صفحه 1:
صفحه 2:
بهداشت مواد غذایی در
Bye ere.
میترا دانش دوست
(eC er ee ne cor ES be convene B Ay
peer on eon
wb TS SETS eS Eat rE BBE)
قزوين ارديبهشت ©0969
8
صفحه 3:
مقدمه *
eee) ۱
ene) تت ۲۳۰-۳
مقررات بهداشتی در تهیه » توزیع و فروش آن
ار oe eee re ae
WIRY EES
صفحه 4:
کنترل محیط : غذای سالم
ae
| YEO TO reed rer
پخته شده
صفحه 5:
ارزیابی طغیان
آیا آب کافی برای فروشندگان خیابانی مواد غذایی در
دسترس بود؟
( کیفیت قابل قبول و مقدار کافی آب برای نوشیدن » شستشوی
ا (STs
©- آيا ضوابط لازم نظارتى براى حصول اطمينان از رعايت
حداقل استانداردها در جريان طغيان توسط كاركنان
غذاخوریها موجود بود ؟ آیا نظارت بر فعالیتهای غذا مزثر
2 نو
صفحه 6:
2 آیا فعالیت فروشندگان خیابانی غذا در جریان طغیان
متوقف شد؟ آيا مراكز تهيه و عرضه مواد غذايى كه
SWOT CREE Set eee ron en ype KVE en prey
است یا خر ؟
< آيا مقرراتی برای اطمینان از حداقل سطح بهداشتی برای
محصولات غذايى وجود دارد ؟
۱ We oer Seer meio)
9 gga y (Ue Caden 5 Sig pd aitle Gling Cds aay
OE Tee Bree ene Br)
صفحه 7:
Pe rene Wen kan ا Ath Pe Belo)
خام يا نيمه خام رابراى مصرف فورى مى فروشند
؟ مصرف 2 غذاهايى مى تواند ۳۳ sey
Pet SSNS ee wee Smee epee
. باشد
ETS TO we ews Per rrr Peer ا
مواد غذايى در دسترس است ؟
صفحه 8:
نكات مهم :
leva (| ا 0
al NAS Ay % آلوده تهیه شده است .
خ بوف خوراک پزبی که با آب آلوده شسته شده است .
* آلوده شدن غذا در جريان آماده سازى يا بعد ازآن: غذاهاى
آبدار ( به طور مثال شین برنج پخته شده» عدسی » سیب
زمينى ٠» لوبيا » تخم مرغ و جوجه ) اكرٍ در جريان آماده
سازى و يختن يا بعد از لن آلوده شوند در درجه حرارت
له ا ا ا 0 0
ويبريوكلرا فراهم مى كنند . ey
8
صفحه 9:
1۱۳ ل YK ٠
5 0 ل ا msec)
00 ا
* میوه و سبزیجاتی که در زمینهای غنی شده با کود
)| ۱
انسانى آبيارى شده و با ياشيدن لب آلوده تازه نكهداشته
شده و سپس بصورت خام خورده شوند و یا در جریان
شستن و آماده سازى آلوده شوند .
صفحه 10:
2 اسیدی کردن غذا
اسیدی کردن غذا با لیمو » گوجه فرنگی » ماست
و شیر تخمیر شده به مهار رشد ویبریوکلرا
كمك مى كند.
صفحه 11:
|
پیامهای کلیدی آموزش بهداشت عبارتند از :
غذایتان را بپزید » آبتان را بجوشانید » دستهایتان
را بشوئيد
صفحه 12:
بهداشت فردى
ل ل 0
* قبل از يختن
۱ ال ie
SE eT Os ek ب سل ایک
Oot RM RET MB y Er ner ere ev
« +
0
انكشتان و زير ناخنها
** براى دفع مدفوع از توالت استفاده كنيد
* توالت را تميز نكهداريد
صفحه 13:
غذا
*** غذای خام را کاملاً بپزید
غذاهای پخته شده را فوراً بخورید
od غذای پخته شده را به دقت در یخچال ذخیره نمائید
** غذای پخته شده را مجدداً به طور کامل حرارت دهید
۳ ee wee wir. ease eB io
میوه ها و سبزیجات را تمیز نگهدارید cg
OY er eer eS TECRs ET eS is BE why
صفحه 14:
8
براى بيشكيرى وبا
صفحه 15:
RSTn ا
0 ات 1 a See eee
آلوده هستند . بنابراين تمام قسمتهاى غذا را
ARO OTD BoB ا ا ا
صفحه 16:
eo] بلافاصله بخوريد
زمانيكه بين بختن و خوردن غذا فاصله زمانى
وجود داشته باشد ٠» نظير زمانيكه غذا در
رستورانها و یا توسط فروشندگان دوره گرد
فروخته می شود » آن را بایستی تا 600 درجه
سانتیگراد يا بیشتر حرارت داد و بعد مصرف
rr
صفحه 17:
۳ 0 CRB E ePe Tih mec)
اگر غذا هایی را باید از پیش آماده کنید و یا بصورت
باقیمانده نگهداری کنید » آنها را باید در اسرع وقت تا
0 درجه سانتیگراد سرد نمائید و سپس آنها را در یک
فریزر و یا جعبه یخدار در زیر 0 درجه سانتیگراد
ذخيره كنيد 0 غذاهاى يخته شده و ذخيره شده را بايد قبل
از خوردن به طور كامل دوباره حرارت دهيد . غذاى
شیرخوار بایستی بلافاصله بعد از تهیه خورانده شوند و
or) ۳
صفحه 18:
- غذاهای پخته شده را مجدداً به طور کامل گرم کنید
ذخيره سازى درست در درجه حرارت بائين »
ل ا ا ل اه
See ل ل 0
کردن کامل بدین معنی است که تمام قسمتهای
غذا بايد حداقل 7200 درجه سانتيكراد حرارت
ا ل errors ere
صفحه 19:
ic) ۱ ا ل
غذای بدرستی پخته شده می تواند حتی با
تماس اندک با غذاهای خام آلوده گردد )
برای مثال از طریق تماس مستقیم و یا غیر
مستقیم با تخته های برش آشپزخانه و تیغ
ره
صفحه 20:
BY Tre T ا En eer)
انتخاب كنيد
كنسرو » اسیدی و خشک کردن ۱۳۳3
می بایستی بدون خطر باشد .
صفحه 21:
0
دستها را به طور کامل قبل از تهیه غذا بشوئید و یا اگر
CONS SUT Se EOE Tee) are Wares
ویژه تعویض کهنه بچه و یا تمیزکردن بچه و یا
استفاده از توالت باشیم .
حتماً دستها را باید بطور مکرر بشوئیم . بعد از تهیه
غذاهای خام » نظير ماهى و صدف و قبل از
ae rs oo Oe ]
صفحه 22:
NPS ESE eS irr wrens)
از آنجائيكه غذاها به آسانى آلوده ميشوند . لازم است هر
Br ل ا ل ل oo)
ee rie hs مطلق تمیز نگهداری شود . باقیمانده
نان و تكه هاى جربى را بايد به عنوان منشاء بالقوه
ا ا ا ل ل
3 كردن سطوح 3 ظروف و cdl cle كردن
آشپزخانه مورد استفاده می باشند. بایستی روزانه تعویض
گردند و قبل از استفاده مجدد جوشانده شوند.
صفحه 23:
00
آب سالم همانقدر که برای تهیه غذا مهم
11 00000011111
صفحه 24:
راههای انتقال عامل التور به مواد غذایی:
ی آب آلو ده جهت آماده cee مواد غذایی
Og محيط آلوده
# فرد آلوده در صورت عدم رعایت بهداشت
فردی
صفحه 25:
راههای جلوگیری از انتقال عامل التور
كه
oo استفاده از آب alee جهت آماده سازی مواد غذایی
** نظافت و شستشو و كندزدايى مرتب محيط و
سطوح مرتبط با مواد غذايى
* رعايت بهداشت فردى در هنكام كار و حتى
BOs ee Sem re Taree
صفحه 26:
فعالیت های بهداشت مواد غذایی در هنگام
بروز اپیدمی :
* هماهنك بودن با واحد مديريت بيماريها
** شناسايى و تعيين منبع آلودكى
بال ات ل 3
بازیرگانی -مجامع امور صنفی - نیروی انتظامی
0
صفحه 27:
Cs تشديه نظارت بر مراکز حساس از جمله
رستوران ها - اغذیه فروشی ها - بستتی
سازىها - اماكن بين راهى
ote تشدید نمونه برداری مواد غذایی با توجه
به منابع آلودكى و وسعت ابيدمى
صفحه 28:
** تشديد نظارت بر تهيه وعرضه غذاهاى
حساس از جمله کباب کوبیده - بستنی -انواع
ا ا ا ا
- انواع سالاد - سبزى خوردن - شربت
آلات
ا ا ل لكت
دستفرشان مواد غذایی خطرناک مثل جكركى؛
شربت آلات » بستنى و ...
8
صفحه 29:
ve LES SESS eee ee
۷ وم eel
۳
نوع غذاى مصرفى /
#نمونه برداری از غذای باقیمانده مصرف
a
*#نمونه برداری از غذای مربوطه از am
تهیه شده
صفحه 30:
ارسال نمونه به آزمایشگاههای مرتبط
آموزش لازم به تهیه و مصرف کنندگان
9-۳
*#*برنامه ریزیو هماهنگی جهت رفع مشکل
۳
صفحه 31: