صفحه 1:
صفحه 2:
ری را
صنعت كشاورزي يكي از بخش هاي مهم وبا ارزش هر جامعه است ودرصد زيادي از
شاغلين دراين بخش فعاليت دارندوتقريبا" از مشاغل بايه جهت تامين غذااست.
ae) ا ل ا ل Be
به تبع عوامل زيان آور متعددي وارد اين بخش از محيط كار شده است.وهمين امر باعث
۱
Bes Sees BEY ee Ys me BN ea Seed eis eee
تعریف بهداشت كشاورزي :
بهداشت كشاورزي علمي است که با شناسائي ۰ ارزيابي وکنترل عوامل وشرایط زیان آور
بت ۱
امه و۱3۳
Lea! یا
ال 3
3- تعبین سطح سلامت شاغلین کشاورز
صفحه 3:
كشاورزي از ديدكاه بهداشت حرفه اي:
ا ا و(
كه درآن كاركاه كاركران تحت سربرستي كارفرما فعاليت دارند.
6 ا ا ال 2 2 ل Terr ho mn enerie]
كردد.
2007 ل SST NTS) Beene Eye
وكشت كلخانه اي
PPB Ye ا ل اا ا ل ا Ser eis
00000 ا ا ا Tee
2 1
معاينات اين كروه بايستي جهت سربرستان خانوار درهر روستا با هماهنكي خانه بهداشت
انجام كردد.
صفحه 4:
روشهاي ارتقاء سهم مشارکت كشاورزان در برنامه بهداشت كشاورزي
| ا eM WET oie Bie ۱
كشاورزي در خصوص اهداف برنامه
. هماهنگي با سازمان جهاد كشاورزي جیت جلب مشارکت تعاوني ها وتشکل هاي مرتبط
۱
©-تهيه » تدوين واجراي برنامه هاي آموزشي مدون براي كشاورزان واجراي آن از ظريق
ا ا اام ا ا ل ا ee
ا ا ا ا ا ا ا 0
3
- مشارکت شوراهاي اسلامي روستا ودهیاران در برنامه
- استفاده از سیستم تشویق براي کشاورزان فعال در امر بهسازي وبهداشت كشاورزي
Toe Eg ۱
كشاورزي
1 Tr eC Nps Ceo)
صفحه 5:
بازدید وبهسازي کارگاههاي كشاورزي
او ۱
وگلخانه ها
55-00-65
۱ ا ل Ec)
۱ IT OT
CELE Oy PE ORE NEUE MS Cpe Co WETTING ES)
۱ eee en evr ree
ا ا ا oe ge
فاضلاب و... ) بر اساس آیین نامه تسهیلات کارگاه ساخته شده باشد.
در ارتباط باكارگاههاي خانگي وسنتي کشاورزی( باغات بدون حصار مزارع »
دامداري خانگي و...) بهسازي از طریق آموزش وتوجیه کشاورزان صورت پذیرد .
صفحه 6:
حفظ سلامت شاغلین مر غداریها » دامداریها » شیلات و آبزیان ۰ کشت
گلخانه اي
0- ایجاد تسهیلات بهداشتي رفاهي براي شاغلین بخش كشاورزي مثل : رختکن وحمام »
اطاق استراحت وغذاخوري . تامین آب آشاميدني سالم بر اساس آیین نامه تاسیسات
(ere CS SEES Pee yen ered)
yen kerri S Rote a et are eo] م
2 انجام معاینات دوره اي در كارگاههاي مشمول
<- تشکیل کمیته حفاظت فني وبهداشت کار در كارگاههاي مشمول
Entre eee cS kore ا
صفحه 7:
عوامل زیان آور درمحیط کار كشاورزي
eye bone ae) ار
s) زر ترا[ را رک یا
٩ re Byer eo)
<6- عوامل زيان آور اركّونومي ( طرز كار نامناسب ٠ ابزار كار نامناسب وحمل بار )
سروصدا:
nr Pee ee Ter Serre oe ete ee Iss) 2 ل 1 3000 ال
ROCCE Se ete eet ere)
OSB Ne hess ea
کاهش شنوائي ودر تماسهاي طولاني مدت ایجاد سنگيني گوش -
- بالا رفتن فشار خون وضربان قلب
- ناراحتي هاي رواني مانند اثر بر خواب وروابط اجتماعي
ا رواني - هیجان - تحریک پذيري
-_كاهش راندمان كاري
- افزايش ريسك حوادث
صفحه 8:
کارگران در معرض :
- رانندگان تراکتور- کمپاین و...
Toe See or ee TS LL Tee Sg
-متصديان تلمبه خانه ها وموتورهاي آب
-كشاورزان در معرض ماشين آلات كشاورز
کر
و
.جدا كردن ويا محصور کردن عامل ایجاد صدا ( اطقلك براي تراکتور)
-كاهش ساعت تماس با صدا
POPE PATON PPE eee ep
ay sre re ere
ارتعاش :
ae ل ie کت
7
صفحه 9:
عوارض ناشي از ارتعاش :
320000000
006
۱ ess)
کارگران در معرض:
الا ل رس ل
تا و
کنترل ارتعاش :
RTE DD hen eee EPP er eo es
- تغيير صندلي ثابت تراكتور با بوشش نرم وقابل ارتجاع
استفاده از دستکش وکفش هاي مخصوص
اشعه مضر :
ا ا ل
PRs 0 0 pee
صفحه 10:
عوارض ناشي از اشعه :
- سوختگي پوست با درجات متفاوت
- آسیب به چشم
- ايجاد جين وجروك در صورت
- در تماس هاي طولاني مدت سرطان پوست
0
ا ل ا 2
Farts EP oe pence Pr
- استفاده از کلاه لبه دار ودستکش
- استفاده از سایبان در هنگام استراحت
- خودداري از كار درساعت 02-02 به دليل اينكه بيشترين اشعه مضر
دراين ساعت به زمين مي رسد
[0 reas ere
- استفاده از کرم هاي محافظ پوست
صفحه 11:
كرما :
ا ا ا ل 2
cis OE ۳
(eS Se Sess ae
(Car SPSS ew Ts SSS FP OS Tr ae
- اختلالات عصبي - رواني
خستگي گرماني (كارگراني که در حين كار عرق زيادي مي كنند )
كاركران در معرض:
- كشاورزان دامداران »جتكلبانان »ماهيكيران وجويانان
و گرما:
شش مناسب واستفاده از لباسهاي نخي وگشاد
ery as 2 0
- رعایت زمان استراحت وکار
ke ل
- خنك کردن بدن
صفحه 12:
سرما :
en) براي زندكي )© درجه سانتيكراد با رطوبت 600 درصد وجريان
ل نک
NEEDS ا ا ا
0 ا D ea DET)
عواررض ناشي از سرما :
B.D Peete re SB Bry |
رل وشن ل ل پرست »درگ درد
۱
سرمازدگي موضعي (یخ زدگي اندامهاي دست وپا وقطع عضو)
0
- کشاورزان »دامداران.ماهیگیران »جنگلبانان »چوپانان
HU Brera pty
PS ecnegen eye Es Ent)
غذا ونوشيدني كرم درمحيط كرم
چادرهاي مخصوص براي گرم شدن
اده
es er) ۱۳ »کلاه ودستکش مناسب وعدم پوشیدن کفش یا دستکش تنگ ولباس خیس
صفحه 13:
تا
در ضمن فعاليتهاي مختلف كشاورزي نظیر اره کردن »خردکردن » غریل کردن وغیره
نراتي ایجاد مي گردد که گرد و غبار نامیده مي شوند.
مثالهاي زيربرخي ازكردوغبارهايي هستند كه ممكن اسث كشاورزان درمعرض آنها
قرا ركي رند.
كودهار
كودهاغني ازموادنيترات معدني وآلي هستندكه به همراه فسفاتها وبتاسيم باعث پرورش
ورشدكياهان مي شوند.
[Vcr RVers
كردوغبارهاي كياهي: مانندكردوغبارينبه»تنباكوءجايءتوتونءقهوهكاكائوءنيشكر»سبوس
غلات
۱۳ رت ی te ee ees
وغیره علاوه برايجادآلرژي ممکن است بعلت آلودگي ميكروبي وياقارچي بيماري ريوي
ايجادنمايند.
صفحه 14:
سا ۲
۰ الم سر ۱
تب سرفه »کوتاه شدن نفس دراثرمواجهه باگردوغبار پونجه
- احساس سوزش وخارش د ركلو وبيني
سرفه وحملات شبيه آسم دراثر مواجهه با كر دوغبارينيه
0
ا ا PAY
ال 20
3 كاركران ۱3 rary مرغداريها
کارگران انبارهاي غلات وعلوفه ویونجه
5 ا Ye DS Wee
صفحه 15:
راههاي كنترل كردوغبان:
> ار زرم ora ترس بر
اا ۱[
اا ۳
ESC See aero م
كازوبخار :
كازوبخارجزو عوامل زيان آور شيميائي بوده » بعضي از انواع ممكن داراي رنئك مشخص
ويا بوي خاض باشنامائئد كاز سولقيد هيدرو زن در امكازن فاسلاب ويا كاز كار ,أممكن
Eton بر 2
كاركردن با ماشين هاي كشاورزي نظير تراكتور ايجاد ميكردد.
arte
سم ماده یا موادي است که داراي منشاء گياهي ۰ حيواني ویا شيميائي بوده که از راههاي
۱ (PDF Saree warp kee o)
صفحه 16:
كاركران در معرض كازوبخار وسموم :
ا 0
- کارگرانیکه درامر نگهداري سموم وکود شيميايي فعالیت مي کنند
(چ تا VED MRE eB
باخناق
0
OEE SSB:
انواع خاص بيماريهاي ريوي
eer) ارت
درجه شدت عوامل زیان اوربه عوامل زيربستگي دارد:
* راه ورودبه بدن
نوع ماده شيميايي
۱
صفحه 17:
۳
جكونه از خطر سموم در امان
صفحه 18:
راههای ورود سموم به بدن
= ند
" ©- يوست
۴ 3 خوراکی
صفحه 19:
ere نگهداری
" - دور از دسترس اطفال
" 2 هیچوقت آن را در محل زندگی (آشپزخانه » اطاقها )
را
ور
Rey eter yore Jeri BE nie
62 بعد ازهر بار مصرف در آن را ببنديم.
" ©- زنان بارريدارء اطفال وافراد مسن نبايد با سموم كار
oe
صفحه 20:
ميزبانها
" يرندكان وحشى » مرغ وخروسء بوقلمون» يرندكان زينتى»
ES pe ear) oe
صفحه 21:
در چه شرایطی باید سم را مصرف کنیم
سم به هیچ وجه نباید با بدن تماس پیداکند: دستکش ۰ عینک
مخصوص که کناره های آن بسته است » ماسک یا پارچه
)7 ا ا ا ال
موقع سم ياشى خوردن آب وغذا ممنوع است.
اگر سم به چشم پاشیده شد فورأً با آب فراوان شسته شود.
اگر.روی بدن ريخته شد محل را با آب وصابون بشویید.
انجام سمياشى در ساعات صبح و يشت به باد انجام شود.
صفحه 22:
مطالب نوشته شده روی بسته ها وقوطی های سموم
ا 0601
" نسبت حل كردن سم با آب يا نفت
انك ا راقن
" دوره كارنس
عوارض ايجاد شده در اثر مسموميت واقدامات انجام شده تا
رسیدن به پزشک
صفحه 23:
را
و نبايد داخل آب
جارى ريخته شود.
" لباس ها و وسايل كار در يايان شسته شود.
" قوطى يا ظرف خالى را همين طور رها نكنيم.
صفحه 24:
مسموم كيست: وارد شدن سم به بدن از يكى از راهها.
علائم مسموميت بسته به نوع سم » مقدار آن و مدت زمان
كذشته از مسموميت متفاوت است. اما به طور كلى سركيجه
» حالت تهوع واستفراغ » دل درد » عرق كردن » رنقك
پریدگی و خواب آلودگی وجود دارد.
#انواع مسموميت: حاد ومزمن
صفحه 25:
کمکهای اولیه
۱ زا CDE ال بر NO ree
۳
- خواندن برچسب روی ظرف سم
©- خارج نمودن مسموم از محل سمياشى ونكهدارى در هواى آزاد
<6- خارج كردن لباسهاى آلوده به سم
©- شستن محل های آلوده به سم با آب وصابون
00 ere ee)
> اگر سم داخل چشم ریخت ۰ شستن با آب فراوان حدود 0)دقیقه
© اكر سم به تازكى خورده شده » وادار به استفراغ (تحريك ته حلق »
BERS ا كم
ددس و ونان رت
(00- ارجاع به مركز بهداشتى درمانى (قوطى سم نيز فرستاده شود)
صفحه 26:
راههاي كنترل وبيشكيري سموم:
60 eee ke conn cere)
-استفاده از سموم با غلظت تجویز شده
-استفاده از وسايل حفاظت فردي
-عدم سمياشي درهنكام باد وهواي بسيار كرم
تیربک رد بل
Se EB Ve ea ما
-عدم استعمال دخانیات در هنگام سمپاشي
"خودداري از خوردن وآشامیدن درهنگام سمپاشي
صفحه 27:
كاركران در معرض قارجها :
"كشاورزاني که درانبارهاي علوفه ویونجه فعالیت مي كنند
فا NOONE SET
ty BE eee Ss ا لت
pees
ins ودامداران
-كشاورزاني كه درامر كود ياشي فعاليت مي كنند
“كشاورزان ودامداراني كه دراصطبل ها كار ميكنند
راههاي كنترل وبيشكيري قارجها :
"رعايت بهداشت فردي
ere ا ل ل ات م
-استفاده از وسایل حفاظت فردي
استحمام مرتب
صفحه 28:
مشاغل در معربض ویروسها :
کشاورزان
:دامداران ودامپزشکان
-كاركران مرغداري ها
راههاي كنترل وبيشكيري از ويروسها:
-رعايت بهداشت فريدي ومراقبت هاي بهداشتي به هنكام كار
استفاده از وسایل حفاظت فردي مناسب
"معدوم نمودن دام بیمار
-عدم تماس با پرندگان
oer cS ار
صفحه 29:
كاركران درمعرض باكتريها:
كشاورزان
:دامداران ودامپزشکان
کارگران مرغداریها
راههاي کنترل وپيشگيري از باکتریها :
00 Css
-ضدعفوني اماكن آلوده به فضولات وترشحات حيوانات بيمار
-جداسازي حيوانات آلوده
-آموزش بهداشت به افراد درمرض خطر وآشنا نمودن آنها با بيماري
گندزدايي مرتب اصطبل
ONO Se Te STS Bre
صفحه 30:
كاركران در معرض انكلها:
:شاليكاران
كشاورزاني كه با آب وخاك آلوده وكودهاي حيواني سروكار دارند
tas Baroy ons 0
"کارگران مرغداریها واصطبل داران
راههاي كنترل وييشكيري از انكلها:
-احداث توالتهاي بهداشتي بخصوص درمزارع بزرك
ee een ern
BYES fee eer ey ا ی
Peete eres ene
صفحه 31:
عوامل زيان آور اركونومي :
er Ss
-- ابزار آلات نامناسب
حمل بار
كاركران در معرض :
شالیکاران
بط
باغبانان
“رانتدكان تراكتوروكمباين وماشين آلات كشاورزي
-كاركران جوب بري
-مرغداريها
"دامداران
صفحه 32:
تعریف ارگونومي < ( علم راحتي )
BSCS NST eas eet) Spee Laer peer Poe ES)
BES RG yey \LS Miya PEED PED Yow PsP o ee
به گونه اي پیشنهاد مي کند که راحتي » دسترسي ءايمني وبازدهي را
۱ ID ED VPS NLCa) Lae D Ee EAD DLE
By) ee ys ert eee POO SME E SPICES) VWS't LPO ED)
طراحي مناسب محيط كار وزندكي مي باشيد.
صفحه 33:
00 e Dw LOPS eR Pee ee Si
* - تناسب فرد با شغل ( انتخاب افراد از نظر توانايي آنها براي
انجام وظایف)
" ه- تناسب شغل با فرد(تجهيزات » وظايف و تشكيلات طوري
LE PP ا ات
* هدف اركونومي :
* - تقلیل فشارهاي کار» خستگي وفرسودگي که در اثر کارکردن
Rye yee ew)
" - تطبيق وتغيير دستكاهها با وضع صحيح بدن
۱ 0
صفحه 34:
ييشكيري از اختلالات اسكلتي - عضلاني :
- خوددارى از حركات يكنواخت وتكرارى
پا
- کاهش ساعت کاری
- استفاده از ابزار آلات مناسب با دسته هايى كه خمش مناسب دارد
- مراقبت هاى يزشكى
- خوددارى از خم شدن هاى مكرير و زانوزدن هاى مكرر
Be Se Tere پآ
خودداری از. چرخاندن وانحراف بیش از حد مچ دستها
صفحه 35: