صفحه 1:
صفحه 2:
اهمیت تغذیه در دوران بارداری
صفحه 3:
تغدیه مناسب قبل از بارداری و در طول دوره باردارى
نیازهای ت
یه ای خاص دوران بارداری
مشکلات شایع دوران بارداری
راهکارهای تغذیه ای جهت کاهش مشکلات شایع دوران بارداری
صفحه 4:
آبا نوع تغذیه
یک انتخاب فردی است؟ ۱
صفحه 5:
صفحه 6:
ِ
۱
صفحه 7:
وضعیت مادر
oS wire
صفحه 8:
ماکروزومی
۹
ای
۹
صفحه 9:
ن با 81011 بالاء
از وزن هدف توصیه شده وزن به دست می آورند.
۴ زنان چاق و دارای اخافه وزن
8 در معرض خطر مرگ داخل رحمی جنین و يا سقط جنین هستند.
* فشار خون بالا القاء شده با بارداری و سزارین در این گروه افزايش می یاب
خطر دیابت بارداری
در جنین زنان مبتلا به GDM جنین تسریع نرخ رشد را نشان می دهد.
۶ خطر زایمان بسیار زودرس نوزاد (۲۲> هفته)
© تولد نوزاد مبتلا به نقص قلبی نقص لوله عصبی (NTD)
© افزایش ماکروزومی (وزن 2۰۰۰ < گرم)
چاقی به خودی خود یک حالت التهابی است.
صفحه 10:
اثرات وزن گیری کمتر از حد مطلوب
٩ وزن گیری و رشد ناکافی جنین
؟اثر سوء تغذیه بر جنین وابسته به دوره حیاتی رشد بافتها دارد :
* دوره رشد حیاتی مغز و قلب ۱ هفته ابتدایی زندگی جنین است.
۶ دوره رشد حیاتی بافت ریه ۱۰ هفته بعدی زندگی جنین است.
در نتیجه
سوء تغذیه در ابتدای بارداری به سلامت مغز و قلب آسیب می رساند
و در میانه بارداری منجر به آسیب ريه مى شود
9 کم وزنی نوزاد در زمان 255 (LBW)
9 افزایش احتمال مرگ جنین
٩ کاهش ذخایر بدن مادر بعد از زایمان
5ٍناتوانی در شیردهی مرتب
انی در نگهداری از نوزاد
آنمی مزمن پس از زایمان
صفحه 11:
ا
ف 1 الكوى افزايش وزن دوران باردارى
هدف از افزايش وزن مطلوب دوران باردارى
7 ارتقا وضعيت سلامت و تغذيه مادر و كودى
7 افزايش وزن دوران باردارى
يك ابزار قابل اطمينان براى كفايت تغذيه اى مادر است.
عوامل تاثير كذار بر وزن تولد
7 قد مادر
7 وزن مادر قبل از باردارى
89 ميزان افزايش وزن مادر در دوران باردارى
صفحه 12:
علل وزن گیری نامناسب
1۰ ۰۰ ۰۰ ۰۰ ۰۰
دسترسی ناکافی به برخی مواد غذایی
پیروی از رژیم غذایی خاص
تهوع و استفراغ بارداری ی
ابتلا به بیماری های زمینه ای(دیابت عفونت باردارى و...)
اختلالات روانی و افسردگی
مشکلات خانوادگی و نارضایتی از بارداری
اعتیاد به مواد مخدرء داروهای مخدر و دخانیات
مصرف زیاد و غیوعادی مواد خوراکی و غیر خوراکی (ویار حاملگی و پیکا)
مشسکلات اقتصادی و درآمد ناکافی خانواده
حجم زیاد کار روزانه واستراحت ناکافی
تحرک ناکافی و نداشتن فعالیت بدنی روزانه
قد کمتر از ۱۵۰ سانتی متره سن کمتر از ۱۸ یا بالاتر از ۳۵ سال چند قلویی
سابقه زایمان زودرس (قبل از ۳۷ هفته کامل بارداری) یا سقط
سابقه تولد نوزاد کم وزن
فاصله بارداری کمتر از ۴ سال تا زایمان قبلی
صفحه 13:
مادران چاق
مادران لاغر
مادران نوجوان > a
مادران با بارداری دوقلو و يا بیشتر 3 5
صفحه 14:
Table 13-5
Recommended Weight Gains Based on Prepregnancy Weight
RECOMMENDED WEIGHT GAIN
Prepregnancy Weight For single birth For twin birth
Underweight (BMI <18.5) 28 to 40 Ib Insufficient data to
(12.5 to 18.0 kg) make recommendation
Healthy weight (BMI 18.5 to 24.9) 25 to 35 Ib 37 to 54 Ib
(11.5 to 16.0 kg) (17.0 to 25.0 kg)
Overweight (BMI 25.0 to 29.9) 18 to 25 Ib 31 to 50 Ib
(7.0 to 11.5 kg) (14.0 to 23.0 kg)
Obese (BM! =30) 11 to 20 Ib 25 to 42 Ib
(6.0 to 9.0 kg) (11.0 to 19.0 kg)
Source: Institute of Medicine, Weight Gain during Pregnancy: Reexamining the Guidelines (Washington, ۰
National Academies Press, 2009).
صفحه 15:
" مادر: ۴۰۰ میکرو گرم اسید فولیک برای تمام زنان سنین باروری (بارداری برنامه ریزی نشده)
" موارد برنامه ریزی: دریافت همین مقدار اسید فولیک ۳ ماه قبل از بارداری تا هفته شانزدهم
* پدر: مکمل آنتی اکسیدان
* قرص آهن :از هفته ۱۶ بارداری تا ۳ ماه پس از زایمان یک عدد قرص سولفات فرو(۳۰ میلی گرم)
* در مادران کم خون۶۰ تا ٩۰ میلی کرم آهن توصیه می شود.
* کپسول مولتی ویتامین- مینرال: از هفته ۱۶ بارداری تا سه ماه بعد از زایمان روزانه یک عدد.
* خطر نقص لوله عصبی با کمود فولات متیونین» کولین» آهن»منيزیم و ياسین افزایش می یاید.
* مكمل يارى با آهن و فولات در تمم بارداری ها توصیه می شود.
صفحه 16:
اهمیت تغذیه صحیح در دوران بارداری
" تامین نیازهای تغذیه ای مادر
" تامین انواع مواد مغذی برای رشد CBE
جنین رشد بسیار سریعی دارد 3
* وزن او از یک گرم در ۸ هفتگی به ۳۲۰۰ گرم در هفته ۴۰ می رسد.
* سوءتغذیه طولانی در دوران پیش از بارداری
* سوءتغذیه جنین کاهش وزن هنگام تولد (کمتر۲۵۰۰ گرم)
*_کاهش ذخایر مادر 13131 x خطر افتادن سلامت مادر و جنين
صفحه 17:
‘Comparison of Selected Nutrient Recommendations for
Nonpregnant, Pregnant, and Lactating Women*
مدیم
مر Pee ek
Energy? a
ta raga ota
ی سوم
Carberydrate Se Pregnant
5 ع
هس
ern
وهی
nee و بت
ee,
ty سم von
_exsiing stores. Therefore,
ze fenaubobrrene a
5
tae
‘aie or oer iets ar iste onthe inside fom caver. ages A and
ودبي سي بيو يه يديه امس ريسب عمسم به حل با رسيو نف تف روه
ی در رم اد ام بر ی drs یدج Energy alowed bro the
0 ا
صفحه 18:
نباز های تغذیه ای مادر
انرژی
افزایش حدود افرايس حدود یرآ تباز هبانلا
1۵۲-۲ ۳6۰-۶۰ پیش از بارداری
coal
كيلوكالرى در روز 2 اكيلوكالرى در روز
هاهه سوم:
10510 kcal 450
هاه هوم د 1 pal
۰ 16081350 م
%
در صورتی که مادر غذای کافی بخورد»
افزایش وزن او در دوران بارداری مطلوب خواهد بود .
افزايش اشتهای مادر در ابن دوران راهنمای خوبی است.
عاهه لولباردلیی3
صفحه 19:
۵نیاز به پروتئین بیشتری برای سنتز بافتهای جنین و مادر
٩افزودن ۲۵ گرم پروتنین به دریافت قبل از بارداری
9 : 1312۸ گرم بروتنین سولیزنا نب اردار
٩یا ۱/۱ گرم در روز براساس وزن پیش از بارداری
0 دو قلو: ۹۳ تئین د
0 مصرف مکمل های پروتئبنی در این دوران برای جنین ضرر دارد.
صفحه 20:
کربوهیدرات
متوسط نیاز روزانه ۱۳۵ گرم است.
#دریافت کافی روزانه ۱۷۵ گرم می باشد.
#اهمیت دریافت:
فراهم سازی کالری کافی در رژیم غذایی
@ پیشگیری از کتونمی
«افزايش اجسا م كتونى در خون مادر
.جنين مى شود 0 باعنا
9 حفظ كلوكز خون در دوران باردارى)
صفحه 21:
a 3 مر
رژیم غذایی مناسب برای دوران بارداری f= 5
تغذیه مادر باردار در دوران بارداری باید متعادل و متنوع باشد
زن باردار باید از کم خوری و پرخوری پرهیز کند.
مادران باردار باید روزانه:
۷-۱1 سهم از گروه نان و غلات»
۵-۴ سهم از گروه میوه ها و سبزی ها»
۴_سهم از گروه گوشت» حبوبات و مغزها
۴- ۳ واحد از گروه شیر و لبنیات مصرف کنند.
صفحه 22:
: نکات مهم در ارائه توصیه های تغذیه ای
در دسترس بودن ( استفاده از مواد غذائی محلی )
7 ارزان بودن
7 مغذی بودن
٩ سالم بودن
7 توجه به عادات غذایی
© * توجه به باورها و فرهنگ غذایی فرد
صفحه 23:
راههای افزایش دریافت پروتئین»
ویتامین ها و املاح در وعده غذایی
افزايش دریافت گیوه شیو و لبنیات-۱ =
لستفاده از شسیره ماستپنیر و بستنیب عنولزمیازوعده (بیسکویتو شیر: نسازو ماستنازو پستیره ثشسيربرنج فرنىا-
«خانم های باردار لاغر می توانند روزانه تا سهم از مواد این گروه مصرف کنند
مصرفدوغ کمن مکو غلیظدر وعده هایفنلیی-
لمستفاده از غنلهايىنظير شرك شك اش ردوغ. كشكبادمجازدر برنامه غنلیروزلنه-
افزايش دريافت كيوه كوشت» تخم مرغ؛ حبوبات و مغزها -۲
لمستفاده بسيشتر از غذلهائتهيه شسده بالمنولع كوشتها (كتلتكباابطنولع خويشو ..
لمستفادم از تسخم مرغ در صبطنه يا ميازوعده (لبيز يمرو لمليك -
لمستفادد از تسخم مرغ همرلد با غنا (عدسيلو يا رشسته يلو همرله با خاكينه) -
لمستفاده از غذلهائتهيه شده با تخممرغ للنولع كوكو. كتا
لمستفادد از غنلهائتهيه شده بالمنولع حبوبات|برخواز خورشرها لمشره. خوراكها لمبكوشتعدسى خورلكلوبي) -
مصرفلنولع خشکبار و مغزها (گردو يسته. بادلمو .....) بعنولزميا زوعده -
افزايش دريافت كروه ميوه ها و سبزی ها -۲
۱ سیزی هایی نظیر گوجه فرنگی؛ هویج و گل کلم و نواع میوه ها بهعنوان میان وعده
بیشتر از غنلهایتسهیه شده با سبزیه (لنولع شش سوبخورشها ولنیلع کوکو وکتلت-
صفحه 24:
توصیه های غذایی دوران بارداری
7 از شير کم چربی و پنیر کم نمک استفاده شود.
7 از کشک در انواع آش ها و غذاهای دیگر استفاده شود.
؟ انواع مغزها منلبع خوبی از پروتئین و روی هستند وحی توان به عنوان
میان وعده از نوع خام آنها که نمک کمتری دارد استفاده کرد.
از ملهی ۲ بار در هفته استفاده کنند زیرا ملهی در تکلمل سیستم عصبی و
افزایش قوای ذهنی جنین بسیار موثر است.
انجمن تغذیه کانادا مصرف ماهی بیش از دو بار در هفته در زنان باردار را
.به علت خطر آلودگی به جیوه مجاز نمی داند
صفحه 25:
نکات قابل توجه
۲مصرف روزانه بیش از ۵۰۰ میلی گرم کافئین :
” افزايش خطر سقط خودبخودى در سه ماهه اول
” و اوايل سه ماهه دوم حاملكى
"آشامیدن حداکثر۲ لیوان قهوه
۲ ویا حداکنر > لیوان نوشابه های حاوی کافئین در دوران بارداری مجاز استد
"در دوران بارداری کاهش وزن توصیه نمی شود
چون سموم ذخیره شده در بافت چربی
میتواند درجنین ایجاد علایم عصبی کند.
صفحه 26:
نکات قابل توحه
© نياز به ویتامین های محلول درچربی دردوران بارداری مشابه قبل از بارداریست
* مصرف مکمل ویتامین ۸ در دوران بارداری منجر به بروز نقایص عصبی در جنین ميشود.
۲ دریافت کولین در دوران بارداری ضروری است.
5 منابع کولین: جوانه گندم. سویء گوشت و زرده تخم مرغ
٩ مصرف ساخارین در دوران بارداری محدود نمی شود.
* یه جز در افراد میتلا فنیل کتونوری
صفحه 27:
5
5 0
جرد
فعالیت فیزیکی در دوران
بارداری
صفحه 28:
اثرات فعالیت فیزیکی
ارتقا سلامت مادر
٠ کاهش درد و تسهیل روند زایمان
کاهش خطر دیابت بارداری
٠ کاهش استرس های روحی
" ورزش مناسب
پیاده روی
نرمش سیک
Go
٠ ایروبیک در آب
Bo
٠ درحین ورزش دمای داخلی بدن نباید افزايش پیدا کند.
عدم استفاده از جکوزی و سونا
٠ ورزش در هوای مناسب
" دریافت کافی آب قبل» درحال ورزش و بعد از آن اهمیت دارد.
صفحه 29:
Figure 13-8
Guidelines for Physical Activity during Pregnancy
Pregrant women can enjoy the benefits of ahysical activity.
20
Doexercise regulary (most i
‘otal, days of the week)
Dont exercise vigorously ater
ان
‘Do warm up wih 5 o 10 minutes Deni exercise in hot, humid
flight activity, weather.
۱ 5قااا 0) 108 0 Dont exercise when sick wit
moderate physical activity fever.
‘Do col down with 510 10
minutes of slow activity and
gant stretching
Dont exercise while lying on your
back attr the ist trimester of
pregnancy osiznd moteriess
{or prolonged periods
Do drink water belo, ates, and
during exercise Don! exeicseit you experience
Do-at enough o support the نهم لق 0
200110041 56905 أ0 pregnancy
Don't patipate in acti that
plus evercise
may ham te abdomen or nuove
Do rest adequately jen, bouncy movements
Dont seuba dive.
مس
صفحه 30:
زنجیره بیماری های مزمن را بشکنیم
هر م نت به سالم
صفحه 31:
صفحه 32:
9
۱
روم تسده و ا
,برطرف می شود
* مصرف مكمل ويتامين 86 و زنجبيل به
کاهش حالت تهوع و استفراغ کمک میکند.
صفحه 33:
توصیه ها:
۱- صبحها قبل از بلند شدن از رختخواب یک تکه نان یا بیسکویت بخورند.
۲- از مصرف غذاهای چرب سرخ کرده و پرادویه یا هر غذایی که معده را تحریک می کند پرهیز کنند.
۳- از مایعات بین وعده های غذایی استفاده شود و نه همراه غذا.
۴- غذا را به آرامی صرف کنند و بعد از صرف غذا استراحت کنند.
۵ - به مدت طولانی گرسنه نمانند.
۶- از آنجایی که غذا و مایعات سرد بیش از نوع گرم آنها قابل تحمل می باشند.
ترجیحا مایعات و غناها را سرد میل کنند.
۷- از قرارگرفتن در معرض بوی آزاردهنده و تند غذاها اجتناب کنند.
۸- در طول روز به جای ۳ وعده غذا ۴-۵ وعده غذا در حجم کم میل کنند.
-٩ در زمان بروز ناراحتی معده همزمان با تهوع نیز می توان از يك تكه نان يا بيسكويت براى بهبود
این حالت استفاده کرد.
۰- در صورتی که حالت تهوع شدید مانع از غذاخوردن و در نتیجه کاهش وزن شده است با پزشک
مشورت ABS
صفحه 34:
پیکا (مصرف مواد باارزش تغذیه ای اندک يا بدون ارزش)
#بروز پیکا محدود به منطقه جغرافیایی, ناه جنس, فرهنگ یا وضعیت اجتماعی نیست.
»اغلب شامل خاک خوری (مصرف خاک یا گل)
* نشاسته خواری (مصرف مواد نشاسته ای غیرمغذی مثل پودر رختشویی)
مواد ایی دیگر که در دوران بارداری خورده می شوند:
یخ, SEIS کبریت سوخته, سنگ یا ماسه. زغال چوب. دوده. خاکستر سیگار»
قرص های آنتی اسید. شير منيزیم. جوش شیرین و دانه های قهوه
سبب شناسی پیکا به خوبی مشخص نیست:
"_مواد غیرخوراکی تبهوع و استفراغ را برطرف می کند.
" کمبود یک ماده مغذی ضروری مثل کلسیم يا آهن
سوءتغذیه یکی از ننایج پیکا می باشد
۰ مصرف بیش از حد نشاسته, موجب بروز چاقی می شود.
0 برخی مواد حاوی ترکیبات سمی مثل فلزات سنگین هستند
خی مى توانند با جذب مواد معدنی مثل آهن تداخل ایجاد کنند.
مصرف بیش از حد مواد غیرخوراکی مثل نشاسته یا گل می تواند موجب انسداد روده شود.
صفحه 35:
برگشت محتویات معده به مری در نیمه دوم بارداری
این وضعیت در 3 ماهه آخر بارداري شایع است که
عمدنا به علت افزايش حجم
و رشد جنین و فشار آن به معده و دستگاه گوارش
مادر ایجاد مي شود.
صفحه 36:
توصیه ها
8 بعد از صرف غذا با مایعات از دراز کشیدن پرهیز شود.
8 به تعویق انداختن ورزش به حداقل ۲ ساعت پس از صرف غذا
8 وعده های کوچک و متعدد
8 به جای ۳ وعده غذا ۵- ۴ وعده غذا در حجم کم میل کنند
8 آرامش در هنگام غذا خوردن؛ خوب جویدن و آهسته خوردن
پرهیز از مصرف چربی زياد
8 پرهیز از مصرف غذاهای پرادویه
@ برهیز از مصرف غذاهای نفاخ.
8 مصرف مایعات خارج از وعدههای اصلی
شیدن لباس های گشاد و راحت
© به جای مصرف دت. قهوه و چای از آب استفاده شود
صفحه 37:
پبوست:
در دوران بارداری به علت تاثير هورمون ها بر روده هاء
حرکات طبیعیآنهاکاهش یافته, سیب بروزیبوست می شود.
ما من ماه سوم ارجاة فى شو
قوصيه ها :
-١ در طول روز به مقدار زياد از مايعات
استفاده شود.
۲- از غذاهای پر
استفاده شود.
ببر مانند حبوبات» OME سبزی های خام و پخته؛ میوه های تازه و سالاد
۳- مصرف نان های سبوس دار توصیه می شود.
>- مصرف آلوی تازه یا به صورت برگه یا آب آلو توصیه می شود.
۵- بهتر است روزانه ورزش های سبکی مانند پیاده روی انجام شود.
7- همراه سالاد از روغن زيتون يا ساير روغن های مایع استفاده شود.
۷- حتی الامکان از ملین های دارویی استفاده نشود.
در وعده صبحانه مصرف نان و عسل
-٩ انجام ورزش های سبک و مرتب |
صفحه 38:
ol, های افزایش دریافت فیبر
۱- مصرف تانهای سبوس دار (نان سنگکه» نان جو ]
۲-مصرف روزانه سبزی خوردن و سالاد
ga) كلم. كوجه فرنكى, خيار.هويج فلفل دلمه اى سبز) همراه با غا
۳-مصرف میوه های تازه بعنوان میان وعده (استفاده از خود ميوه بجاى آب ميوه)
۴- استفاده از خشکبار (برگه زردآلوه کشمش و
و سبزی های تازه (هویج» گل کلم. خیار, گوجه فرنگی و ....) بعنوان ميان وعده
ه- استفاده بيشتر از انواع حبوبات (لوبياء عدسء ماش و نخود ) در انواع سوپ و آش
۶- استفاده از کاهو, گوجه فرنگی, جعفری و پیازه کلم, فلفل دلمه درانواع ساندویج
om) از سبزی ها در اکتر غذاها (ماکاروتی, باقلا پلوه کلم پلوه سبزى بلو )» ماست و
انواع سوب ها
صفحه 39:
ادم بارداری
ورم مختصر در ساق و قوزک پا
در نتیجه فشار رحم و محتویات آن روی ورید های لگنی
و مختل شدن باز گشت وریدی خون از پاها
توصیه ها:
محدودیت نمک و غذاهای شور» چیپس وترشیجات
GF ۵ بار در روز به پهلو دراز بکشد
( خون رسانی بهتر به اعضای لگنی , رحم و جنین و جلوگیری از پیشرفت ادم)
@“ و نشستن روی صندلی با پاهای آویزان
صفحه 40:
فشار خون با داری
OS TES Ere ec الت
: مسئول ۸۰۱۵ مرگ و میر مادران
ا تست
PS Bey se ae
۰ -< ۳ در ۲ مرتبه به فاصله حداقل ۶ ساعت
ل لل
ره( ۶۳
صفحه 41:
فشار خون بارداری
۶ محدودیت سدیم و استفاده از دیورتیکها سبب کاهش فشارخون نمی شود.
۶ محدودیت انرژی دریافتی نقشی در پیشگیری از فشارخون بارداری ندارد.
* مصرف مقدار کافی وینامین ۲ و ] در زنان در معرض خطر پره اکلامپسی»
میزان ابتلا به پره اکلامپسی را در مقایسه با دریافت دارونما کاهش داد.
۴ مکمل منیزیم
۶ برای پیشگیری و درمان پره اکلامپسی و اکلامپسی توصیه شده است.
۶ بین دریافت آب و کنترل فشار خون بارداری ارتباطی دیده نشده است.
صفحه 42:
دیابت بارداری
شروع در دوران بارداری معمولا در سه ماهه دوم یا سوم
در اثر هورمونهای مترشحه از جفت
درمان با رژیم غذایی
در صورت لزوم انسولین برای کنترل دقیق گلوکز خون
شیوع در تا ۵ درصد زنان باردار
عدم تحمل گذرا ولی قابل برگشت نسبت به گلوکز:
7 عود در حاملگی های بعدی
* .“اتا ادرصد بيماران در عرض ١٠سال به ديابت نوع امبنلا مى شوند.
تستهای غربالگری می بایست بین هفته های ۲-۲۸حاملگی انجام شود.
صفحه 43:
توصیه های تغذیه ای در دبابت بارداری:
* رژیم غذایی باید نیازهای سنی را تامین کند و متناسب با اهداف وزنی فرد باشد.
رژیم غذایی مناسب حاوی
sj! kcal/kg 35-30
۲۰ تا ۲۵ کل انرژی از پروتئین
۵۰ تا 2۰ کربوهیدرات
fhe GO
* محدود کردن کل کربوهیدرات دریافتی به ۳۵ تا ۸۴۰ انرژی
8 قادر است سملح کلوکز خون مادر را بهبود ببخشد.
"" دریافت مقدار کافی کربوهیدرات در هر روز ضروری است
از دريافت زياد شكر توصيه ميشود.
صفحه 44:
توصیه های تغذیه ای در دیابت بارداری:
زمان بندی غذاها و وعده های غذایی اهمیت ویژه دارد.
Ml به ویژه وعده قبل از خواب
# نباید هیچ وعده غذایی در این افراد حذف شود.
"ا انجام ورزشهای منظم آثروبیک شاید مفید باشند.
# انجام پیاده روی در بعد از غذا شاید در کتترل سطح قنه خون کمک کننده باشد.
De
:بطو رکلی
محدودیت متوسط انوژی (1800 کیلوکالری)
محدودیت کربوهیدرات در وعده صبحانه
افزایش پروتئین در میان وعده صبح
ورزش متو:
صفحه 45: