صفحه 1:
a
www.tabaye.ir
صفحه 2:
صفحه 3:
بر اساس مکتوبات موجود در متون طب سنتی ایران. سالهای زندگی یک
انسان به چهار دورة رشد (حدائت و نم ه*
(گهولت) و پیری (شیخوخت) تفسیم میشود.
ابنسیناء ابتدای سن سالخوردگی را پایان ۶۰ سالگی میداند که منطبق با
تعریف سازمان جهانی بهداشت است.
صفحه 4:
مزاج افراد پیر مختلف است بهطوری که اعضای اصلی ایشان
سرد و خشک است ولی رطوبات بلغمی در داخل اعضای آنها
انباشته میشود. پس لازم است به علایم بیمار توجه شود.
صفحه 5:
تدابیر کهنسالان:
در صورتی که علایم آنها بر سردی و خشکی دلالت کند. باید غذا و بقیه
تدابیر آنها گرم و تر باشد و اگر سرد و تر بود. باید تدابیر گرم و خشک بهکار
رود.
۲. بهتر است بدن آنها را هر روز با روغن بنفشه. بادام. بابونه. سوسن و یاسمین
جرب کنند.
۳ باید در بستر نرم استراحت نمایند و فعالیت سخت را کاهش داده و در
زندگی خوشدل و شادکام باشند.
صفحه 6:
۴ از هرچه مزاج سردی و پیری دارد. چون اندوه و ترس و بوهای سرد مثل
کافور و نیلوفر و از ترشیها بوبژه سرکه و نیز شورها اجتناب نمایند.
۵. از هوایبد و بوی ناخوش و دود و غبار دوری نموده و از انزوا و توقف در
گوشهای که هوایش محبوس باشد. تا جای ممکن دوری نمایند.
۶ از گرسنه خوابیدن پرهیز کنند. زیرا گرسنهبه خواب رفتن سبب از بين
رفتن قوت و انریی و همچنین ایجاد رطوبت در معده و اندامهای داخلی
ایشان میشود.
صفحه 7:
۷ کاهش حجم غذا و افزایش دفعات غذا به ایشان توصیه میگردد.
البته غذای ایشان باید در عین کمحجم بودن. از نظر کیفیت بالا باشد.
غذاهلیی مانند آبگوشت. شوربا. حلیم گندم. شیر و عسل. زرد تخممرغ
نیمبرشت (عسلی) و آبگوشت و گوشت جوجهخروس, به همراه اندکی
دارچین و یا زنجبیل و نان خوب پختهشده با کمی نمک برای سالخوردگان
مفید است.
۸ لازم است افراد سالخورده از ماهی. خیار هندولنه. كدو. بادمجان. گوشت گاو
گوساله. عدس, کلم, غذاهای کنسروی و کمپوتی بکاهند.
از خوردنیها و ادمية خیلی گرم و خشک اجتناب نمایندتا موچب ایجاد پبوست
در ایشان نگردد.
صفحه 8:
٩ کمی چس از صرف غذا مناسب است که در هوای آزاد پیادهروی سبکی
نمایند.
.٠١ در روزء غذای کم و معتدل و در شب کمی بیشتر بخورند.
.١ يبوست یکی از مشکلات شلیع لین سنین است. و لازم استبا غذاهایی
مانند خورش مرغ با چغندر و سوپ جو درمان شود.
صفحه 9:
۲ از سبزیها. کاهو, برگ چغندر, کرفس و تره میل کنند و از میوههاء انجیر
تازه و خشك و انگور و موبز با مغز گردو و بادام برای افراد پیر مناسب است.
۳ در صورت لزوم. حقنه با روغن برای آنها مفید بوده و احشای ایشان را
نرم میکند و بهترین روغن برای ایشان روغن زیتون صافشده است.
صفحه 10:
۴ آشامیدن شیر مفید |
به شرط آنکه بعد از آشامیدن شیر در ناحیه کبد و شکم احساس تمدّد و نفخ نکنند.
* موافقترین شیرها نیز شير بز است.
* شیر پخته برای ایشان بهتر از شیر خام است.
* بهترین شیوة پختن آن. لین است که سه قسمت شیر رابایک قسمت آب مخلوط
کردهسبا آتش ملایم بجوشانند.نا یکچهارم آن بخار شود. سپس با مقداری نبات و
یا عسل شیرین کنند و آرام بنوشند.
* بهتر است در حین پختن شیر. مقداری زنجبیل برای کم کردن نفخ در آن
بیندازند.
* همچنین میتوانند شیربرنج همراه با عسل يا شكر ميل نمايند.
صفحه 11:
۵ از نوشیدنیها. شربت عسلبا پیران سازگارتر است و مانع از ایجاد
بندآمدگیها در بدن (سده) و درد مفاصل میگردد.
۶. افراد سالخورده بلید نا جای ممکن از خونگیری پرهیز کنند مگر در
ضرورت شدید و به تجویز پزشک حاذق و به مقدار کم.
صفحه 12:
۲ لس 0 شت دل راى .ران مناسب است و سبب تقويت آنها
میشود. که البته باید در حد اعتدال باشد.
۸. استحمام معتدل برای لین گروه مناسب است و بهتر است که چندی پس
از گرمابه طعام مصرف شود.
٩ سرما خوردن برای مشلیخ بسیار خطر دارد. پس هميشه بلید وضو و
غسل ایشان با آب نیم گرم و لباسشان به نسبت جوانان گرمتر باشد.