بیماری‌هامراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامت

بیماریهای منتقله از غذا

صفحه 1:

صفحه 2:
نظام مراقبت کشوری بیماریهای منثقله از ‎Jac‏

صفحه 3:
مقدمه * بیماری های منتقله از غذاع۳00000۲66 یکی از چالشهای مهم بهداشتی در سطح جهان است ۶ در امریکا سالانه ۳9 میلیون مورد بیماری منتقله از غذا ثبت می شود که 006600000 نفر بستری و 606000 نفر فوت می کنند. < هزینه صرف شده برای کنترل آن بیش از 1 میلیارد دلار تخمین زده میشود

صفحه 4:
مقدمه * برقرای نظام مراقبت بیماریهای منتقله از غذا و استخراج اطلاعات مربوط به این بیتاردها از جمله بروز و قیرح 1 ۲۲۲ ۳۳ از غذا نشان میدهد که در کدام قسمت از زنجیره غذایی جامعه نقص وجود دارد چرا کته در تام مراحل کات داش ۰ ۳ محصولات غذایی» ذخیره» فراوری و توزیع آن امکان آلودگی به عوامل بیماری زا وجود دارد. “ نظام مراقبت بيمارئ هاى منتقله از غذا به عنوان 1 ۱ ۳۳ غذا عمل كرده و نقاط قوت و ضعف آن را نمايان خواهد كرد.

صفحه 5:
" بدلایل زیر اين بیماری ها در جهان رو به گسترش است ۶ پدیده جهانی شدن < توسعه گردشگری < رشد فزاینده صادرات و واردات مواد ‎AIRE‏

صفحه 6:
بروز بیماریهای نوپدید و بازپدید مانند جنون گاوی» سارس؛ انفلوآنزا» ‎CCHF‏ > افزایش مصرف غذا در خارج از خانه(۲۵00 ۴۳۵5۸) > بروز جنگ و ناآرامی های سیاسی

صفحه 7:
اهمیت موضوع ۶ به درخواست مدیر کل۷۷۲10 در ژنو قرار است در سال ‎COOP‏ ‏با مشارکت دپارتمان های ۰ 200۳00565 53۴6۷۰ ۴۵۵۵0 056255 ۴00000۲۳۴۵ و مشارکت صاحب نظران جهانی Foodborne) ‏كميته اى تحت عنوان:‎ Disease Burden Epidemiology Reference Group (FERG) تشکیل شود.

صفحه 8:
< نظام مراقبت عفونتهای منتقله از غذا اشکالات نظام سلامت غذا یا ‎Food safety‏ را از مزرعه تا سفره نشان می دهد ‎Gy! >‏ نظام» بايش و کنترلی بر نظارت های بهداشت محیطی و ادارات نظارت بر مواد غذائی وزارت بهداشت است. ‏< نتایج اين نظام مراقبت؛ ابزار کار و اساس تصمیم سازی در حوزه تهیه و تامین و توزیع غذا در کشور خواهد بود. ‎

صفحه 9:
هدف کلی کاهش ابتلا و مرگ و میر ناشی از بیماریهای منتقله ازغذا به منظور کاهش هزینه های مربوطه و ارتقاء شاخص های سلامتی در کشور 0- کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای منتقله از غذا ©- كاهش ابتلاء به بیماریهای منتقله از غذا 3 کاهش هزینه های کنترل بیماریهای منتقله از غذا <- افزایش توانایی و ظرفیت آزمایشگاههای تشخیصی در شبکه های بهداشتی و درمانی 0 افزایش هماهنگی و مشارکت. بین بخش های خصوصی و دولتی تشخیص آزمایشگاهی بیماری های منتقله از غذا 9 بهبود کشف ثبت و گزارش دهی طغیان بیماریهای منتقله از غذا در کشور

صفحه 10:
اهداف اختصاصی ۶ 6 ارتقا آموزشهای عمومی در مورد راه های پیشگیری از بیماری های منتقله از غذا > 0 افزایش هماهنگی های درون بخشی و برون بخشی در جهت کنترل طغیان بیماریهای منتقله از غذا

صفحه 11:
تعاریف * - بیماری منتقله از غذا: ‎Gull slap >‏ که از طریق خوردن و آشامیدن غذا و آشامیدنی های آلوده ایجاد میشود. ۰ 0 طغیان بیماری منتقله )5 ‎foodborn)|%‏ ‎(outbreak‏ + اگر دو نفر یا بیشتر از یک غذا یا آشامیدنی مشترک استفاده کرده و علائم گوارشی مشترکی داشته باشند طغیان بیماری منتقله از غذا اتفاق افتاده است .

صفحه 12:
تعاریف < 2 عفونت ناشی از ‎:(foodborn infections)!‏ < عفونتهایی هستند که ناشی از خوردن غذا با آشامیدنی آلوده به باکتری» ویروس یا انگل ایجاد شده و از دو طریق تکثیر و تهاجم به مخاط روده و بافتهای دیگر و تکثیر در روده و ازاد کردن توکسین ایجاد بیماری می کنند. ۰ مسمومیت %). ‎(foodborne intoxication)‏ : * مسمومیت غذایی از خوردن غذا یا آشامیدنی که قبلا با یک سمی الوده شده ایجاد می شود منبع این سم می تواند سموم باکتریایی» مواد شیمیایی سمی و سموم طبیعی موجود در بدن حیوانات گیاهان و قارچ ها باشد

صفحه 13:
طغیان های آب و غذا #راهنمای کشوری نظام مراقبت بیماریهای منتقله از غذا از سال ۱۳۸۵ جهت اجرا توسط معاونت سلامت ابلاغ گردیده است. #درلین برنلمه در مرحله اول پنج بیماری باکتریال سالمونلوزها - شیگلاها - اشرشیاکهلی ( ۰۱۵۷: ۷ ) - مسمومیت های استافیلو کوکی و بوتولیسم هدف گذاری شده است.

صفحه 14:
مه 92:۵ زا.6 ‎-P‏ استافیلوکوکوزیس ©- بوتولیسم

صفحه 15:
طغیان های آب و غذا #تعربف طغیان منتقله از غذا: اگر دو نفر یا بيشتر از یک غذا با آشامیدنی مشترک استفاده کرده و ‎ple‏ بالینی مشترکی داشته:باشند طغیان بیماری منتقله از ۰۳:۱۶ افتاده است. چس از کشف و گزارش طغیان تیم بررسی طغیان که حدلقل متشکل از دو نفر ( کارشناس مبارزه.با بیماربها و کارشناس بهداشت محیط ) می باشد تشکیل و طی مراحل ده گانه طغیان واقع شده بررسی می شود.

صفحه 16:
اطغیان های آب و غذا # همزمان با بررسی اپیدمیولوژیک. بررسی های محیطی و تشخیص آزمایشگاهی صورت می گیرد. #* تشخیص عوامل باکتریال و توکسین استاف درنمونه های غذا در آزمایشگاههای کنترل غذا و داروی معاونت محترم غذا و داروی وزارت متبوع انجام ميشود. * تشخیص عوامل باکتربال در ۱۰تا ۸۲۰ مبتلایان در نمونه های انسانی درمحل ودر آزمایشگاههای مراکز بهداشت شهرستان انجام می شود.

صفحه 17:
بیماریابی 7اساس بیماریابی» کلیه بیماران مشکوکی هستند که از غذا یا آشامیدنی مشترک استفاده کرده و علائم گوارشی مشترک دارند. 7گزارش تلفنی به مرکز بهداشت شهرستان در صورت افزایش موارد بیماری با علائم گوارشی (اسهال» استفراغ دل درد و...) توسط مرکز, درمانی دولتی و خصوصی 7"تشکیل تیم بربرسی طغیان( کارشناس بیماریها-بهداشت محیط) "اجرای مراحل دهگانه بررسی یک طغیان

صفحه 18:
تشخیص آزمایشگاهی "تهیه نمونه از 90060-000 مبتلایان ( بوتولیسم تمام موارد) 7"تشخیص توکسین استاف و بوتولینوم در نمونه های غذانی و انسانی فقط در تهران 7تشخیص پاتوژن های باکتریال سالمونلا » شیگلا و 1م.©) در نمونه های انسانی در آزمایشگاههای مراکز بهداشت شهرستان و استان و مراکز اخصوصی

صفحه 19:
/ارسال کلیه نمونه های غذانی و انسانی بوتولیسم فقط به انستیتو پاستور در تهران ارسال 9۵9-0 نمونه های انسانی سالمونلاه شیگلاه #مد.©) واستاف هر طغیان به تهران ‎CO)‏ دانشگاه به دانشکده بهداشت دانشگاه تهران و ‎CO‏ دانشگاه به آزمایشگاه مرکز تحقیقات گوارش شهید بهشتی) ارسال کلیه نمونه های غذائی سالمونلاه شیگلا» پامم.9) و استاف به آزمایشگاهها

صفحه 20:
سه سطح جمع اوری و ارسال داده ها 0 سطح مرکز بهداشت شهرستان 6 سطح مرکز بهداشت استان 9 مرکز مدیریت بیماریها

صفحه 21:
دلایل بررسی اپیدمیولوژیک یک طفیان < تعیین علت» عوامل زمینه ساز و منبع عفونت ۶ بکارگیری مداخلات و اقدامات اصلاحی برای پیشگیری از ابتلا سایر افراد به عفونت + ارزیابی استراتژی ها و توصیه های موجود برای پیشگیری از طغیان های مشابه * کسب اطلاعات بیشتر در مورد پاتوژن های عامل بیماری های منتقله از غذا

صفحه 22:
مراحل دهگانه بررسی یک طغیان بیماری منثقله از غذا

صفحه 23:
»- تایید وقوع یک طغیان 2 آیا طغیان اتفاق افتاده است؟ ۵ جمع آوری گزارشات اولیه درباره وقوع طغیان از نظام جاری مراقبت ل تعریف طغیان: دو نفریا بیشتر از افرادی که علائم و نشانه های بیماری مشترک دارند و از یک غذا یا آشامیدنی مشترک استفاده کرده اند.

صفحه 24:
م كزارش به هماهة ‎aa La‏ ا جه كسانى بايد در جريان وقوع طغيان قرار كيرند؟

صفحه 25:
۵ کدام ارگانیسم عامل بیماری است؟ ۵ تهیه نمونه از ۵-0 مبتلایان ( مهمترین نمونه انسانی برای تشخیص نمونه مدفدع است) لا تهیه چند نمونه از غذاهای مشکوک به آلودگی( بهترین نمونه باقی مانده غذایی است که بیمار استفاده کرده است)

صفحه 26:
<» بکارگیری اقدامات کنترل و پیشگیری 0 چه اقداماتی جهت جلوگیری از گسترش طغیان و مبتلا شدن سایر افراد باید انجام داد؟ ( جمع آوری و نگهداری غذای مشکوک به آلودگی و تعطیلی موفت» اقدامات بهداشت محیطی و آموزشی) 0 نباید منتظر جواب آزمایشگاه بود.

صفحه 27:
2 ساماندهی اطلاعات مربوط به طغیان 3 لیست خطی بیماران ,درا جنر Cose DePiatiza 154 Ca 2 3 pnb Ours ‏لبيدمى‎ ine pot Oops ‏نقشه طغیان‎ 9

صفحه 28:
تعریف مورد تعریف مورد بیماری » یک توصیف استاندارد طغیان است که ۳۱۱ اهداف بررسی طغیان » به منظور متمایز كردن مورد (بيمار) از غير مورد (غیر بیمار)مورد استفاده قرار میگیرد اهداف اولیه در ارائه تعریف مورد باید به گونه ای باشد که دو شاخص حساسیت( احتمال این که فرد جزنی از طغیان است) و ویژگی( احتمال اين که فرد جزئی از یک طغیان نیست ) در آن حداکثر باشد و این تعادل در شناسایی موارد از غیر موارد بیماری باید مورد توجه قرار گیرد

صفحه 29:
*رسم منحنی : محور«ها زمان یا روزهای وقوع طغیان و در محور ها تعداد بیماران قرار داده میشود < منحنی همه گیری نموداری است که دوره های زمانی شروع علایم بیماری را در بین بیماران یک طغیان نشان میدهد و این که آیا طغیان مداوم هست يا نه. کمک خواهد کرد * با رسم منحنی اطلاعاتی راجع به دوره کمون» میزان گسترش اپیدمی» منبع آلودگی» راه های انتقال» تعداد مواجهه ها و کانون عفونت بدست می آید.

صفحه 30:
Common sourse Curves منحنی طغیان منبع مشترک با صعود سریع تعداد و نزول تدریجی آن در یک دوره کمون

صفحه 31:
Propagated Curves منحنی طغیان منتشر یا شخص به شخص که یک دوره کمون در کنار دیگری قرار دارد

صفحه 32:
Continual Source Curves منحنی طغیان با منبع مداوم با صعود تدریجی تعداد موارد و بعد کقه ای شدن منحتی

صفحه 33:
‎Sa‏ 15-44 مم ‎Place ‎Age group

صفحه 34:
4 ۰ 4 5 ae ‏تا‎ -O ‏با ساماندهی اطلاعات مربوط به طغبان و جمع بندی اطلاعات‎ ‏بالینی ۰ مصاحبه هاء بررسی های اولیه و یافته های آزمایشگاهی‎ یک پیش فرض مطرح میشود علل- راه انتشار- منبع و عوامل موّثرخارجی و داخلی طغیان

صفحه 35:
7- طراح و اجرای یک مطالعه اپیدمیولوژیک برای آزمون فرضیه * الف- مطالعات کوهورت 50 ]00۳0۲ + در این مطالعه خطر ابتلا به بیماری در دو گروه مطالعه (گروه مواجهه داشته و گروه غیر مواجهه داشته) مقایسه میشود ۶ این مطالعه زمانی مناسب است که جمعیت در معرض خطر مشخص باشند وهمه آن ها بدون توجه به اين که بیمار شده اند یا نه در دسترس باشند + ( یک گروه معین از افراد به بیماری مبتلا شده اند و در معرض یک مواجهه مشترک بوده و بیماری ممکن است اتفاق بیافتد و یا نیافتد) © « تعداد)0)نفر در یک مهمانی جشن تولد شرکت کرده و از یک غذای خاص استفاده کرده اند و در روزهای بعد چند نفر اسهال و استفراغ گرفته اند»

صفحه 36:
11 Well Cohort A+B studies Unexpose C+D Exposed

صفحه 37:
م طراح و اجرای یک مطالعه اپیدمیولوژیک برای آزمون فرضیه ب- مطالعات موزد- شاهدی لیب لاس02 ‎Ouse‏ ‏این نوع مطالعه فراوانی مواجهه با عامل بیماری را در گروه افراد بیمار(مورد)» با گروه افراد سالم(کنترل یا شاهد) مقایسه می کند این مطالعه زمانی مناسب است که مواردی از بیماری شناسایی شده باشند» اما کل افراد در معرض خطر یا در معرض مواجهه احتمالی در دسترس ( اطلاعات بیماری در دست است اما افراد مبتلا در گروه معینی قرارندارند و از چگونگی مواجهه اطلاع درستی نداریم) «تعداد هشت نفر بعد از غذا خوردن در رستورانی مبتلا به سالمونلا تیفی موریوم شده اند»

صفحه 38:
Control Case- Cases 5 Control Exposed| A 8 /A+B Studies Unexpos 0 0 D C+D A+C B+D_ Total ds Retic =

صفحه 39:
Control Case- Cases 5 Control Exposed| 30 15 |A+B Studies Unexpos ۳ 0 25 |C+D A+C B+D_ Total )0( t0 poses youps > © Oks to Couto woup = 0.0 Ocks Ruto = G

صفحه 40:
@Attack rate (number of cases /population at risk) *100 In a given period of time Case -fatality rate (CFR) (number of deaths / number of cases ) *100 ina given period of time.

صفحه 41:
0 تجز 4 داده ها ل شده. EP1O« GPGE ۰۵/۳6/۳۵ ‏نرم افزارهای‎ 3 3 محاسبه میزان حمله» میزان حمله مربوط به هر غذا » میزان خطر نسبی و نسبت شانس ها

صفحه 42:
- تفسیر يافته ها ونتيجه كير ى ۵ از اطلاعات جمع آوری شده چه نتایجی حاصل شده است؟ ۵ در جریان طغیان چه اتفاقی افتاد؟ چه اقدام فورى بايد به کارگرفته شود؟

صفحه 43:
00- ارائه گزارش يافته های حاصل از بررسی 9 درتن های آموخته شده از طغیان از لحاظ بهداشت عس ۱ 0 گزارش باید شامل مقدمه تاریخچه- مواد و روش ها- نتایج- بحث و توصیه های لازم ‎adh‏

صفحه 44:
۴-۶ جمع‌آوری و ارسال داده‌ها در سطوح مختلف جمه‌آوری و ارسال داده‌های مربوط یه طفیان بیماری‌های متتقله از غذا طبق تمودار زیر انجام می‌شود. نمودار شماره ۱- جمع‌آوری و ارسال داده‌های طغیان بیماری‌های منتقله از غذا مرکز مدیریت بیماری‌ها

صفحه 45:
۵-۳ 2 شبکه گزارش‌دهی نتایج آزمایشگاهی نمودار شماره ۲ : سعطوع کزارت‌دهی ناج آزمایشگاهی بیماری‌های متقلد از غذا را در بین: بخش خصوصی و دولتی تشان می‌دهد. نمودار شماره ۲: سطوح گزارش‌دهی نتایج آزمایشگاهی بیماری‌های منتقله از غذا به وسیله آزمایشگاه‌های دولتی و خصوصی مركز مديريت بتمارىها ——— و آزمایشگاه مراکز بهداشتی و درمانی شیدری و روستای ركز تحفيقات كوارش و كيد ‎te‏ نمونه بالينى لستاف و ‎ye KNB‏ نی ۳ مدای «اتعكام

صفحه 46:
اه دانشگاهعلوم پزشکی و خدمات بهداشتی درماتی پیوست شماره(: شيكه بهداشت و درمن شهرست شبکه بهداشت ودرمان شهوستان أفرم شتمارة يك ‎ln cat lp‏ مان ما لزع | ‏لیا | یس رت‎ lal ade ا 5 1 و ]وه هس نی ون انس ميل کیت و و ی اش واه فا ‎patel‏ | متي مس ۶رد | 2 |96۱۶ 28 ف | ‎of oa‏ 134 ما کم نیبرود ۷ پل خی 302 ای غر یدق رنیس مرکز بهداشت شهرستلن: ان

صفحه 47:
لنت صماره +2 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمائی س.» شبکه بهداشت و درمان شسهرستان موکو بهداشت شهرستان قرم شمارة ۲ - بررسی اییدمیولوژیک علفیان بیماری‌های منتقله از عذا ‎as‏ سريال: ‎ ‎ ‎ ‎1 ‏عر‎ Coe ۳ os ‎Taine is | ‏= تچ 0 ‎waaay] ‏سين‎ ‎aa oot ‎ ‎ ‏شرح حال و علاتم بالنی ‎2 ‏بخ ۲ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎pease | 5-16 | aul AP | GOP | Gael‏ | مج سمی عون وعلای بای ۳ سح او ‏۷ درجه حرارت بسا ‎CC cae‏ ۳-حاتر تسد اجیت مزاع در ۷۴ ساست. ‎۳۳ ۱2۳ ‏ی‎ Bae Dior Cpe Thee og ‘am. 7 ‏كام‎ pow Se igs cae TT Vere eat bth ‏طول منت بیماری تاه ال روز ساصتة‎ ‏خرمان نی بیان ‎I-A‏ و الكتروليت خوراكي 60 59- سرم 27 آتی ‎On‏ ۵ خر ۳ ‏سخ ‎pee eye‏ طول عدت مصرف أت جا يه حال: ‎ire Sous (FY jy‏ ‏بح ۳: اطلاعات مربوط به تماسها جرج جک ‎af Sag AR‏ بماری مشابهی حاشته در ‎Seon gale‏ | در صورت مغيت بودن جزقمات را ذكر فرمايدة ). ‎Ge Ser ‎ ‎ ‎ ‎ ‎DO en Re ee ails © SU Sin Ep ILS 0 (Hed $31) Se cay ‏إذر صورت معيت‎ ‎a ] ae ‏طن يكن‎ eg ‎۷۰ Veneer (tk Jee ‏سس‎ wh om ۱ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 48:
> بجمار قبل از يسارى با حيوانات اغلى يا خااك ‎PD‏ برد نت۳ ‎Car‏ ‏۳۵- در صورت مثبت بودن توع حيوان وا ذكو فواييدة بعش ۳: عوامل ‎hse‏ OSS ۳۳ ‏تایه‎ OG ei -# ‏خيره كر قومايدة‎ - ans onan ess te as St RS he ‏لولشم‎ Die ow gs epg ‏نداد سح دهد‎ al gee بعش ۵: متابع غذابى احتمالى ( تاريخجه سه روزه 3۶ ‎(Be es gS) aA‏ prea ‏سای وعدمما و توشيدني هه‎ 87 ]۳ ‏ضيحاته: ( يك روز قل ار شرو‎ 8 7۳ هه ای موجه عه صحانه [ دو روز قبل ار شروع علا )1 نیا reer 88 ‎I I iy a) iawn Pe‏ شروع مات[ ‏١ع‏ وا ‏چم سار وعتهها و ‎panty‏ ‎Sas sow Soom aa Be tA a Jag ‏چندسن مراجعه‎ mee gal PT ‏در آن غنا خوره‌اید.‎ ae ae ‏نام رستوران يا غتاخورى كه‎ 8 ‏۶ ده فروشگاه با سورمارکت که آغلب مود خناص راز آن تهبهم ‎a a‏ ‎OY‏ در هه کاشته در مجلس مهمانی- جشن عروسی و تلد با عاداری غذا خورداید؟ ۰ يلى ۳ خر ۳ ادو سورت بل ‎Ds‏ كر كتيدة ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎SF‏ تيعابى بيمار 8 عامل اسهال جاد در بسجار بر اساس اتجام أزمايشات تشخب ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 49:
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اشاس مركز بهداشت استان ... قرم شماره 1 - خلاصه اطلاعات طفيان بيمارى هلى متتقله ازغذا تایخ تکسل فرما( 7 1 ) ‎coheed ۱7‏ تعدا ‎so‏ إسامئ شبير يا روستاخلى محل وقوع طفيانة كروه سنى غالبه ‎cee‏ گروه جنسی ‎RAE‏ تاريخ كزارش: كروه شفلى غالمية تایخ خانمه ‎gos‏ کشت ( نموه اتسانی): جمعیت در معرض خطرة ‏تاج کشت [ نموته غذا لد تعداد مبتلايان: ‏اه ال علانم و نشانهای شای: ‎ ‏اخلاصه ننايج بررسی اپیمیولوز ‎ ‎ ‏كارشناس مستول بيمارى هاى منتقله از غذا: مدي كروه بيمارىهاى مماونت بهداشتی: معاون يعداشت ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 50:

34,000 تومان