صفحه 1:
تغذیه سالمندان
* فریده طاهباز
* دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی
* دانشكاه علوم پزشکی شهید بهشتی
صفحه 2:
بای داشتن سلامت در سنین سالمندی» تغذیه مناسب و
فعالیت بدنی os لازم سكن
el?
با بالارفتن سن کاهش می یابد که اساسا" به علت 55145
فعالیت بدنی کمتر و کاهش توده عضلانی می باشد.
* بروتئين
نيازهاى بروتئينى (بس حسب گرح ببرای هر کیلو گرع وزن بدن ) با
بالارفتن سن تغییمی نمی کندء ولی معمولا" به علت کاهش انررژی
دریافتی و تغییر ذائقه مقدار کافی تامین نمی شود.
صفحه 3:
هیدرا
مانند تمام سنین توصیه می شود که کربوهیدرات بیش از نیمی از
انرژی دریافتی را تشکیل دهد. فیبم غذایی به مقدار ۲۰ تا ۳۵ گرم
روزانه توصیه می شود .
CF
سالمندان سالم» می توانند حداکثر Nb 25> S90 GAS NA
چرپی دریافت کنند. مقدار چربیهای اشباع نبایستی بیش از ۸ تا ٠١
درصد کالری را تشکیل دهد. مقدار کلستررول دریافتی از ۳۰۰ میلی
گرم روزانه تجاوز نکند.
صفحه 4:
آب
ayes ASS foes Pl ha oles ool pte
توصیه مي شود تا از دهیدراتاسیون ن جلوگيري شود.
ویتامینها و مواد معدني
نياز به ويتامين 1 ويتامين 209 و كلسيم در سالمتدان تخیر
* ویتامین 0
سالمندان به علت کم شدن جذب ویتامین () در بدن و نیز کاهش
ساخته شدن این ویتامین در يوست ممكن است به كمبود اين
ويتامين دجار شوند.
صفحه 5:
ويتامين هاي كروه ©
فت کافي فولات. ویتامین (96) و ویتامین 0616) که منجر
به کاهش مقدار هموسیستئین پلاسما مي شوند. توصیه مي گردد.
کلسیم
جذب کلسیم در نتیجه کاهش گیرنده هاي ویتامین 0) در اين
سنین کمتر مي شود.
روي و آهن
مکمل داری روی تنها در افرادی توسبه مي شود که کمیود
در
ت دارند.
دریافت ناكافي آهن در سالمنداني که گوشت قرمز. ماهي و ماکیان
استفاده نمی کنند دیده می شود.
صفحه 6:
آيا يا اي سالمندان ذ ت دارد؟
بعضی از مواد مغذی در مقاديى زياد سمى هستند و در جذب رين مغذيها ممانعت
ايجاد می کنند. مصرف اضافه ویتامینها موجب هیپر ویتامینوزمی شود. مقدار
دریافت مکمل ها پایستی با توجه به مقدار آنها در رژیم مصفی و نیاز سالمندان
توصیه شود.
صفحه 7:
راهنماي گروه هاي غذايي براي سالمندان
گروه غذایی تعداد
سروينك ©
شیر کم چربي و فرآورده هاي آن ۰ 2-3
گوشت و جانشينهاي آن 2-3
سبزیها 3 <
میوه ها 2 <
نان و غلات 6>
جربيهاء شیرینیها و قندو شکر به مقدار کمتر
4 8 لیوان <
صفحه 8:
* بیماریها و مشکلات موثر بر وضعیت تغذیه در سالمندان
بسياري عوامل در دریافت و مصرف مواد مغذي در بدن سالمندان
نقش دارد. بنابراین توجه به وضعیت تغذیه اي آنان اهمیت دارد.
2 snes
حالت افسردگي * بي اشتهايي » آرتریت ۱
تار ل لد ني داري
سلامت دهان و دندانها ] مشكلات جشمى
استئوپروز » بيماري آلزایمر
تغییرات فيزيولوژيکي
صفحه 9:
٠ تغییرات در زهاي یه اي
تغيير در تركيب بدن يا عمل فيزيولوزيك
كاهش توده ماهيجه اي
کاهش توده استخوانی
کاهش فعالیت سیستم ايمني
روي افزايش esas PW
كلسيمء آهن. روي
افزايش توليد هورمون باراتيروئيد
كاهش زيست فراهمي كلسيم
کاهش برداشت رتینول توسط کید
کاهش کارآيي مصرف متابوليك و
افزایش استرس اکسیداتیو
أفرايش ميزان هموسيستعين
90
کاهش توانایی پوست براي ستجز ويتامين 0©
اثر بر نیاز تغذیه
کاهش نیاز به انرژي
افزایش نیاز به کلسیمویتامین 0)
افزایش نیاز به ویتامین 76 . ویتامین ۶) و
افزايش نياز به ويتامين 0©608. اسيدفوليك
افزايش نياز به ويتامين 0
افزایش نیاز به کلسیم, ویتامین 60
کاهش نیاز به ويتامين 8)
© افزایش نیاز به ویتامین 6 8
افزایش نیاز به بتاکاروتن. ویتامین (6. ویتامین 8
افزایش نیاز به فولات. ویتامین 269 ويتامين
افزايش نياز به ويتامين 0
صفحه 10:
اثرات مفید فعالیت_منظم
سلامت فيزيكي و مغزي بهتر
بهبود کیفیت زندگي
انرزي بيشت
در كس
اعتماد به نفس بيشتر
حفظ وزن بدن به طور مناسب
ماهيجه ها و استخوانهاي قويتر
آرامش و كاهش تنش
در نتيجه كاهش ابتلا به بيماريهاي قلبيء فزوني فشار خون. دیابت نوع 2
استئوپروزه سکته ۰ افسردكي؛ سرطان كولون
منایع
dread P, Purser RE, Ross O, Discoveries Durriica, Oericas Dietetic Ossoctaica,
SOOD, Uowes und Bortet, eee
hapa ebkeyore.coy
میرمیران پ وا زادبخت ل. تنظیم برنامه غذايي در دوران هاي مختلف زندگي ۰1380 نشر طبیب.