امنیت غذایی
اسلاید 1: امنیت غذایی Food Securityدکتر ابوالقاسم جزایری
اسلاید 2: مقدمهفقر = ناتوانی در برآوردن نیازهای بنیادی انسان غذا و تــغذیه از جمــله نیــازهای بنـیادی جامعه بشری است، که تأمین آن در مقوله امنیت غذایی نهفته استتأمین امنیت غذایی برای جامـــعه یکی ازاهداف کلان برنامه ریزی های اقتصادی-اجتماعی است ...
اسلاید 3: هدف نهايی کاربردی علم تغذيه: بهبود وضع تغذيه جامعهعلم تغذيه چکار می کند؟ 1. مطالعه نقش و کارانرژی ومواد مغذی در بدن2. مقدار نيازبدن به انرژی و مواد مغذی3. علايم کمبود و اضافه مصرف انرژی و مواد مغذی4. منابع غذايی انرژی و موادمغذی
اسلاید 4: علوم و صنايع غذايی: شيمی مواد غذايی ميکرب شناسی مواد غذايی نگهداری مواد غذايی (کنسرو و...)
اسلاید 5: آيا می توان تنها با علم تغذیه وضع سلامت جا معه را ارتقاء داد ؟ نياز به:کشاورزی: توليد غذاجامعه شناسی و رفتارشناسیاقتصاد
اسلاید 6: بحث اکنون تغذيه است.... يک شرط لازم برای ارتقاء وضع تغذيه: دردسترس بودن غذای کافی تجربه تلخ در سطح جهان: تنها توليد ياتوزيع غذا درجامعه، کمک های غذايی ... مشکل سوء تغذيه را در جوامع مبتلا به کم غذایی و سوء تغذیه حل نکرد....
اسلاید 7: علل: 1. توزيع نامتناسب غذا در خانوار2. فروش موادغذايی دريافتی توسط خانوار و هزينه کردن پول آن برای مصارف غيرغذايی 3. بيماری ها: عفونی, انگلی , ...4. وام های غذايی: ضدانگيزه برای توليد ...؟؟؟(Green Revaluation) انقلاب سبز
اسلاید 8: بطورکلی، دسترسی به غذای کافی امنيت غذايی : امنيت غذايی کلان امنيت غذايی خانوار
اسلاید 9: (1). فراهم بودن غذای سالم و کافی از نظر کمی و کیفی...... (2). توانایی در بدست آوردن غذای مورد نيار از طریقی که از نظر جامعه قابل قبول باشد......
اسلاید 10: امنيت غذای کلان: وجود غذای کافی در سطح کلان در کشور..... چگونه سنجيده می شود ؟ وجودغذالازم است...ترازنامه غذايی: جمع جبری توليدات غذايی، واردات، صادرات، ضايعات، ذخاير(در سيلوها ...).وجود غذا: کل يا سرانه
اسلاید 11: امنیت غذایی خانوار Household Food Security تعریف بانک جهانی (1986): دسترسی همه مرم درتـــمام اوقــــات به غذای کافی به منظورزندگی سالم و فعالامنيت غذايی خانوار: دسترسی خانوار به غذای کافی و سالم در تمام اوقات....
اسلاید 12: دسترسی ...... دسترسی فيزيکی دسترسی اقتصادی دسترسی فرهنگی اساس اندازه گيری امنيت غذايی: مقدار انرژی دريافتی نسبت به نياز...
اسلاید 13: عوامل تعيين کنندة امنيت غذايی خانوار : وجود غذا .(1) درآمد خانوار . )2) فرهنگ و سواد تغذيه ای .(3) نبود بيماری.(4)(بهداشت محيط، آب سالم، پيشگيری، واکسيناسيون ...)
اسلاید 14: 1. وجود غذای سالم: بخش کشاورزی ( + دامداری) بخش بازرگانی (صادرات, واردات غذايی و ... )بخش بهداشت (ايمنی و کنترل مواد غذايی؛ نظارت بهداشتی بر توليد و واردات ...) بخش صنعت ( ساخت ماشين آلات کشاورزی و صنايع غذايی؛ صنايع فرآوری موادغذايی ...)
اسلاید 15: 2. درآمد خانوار(اقتصادی ...): نظام سياسی – اقتصادی هر کشور،مديريت خانوار (بهترين استفاده از منابع مالی ...) 3. فرهنگ و سواد تغذيه ای: وزارت آموزش و پرورش (،....PHC) وزارت بهداشت رسانه های گروهی (راديو، تلويزيون، وجرايد)
اسلاید 16: 4. نبود بيماری:بخش بهداشتبخش صنعت ( برای بهداشت محيط ...)صنعت داروسازی ( دارو, واکسن و ...)آموزش بهداشت و تغذيه همگانی (برای تغيير رفتار..)کنترل بيماريهای واگير - بخش بهداشت نقطة نهايی را می بيند: کودک دچارسوء تغذيه........ مادر کم خون
اسلاید 17: سنجش امنیت غذایی خانوارکمتر از 80% نياز: ناامنی شديد90-80% نياز: ناامنی خفيف 110-90% نياز: برخوردار از امنيت غذايی120–110% نياز: بطورکلی اضافه دريافتبيشتر از 120% نياز
اسلاید 18:
اسلاید 19: تاریخچه...طی گذر زمان تعاریف متفاوتی براي امنیت غذایی داده شده است...... یکــ علت: تـــغییردر نـگرش وتحلیل موضوع........ دو نگرش اساسي :1. تغییراز سطح جهانی و كشوري به سطح خانوار2. تغییراز غذا به وضع معیشتی
اسلاید 20: امنیت غذایی برای نخستین بار در کنفرانس جهانی غذا(1974 ) به عنوان یک چهارچوب فکری جدید مطرح شد...... در کنفرانس بین الملی تغذیه (1992 ) به عنوان یکی از اهداف مهم در برخورد با سؤتغذیه و گرسنگی در جهان در دهه 90و آغاز قرن 21مورد تأکید و تصویب قرار گرفت......
اسلاید 21: ....... در اواخر قرن محقـــــقین به مفهوم سازی پدیده ناامنی غذایی پرداختند: مفهوم آن را نا تــوانی در بدست آوردن یا مصرف غذای نا کافی از نظر کمی و کیفی از راههای مورد قبول جامـعه بیان کردند.
اسلاید 22: الگوی غذایی مطلوب و کافیهدف از تأمین غذای مطلوب و کافی تنها رفع گرسنگی عیان(سیری شکمی) نیست.......... ......تأمین نیازهای سلولی به مواد مغذی یعنی رفع گرسنگی پنهان رانیز دربر دارد... (سیری سلولی)در تعيين الگوهای غذایی مطلوب و کافی، علاوه بر ميزان انرژي در یافتی، ميزان د ريافت مواد مغذی کلیدی نيزدر نظر گرفته می شود....
اسلاید 23: با توجه به اینکه انسان با انرژی احساس سیری میکند، تأمین انرژی را به تنهایی به عنوان شاخص سیری شکمی و تأمین انــــرژی همراه با مواد مغذی کلیدی را به عنوان شاخص سیری سلولی نام نهاده اند
اسلاید 24:
اسلاید 25: ناامنی غذایی خانوار ناامنی غذایی خانوار یک فرایند درون خانوار است: درآمد کــــم، بی ثباتی درآمد (بيكاري فصلي...)، قطع ناگـهانــی درآمد(خشكسالي، افت محصول...)
اسلاید 26: مشکلات درسطح ناامنی غذایی خانوار:1. نگرانی در موردعدم تداوم موجودی مواد غذایی2. نامناسب بودن مواد غذایی3. تخلیه ذخایر مواد غذایی
اسلاید 27: مشکلات درسطح ناامنی غذایی بزرگسالان : دریافت ناکافی غذا از نظر کیفیتدریافت ناکافی غذا از نظر کمیت
اسلاید 28: مشکلات درسطح ناامنی غذایی کودکان: دریافت ناکافی غذا
اسلاید 29: اندازه گیری امنیت غذایی در جامعه :با توجه به اهمیت امنیت غذایی وشیوع بالای ناامنی غذایی در ایران،سنجش امنیت غذایی و شناسایی شاخص های معتبر برای پایش ناامنی غذایی بسیار مهم است
اسلاید 30: ویژگیهای شاخص خوب :1. اعتبار و دقت علمی بالا2. قابلیت واندازه گیری سریع(وقت کمی بگیرد3. هزینه پايين4. کاربرد مستقیم در نظام برنامه ریزی و اجرایی کشور
اسلاید 31: اندازه گیری امنیت غذایی در جامعه: ابزار پرسشنامه ای که اعتبار و پایایی آن تعیین شده باشد.
اسلاید 32: مروری برمطالعات انجام شده در ایران:نتایج مطالعات انجام شده با استـــفاده از ارزیابی تغذیه ای از سفره مردم: میانگین دریافت سرانه رو زانه انرژی و مواد مغذی، ریبوفلاوین، وکــلسیم بالاست.... ،Aبجز ويتامين
اسلاید 33: مواد مغذی کلــــیدی در ایران: پروتئین، کلسیم، ویتامین های (ريبوفلاوين) B2و A
اسلاید 34: امین رشتی و همکاران در سال1376 مطالعه ای با هدف بررسی و مقایسه رفتار اقتصادی و وضعیت فقر خانوارها بر اساس نوع سرپرست خانوار(مرد یا زن) انجام دادند.
اسلاید 35: نتایج: 1. خانوارهای شهری با سرپرست زن و مرد، به ترتیب، 29 و 23 درصد از هزینه کل را به هزینه خوراکی اختصاص می دادند. 2. گوشت و برنج بالاترین سهم هزینه خوراکی و نان، قندوشکر لبنیات، روغن، تخم مرغپائین ترین کشش درآمد را دارا بودند.
اسلاید 36: قاسمی وهمکاران در سال1375 مطالعه ای را با هدف بررسی و ارزیابی امنیت غذایی خانوارهای تهرانی انجام دادند.در این مطالعه دو مدل برای امنیت غذایی طراحی شد.مدل اول: شاخص امنیت غذایی = کفایت دریافتَ وریبوفلاوین A انرژی، پروتیین وویتامینهای که بر اساس این :
اسلاید 37: ناامن کامل غذایی :مصرف هر چهار قلم در خانوار= کمتر از90% نیاز امن:1 مصرف انرژی وپروتئین 91 تا 110 درصد نیاز امن 2: مصرف انرژی وپروتئین درحد نیاز امن 3: مصرف انرژی وپروتئین کاملأ تأمین شده است. امن 4: مصرف هر چهار قلم بیش از110% نیاز مدل دوم بر اساس شاخص درآمد بود؟؟؟؟؟
اسلاید 38: توزیع خانوارها (%) بر اساس میزان دریافت روزانه انرژی و پروتئین نسبت به نیاز
اسلاید 39: منبع: طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار ووضعیت 1379-81 تغذیه ای کشور- گزارش کلی ، تهران1383 انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، پاییز
اسلاید 40: نتایج مطالعه ظرافتی شعاع:با افزایش شدت ناامنی غذایی، مصرف نان و سیب زمینی افزایش و مصرف گوشت قرمز، برنج، میوه، سبزی و لبنیات کاهش داشته است.
اسلاید 41: نتایج مطالعات دیگر:1. بیش از 20% جامعه دسترسی اقتصادی ناکافی برای سیری شکم دارند، و 2. حدود 50% برای تأمین سیری سلولی دچار مشکل هستند... به سخن دیگر: یک چهارم مردم دچار کمبوددریافت انرژی و نیمی از مردم دچار دریافت کمبود ریز مغذ یها هستند.
اسلاید 42: مروری بر پژوهش ها در سایر کشورها: 1. با افزایش شدت ناامنی غذایی، مصرف گوشت قرمز، لبنیات، میوه و سبزی بطور معنی داری کاهش می یابد.2 . در مقایسه با زنان خانوارهای امن، مصرف میوه، سبزی و گوشت درزنانی که در خانوارهای ناامن زندگی می کنند کمتر است
اسلاید 43: 3 . در برخی کشورها: نمایه توده بدنی اکثر افراد ناامن غذایی پائین تر از حد طبیعی است (هرچندناامنی در همه سطوح نمایه توده بدنی دیده می شود.)4. در برخی کشورها: با کاهش درآمد، کاهش میزان تحصیلات و کاهش فعالیت بدنی ناامنی غذایی افزایش می یابد.
اسلاید 44: 4. نتایج برخی بررسیها: چاقی با ناامنی غذایی رابطه ای مستقیم دارد......
اسلاید 45: نتیجه گیری :ناامنی غذایی و گرسنگی می تواند علاوه بر اثرات نامطلوب بر سلامت جسمی، آثار سوء اجتماعی و روانی نیز به همراه داشته باشد.... بنابراین تأمین امنیت غذایی و مقابله با ناامنی غذایی و گرسنگی در جامعه باید به عنوان یکی از اهداف کلان برنامه ریزی های توسعه اقتصادی و اجتماعی باشد.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.