطبیق موارد کنترل عوامل محیطی با موارد بروزبیماریهای مرتبط به ۱ صورت روزانه ثبت موارد عوامل محیطی برروی نقشه

صفحه 88:
: هماهنگی ۳ هماهنگی درون بخشی (بیماریها . آموزش بهداشت . اداره نظارت » اداره امور آزمایشگاه هاو..) ۴ هماهنگی برون بخشی (استانداری و فرمانداری » سهرداری و دهیاری » آموزش و پرورش ۰ ستاد تبلیغات ‏ هلال احمرء آب و فاضلاب شهرى و روستایی . نیروی انتظامی و..)

صفحه 89:
مشکلات ناشی از اردوگاههای چادری -سرما و كرما - كردو غبار - آقش سوزى - حشرات - جوندكان - كزندكان - برق كرفتكى - رطوبت - تراکم ووسعت - توالتهای غیر بهداشتی - فقدان حمام - مشکلات روانی و بهداشتی - زباله و آلودگی اردوگاه ۲ ۲ ۲ ۲ ۲ ۲ ۲ ۲ ۳ ۳ ١

صفحه 90:
فضولات 9 مواد زائد مشکلات ناشی از دفع نا صحیح مواد زائد: ايجاد بو و تعفن در محیط اردوگاه تکثیر حسرات و جوندگان بویژه مگس - پشه آلودگی آب و خاک افزایش بیماریها ( بویژه بیماریهای روده ای) برای دفع فضولات انسانی نکات زیر باید مورد توجه قرارگیرد شرایط فرهنگی » اجتماعی و مذهبی مردم وضعیت جغرافیای منطقه ( نوع خاک -سطح آب - بارندكى زياد ).

صفحه 91:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
10,000 تومان