صفحه 1:
صفحه 2:
وظایف بهداشت محيط
a بر كيفيت آب آشاميدني از نقطه آبكير تا نقطه
2S وف ؛ از فظر باکتریولوزيك و شیمیایی" 1
2 کنترل دفع بهداشتي فاضلاب
۵ عظارت بر دفح فتحیح زبالة
" نظارت بر اماکن تهیه و توزیع مواد غذايي _
" نظارت بر اماکن عمومي ( مساجد » حمام , آرایشگاهها و
ارت بر بهقاشت.معيفا مدارس. .و مهة كودكها
نا نظارت بر بهداشت محيط بيمارستانها و مراكز بهداشتي درماني
لآ نظارت بر بهداشت مسكن
" مبارزه و کنترل حشرات و جوندگان با اولویت بندي بهسازي
" نظارت بر بهداشت خوابگاهها و سربازخانه ها و زندانها
| اجراي عملیات بهسازي محیط روستاها طبق دستورالعمل
" تشکیل جلسات کارگروه بهداشت ؛ درمان و تامین اجتماعي و
| اجراي برنامه هاي مبارزه با دخانیات
کنترل آلودگی هوا در محیطهای کوچك
" جمع آوري اطلاعات و آمار و تحلیل آنها
صفحه 3:
بهداشت محبط
مدارس
صفحه 4:
اجراي بهداشت محیط در مدارس
رورت نازه هرا که
* کثرت و انبوهی جمعیت در بر گیرنده خدمات که حدود
چند میلیون دانش آموز در حسال حاضر در کشسور خود
داریسم.
آسیسب بذیری اراد تحست پوشسش برنامه بالا اسست.
*بهداشت محیط مدرسه بر سلامت روان دانش آموزان تاثير
گذار است.
صفحه 5:
= مب تفس
ست نورتهويه
دما
> يروصدا
حص امكانات ايمنسى
سابل دبشكد مقابله با حوادث ورخدادها
= ومائل بيشكيرى و حوادث ور ی
۳ نظافت و باکیسزگی آموزشگاه.
سیستم جمع آوری و دفع بهداشتی زباله و فاضلاب
= تجهیزات استاندارد و ..
صفحه 6:
کارخانجات صنعتي. شیم
محل دفن زباله و فاضلاب ٠: شهري
wee وعداو دباغ خانه.
ارگاه.
کوره آجر پزي و محل انباشت کود
بیمارستان. تیمارستان . كو
زندان .,خطوط رآه آهن. ieee.
حریم كابلهاي فشار قوي.
خطوط Zale ۱
oa بنزین. پست زميني “
و محل عرضه انبارهاي
3 و منفجره و تركيبات
صفحه 7:
حداقل فاصله نا
درصورت اجتناب
مدرسه درنزديك
بایدحد اقل
0 متر با مراکز ذکر
شده فاصله داشته
باشد.
صفحه 8:
معیار مساحت مناسب جهت احدات مدرسه
تعداد طبقات: ابتدايي as حتي الامكان دو طبقه دييرستان و
هنرستان حداکثر چ
متناسب با تعداد دانش آموزان
مدارس ابتدايي حداقل 2000 متر براي 100 نفر دانش آموز به اضافه هزار
sly eyo pio هر 100 نفر محصل اضافي
مدارس راهنمايي و متوسطه حداقل 4000 متر مریع براي 100 نفر دانش
آموز به اضافه 1000 متر مربع براي 100 نفر محصل اضافي
متناسب با دوره :ابتدايي , راهنمايي. متوسطه
متناسب Bib 201 معاونت تربیت بدني و تندرستي وضوابط سازمان نوسازي
توسعه و تجهیز مدارس و استاندارد ملي 2086 موسسه استاندارد و
تجقیقات: صنعتن: انراق
صفحه 9:
؟ييش بيني حداقل
نيم متر فضاي
سبز به ازاي هر
دانش اموز.
*محوطه مدرسه
بايد با آسفالت يا |
پتون مفروش
گردد.
صفحه 10:
)30 ۳/۷
ضاي كلاس
#حدلقل
سطح برای هر داننش
آموز
#حداقل ارتفاع سقف
#حداکثر ابصاد قابل .
قبول كلاس
طول و ۷ متر عسرض
صفحه 11:
دبوارهاي گلاس A
کاس لا خشک
#بسسدون درز
سراف
»حداقل تا ارتفاع ينجره ها 7
مفروش از سنك مناسب
*رنک آمیزی شده مطابق با
جدول رنگ آمیزی فضاهای
موزشی.
“تمهيدات لازم جهت عدم
انتقال صوت به كلاس مجاور
صفحه 12:
شرایط کف گلاسها و راهروها و پله ها
مسقاوم
مسطح
قابسل شستشو
غیسر لفسزنده
صفحه 13:
شرايط سقف كلاسها
صطاف ۱
بدون درز و شكاف
3
به رنسک رون
صفحه 14:
تا مر
#دارای نسسور کافی
“در معرض دید کامل
دانسش آمسوزان
“با رنك سبسز غير براق
©“فاصله از اولين رديف
دانش آموزان حد اقل
متر
صفحه 15:
۰ ۱ + 0
سیستم گر مایسشی كلاسها و ابسمنی
6درجه جزارت مناسبین 21218
درجه سأانتي گراداست: ۰
* رطوبت 60-50 درصد
* وسايل كرمايشي:
* بخاريهاي كازي استاندارد ياشند 11
وكازهاي توليدي به خارج آز كلاس
هدايت شوند و فضاي كلاس را
يكنواخت كرم نمايد و خطر اتش
سوزي وجود نداشته باشد.
#وسايل اعلام و أطشاء حرق
موجود باشد.
* مدرسه بايستي داراي راههاي 0
ورودي و خروجي اضطراري
مشخص شده با رنگ سبز باشد و
جداقل:جو زاه فزاز بزاي مواقع
اضطراري پیش بيني شود.
$
صفحه 16:
* حداکثر ارتفاع پله 18 سانتي متر
و حداقل عرض پله 30 سانتي
متر وحداقل طول پله 1.3متر
* تجهيز درب و پنجره هاي مشرف ۲۲
به فضاي خارج به تور سيمي.
© تجهیز پنجره هاي طبقات فوقاني
به تردضاستت با كعبت
* انتقال کلاس دانش آموزان
خردسال به طبقات پایین تر
* ايجاد بالکن و تراس مرتبط با
کلاس ممنوع است.
صفحه 17:
Lay! ys آبخوری
* کت آنجوری بانسيي فابل نستسو
و داراي شیب مناسب و کافي به
طرف مجراي فاضلاب باشد.
7 دیوار لبه و اطراف آيخوري از جنس
قابل بستستتيشتوبا نشد
* رای سبرسناسبا آبرسردکن
باشد. ارتفاع آبخوري متناسب با
سن دانش آموزان بين 75 تا
0 سانتي متر باشد.
براي هر 45 فر حد اقل بك بذ
آبخوري بايستي بيش بيني شود.
<
صفحه 18:
صفحه 19:
شرایط بهداشتی توالتها..
* به ازای هر ۴۰ نفر حد اقل یک چشمه توالت بایستی در نظر گرفته شود.
ساخت سرویس های بهداشتی بایستی بر اساس آیین نامه ماده ۱۳
قانون مواد خوراکی آشامیدنی و بهداشتی وضوابط و معبارهای طراحی فضاهای آموزشی و پرورشی سازمان نوسازی
بلشد
صفحه 20:
شرایط بهداشتی دستضویها
*به ازای هسر ۶۰ نفر یک ۱
شير دستشويى لازم
است.
#ارتفاع دستشوییها متناسب
با سن دانسش آمسوزان
در دورههای مختلف
۵ الی ۷۰ سانتی متر از
سطح زمین باشد.
صفحه 21:
استفاده ازصابون مایع در
دستشوییها فسروری
بسوده که بسهتسر است
توسط مسخزن ابست
صابون مابع و
لولهكشى روى
دستشوبيها انجام شود.
صفحه 22:
eas ۰ ۰
نحوه دفع فاضلاب مدرسه
*#بر اساس استافدارد هسای موجود طراحی و اجرا شود
*در مناطسق فاقسه سیستسم فاضلاب از چاه جاذب و با
سيتيك تانک استفاده شسود.
*حجم سپتیک تانسک يا چاه جاذب بایستی بسا توجه به
ظرفیت مدرسه محساسبه و تعسین گردد.
صفحه 23:
فور كلاسها 0
“*حتي الامكان در كلاسها از
نور طبيعي استفاده شود
وپنجره ها سمت چپ كلاس
و حدودا يك پنجم سطح
كلاس قرار كيرد.
#نور مصنوعي باید داراي
حداقل شدت روشنايي
برابر 300الي 500 لوکس
باشد و خيرگي ایجادنکند.
صفحه 24:
باتوجه به اینکه دانش آموزان درسنین مدرسه
علاومبیر سه:وغده غذايین اصلنبه میان
وعده نیز نیاز دارند ودربیشتر مواقع اين
نیازرا از طریق موادغذايي موجود درتعاوني
يا بوفه مدرسه تامین مي کنند.ازاین رو
ضرورت دارد علاوه. بر ارائة آموزشهاي
بهداشتي و تغذیه اي . توجه ویژه اي به مواد
غذايي عرضه شده نحوه تهیه وتوزیع ,مکان
عرضه وفروشنده معطوف گردد. واين امر
زماني امکان پذیر مي باشد که gully +
کازگتان»مدرسه و داتش: آنوران قعالانه
مشارکت داشته باشند و مسئولیت نظارت
بر روند کمي وكيفي تغذیه درمدارس را
رليرت تكو اين ان سورت قد قطعا
در حفظ سلامت داتش آموزان موثر خواهد
بود.
صفحه 25:
6 Tommy 7 ssh الزامی در در بودن و های ur
وجود بوفه نه تنها لام بلکه ضروري است و در plas 7
مدارس دنیا اين مکان وجود دارد. ضرورت آن بیشتر در
مدارس ابتدايي و راهنمايي به چشم مي خورد چون اکثر
كودكان با صبحانه ناكافي راهي كلاس هاي درس مي
شوند, بنابراين ذخاير قندي شان كاهش مي يابد و مغز
كارايي خود را از دست مي دهدٍ و در يادگيري مفاهیم
مي شوند. اين موضوع یعنی خوردن صبحانه بسیار حایز
آهمیت است و باید در خانواده ها نهادینه شودچون
کودکان ساعات مهم و اولیه روز را در مدرسه مي
گذرانند, wisi در این ساعت ها هم باید مورد توجه وبژه
قرار گیرد.
صفحه 26:
ویژگیهای یک بوفه بهداشتی در مدرسه ظ
.1 کارکنان بوقه باید کارت بهداشتي داشته باشند و
2 گواهینامه بهداشت عمومي را از آموزشگاههاي
بهداشت اصناف دریافت کنندو نکات بهداشت فردي را رعا
کنند .
4 درمكاني واقع شده باشد که دانش آموزان به راحتي به آن
دسترسي داشته باشند.
5 درمعرض دید وکنترل مسئولان واحدآموزشي باشد
> از محل جمع آوري زباله و سرویس هاي بهداشتي فاصله
داشته باشد.
درو پنجره سالم داشته باشد.
کف وديوارهاي آن قابل شستشو و بدون درز و شکاف باشد
درو پنجره آن به توري مجهز باشد.
سطل زیاله قابل شستشو و مجهز به کیسه زباله داشته
باشد.
3 به پیشخوان ومبزار سالم باروكش قابل شستشو مجهز
10
7 قفسه بندي جهت چیدن مواد غذايي وکمد براي قراردادن
سایر وسایل داشته باشند
13 درحد امکان یخچال داشته باشد.
4 آب سالم و بهداشتي داشته باشد.
صفحه 27:
موادغذایی قابل عرضه
“مجاز: شماره بهره برداری و ساخت» سری
ساخت, نام و نشانی کارخانه,علامت
استاندارد , تاریخ تولید و انقضا
#ساندویچ دارای پروانه ساخت معتبر( aS بهداشتی,
پروانه بهداشتی, شماره پروانه ثبت, پروانه تاسیس,
پروانه بهره برداری
صفحه 28:
جدول موادغذایی hls
خشکبان خَرما و | اشامل : ته رادم sae ناد مرميتي : ناذا مهتدة ١ فندق
انواع مغزها ,نخودجي , توت خشك ٠ انجير: Low Jal.
رها اس نم أنواع قروه SUES
lures Sea Ne 1 وه ياه امك ل را اتج
هاي آن بسته بندي شده)
3 نوشيدني آب ميوه هاي طبيعي و دوغ بدون كاز (ياستوريزه و استريليزه)
لا imal آنه معدني
aoe a شامل سينا ١ تارك ٠ رتقال امور تسق شده و
ضدعفوني شده و وکیوم شده در بسته بندي يك نفره
5 بيسكويت , كيك انواع بيسكويت , كيك و كلوجه ترجيحاً از انواع غني
و كلوجه شده .سبوس دار و تهيه شده با روغن داراي اسيدجرب
باترانس زیر10 درصد
6 . لقمه سالم شامل : نان و پنیر و گردو , نان و پنیر و خیار , نان و پنیر
وگوجه فرنگي , نان و کره و عسل , نان و تخم مرغ پخته
صفحه 29:
+ مواد غذايي غير قابل
عرضه
*کالباس
*بسکویت های کرمدار
*خوراکیهای با فساد و آلودگی زیاد: سالاد الویه
© خوراكيهاى زياد سرخ شده
* محصولات غذايى بدون بسته بندى
*؟محصولات بسته بندی فاقد مشخصات ذكر شده
؟محصولات غذایی وارداتی فاقد مجوز ورود
»انوع يفكها , چرس SEAT ,توناناة., [دا مهن
. همچنین محصولات غذايي بدون بسته
بندي ويا تي که فاقد پروانه ساخت
وكدبهداشتي ل أن مسر ١ اقح 1 البو تدس
صفحه 30:
av
سیر مدارس
Nee پاستوریزه؛ -
فقط به تعداد مصرف یک روز ( نگهداری تا زمان مصرف د -
=e یخچال)
كنترل تاريخ انقضا -
استفاده از نى (يوش مناسب و يروانه ساخت)يا ليوان -
بهداشتى اختصاصى
عدم بازكردن بسته شير با وسايل آلوده -
-عدم مصرف شیر دارای بو و رنگ نامناسب, بریدگی ودلمه
شدن و بادکردگی غیرطبیعی
ریختن در سطل زباله پس از مصرف -
شستن دست با آب و صابون قبل از مصرف -
*استرلیزه: مصرف 1 تا 2 هفته , حداکثر یک ماه
جلوگیری از آسیب فیزیکی به بسته هاى نز
وجود انبار مناسب در صورت ذخیره
صفحه 31:
ستاك فوریت های سلامت محیط
٠.
ذر صورت مشاهده هر كونه تخلف بهدا
در خصوص مسایل بهداشت محیط. بهداشت
بهداشت آب. بهداشت مواد غذایی و وضعیت بهدا:
محل های کسب. می توانید با شماره ۸ ۱۶۷
ستاد فوریتهایسلامت محیط کشور و یا با
۵۳۴۷۰۰۲۲ - ۰۳۶۱ ستاد قوریتهای سلامت محیط ..
صفحه 32:
اهمه باه درا تسبح همعاري)
دست در دست هم دهیم به مهر
ميهن خويش را كنيم آباد
صفحه 33:
اه
51 دام
الهس بيه نسي
ed
Raed a ۳