صفحه 1:
تغذیه دانش آموزان و نقش آنان
در مواقع بحران 1
مينا مينائى
کارشناس ارشد دفتر بهبود تغذیه
صفحه 2:
+ ——™
* بحران در حقیقت دوره موقتی است که زندگی وسلامت
po در این شرایط تحت مخاطره قررار گرفته ونیا زمند
به کمکهای فوری می باشند.
* طی دهه اخیر حدود دو بیلیون نفردر ممرض انواع
بحرانها و بلایا قرار گرفته اند. و متاسفانه بیشتر بلایا
در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد.
صفحه 3:
*دلایل وقوع بحرانها عبارتند از ۱
00-6 عوامل طبیعی( زلزلهسيل؛ كردباد a
عوامل انسانی( جنگءتروریسم »آتش سوزی»مهاجرتهای *
)... دسته جمعی و
صفحه 4:
تس
کشور ایران جروده کشور بلاخیم جهان می
باشد و در قاره آسیا از نظ بروز بلایای
طبیعی مقام چهارم را دارا است.
صفحه 5:
+ ———™
مدت زمان بحران و مشکلات پیامد آن
در بحرانهای مختلف متفاوت است وبستگی به نوع بلاءشدت
.و وسعت آن دارد
صفحه 6:
تاثیمبلایا برروضع غذا و تغذیه
تخریب منابع تولید مواد غذايى( کشاورزیءدامی و...)
* اختلال در روند توزیع غذا
* از ین رفتن مراکز ذنیرهموا غذایی
*۴ قطع برق و از بین رفتن وسایل نگهداری مواد غذایی
= آلوده شدن آبهای لوله کشی
* آشفته شدن وضیت مالی خانواده ها ونبود امکان خرید مواد
غذايى
صفحه 7:
_———_—_—
© آلودگی میکروبی و شیمیایی مواد غذایی ناشی از
آتش سوزی ها و انفحارات
۴ ورود غذاهای غیر بومی به منطقه
* کاهش تولیدات و محصولات محلی
۴ کاهش مراقبتها و خدمات بهداشتی- تغذیه ای
صفحه 8:
بآ«
بنابرراین در مواقع بحران امنیت غذاپی و تغذیه افراد مورد
تهدید قرار می گیررد که منج به
| فنرایش سوءتغذیه ؛ بیماریها و مرگ و میس
۰ می شود
صفحه 9:
کمبودهای شایع تغذیه ای در بحران
ین انرفی
ز کمبود پروتئین
سوء تغذیه ناشی از کمب
خذيها table
کمبود برخی از ریز مغذیها
- تيامين
" نياسين
ويتامين 7
ويتامين ث
اسيد فوليك
7 آهن
صفحه 10:
* کودکان
* زان باردار و شیرده
* کودکان سنین مدرسه و نوجوانان
* سالمندان
* بیماران
© خانواده های پرجمعیت
* افراد تنها
صفحه 11:
کودکان سنین مدرسه جزء گروه هاي
Colt يذيرند زيرا
۴ نيازهاي غذايي دانش آموزان به دلیل سرعت رشدشان
افزایش مي يابد.
" استرس(از دست دادن اقوام دوستان. از بین رفتن مدرسه
وخانه و...) موجب کاهش اشتهاي آنان مي شود.
5 كمبودهاي تغذیه اي آنان را از رشد بالقوه باز مي دارد و
موجب کاهش سرعت رشد جسمي و توانمندي ذهني تن
مي شود.
صفحه 12:
كمبودهاي شایع تغذیه اي دانش آموزان
در مواقع بحران
* کمبود پروتئین انرژي
۴ کمبود برخي از ریزمغذیها مانند:
" آهن
7 کلسیم
- ویتامین آ
صفحه 13:
نیازمندیهای تغذیه ای دانش آموزان در
مواقع بحران( ۴۸۵۵/۷/۲۵) |
پروتئین 60-5 گرم
ويتامين 1
اسید فولیک
ویتامین ث
کلسیم
آهن
550-400 |
1-75/0 |
14-10 |
185-80
30-20
5/0-4/0
24-16 |
میکروگرم
ميل كر
tS ce
میک وگسم
tS cle
گرم
مدا كه
صفحه 14:
ممراحل پحران
* مرحله اول( ۳-۷ روز اول بعد از بحران)
؟ِ" مرحله دوم( هفته دوم تا سوم بعد از بحران)
* مرحله سوم( هفته سوع به بعد بحران)
صفحه 15:
ویخگیهای سبدغذایی در محله اول بحران
* تامین حداقل ۲۱۰۰ کیلو کالرری و ۵۰ گرم پروتئین
* حاوی حد اقل ۳-6 نوع از اقلام غذايى
با ارت آشامیدنی سالم
* غذای کمکی برای کودکان زیم سال
بمنظور تامین رینمغذیها
" توزيع قرص مولتى ويتامين
- توزيع كيسول مكادوزويتامين 1
صفحه 16:
شرایط سبدغذایی افرراد در مرحله دوم بحمران ود
۴ تامین حداقل ۲۵۰۰ کیل و کالری و ۵۰ گر پروتئین
* تامین آب آشامیدنی سالم
۴ متتوع کردن سبد غذایی
" توزيع قرص مولتى ويتامين براى كليه اضراد
" توزيع غذاى كمكى براى كودكان
صفحه 17:
ویژگی سبد غذایی دانش آموزان در مرحله سوم
بحران
تامین آب آشامیدنی سالم
تامین حداقل ۲۵۰۰ کالری و۵۰ گرم پروتئین
تامين ميوه تازه و لبنيات
متنوع بودن سبد غذايي
* استفاده از میوه هاي خشک در صورت فقدان میوه تازه
ee بحران هاي دراز مدت توزیع مکمل هاي ويتاميني زبر توصیه مي
دد:
۴ مگادوز ویتامین آ(هر شش ماه یک بار)
* قرص مولتي ویتامین
۴ قرص آهن
صفحه 18:
ست دانش آموزان پس از بحرا
اقلم غنایی پروتین
= |
الوبيا جيتى w | toe " ۰ گرم ازانواع.
حبويات
نان “كم | ۷۲۸ 7 | نواع نان
روغن wa [sn |
قند و شکر ate 2۳۳ |
سيب زميتى ابياز ro ers 7 |
ی es ۸ | sr.
see aha | = & | گوشت/مغ
me === ———
Geen اعددنتونط | ۳ ۲ اعد سیب
= | 5 40 |
صفحه 19:
:اقدامات اجرایی و غذا ره سانى در بحرانها oe
۴ توزیع عمومی غذا
* توزیع غذای انتخابی بمرای گروههای خاص
- توزیع مکمل غذایی( عمومیءهدفمند )
- تغذیه درمانی( کودکان مبتلا به سوء تغذیه شدید )
صفحه 20:
#شرایط بحران
* مبتني بر مشارکت جوامع محلي
9 همکا ريهاي بین بخشي
" آموزش
" حمايت كروه هاي آسيب يذير
صفحه 21:
> ——”
بنا براین اجراي یک برنامه مشارکتی-حمایتی
براي بهبود وضع تغذیه گروه هاي آسیب
پذیر در شرایط بحران ضروري است.
صفحه 22:
برخي از فعاليتهاي اجرايي برنامه
#عبارتند از
* آموزش کلیه کارکنان درون-برون بخشي (آموزش و پرورش.
بهزيستي » کمیته امداد امام خميني . جهاد كشاورزي » بهداشت
و...) در زمینه مسائل بهداشتي-نغذیه اي
* آموزش مردم در زمینه بهداشت و تغذیه ( پایش رشد.تغذیه
تکمیلی . بهداشت مواد غذایی سالم سازي OT آشامید 0
* تهیه و توزیع سبد غذايي براي گروه هاي آسیب پذیر با حمایت
کمیته امداد.آموزش وپرورش سازمان هاي غیر دولتي و...
صفحه 23:
نقش دانش آموزان در بحران
* انتقال پيامهاي آموزشي مناسب به خانواده ها قبل و بعداز
وقوع بحران نظیر :
- سالم سازي آب آشاميدني(طرز تهیه کلر مادر.جوشیدن آب
Gg
- تغذيه تكميلي کودکان .تغذیه کودکان در هنگام بيماري
7 گروه هاي غذايي
* شناسايي گروه هاي آسیب پذیر منطقه
* مشارکت در انجام خدمات بهداشتي(داوطلب بهداشتي)
* همكاري در نظارت بر تهيه نگهداري و توزیع مواد غذايي در
فروشگاهها
صفحه 24:
تفش کارشناسان بهداشت مدارس در بحران ۹
۴ آموزش معلمین؛ دانش آموزان و والدین آنان در مورد
مسائل بهداشتي-تغذیه اي درمواقع بحران
اس با ها و مداخلات اجرايي در هنگام بحران
a همكاري در فعاليتهاي آموزشي برنامه هاي مشاركتي در
بحران
3 همکاري تنگاتنگ با بخشهاي درگیر (بهداشت بهزيستي
و«
صفحه 25:
۴ وقوع بحران منجر به دسترسی ناکافی به مواد غذایی» کاهش مراقبتهای
بهداشتی»محیط غیر بهداشتی و در نهایت به مخاطره افتادن وضع تغذیه جامعه
A tcl
* کودکان زیم شش سالء کودکان سنین دبستانءنوجوانان از گروه های آسیب
پذیس تغذیه ای درمواقع بحران می باشند.
۴ با توجه به پیامد های بحران نیاز به طراحی و اجرای برنامه مشا رکتی-
حمایتی مبتنی بر مشا ر کت مردمی (درگیر نمودن دانش آموزان ءزنان و... و
همكارى هاى بين بخشى می باشد.
" به منظور اجراي مداخلات مناسب در مواقع بحران نياز به یک مسئول اجرابی
بحران با كليه امكانات لازم( مالى»انسانى»تجهيرزات و... ) در منطقه مى باشد.
صفحه 26:
از توجه شما متشکم