صفحه 1:
صفحه 2:
امنیت غذایی ومایکوتو کسین ها
دکتراحسان صادقی
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
صفحه 3:
فهرست مطالب
تعریف و تاریخچه مایکوتو کسین ها
انواع مايكوتوكسين ها و میاد غذایی در معرض آنها
اثرات سمی مهمترین مایکوتوکسین ها
مروری بر مطالعات انجام شده در lat
راه های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها
نتيجه گیری کلی
whe
صفحه 4:
تعریف و تاریخچه مایکوتوکسین ها
همه مایکوتوکسین ها ريشه قارچی دارند اما همه ترکیبات مضر تولید شده توسط قارچ مایکوتر کسین نیستند.
#محصولات قارچی سمی برای باکتری > آنتی بیوتیک
"*محصولات قارچی سمی برای گیاهان -* فیتوتوکسین
*محصولات قارچی سمى براى مهره داران و ديكر كروه هاى حيوائى در غلظت هاى با.
#مرور تاريخى مليكوتوكسين ها (جدول 0١
#ارزيابى کامل مایکوتوکسین ها در ۱۹3۲ با یک بحران غیر معمول در نزدیک لندن در انگلیس ۱۰۰۰۰۰ جوجه بوقلمون مردئد.
*به دليل آلوده شدن خوراك بادام زمينى اين دام ها به متابوليت هاى ثانويه آسبرؤ يلوس فلاوس (افلاتوكسين ها) دانشمندان به
فكر افتادند كه ديكر متابوليت هاى مخفى كبك ها ممكن است مركبار باشند.
ن سه مایکوتوکسین
Zain, 2011 ©
صفحه 5:
انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها
*حضور بالا در نواحی گرسیری و نیمه گرمسیری دارای شرایط|
ابتيمم دمابى و رطوبتى براى توليد افلاتوكسين
* حضور افلاتوکسین ها در رنج وسیعی از محصولات کشاورزی شامل)
غلات (ذرت. سورگوم. برنج. گندم و ارزن» ادویه ها (فلفل قرمزم
فلفل سيا كشنيز. زردچوبه و زنجبیل» دانه های روغنی ( سویاء
آفتابگردان پنبه دانه ؛ مغزها ( بادام» گردی نار گیل)» شیر و کره
* شناسایی بیش از ۱۸ نوع افلاتوکسین و دارای انواع اصلی 11 132)
1 2 و 1۷1
صفحه 6:
نواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها
۱ ۱
حضور طی نگهداری محصولات تازه ( غلات. قهوه کاکالو موه"
خشک شده. ادویه هاء گوشت خوک و گاهی در مزرعه روی
انگورها )
Bhat et al, ©
2010
صفحه 7:
انواع مايكوتوكسين ها و مواد غذایی در معرض آنها
مایکوتوکسین های با ویژگی سرطانزایی
بالا توليد شده. توسط فوزاریوم مویلیفورم
و فوزاریوم پرولیفراتوم
داراى انراع آله هه 131 132 133 و
B4
حضور عمدتا در ذرت و در آرد ذرت.
ذرت آسیاب شده خشکه انجیر
چای . گیامان دارویی. شیر گاو و ..-
صفحه 8:
انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها
* تولید توسط گونه های فوزاریوم
(ZEN ) 6 331,
* حضور در غلات مثل جو ذرت. بلوط. گندم و نان oe
* حضور عمدتا در گندم و ذرت و در مقادیر کم در تخم مرغٌ
ee میکروتسیوم و استاکی بوتریس
* حضور در غلات و مشتقات آنها
* شناسایی پیش از ۱3۰ تریکوتسن و تقسیم بندی به ! گروه بر اساس
ساختار شیمیایی و انوا اصلی 12" و 1111-2 (كروه ۸۵) و نیوالتول
Bos, (NT) —
Bhat et al, 2010
صفحه 9:
نواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها
* تشکیل دهنده کرچکترین گروه متابرلیت های سمی و تولید توسط آسپرژیلوس. پنی
سيليوم اكسبانزوم و فاسيلوميسس و بيسو كلاميس (بيسوكلاميس فلوا و نيوا
* خطرناك ترين توكسين در ميوه ها به ويزه سیب هلوو محصولات آنها
* تولید توسط پنی سیلیوم اکسپانزوم و بعضی گونه های آسپرژیلوس و موناسوس
* حضور در میوه هاء جو. ذرت. پنیر و مکمل های رژیمی
Gh as تولید توسط *
me Lit al Ne
اريول و آلترناريول مونو متيل اتر سمى ترين توكسين هاى
دیگر شامل تنوزونیک اسید. آلتنون و آلترتوکسین
Bhat et al, 2010
صفحه 10:
انواع مايكوتوكسين ها و مواد غذايى در معرض آنها
* توليد توسط كلاويسيس بوربورا و بعضى گونه های پنی سیلیوم آسپرژیلوس و
ريزوبوس
* حضور در كونه هاى علفى شامل دانه هاى كوجك طى فصل رشد
* توليد توسط بنى سيليوم سيكلو بيوم و بنى سیلیوم گریستوفولوم ۰ "
فلاووس. آسپرژیلوس و 1
* حضور در بادام زمینی؛
Bhat et al, ©
2010
صفحه 11:
اثرات سمی مایکوتوکسین ها ی اصلی
تقسیم بندى افلاتوكسين هاى اصلى ( 661 :82 ,81 و 62 ) توسط آزانس
بین المللی تحقیقات سرطان برای ایجاد سرطان در انسان در گروه ۱
ایجاد سمیت افلاتوکسین ها به صورت حاد ( ایجاد با آلودگی غذا با غلظت
های بالای افلاتوکسین) به صورت پراکنده در کشورهای در حال توسعه و با
علائم استفراغ, دردشکمی. کبد چرب . کم اشتهایی و .. و مزمن (ایجاد با
مصرف مقادیر کم افلاتوکسین در مدت طولانی و بیشتر به لین صورت ) با
ایجاد سرطان کبد.
سیستم ایمنی و کاهش مقاومت در برابر آلودگی به
روزنه اى ريه
Marin et al, 2013
صفحه 12:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی
اکراتو کسین ۸۸
Marin et al, 2013
صفحه 13:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی
7 توکسین های فوزا
کسیر اریوم ,+
8 3م 3921337 ,1 اه ورس PEP ees Ga
7 فومونیسین ها ١ bee
بیماری های قلبی عروقی و در گروه 27 از لحاظ سرطان
انسان و ایجاد مشکلات عصبی
کلیه و کبد ارگان های اصلی این مایکوتوکسین ها
\ 000
قوائین اتحادیه اروپا برای فومونیسین ها (جدول ۵)
eee”
Marin et al, 2013
صفحه 14:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی
7 توکسین های فوزاریوم
باند شدن به گیرنده های استروژن و سمیت مرتبط با مشکلات تناسلی در
گونه های حیوانی خاص و احتملا در انسان و در گروه ۳ از لحاظ
سرطان زایی برای انسان
تحریک رشد سلول های با گيرنده های استروژنی در غدد پ
و احتمالا مرتبط با سرطان سینه در انسان و سمیت.مزمن در حیوانات
نی اتب
شامل سرطانزایی: نقص ژنی: نقص سیستم ایمنی و ..
قوائین اتحادیه اروپا برای زراللون ( جدول )
Marin et al, 2013
صفحه 15:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی
7 توکسین های فوزاریوم
بازدارندء قوی سنتز پروتلین و عملکرد میتوکندری و تضعیف
سیستم ایمنی و غشاهای موکوس و در گروه ۳ از لحاظ سرطانزایی
برای انسان
وارد شدن طولانی مدت در بدن انسان -> يك بيمارى كوارشى به
Ais ple | alimentary toxic aleukia (ATA) —|
دهان و كلو و سبس اسهالء درد شکمی و دیگر علائم و نهایتا مرگ
پیما
يمار
Marin et al, 2013
صفحه 16:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی
7 پاتولین
( ( > Seale = =m
توسط آنات ایجاد اثرات =
توسط حيوا ثرا در گروه ۳ از لحاظ سرطانزایی تایرات حاد شامل تهرع.
وین تاد روي ابرلى ١ ١ | استمراغ و ساير علائم كوارشى
باتولين (جدول ۷ همرا با صدمه به كليه
نوروتوکسیک. ایموا
و تاثیرات گوارشی در
نشخوراکنندگان و نگرانی از
الرايجاد تاثيرات مشابه :در انسان أ / ۱ 8
Marin et al, 2013
صفحه 17:
مروری بر مطالعات انجام شده در ایران
گزارش مسمومیت افلاتوکسین در نتیجه مصرف نان آلوده در سال ۲۰۰۵ در تهران (یزدان پناه ۲۰۰3
* گزارش آلودگی به افلاتوکسین محموله های پسته صادراتی ايران برای اولین بار در سال ۱۹۷۱ توسط سازمان غفا
داروی آمریکا و رد محموله های پ
نتلیج تحقیقات نشان دهنده آلودگي مقر پسته بعد از رسیدگی و قبل از بردافشت به افلاتوکن و ارتباط مسظيم
ألوتكى با تغبيرات ماليانه مثل able ی دوره رسید کی تا برداشت مفزها (یزدان ly 00004
لدکی شبن محصولات شیر به ens 141 در لمات اجمشده توس اک (4::) تسا و
همکارآن (۲۰۰۷): تاج کریمی و همکاران (۳۰۰۸), فلاح و همکاران (۲۰۰۹ نملتی و همکاران (۲۰۱۰), حشمتی و
میلانی (۲۰۱۰), محعلی سانی و همکاران (۲۰۱۰) Be و مرن( ۰ خداذادى و همكاران (5014) صادقى
وهمکاران (۲۰۱۲)
* آلردگی به افلاترکسین 91 و اکراتوکسین ۸ در ۳۰ نمونه زردللو و ۱۵ نمونه آلوی شک شده به میزانپیشتر از
02 0 به لین توکسین ها در ۳۰ و ۳۳۳ درصد از نمونه های زردللو و ۱۳۴۳۳ و ۲۰ و
های آلوی خحشک شلله (سعادت فکور جعی و همکاران: (TAY
صفحه 18:
مروری بر مطالعات انجام شده در ايران
۱ در مغزهای فندق.
ve
آلودگی چای سیاء وارداتی و داخلی به افلاتوکسین ها در ۳۰
آليدكى كل 18 تمونة ذرت مورة
OWN) ou ot a BL as نمیته گدم ذخیره شدء از شا AY
+ 2 BB SE ينج 86-12 0169لا د POSE 3 ges 155-15
ی 8 Tonys
* بزرسی وضعیت زیرالتون دز ره ایگردان برنج و نان (صادقی وهمکاران ۰۲۰۱٩ ۲۰۱۵ ۲۰۱5
صفحه 19:
روش های کنترل و کاهش مایکوتو کسین ها
کنترل در مزرعه
25
Zain, 2011
صفحه 20:
روش های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها
- كنترل بيولوذيكى
He) ۲ ریت یواست هی
7 حف مایکوتوکسین ها طي فرایند
کاهش یا غیر فعال کردن مایکوکسین ها توسط فرایندهای فیزیکی, شیمییی يا پیولوژیکی
شامل دگرگونی مایکوتوکسین ها طی تیمار حرارتی ( مثلا برشته کردن قهوه)» قرار دادن
در معرض آفتاب, جذب توسط عوامل شفاف کننده ( مثلا طی تصفیه روغن های
خوراکی)» استخراج محلول های غیر قابل اختلاط, واکتش عرضی با افزودنی های
© ای( مثلا ترکیات سولفیدی مورد استفاده در تولید آبمیوه )» کاهش طی تولید الكل
توسط ساکاروم بویزیه
2۵10, 2012, ۷۵۸۵۳6۱۵ 6 7
صفحه 21:
روش های کنترل و کاهش مایکوتو کسین ها
7 اجرای طیح ۱۵66۴
7 تجزیه مایکوتوکسین ها
" استفاده از عوامل اکسید کننده مختلف آلدئیدهاء اسیدها و بازها برای تجزیه شیمیلیی مایکوتوکسین ها در
خوراک دام
" استفاده از آمونیاک. هیدروکسید کلسیم؛ متیل آمین و مخلوطی از کلسیم و متيل آمين
پرورش گونه های مقاوم
" شناسایی گونه های با مقاومت ژنتیکی و پتانسیل بیوشیمیلیی و استفاده از آنها به عنوان شاخحص هاى قابل
انتخاب در پرورش برای ایجاد مقاومت به آلودگی به مایکوتوکسین
قانون كذارى
ایجاد قوائین مربوط به میزان مجاز هر مایکوتوکسین در مواد غذلیی( ندوین استاندا
رعایت استانداره)
7 ایجاد آگاهی و نظارت
مایکوتوکسین ها و خطرات آنها برای انسان ها و حیوانات از طرق مختلف مثل رادیو؛
آگاهی در مو
Zain, 2011, Venancio & Paterson, 2007
صفحه 22:
نتیجه گیری کلی
صفحه 23:
elo
Alldrick1 AJ, Van Egmond HP, Solfrizzo M. Mycotoxins: foot
Safetymanayement injolieations, Quality Assurance ‘and Safety of
Crops & Foods (2009), 153-159.
Bhat R, Rai RV, Karim AA. Mycotoxins in food and feed: present
status and future concerns; Comprehensive Reviews in Food Science
and Food Safety (2010),
Cheraghali_ AM, Mohammadi HR, Amirahmadi M, Yazdanpanah H,
Abouhossain G, Zamanian F, Khansari MG, Afshar M. Incidence of
atulin contamination in apple juice produced in Iran. Food Control
0 2005(, 16: 165-7
Chehri KH, Tamadoni Jahromi S, Reddy KRN, Abbasi S, Salleh B.
Occurrence of fusarium spp. and fumonisins in stored wheat grains
marketed in Iran. Toxins (2010), 2: 2816-2823.
Fallah AA, Jafari T, Fallah A, Rahnama M. Determination of aflatoxin
M1 levels in Iranian white and cream cheese. Food and Chemical
Toxicology (2009), 47: 1872-1875.
Fallah AA, Rahnama M, Jafari T, Saei-Dehkordi SS. Seasonal variation
of aflatoxin M1 contamination in industrial and traditional Iranian
dairy products. Food Control (2011), 22: 1653-1656.
Ghiasian SA, Maghsoodi AH, Neyestani TR, Mirhendi SH. Occurrence
of aflatoxin M1 in raw milk during the summer and winter seasons in
Hamedan, Iran. Journal of Food Safety (2007), 27: 188-198. ۳۹
17-1
صفحه 24:
elo
Heshmati A, Milani JM. Contamination of UHT milk by aflatoxin M1
in Iran. Food Control (2010), 21: 19-22.
Kamkar A. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in raw milk
produced in Sarab city of Iran. Food Control (2005), 16: 593-599.
Khodadadi_M, Khosravi R, Allahresani A, Khaksar Y, Rafati_L,
Barikbin B. Occurrence of aflatoxin Mi in pasteurized an
traditional cheese marketed in Southern Khorasan, Iran. Journal of
Food Quality and Hazards Control (2014), 1: 77-80
Marin S, Ramos AG, Cano-Sancho G, Sanchis V. Mycotoxins:
Qccurrence, toxicology, and, exposure assessment. Food and
Chemical Toxicology (2013), 60: 218-237.
Mahmoudi R, Norian R, Katiraee F, Pajohi Alamoti MR. Total
contamination of maize produced in different regions of
Qazvin-Iran. International Food Research Journal (2013), 20(5):
2901-2904.
Mahboob N, Mesgari Abbasi M, Parsa Khankandi H, Ansarin M. A
survey on ‘the occurrence of aflatoxin M1 in milk samples in
Ardabil, Iran. Food Control (2010), 21: 1022-1024.
Sani_ A, pooyan H, Mos! R. Aflatoxin M1
ion and an ic residue in m Khorasan province,
Iran. Food and Chemical Toxicology (2010), 48: 2130-2132.
Murphy PA, Hendrich S, Landgren C, M. Bryant C. Food mycotoxi
an update. Journal of Food Science (2006), 71(5): R51-R65.
صفحه 25:
elo
Pouretedal 2, Mazaheri M. Aflatoxins in black tea in Iran.
Food Additives and Contaminants: Part B (2013),
6(2):127-129.
Richard JL. Some major mycotoxins and _ their
mycotoxicoses—An overview. International Journal of Food
Microbiology (2007), 119: 3-10.
Sadat Fakoor Janati S, Beheshti_ HR, Asadi M, Mihanparast
S, Feizy J. Preliminary survey of aflatoxins and ochratoxin
A in dried Fruits from Iran. Bulletin of Environmental
Contamination and Toxicology (2012), 88: 391-395.
Tajkarimi M, Aliabadi-Sh F, Salah Nejad A, Poursoltani H,
Motallebi AA, Mahdavi H. Aflatoxin M1 contamination in
winter and summer milk in 14 states in Iran. Food Control
(2008), 19: 1033-1036.
Venancio A, Paterson R. The challenge of mycotoxins. In
food safety (2007), Springer, pp: 26-49.
Yazdanpanah H. Mycotoxin contamination of foodstuffs
and feedstuffs in Iran. Iranian Journal of Pharmaceutical
Research (2006), 1: 9-16.
Zain ME. Impact of mycotoxins on humans and animal:
Journal of Saudi Chemical Society (2011), 15: 129-144.
صفحه 26: