صفحه 1:
رت بت
POOO G@FETY
REQOTEROEDTG
صفحه 2:
با SS
لصو[
* زنجیره غذايي تا مصرف
عناصر کلیدی:
* ارتباطات متعامل
# مدیریت سیستمی
اصول ظ9606)را/
برنامه های پیش نیازی
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 3:
a
eatroductival (Prerequisite
* زیرساختارها و برنامه های نگهداری
نیازمندیهای پایه ای بهداشت مواد غذایی(606:6/1:666)
* برنامه های پیش نیازی عملیاتی
کنترل یا کاهش پیامد خطرات شناسایی شده ایمنی مواد غذایی در فراوری محصول
یا محیط
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 4:
١ سات
1- دامنه كاريرد
كليه سازمانهاى فعال در زنجيره غذا كه
*قصد اثبات توانمندی خود در کنترل ومهار خطرات ایمنی مواد غذايى در راستاى توليد
محصول نهایی ایمن و منطبق با الزامات مشتری و قانونی را دارند.
*قصد بالابردن رضایت مشتریان را با کنترل موثر خطرات ایمنی موادغذایی و فرایندهای
مربوطه دارد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 5:
با کی ۲
زنجیره غذایی
برداشت کنندگان محصول
تولید کنندگان خوراک دام وطیور
تولیدکنندگان و عمل آورندگان مواد غذایی
تولیدکنندگا ن آفت کشها- کودهای شیمیایی - داروهای دامپزشکی
تولید کنندگان مواد اولیه افزودنیها
حمل و نقل و انبارداری
تولیدکنندگان تجهیزات و ماشین آلات
تولید کنندگان مواد شوینده و ضدعفونی کننده
عمده فروشان
خرده فروشان
مصرف کنندگان
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 6:
a
مزلیایسیستم 1860660000
طراحی - استقرار - اجرا - حفظ 7 و به روزنمودن سیستمی که قابلیت تضمین
ایمنی محصول غذایی را به مصرف کنندگان می دهد.
* قابلیت ارزیابی و تشخیص نیازمندیهای مشتریان و اثبات دست یافتن به حدود ایمنی
وسلامت مطلوب مصرف کنندگان
* ارتباطات اثربخش با مشتریان و دیگر بخشهای موجود در زنجیره غذا
اثبات تطابق با الزامات قانونی موجود که مرتبط با ایمنی موادغذایی هستند
* اثبات در حرکت بودن سازمان در راستای خط مشی ایمنی و سلامت موادغذایی و
نشان دادن آن به دیگر سازمانها و مراجع
ثبت سیستم مدیریت ایمنی موادغذایی از یک سازمان ذیصلاح
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 7:
با SS
2 مراجع
مبانی و واژگان
1GO SOOO:CO0O0O ®
WOCCE #
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 8:
SS با
3-اصطلاحات و تعار یف
3-1- ايمنى مواد غذایی
3-3- خطر ايمنى مواد غذايى
3-4- خط مشى ايمنى مواد غذايى
3-5- محصول نهايى
3-6- نمودار جريان
3-7- اقدام كنترلى
3-8- برنامه پیش نیازی
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 9:
با SS
3-1 ایمنی مواد غذایی
اطمینان از اينکه استفاده از یک ماده غذایی هنگام آماده
سازی و مصرف متعارف آسیب و خطری برای مصرف کننده
نخواهد داشت .
یادآوری:ایمنی مواد غذايي مرتبط است با: وقوع خطرات ایمنی مواد غذايي
ومرتبط نیست با: سایر جنبه های سلامتی انسان (مثل سوءتغذیه)
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 10:
——————
۲-۲زنجیره غذایی
توالی مراحل و عملیات درگیر در تولید. فرآوری. توزیع و مصرف مرتبط با
مواد غذایی از تهیه مواد اولیه تا مصرف
یادآوری 1:تولید مواد اولیه شامل تولید خوراک دام برای دام هايي که در تولید
مواد غذايي به کار مي روند مي گردد. . .
یادآوری 2:زنجیره شامل تولید موادی که با مواد غذايي یا مواد خام در ارتباط
میباقنت تلزامی bby
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 11:
ال
3-3خطر ایمنی مواد غذایی
شرابط یاغاملن بيؤلوة يك
تواند بالقوه تاثیر نامطلوب :بر سلامت
یادآوری:خطر با ریسک (به معنی عملکرد احتمالی یک عامل مضر پرای سلامتی وشدت آن) متفاوت
cual
So) a i » 106/16626 !حتمال وقوع خطر و شدت آن در نظر گرفته شده
adel
.یادآوری 3.خطرات ایمنی مواد غذايي شامل آلرژی زاها نیز می شود
یادآوری 4.در زمینه خوراک دام و ترکیبات آن,خطرات ایمنی مواری هستند که ممکن است در
خوراک دام و ترکیبات آنها و در دامی که برای مصرف در مواد غذايي بکار می رود و یا اث نامطلویی
بر سلامتی انسان مي گذارد وجود داردهمچنین عملياتهايي که به طور مستقیم و غیر مستقیم در مورد
.مصرف و يا خدمات ایجاد می شود که بالقوه موجب اثر نامطلوب بر سلامتی انسانی شود
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 12:
تا *
*3-4خط مشی ایمنی مواد غذايي
جهت گیری ها و اهداف فراگیر سازمان که مرتبط با ایمنی مواد غدايي
(1-3) می باشد و رسماً توسط عدیریت ازشد بیان شده اسنت:
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 13:
3-5محصول نهايي
محصولی که تحت هیچ فرآیند یا تغییر دیگری توسط سازمان
نخواهد گرفت.
ادآوریمحصول نهايي یک سازمان مي تواند مواد اوليه سازمان دیگری محسوب شود اگر در آن
.سازمان تحت فرایند یا تغییرشکل یا ماهیت قرار گیرد
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 14:
a
3- 6 نمودار جریان
طرح شماتیک و نظام یافته که توالی و تعامل مراحل را معرفی
می نماید.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 15:
Oper wearer اقدام كنترلى 7-3
اقدامی که برای بيشكيرى يا حذف یک خطر ایمنی مواد غذايي
(3-3)و یا کاهش آن به یک سطح قابل قبول به اجرا گذاشته
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 16:
—
(Prerequbte Program) ¢jls (ying oli 3-8
شرایط اساسی و پایه ای و فعالیت هايي که برای نگهداری و حفظ محیط بهداشتی در
زنجیره غذايي و برای تولید و جابجايي محصول نهايي ایمن و مصرف انسانی ضروری هستند.
یادآوری 1:بسته به ماهیت و عملکرد آنها برخی از ٩۳ ها در برگیرنده اقدامات کنترلی (7-3) می باشند در
صورتیکه سایر ۳۲۹۳ ها شامل روشهاي اجرايي و دستورللعمل هايي می باشند که نحوه مدیریت و یا
خصوصیت نگهداری را تشریح می نماید.
یادآوری2: اصطلاحات متداولی وجود دارند که در ٩۳ ها بکار گرفته می شوند مانند روش خوب ساخت
GMP روش خوب کشاورزی 2/۸۳۰)روش خوب بهداشتی 21۱۳ روش خوب توزیع 6108و
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 17:
0-5 هایعملیاتی/ب رنامه پیش بازیعملیلتی
که در حین آنالیز خطر شناسائی شده و برای کنترل احتمال وقوع خطر ایمنی
ماده غذائی (3-3) یا آلودگی و یا تکثیر خطر ایمنی ماده غذائی ۰ ضروری هستند که
اين موضوع . با توجه به وقوع خطر ایمنی ماده غذائی . ضروری هستند که اين موضوع
.با توجه به وقوع خطر یا آلوذگی در محصول و يا محیط های کاری تعیین می گردند
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 18:
eee
COP نقطه کنترل بحرانی 3-0
< ایمنی مواد غذائی > مرحله ای که در تن برای جلوگیری یا حذف خطر
ايمنى مواد غذائی (3-3) ویا کاهش ن به يك سطح قابل قبول . کنترلهای
لازمه به اجرا گذاشته می شوند .
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 19:
با SS
حد بحویلن940 ۸۲۲ 0071۲۳۹۱۵۵
معیاری که پذیرفتنی را از نپذیرفتنی جدا می سازد .
یادآوری : حدود بحران براى لمطمينان از اينكه يك 6068
(9-000©) همواره تحت كنترل باشد . در نظر كرفته مى شوند . اكثر عدول از حد بحران اتفاق ب
محصولاتی که تحت تاثیر این شرایط قرار كرفته اند به عنوان محصولى كه احتمال غير ايمن بدون آن
وجود دارد . در نظر گرفته می شوند .
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 20:
با SS
3-3 اصلاح 0008080807۳۹0۵0۵
- اقدامی که منجر به حذف عدم انطباق شناساتی شده خواهد شد
تعریف 6-6-3 استاندارد 1100600000:6000000
- یادآوری 1 : در این استاندارد بین المللی . اصلاح مرتبط با اقداماتی است که روی محصولات بالقوه
غیر ایمن انجام می شود و می تواند مرتبط با اقدام اصلاحی (14-3) باشد .
- یاد آوری 2: اصلاح میتواند برای مثال انجام دوباره کاری . فرآیندهای بیشتر و یا حذف اثرات زیان آور
و نا مطلوب عدم انطباق رخ داده شده باشد ۱
( مصرف در زمینه های دیگر و یا به لیبل و بر چسب خاص مشخص کردن آن محصول »
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 21:
لقلملصلاعی9-48 601۳100 000۲680۳4۵8
اقدامی که دلایل یک عدم انطباق بروز یافته و یا دیگر شرایط نا مطلوب را
حذف می نماید.
یادآوری 1 : دلایل بروز عدم انطباق می تواند بیشتر از یک مورد باشد ( 5-6-3 180
99000
یادآوری 2: اقدام اصلاحی شامل تجزیه و تحلیل علل بوده و از بروز مجدد آن جلوگیری می نماید.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 22:
2227ل ٠"
OBLIDOT1OO SAG 646-5 axe
< ایمن مواد غذائی > فراهم آوردن شواهدی که توانائی اثر بخش بودن اقدامات کنترلی
(7-3) حاصله از طرح “1,0000000 و )۳) های عملیاتی (9-3) را نشان می دهد
یادآوری : این تعریف بر پایه مرجع 11 می باشد و برای ایمنی غذائی مناسب تر از تعریف
00 10850 میباشد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 23:
4- سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی
4-1- الزامات عمومی (بايدها؛
* استقرار یک a ایمتی مواد غذایی مطابق با الزامات استاندارد
2009 55000 180 (برقراری - مستند سازی - اجرا - حفظ - بازنگری )
* تعیین دامنه کاربرد
* شناساین- ازژیایی و کتقرل فمام خطرات مواک غذایی بزای سامت مصوف.
کنندگان
* جمع آوری اطلاعات مناسب و لازم مرتبط با اصول ایمنی محصولات واعلام و
انتشار آن در کل زنجیره غذا
* اعلام مراحل و نتایجی که توسعه - اجرا - هدایت و به هنگام سازی سیستم
مدیریت ایمنی مواد غذایی را در بر میگیرد
* بازنگری دوره ای سیستم مدیریت ایمنی
* کنترل محصولات و فرایندها و منابع برون سازمانی موثر بر کیفیت
صفحه 24:
4-2- الزامات مستند سازی
4-2-1- الزامات عمومی
* بیانیه خط مشی ایمنی مواد غذایی و اهداف مرتبط
* روشهای اجرایی و سوابق مستند شده مورد نیاز استاندارد
* سایر مدارکی که برای حصول اطمینان ازایجاد و اجرا و به روز بودن موثر سیستم مدیریت ایمنی
موادغذایی نیاز دارد
4-2-2- کنترل مدارک(روش اجرایی مدون)
* کلیه مدارک مورد نیاز سیستم مدیریت ایمنی موادغذایی باید تحت کنترل باشند :
تصویب کفایت مدارک پیش از صدور
ازنگری و به روز کردن مدارک و تصویب مجدد
- اطمینان از مشخص بودن تغییرات و وضعیت ویرایش جاری در مدارک
- اطمینان از جاری بودن آخرین ویرایشهای مدارک بکارگرفته شده در قسمتهای مربوطه
- اطمینان از تعریف شدن لزوم خوانا بودن مدارک وحفظ این شرایط در کلیه مدارک جاری
- اطمینان از مشخص بودن مدارک برون سازمانی و تحت کنترل بودن توزیع آنها
بیشگیری از عدم بکارگیری مدارک منسوخ و مشخص بودن آنها در صورت نگهداری به هر
دی
ثبت دلایل منطقی اعمال تغییرات در مدارک
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 25:
با SS
* 4-2-3- کنترل سوابق (روش اجرایی مدون)
سوابق باید:
* بيانكر شواهد انطباق با
ايمنى موادغذايى
* خوانا و قابل بازيابى باشند
مندیها و اثربخشى عملكرد سيستم مديريت
* بوسيله يك روش اجرايى مستند تحت كنترل هاى لازم جهت تصحيح -
شناسایی - نحوه نگهداری - محافظت - بازیابی - مدت زمان نگهداری
خارج ساختن قرار كيرد.
و از رده
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 26:
5- مسئولیت مسیریت
* 5-1- تعهد مدیریت
* مدیریت ارشد باید شواهدی را دال بر تعهد خود به توسعه و
اجرای ایمنی موادغذایی و بهبود مداوم اثربخشی را بوسیله
موارد زیر تامین نماید :
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 27:
سس
9 اهداف تجاری سازمان باید حمایت کننده ایمنی مواد غذایی باشد.
"ا به كل سازمان بايد اهميت در نظر كرفتن الزامات اين استاندارد بين
المللى وهر الزام سازمانى و الزامات قانونى در كنارالزامات ايمنى
موادغذايى مرتبط با مشترى اعلام شود.
ی خط مشى ايمنى مواد غذايى مستقر و جارى كردد.
"" جلسات بازنگری مدیریت تشکیل و هدایت گردد.
* اطمینان حاصل شود کلیه مدارک در دسترس می باشند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 28:
با کی ۲
5-2- خط مشی ایمنی مواد غذایی
. ای
مدیر ارشد باید :
* خط مشی ایمنی را تعریف - مستند - و اعلام نماید.
* اطمینان حاصل نماید که خط مشی ایمنی مواد غذایی مرتبط و متناسب با نقش سازمان در زنجیره
alge غذایی می باشد.
* اطمینان حاصل نماید که خط مشی ایمنی مواد غذایی در انطباق با الزامات ایمنی موادغذایی مرتبط با
مشتری و الزامات قانونی می باشد.
* اطمینان حاصل نماید که خط مشی ایمنی مواد غذایی در تمام سطوح سا
و نگهداری می شود.
* اطمینان حاصل نماید که خط مشی برای حفظ و تداوم تناسب آن مورد بازنگری قرار می گیرد.
* اطمينان حاصل نماید که ارتباطات بطور مناسب و واضح درخط مشی عنوان گردیده است.
* با لیجاد ارتباط با اهداف قابل اندازه گیری از خط مشی حمایت نماید.
اعلام - اجرا - و حفظ
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 29:
«پ1ف1ف)۰ ۰ ۳ تا
5-3- طرح ربزی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی
* مدیریت ارشد باید اطمینان حاصل نماید که :
* طراحی سیستم مدیریت ایمنی موادغذایی برای تحقق انطباق الزامات مندرج
دربند 1-4 و اهداف مرتبط با ایمنی مواد غذایی سازمان صورت پذیرفته است.
* یکپارچگی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی هنگام طرح ریزی و ایجاد تغییرات
در سیستم مدیریت ایمنی موادغذایی حفظ خواهد شد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 30:
5-4- مسئولیتها و اختیارات
مدیریت ارشد سازمان باید :
* اطمینان حاصل کند که مسئولیتها و اختیارات تعریف و اطلاع رسانی به کل
سازمان شده است .
* مسئولیتها را درقبال گزارش دهی مشکلات سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی
مشخص نماید.
* مسئولیتها را درقبال انجام وثبت اقدامات متاسب را تعیین نماید.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 31:
ال ۰
5-5- راهبر تیم ایمنی مواد غذایی
8 مدیریت ارشد باید یک نفر راهبر تیم ایمنی موادغذایی را تعیین نماید که درکنار
وظایف دیگرش مسئولیت و اختیار لازم برای فعالیتهای ذیل داشته باشد:
* کار تیم را سازماندهی نماید
* ترتیبات مرتبط با آموزش و تعلیم اعضا تیم ایمنی موادغذایی .
* اطمینان یابدکه سیستم مدیریت ایمنی موادغذایی منطبق با اين استاندارد بين
المللی استقرار يافته - اجرا و نگهداری شده و به روز می باشد.
* میزان اثربخشی و مطلوبیت اجرای سیستم را جهت انجام بازنگری در راستای
بهبود سیستم مدیریت ایمنی موادغذایی گزارش نماید.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 32:
a
ارتباطات 5-6
۴ 5-6-1- ارتباطات برون سازمانی
- تامین کنندگان
< مشتریان و مصرف کنندگان
مراجع صلاحیت دار موادغذایی
5-6-2 ارتباطات داخلی
5" اطمینان یابد در هنگام هر تغییری در زمینه های زیر و سایر موارد اعضای تیم به موقع مطلع
می گردند:
محصول یا محصولات جدید
مواد اولیه - ترکیبات و خدمات
سیستمهای تولیدی و تجهیزات
فضاهای تولیدی - مکانهای جاگیری تجهیزات و ماشین آلات فضاها و محیط های اطراف
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 33:
با SS
برنامه های شستشو و ضدعفونی
سیستمها و روشهای بسته بندی انبارش و توزیع
صلاحیتهای پرسنلی یا تخصیص مسئولیتها و اختیارات
الزامات قانونی
اطلاعات و دانش مرتبط با خطرات ایمنی و مواد غذایی و اقدامات کنترلی
الزامات مشتری و دیگر الزاماتی که سازمان خود را ملزم و متعهد به در نظر گرفتن
آنها می داند.
نتایج تحقیقاتی که از انهای خارجی اعلام می گردد.
شکایات مرتبط با خطرات ایمنی
سایر شرایط اثر گذار بر ایمنی مواد غذایی
کلیه موارد فوق باید برای بروز آوری سیستم استفاده گردد و بعنوان ورودی
بازنگری مدیریت درنظر گرفته شود.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 34:
با SS
5-7- واکنش و آمادگی در موارد اضطراری
* موقعیتها و اتفاقات ضروری موثر بر ایمنی مواد غذایی
- در نظر كرفته شود
- راهكارهاى عملى تعريف و اجرا كردد.
- نتايج و سوابق حفظ و بعنوان ورودى بازنكرى مديريت تلقى كردد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 35:
2227ل ٠"
5-8- بازنگری مدیریت
5-8-1 -کلیات: اطمینان از تداوم تناسب وکفایت و اثربخشی سیستم مدیریت ایمنی
مواد غذایی
5-8-2- وروديهاى بازنكرى مد يريت:
يهاى بازنكريهاى قبلى
اناليز نتايج فعاليتهاى مرتبط با تصديق
بند 2-6-5
شرايط و وضعيت هاى اضطرارى حوادث بند 7-5
نتايج بازنكرى و بروز نمودن فعاليتها
بند 1-6-5- بازخوردهاى مشتريان
نتايج مميزيهاى خارجى و بازرسى ها
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 36:
SS با
5-8-3- خروجیهای بازنگری مدیریت
= اطمینان از ایمنی مواد غذایی
* بهبود اثربخشی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی
* منابع مورد نیاز
* بازنگری اهداف و خط مشی ایمنی موادغذایی
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 37:
6- مدیربت منابع
6-1- تامين منابع
6-2-منابع انسانى
6-2-1- كليات
6-2-2- صلاحيت - آكاهى وآموزش
6-3- زيرساختار
6-4- محيط كار
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 38:
6-1- تامین منابع
مدیریت ارشد باید منابع کافی برای استقرار اجرا نگهداری و بروز نمودن
سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را تامین نماید.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 39:
2S 0000٠
6-2منابع انسانی
صلاحیت آگاهی وآموزش
سازمان باید:
الف )مهار تها و صلاحیت های لازم برای پرسنل بکار گرفته شده و موثر بر ایمنی مواد غذایی را تعیین و
مشخص نموده باشد.
ب)زمینه لازم و امکانات مورد نیاز برای تکمیل مهارت تحصیل و آموزش برای رسیدن پرسنل به سطوح
مورد نظر را فراهم آورد.
ج)اطمینان حاصل نمایدکه پرسنل مسئول فرآیند پایش سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی آموزش های
لازم در در زمینه آجرای اصلاحات اقدامات اصلاحی و تکنیک های انجام پیش را گذرانده اند.
د)ارزیابی اثربخشی ردیف های الف و ب وج.
۰)اطمینان حاصل نماید که تمام پرسنل از اهمیت و ارتباط فعالیت ها و اقدامات شخصی خود در زمینه
به ایمنی مواد غذایی آگاهی دارند.
و)اطمینان حاصل نماید که پرسنل از اهمیت و لزوم برقراری ارتباط و اطلاع رسانی داخلی و خارجی (بند5-
6آکاه می باشند.
Sls آموزشی .تحصیلی .مهارتها و تجربه های پرسنل موثر بر ایمنی مواد غذایی را ثبت و نگهداری
اید.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 40:
eee
زیر ساختار 6-3
سازمان باید منابع جهت استقرار و حفظ زیرساختهای مورد نیاز برای برقراری انطباق
با الزامات سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را فراهم سازد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 41:
64 محیط کار
سازمان بايد منابع جهت استقرار و مدیریت وحفظ محیط کاری برای
برقراری انطباق با الزامات سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را فراهم
سازد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 42:
7
با SS
طرح ریزی و تحقق محصولات ایمن
7-1- کلیات
7-2- برنامه های پیش نیازی
7-2-1- نیازمندیهای کلی
7-2-2- ۳686 ها باید:مناسب برای تحقق محصول ایمن باشند-متناسب باحجم و
اندازه و نوع فعالیت و ماهیت محصول باشند-در کل سیستم تولید استقرار یافته
باشند-توسط اعضا تصویب شده باشند-لزامات قانونی در آنها گنجانده شده باشند
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 43:
با SS
7-2-3- هنكام تعيين 1001203)ها سازمان بايد اطلاعات در دسترس شامل استانداردها
قوانین راهنماها الزامات مشتری را در طراحی آنها بکار گیرد.
ساير موارد اثرگذار بر طراحی *۳60360)ها:
فضاهای کاری- تسهیلات مرتبط با پرسنل
جانمایی و نحوه ساخت و ساز ساختمانها تاسیسات و تجهیزات
منابع هوا آب انرژی و دیگر موارد مصرفی در سازمان
خدمات پشتیبانی شامل معدوم سازی ضایعات و زباله ها
مناسب بودن ابزار و امکانات و دسترسی لازمه برای نظافت نگهداری و اقدامات
C&D
مدیریت مواد خریداری شده - مدیریت منابع - مدیریت ضایعات - مدیریت و کنترل
محصولات
شستشو ضدعفونی
كنترل آفات
بهداشت فردی
سایر موارد در صورت نیاز
تصدیق کفایت الزامات فوق و حفظ سوابق
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 44:
7-3 مراحل مقدملتی تجزیه وتحلیل خطر
colds -7-3-1
-تیم ایمنی مواد غذایی
7-3-3- خصوصیات فراورده
* 7-3-3-1 مواد خام ترکیبات و مواد در تماس با مواد غذایی
* 7-3-3-2 مشخصات محصول نهایی
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 45:
SS با
7-3-4- مورد مصرف
7-3-5- نمودارهای جریان مراحل فرایند و اقدامات کنترلی
7-3-5-1- نمودارهای جریان
* 7-3-5-2- توصیف مراحل فرایند و اقدامات کنترلی
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 46:
SS با
7-3-1کلیات
تمام اطلاعات مربوطه که برای آنالیز خطر مورد نیا
آوری حفظ و به هنگام شده و در بین مدارک تحت کنترل سیستم
باشند. سوابق باید حفظ شوند.
باشند بايد جمع
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 47:
SS با
7-3-2تیم ایمنی مواد غذایی
تیم باید دانش و تجربه چند جانبه در زمینه توسعه استقرار سیستم مدیر
مواد غذایی را دارا باشد که شامل مواردی چون محصولات سازمان . فرایندها .تجهیزات
وقطعات ايمتى مواد عتابى كدر دامته كاريزد سيستم :مى ياشيد +
مى كردد .
سوابقى دال بر اينكه تيم ايمنى مواد غذايى داراى تجربه و دانش مورد نياز مى شد.
بايد نكهدارى شوند(بند 2-2-6)
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 48:
SS با
7-3-3 خصوصیات فرآورده
7-3-3-1 مواد خام . ترکیبات و مواد در تماس با مواد غذایی
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 49:
با کی ۲
7-3-3-1 مواد خام . ترکیبات و مواد در تماس با مواد غذابی
تمام مواد خام . حین فرایند . مواد و ترکیبات در تماس با مواد غذایی باید جهت ارزیابی و شناسایی خطرات به
طور دقیق تشریح و توصیف گردند و أين امر بايد در بر كيرنده مطالب ذيل بأشد *
(تمام اطلاعات بايد به روز باشند ):
الف) خصوصیات بیولوژیکی , شیمیایی و فیزیکی
ب) ترکیبات آنها شامل مود افزودنی یا مواد جایگزین و کمکی
ج) اصل ماده 008/1810
د) روش تولید
ه) شرايط انبارش و بسته بندی وهمچنین روش های تحویل
و آماده سازی قبل از مصرف یا فرآیری
ز) معیارهای پذیرش مرتبط با ایمنی مواد غذایی یا مشخصات مواد و ترکیبات خریداری شده مناسب برای منورد
مصرف
سازمان باید نیازمندی های ایمنی مواد غذایی موتبط با موارد بالا را تعیین نماید مشخصات باید به روز نگهداری
شود از جمله در انطباق با نیازمندی بند 7-7
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 50:
با SS
7-3-3-2مشخصات محصول نهایی
برای همه محصولات نهایی باید اطلاعات ذیل تعریف و مستند شده باشند تا در هنگام آنالیز
خطويكار روئنه
الف)نام محصول یا هر عنوان شناساننده مشابه
ب)تركيبات
ج)خصوصيات بيولوزيكى شيميايى و فيزيكى كه مرتبط با ايمنى محصولات غذايى باشد.
د)شرايط ماندکاری و نگهداری محصول
بسته بندی
و) لیبل زنی منطبق با اصول ایمنی مواد غذایی و دستورالعمل بکارگیری آماده سازی و مصرف
ز) روش توزیع
مشخصات بايد در انطباق با
مندی های بند 7-7 به روز شوند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 51:
SS با
7-3-4 مورد مصرف
مورد مصرف متعارف و منطقی و هرگونه مصرف احتمالی نادرست ل كه به نظ
می رسد هنگام استفاده پیش آید باید در نظر گرفته شده و همچنین مدارک مرتبط
با آنالیز خطر تشریح شوند.(بند 4-7)
مصرف کنندگان هر دسته از محصولات یا محصول باید مشخص و به گروه های
مصرف کنندگان بخصوص آسیب پذیران باید اطلاعات لازم در زمیته خطر داده شده
باشید . موزد: مصرف تمرف :باید برای مصرف کنیدگان:مختلف ععزیق شبدم باید .
مشخصضات بايد در انطباق با نيازمندئ هاى بند 7-7 به روز شوند:
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 52:
ال ۰
7-3-5 نمودار های جریان مراحل فرآیند و اقدامات کنترلی
7-3-5-1نمودارهای جریان
این نمودارها باید برای مواد و محصولاتی که در دامنه کاربرد سیستم معرفی شده اند
ترسیم شوند.
نمودارهاى جريان بايد زمینه ای جهت ارزیابی امکان وقوع و افزایش خطر ایمنی مواد
غذايى را تامين كند اين نمودارها بايد واضح صحيح و به مقدار كافى بیانگر جزییات
(اقنك-نموقارهاالايك:دوير كيرئقه خسوصياةبوموارذ HOLS pi
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 53:
SS با
الف) توالی و تاثیرات متقابل تمام مراحل موجود
ب)هر فرآیند یا عملیات تامین شده از منابع برون سازمانی و فعالیت پیمانکاری
ج)جاهاییکه مواد اولیه خام .ترکیبات و یا مواد حین فرایند وارد جریان می شوند.
د)جاهاییکه دوباره کاری و سیکل مجدد صورت می گیرد.
جاهاییکه محصولات حین فرایند . محصولات نهایی و مواد دورریختنی و ضایعات جابجا
می شوند.
در انطباق با بند 8-7استاندارد :تيم ايمنى مواد اولیه باید صحت نمودارهای جریان را با
بررسی در محل تصدیق نماید. سوابق این تصدیق باید نگهداری شود.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 54:
SS با
7-3-5-2توصیف مراحل فرایند و اقدامات کنترلی
در هر فرایند و مرحله که در نمودار جریان آورده شده است. اقدامات کنترلی که
ایمنی مواد غذایی را تحت تاثیر قرار می دهد باید با ذکر و تبیین پارامتر های مرتبط
با آن پروسه جهت کاربرد در آنالیز خطرات (4-7)توصیف شده باشند pled. الزامات
برون سازمانی که ممکن است انتخاب ما .کاربرد و شدت این اقدامات را تحت
تاثیر قرار دهد باید مشخص شده باشند .مشخصات باید در انطباق با بند 7-7 بروز
شوند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 55:
با SS
7-4تجزیه و تحلیل خطر
7-4-1 کلیات
تیم ایمنی مواد غذایی باید آنالیز خطرات جهت تعیین خطراتی که بايد تحت كنترل
قرار گیرند درجه یا نوع کنترل مورد نیاز جهت حصول اطمینان از ایمنی مواد غذایی
و اینکه ترکیب چه اقدامات کنترلی با هم مورد نیاز است را انجام دهد.
تمام مراحل که در آن هر خطر ایمنی ممکن است بروز نماید باید مشخص شوند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 56:
با SS
7-4-2شناسایی خطرات و تعیین حدود قابل قبول
7-4-2-1تمامی خطرا مواد غذايى كه مى توانند در ارتباط با نوع محصول نوع
فرایند و تجهیزات آن تد بايد شناسایی و ثبت گردند شناسایی بر پایه :
الف)اطلاعات و داده اولیه جمع آوری شده مطابق بند 3-7
ب)تجربیات
ج)اطلاعات برون سازمانی شامل امکان توسعه و بسط محصول مورد نظر عداده ها و نتايج
قبلی
د)اطلاعات بدست آمده از زنجیره غذا که ممکن است در ایمنی و سلامت محصول نها
مواد حين فرايتد:و محصولى كه آماده مضزف توبط مصرف کنتده نهایی است تاثیر
كذار يا مخاطره آفرين باشد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 57:
با SS
7-4-2-2هنگام شناسایی خطرات موارد زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
الف)مراحل پیشین و بعدی مرحله یا عملیات در حال آنالیز
ب)تجهیزات و محل و محیط اطراف مرحله در حال بررسی و آنالیز
ج)مراحل قبل و بعد موجود در زنجیره غذایی
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 58:
با SS
7-4-2-3برای هر نوع خطری که معرفی و شناسایی شده است
حدود قابل قبول وجود آنها در محصول نهايى بايد تعيين كردد. إين حدود با در
نظركرفتن الزامات قانونى و تعيين شده توسط مشترى و همجنين :
علمى تعيين ولد حو اثبأت درسستى حدود تعتيين ,+
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 59:
تا *
7-4-3 ارزیابی خطر
ازریابی خطر باید به نحوی باشد که تعیین نماید کدامیک از خطرات در وضعیتی
هستند که توقف و حذف یا کاهش آنها به سطح و حدود قابل قبول برای تحقق و
فراهم آوری مواد غذایی ایمن ضروری می باشد و همچنین کنترل و مهار آن برای
تحقق و اجرای حدوود پذیرفتنی تعریف شده حتمی و لازم است.هر خطر باید ارزیابی
شده و با در نظر گرفتن شدت و احتمال وقوع طبقه بندی گردد همچنین تعیین
شود خطر مذکور در کدامیک از مراحل دریافت مواد خام .فراوری و توزیع می تواند
بروز نموده و افزایش یابدروش مورد استفاده و نتایج کسب شده باید ثبت شوند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 60:
SS با
7-4-4 تعیین و تشخیص اقدامات کنترلی
خطراتی که طبق بند 3-4-7مورد ارزیابی قرار گرفتند باید با اجرای مجموعه ای از
اقدامات کنترلی که منجر به پیشگیری . حذف یا کاهش آنها به سطوح پذیرش می
شونده تحت كنترل قرار بكيرند اقدامات كنترلى 3
اثربخشى آنها بر خطرات ايمنى مواد غذايى مورد بازنكرى قرار بكيرند . براى هدايت و
مدیریت این اقدامات کنترلی باید تعیین گردد که در چه گرومی 5 GPR
عملیاتی و یا برنامه (69626(6,ا| قرار داده می شوندانتخاب و گروه بندی باید با
استفاده از روش های منطقی که شامل ارزیابی های مرتبط با موارد زیر می شود
صورت Bay
شده باید با توجه به میزان
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 61:
SS با
الف)اثر آن بر خطرات ایمنی مواد غذایی مرتبط با شدت و میزان بکارگیری
ب)امکان سنجی پایش ولتوانایی انجام پایش در یک دوره زمانی تا اقدامات اصلاحی
امكان يذير باشد»
ج)موقعيتى براى در نظر كرفتن ساير اقدامات كنترلى در سيستم
د)احتمال عدم انجام صحيح يا بروز خطا در انجام اقدامات كنترلى يا بى ثباتى هاى عمده
فرايند.
ه)شدت نتايج حاصله در هنكام ايجاد نارسايى در حين كار
و)اينكه اقدام كنترلى به طور خاص استقرار داده شده تا سطح خطرات به شكل قابل
توجهى كاهش يافته يا حذف كردد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 62:
SS با
ز) اقدامات کنترلی که جهت تشدید نقش موثر هریک به طور توامان با هم انجام می
شوند بطوریکه این اثرات به تنهایی در هر یک مشاهده نشود . اقدامات کنترلی طبقه
بندی شده ای که وابسته به برنامه هاى 0,0000035 /هستند بايد در انطباق بابند
5-7اجرا شوند.
روش و مشخصه های بکارگرفته شده برای طبقه بندی باید در مدارک تعیین و نتایج
ارزیابی ثبت شوند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 63:
با SS
7-5- استقرار ۳0۹6۳) های عملیاتی
اقدامات کنترلی که مرتبط با 0۳196)های عملیاتی می باشند باید در مستنداتی گردآوری
شوند و در بر گیرنده مطالب زیر باشند:
الف)خطرات ایمنی مواد غذایی که باید با برنامه پیش نیازی کنترل شوند.
ب)اقدامات کنترلی
ج)روشهای پایش مرتبط (پارامتر ها دوره های زمانی رنج ها و الزامات ثبت سوابق) که
نشاندهنده اجرای 1596)ها باشد .
د)اقدامات اصلاحی و اصلاحاتی که در هنكام بروز شدن نتایج نامنطبق حاصل از اجرای
اقدامات کنترلی باید بکار روند.
۰)مسئولیت ها و اختیارات
و)سوابق بايش
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 64:
با SS
7-6- استقرار برنامه 21,00۴
7-6-1برنامه 21000003
برنامه 1۱/69606068" يك مدرك تحت كنترل مى باشد و بايد حاوی اطلاعات زیر باشد:
الف)خطراتی که باید توسط این برنامه تحت کنترل قرار بگیرند
ب ) اقدامات کنترلی
ج)حدود بحرانى مرتبط با خطرات در هر 6006۳
د)روشهای پایش
ه)اصلاحات و اقدامات اصلاحی که هنگام عدول از حدود بحران باید انجام گیرد .
و)افراد مسئول برای اجرای روش اجرایی پایش
ز6سوایق پایش
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 65:
با SS
7-6-2شناسايى 00605 ها
براى هر خطر كه در برنامه 21100000005 بايد تحت كنترل قرار كيرد يك نقطه
بحرانى بايد شناسايى و معرفى كردد تا اقدامات كنترلى مربوطه روى آن اجرا شوند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 66:
2227ل ٠"
7-6-3تعیین حدود بحرانی برای BOOP
حدود بحرانی برا ی هر پارامتر مورد پایش مرتبط با 6268() ها بايد تعيين و تعریف
گردند.
حدود بحرانی باید در سطوحی تعیین گردندد که اطمینان حاصل شود محصول نهایی
تمام حدود پذیرش تعیین شده را دارا می باشد .حدود بحرانی باید قابل اندازه گیری
باشند .تایید درستی حدود بحرانی تعرية ه باید به صورت مکتوب موجود باشد.
حدود بحرانی که بر اساس اطلاعات و داد هایی که در حین فعالیت هایی چون بازرسی
چشمی محصول فرایند و فراوری تعریف شده اند نیز باید با تدوین دستورالعمل ها یا
تعیین حدود و مشخصات برای آنها و همچنین آموزش این موارد به پرسنل مورد
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 67:
با SS
7-6-4سیستم پایش ۵00۳ ها
برای اثبات اينكه هر “20000 در کنترل می باشد باید یک سیستم مدون پایش
استقرار یابد این سیستم باید شامل تمام اندازه گیری های برنامه ریزی شده
مشاهدات و تجزیه و تحلیل پارامتر های کنترلی استقرار یافته باشد.سیستم پایش
باید در برگیرنده دستورالعمل ها روشهای اجرایی و فرم هایی باشد که مطلب ذیل در
گنجانده شده باشد:
ير اندازه كيرى شده و مشاهداتى كه منجر به ارائه نتايج در يك بازه زمانى مى
ب) ابزار يايش بكار كرفته شده
ج) روش هاى كاليبراسيون بكار كرفته شده
د) تواتر هاى زمانى كه بايد در آن به اجرا كذاشته شود.
و) ثبت نيازمندى ها و روش ها.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 68:
با کی ۲
روشهای پایش و پریودهای زمانی در نظر گرفته شده باید طوری در نظر گرفته شوند که
بلافاصله در جاهائی که عدول از حدود بحرانی مشاهده می شود. محصول نامنطبق
موجود در آن شرايط» قبل از استفاده در مرحله بعدى يا مصرف جداسازى شود.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 69:
با SS
7-6-5 عملکردهای لازم هنگام عدول از حدود بحرانی
اقدامات اصلاحی برنامه ریزی شده و اصلاحات تعیین شده در شرایطی که عدول
ازحدود بحرانی روی می دهد باید طبق موارد مندرج در برنامه متا به اجرا
گذاشته شوند.
اين اقدامات بايد به نحوی تعیین و اجرا شهند که اطمینان لازم در زمینه شناخت
دلایل. تحت کنترل بودن پارامترهای مرتبط با ۳ ها و عدم تکرار وقوع چنین
شرایطی حاصل گردد.) بند 2-10-7)
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 70:
سس
روشهای اجرایی مدون شده ای در مورد نحوه کنترل و اداره محصولات تولید شده
تحت شرایط عدم انطباق بايد تدوين و اجرا كردد تا از عدم ترخيط آنها تا قبل از
انجام ارزیابی؛ اطمینان حاصل شود.(بند 3-10-7)
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 71:
با SS
7-7 بهنگام سازی اطلاعات اولیه و مستندات مرتبط با 2036 ها و طرح های 71,006
سازمان بايد جهت طراحی. استقرار و بکار گیری طرح های 1/69606(68 (بند 6-7 )و 000800
های عملیاتی بند 5-7 اطلاعات ذیل را در صورت لزوم به روز نماید:
- مشخصات محصول (3-3-7)
هدف و موارد مصرف (4-3-7)
نمودارهای جریان(1-5-3-7)
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 72:
SS با
در صورت لزوم طرح های ( ۳-۵-4) 1/006۴" و روش های اجرایی و
دستور العمل های مرتبط با 0036 باید اصلاح و بازنگری شوند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 73:
SS با
7-8 طرح ربزی تصدبق
برنامه های تصدیق باید روشهاء تواترهای زمانی و مسئولیتهای مرتبط با فعالیتهای
تصدیق را تعریف نماید.
فعالیتهای تصدیق باید اطمینان دهد که:
الف) 66۳ ها اجرا می شوند(بند 2-7)
ب) ورودی ها جهت آنالیز خطرات به طور مستمر بهنگام سازی می شوند (بند 3-7)
Jgel 9 (5-7 34) Shes cle PRA مندرجات طرحهای
“11/000000 (بند 1-6-7) به شكلواثر بخشإجرا موشوند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 74:
سس
نود خطرات كمتر آز سطوحقابل يذيرشن :تعيين شده مى باشيد (بيد 6-4-3
ه)روشهاى اجرايى ديكرى كه مورد نياز سازمان مى باشند اثر بخش بوده و به اجرا در
مى آیند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 75:
صورتی تهیه گردد که امکان آنالیز نتایج تصدیق وجود داشته باشد.(بند 3-4-8) اگر
سیستم تصدیق بر پایه آزمون برنمونه های محصول نهائی باشد و در جائیکه نمونه
های آزمون نشاندهنده عدم انطباق با سطح پذیرش خطر ایمنی مواد غذائی باشد(بند
2-4-7) با بهرهای اثر پذیرفته از محصول باید در انطباق بند 3-10-7 برخورد شود.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 76:
a
سیستم ردیابی 7-9
سازمان بلید سیستم ردیلبی را ایجاد و استقرار دهد که بتواند بهر محصول
را شامل شود.سوابق ردیلبی بلید.با در نظر گرفتن الزامات مشتری الزامات
قانینی و ماندگاری محصول برای دوره زملنی خاصی نگهداری شهند تا در
صورت لزوم فراخوانی انجام گردد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 77:
با SS
7-0 کنترل محصول نامنطبق
7-10-1 اصلاحات
سازمان باید از شناسایی و تحت کنترل بودن محصولات تولید شده در شرایط عدم
انطباقات واقع شده در 60626۳ ها (بند 5-6-7 ) و عدم کنترل ۳۹6۴) های
عملیاتی با توجه به مصرف و نحوه و شرایط تحویل اطمینان حاصل نماید.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 78:
سس
یک روش اجرائی مدون باید ایجاد و نگهداری شود که تعریف نماید:
الف) شناسايى و ارزيابى اثرا ن تكليف محصولات نهايى براى تعيين تناسب
اقدامات انجام شده.
ب) بازنگری اصلاحات ایجاد شده.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 79:
SS با
محصولاتی که در شرایط عدول از حدود بحران تولید شده اند
(به دلیل وجود خطرات بالقوه جز محصولات غیر ایمن شناسایی می شوند باید طبق
مندرجات بند 3-10-7 تحت کنترل قرار گيرند.
محصولات نامتطبق تولید شده در شرلیط عدم انطباق اجرای ۳66) های عملیلتی باید
با در نظر گرفتن دلایل بروز این عدم انطباق و اثرات ن در ایمنی مواد غذایی مورد
ارزیلبی قرار بگیرند و در مواقع لازم منطبق با بند 3-10-7 برای آنها تصمیم گیری شود.
نتابج اين أزرياتى بايد قبت شود.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 80:
" ۲۲۲۲۲"
7-10-2 اقدامات اصلاحی
_ اطلاعات بدست آمده از پایش 00۳ ها و )۳0٩0 ها عملیاتی باید توسط غرد معین و با دانش کافی (بند 2-6)
که دارای اختیارات (بند 4-5) نيز مى باشد . مورد ارزیابی قرار گیرد و اقدامات اصلاحی را تعیین نماید
وقتی عدول از حدود بحراني اتفاق می افتد ( بند 5-6-7) و یا نتایج حاصل از اجرای 6*69 ها متناسب و منطبق با
حدود پذیرش نمی باشد . اقدامات اصلاحی باید به اجرا گذاشته شوند .
سازمان بايد روشهاى اجرايى ( كه فعاليت مرتبط با شناسابى و حذف علل عدم انطباقهای بروزیافته و جلوگیوی از
اتفاق مجدد أن در أوردن دوباره سيستم به روال عادى و قبلى را در بر كرفته است و الزامات و نيازمند يهاى ديل
انيز در ان كنجائده شده است )را تدوين اجرا و حفظ تمايد شأمل :
الف ) بازنكرى عدم انطباقات ( شامل شكايات مشتريان نيز مى باشد
ب ) بازنكرى و بررسى روندى كه با توجه به نتايج بايش نشان دهنده كاهش نياز به كنترل باشد
ج) تعيين علل بروز عدم انطباقات
یابی و تعبین نیاز برتیاقداماتی که اطمینان لازم برای عدم تكرار و وقوع عدم انباقها را حاصل نمايد .
ه) تعيين و استقرار اقدامات مورد نياز
و ) سوابق نتايج اقدامات اصلاحى صورت يذيرفته
ز ) بازنكرى اقدامات اصلاحى كه جهت حصول اطمينان از اثربخشى آنها صورت يذيرد .
سوابق اقدامات اصلاحى بايد ثبت شود .
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 81:
سس
3 -7-10
کنترل محضولات غبر ایمن بالقوه ( كنترل محصولاتى كه احتمال ناسالم بدون آنها
وجود دارد)
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 82:
اااي
7-10-3-1 كليات
"" سازمان بايد هر نوع محصول نامنطبق را آنجنان تحت كنترل قرار دهد كه از ورود به
زنجيره غذا تا زمان ايمن شدن آن جلوكيرى بعمل آيد و اطمينان حاصل نمايد كه :
الف : خطرات ايمنى مواد غذايى به سطوح قابل قبول تعريف شده كاهش يافته اند .
* ب) خطرات ایمنی مواد غذایی به سطوح قابل قبول کاهش خواهد یافت قبل از آنکه
وارد زنجیره غذا شوند .
چ) با وجودیکه عدم انطباق اعلام شده اما محصول سطوح مورد پذیرش تعیین شده
را دارد .
در روش اجرایی باید نحوه بر خورد و کنترل و مسئولیتها و اختیارات مرتبط با
محصولات غير ايمن بالقوه ء تعریف شود .
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 83:
با SS
7-10-3-2ارزیابی برای ترخیص
هر محصول نامنطبق فقط در شرایط تحقق یکی از موارد ذیل اجازه ترخیص دارد:
الف ) شواهد و مدارکی که به غیر از سیستم پایش نشان دهد که اقدامات کنترلی بطور
اثر بخش اجرا شده اند
ب) شواهد نشان دهند که اثرات حاصل از اقدامات کنترلی پیاده شده روی آن محصول با
نتایج کاربردی و مدنظر تطابق دارد
ج) نتایج نمونه برداریها و تجزیه تحلیل های انجام شده نشان دهد که محموله های
مدنظر در حدود قابل پذیرش و کاملا ایمن از نظر سلامت مواد غذایی قراردارند.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 84:
با SS
7-10-33 محصولات نامنطبق
اگر یک بهر از یک محصول برای ترخیص مورد پذیرش نمی باشد باید یکی از فعالیت
های ذیل صورت پذیرد:
الف) انجام دوباره کاری روی آن یا آنکه فرایندهای بیشتر در داخل يا خارج سازمان برای
حصول اطمینان از کاهش خطر در حد پذیرش یا حذف خطر روی محصول صورت
پذیرد.
ب) معدوم سازی و از بين بردن آن محموله
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 85:
با SS
7-104 فراخوان
برای تسهیل فراخوان موارد ذیل بايد ايجاد شود:
الف) مدیریت ارشد باید افرادی را که اختیار و صلاحیت تعیین و مشخص نمودن لزوم
اجرای فراخوانی و آنهایی که وظیفه اجرای عملیات مربوطه را دارند. معرفی نماید.
ب) سازمان باید یک روش اجرایی برای موارد ذیل تدوین و استقرار نماید :
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 86:
با کی ۲
| نحوه آگاه نمودن طرفهای ذینفع شامل مشتریان و مصرف کنندگان و سازمانهای
ذیصلاح تعیین و تعریف شود
2 روشهای تحت کنترل در آوردن و تعیین تکلیف محصولات فراخوان شده از جمله
محصولات موجود در انبارها
3- توالى و ترتيب فعاليتهاى كه بايد اجرا شود.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 87:
SS با
محصولات فراخوان شده باید تا زمان نابود شدن مصرف در موارد دیگر و یا اثبات
اینکه برای مورد مصرف ایمن بوده و دوباره کاری یا فرآیندهای لازمه روی آنها انجام
شده محافظت شوند
gulls alas LN حاسل از آجزان فراغرانی باید ثبت و بهسصبریت آزشد گرازش
دهی و به عنوان ورودی بازنگری مدیریت در نظر گرفته شود(بند 2-8-5)
سازمان باید با استفاده از تکنیکهای مناسب اثر بخشی سیستم فراخوان تعریف شده
را تصدیق نماید.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 88:
سس
8- تصدیق. صحه گذاری و بهبود سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی
تيم ايمنى مواد غذایی باید فرایندها و فعالیتهای لازمه جهت صحه گذاری تصدیق و به
روز نمودن سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را برنامه ریزی و اجرا نماید
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 89:
با SS
8-2 صحه گذاری مجموعه اقدامات کنترلی
قبل يا در هنكام استقرار مجموعه اقدامات كنترلى كه شامل 0080 هاى عملياتى و
طرح 11000003 مى شود و بعد از هر كونه تغيير در آنها (2-5-8) سازمان بايد
صحه گذاری (15-3) نماید که :
الف- مجموعه اقدامات کنترلی توانائی دسترسی به حدود مورد نظر جهت کنترل خطرات
شناساتی شده ایمنی مواد غذایی را دارد
ب) مجموعه اقدامات کنترلی اثر بخشی و توانمندی لازم برای اطمینان دهی از کنترل
خطرات شناسایی شده و دستیابی به سطوح پذیرش در محصول نهایی را دارد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 90:
SS با
اكر نتايج صحه گذاری نشان دهنده عدم تائید یک یا چند مورد از عوامل بالا باشد»
سیستم اقدامات کنترلی باید اصلاح و ارزیابی مجدد شود (4-4-7)
اصلاحات ممكن است شامل تغييراتى در اقدامات كتترلى (بارامترهاى فراييدو
سختكيريها شدت ويا تركيبى از آنها) و يا تغييرات در مواد اوليه تكنولوزى ت
مشخصات محصول نهايى روشهاى توزيع و يا مورد مصرف محصول نهايى باشد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 91:
SS با
8-3 کنترل پایش واندازه گیری
ازجمله موارد پیش نیازی تصدیق و پایش صحیح اينکه سازمان بلید روشهای مناسبی
برای پلیش واندازه گیری تعیین نماید. در
لین روشهای پلیش و اندازه
اسب و کاربردی بودن آنهابرای سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی باشد.
سازمان بلید فرایندهای مورد نیازرا استقرار دهد تا اطمینان حاصل نمایند که پایش و
اندازه گیری بصورتی اجرا می شود که سازگاری با نیازمندی های مشخص شده را
دارد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 92:
در صورت نیاز برای اطمینان از صحت نتایج بدست آمده تجهیزات اندازه گیری و روشهای بکار گرفته شده
الف )در فواصل زمانی مشخص و پیش از استفاده مطابق استانداردهای اندازه گیری ملی
ردیابی کالیبره DY Pe SRS She a ee
يا تصديق بايد ثبت و مکتوب گردند.
ب)در صورت نياز .تنظيم مجدد شوند.
ج)شناسايى كردند تا امكان تعيين وضعيت كاليبراسيون آنها باشد.
د)از تنظیم هایی که نتایج تندازه كيرى را نا معتبر مى سازد محافظت شود.
ه)از هر كونه آسيب و خرابى در حين جابجايى و نكهدارى و انباردارى محافظت شود.
سوابقی از نتایج کالیبراسیون و تصدیق باید نگهداری شودبعلاوه در مواردی كه مشخص شود تجهیزات
بکار رفته آنطباق با نیازمندی را ندارند سازمان باید اعت اندازه گیریهای قبلی را ارزیابی نماید
اگر تجهیزات اندازه گیری عدم انطباق دارد سازمان باید اقدامات لازم و مناسب را روی تجهیزات و
محصول اثر پذیرفته انجام دهد سوابق این ارزیابی و نتایج اقدامات باید حفظ شوند.
در صورت بکارگیری کامپیوتر در اجرای سیستم پایش و اندازه گیری توانایی نرم افزار کامپیوتری برای
برآورده سازی کاربری مورد نظر باید تایید شود.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 93:
SS با
8-4تصدبق سيستم مديريت ايمنى مواد غذايى
8-4-1مميزى داخلى
سازمان بايد مميزى هاى داخلى را با برنامه هاى زمانى مشخص به اجرا كذارد تا تعيين
٠ انمايد سيستع مديريت ايمتى مواد ذا :
ف)منطبق با ترتيبات برنامه ريزى شده جهت تامين نيازمندى هاى اين استاندارد بين
ساك سي مي و ن استقرار يافته مى باشد.
ب)بطور اثربخش اجرا شده و به روز مى باشد.
يك برنامه مميزى بايد با در نظر كرفتن وضعيت و اهميت فرايندها و نواحى كه مى خواهند
مميزى شوند و همجنين با توجه به نتايج مميزى قبلى تدوين كردد.معيارهاى مميزى
دامنه بكاركيرى أن يريود و روش هاى مرتبط با آن بايد تعريف شده باشند انتخاب
مميزان و هدايت مميزى بايد بيطرفى و استقلال فرايند مميزى را تامين نمايد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 94:
SS با
مسئولیت ها و الزامات لازم برای برنامه ریزی و هدایت ممیزها و همچنین گزارش
نتايج و حفظ سوابق بايد در يك روش اجرايى مدون تعريف شود .مدير مميزى شونده
بايد بدون تاخير عدم انطباق شناسايى شده و علل آنها را حذف نمايد. فعاليت هاى
ى بايد شامل تصديق اقدامات صورت يذيرفته و كزارش دهى نتايج تصديق
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 95:
با SS
8-4-2ارزیابی نتایج تصدیق
نتایج هر تصدیق برنامه ریزی شده باید به طور سیستماتیک توسط تیم ایمنی ارزیابی
شود
در صورتیکه تصدیق نشان دهنده تطابق با ترتیبات برنامه ریزی شده نباشد سازمان
باید اقدامات لازمه برای دستیابی به انطباقات مورد نیاز را انجام دهداین اقدامات بايد
شامل:
الف)روشهای اجرایی موجود و کانالهای ارتباطی
ب)بازنگری آنلیز خطرات و 03۳*های عملیاتی استقرار یافته و طرح WOOCE
ج)ارزیابی ها
د)ارزیابی اثربخشی مدیریت منابع انسانی و فعالیت های آموزشی
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 96:
با SS
8-4-3آنالیز نتایج حاصل از اقدامات تصدیقی
تیم ایمنی مواد غذایی باید نتایج اقدامات تصدیقی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد که شامل ممیزی
های داخلى نيز مى شود. تجزيه و تحليل ها بايد به ترتیبی اجوا شوند که :
الف)عملكرد كلى سيستم را مطابق برنامه هاى از بيش تعيين شده و تامين نيازمندى ها و الزامات اين
استاندارد بین المللی و همچنین نیازمندی های سیستم مدیریت لیمنی مولد غذایی تایید نماید.
بانیازمندی ها و موارد مرتبط با بهنگام سازی و بهبود سیستم مدیریت ایمنی مواد غدايى را شناسایی
ید
ج)شناسایی روند هایی که ریسک وقوع محصولات بالقوه غیر ایمن بالایی دارند.
د)اطلاعات لازم را برای برنامه ریزی و هدایت ممیزی داخلی با در نظر گرفتن وضعیت و اهمیت بخشهایی
که باید ممیزی شوند فراهم نماید .
)شواهدی مبنی بر موثر واقع شدن اصلاحات و اقدامات اصلاحی را فراهم نمایند.
نتايج آناليزها و نتايج فعالیت ها پاید ثبت و در فرم مرتبط به مدیریت ارشد گزارش و به عنوان ورودی
بازنگری مدیریت در نظر گرفته شود.همچنین باید به عنوان ورودی بروزآوری سیستم مدیریت ایمنی
مواد غذایی بکار گرفته شود.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 97:
با SS
8-5بهبود
8-5-1بهبود مستمر
سازمان باید سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی خود را با برآورده سازی الزامات مرتبط
با طرحریزی و تحقق محصول ایمن (مطاق بند 7)به طور مستمر بهبود بخشد.
مدیریت ارشد باید اطمینان یابد که سازمان اثربخشی سیستم مدیریت ایمنی مواد
غذایی را از طریق ارتباطات (بند 5-6)بازنگری مدیریت (بند8-5)ممیزی داخلی (بند 8-
1-4)آنالیز بر روی نتایج حاصل از اقدامات تصدیقی(بند3-4-8)و اقدامات
اصلاحی(بند 10-7 -2)بهبود دهد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 98:
یادآوری :
در 000006:0106000 (196به بهیود مستمر اثربخشی سیستم های مدیریت
کیفیت آدرس داده می شود راهنمای 6(0600*:0600060 16060 بهبود مستمر
اثربخشی و کارایی سیستم های مدیریت کیفیت را ورای آنچه در 41690
1 آمده را در نظر دارد.
Behboud Sanat Mehregan Co.
صفحه 99:
8-5-2بهنگام سازی سیستم مدیریت ایمنی
مدیریت ارشد باید اطمینان یابد که سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی به طور دائمی به روز می شود.
در این راستا تیم ایمنی مواد غذایی باید طی دوره های برنامه ریزی شده سیستم مدیریت ایمنی مواد
غذایی را ارزیابی نماید .
ضرورت بازنگری تجزیه و تحلیل خطر (۳686۳)4-7های عملیاتی استقرار یافته (5-7) و طرح
LOCOP (7-0-1) باید پس از آن توسط تیم در نظر گرفته شود .فعالیت های ارزیابی و بهنگام
سازی بايد بر پایه موارد زیر باشد:
الف)ورودی های ناشی از ارتباطات داخلی و خارجی سازمان منطبق بند 6-5
ب)ورودی های ناشی از سایر اطلاعات دیگر که در برگیرنده تناسب .کیفیت و اثرپخشی سیستم
مدیریت ایمنی مواد غذایی باشد.
ج)خروجی حاصل از آنالیز نتایج اقدامات تصدیقی (بند3-4-8)
د)خروجی حاصل از بازنگری مد بریت(بند3-8-5)
فعالیت های بهنگام سازی باید ثبت و در فرم های مرتبط به عنوان ورودی بازنگری مدیریت گزارش
دهى شود (بند2-8-5)
Behboud Sanat Mehregan Co.