صفحه 1:
تغذیه صحيع در کودکان
ویژه مربیان روستاً مبد استان البرز
مدرس فرناز سپندار
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
شبکه بهداشت و درمان ساوجبلاغ
99/099
صفحه 2:
* سوء تغذیه یک مشکل چند وجهی است :
* فقر و نداشتن دسترسی به غذا
۰ نا آگاهی های تغذیه ای وعادتهای غلط غذائی و
اعمال روشهای نادرست در تغذیه کودکان
۶ بیسوادی والدین
* بروز بیماری و مراقبت ناکافی
* افزایش بعد خانوار
* محیط آلوده و ناسالم از عوامل عمده بروز سوء تغذیه
55
صفحه 3:
eee
: سو ء تغخذيه سبب
كاهش بهره هوشى ب
كاهش توانمندى جسمى و كاهش قدرت توليد
كاهش قدرت يادكيرى و افت تحصيلى
افزايش مرك و مير كودكان بدليل ابتلاء به بيماريهاى مختلف
به دلايل فوق سوء تغذيه توانمندى و كارآثى
كشورها را كاهش ميدهد و موجب فقر و تشديد
سوء تغذيه ميكردد.
صفحه 4:
* سوء تغذيه ناشی از کمبود دریافت
ریز مغذی ها
ثين انرزى
صفحه 5:
0
روند رشد و تغذیه کودکان
۰ ماه اول زندگی وزن کودک ۳ برابر
می شود
قد نوزاد د ١ 0۰
ان ا 0 فرب
ول فى رسك
صفحه 6:
- بعد از © سالگی با آهسته شدن رشد اشتها هم کم می شود
- برياساس ميزان فعالیت فيزنيكي نيازانرژي متفاوت است
(تعادل در مصرف ودریافت انرژی)
تركيبي ازهذاهاي مختلف از ٩گروه غذايي اصلي
موادمغذي و مقوی موردنیاز کودک را تامین مي کند یعنی
همان اصل تنوع و تعادل
صفحه 7:
۳
مقوي كردن غذاي iy =
روغنها داراي انرزي هستند و افزودن مقدار كمي روغن
به غذاي كودكي كه آهسته رشد ميكند قوصيه
میشود thy je
1)انرژي روغن نسبت به مواد غذايي دیگر بیشتر است.
2)روغن(کره»ءروفن sees ue oe, .)دون اضافه
کردن حجم غذا انرژي آنر
3)روغن باعث نرم شدن غذا میشود.
صفحه 8:
"به غذای کودک تا حد امکان کمی گوشت و انواع
حبوبات پخته شده را اضافه کنید.
”به غذاى كودى تخم مرغ اضافه كنيد
"به غذای کودک انواع سبزیجات سبز برگ اضافه کنید.
”به غذاى كودك انواع سبزیجات زرد ونارنجی(کدو حلواییهویج)
که دارای ویتامین آ هستند اضافه کنید.
"از جوانه غلات و حبوبات نيز كه منبع غنی وتافینها و املاح هستند
استفاده نمایید....
صفحه 9:
عواملی که بر دریافت غذا تاثیر می گذارند:
محیط وعادات lds خانواده
رسانه ها و تبلیغات
تاثیر همسالان
بیماریهای مزمن
نوع فعالیت بدنی
صفحه 10:
غذایی مرجع....
و اما هرم
ae
صفحه 11:
USE SPARINGLY at {natural bowing ard ado 1
ome
Pea ee
=
Mi, yogurt,
and cheese
group
2.3 SERVINGS
Vegetable
group
3-5SERVINGS
Fat
group
2-4 SERVINGS
FIGUREIS22| + The Food Guide Pyramid (From U.S, Department of Agrcuture and US, Department of Heath and Human Sa
صفحه 12:
نیاز روزانه کودکان ۱-۶سال
گروه غذایی
نان وغلات
شیرولبنیات
گوشت
وحبوبات
سبزی ها
Vee
C-ULus
e
9
سالهه
9
موه
Se
9
0
سالمهه
9
موه
9
موه
9
صفحه 13:
معرفی ۵کروه اصلی
غذا
* گروه نان و ان و مت
میوه ها
سبزی ها
شیر و فراورده های آن
* گوشت. حبوبات . تخم مرغ و
مغزها
* توجه مهم:
a
ها گروه متفرقه محسوب می
شوند و باید با احتیاط مصرف
صفحه 14:
* تعدادسهم موردنیازروزانه:
۴ -۲سالگی : ۴سهم
* ۲-۲سالگی : ۶ سهم 2
eee ere ف دست نان يا ۲/۱لبوان برنج.
۱ “كر م8 يا اكف دست نان د
* هر سهم :۲۰ گرم ب
ماکارونی
صفحه 15:
0
كروه سبزي ها
٠ تعدادسهم موردنيازروزانه از سبزى ها:
۰ 2-1سالگی : 1سهم 3
٠ -3سالگي : 2سهم
۰ 6-3سالگي : 2 تاسهم as
* هرسهم : 1عدد هویج متوسطء 1/بوان
نخودسبز یالوبیاسبز یا سبزي پخته
صفحه 16:
گروه میوه ها
*سهم موردنیازروزانه ازمیوه 2 ها:
اسالكى : اسهم 58
۶ بالگ اسيم
*۲-۶سالگی : ۲سهم
* هرسهم میوه : اعددسیب باپر تقال
بانصف ليوان اب ميوه
صفحه 17:
eee
گروه گوشت حبوبات وتخم مرغ
* تعدادسهم B22
1° سكي 8
يخته
صفحه 18:
للع(
كروه شير ولبنيات
*تعداد سهم موردنبازروزانع:
2-۰سالگي: 2سهم
3-۰سالگي: 2تا3
5-۰سالگي: 2تادسهم
هرسهم : 1لیوان شیریا30 گرم
پنیریا4/3لبوان ماست
صفحه 19:
أت oo 56 نج ۹ 7 سس ye
1- از خانواده هاى
2- مبتلايان به بی اشت
3- مبتلایان به پیماربهای مزمن
4- كودكان دركير در برنامه هاى رزيمى به
منظور کنترل وزن
5- رژیمهای گیاهخواری همراه با دریافت ناکافی
غذاهای لبنی یا غنی از کلسیم
صفحه 20:
چندنکته درتغذیه
كود كان "تا سال
Gales سین دادن -داهل 5 با 6وعده عدا شامل
مناه باهاروشام 25 ] دكنان وعده لارم
است
* ميان وعده هاي مناسب غذاهايي مثل
شین میسکویت بان وخرما: مانان وبنیرهمیوه ياآب
ه طبیعی وانواع ومهم
eee
٠ تنقلاتي مثل پفک»چیپس ونوشابه هاي گازدار
غلاوه بر كاهش اشتها #رائقه كورك رايت
شور و شيرين عادت ميدهد
صفحه 21:
* ایجاد محیط شاد و لذت بخش هنگام صرف غذا
* عدم تهدید و زور برای خوردن غذا
* تیهبه غذا بطریق بهداشتی وسالم
۰ توجه به رنگ و شکل وظاهر غذا
* توجه به فعالیتبازی و ورزشهای مناسب سن
ey و تامین نیازهای غذایی او متناسب بامیزان
* نوسان استهای کودک در روزهای مختلف
* رعایت تنوع درتهیه غذا
صفحه 22:
(ee
ذانقه کودک دراین دوران شکل می گیرد *
دادن غذاهای کم نمک وآب پز وانواع غذاهای *
سالم منجربه ایجاد رفتارهای غذایی درست از
ابتدای کودکی مى شود
* الگوهای رفتاری اعضای خانواده نقش موثری
درانتخاب غذا توسط کودک دارد
صفحه 23:
eee
تعریف پایش و ارتقا رشد کودکان:
- نوزین مرتب کودك و رسم منحني رشد او
- مقایسه روند رشد کودك با منحني هاي
استاندارد
- قضاوت در مورد روند رشد کودك
انجام اقدامات لازم براي بهبود رشد و
تغذیه کودك
- پيگيري وضعیت کودك
صفحه 24:
صفحه 25:
صفحه 26:
در جهان امروز ما به دلایل اشتباهات زیادی که مرتکب سده
ایم مقصریم اما بزرگترین اشتباه ما یا بهتر بکویم جنایتی که
مرتکب شده ایم بی توجهی به نوزادان و کودکان بوده
Cowl بسیاری از نیاز ها را می توان به بعد موکول کرد اما
در مورد کودک اینچنین نمی توان کرد زیرا همین لحظه
استخوانش در حال تکمیل ءخونش در حال ساخته شدن و
شعور واحساسشس در حال رشد است . به همین دلیل نیاز
هایش را نمی توانیم به فردا موکول کنیم
زیرا اسم او امرو ز است
گابریلا میسترال شاعر شیلیائی وبرنده جایزه نوبل در ادبیات