مراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامت

بهداشت محیط و سلامت جامعه

صفحه 1:

صفحه 2:
بهداشت محیط و سلامت جامعه امريور — 0 ‎te (PHD) rah‏ محيط ريست | + انشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مراغه m.amirpour1128@mrgums.ac.ir

صفحه 3:
* "محیط" بیانگر همه عوامل خارجی, زنده و غیر زنده» مادی و غیر مادی است که انسان را احاطه کرده است. * محیط نه تنها شامل آبء هوا و خاک می‌باشد بلکه شرایط اجتماعی و اقتصادی که در آن زندگی می‌کنيم را نیز در بر می‌گیرد.

صفحه 4:
.به طور کلی "محیط" به مجموعه‌ای از عوامل و شرلیط خارجی و تاثیرات وارده نافی از آنها بر زندگی یک موجود زنده اطلاق می‌گردد. طبق این تعریف محیط شامل هواه آب و خاک و روابط بین آنها و کلیه موجودات زنده می‌باشد. بر لین اساس هدف "بهداشت محیط" کنترل کلیه عواملی است که بالقوه و بلفعل تاثیرات سوبی بر بقاء و سلامتی انسان اعمال می‌کنند. ‎es ay‏ مهداضت محيط گنه زندگی بدون ‎

صفحه 5:
بررسى و تعيين مكانيسمهاى بيماريهاى منتقله توسط محيط و نحوه بيشكيرى و كنترل أنها تامين أب و مواد غذايى سالم 7 تصفیه و دفع بهداشتی فاضلابها دفع و تصفيه مواد زاید جامد و سمی کاهش آلودگی هواء آبء مواد غذایی و صدا کنترل عوامل مخاطر‌میزمحیط کار

صفحه 6:
۱- فیزیکی : آب» هواء خاک فاضلاب» تشعشعات وس ۲- بیولوژیک : باکتریها» ویروسهاه حشرات» جوندگان و حیوانات ۳- اجتماعی : رسوم. فرهنگ, ‎dle‏ درآمده شغل مذ

صفحه 7:
ل قاری منم دار ده مب مت ۴ کنترل تمامی عوامل موجود در محیط انسانی که ‎ae‏ در رشد فيزيك: سلامتی و بقای انسان ایجاد می‌کنند یا ممکن است ایجاد کنند. * هدف بهسازی : جلوگیری از بیماری - ارتقاء سلامت

صفحه 8:
* امروزه عبارت سلامت محیط جایگزین بهسازی محیط شده است. * هدف سلامت محیط : خلق و حفظ شرایط اکولوژیکی است که به ارتقای سطح سلامت کمک کرده و در نتیجه از بروز بیماری جلوگیری می‌کند.

صفحه 9:
آب هوا خاک شا ‎al‏ مس ۴ امروزه در وضعیت محیقا زیستی بسیار بحرگی هستیم که ‎ais‏ آن است .

صفحه 10:
* یکی از مهمترین اجزاء مراقبتهای سلامت محیط. آب سالم است ۴ خصوصیات آب سالم: فاقد عوامل بیماریزا _ داشتن املاح در حد استاندارد + عدم داشتن رنگ. بو و طعم نامطلوب + قابل استفاده برای مصارف خانگی

صفحه 11:
منابع تأمین آب : 4 * _ منبع مناسب منبعی است که: ‎٠‏ برای یک دوره معین ۱۰ تا ۵۰ ساله آب داشته باشد + حداقل در ۹۵ درصد سال آب دانسته باس

صفحه 12:
سه منبع اصلی تأمین آب : 4 ‎٠‏ باران ۲ آبهای سطحی + آبهای زیرزمینی

صفحه 13:
۱- باران 4 * منشاً اصلی همه آبها * خالص ترین آب طبیعت * فیزیکی: تمیز و شفاف و روشن * شیمیایی: بسیار سبک و فقط دارای ۰/۰۰۰۵ درصد مواد حل نشده * باکتریولوژیک: عاری از هر گونه عامل بیماریزا

صفحه 14:
ادامه باران : ۳ * ناخالصیهای باران : 7 هنگام عبور از جو زمین : ذرات معلق هوا مانند گرد و ‎LE‏ دوده و میکروارگانیزمها و گازهایی مانند ,002 ‎N2,02,NO3‏ 7 ترکیب با گازهای سولفور و اکسید نیتروژن حاصل از سوختهای فسیلی و ایجاد اسیدهای ضعیف سولفوریک و نیتریک

صفحه 15:
۲-آبهای سطحی: 4 * برکه‌های مخزنی: دریاچه‌های مصنوعی مانند سدها " عموماً تميز- بس از باران خالص‌ترین آب است-غلب فاقد عامل بيماريزا است * در مناطق کوهستانی, ناخالصییهای حوزه آبخیز خود را دارند (حاصل از سکونت انسان و نگهداری و چرای دام) * آب کوهها هم می‌تواند توسط حیوانات وحشی آلوده شود * برای مناطقی که آب زیاد استفاده می‌شود (مثل شهرها) و امکان تصفیه هست. مناسب است

صفحه 16:
رودها: ۳۱ * منابع قابل اعتماد * آلودگی بسیار * نیاز حتمی به تصفیه * شفافیت آن به مفهوم مناسب آنامیدن بودن نیست دارای میزان بالایی از باکتریهای روده ای ۴ اندکی تصفیه خود به خود با رقیق شدن؛ رسوب گذاری. هوادهی. اکسیداسیون, نور خورشید. گیاهان و حیوانات

صفحه 17:
آب انبارها : 4 * خطرآلودگی * در بهترین شرایط هم خطرناک هستند * تصفیه خودبخودی تا حدودی به خاطرانبار شدن» اکسیداسیون و ... ولی غیر قابل آشامیدن

صفحه 18:
آب دريا : 3 " بسيار عظيم * محدودیتهای فراوان * هزینه زیاد نمک زدایی

صفحه 19:
۳-آبهای زیر | محدود هستند ارزان ترین و عملی ترین وسیله تهیه آب برای جوامع کوچک بهتر از آبهای سطحی از نظر تصفیه شدن فاقد عامل بیماریزا عدم نیاز به تصفیه وجود حتی در فصلهای خشک سختی زیاد (حاوی مواد معدنی زیاد مثل منیزیم و کلسیم)

صفحه 20:
جاهها: | ‎١‏ چاههای کم عمق: آب زیر پوسته زمین (اولین لابه زمین) محدود * احتمال آلودگی در صورت عدم دقت در حفر + چاههای عمیق: آب لایه‌های زیرین پوسته زمین. صدها متر عمق سالم‌ترین و رضایت بخش ترین ‎

صفحه 21:
شرایط چاههای بهداشتی : 4 ‎٠‏ محل قرار گرفتن: * حداقل ۱۵ متر فاصله با محل آلودگی * _ بالاتر از محل آلودگی * فاصله کمتر از ۰۰امتر با محل زندگی مردم (مشکل حمل آب و احتمال آلودگی) . دیواره: از جنس آجر پا سنگ با سیمان به ارتفاع حداقل ۶متر (نا آب از دیواره ها نفوذ نکند) که ۶۰ تا ‎٩۰‏ سانتیمتر نیز از سطح چاه بالاتر آید

صفحه 22:
_ دیواره اطراف چاه: * به بلندی 6۷۵-۷۰ + حفاظ: " سکویی سیمانی با شعاع حداقل یک متر با شیب به روت ه. فاضلاب: ‎ *‏ چاله جاذب باید دورتر از مخروط پالایش باشد > سرپوش از جنس سیمان ۷ پمپ مناسب

صفحه 23:
د کم عمق: خشک شدن طی تابستان عمیق: عدم ارتباط با فصل در معرض آلودگی عدم نیاز به پمپ

صفحه 24:
+ * تامین کننده غذا * یک چهارم سطح زمین که: * یک سوم قابل کشت * دوسوم کویر و كوه " با افزایش جمعیت و شهرنشینی: " افزايش نیاز به سطح زیر کشت * کاهش سطح قابل کشت

صفحه 25:
مشتقات نفتی فاضلاب شهری دفن زباله آلودگی هوا سموم دفع آفات ۳ ترکیبات شیمیایی و سمی (فاضلاب صنعتی)

صفحه 26:
عوامل آلوده کننده خاک : | * نقش خاک در انتقال بیماربها *_ نقش خاک در اکوسیستم (وجود موجودات تک سلولی تا ...) = واکنش خاک با آلودگیهای وارد شده به آن: *_ افزایش سرعت تجزیه پذیری (حرارت. خشکی و...) ۴ افزایش پایداری برخی مواد (رطوبت. سرماء سایه و ...) * دخالت انسان در طبیعت و در نتیجه به هم خوردن فرآیندهای طبیعی خاک مانند تجزیه مواد آلوده ‎tee iS‏

صفحه 27:
ab; Solid Waste معنای لغوی زباله؟ تعریف: هر نوع ماده جامد يا نیمه جامدی که ارزش نگهداری کردن را نداشته باشد ارزش نگهداری را عوامل مختلفی تعیین می‌کنند که در جوامع گوناگون. تفاوت دارد: وضعیت اقتصادی رفاهی وضعیت اجتماعی فرهنگی آداب و رسوم محلی و ملی شرایط مذهبی و سنتی 4

صفحه 28:
زباله 4 8 6 بخش در مورد زباله‌های شهری: تولید زباله نگهداری موقت در محل تولید جمع‌آوری و انتقال دفع نهایی *_ سرانه تولید زباله: (وزن زباله‌های یک روز تقسیم بو جمعیت شهر) به طور متوسط ۰.۰ تا ۱ کیلوگرم حد ما ‎mw‏

صفحه 29:
زباله 4 * ترکیبات زباله مهمتر از مقدار آن است ۴ ترکیب زباله شهری: ‎٠‏ پس مانده مواد غذایی ‎٠‏ آشغال ‏خاکروبه ‎ .‏ اضافه‌های باغبانی ‏نخاله ساختمانی ‏+ مواد ویژه

صفحه 30:
لننضك يهل ‎٠‏ يس مانده مواد غذايى: (00 تا ‎٠١‏ درصد زبالهها) مواد آلى و فساد يذير ‏قابل تجزيه و ايجاد آلودكى ‏توليد حرارت در اثر تجزيه ‏توليد شيرابه (مهمترين در ايران)

صفحه 31:
زباله + ‎٠١‏ آشغال: غير قابل فساد و تجزيه شامل دو دسته: قابل اشتعال (پلاستیک. کاغذ. چوب. چرم. پارچه و ..) و خبر قابل اشتمال (شیشه, قوطی فلزی و خاکروبه: محصول نظافت خانه و خیابان غیر قابل فساد

صفحه 32:
اضافات باغبانی: غیر قابل فساد (مثل شاخه و برگ درختان) اما قابل تجزیه به كود . نخاله ساختمانی: غیر قابل فساد حجم کم. وزن زیاد + مواد ویژه: عدم وجود اطلاعات و آمار دقیق از آنها مانند وسایل اسقاطی, لاشه حیوانات و ...

صفحه 33:
زباله نگهداری موقت تا زمان جمع آوری توسط شهرداری: .0 ظروف قابل تخليه (سطلهاى خانگی) شرايط: قابل شستشو دارای چرخ یا دستگیره. ‎shail gol‏ دارای درب ‎aes‏ . محل استقرار مشخص (حتماً خارج از آشپزخانه) ‎٠‏ ظروف غیر قابل تخلیه (کیسه زباله) مشکل زیست محیطر دارئد- در مراكز بهداشتى و درمانى بايد استفاده شوند + ظروف تعویض شونده شهرداریها؛ برای مراکز تجاری یا اپارتمانها ‎4

صفحه 34:
زباله 4 جمع آوری زباله بستگی به سیستم شهرسازی و ابعاد کوچه‌ها و خیابانها دارد دفع زباله: د دفن + کمپوست سوزاندن ‎٠‏ خرد كردن و ریختن در فاضلاب تهیه بلوک ساختمانی بازيافت و تبديل مواد

صفحه 35:
زباله 4 شرایط لازم برای دفع بهداشتی: * عدم آلودگی خاک * عدم آلودگی آب سطحی و زیر زمینی ‎x‏ عدم آلودگی هوا * عدم امکان تکثیر جوندگان و حشیات

صفحه 36:
زباله | آسیب شدید به محیط زیست غیر قابل قبول وغیر بهداشتی (8010 شیرابه ۱۰۰ برابر فاضلاب است ) شرایط محل دفن: تا ۱۰ سال گنجایش دفن داشته باشد. فاصله ۱۵-۱۰ کیلومتری از شهر عدم وجود منابع اب در محل دفن: روش غالب در ايران

صفحه 37:
له اه كازهاى توليد شده در اثر دفن زباله: آمونياك و هيدروزن سولفوره (ايجاد آلودكى هوا) متان (قابل اشتعال) كميوست: فقط زبالههاى فساد يذير خود کردن. انباشتن روی هم و زیر و رو کردن و در نهايت تهيه كود

صفحه 38:
سوزاندن: در موارد وجود مواد قابل اشتعال در زباله بهداشتی ترین روش دفع زباله اما به شرط تکنولوژی مناسب تا هیچ آلودگی زیست محیطی ایجاد نکند استفاده از انرژی حاصله برای تولید برق و آب گرم و ... کنترل دود خروجی با استفاده از پاشیدن آب (حل شدن گازهای آلوده و ذرات در آب و ورود به فاضلاب)

صفحه 39:
خرد کردن و ریختن در شبکه فاضلاب: برای ساختمانهای چند طبقه تهیه بلوک ساختمانی: برای زباله‌های غیر قابل فساد بازیافت و تبدیل مواد: نوع: پلاستیک: کاغذ. شيشه و فلز توجه: تفکیک زباله در مبداً (عدم جمع زباله به طور مخلوط)

صفحه 40:
+ * مزایای بازیافت: ‎٠‏ کاهش حجم و وزن زباله + مناسب شدن زباله باقیمانده برای کمپوست + صرفه‌جویی در منابع

صفحه 41:
4 Waste Water ‏تعریف:‎ هر آبی که برای بهترین کاربردش قابل استفاده نباشد ۴ ۳ دسته فاضلاب: ‎٠‏ صنعتی (گسترده‌ترین طیف مواد آلوذه‌کننده سمى» شيميايى ‎Cas‏ ‏۲ کشاورزی (کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات) + شهری (شامل ۶ جزء: خانگی, کارگاهها و صنایع شهری. آب ‎OLE‏ نفوذ و ریزش درونی در لوله‌های فاضلاب)

صفحه 42:
فاضلاب شهری 4 درصد آب ).+ درصد مواد آلوده کننده (۷۰درصد مواد آلی-۳۰ درصد مواد معدنی) مشکل اصلی در مورد مواد آلی فاضلاب است كه بايد به نوعی از فاضلاب جدا و تثبیت گردند. برای تصفیه فاضلاب باید انواع مواد آن را بشناسیم: قابل ته نشینی: مواد درشت. مواد معلق, مواد کلوئیدی غير قابل ته‌نشینی: مواد محلول مواد محلول آلی پیشترین مشکل را ایجاد می‌کنند +

صفحه 43:
فاضلاب شهری * اساس کار تصفیه فاضلاب بر اساس کمک گرفتن از میکروارگانیسمهای طبیعت است: * استفاده از مواد محلول آلی به عنوان غذا و در نتیجه تکثیر و ایجاد میکروارگانیسم جدید: یعنی تبدیل مواد آلی محلول به موادی که معلق و قابل جدا سازی از فاضلاب هستناد * فقط باید اکسیژن را در اختیار میکروارگانیسمها قرار داد * هرچند ظاهر کار ساده است ولی در عمل مشکل است 4

صفحه 44:
فاضلاب شهری ۹1 برای تصفیه باید دو چیز را بدانیم: . شدت یا مقدار آلودگی فاضلاب ۲ . وضعیت محیط زیست (معیار پساب خروجی تصفیه خانه) 5 سای کات آلود گیبا دو روش: ‎(Crrkewird Omen Orewa) 4‏ 000 برلئتعيين مقدار مواد محلول ‎(Grepeuded Golds) ۰‏ ۵0) برلیمواد قابلته نشینی

صفحه 45:
فاضلاب شهری " ۳ وضعیت محیط زیست: + عادی: (محبط زیست می‌تواند تا ۱۰ درصد پساب خروجی را تصفیه کند پس تصفیه خانه باید تا ‎٩۰‏ درصد فاضلاب را خودش تصفیه کند) . خاص: تصفیه خانه باید ‎۹٩‏ درصد را خودش انجام دهد. + حاد: ۱۰۰ درصد باید در تصفیه خانه انجام شود (حق وارد کردن هیچ پسابی را به محیط زیسیت نداریم)

صفحه 46:
9 اوليه يا فيزيكى: 4 (جدا کردن مواد قابل ته نشینی - واحدهای آشغالگین ماسه‌گیر و ته نشینی اولیه) 5 ثانويه يا بیولوژیکی: (استفاده از ميكرواركانيسمها براى جداسازى مواد محلول آلى و سيس ته‌نشین کردن میکروارگانیسمهای رشد کرده و ضد عفونی آب) (تا این مرحله ‎٩۰‏ درصد تصفیه انجام می‌شود: مناسب برای وضعیت عادی محیط زیست) + مرحله پیشرفته و تکمیلی: (حذف کامل آلودگی, پر هزینه- تصفیه ۱۰۰ درصا: مناسب برای وضعیت حاد محیط زیست)

صفحه 47:
۴ با مواد محلول آلی که تبدیل به مواد معلق آلی ( لجن ) شدند چه کنیم؟ * لجن حاصله توسط باکتریهای بیهرازی تجزیه و به دو چیز تبدیل می‌شود: كود ‎٠‏ كاز متان

صفحه 48:
مراحل تصفیه: = پس در نهایت فاضلاب اولیه به سه قسمت تبدیل شد: پساب قابل استفاده ‎٠‏ کود قابل فروش ‏+ گاز متان قابل استفاده ‏۴ _ تا این مرحله ‎٩۰‏ درصد تصفیه انجام می‌شود

صفحه 49:
ف نی کردن آب عفو ضد ‎os ° ۱ ۳‏ كاز اوزو 1" ‎ja‏

صفحه 50:
4 ‏قابل استفاده هم در تصفیه خانه (مقدار زیاد آب) هم‎ a برای مقادیر کم آب "3 از بین بردن تمام باکتریها 1# عدم اثر بر هاكهاء كيستهاء تک یاخته های انگلی, 7 کرمها و برحی ویروسها (فلج اطفال, هپاتیت) مگر در مقادير زياد كلر اکسید کردن آهن, منيزيم و سولفید هیدروژن از بين بردن برخی مواد طعم دهنده یا بو دهنده 8 کنترل جلبکها

صفحه 51:
کلر ۵ ۰ .دا + ۱ 9 ‎a HOCI H+ 01‏ ان صد عنون کل به حاط اد هو کر وس رو نا حدی پونهای هیپوکلریت) ‎a‏ پیشترین اثر کلر در 7 او ۲ (تولید بیشتر اسید هیپوکلروس) 1 خطرات کلرزنی به آب: * تشکیل ترکیبات هالوژنی: سرطانزا

صفحه 52:
اصول کلر زدن: ‎ .‏ عاری از گل و لای بودن آب ۲ برآورد دقیق کلر مورد نیاز: ‏(مقدار کلر مورد نیاز برای از بین بردن باکتریها و اكسيده كردن عناصر آلی و آمونیاکی آب) ‏تفاوت بین میزان کلر اضافه شده به آب و کلر باقیمانده در آب پس از یک ساعت ‏نام دیگر: نقطه شکست (مقدار کلری که برای آب کافی به نظر می رسد) ‏اضافه شدن کلر بیشتر از اين مقدار: پیدا شدن کلر آزاد در آب ‎(CL — WOC!)‏

صفحه 53:
اصول کلر زدن: ۳ دوره تماس: حداقل یک ساعت 3 حداقل غلظت توصیه شده کلر آزاد باقیمانده: ‎٠‏ ميليكرم در لیتر پس از یک ساعت تماس * اهمیت کلر باقیمانده؟ لا برای مقابله با آلودگیهای بعدى حين ذخيره و توزيع آب میزان نهایی کلر: مقدار كل مورد نياز + ‎٠.5‏ ميليكرم در ليتر كلر آزاد باقيمانده

صفحه 54:
گاز اوزون: گاز ناپایدار ۱ از بین بردن بو طعم و رنگ و زدودن کلر از آب اثر ویروس کشی قوی (طی چند ثانیه) عيب: عدم داشتن أثر باقیمانده امروزه: ضد عفونی اولیه با اوزون سپس افزودن کلر به عنوان کلر باقیمانده در هنگام پمپاژ آب به لوله ها

صفحه 55:
اشعه ماوراء بنفش: ~~ + اثر بر میکروارگانیسمها و ویروسها "" زمان کوتاه عدم تغییر بو و طعم آب ( بر خلاف کلر) ۴ عیب: عدم داشتن اثر باقیمانده

صفحه 56:
ضد عفونی آب در مقدار کم #ا جوشاندن * ضد عفونی شیمیایی * فیلتر كردن ۴ صافیهای حاوی کاتالیزور نقره (کشته شدن باکتریها توسط بون نقره) +

صفحه 57:
ضد عفونی آب در مقباس کم لا حوشاندن به مدت © تا ‎٠١‏ دقيقه و سريع جوشيدن از بين بردن همه باكتريهاء هاگها؛ كيستها و تخم كرمها دفع كردن دى اكسيد كربن آب و رسوب دادن كربنات كلسيم تغییر طعم آب عدم وجود اثر باقیمانده نگهداری در همان ظرفی که آب جوشیده است (برای پرهیز از آلودگی مجدد) 4

صفحه 58:
اه ضد عفونی آب در مقب ‎ko‏ = 8 ضد عفونی ‎ri‏ ‏۳دقیقه) ‏۰ الی ۳۰ دقب ا ‎ee‏ ‏> بط" ركيت سر 50 در بدن ‎ioe :‏ فعالیت فیزیولوژب ‎<a‏ ثر بر وبا - عدم ‎yee‏ (قبلاً - فقط اثر بر منكنات يتاسي ‎(eal syne .‏

صفحه 59:
خصوصیات آب 0 فلزات شسكن: 4 ‎Q‏ وت يذيرى در بدن موجودات آبزى (هر جند که علظت آنها در آب کم باشد) ‏آرسنیک: سوراخ شدن تيغه بینی. مانع عمل آنزیمهای ‏سولفیدریل ‎tome"‏ (به شکل متیل مرکوری یا جیوه آلی): ناهنجاری شدید ذهنی و جسمی در جنین ‏کادمیوم: انعقاد پروتتینها و گرفتگی لوله‌های کلیوی (ظروف ‏تفلون قديم) ‏سرب: جایگزینی با کلسیم استخوانها؛ کندذهنی کودکان ‏کاهش ضریب هوشی. انتقال از طریق رحم به جنین ‏8 كرم: ايجاد سرطان پوست و ریه (کارگران صنایع آیکاری)

صفحه 60:
‎CE he 5‏ ۲)عناصر >33 ‎Trace) of‏ ‎(Elements‏ ‏ل عدم تجمع پذیری در بدن موجودات آبزی, برخی از آنها مفید هستند . 7 * آلومينيم: ایجاد مشکل در دیلیزیها * _آهن: لازم برای هموگلویین-عامل رشد باکتریهای آهن دوست مس: کاتالیزور تشکیل هموگلوبین - (در صورت زیاد شدن در بدن: پیماری ویلسون) "2# يد: نقش در تشكيل 1 فلوئور: استحکام دندانها و استخوانها (مصرف زياد از حد: بيمارى فلوئوروزیس) - مقدار مناس: ۰.۵ ‎PE AG‏ بوی:_ممانعت از اثر کادمیوم - شیری رنگ شدن آب و وجود قشری روغنی بر سطح آب در هنگام جوشیدن ‏عدم ضرر بهداشتی - مشکل بیشتر از بقیه عناصر جزئی - همراه آهن در پرزمینی -ایجاد رنگ و بو و طعم نامناسب ‏پوساندن ماشین لباسشویی: منگنز, آهن. مس ‎ ‎ ‎ ‎Qa

صفحه 61:
۳ خصوصبات شیمیایی آب ‎:PH a‏ تأثیر بر شبکه توزیع آب 2 كرا" فرسودگی لوله ها. افزايش سرب در آب 9 0,26 کاهش اثر کلر ‎O‏ سولفید هيدرو ‏2 در اثر کاهش اکسیژن آب و فعالیت باکتریها (آبهای زیرزمینی) 1 بوی تخم مرغ كنديده ‏0 در معرض هوا:تبدیل سولفید به سولفات ‏3 سولفات: 1 بهیود طعم آب (سولفات کلسیم و منیزیم) لا اکسیژن حل نشده: 0 ‎ ‎ ‏در صورت كمبود آن: تبديل نيترات به نيتريت و سولفات به سولفيد (بد بو شدن ‎el

صفحه 62:
۴) خصوصیات باکتربایی آب کلی فرمها: (انواع هوازی بیهوازی و گرم منفی) 1 ۲ نوع مدفوعی و غیر مدفوعی (عملاً همه كلى فرمهای آب. مدفوعی هستند مگر خلافش ابت شود) لا . وجود آنها در اب نشانه آلودگی است (در آب به طور طبیعی وجود ندارند) 4 دلیل انتخاب به عنوان شاخص: زياد بودن در روده 2" قابليت آسان كشت و تشخيص ت به ساير عوامل بيماريزا در آب ت به نيروهاى تصفيه طبيعى ۳ دوام بيشتر ن | مقاومت بيشتر استرپهای مدفوعی: 2 . کمتر از کلی فرمها هستند لا . نشانه آلودگی اخیر آب هستند لا . مناسب برای کنترل مسیرها و لوله‌ها 3

صفحه 63:
۴) شاخص باکتربایی آب ‎a‏ 1 کلستریدیوم پرفرنجنس : کمتر از کلی فرم در آب دیده می‌شوند طول عمر هاگهای آن بیشتر از کلی فرم است مقاوم به كلر وجود هاگها در آب بدون وجود کلی فرم. نشانه آلودگی در زمانهای خیلی قبل است وجود آنها نشانه ضعف تصفیه آب است لم لم لم ۲ Oo

صفحه 64:
۵) سختی آب Qa a ۳ ۳ 0 0 قدرت تخریب صابون توسط آب کاتیونها: ‎Ca, Mg‏ آنیونها: ‎wus‏ ‏غير كربناتها (سولفات؛ کلرید) كربنات + كلسيم يا منيزيوم: سختى موقت (رسوب در اثر حرارت: سماور يا كترى) انيونهاى غير كربناتى + كلسيم يا منيزيوم: سختى دائم (عدم رسوب با حرارت) 4

صفحه 65:
۵) سختی آب ‎a‏ لا . واحد سنجش سختی آب: غلظت کربنات کلسیم 2 . مناسب: ۲۵۰-۱۵۰ ۷ آب رم <۵۰ ‎mg/dl‏ <۱ ۳۱60/۱ اب نیمه سخت ۱۰۰-۰۰ ۲9/0۱ با ۲۱6/۱۲۰۱ آب سخت ۳۰۰-۱۰۰ ۲9/0۱ با ۲-۴ ۳26۵/۱ ( ام آب خیلی سخت >۲۰۰ ۲۱9/0۱ یا > ۲۱۵۵/۱

صفحه 66:
اثرات سختی آب: مصرف بیشتر صابون ایجاد لکه روی سطوح شیر و دستشویی ایجاد رسوب در ظروف غذا افزایش مصرف انرژی برای گرم کردن آب رسوب در جدار لوله ها و کاهش انتقال آب کاهش میزان ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی کاهش طول عمر پارچه و لباس کاهش مزه و رنگ طبیعی غذا 8 © © 0 نا 08 8 ۲۲

صفحه 67:
۵) سختی آب 9 روشهای بر طرف کردن سختی آب: 1 جوشاندن 5 آزاد شدن 2602 و رسوب کربنات کلسیم غير محلول بای سنتى موقت ال افزودن آهى: ‎a‏ ‎a‏ a هم کاهش سختی آب و هم کاهش منیزیم براى سختى هوفت ‎II‏ افزودن كربنات سديم: ‎OF‏ براى سختى موقت و دائم ‎IV‏ فرایند تغییر قلیایی: (پرموتیت) ‎ ‏پرموتیت سدیم: سدیم» آلومینیوم. سیلیکات عبور آب: جایگزینی سدیم به جای کلسیم و من برای سختی موقت و دائم ‎0 ‎0 ‎

صفحه 68:
سیستمهای توزیع آب ‎I‏ پیوسته ‎ll‏ نوبتی: ‎a‏ احتمال عدم دسرسی در مواقع لزوم و اورژانس ذخیره شدن آب توسط مردم: افزایش احتمال آلودگی فشار منفی: ورود آلودگی از طریق نشتیهای لوله ها ‎ll‏ توزیع دو گانه لا . آب تصفیه شده و غیر تصفیه در لوله های جداگانه 1 عدم تأييد توسط 0011/0

صفحه 69:
Qa Q Qa Qa Q Q Q دو نوع آلودگی: مدفوعی. پوست و حلق و بینی مساحت برای هر نفر ۲/۲ متر مربع عدم ورود افراد بیمار پوستی. چشمی, عفونی و ... تخلیه مثانه قبل از ورود به استخر دوش گرفتن با آب و صابون قبل و بعد از استخر ضد عفونی محیط استخر (حمام. راه عبور سکوها) تصفیه مداوم (طی " ساعت همه آب تصفیه شود)

صفحه 70:
بهداشت استخرهای آب لا تعویض هر روزه ۱۵ درصد آب (برای کاهش آمونیاک و مواد آلی ناشی از شناگران و افزایش فعالیت کلر) . کلر زدن: حفظ کلر باقیمانده در حد ۱ ۴۳۴۳ ‎PH‏ بسین؛۷ تا۷۸ oo شفافیت: رویت صفحه سیاه به قطر ۱۵ سانتیمتر در قسمت عمیق استخر از فاصله ‎٩‏ متری اطراف لا استفاده از وسایل شخصی 9 قرار دادن پاها در حوضچه کلر (۱۰ ‎(PPM‏ ۳ برای کنترل عفونت قارچی بین انگشتان پاها 4

صفحه 71:
هوا 4 تغییرات هوا در فضاهای بسته (تجمع انسانها): 4 شیمیایی: افزایش 206 و کاهش اکسیژن ۲ فیریکی: افزایش دماء افزایش رطوبت. کاهش حرکت هوا آلودگی باکتریایی در اثر هوای بازدم كدام یک مهمتر است و بیشتر احساس ناراحتی ایجاد می‌کند؟

صفحه 72:
تاحصهای اساش کرمایی: دماى هوا دما و رطوبت قدرت سرد كنندكى (دماء رطوبت و حركت هوا) دماى مفيد ) ‎(CPrevive Dewpercure‏ (تأثیر تركيب دما و رطوبت و حرکت هوای داخل را بر احساس گرما و سرمای ‎Ose oY‏ دمای مفید تصحیح ‎(Correvied GPPevive Dewperature) elo‏ (دماء رطوبت. حرکت هوا و تشعشعات گرمایی)

صفحه 73:
تقسیم بندی آلاینده‌های هوا الف) از نظر منشاء آلودگی ا-اولیه "-ثانويه ب) از نظر اثرات فیزیولوژیکی

صفحه 74:
از نظر منشاء -آلاینده‌های اولیه: به همان شکل و ترکیبی که 4 ازمنبع تولید خارج شده اند در هوا وجود دارند مانند ۰۳۱ ۰00 502 -آلاینده‌های ثانویه: معمولا از ت رکیب آلاینده‌های اولیه تحت تاثیر اشعه خور شید تولید می‌شوند. مثل اسماگ فوتوشیمیائی» اوزن و قسمت عمده ۱۱02 .

صفحه 75:
از نظر اثرات فیزیولوژیکی ) خفه کننده‌ها: - خفه کننده‌های ساده مأنند 2( متان و سایرگازهای خنثى كه با رقيق كردن اكسيزن محيط (محيط هاى - خفه كنندههاى تركيبى كه به علت نر كيب با آنزيمها ودر ارگانهای بدن ایجاد خفگی می‌کنند مانند00 ۲) تحریک کننده‌ها: تحریک کننده‌های مجاری فوقانی تنفسی +602) و مجاریتحتانی تنفسی 02 4

صفحه 76:
از نظر اثرات فیزیولوژیکی ۳) سموم سیستمیک: با حمله به ارگانها باعث بیماری عضوی از بدن می‌گردند مثل ترکیبات جیوه. سرب. هیدرو کربن‌های اروماتیک ؟) تركيبات مخدر و بيهوش كننده: روى اعصاب اثر مى كذارند مثل هیدروکربن‌های الیفلتیک کلره ۵) مواد سرطان زا : ۱ بنزاپیرن. بنزن هیدروکرین‌های آروما تیک چند هسته‌ای. 4

صفحه 77:
منابع آلودکی 192 ۳ * _گروه ابت: صنایع» نیروگاه‌ها و مراکز تجاری و مسکونی * منابع متحرک: افواع وسایل فقلیه از موتور سیکلت تا هواپیما و کشتی 9 الوذكى هوا ذر ستائع هم به علت مصرف سوخت إنت وهم نوع بند ‎soe iad ace pte ees‏ اعترای سوخت موه وم صورت کازهای آلاینده و با ذرات وارد هوا می‌شود * مقدار آلودگی تولید شده از منبع را با وزن آلودگی به واحد وزن مواد خام مصرفی یا محصول تولیدی بیان می‌کنند و به آن ضریب انتشار می‌گویند.

صفحه 78:
۴ شاخحصهای پایش آلودگی هوا: و رد + ذرات معلق ۱ " روشهای پیش‌گیری و کاهش آلودگی هوا ‎٠‏ تحدید نفوذ: پیش گیری از ورود آلودگی به هوا با روشهای مهندسی مثل تهویه و تبدیل شیمیایی ‎٠‏ جایگزینی: مثل استفاده از گاز به جای بنزین. حذف سرب از پر ‏+ رقیق شدن: توسط گیاهان یا جریان هوا (ایجاد کمربند سبز در شهرها) ‏. قانونگذاری ‎

صفحه 79:
تأثيرات كرما بر بدن: + (Wet Gtroke) ‏گرمازدگی‎ نارسایی مکانیسم تنظیم دمای بدن بالا رفتن دمای بدن تا ۶۳.۳ درجه هذیان گویی. تشنج از دست دادن هشیاری. پوست گرم و خشک (عدم عرق) مرگ حتی با درمان در ۶۰ درصد موارد درمان: © سرد کردن حتی با یخ تا رسیدن دمای مقعدی به ۳۸.۹ درجه بستری برای عوارض

صفحه 80:
تب ناشی !3 5 ‎(Heat Hyperpyrexia)‏ نارسایی مکانیسم تنظیم دمای بدن اما عدم وجود علایم گرمازدگی مقدمه گرمازدگی است ‎(Heat exhaustion) ,us S++‏ عدم تعادل در دریافت و از دست دادن آب و نمک در اثر گرما و تعریق خفیف تر از گرمازدگی (حداکثر دمای بدن تا ۳۸4) بعد از چند روز مواجهه با گرما رخ می‌دهد سرگیجه, ضعف. اختلالات جریان خون درمان: متعادل ساختن آب و الکترولیت

صفحه 81:
تأثیرات گرما بر بدن: 4 (Heat Cramp) uf 5) 2b las Sas . در اثر کار سنگین در دمای بالا و رطوبت زیاد گرفتگی عضله در اثر کاهش سدیم و کلر خون (Heat Syncope) .u§ uj. ‏د‎ افت فشار خون در اثر گرما به خاطر گشاد شدن رگهای خونی عدم افزايش دماى بدن درمان: بردن فرد به سایه و بالا گرفتن پاها (بهبود پس از ۵ تا ۰ دقیقه)

صفحه 82:
بهداشت مسکن ‎a‏ لا معیارهای یک مسکن بهداشتی: تأمين كننده نیازهای فیزیکی(جسمی) تأمین کننده نیازهای روحی(روانی) پیشگیری از حوادث و سوانح پیشگیری از بروز بیماریها تا تا نا ۲

صفحه 83:
در صورت عدم وجود حداقل ۶ شرط: غیر قابل سکونت بودن تأمين نیاز جسمی: هر سه نفر. دو اتاق سه در جهار آشپزخانه ” متر مربع سرويس بهداشتى. دستشويى و حمام هر كدام ۲ متر مریع (اكر با هم هستند: ” متر مربع) تأمين نياز روحى روانى: اتاق خواب اختصاصی برای هر نفر ۷.۵ متر (یا ده متر مربع برای دو نفر) ۳ Qa 0 a

صفحه 84:
بهداشت مسکن Q a o لم ‎Oo‏ تا تا تا پیشگیری از بروز حوادث و سوانح: oy سیم کشی استاندارد برق. ارتفاع کلید و پریزها ۱۱۰ سانتیمتر سیم اتصال زمین لوله کشی استاندارد گاز عدم نگهداری مواد قابل اشتعال در راه پله نگهداری مناسب سوختهای فسیلی وجود وسایل اطفاء حریق نصب حفاظ و نرده به ارتفاع ۷۵ تا ‎٩۰‏ سانتیمتر

صفحه 85:
بهداشت مسکن 2 بيشكيرى از بيماريها: ل تورى مناسب ينجرههاء درهاء كف شوى آشيزخانه و حمام ل عدم ورود هر گونه کارتن. جعبه و صندوق به طور مستقیم به مسکن (مخفی شدن حشرات لابلای کارتن و ‎Ce‏ 1 فاصله مناسب زير در ورودى با كف زمين ‎١(‏ سانتيمتر» ل استفاده از نور خورشيد

صفحه 86:
بهداشت مسکن شروط بهداشتی بودن مسکن: 0 MI MIL MUL آب آشامیدنی سا منبع آب داخل خانه با شیر برداشت مستقل (در صورت عدم وجود شبکه آبرسانی شهری) ویس ی سل حمام مستقل ظرفیت کافی اتاقها برای هر ۳ نفر ۲ اتاق 4*۳ - (هر نفر ۸ متر مربع) اتاق خواب اختصاصی برای هر نفر به مساحت ۷.۵متر مربع (حداکثر دو نفر در یک اتاق ۱۰ متری) امکان گرم کردن سه چهارم اتاقها ور کافی (برق) متناسب بودن تعداد پنجره ها با وسعت اتاق (۲۰ درصد سطح کف اتاق) راه خروج اضطراری a

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
10,000 تومان