صفحه 1:
امنیت غذایی
ood Geowity
دکتر ابوالفاسم
جزایری
صفحه 2:
o
معقدمه
فقر ۶ ناترانی در برآوردن نیازهای بتیادی اتسان *
هذا و قغليه از جساه تيازفاى بديادى ads ©
بشرى اسده كد تأمين أن در دترله امنيت غذايى دينكد
us)
تأمین امنیت غذایی برای جاسعه یکی ازاهداف کلان
... برنامه ریزی های اقتصادی-اجتماعی است
صفحه 3:
:هدف نهايى كاربردى علم تغذيه
بهبود وضع تغذيه جامعه
علم تغذيه جكار مى كند؟
Al ya gs LES gi dalle مغذىودر بدن.0)
مقدار نیازیدنبه لنرژیر مراد مغذی 6
علایم کمبود و لضافه مصرف الرژیو مواد .9
gia
منابع. غذاییلنرژیو موادمغذی6
صفحه 4:
:علوم و صنایم غذایی "
شیمی مواد غذایی
میکرب شناسی مراد غذایی
نگهداری مواد غذایی (کنسرو و...)
صفحه 5:
آپا می توان تنها با علم تخذبه وضع سلامت "
جا معه را ارثقاء داد ؟
:نیاز به "
کشاورزی: تولید غذا "
جامعه شناسی و رفتارشناسی
اقتصاد
صفحه 6:
....بحث اکلون تخذیه است "
نيك شرط لازم برای ارتقاء وضع تغذيه "
دردسترس بودن غذای کافی 2
:نجربه تلخ در سطح جهان "
ثنها توليد ياتوزيع غذا درجامعه» کمک های *
غذايى ... مشكل سوء تغذيه را در جوامع مبتلا به
...كم خذايى و سوء تغذيه حل نكرد
صفحه 7:
= Jie:
d. در خانوان Hides ep) 908
©. 5 Ayla dans 8h 4
هزينه كردن بول آن برای مصارف
غير غذابى
© . بسيمارىظ: عفوني لذكلى , ...
©. ...وم «غذاین ضدانگیزم براعةوليد
Jee [ (مسیر() موو))؟؟؟
صفحه 8:
صفحه 9:
وه
۳ 00
و و و و وا
صفحه 10:
امنیت gl کلاز: وجود غذای کافی در سطح *
چگونه سنجیده می شود ؟ وجودغنا لازم
...است
ءترازنامه غذایی: جمع جبری تولیدات غذایی"
واردات» صادرات» ضایعات» ذخایر(در "
.سپلوها ...)
وجود غذا: کل یا سرانه
صفحه 11:
امنیت ضدایی خانوار
Household Food
Security
تعریف بانک جهانی (0669:
دسترسی همه مرم درتمام اوقات به
غذای کافی به منظورزندگی سالم و فعال
[امنیت غذایی خانوار: دسترسی خانوار به غذای
کافی و سالم در تملم اوقات....
صفحه 12:
اساس اندازه كيرى امنيث خذابى: مقدار انرئزى
...دريافقى نسبث به نياز
صفحه 13:
: عوامل تعيين كنندة امنیت غذایی خانوار "
وجود غذا .(0) "
(درآمد خانوار . )© "
فرهذك و سواد تغذيه اى .(©) "
نبود بيمارى.(6) "
بهداشتمحیط آبسالب پیشگیری) "
(... ولکسیناسیون
صفحه 14:
بخش گشاورزی ( + دامداری) *
بخش بازرگانی (صادرات, واردات غذایی و ... ) "
بخش بهداشت (ايمنى و كنترل مواد غذايى؛ "
(... نظارت بهداشتی بر توليد و واردات 2 "
بخش صنعث ( ساخت ماشين آلاث كشاورزى و "
(... صنایع غذایی؛ صنایم فرآوری موادغذایی *
صفحه 15:
نظام سیاسی - اقتصادی هر کشور *
مدیریت خانوار (بهترین استفاده از منابع مالی ...) "
_ فرهنگو سواد تسغذیه لي و *
وزارت آموزش و پرورش
وزارتب هداشت(۰...)۳0)
رساله های گروهی (راديوء تلویزیون» وجراید)
صفحه 16:
:نبود بيمارى. 6 "
بخش بيداتت "
بخش تنعت ( براى بهداشت محيط ...) "
صنعت داروسازى ( دارو, واكسن و ...) "
آموزش بهداشت و تغذيه همكانى (براى تغيير رفتار..) "
کنترل بیماریهای واگیر *
:پخشبهداشت تطا نهايى را موييلد - '
.....كودك دجارسوء تغذيه "
ملار كم خون 0
صفحه 17:
سنجش امنیت غذایی خانوار
گمتر از 9۸90 نیاز: نالمنی شدید
دیاز: . نالمنیخفینم/6009
نیاز: برخوردر از لمنيشغذليى,/؟0000-5009
نیاز: بطوركلىاضافه دريافت/00-00009)©)
بیشثر از 960600 نیاز
صفحه 18:
aT
Food Intake te Health Status
Availabilty | Access | Use | «متادعتتانا_ |
= - Own Production - Income - Nutritional - Quality of Water
8 - Trade - Prices Knowledge - Hygiene
- Storage - Subsidies ~ Nutritional - Health facilities
- Access to behaviour
market - Caring capacities
صفحه 19:
...تاريخجه
على كذر زمان تعاريف متفاوتى براي امنيت غذايى *
ال
~~ .یک علث: تغییردر نگرش وتحلیل موضوع "
دی Sees AA
تغييراز سطح جهانوو كشوروباه سطح .0
خانوار
تغييراز غذا به وضع معيشتى ©
صفحه 20:
امنیت غذایی برای نخستین بار در کنفرانس ۰
جهانی غذا(9۳260 ) به طوان یک چهارچوب
......فكرى جديد مطرح شد
در كنفرانس بين الملى تغذيه ( 66806 ) به "
عنوان یکی از اهداف مهم در برخورد با
سژتغذیه و گرسنگی در جهان در دهه ۵0
ل و
صفحه 21:
مفهوم آن رانا توانی در دست آوردن *
يا مصرف غذای نا کافی از نظر کمی و
کیفی از راههای مورد قبول جامعه
بیان کردند "
صفحه 22:
الگوی غذایی مطلوب و کافی
هدف از تأمین غذای مطلوب و کافی تنها رفع گرسنگی *
تاميننيازهاوسلولوبه مواد مغذويعنيرفع. دس
گرسنگوپنهانرلنیز دربر دارد... (سیریسلولی/
در تعیین الگوهای غذایی مطلوب و کافی» علاوه بر
میزان انرژي در یافتی» میزان د ریافت مواد مغذی
....کلیدی نیزدر نظر گرفته می شود
صفحه 23:
با توجه به اینکه اسان با انرژی احساس *
سیری میکند» تأمین انرژی را به تنهایی به
عنوان شاخص سیری شکمی و تأمین
انرژی همراه با مواد مغذی کلیدی را به
عنوان شاخص سیری سلولی نام نهاده اند
صفحه 24:
Improved
Improved ad food intake
food
security
Ecological Better ما Improved
Sanitation Absorption illness health of
people
ب
۱۳
of pathogens gy ese p
= 1
صفحه 25:
ناامنی غذایی خانوار
بخانوار است
درآمد کم بی ثباتی درآمد (بيكاري *
فصلي...)» قطم ناگهانسی درآمد
(...خشکسالی لفتمحصول) ۰
صفحه 26:
#مشکلات درسطح نالمنی غذایی خانوار
نگرلنیدر موردعدم تداوم موجودیمواد . . "
غذليى
نامناسببودزمواد غذليى 2 "
تخليه ذخاير مواد خذليى 2 "
صفحه 27:
دريافت ناكافى غذا از نظر كيفيت "
دريافت ناکافی غذا از نظر کمیت *
صفحه 28:
#مشکلات درسطع ناامنی غذایی کودکان
درياقت ناكافى غذا ٠
صفحه 29:
جامعه
: ادازه گیری امنیت غذایی در 5
با توجه به اهمیت امنیت غذایی وشیوع بالای
ءناامنی غذایی در ایران
نجش 5-2 خذايى و " 1
522210
غذایی
بسیار مهم است
صفحه 30:
: ویژگیهای شاخص خوب *
لباز و دقتطمیی الا .) *
قابلیث واندازه گیریسریم(وفنک می .2 "
بكيرد 0
هزینه پایین.5 *
کاربرد مستقیم در نظام برنامه ریزی.د "
و لجراییکشور
صفحه 31:
اندازه گیری امنیت غذایی در جامعه:
پرسشنامه ای که اعثبار و پایایی "
آن تعبین شده باشد
صفحه 32:
:مروری برمطالعات انجام شده در ایران
نیج مطالعات انجام شده با استسفاده ال ارزيابى تغذيه اى "
:از سفره مردم
میانگین دریافت سرانه رو زبانه انرژی و مواد مغذی» "
بجز ویتامین۵: مب $6099 وتادیم بالاست
صفحه 33:
:مواد مغذى كليدى در ايران"
پرونئین» کلسیم ويتامين های "
BOs BO (ریبوفلارین)
صفحه 34:
امین رشتی و همکاران در سال6»20) مطالعه *
ای با هدف بررسی و مقایسه رفتار اقتصادی و
رضعیت فقر خانوارها بر اساس نوع سرپرست
.خانوار(مرد با زن) انجام دادند
صفحه 35:
,نتايج "
خانوارهاوشهروبا ب ربرستززر idee ya *
ترتيب 56 ر 565 درصد از «ينه کلرا به
.هزينه خوراكىلختصاصمورادند
كرشثور برنج بال لارينسهم «يناه خورلكى © *
fa aii gli, لبنياك روغن تخم مرغ
.پاتین ترین کشش درآمد را دارا بودند *
صفحه 36:
قاسمی وهمگاران در سال09*26۵ مطالعه ای را با *
هدف بررسی و ارزیابی امنیث غذایی خانوارهای
,ثهرانی انجام دادند
ات
مدل اول: شاخص امنیت غذایی - گفایت دریافت «
انرژی» پرونیین ووینامینهای 0 وريبوفلاوين 5 "
:كه بر اساس لين -
صفحه 37:
ناامن کامل غذایی :مصرف هر چهار قلم در
خانوارع کمتر از 960600 نباز
امن:) مصرف انرژی وپروتئین 90 تا 000
درصد نباز
امن 2: مصرف انرژی وپروتئین درحد نیاز
امن 2: مصرف انرژی وپروتئین کاملاٌ
تأمین شده است
یت توت بح ایس لسن
تلا درد بر سس شاخص eta Aj
صفحه 38:
توزیع خانوارها (96) بر اساس میزان دریافت
روزانه انرژی و پروتئین نسبت به نیاز
QO-|9O-| -60 |-7O| >? + % | >
دیاز ۱ ©0 وه اوهه 00> 060 060
0 0
اترژی ۵60۱ .00۵ 6.۱ 1060 .66
أ 6
بروتتين | 9.6 6.9 | 96 .۱90 ۱08 .66
صفحه 39:
#منيع
طرح جامع مطالعات الكوى مصرف مواد غذايى خانوار ووضعيت
©6006 تغذيه اى كشور- كزارش كلى
تهران ©0906 انسئيتو تحقيقات تغذيه اى و صنايع غذايى كشورء باييز »
صفحه 40:
:نثایج مطالعه ظرافتی شعاح *
با افزایش شدت نالمنی غذایی» مصرف "
نان و سیب زمینی اتزایتر ر مصرف
گوشت قرمز» برنج» میوه» سبزی و لبنیات
,کانش داشته است
صفحه 41:
بيتراز 7,56 جامعه دسترسیلقتصادی0 *
ناکافی برای سیری شکم دارند» و "
درد )2 براوتأمینسیریسلولی 0 *
,دچار مشکلستند
باه دستن دیاتر: یک چهارم مردم دچار *
کمبوددریافت الرژی و نیمی از مردم دچار
.دريافت کمبود ریز مغذ بها هسنند "
صفحه 42:
:مروری بر پژوهش ها در ساپر کشورها
با لفزایششدث: المنیغذایی مصرفت رشت) *
كرمز: لبنيات ميرد ر بز بطور معنودارى
.كاشمويابد
در مقايسه با زنانخانوارهاولمن مصرف © "
دیزمه سبززر 3 -درزنانیکه در
خانوارهاءن المنزندكىمىك نند كمثر لسث
صفحه 43:
در برخیک شورها: نمایاه توده بدنیلکثر . 6 *
لفراد نالمن غذلییپائینتر از حد طبیعیلست
(هرجندنالمنىدر هماه سطوح نمایه توده بسدنی
ديدم میشود .(
در برخیک _شورها: با کاهشدرآمد» کاهش.6 *
ميزانة حصيلائو كاش فعا إِتْه دترنالمنى
غذاییافز الیش مییابد
صفحه 44:
#نتايج بسرخویررسیها ,6۳"
چافی با ناامنی غذایی رابطه ای "
صفحه 45:
: نتيجه گیر ی
ناامنی غذایی و گرسنگی می تواند علاوه بر *
اثرات نامطلوب بر سلامت جسمی آثار سوه
....اجتماعی و روانی نیز به همراه داشته باشد
بنابراین تأمین امنیت غذایی و مقابله با نامنی *
غذایی و گرسنگی در جامعه باید به علوان یکی از
اهداف کلان برنامه ریزی های توسعه اقتصادی و
,اجتماحی باشد