پزشکی و سلامتتغذیه

امنیت غذایی

صفحه 1:
امنیت غذایی ‎ood Geowity‏ دکتر ابوالفاسم جزایری

صفحه 2:
o معقدمه فقر ۶ ناترانی در برآوردن نیازهای بتیادی اتسان * هذا و قغليه از جساه تيازفاى بديادى ‎ads‏ © بشرى اسده كد تأمين أن در دترله امنيت غذايى دينكد ‎us)‏ تأمین امنیت غذایی برای جاسعه یکی ازاهداف کلان ... برنامه ریزی های اقتصادی-اجتماعی است

صفحه 3:
:هدف نهايى كاربردى علم تغذيه بهبود وضع تغذيه جامعه علم تغذيه جكار مى كند؟ ‎Al ya gs LES gi dalle‏ مغذىودر بدن.0) مقدار نیازیدنبه لنرژیر مراد مغذی 6 علایم کمبود و لضافه مصرف الرژیو مواد .9 gia ‏منابع. غذایی‌لنرژیو موادمغذی6‎

صفحه 4:
:علوم و صنایم غذایی " شیمی مواد غذایی میکرب شناسی مراد غذایی نگهداری مواد غذایی (کنسرو و...)

صفحه 5:
آپا می توان تنها با علم تخذبه وضع سلامت " جا معه را ارثقاء داد ؟ :نیاز به " کشاورزی: تولید غذا " جامعه شناسی و رفتارشناسی اقتصاد

صفحه 6:
....بحث اکلون تخذیه است " نيك شرط لازم برای ارتقاء وضع تغذيه " دردسترس بودن غذای کافی 2 :نجربه تلخ در سطح جهان " ثنها توليد ياتوزيع غذا درجامعه» کمک های * غذايى ... مشكل سوء تغذيه را در جوامع مبتلا به ...كم خذايى و سوء تغذيه حل نكرد

صفحه 7:
= Jie: d. ‏در خانوان‎ Hides ep) 908 ©. 5 Ayla dans 8h 4 ‏هزينه كردن بول آن برای مصارف‎ ‏غير غذابى‎ © . ‏بسيمارىظ: عفوني لذكلى‎ , ... ©. ‏...وم «‌غذاین ضدانگیزم براعةوليد‎ ‎Jee [‏ (مسیر() موو))؟؟؟

صفحه 8:

صفحه 9:
وه ۳ 00 و و و و وا

صفحه 10:
امنیت ‎gl‏ کلاز: وجود غذای کافی در سطح * چگونه سنجیده می شود ؟ وجودغنا لازم ...است ءترازنامه غذایی: جمع جبری تولیدات غذایی" واردات» صادرات» ضایعات» ذخایر(در " .سپلوها ...) وجود غذا: کل یا سرانه

صفحه 11:
امنیت ضدایی خانوار ‎Household Food‏ ‎Security‏ ‏تعریف بانک جهانی (0669: دسترسی همه مرم درتمام اوقات به غذای کافی به منظورزندگی سالم و فعال [امنیت غذایی خانوار: دسترسی خانوار به غذای کافی و سالم در تملم اوقات....

صفحه 12:
اساس اندازه كيرى امنيث خذابى: مقدار انرئزى ...دريافقى نسبث به نياز

صفحه 13:
: عوامل تعيين كنندة امنیت غذایی خانوار " وجود غذا .(0) " (درآمد خانوار . )© " فرهذك و سواد تغذيه اى .(©) " نبود بيمارى.(6) " بهداشتمحیط آبسالب پیشگیری) " (... ولکسیناسیون

صفحه 14:
بخش گشاورزی ( + دامداری) * بخش بازرگانی (صادرات, واردات غذایی و ... ) " بخش بهداشت (ايمنى و كنترل مواد غذايى؛ " (... نظارت بهداشتی بر توليد و واردات 2 " بخش صنعث ( ساخت ماشين آلاث كشاورزى و " (... صنایع غذایی؛ صنایم فرآوری موادغذایی *

صفحه 15:
نظام سیاسی - اقتصادی هر کشور * مدیریت خانوار (بهترین استفاده از منابع مالی ...) " _ فرهنگو سواد تسغذیه لي و * وزارت آموزش و پرورش وزارتب هداشت(۰...)۳0) رساله های گروهی (راديوء تلویزیون» وجراید)

صفحه 16:
:نبود بيمارى. 6 " بخش بيداتت " بخش تنعت ( براى بهداشت محيط ...) " صنعت داروسازى ( دارو, واكسن و ...) " آموزش بهداشت و تغذيه همكانى (براى تغيير رفتار..) " کنترل بیماریهای واگیر * :پخشبهداشت تطا نهايى را موييلد - ' .....كودك دجارسوء تغذيه " ملار كم خون 0

صفحه 17:
سنجش امنیت غذایی خانوار گمتر از 9۸90 نیاز: نالمنی شدید دیاز: . نالمنی‌خفینم/6009 نیاز: برخوردر از لمنيشغذليى,/؟0000-5009 نیاز: بطوركلىاضافه دريافت/00-00009)©) بیشثر از 960600 نیاز

صفحه 18:
aT Food Intake te Health Status Availabilty | Access | Use | ‏«متادعتتانا_‎ | = - Own Production - Income - Nutritional - Quality of Water 8 - Trade - Prices Knowledge - Hygiene - Storage - Subsidies ~ Nutritional - Health facilities - Access to behaviour market - Caring capacities

صفحه 19:
...تاريخجه على كذر زمان تعاريف متفاوتى براي امنيت غذايى * ال ~~ .یک علث: تغییردر نگرش وتحلیل موضوع " دی ‎Sees AA‏ تغييراز سطح جهانوو كشوروباه سطح .0 خانوار تغييراز غذا به وضع معيشتى ©

صفحه 20:
امنیت غذایی برای نخستین بار در کنفرانس ۰ جهانی غذا(9۳260 ) به طوان یک چهارچوب ......فكرى جديد مطرح شد در كنفرانس بين الملى تغذيه ( 66806 ) به " عنوان یکی از اهداف مهم در برخورد با سژتغذیه و گرسنگی در جهان در دهه ۵0 ل و

صفحه 21:
مفهوم آن رانا توانی در دست آوردن * يا مصرف غذای نا کافی از نظر کمی و کیفی از راههای مورد قبول جامعه بیان کردند "

صفحه 22:
الگوی غذایی مطلوب و کافی هدف از تأمین غذای مطلوب و کافی تنها رفع گرسنگی * تاميننيازهاوسلولوبه مواد مغذويعنيرفع. دس گرسنگوپنهان‌رلنیز دربر دارد... (سیری‌سلولی/ در تعیین الگوهای غذایی مطلوب و کافی» علاوه بر میزان انرژي در یافتی» میزان د ریافت مواد مغذی ....کلیدی نیزدر نظر گرفته می شود

صفحه 23:
با توجه به اینکه اسان با انرژی احساس * سیری میکند» تأمین انرژی را به تنهایی به عنوان شاخص سیری شکمی و تأمین انرژی همراه با مواد مغذی کلیدی را به عنوان شاخص سیری سلولی نام نهاده اند

صفحه 24:
Improved Improved ad food intake food security Ecological Better ‏ما‎ Improved Sanitation Absorption illness health of people ‏ب‎ ‎۱۳ ‎of pathogens gy ese p = 1

صفحه 25:
ناامنی غذایی خانوار بخانوار است درآمد کم بی ثباتی درآمد (بيكاري * فصلي...)» قطم ناگهانسی درآمد (...خشکسالی لفت‌محصول) ۰

صفحه 26:
#مشکلات درسطح نالمنی غذایی خانوار نگرلنیدر موردعدم تداوم موجودی‌مواد . . " غذليى نامناسببودزمواد غذليى 2 " تخليه ذخاير مواد خذليى 2 "

صفحه 27:
دريافت ناكافى غذا از نظر كيفيت " دريافت ناکافی غذا از نظر کمیت *

صفحه 28:
#مشکلات درسطع ناامنی غذایی کودکان درياقت ناكافى غذا ‎٠‏

صفحه 29:
جامعه : ادازه گیری امنیت غذایی در 5 با توجه به اهمیت امنیت غذایی وشیوع بالای ءناامنی غذایی در ایران نجش 5-2 خذايى و " 1 522210 غذایی بسیار مهم است

صفحه 30:
: ویژگیهای شاخص خوب * لباز و دقت‌طمیی الا .) * قابلیث واندازه گیری‌سریم(وفنک می .2 " بكيرد 0 هزینه پایین.5 * کاربرد مستقیم در نظام برنامه ریزی.د " و لجرایی‌ک‌شور

صفحه 31:
اندازه گیری امنیت غذایی در جامعه: پرسشنامه ای که اعثبار و پایایی " آن تعبین شده باشد

صفحه 32:
:مروری برمطالعات انجام شده در ایران نیج مطالعات انجام شده با استسفاده ال ارزيابى تغذيه اى " :از سفره مردم میانگین دریافت سرانه رو زبانه انرژی و مواد مغذی» " بجز ویتامین۵: مب $6099 وتادیم بالاست

صفحه 33:
:مواد مغذى كليدى در ايران" پرونئین» کلسیم ويتامين های " ‎BOs BO‏ (ریبوفلارین)

صفحه 34:
امین رشتی و همکاران در سال6»20) مطالعه * ای با هدف بررسی و مقایسه رفتار اقتصادی و رضعیت فقر خانوارها بر اساس نوع سرپرست .خانوار(مرد با زن) انجام دادند

صفحه 35:
,نتايج " خانوارهاوشهروبا ب ربرستززر ‎idee ya‏ * ترتيب 56 ر 565 درصد از «ينه کلرا به .هزينه خوراكىلختصاصمورادند كرشثور برنج بال لارينسهم «يناه خورلكى © * ‎fa aii gli,‏ لبنياك روغن تخم مرغ .پاتین ترین کشش درآمد را دارا بودند *

صفحه 36:
قاسمی وهمگاران در سال09*26۵ مطالعه ای را با * هدف بررسی و ارزیابی امنیث غذایی خانوارهای ,ثهرانی انجام دادند ات مدل اول: شاخص امنیت غذایی - گفایت دریافت « انرژی» پرونیین ووینامینهای 0 وريبوفلاوين 5 " :كه بر اساس لين -

صفحه 37:
ناامن کامل غذایی :مصرف هر چهار قلم در خانوارع کمتر از 960600 نباز امن:) مصرف انرژی وپروتئین 90 تا 000 درصد نباز امن 2: مصرف انرژی وپروتئین درحد نیاز امن 2: مصرف انرژی وپروتئین کاملاٌ تأمین شده است یت توت بح ایس لسن تلا درد بر سس شاخص ‎eta Aj‏

صفحه 38:
توزیع خانوارها (96) بر اساس میزان دریافت روزانه انرژی و پروتئین نسبت به نیاز ‎QO-|9O-| -60 |-7O| >? + %‏ | > دیاز ۱ ©0 وه اوهه 00> 060 060 ‏0 0 اترژی ۵60۱ .00۵ 6.۱ 1060 .66 أ 6 ‏بروتتين | 9.6 6.9 | 96 .۱90 ۱08 .66 ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 39:
#منيع طرح جامع مطالعات الكوى مصرف مواد غذايى خانوار ووضعيت ©6006 تغذيه اى كشور- كزارش كلى تهران ©0906 انسئيتو تحقيقات تغذيه اى و صنايع غذايى كشورء باييز »

صفحه 40:
:نثایج مطالعه ظرافتی شعاح * با افزایش شدت نالمنی غذایی» مصرف " نان و سیب زمینی اتزایتر ر مصرف گوشت قرمز» برنج» میوه» سبزی و لبنیات ,کانش داشته است

صفحه 41:
بيتراز 7,56 جامعه دسترسی‌لقتصادی0 * ناکافی برای سیری شکم دارند» و " درد )2 براوتأمین‌سیریسلولی 0 * ,دچار مشکل‌ستند باه دستن دیاتر: یک چهارم مردم دچار * کمبوددریافت الرژی و نیمی از مردم دچار .دريافت کمبود ریز مغذ بها هسنند "

صفحه 42:
:مروری بر پژوهش ها در ساپر کشورها با لفزایش‌شدث: المنی‌غذایی مصرفت رشت) * كرمز: لبنيات ميرد ر بز بطور معنودارى .كاشمويابد در مقايسه با زنانخانوارهاولمن مصرف © " دیزمه سبززر 3 -درزنانیکه در خانوارهاءن المنزندكىمىك نند كمثر لسث

صفحه 43:
در برخیک شورها: نمایاه توده بدنی‌لکثر . 6 * لفراد نالمن غذلیی‌پائین‌تر از حد طبیعی‌لست (هرجندنالمنىدر هماه سطوح نمایه توده بسدنی ديدم می‌شود .( در برخیک _شورها: با کاهش‌درآمد» کاهش.6 * ميزانة حصيلائو كاش فعا إِتْه دترنالمنى غذایی‌افز الیش ‌مییابد

صفحه 44:
#نتايج بسرخویررسیها ,6۳" چافی با ناامنی غذایی رابطه ای "

صفحه 45:
: نتيجه گیر ی ناامنی غذایی و گرسنگی می تواند علاوه بر * اثرات نامطلوب بر سلامت جسمی آثار سوه ....اجتماعی و روانی نیز به همراه داشته باشد بنابراین تأمین امنیت غذایی و مقابله با نامنی * غذایی و گرسنگی در جامعه باید به علوان یکی از اهداف کلان برنامه ریزی های توسعه اقتصادی و ,اجتماحی باشد

امنیت غذایی ‏Food Security دکتر ابوالقاسم جزایری مقدمه فقر = ناتوانی در برآوردن نیازهای بنیادی انسان • غذا و تــغذیه از جمــله نیــازهای بنـیادی جامعه • بشری است ،که تأمین آن در مقوله امنیت غذایی نهفته است تأمین امنیت غذایی برای جامـــعه یکی ازاهداف کالن ...برنامه ریزی های اقتصادی-اجتماعی است :هدف نهايی کاربردی علم تغذيه بهبود وضع تغذيه جامعه علم تغذيه چکار می کند؟ مطاــلعهـ نــقشو کـــاراـنرژیومواد مغـذیدر بـــدن1. مقـدار نــيازبدنبـــهـ اـنرژیو مواد مغـذی2. مصرفـنرژیو مواد 3. ا عاليمـ کـــمبود و اـضافهـ مغذی منابعـ غـذاـيیاـنرژیو موادمغـذی4. :علوم و صنايع غذايی  شيمی مواد غذايی ميکرب شناسی مواد غذايی نگهداری مواد غذايی (کنسرو و)... ‏ ‏ ‏ آيا می توان تنها با علم تغذیه وضع سالمت  جا معه را ارتقاء داد ؟ :نياز به  کشاورزی :توليد غذا  جامعه شناسی و رفتارشناسی  اقتصاد  ....بحث اکنون تغذيه است  :يک شرط الزم برای ارتقاء وضع تغذيه  ‏ دردسترس بودن غذای کافی :تجربه تلخ در سطح جهان  تنها توليد ياتوزيع غذا درجامعه ،کمک های  غذايی ...مشکل سوء تغذيه را در جوامع مبتال به ....کم غذایی و سوء تغذیه حل نکرد :علل  تـــوزيعـ نــامتناسبغـذا در خـانوار  1. فـــروشموادغذاـيیدريافتیتـــوسط خـانوار و  2. هزينه کردن پول آن برای مصارف  غيرغذايی  ی اـنگلی  3. , ...بـــيماریها :عفـون , ـيی ضــداـنگيزهـ بـــراـیتـــوليد  4. ...واـمـ هایغـذا : ‏ انقالب سبز )(Green Revaluation؟؟؟  بطورکلی ،دسترسی به غذای کافی  :امنيت غذايی امنيت غذايی کالن امنيت غذايی خانوار ‏ ‏ فـــراـهمـ بـــوـدنغـذاـیســاــلمـ و کـــافی (1). ......از نــظر کـــمیو کـــیفی تواـناییدر بـــدستآوردنغـذاـی (2). مورد نــيار از طریقیکـــهـ از نــظر ......جامعهـ قــابلقــبولبـــاشد امنيت غذای کالن :وجود غذای کافی در سطح  .....کالن در کشور چگونه سنجيده می شود ؟ وجودغذاالزم  ...است ،ترازنامه غذايی :جمع جبری توليدات غذايی واردات ،صادرات ،ضايعات ،ذخاير(در  .سيلوها )... وجود غذا :کل يا سرانه  امنیت غذایی خانوار ‏Household Food ‏Security تعریف بانک جهانی (:)1986 دسترسی همه مرم درتـــمام اوقــــات به غذای کافی به منظورزندگی سالم و فعال ‏امنيت غذايی خانوار :دسترسی خانوار به غذای کافی و سالم در تمام اوقات.... ......دسترسی  دسترسی فيزيکی دسترسی اقتصادی دسترسی فرهنگی ‏ ‏ ‏ اساس اندازه گيری امنيت غذايی :مقدار انرژی  ...دريافتی نسبت به نياز :عوامل تعيين کنندة امنيت غذايی خانوار  وجود غذا  )1(. )درآمد خانوار  2) . فرهنگ و سواد تغذيه ای  )3(. نبود بيماری )4(. ی(  بـــهـداـشتمحيط ،آـبســاــلمـ ،پـــيشگير ، ) ...واـکـسيناسيون :وجود غـذاـیســاــلمـ  1. بخش کشاورزی ( +دامداری)  بخش بازرگانی (صادرات ,واردات غذايی و  ) ... بخش بهداشت (ايمنی و کنترل مواد غذايی؛  ‏ ) ...نظارت بهداشتی بر توليد و واردات بخش صنعت ( ساخت ماشين آالت کشاورزی و  ) ...صنايع غذايی؛ صنايع فرآوری موادغذايی ‏ :درآـمد خـانوار(اـقتصادی 2. )... ،نظام سياسی – اقتصادی هر کشور  مديريت خانوار (بهترين استفاده از منابع مالی  )... :فـــرهنگو ســواد تـــغـذيهـ اـی 3. وزارت آموزش و پرورش  وزارتبـــهـداـشت) (،....PHC رسانه های گروهی (راديو ،تلويزيون ،وجرايد)  :نــبود بـــيماری  4. بخش بهداشت  بخش صنعت ( برای بهداشت محيط  )... صنعت داروسازی ( دارو ,واکسن و  )... آموزش بهداشت و تغذيه همگانی (برای تغيير رفتار ).. کنترل بيماريهای واگير  :بخشبـــهـداـشتنــقطة نــهـايی را میبـــيند  - .....کودک دچارسوء تغذيه ‏ ... مادر کـــمـ خـون ‏ سنجش امنیت غذایی خانوار کمتر از %80نياز :ناامنی شديد  نــااـمنیخفيف 90-80% نــياز: نــياز :بـــرخوردار از اـمنيتغـذاـيی 110-90% نــياز :بـــطورکـلیاـضافهـ دريافت 120–110% بيشتر از %120نياز  ...تاریخچه طی گذر زمان تعاریف متفاوتی براي امنیت غذایی  ......داده شده است ........یکــ علت :تـــغییردر نـگرش وتحلیل موضوع  :دو نگرش اساسي  تـــغییراز ســطحـ جهـانیو كـشوريبـــهـ ســطحـ  1. ‏ خانوار تـــغییراز غـذا بـــهـ وضعـ معیشتی 2. ‏ امنیت غذایی برای نخستین بار در کنفرانس جهانی غذا( ) 9741به عنوان یک چهارچوب ......فکری جدید مطرح شد ‏ در کنفرانس بین الملی تغذیه ( ) 9219به  عنوان یکی از اهداف مهم در برخورد با سؤتغذیه و گرسنگی در جهان در دهه 90و آغاز قرن 21مورد تأکید و تصویب قرار ......گرفت در اواـخر قــرنمحقـــــقــینبـــهـ  ....... مفهـومـ ســازیپـــدیدهـ نــااـمنیغـذاـیی :پـــرداـختند مفهوم آن را نا تــوانی در بدست آوردن  یا مصرف غذای نا کافی از نظر کمی و کیفی از راههای مورد قبول جامـعه .بیان کردند  الگوی غذایی مطلوب و کافی هدف از تأمین غذای مطلوب و کافی تنها رفع گرسنگی  ..........عیان(سیری شکمی) نیست تـــأمیننــیازهایســلولیبـــهـ مواد مغـذییــعنیرفعـ ...... ـلولی گـــرسنگیپـــنهـانراـنیز دربر دارد( ...ســیریسـ ) در تعيين الگوهای غذایی مطلوب و کافی ،عالوه بر ميزان انرژي در یافتی ،ميزان د ريافت مواد مغذی ....کلیدی نيزدر نظر گرفته می شود با توجه به اینکه انسان با انرژی احساس  سیری میکند ،تأمین انرژی را به تنهایی به عنوان شاخص سیری شکمی و تأمین انــــرژی همراه با مواد مغذی کلیدی را به عنوان شاخص سیری سلولی نام نهاده اند ناامـنی غذایی خانوار ناامنی غذایی خانوار یک فرایند درون  :خانوار است درآمد کــــم ،بی ثباتی درآمد (بيكاري  فصلي ،)...قطع ناگـهانــی درآمد ي اـفتمحصول(  )...خشكساــل ، :مشکالت درسطح ناامنی غذایی خانوار نگراـنیدر موردعدم تـــداومـ موجودیمواد غـذاـیی نــامناسببـــودنمواد غـذاـیی 2. تـــخلیهـ ذخایر مواد غـذاـیی 3. ‏ 1. مشکالت درسطح ناامنی غذایی :بزرگسالان دریافت ناکافی غذا از نظر کیفیت  دریافت ناکافی غذا از نظر کمیت  :مشکالت درسطح ناامنی غذایی کودکان دریافت ناکافی غذا ‏ :اندازه گیری امنیت غذایی در جامعه با توجه به اهمیت امنیت غذایی وشیوع باالی  ،ناامنی غذایی در ایران سنجش امنیت غذایی و  شناسایی شاخص های معتبر برای پایش ناامنی  غذایی ‏ بسیار مهم است :ویژگـیهای شاخص خوب  اـعتبار و دقتعلمیبـــاــال  1. قابلیت واـندازهـ گـــیریســریعـ(وقــتکـــمی  2. ‏ بگیرد هزینهـ پايين 3. کاربرد مستقیمـ در نــظامـ بـــرنامهـ ریزی  4. اـجراـییکـــشور و اندازه گیری امنیت غذایی در جامعه: ابزار پرسشنامه ای که اعتبار و پایایی  آن تعیین شده باشد . :مروری برمطالعات انجام شده در ایران نتایج مطالعات انجام شده با استـــفاده ازـ ارزـیابی تغذیه ای  :از سفره مردم میانگین دریافت سرانه رو زـانه انرژی و مواد مغذی ، بجز ويتامين.... ،Aریبوفالوین ،وکــلسیم باالست :مواد مغذی کلــــیدی در ایران  پروتئین ،کلسیم ،ویتامین های  Aو( B2ريبوفالوين) امین رشتی و همکاران در سال 1376مطالعه  ای با هدف بررسی و مقایسه رفتار اقتصادی و وضعیت فقر خانوارها بر اساس نوع سرپرست .خانوار(مرد یا زن) انجام دادند :نتایج  خانوارهایشــهـریبـــا ســرپرستزنو مرد ،بـــهـ  1. تـــرتیب 29و 23درصد از هزینهـ کـــلرا بـــهـ ، .هزینهـ خـوراـکـیاـختصاصمیدادنــد گـــوشتو بـــرنج بـــاــالترینســهمـ هزینهـ خـوراـکـی 2. ـبنیات روغن ،تـــخمـ مرغ و نــان ،قــندوشکر لـ ، .پائین ترین کشش درآمد را دارا بودند  قاسمی وهمکاران در سال 1375مطالعه ای را با  هدف بررسی و ارزیابی امنیت غذایی خانوارهای .تهرانی انجام دادند در این مطالعه دو مدل برای امنیت غذایی طراحی  .ش د مدل اول :شاخص امنیت غذایی = کفایت دریافت  انرژی ،پروتیین وویتامینهای Aوریبوفالوین َ  :که بر اساس این ‏ ناامن کامل غذایی :مصرف هر چهار قلم در  خانوار= کمتر از %90نیاز ‏ امن 1:مصرف انرژی وپروتئین 91تا 110 درصد نیاز ‏ امن :2مصرف انرژی وپروتئین درحد نیاز ‏ امن :3مصرف انرژی وپروتئین کامأل .تأمین شده است ‏ امن :4مصرف هر چهار قلم بیش از%110 نیاز مدل دوم بر اساس شاخص درآمد بود؟؟؟؟؟  توزیع خانوارها ( )%بر اساس میزان دریافت روزانه انرژی و پروتئین نسبت به نیاز % نــیاز >7 0 انرژی 5.0 پروتئین 3.4 < 110- 90- -80 -70 120 120 <11 <90 <8 0 0 35. 13.0 28. 10. 7.5 6 4 5 53. 11.7 20. 6.2 4.3 8 6 :منبع طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار ووضعیت 81-1379تغذیه ای کشور -گزارش کلی تهران 1383انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور ،پاییز ، :نتایج مطالعـه ظرافتی شعاع  با افزایش شدت ناامنی غذایی ،مصرف  نان و سیب زمینی افزایش و مـصرف گوشت قرمز ،برنج ،میوه ،سبزی و لبنیات .کاهش داشته است :نتایج مطالعات دیگر  بـــیشاز %20جـامعهـ دسترسیاـقتصادی 1. ناکافی برای سیری شکم دارند ،و  حـدود %50براـیتـــأمینســیریســلولی 2. ...دچار مشکلهستند به سخن دیگر :یک چهارم مردم دچار  کمبوددریافت انرژی و نیمی از مردم دچار .دریافت کمبود ریز مغذ یها هستند  :مروری بر پژوهش ها در سایر کشورها گـــوشت 1 . ی مصرف بـــا اـفزاـیششــدتنــااـمنیغـذاـی ، ـبنیات میوهـ و ســبزیبطور معنیداری قــرمز ،لـ ، .کـــاهشمییــابد در مقـایسهـ بـــا زنانخـانوارهایاـمن ،مصرف 2 . میوهـ ،ســبزیو گـــوشتدرزنانیکـــهـ در خانوارهاینــااـمنزندگـیمیکـــنند کـــمتر اـست در برخیکـــشورها :نمایهـ تـــودهـ بـــدنــیاـکـثر  3 . اـفراد نــااـمنغـذاـییپـــائینتـــر از حـد طبیعیاـست (هرچندنااـمنیدر همهـ ســطوح نمایهـ تـــودهـ بـــدنــی دیدهـ میشــود). در برخیکـــشورها :با کـــاهشدرآـمد ،کـــاهش 4. میزاـنتـــحصیالتو کـــاهشفـــعـاــلیتبـــدنینــااـمنی .غـذاـییاـفزاـیشمییــابد ‏ :نــتایجـ بـــرخیبـــررسیهـا 4. چاقی با ناامنی غذایی رابطه ای  ......مستقیم دارد :نتیجه گیری ناامنی غذایی و گرسنگی می تواند عالوه بر  اثرات نامطلوب بر سالمت جسمی ،آثار سوء ....اجتماعی و روانی نیز به همراه داشته باشد بنابراین تأمین امنیت غذایی و مقابله با ناامنی  غذایی و گرسنگی در جامعه باید به عنوان یکی از اهداف کالن برنامه ریزی های توسعه اقتصادی و .اجـتماعی باشد

51,000 تومان