صفحه 1:

صفحه 2:
بحران بحران پدیده ایست که بدنبال وقوع يك اتفاق ويا تغيير ناگهلني . دگر گوني شرایط محيطي . حوادث . اپيدمي ها . مناقشات سياسي در گيريهاي ملي و بین المللي و ... حادث میگردد و تلفات و مشکلات قابل توجهي براي يك جامعه بوجود میآورد که مقابله با اثرات ‎ot‏ در حد توانايي هاي معمولء آن جامعه نیست

صفحه 3:
برنامه بهداشت محیط زباله دفن احساد سلامت غذا بهداشت محیط آلودگی هوا پناهگاه

صفحه 4:
طبق گزارش سازمان جهاني بهداشت يك سوم بار بیماریها ناشي از عوامل محيطي است. و کنترل هر عامل محيطي که بو سلامت انسان تأثير كذار باشد از یل آب .هو غذا . جانوران موذی . مواد زائد جامد) فاضلاب .و .. قالب خدمات بهداشت محیط قرار مي گیرد. هر گونه توسعه در بخشهاي مختلف اقتصادي. اجتماعي, كشاورزي و ... , باعث پيچيد گي فرآيندهاي مخرب محيطي و نهایتاً خدمات بهداشت ت محیط را با چالش هاي جدي روبرو مي کند .

صفحه 5:
بلايا علیرغم پيشرفتهاي علمي زیاد متأسفانه بشر هنوز موفق به پیش بيني صحیح و دقیق بروز بلایا و حوادث عمده نشده است. بلایا و حوادث عمده شاسل : (سیل لاه وهای ««صاعقه باش سطوزي - هجوم حیوانات 9 حشرات 9 حوادث شيميايي و پرئوزائی و ...) مي باشد.

صفحه 6:
پیامدهای بلابا ” تلفات جاني (انسان و دام) - آلود گي محیط #مجروح شدن تعداد كثيري از مردم **تخریب سیستم هاي آبرساني و دفع بهداشتي فاضلاب - بروز اختلال در تأمين و توزیع ‎vl‏ آشاميدني 9 جمع آوري دفع فاضلاب ”“بروز اختلال در سيستم جمع آوري و دفع زباله حوادث شيميايي - آتش سوزیها - بروز حوادث هسته اي (اتمي - رادیواکتیو)

صفحه 7:
© ادامه پیامدهای... "4 تخريب اماكن مسكوني و تجاري - آموزشي - خدماتي - افزايش نياز به خدمات غیر محلي کاهش توان ارائه خدمت در مناطق اعزام كننده "> بروز بيماريهاي فصلي - افزايش بيماران - تلفات جاني * بروز بيماريهاي واكيردار - بروز اييدميها - افزايش بيماريهاي ثانويه - تلفات جاني ثانويه ** بروز بيماريهاي رواني - افزايش ناتواني ها - افزايش نيازهاي مراقبتي "4 تخريب منابع غذايي - نياز به تأمين مواد غذايي از خارج از منطقه آسيب ديده - بروز اشكال در نكهداري و توزيع مواد غذايي اهدايي ”> بروز اختلالات امنيتى - افزايش ناتوانى ها

صفحه 8:
نيازهاي اساس ی آسیب دی دگان ۵ دسترسي به آب آشاميدني سالم و سیستم دفع بهداشتي فاضلاب وزباله ‎١‏ ۱ 2 دسترسي به تأسیسات بهداشتي (توالت- حمام- رختشویخانه و ...) 8 بهره مندي از مسکن و سرپناه مناسب (ايمني و بهداشت) 4 دسترسي به مواد ‎gle‏ سالم 5 خدمات پيشگيري از بیماریها 6 _ آگاهيهاي بهداشتي (بهداشت محیط - بهداشت فردي - بهداشت اجتماعي و رواني) خدمات بهداشت محیط اساسي ترین اقدام براي رفع نيازهاي اساس ي [سیب دی دگان

صفحه 9:
ن خدمات بهداشت محیط برنامه ریزان برنامه هاي بهداشت محیط : مدیران - کارشناسان با تجربه - کارشناسان اجرايي در بهداشت محیط (سطوح كشوري و استاني) مجریان برنامه هاي بهداشت محیط : کارشناسان - کاردانان - تکنسین ها - بهورزها (سطوح شهرستاني) ناظرین برنامه هاي بهداشت محیط : کارشناسان با تجربه (سطوح كشوري و استاني) ارگانهاي برون بخشي (شرکت هاي آسب و فاضلاب . شهرداري . استانداري, فرمانداري , جهاد كشاورزي . رسانه ها . سازمانهای غيردولتي ‏ ۱60 یونیسف ‎HO-‏ ۷۷-نيروهاي خارجی )

صفحه 10:
RwWN eH نحوه و چگونگي ارائه خدمت : چپا رمرحله مشخص براي انجام خدمت در نظر گرفته شده است مرحله پيشگيري مرحله آماد گی مرحله مقابله مرحله بازسازي

صفحه 11:
هماهنگی و همکاری در ایمن سازی سیستم های تأمین آب آشامیدنی - شبکه های جمع آوری و دفع فاضلاب همکاری در ایجاد تأسیسات بهداشتی ایمن از قبیل حمام . توالت روت بررسی و شناسائی پتانسیل حوادث شیمیائی . پر توزائی و همکاری در ایمن سازی تأسیسات ذیربط برای شرایط اضطرار پیش بینی سایتهای ایمن برای نگهداری امکانات و ابزار و تدار کات خدمات بهداشت محیط

صفحه 12:
a (2 «3 (4 6 «6 (7 2- مرحله آمادگي تهیه و تدوین برنامه مدیرریت بهداشت محیط در بلایا و تعیین مسئولین ذیبط آموزش رده های اجرایی ببرای کسب آمادگی آموزش عمومی مردمی جهت ارتقاء!آ گاهی ها ی مردمی بررای حفظ سلامته خود در بلایا جلب مشا ‎OS‏ ارگانهای رون بخشى آموزش نیرروهای بررون بخشی سازماندهی نیم‌وهای عملیاتی تهیه فلوچارت تیم های اجرایی و نحوه ارتباطات

صفحه 13:
de eR B® ® 5 تعيين و تبيين وظايف تيم ها و رده هاى اجرايى تهيه وتدوين برنامه ارزشيابى هماهنمگی با مدیرریت های بحرران كشور تدارک امکانات لازع بای اجرای ‎sabes‏ ‎pled!‏ مانور در پریودهای زمانی تعیین شده ‏بررسی نقاط ضعف و قوت مانور ‏سازماندهی مجدد نیرروها - امکانات و تدا رکات بر اساس نتایج مانور ثبت تغييرات انجام شده و نتیجه ارزشیایی مانور

صفحه 14:
فراخواني نيروهاي موظف و استقرا ر آنها در محل حادثه انجام برنامه ارزيابي ‎Co‏ وضعيت موجود در منطقه آسیب دیده بنحویکه حداکثر تا 48 ساعت تعد كزارش وضعيت موجود و چگونگي نیازها اعلام گردد. انجام تغییرات لازم بر اساس گزارش ارزيابي ‎Ce‏

صفحه 15:
4 6 6 7 (8 ادامه مرمله مقابله اجراي برنامه هاي كنترلي بهداشت محیط (انتقال اجساد و نظارت بر دفن بهداشتی آنها - آب و فاضلاب - زباله - و غذايي - تاسیسات بهداشتي «توالت - حمام - ختشويخلنه ....» - گندزدايي - سمپاشي - محلهاي اسکان موقت - بهداشت خانوارها ثبت اطلاعات و آمارء كزارش دهي بر اسا س يريودهاي زماني از پیش بيني شده 1 1 انجام برنامه ارزشيلبي واجراي تغییرات موردلزوم در برنامه هماهنگي با سایر بخشهاي بهداشت و درمان هماهنگي با ارگان هاي ذیربط بین بخشي

صفحه 16:
4- مرحله با زسازی 1( برقراري سیستم هاي دب آشاميدني فاضلاب » زباله , تأسیسات بهداشتی تي (حمام و توالت) 2 جمع آوري امکانات و تجهیزات غیر ‎SG‏ ‏استفاده و احياي انها براي بهره برداري های بعدی 3( بررسي وضعیت موجود بهداشت محیط اسکان موقت و شناس‌ايي و کنترل محلهاي آلوده با هماهنكي بخشهاي ذيربط

صفحه 17:
© ادامه مرحله بازسازی محلهاي آلوده با هماهنكي بخشهاي ذيربط ارزشيلبي نظام جاري مدیریت خدمات بهداشت شت محیط و اصلاح و بازسازي آن ارزيابي شاخصهاي بهداشت محيط و جاري كردن نظام مديريت معمول بهداشت محيط هماهنكي با اركانهاي مسئول در امر بازسازي در جهت اعمال ضوابط بهداشت شت محيطي براي اسکان دائم اجراي عملیات بهداشت محیط در زمان ساخت تأسیسات براي اسکان دائم و پس از آن

صفحه 18:
نظام ثبت اطلاعات - گزارش دهی شامل ؛ - بازديد از منابع آب - بازدید از مخازن آسب (تانكرهاي سیار - مخازن ثابت) موارد كلرسنجي از شبكه - تاتكرهاي سيار - مخازن ‎col‏ = ظروف نگهداري ‎ol‏ خانوارها بر اساس مطلوب و نامطلوب و صفر

صفحه 19:
ادامه نظام ثبت .. - موارد آزمایش آب (باكتريولوژيك - شيميايي) بر اساس مطلوب - نامطلوب - میزان مواد غذايي معدوم شده - موارد بازدید از مراکز تهیه و توزیع مواد غذايي و اماکن عمومي - موارد بازدید از مراکز بهداشتی تي درماني - موارد بازدید | زمحلهاي تجمع | زباله - تعداد توالت هاي احداث شده - تعداد توالت هاي بازسازي شده - موارد بازدید | زتأسیسات بهداشتي (توالست و حمام ... ) و گندزدايي آنها

صفحه 20:
> ادامه نظام - میزان سطوح گندزدايي شده به متر مربع - میزان سطوح سمپاشي شده بدمترمريع - مقدار مواد كندزدايى مصرفي - مقدار سموم مصرفي براي حشرات و جوندگان - مقدار پرکلرین مصرفي براي گندزدايي آب و سایر مصارف - تعداد كلاسهاي آموزشي تشکیل شده و تعداد افراد آموزش دیده - تعداد موارد آموزشهاي چهره به چهره(تعداد افراد آموزش دیده ) - تعداد جلسات درون بخشي و بین بخشي تشکیل شده اين فرم در يايان هر روز به مسئول ستاد يخرآن عنظقه أراته خواهد شد

صفحه 21:
* ادامه نظام ثبت ... 2 - فرم نيازهاي تداركاتي : - مواد و تجهیزات مورد نیاز در فرم مذ کور ثبت و جهت تهیه به مسئولین ارائه میگردد. 3 - فرم گزارش دهي - کلیه آمارها و اطلاعات اکیپ ها در فرم مخصوص دریافت شده از سوی ستاد بحران شهرستان ثبت گردد. جمع بندي و پس از تجزیه و تحلیل از طریق این فرم به ستاد استان و متعاقبا به مسئولین كشوري گزارش خواهد شد.

صفحه 22:
بهداشت آب در بروز بلایا ۰ ازعمده ترین مشکلاتی که در بحرانها بویژه در زلزله گریبانگیر مردم وآسيب دیدگان می شود مشکل مربوط به آب است ‏ اين مشكل جه در هنكام حادثه جه بعداز حادثه همواره سلامت مردم را تهدید کرده ودر صورت بی توجهی یا کم توجهی در تأمین ونظارت برآن به شدت بحران افزوده خواهد شد. کیفیت آب آشامیدنی در شرایط عادی همواره با دقت و حساسیت خاصی صورت گیرد چرا که با هر لحظه غفلت احتمال ورود فاضلاب یا عوامل آلوده کننده بداخل شبکه ها ومنابع آبی وجود داشته وزمینه برای افزایش بیماریها فراهم خواهد شد به همین دلیل وضعیت شرایط بحرانی وفقدان آب از یک طرف و آلودگی منایع آبی از طرف دیگر شدت حوادث را مضاعف می نماید.

صفحه 23:
۰ تخریب منابع آبی از قبیل چشمه هاء چاههاء قنوات وشکستن مخازن زمینی وهوایی ونیز شکستن منابع آب آشامیدنی ولوله های فاضلاب وتخریب تأسیسات وتلمبه خانه ها همواره با قطع برق از ‎DNS‏ اصلی قطع آب یا آلودگی آبها در شرایط بحران می باشند. کمبود آب موجود شده تا آسیب دیدگان به آبهای آلوده روی آورده وبرای ادامه حیات هرگونه آبی را به مصرف برسانند حتی تأمین آب از تانکرهای سیار ویا نصب تانکرهای ثابت در نقاط آسیب دیده ویا محلهای موقت اسکان آسیب دیدگان بدلیل عدم حفاظتهای لازم از زمان برداشت تا مصرف» خود نیاز به نظارت خاصی داشته وکنترل لحظه به لحظه ای را طلب مي نماید. اهمیت آب در زندگی موجودات زنده امروزه برهمه روشن است انسان بدون وجود آب تا یک هفته قادر به ادامه حیات نیست اجتماعات اولیه بشر همواره در اطراف منابع آبی تشکیل شده و این مایع حیات منشاء پیدایش همه موجودات است. کمبود آب باعث شد تامصرف آبهای آلوده افزایش یافته ومصرف اینگونه آبها موجب پیدایش بسیاری از بیماریها از جمله اسهال و استفراغ گردد

صفحه 24:
۰ ب)نكاتى راكه بايد در جهت آب سالم بدانيم: با ابی است که برايی مصرف کننده حتی اگر به انی آشامیده فد ی نداشته باشد آب ممکن است الم باشد اما أكر دا ی ملعم يال ظاهر شرد خاري داشت أب سكن ست سام لش قر ارك كر سام باه ابن رو ل أشاميدني © تنا بايد ماه سا ی له اد پاکیزه یعنی مورد پسند مصرف کننده هم باشد چنین آبی را می توان (پذیرفتی فتنى يأ نوشیدنی) آب منالم آبى است كه : »بدون عوامل زنده بیماری ‎ay‏ باشد. هبدرن مواد شیمیایی زیان داشته باشد. ‎ah Haat a eke‏ آبی را آلوده می نأمند که دارای عوامل بیماری زای عفونی یا انگلی» ضایعات ومواد شیمیایی سمی باشد.

صفحه 25:
. تريس إراويت بندى أ اقا رامین انياز به آب از نظر كمى وكيفى دم جابجا شده نياز به دسترسى آب با كيفيت خوب وبه مقدار كافى دارند اين ا اپیدمی بیماریهای در ‎Sa‏ روز است ولی ورتم بروز بحران جیره بندی ‎Ee. fey‏ © ليتر براى هر نفر نيز كافى خواهد بود. لذا رعایت این نکته ضروریست که در اين از حداقل آب بیقترین استفاده به عمل آيد وتا حد ممكن أز ريخت وياش وهرز رفتن أن ی شود. كيفى: ركه أب مسر بلي براي ات بل خط بردو داري اهر وطمم مورد قبول مردم باشد.

صفحه 26:
igs ae eee سالم بودن آب شرایط مهع در انتخا م منبع تأمین آب است ولی در شرایط ‎wee sale 9‏ منابعی که احتمال رن نها نز وجگ درد هم تفه می شود. منتها با انجام ساده تصفيه اين امر امكان يذير خواهد شد. شار و روب مل ارى ساده ترين روش بهبود آب مى باشد معمولا" عوامل بيماريزاى خاص بيش از جند روز نمی توانند به زيست خود ادامه دهند ولى براى اين كار مخازن زيادى مورد نيا براثر رسویدهی مواد معلق به همراه عوامل بيماريزاي موجود در آب ته نشين مى شوند بايد به این نکته توجه شود که ظروف نگهداری ‎se ae ae‏ از ورود آلودگی وحشرات به داخل جلگری شود در شین صورت می تدم مناسب برای پرورش عولمل بیماریزا باشد. حرارت اولیه روش گندزدایی آبهاي مشروب بوده است این روش در اردوگاهها یا مواقعی که اشكالى در سيستم توزيع اب بيش أمده روش مناسبى براى زدلیی مقادیر کم آب را به مدت بين ) تا © دقيقه مى جوشائند. نکته قابل توجه اینست که جوشاندن آب باید شدید باشد. اگر آرام وبه مدت کوتاهی صورت كيرد جاره ساز تخواهد بود ضمنا" شرايط نكهدارى نبايد به له ای باشد كه موجب آلودگی مجدد أن شود.

صفحه 27:
: ‏-كلرزدن به آب‎ ٠ ‏كرزه گذاری:‎ )0-© ‏كوزه كذارى بهترين راه كندزدايى جاههاى آب بوده وبه راحتى انجام مى كيرد‎ ‏براى اينكار ابئدا یک كوزه معمولى رااكه معادل ©0- 03 ليثر أب كنجايش‎ ‏دارد تهیه کرد در خارجی کیزه روزنه هایی ایجاد کرده رمق تا‎ ‏م از پودر پرگلرین را برداشته ودر یک سطل پلاستیکی‎ 28 ‎ee ein‏ هر رد ور رد ور ای را ده کوزه از آب پز می كليم دهائه كوزه را محكم می بندیم. کوزه فوق را باید در عمق متری لب یزان نماتم ان کوزه قادر است آب چاهی را که روزانه معادل 6000 لیتر آب از آن برداشت می ‎eee eset‏ نمايذ نوع ‎ee‏ ‏آبهای با حجم بیشتر وجاری مي توان استفاده نمود در این روش کوزه ای را با شرایط بلاتهیه ه ود دوگرف آن در سرام ‎fae Dey‏ يجاد مى نمائیم سپس ۳ گرم از پودر پرکلرین را با 6 لیتر ماسه مخلوط نموده و درون كوزه مى ريزيم بقیه مراحل کار مانند کوزه قبلی می باشد از این قبیل کوزه ها می توان جهت گندزدایی آبهای جاری مانند قنات وچشمه و چاههای عمومی که میزان برداشت بیشتری دارند استفاده نمود

صفحه 28:
-9) استقاه إز كلر ملدر: وا کر ما حي مالم نان ‎al Soh ok‏ وعدم دسترعيرة نه أ شین سل پاش سیک قاشق غذا خوری ‎ue ‘ites‏ خوری فوری پودر هیپوکلریت کم ودرا كلر) ب با بک لیتر آب مخلوط کرده وبهم بزنید . محلول بدست آمده محلول ‎aes‏ ‏كه بايد در ظروف در بسته دور أز نور نگهداری شود. ها مات ی مت بك توا أشاميدنى بايد هفت قطره توسط قطره جكان وارد آب مورد نظر نمود ويس از 90 دقيقه آنرا مصرف كرد. ‎asa‏ - مرخانواده مى توائد كن ادر رابراى خود كينه كلذ با ین که هن جند زول يكبا براق دریافت محلول کلر مادرکه در مراکز بهداشت تهیه شده لست مراجعه نموده وبه ازاء یک سطل پراز آب که برای آشامیدن استفاده می نمایند یک قاشق از محلول کلر مادر را وارد آب كرده بعد از بهم زدن بس از 9 ذقيقه أنرط مصرف نماید. 0-2 )استفاده از قرصهاى كندزدايى كننده: این قرصها معمولا"توسط آمدا بر اراد مصييت زده توزيع مى كردد وبه ازاء 900 ليتر آب آشامیدنی یک قرص کار کفایت می کند. ترسيع: ‎bei Sot SOA ab JS‏ مأمورين ‎cathe‏ مت بر جع کهریل فت.

صفحه 29:
+ نکات لازم در خصوص حفاظت از چاه آب: یک نفر را جهت نگهداری چاه مشخص کنید. یا حصارکشی دور چاه آن را در مقابل حیوانات محافظت کنید. -استفاده از سطلهای خصوصی جهت برداشت آب از چاه را ممنوع کنید ویک سطل ثابت با طناب تهیه واز آن استفاده نمائید. سیک سکویی که سطل روی آن قرار گیرد وبا زمین قرار نداشته باشد درست کنید. فاصله منابع آلوده کننده مانند توالتها باید ( حداقل 000 متر از چاه بوده و در پآئین دست چاه قرار داشته و یک زمین زهکشی اطراف چاه احداث شود) سیک پمپ دستی یا موتور پمپ در چاه نصب کنید و روی چاه را تمام معيارهاى حفاظتي هدفشان پیشگیری از ورود موجودات موجود در مدفوع به أب است (در اثر تماس مستقيم » يا با افتادن خاكهاى الوده بد مدفوح در داخل أب و غير». )

صفحه 30:
بهداشت مواد غذائی در بروز بلایا 9 رز تفر وش مد هی بای نید سالم و مطمئن بدلیل تخریب مراكز تهیه و فروش مواد غذای » انبارهای نگهداری » مراكز طبخ و همچنین تخریب محل زا بلازده ها كه در أنجا مراد غذانی مصرفی خاان انحوی نگهداری می قده با مشکل روبرو میگر ‎oak‏ وه تأسیسات شبکه توزیع برق سب ايجاد اختلال در سيستمهاى بر ارى مواد غذائى فساد يذير ( سرد خانه ها )» ره هی پخازی رده مرچب دوه هد رن مواد غذائی موجود در آنها می شود. این ن است به کمبود حاد غذا دد و تا زمانی که آمر تأمین مواد غذاتي برای اهالي بلازده به حالت عای بر نگردد برای تغذیه بازماندگان حادثه به کمکهای خارج از منطقه بلادیده نیاز می باشد. در جریان وقوع بلا » جاده ها و راههای ارتباطی آسیب دیده و در امر حمل و نقل مواد غذائی به منطقه بلادیده اختلال ایجاد می شود که در صورت شدت حادثه ممکن است نیاز به استفاده از چرخبالهای آمداد برای تأمین تغذیه و سایر مایحتاج بلادیدگان باشد

صفحه 31:
۰ مواد غذاثی بسته به میزان فساد پذیری و نوع حادثه در زمانهای متفاوت دچار فساد و آلودگی می شوند به طور مثال گوشت و فراورده های گوشتی » مرغ و انواع محصولات لبنی طی چند ساعت نگهداری در شرایط نا مطلوب دجار آلودگی می شوند که مصرف آنها ممکن است عواقب خطرناکی برای مصرّف کننده بهمراه داشته باشد نوع بلا در سعت و شدت آلودگی مواد غذائی تأثیر بسزائی دارد مثلاً در اثر بروز سیل بدلیل تماس آب با مواد غذائی مختلف » تغییر حالت در غذا و آلودگی میکروبی نسبت به سایر انواع بلا شدیدتر میباشد. سیل بهمراه خود کتافات و جرمهای بیماریزا را از سطح خاک » شبکه فاضلابٌ » چاههای مستراح و دامداریها به مواد غذاتی مسیر راه خود منتقل می نماید لذابمنظور پیشگیری از بیماریهای عفونی » حصبه عفونتهای روده ای باید تمام مواد غذانی که با سیل در تماس قرار گرفته و ظروف آنها دارای نفوذ بذيرى می باشند را معدوم نمود.

صفحه 32:
۰ برای دستیابی به تغذیه صحیح و متعادل » توجه کافی به بهداشت مواد غذائی بطور یقین از جمله عوامل اساسی است. زیرا امکان آلودگی و فساد مواد غذائی بدلیل راهیابی و فعالیت میکروار گانیسم ها و با تحت تأثیر عوامل فیزیکی و شیمیاتی هموار وجود داشته و در صورت عدم رعایت شرایط بهداشتی در مراحل مختلف تهیه » طبخ و نگهداری مواد غذائی » سلامت و حیات انسان پیوسته در معرض تهدید قرار دارد. ۲ همزمان با بروز بلا بسته به نوع و شدت آن دسترسی اهالی منطقه بلا زده به امکانات پخت و پز غیر ممکن می گردد با توجه به اينكه در تأمين مواد غذائى نیز محدودیتهای شدید وجود دارد » بازماندگان بلایا برای رفع گرسنگی ممکن است هر نوع ماده غذائی که دسترس آنها وجود داشته باشد را بدون در نظر گرفتن مسائل بهداشتی و صرفاً بمنظور تأمین نیازهای غذائی مصرف کنند که در اين صورت عواقب ناگواری بدنبال خواهد داشت, مسمومیتهای غذانی ممکن است در نتیجه مصرف غذاهای آلوده ایجاد شوند. غذا ممکن است در اثر ماندگی و یا عدم رعایت موازین بهداشتی در چرخه تهیه و توزیع و با اصولا از ابتدای تولید آلوده باشد. عوارض ناشی از مصرف غذای آلوده را اصطلاحاً مسمومیت های غذائی می نامند

صفحه 33:
۰ از دیگر عوارض پس از بروز بلایای طبیعی گرسنگی است که بدليل عم دسترسی به موالد غذائی خصوصاً در ساعات اولیه بروز بحران 2 قبل آز رسیدن نیروها و کمکهای امدادی و مردمی ایجاد بيماريهائى نظير التور (شیه وی ) در اردی که سبزیجات + کاهو و ميوه جات مصرة در اردوكاههاى ذ ارى بازماندكان بلايا بخوبی ضدعفونی نگردد بسرعت منتشر شده و ممكن است مصرف کنندگان را مبتلا نماید. ۰ ب) اقدامات کلی و راهکارهای تأمین بهداشت مواد غذائی در زمان بحران اه غذائی مناسب جهت تغذیه بازماندگان بلایای طبیعی ‎eae‏ تأمين مواد غذائى و تأكيد بر تأمین نیازهای غذائى ال طريق برقرارى جيره غذاد كامل و سالم به تشريح اقدامات لازم در هنكام بروز بلاياى و

صفحه 34:
۰_بطور کلی اقدامات تأمین مواد غذائی برای بازماندگان حوادث و بلایای طبیعی را با توجه به زمان يروز مى توان به دو مرحله تك نمود: 0-4) تأمين مواد غذائى براى روزهاى أوليه بحران : معمولاً در روزهاى اوليه بروز بلاياى طبيعى بازماندكان به دليل فشارهاى روانى ناشي از دست دادن نزديكان خود » نداشتن امكانات و سريناه مناسب» عدم آگاهی از محل استقرار تا زمان بازسازى خانه هاى تخريب شده در اثر بروز بلايا و حوادث طبيعى از ايمنى ضعيفى برخوردار هستند لذا جنانجه در تغذيه آنها كمترين آلودكى وجود داشته باشد سريعاً عوارض مسموميت مشاهدهميشود. بنابراين در ساعات اوليه بحران مصرف مواد غذائى زير توصيه مى شود: 0-01-0) محصولات كنسرو شده: 1 أبن محصولات اعم از كنسروهاى كوشتى » كتسرم لوبيا ؛ كلسرر مرغ و تن ماهي.. عليرغم دقت و حساسيتى كه در توليد آنها به عمل مى آيد باز هم احتمال ألودكى در اثر فعاليتهاى ميكروبى وجود دارد لذا توصيه مى شود قبل از مصرف بمدت 09 دقيقه در حرارت جوش قرار كيرد در هيج حالت حتى داشئن ت خ مصرف معتبر استفاده از كنسروهائى كه قوه آنها باد کرده » زنگ زده یا دارای نشت می بآشند توصیه نمی شود لذا لازم است از مصرف خودداری گردد, 9-0-0) كميوت انواع میوه ها : با توجه به اينکه ویتامینها اغلب از طریق مصرف میوه ها و سبزیجات تأمین میشود. بدلیل شرایط بحرآن امکان دسترسی به ميوه و سبزی استفاده از کمپوت میو ها می تواند در تأمین ویتامینها مفید واقع شود.

صفحه 35:
علیهذا بدلیل علاقمندی مره به نحو سالمسازی سبزیجات در ذیل به مراحل سالم سازی ‎ws‏ دیوش ورگ ال ‎Se a‏ جر نب مود لد رد زداشی ‎fila‏ 0 ار فون ياك كرذه ؛ متشو دهي تما زد وگل ای آن بر طرف شود ‏© سپس آلرا در یک ظرف © ليترى ريخته به أزاى هر ليتر © تا © قطرم ظرفشوتی معمولی به آن اضافه کرد مر تنب ی قرار گیرد. نگهدارید سپس سبزی را با آب سالّم شستشو دهید تا تما ‎ ‏خر لآ دا شود ‏باکتریهای بيماريزا يك گرم (نصف قاشق چایشوری ) پردر بركلرين را در ظرف © یار تس ده حل نمائید. سپس سبزی تخم آنگل شده را برای مدت ‎٩‏ دقيقه در محلول ار هید ‏شستشو: ‏سبزى كندزدائى شده را مجددأ با آب سالم بشوئيد تا باقيمائده كلر از آن جدا شود و سبس مصرف نمائيد. 0-0-9) فرآورده هاى خشك : ‏بدليل عدم دسترسى به نان و سأير فرآورده هاى آردى تازه استفاده ار نانهای خشک » بیسکویت » كراكر ‏سوخارى در تأمين يخشى از نيازهاى غلثى مفيد است . آبمیوه هاى بسته بندى شده توسط کارخانه های معتبر:

صفحه 36:
استفاه از أيميوه هاى بسته بندى شده در تأمين بخشى أز ويتامين هاتى كه از طريق مصرف ميوه هلى تازه تأمين ميشوند مؤثر خواهد بود. 0-04( 98 از سا ‎gaurd‏ لني باسك «el ak uss a pg cy Bd as a aes TH aD ye Cad ot aw ‏زد مات در تس زرد دس بت‎ WALES a إدو ؛ مغز بادام ؛ مغز پسته: و ..)برگه میرمهای مختلف » كشن و ...ضيه مى كردد لين محصصولات كه ‎$a sear at‏ بايد الذكد يف اعظس از مر غذائی که در زمان بروز بایای ‎gg ai oft yay‏ دق تيب هآ بای یس تن دستورات بهداشتى صادره توسط كارشناسان در كاهش مخاطرات تأشى از ‎el Sy 3‏ بايا ملي ممكن است جند ماه ا جند سال بطول بانج .لذ تغليه حل مک ما شین با نش خفن سل ای در ور له باق زیر اکان را ‎Os pate A ae‏ مكار ونى ؛ روطن ...كه داري دكار ي طرلاى قري نسب بو مواد ذا ‎ai a‏ ند ردو . مواد ته يدون نا به شراط دياه دار( (یخچال » سرد خانة رت مش ی تور هی سار در چار ای سارک دب 5 ‎ ‎ ‎ ‎ON i irr‏ توسط کارشناسان بهداشت با توجه. وس ‎SLE ala)‏ كازبياف توكوو...) غذاى مورد علاقه خود را هيه ؛ طبخ و مصرف تماد و از قرار دادن مواد أيه مورد ‎aes ist aoa‏ ‎‘val aa ۳ ‏مهم‎ ‏با توجه به اینکه اینگونه. کال تس ها کشت برع ما برديكر ماد ل مريع الل رهبت جیپ ‏ال ی ریژه نگهدار, ‎AU‏ بیستیبه صورت روزان به خقوار تحویل گردد و مصرف کنندگان ‏نیز توصیه هایبهداشتی در مصرف این مواد را مراعات کند.

صفحه 37:
-9-0) ميوه و آبميوه : توصیه می شود دقت کافی در شستشو و ضد عفونی میوه بعمل آ و یه یه لد جر کارخانه معتبر قبل از انقضاء مصرف مورد لستفدء قرار 00-0) فراررده های كنسرو و شذه و شیر إبوبامولا ‎pal ace‏ لد تاد یط نگیداریسوليبرای مد طولانی قابل نگهد یک به هچ رجه اه از رطی ها مر با ام متورم (باد کرده ) نمی شود . همچنین شیر استریلیزه با مهلت مرک ۵ ع ل دب أن مورد مصرف قرار گیرد . ©) شرايط نكهدارى مواد ‎ae‏ شرایط بحران مواد غذائى مقاوم به فساد از شکر » آرد ؛ برنج و ... بايد در شرايطى به دور از رطریت ,کرد مب لوي از درس ترات جزل د م ا الى شوقن موك ‎ale‏ زرط نهاری ور خجل تن تن صورتیکه امکان تأمین دستگاههای برودتی در شرایط بحران ( بروز بلایای طبیعی ) در منطقه وقوع حادثه وجود نداشته باشد لازم است در محل هايي به دور از محل أيجاد بحرآن كه شرایط نگهذاری مطلوب مواد غذلنی فا پیر وجود دارد نگهداری نموده و به میزان نیاز مصرف روزانه بین حادثه دیدگان توریع شود.

صفحه 38:
۰ ) اقدامات لازم هنگام بروز مسمومیتهای غذائی : مواقعیکه مسمومیت غذائی اتفاق می افتد و یا مشکوک به مسمومیت غذائی هستيم بايد اعمال زیر انجام شود. بلا فاصله جریان را به اطلاع مقامات بهداشتی مسئول رسانیده و یا مسموم را به بیمارستان ویژه مسمومین برسانیم. 2 نگاهداری باقیمانده مواد غذائی که بوسیله فرد یا افراد مسموم مصرف شده است هرگز اين مواد را نباید دور ريخت زيرا آزمايشات لازم بر روی آنها در اغلب موارد راهنمای خوبی برای پزشک و مسئولین می باشد. ‎-O‏ جمع آوری نمونه هاتی از مواد استفراغ شده و مدفوع بیمار جهت انجام آزمایشات لازم ‎-P‏ همکاری با پزشک و مقامات مستول با دادن پاسخ صحيح به سؤالات آنها و اطلاعات لازم به مقامات مسئول زیرا پاسخ صحیح می تواند راهنمای ارزنده ای برای شناخت علل آلودگی و در نتیجه جلوگیری آز آلودگی های بعدی باشد.

صفحه 39:
۰ ده اقدام برای تهیه ومصرف غذای سالم (به پیشنهاد سازمان بهداشت جهانی 990 ) : 0- غذاهای سالم فرآیند شده را انتخاب و مصرف کنید. مغذا را کاملاً بپزید ۵ غذای پخته راً سریعاً بخورید > غذای پخته را با دقت و به طور صحیح نگهداری کنید. ‎-O‏ غذای پخته را قبل از مصرف مجدد بظور کامل گرم کنید از تماس غذای خام با غذای پخته جدأً اجتتاب كنيد . ‎-“P‏ هنگام شستشوی دستانتان همواره از صابون استفاده کنید. 0 تمامی سطوح آشپزخانه و مکانهاب عمومی عرضه غذا را هميشه تميز نگه دارید. ‏9< غذا ها را از سترس حشرات جوندگان و سایر حیوانات دور نگه دارید. ‏0 همواره از آب بهداشتی و سالم استفاده کنید.

صفحه 40:
3 بناه + تأمين مسكن و سر يناه از اولين اقدامات در بحرانها مى باشد زيرا در غالب بحرانها ساختمانها تخريب شده يا در شرايطى قرار كرفته كه غير قابل سكونت بوده و امنيت آن بخطر افتاده است بنابراين آسيب ديدكان ناكزير بايد در اردوگاههای چادری یا ساختمانی و يا محلهایی از قبیل مدارس » مساجد » انبارها و اين گونه اماکن اسکان داده شوند ‏ زیستن در چنین محلهاتی بدلیل موقت بودن و فقدان امکانات مناسب برای زندگی مشکلات عدیده ای بدنبال داشته که ممکن است اثرات آن چند روز یا حتی چند سال بعد بروز نماید. بررسیها و تحقیقات در محلات غیر بهداشتی و مساکن نا سالم مبین اين واقعیت است که در اين محلات و مساکن و بسیاری از بیماریها بیش از سایر نقاط شهری مشاهده می گردد. بعلاوه هزینه های نگهداری اماکن نا سالم مشتمل بر مخرج آتش سوزی » حفظ سلامت ساکنین و سایر هزینه ها در مقایسه با مساکن استاندارد بسیار زیادتر است

صفحه 41:
۰ در اردوگاههای چادری که فواصل لازم را بین چادرها رعایت نمی نمایند علاوه بر مشكلاتى كه بعلت كير كردن طناب جادرها براي ساكنين ايجاد شده و موجب زمین خوردن افراد می شود احتمال آتش سوزی نیز افزايش یافته و در صورت سوختن یک چادر ممکن است شعله های آتش سراسر آردوگاه را فرا گرفته و موجب خسارات جبران ناپذیری شود احداث اردو گاههای چادری در مناطقی که سردسیر بوده و همواره دارای ریزشهای جوی است از یک طرف خطر نفوذ آب بداخل چادر و زمینه ایجاد رطوبت را به دتبال داشته ۳ طرف دیگر مصرف سوختهای ناقص به منظور تأمین گرما گاهاً موجب آلودگی هوای داخل چادر شده و تا مرز خفگ سلامت ساکنین را بخط مى الدازد. لا ضروری به نظز میرسد با رعایت موازین بهداشت مسکن و سر پناه تأ حد امکان پیش بینی های ‎SY‏ بعمل آمده تا حوادث ناشي از چنین شرایطی به حداثل ممکن گاهش داده شود

صفحه 42:
۰ ب) موازین بهداشتی اردوگاهها ومحلهای اسکان موقت: + از نظر کلی هرمسکن خواه یک چادر یا یک کلبه کوچکی در اعماق جنگل باشد یادر شهری با جمعیت میلیونی بایستی به نیازهای اساسی افراد پاسخ صحیح بدهد. بیشتر مردم بیش از ده ساعت از اوقات شبانه روز رادر خانه می گذرانند مهمتراینکه چند سال اول زندگی یعنی دوران شیرخوارگی وهمچنین اوقات بیماری» پیری وازکارافتادگی نیزدر خانه سپری می شود. بنابراین باتوجه به شرایط وعواملی که تندرستی ساکنان خانه را در معرض خطر قرار می دهد» چاره اندیشی دراین زمینه ها از نظر تأمین سلامت جسمی » روانی واجتماعی افراد اهمیت اساسی دارد. اسکان یافتن آسیب دیدگان درپناهگاههای امن مثل ساختمانها, اماکن خالیانبارها؛ مدارس واردوگاههای پیش ساخته بامصالح محکم ترجیحا" مطمئن تربوده ودر صوره برخورداری از اردوگآههای چادری می تواند به عنوان سرپناه مورد استفاده قرار گیرد.

صفحه 43:
۰ برخی از نکات ایمنی وبهداشتی که باید درساختمانها وچادرها رعایت شود عبارتنداز : 0- ساختمانها: ‎she 04‏ هااز مناظق خطن دور باشند ت وس ات كيرد <-) حرارت محل زندگی در حدود 49 تا 00 درجه سانتیگراد مناسب است 06)تجهیزات حفاظتی درمقابل حریق داشته باشد حتی الامکان سطلهای پراز ماسه در دسترس باشد. 046) نفت یا بنزین باید بیرون از ساختمان نگاهداری شود. -) مستراج بیرون از ساختمان باشد, 1) سطل زباله جهت جمع آوری زباله تهیه شود. ©-1) دودكش بخاريهايى كة براى كرم كردن بكار مى روند بايد از ساختمان بيرون روند. 0-)از تخلیه زباله دراطراف ساختمان خورداری شود.

صفحه 44:
۰ - اردوگاههای چادری: ‎dus tae) de clad‏ ن هلال احمرو مسؤلين اردوكاهها صورت مى كيرد لذا ‏رعایت نکاتی مثل فاصله از مراکز آلوده» وسعت مناسب» شیب زمین » عدم رطوبت» فاصله ‏چار هر پر تکات لز ابتا بيد مورد ترجه قرار گید آا نت بهداشتی ‎gt‏ یلنی که ساکتون ‏برای حفظ سلامت خود بايد به آن توجه کنند عبارنند از : ‎oe SS‏ ریس ریش درد اغهای خوراک اده از وه ‎e‏ « وپزنده ای نفتی و چراغهای خورا ‏بزى د حفاظت در مكيل للش ممو' ‏2 ستفاده از تهويه مناسيب و طبيعى در ادرها وحفاظت در مقابل كاز ‎(QP‏ استفاده صحیح از وسایل برقی وسیم کشی داخل چادرها وحفافت * ‎re‏ مقابل أتش سوزى ‏مه سطل زباله 1 68 نصب تل يالك ‎Me‏ ‏داعم دق مقوم در نزدیکی چدرها .)ترجه وعمل نمودن به دستورأت وتوصیه های بهداشتی مسژلین اردوگاه

صفحه 45:
+ مشارکت در نصب صحیح چادرها: چنانچه چادرها از قبل توسط مأمورین امداد نصب شده باشد مطمئنا" نظم و ترتیب رعایت شده واز فضای کافی استفاده می شود ولی در بعضی مواقع بدلیل نبودن فرصت لازم» آسیب دیدگان رأسا" اقدام به برپایی چادرها نموده وگاها" بدلیل عدم آشنایی» نظم وترتیب رعایت نشده ومشکلاتی را ایجاد می کنند بدین منظور ضروریست قبل از هرگونه اقدام » شرایط صحیح نصب چادرها رااز نظر رعایت فاصله» جهت وسایر موارد آموزش دیده وسپس اقدام نمایند.

صفحه 46:
مشکلات ناشی از حشرات » جوندگان و موجودات موذی در اردوگاهها ۰ از مشکلات دیگری که متعاقب بحرانها ایجاد شده و سلامت آسیب دیدگان را بخطر می اندازد رشد و تکثیر عوامل میکروبی بیماریزا و نیز تکثیر حشرات از قبیل مس » پشه ۰ سوسک و همچنین تکثیر جوندگان به ویژه موش را می توان نام برد و در بعضی مواقع بخاطر بر همزدن محیط زیست طبیعی موجوداتی از قبیل گزندگان » مار » عقرب » رطیل و برخی جانوران منطقه » امنیت آسیب دیدگان را تهدید نموده و مشکلات آنها را مضاعف خواهند کرد. وجود اجساد » لاشه موجودات » دفع نا صحیح فضولات و مدفوع » تلنبار شدن زباله » وجود برکه ها و ماندآبها » فساد مواد غذائی و معضلاتی که بویژه در روزهای اولیه بحران و سپس تا هنگام ساماندهی و ایجاد نظم در محلهای اسکان آسیب دیدگان بوجود می آید موجب تعفن شدید شده و شرایط مناسبی برای میکروبها . حشرات و موجودات موذی فراهم می کنند.

صفحه 47:
۰ بعضی میکروبها از خود موادی ترشح می کنند که به آنها سم می گویند و این سموم حتی با حرارت هم از بین نرفته و ممکن است از راههای مختلف مثل خوردن غذای آوده وارد بدن شده و ایجاد مسمومیت نمایند. همچنین عوامل بیماریزا از طریق نیش زدن حشره » مدفوع حشره » خوردن و له شدن حشره و استنشاق هوای آلوده به مدفوع حشره ناقل به اشخاص سالم انتقال می یابند. ترس از بندپایانی مثل عنکبوتها » عقربها گاهاً منجر به ضایعات عصبی می شوند» ایجاد مزاحمت و آزار بصورت نیش و گزش به ویژه در کودکان و اشخاصی که پوست بدنشان ظریف و حساس بوده و سبب تحرکات پوستی آنها می شوند. موشها علاوه بر خسارات اقتصادی که بر منابع غذائی وارد می کنند مخاطرات بهداشتی ایجاد کرده و موجب بروز بیماری می گردند.

صفحه 48:
۰ ب) راههای پیشگیری و مبارزه با موجودات موذی و عوامل بیماریزا: بهداشت عمومی یکی از. عوامل مهم در سلامت مردم است » برای تأمین سلامت جامعه » بهداشت هم به صورت فردی و هم به صورت اجتماعی باید رعایت گردد. بهداشت فریدی و اجتماعی مکمل یکدیگرند و رعايت بهداشت فردی به تنهایی کافی نخواهد بود زیرا انسان جدا از مردم و اجتماع زندگی نمی کند و رعایت یا عدم رعایت بهداشت هر فرد روی سلامت سایرین اثر می گذارد.

صفحه 49:
۰ - بهسازی و ایمن سازی محیط : ساده ترين و عملی ترین اقدامی که هر فرد می تواند در پیشگیری از عوامل ‎EGE cia dees aon‏ ی شا است بدین معنی وبها » حشرات » جو: و موجدات موذی محیطهای رشیر تکار پدامیکند که شرایط لام را رای زنگی دافته باشند ين شرايطجيزى نيست جز الودكيها » ناياكيها ؛ مواد زائدى مثل يسمانده های غذا و زباله ها » ماندآبها و برکه های فاضلاب و در مجموع شرایطی که موجودات کوچک و بزرگ بتوانند به راحتی رشد و تکثیر پیدا کنند. بهسازی محيط در وأقع اقداماقى آست كه اين شرايط را از بين مى برد بعبارتى با اقداماتى مثل جمع آوری صحیح و به موقع زباله و مواد زائد و دور كردن ین مواد روى ينجره ها و چاه های فاشلاب ها پوشاندن آبانبارها و مخازن آب » دفع صحیح و فضولات » حفانلت شخصی و اقدامات مشابه می توان بدون استفاده از ه گونه مواد شیمیائی مثل سموم و مواد ضد عفونی کننده » محیط را بهسازی نمود بطوریکه امکان نشو ونما برای موجودات موذی و ميكرويها فر اه نشود ۳ سالم سازی محیط علاوه بر ى از بيماريها » از ده كردن محيط توشط منشوم و مولا وميا خوددارى شده و همراه شرايط طبيعى محيط حفظ خواهد شد.

صفحه 50:
۰ - استفاده از مواد شیمیائی (سموم و مواد گند زدا ): دربعضى شرايط به دليل بالا بودن آلودكى به ناجار بايد از مواد شيميائى نيز استفاده كرد اما استفاده از اين مواد هم زمانى مؤثر خواهد بود كه با بهسازی محیطهمراه باشد ‏ استفاده از سموم و مواد شیمیادی نیاز به متخصصین و آگاهی داشته و هر نوع سمی را نمی توان به راحتی در محیط مسکونی استفاده کرد مگر زیر نظر کارشناسان مربوطه و با رعایت نکات امنی » در غیر این صورت ممکن است علاوه بر تأثیرات بد زیست محیطی و مقاومت موجوات و میکروبها موجب مسمومیت افراد شده و زیانهاتی به بار آید. بکار بردن سمومی که در بسته های مخصوص خانگی و یا قوطیهای تحت فشار (اسپری) تهیه شده و در شرایط بحران کمک مزثری در کاهش حشرات و موجودات موذی خواهند کرد

صفحه 51:
۰ - روشهای کنترل و حفاظت : 4 مگس و پشه : - از بين بردن آبهاى راكد و علف های سطحی در آبهای ‎sky‏ ‏- نصب توری و پشه بند - دفع صحیح مدفوع و فضولات - جمع آوری و دفع صحیح زباله - پاشیدن نفت یا گازوئیل روی آبهای سطحی راکد و فاضلاب - استفاده از سمومی مثل فایکام ۰ بایگون » پرمترین (آمبوش - کوپکس ) زیر نظر کارشناسان مربوطه

صفحه 52:
‎lt‏ ,مردم در اردوكاها و سر بناهاى موقت به علت تماش تزدي افراد سال ب افراد لوده شيوع و تكثير اين حشره را فراهم مى, ‎hel‏ بدن كه قل م باد ‎ue‏ ‎age Se ‏مى شود انتقال عوامل بیماریزا از طریق مدفوع شپش و‎ By cts ‏ا (كمبود آب ؛ صابون و ‎Meee ay,‏ ‎۲ 1 ‏براى كنترل اين حشره بايد به بح و حمام دسترسی با کرد » شستشوى بدن با گرم ‏صابون » شستشوى لباسها بأ مواد شوينده ‎٠‏ قري و أب داع و شك لمودن ن آنها در مقابل نور خورشيد » در ‏صورت امکان استفاده از اتوی عم اه برس شان رد يكل ‎sx‏ كردن موها ‏موثر می باشد؛ در صورت ‏ دسترسی مي توان به راحتی از شامپو بنزن هگز ‏در مواردی دیده ده که در اردوگاها برای مبارزه با شپش آقدام به سمپاشی داخل اماکن می کنند که ‏هیچ وجه احتیاجی به آن : جز به خطر اند آشخاص حاصلی نخواهد داشت زیر" شيش مدت بسيار كوتاهى در خارج أز بدن مى كذرائد و خود را را به بدن می رساند. ‏ملد از مواد شيميائى و سموم زير در صورتيكه زير نظر كارشناسان مربوطه انجام كيرد توصيه ‏برمثرين 9/9 هس هزار روى مير و بدن افراد و پردر گامکسان 0 درصد و 40 007 درصد براى لباسها و محلهاى خواب استفاده كردد. ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 53:
اساس: ساسها اغلب اوقات خود را در شكافها » تركها و ساير محلهاى قابل اختفا در ديوارها و سقف اماكن و حول مى كذارنئد و نيش أنها ممكن است يأحث اثرآت بوستي خيلى شديده خارش و بر افروختكي صورت شده و در مواردی موجب تهوع و تند ششدن انض مبارزه شيميائي بآ اين حشره بايد زير نر كارشناسان متخصصن انجام كيرد كه در اين صورت ميتوان از سمومي مثل ليندين »فايكام » دلتامترين ؛ برمترين » استفاده و سطوح را سمياشى تمود. لكك ها لصولا تع كردن معل زندكى مره در يناها و نظلفت وساقل خواب و لبلس ها مم توان محیط را برای اين حشره نامناسب کرد. در صورت آلود کب انز ی مزا از منطقه آلوده به محل دیگری انتقال داده شود و مبارزه با کک بطور جدی در لاته جوندگاني مبارزه شيميائى با كك زير نظر كارشناسان متخصص صورت د د ميوان از سمومى مثل كويكش يا أبوش » بون * فايكام » ديازيلون و مالاتيون استفاده كرد. 5 ‎ted cada ae‏ | آشپزخانه ها اطراف كمد ها ها و قفسه ها » ظرف شوتی ها » یخچال و نواحی که محل ائى هستند همجنين لوله ها و دودکشها و فاضلاب رودها زندگی مي کند. سکها يا و نظافت بوده و استفاده از حشر كش دون نکر مرا فق اساي موقت ايجاد كرده و راه أساسى نيست. باید مار و باش ذرات مواد غائى خوددارى و كفشور يا محل و باله به موقع جمع آوری و درب کیسه کاملا بسته شود استفاده از سمومی که برای ف خانگی تهیه شده و در بسته هاى ساده و قوطيهاى تحت فشار ا ا مق رن ون کی و » ديازينون و فايكام زير

صفحه 54:
- موش : موش ها حیوانات بسیار باهوش و در عین حال نسبت به رویدادهای اطراف خود مشکوک می باشند ۰ کوچکترین تغیبری در محیط باعث می گردد که حیوان عکس العمل نشان داده و از خوردن و جویدن غذا و اشیاء خودداری نماید. معمولاً حضور موشها را می توان از روی آلودگی هایی که بطور مستقیم می گذارند که شامل فضولات ؛ ادرار » چربیها یا لکه ها » مو و قسمتهای جویده شده و غیره می باشد و به خوبی توسط این علائم می توان وجود موش را در محل شناسائی نمود. برای کنترل موش می توان از حضور موشها به یک منطقه یا اردوگاه یا یک ساختمان بوسیله ایجاد موانع یا استفاده از مواد دور کننده » حمایت از شکارچیان طبیعی مثل سگ و گربه و یا از وسائل مکانیکی از قبیل تله بویژه در زمانی که طعمه گذاری با سموم احتمال مسمومیت کودکان را بدنبال داشته باشد پیشنهاد می گردد. طعمه گذاری و استفاده از سموم باید زیر نظر کارشناسان متخصص و با سمومی مثل وارفارین » اکتوسین سی و کوماکلر انجام گیرد.

صفحه 55:
۱ ج) گند زدائی و از ین بر بد کمک عرامل و روشهای خرن موی ما ید یزار محید ‎agian’‏ ‎Ded eae ST gst‏ 0 سوزاندن ۰ حرارت دادن » جوشاندن موجب نابودی باکتریها شده و ‎ees ad‏ 8 الود عارالى مكلذ شيل 20 و برخي لجنام را إل إبن طريق فى لزان ال اف رد برخی از مواد مانند الکل » آهک » صابون » پودر های پاک كننده » سا كلر » دتول » هام به سوت ۵ 5 ‎ye Bn ap LO‏ اه قزر مس رد و کرئولین به صورت © درصد يعنوان مثال با ده ليتر كرتولين 600 در صد می توان ‎sles HOD‏ ضدعفونى تیه نود براى كند زدائى توالت » حمام » وسائل آب و فاضلاب مورد استفاده قرار هک ارزنترین گندزدا است » از اختلاط آب با آهک » شیر آهک بدست می آید که جهت كند زدائى مدفوع با غلظت کم مورد لستفاده فرار می گیرد کلر و هالامید برای گند زدائی آب » غذا ‏ سطوح و اماکن آلوده مورد استفاده قرار می گیرد. ۰ از كند زدا ها در بازار يافت ميشوند و براى ياك كردن و از بین بردنمیکرویها بل اصولاً مواد ميكروب كش و ياك كننده از طريق مسئولين هلال احمر و بهداشت در اختيار آسيب دیدگان قرار خواهد گرفت و روشهآی لستفاده از أنها توضيح داده می شود.

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
34,000 تومان