کشاورزی و دامپروریصنایع غذاییپزشکی و سلامتتغذیه

تغذيه و بهداشت مواد غذايی

صفحه 1:
تغذیه و بهداشت مواد غذايي به طور کلي تغذیه علمي است که درباره تغییرو تبدیل غذا دربدن وشرکت مواد مغذي دربافت هاءفعل وانفعالات بيولوژيكي بدن ودفع آن بحث مي کند

صفحه 2:
1 0 ‏ی‎ ony eon ۱ ‎Puree ies‏ درد ‎270000

صفحه 3:
۳۳۹ ‎Is CNET IB ES) EB BSI((‏ 1 ری ی 0 ©)ترميم وجانشين سلول ها وبافتهاي مختلف بدن كه دراثر فرسودكي از بين مي روند

صفحه 4:
0 شود كه بعداز خورده شدن و هضم شدن حرارت وانرژي تولید مي کند . وموجب ترميم بافت هاءرشدونمو و 23 لصل جر مد

صفحه 5:
مواد تشکیل دهنده غذا + پروتئین ها + کربوهیدراتها + ویتامین ها + مواد معدنی + آب 1 ۳

صفحه 6:
سر ‎aa‏ هركن 3 2 ۱ يروتئين ا کریوهیدر ات ۱ ال ا ‎Wonks‏ یات ۵ ‎er)‏

صفحه 7:
*#پروتنین ها: پروتنین از اسیدآمینه ساخته ‎to‏ لل لك آمینه ها واحدهاي اصلي پروتئین هستند

صفحه 8:
يروتئين ها به سه دسته ثة تقسیم مي شوند 6)يروتئين هاي كامل ©)يروتئين هاي نيمه كامل ©)يروتئين هاي ناقص i

صفحه 9:
کریوهیدرات ها " كربوهيدراتها علاوه براينكه حجم مورد نياز رزيم غذايي را تامين مي كنند» تامین کننده قسمت اعظم نیاز بدن به انرژي نیزهستند لفت لصي هی ‎So Evel‏ ‎eee SONU eo)‏ ا

صفحه 10:
کربوهیدراتها در سه گروه قرار مي گیرند 0) گروه میوه ها وسبزي ها )قندوشكري که به طور روزانه مصرف مي شود 3)قندي که در سیب زميني»نان»برنج و جو وجوددارد

صفحه 11:
چربي ها *” جربي ها مسئول تامين انرزي ه و بعضي از آنها نقش سازندكي نيز دارند ا ل ا 2 0 جربي ها تامين مي شوند

صفحه 12:
چربیها به دوصورت دیده مي شوند ) چربي هاي مرئي مثل چربي موجود درکره»دنبه وروغن ‎ALS‏ 0)چربي هاي نامرني مثل چربي موجود درشیر»زرده تخم مرغ»گردو ‎alae‏

صفحه 13:
ویتامین ها ‎i‏ ‏ا ‏درمقاديربسيار كم براي رشد وحفظ ا 0 ضروري است وكمبود يا فقدان آنها موجب بيماري یا اختلال مي شود

صفحه 14:
انواع ویتامین ها * ویتامین/:بیشتر درگیاهان وجود دارد *ويتامين (]:براي تشكيل استخوان ودندان لازم است. ویتامین آدر زرده تخم مرخءجگرءروغن کبد»کنسرو ساردین و..... وجود دارد "گروه ويتامين 8 :منایع غذايي این گروه جگر»غلات» گوشت = قرمز وسفید»حبوباتتخم مر ع وشیر است

صفحه 15:
\ مواد معدني ©اين مواد انرزي تولید نمي کنند بدن شركت مي كنند i

صفحه 16:
۰۳ معدنی شامل: 4) كلسيم:در ساختمان دندان ها واستخوان ها شركت دارد ا ©) يد:يد به مقدار© 00-2 ميلي كرم دربدن افراد بالغ وجود دارد.ید موجود در آب وغذا در روده جذب مي شود.برحسب فعالیت ده تیروئید مقداري از ید به وسیله اين غده كرفته شده ودرتركيب تيروكسين مورد استفاده 0 كيرد.منابع ل ‎Bree‏ ‏سبزيجات هم برحسب نوع خاكي كه درسبزيجات در آن رشد مي كنند رت

صفحه 17:
اب #آب براي انجام اعمال حياتي بدن لازم است

صفحه 18:
نيا زمنديهايي تغدیه اي 7 تغذیه صحیح »خوردن ودریافت مقدار لازم وكافي از هريك از اين 0 است. 7 مقدار مناسب اين موادمغذي كه براي حفظ سلامت لازم استء نيازمنديهاي تغذیه اي نامیده مي شود

صفحه 19:
| 0) كروه شيرولبنيات ©)كروه نان وغلات 3)گروه گوشت.تخم مرغ. حبوبات ومغزها )گروه میوه وسبزي 2

صفحه 20:
(a ‏مقدار معادل يك‎ ‏واحد‎ يك ليوان شير- يك ليوان ماست 2SOOURS ‏يك ليوان كشك‎ ‏ليوان‎ 0 نقش آن دربدن محکم شدن ودندان ژد موادمهم گروه پروتئین كلسم وفسفر ویتامین)و منابع غذايي شیروماست ينيروكشك

صفحه 21:
موادمهم گروه پر را« آه: 5 ل ا ويتامين ها ويتامين هاي

صفحه 22:
‎eae Ge fe re‏ _ 1 0 و كرو ‎po‏ تست 36 ۳۹ مرحءحبو نات ومعز ها ‏مقدار معادلا يك واحد ‎Ges 50)‏ قرمز ‏1 ‏معند ‏يك ليوان حبوبات انتخته ‏خامءنصف تا يك ‎ ‎ ‏تک إن ريدن رشد ‏خون سازي ‏داه ‎ ‏بو ان ‎ ‎ ‎ ‏مو ‎pea)‏ ‏گروه ‏يروتئين ‏آهن وروي ‏هاي كروه8 ‏۱ ‎en)‏ ‏غدايي ‏سفیدوقرمز ‏دل وجکر تخم مرغء ‏عدس نخود ‏يستهءبادام»كردو ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 23:
گروه میوه وسبزي مقدار معادل يك نقش آن دربدن .موادمهم ‏ منابع غذا ‎ee ۳‏ واحد گروه يك عدد میوه مقاومت در برابر ویتامین |سبزيهاي برگي» متوسط(سیب,پرتقال عفونتترمیم | هاي هویج»‌گوجه »هلو).يك چهارم |زخمهاسلامت اگروه8 . فرنگي»کدو سر طالبي جشم ويتامين2 ابءكلابي»طالبي ‏متوسطءنصف لیوان وبينايي»سلامت هاي ۵و | مركبات وتوت كيلاس» 2عددزردال | يوست »كمك به و سوخت وساز بدن ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 24:
es ارزش انرژي يك غذا به صورت واحد گرما.کيلوكالري بیان مي شود واين مقدار معرف مقدارگرمايي است که درجه حرارت يك کیلوگرم اب رابه اندازه پاک در جه سانتي كراد افزايش دهد ارقي

صفحه 25:
دهاي 0 3 0 کمبود وبتامین:بر چم وبينابي اثر کار رکه از نشانه هاي كمبود اين ‎oe‏ شب کوری است 6( ا 588 5 ‎Coals‏ ‏مااست كه در دوران شيرخواري وكودكي بروز 9 9۹ کر کلسیم باکمیو د ویتامین (]ویاکمدو دهر دوموجب بیمار ي ‎a‏ مالاسي مي شود وجب کم خوني مي گردد ‎

صفحه 26:
۱ ‎Roe area WS en)‏ 1 ‎ely wea ne Tee‏ ترشح کند‌بنابراین اين غده تیرونید بزرگ مي شود كه به آن كواتر مي كويند

صفحه 27:
اختلاللات تغذيه اي 3 انحراف از تغذيه متعادل مختل مي كند وبه تدريج به بروز بيماريهاي نغذیه اي منتهي مي شود

صفحه 28:
5 3 1 یه ا ا 02 يا مطلق يك يا جند ماده مغذي اساسي ويا مصرف زياده از حد احتياج مواد غذايي در انسان ظاهر مي شود #اصطلاج سوء تغذيه يروتئين-كالري ا ا 0 ان(0.0.<)كفته مي شودءبراي بيان تمام حالتهاي مختلف سوء تغذيه كه ناشي از كمبود انرزي ويروتئين استءبه كار مي رود

صفحه 29:
آثار کمبو دهاي عدا در رت و كالري): ۰ کواشیور کوریا ورم در نتیجه فقر غدايي ماراسموس تغذيه اي يا لاغري مفرط در طولاني

صفحه 30:
علائم كمبود مواد غذايي 4( ۱ جاک ۱ فعاليت ونشاط كودك ©)كج خلقي “6)بي توجهي به اطراف خود وبي تفاوتي 6)بِي لشتهايي ©)تغيير رنك مو 2 )ضايعات يوستي-بزركي كبد-اسهال استفراغ

صفحه 31:
" مار اسموس بيان كننده حالت تعدية اي كوذكي اشت دجار سوء تغذيه ييشرفته ولاغري مفرط است

صفحه 32:
ماراسموس علائم بيماري a (a 6) كم اشن جربِي — ) کج خلقي وسپس د ۳ 1 زنو سنكي سب oe eae aera) Pe 3 ۳ ‏عضلاني‎ 9

صفحه 33:
*** جاقي بيشتر درسال اول حيات.در©- وسالكي ودر دوران نوجواني آشکار مي شو 3

صفحه 34:
‎J 8‏ رشد ** عبارت است از نشان دادن زود هنگام اختلا ل در تغذيه ويا اختلال در تندرستي به كمك اندازه گيري هايي که در طول دوران كودكي انجام مي شود ‏% اين اندازه گيري شامل وزنفقد»دورسر»دور بازو وضخامت چربي زیر جلد درناحیه بازو ‎i ‏است

صفحه 35:

صفحه 36:
بهداشت مواد غدايى 31 كليه اقداماتي است كه انجام ۱۳ موجب مي گردديك ماده غذايي مصرف کننده سالم باشد و موجب

صفحه 37:
فساد مواد غذايي تغييراتي است كه در ماده غذايي رخ مي دهد به طوري كه خوردن أن ماده براي انسان زيان آور مي شود

صفحه 38:
دقان الاو درفن فساديذ ‎Sen‏ غذايي که زود فاد 0 موادغذايي که دیر فاسد مي شوند

صفحه 39:
امن اصلي فساد مواد غذايي ۲ ) میکروارگانیسم ها 34 ‎ne ees)‏ ل ‎ee‏ ‎Bye)‏ 52000 ا ‏#)حشرات وجوندگان — )انگل ها ‎eee‏ ‎

صفحه 40:
نشانه هاي فساد مواد غذايي #تغییر رنگءتغییر طعم ‎RES pus 52 padteo jay‏ 0 تركيب»كيك زدكيفءله ‎EURO ENGST Ren‏ ناشي از جوندگان وحشرات

صفحه 41:
*#اختلالات وعوارضي که در نتیجه مصرف غذاهاي آلوده ايجاد مي 09 سود

صفحه 42:
و حیوانات ‎eo‏ ‎reer) er‏ غذایی ‎=o‏ از انگل هاي موجود در گوشت شت حیوانات آلوده

صفحه 43:
‎eer‏ كواءكردوكاك» شير ر ساير مواد ی را ل ارد كن زندكي آن بيشتر در دستكاه تنفس فوقاني و يوست وحيوانات است ‏<ییترین محیط ا تکثیر میکروب مزبور خذاهایی است که مواد بر وئئینی وفندی با رطویت متوسط داشته باشند < مسموميت با استافيلوكوك طلايي يكي از شايع ترين مسموميتهاي غذايي در ايران است كه بدليل حاد بودن وكوتاهي دوران آن معمولا تا ساعت پس از مصرف عذاي آلوده بل ۰ زیادی همراه است

صفحه 44:
رعایت نکات بهداشتي زیر مي تواند از بروز این مسمومیت جلوگيري کند غذا با حرارت كافي خوب پخته شوند غذاي پخته اگر بلافاصله مصرف نمي شود‌فورا تا ده درجه سرد شود به بهداشت فردي ومحیط توجه نموده

صفحه 45:
مسموميت ناشي از سالموئلا "از جمله باكتريهاي كه به طور وسیع مسمومیت هاي (( باعث مي شوند»‌گروه هاي مختلف د ل

صفحه 46:
م 1 es is ‘Soe ‏رعایت نکات زيردرپيشگيري از اين‎ ‏مسمومیت كمك می کند‎ ‏خوراك دام وطیور تحت کنترل قرار داده شده‎ ‏نکات بهداشت محیط رعایت شود‎ ‏دام وطیوروسایر حيواناتي که آلوده شده اند باید از سایرگروهها جدا‎ ‏نکات بهداشتي درکشتارگاهها بطور کامل رعایت شود‎ ‏سلامت حيواناتي که جهت مصرف غذايي در نظر گرفته شده اند»کنترل‎ ‏شود‎ ‏از انواع ذبح هاي غیر بهداشتي جلوگيري شود‎ ‏سلامتي افرادي که به نحوي با مواد غذايي سروکار دارند کنترل شود‎ گروههاي مختلف اجتماعي بانحوه نگهداري ورعایت نکات بهداشت فردي ومحیط کار اشنا شوند

صفحه 47:
eee eee ee ee SEN BS et oe ‏مدت كوتاهي سیب مرگ مي گردد‎ ۲ هوا نگهداري مي شوند ویا غذاهايي که دودي شده اند

صفحه 48:
۰ 2 براي جلوكيري از ابتلة بايد بد كت ا ا ا ل ا ‎Oy‏ ‏شور يا كنسرو شده نكهداري شده اند ومايعات آنها كدر شذه است خودداري شود © قوطي هاي كنسروكه تغيير شكل داده وذرب آنها متورم است به هيج وجه مصرف نشوند »از خوردن ماهي ها وكوشتهاي دودي وكالباس كه تغييرات جزيي در طعم انها ايجاد شده خودداري كردد ا ل ار ‎ere)‏ 6 تن ا »مواد كنسرو شده قبل از مصرف ()20-(50 دقيقه حجوشائد

صفحه 49:
اي در بهداشت مواد غذايي

صفحه 50:
*“براي نكهداري مواد يخته وخام از يخجال استفاده شود **براي استفاده مجدد ازغذاي يخته غذا بايد خوب حرارت داده شود ۱ vee) mts آب مصرفي براي پخت وپزوآشامیدن سالم باشد **از دوره كردها مواد غذايي خريداري نكردد **غذا توسط افراد بيمار تهيه نشود و ‎EE DET‏ وروده اي مورد أزمايش قرار كيرند

تغذيه و بهداشت مواد غذايي به طور كلي تغذيه علمي است كه درباره تغييرو تبديل غذا دربدن وشركت مواد مغذي دربافت ها،فعل وانفعاالت بيولوژيكي بدن ودفع آن بحث مي كند تعريف تغذيه: عملي كه در طي آن مقداري غذا به منظور رفع نيازه+اي بدن مورد استفاده قرار مي گيرد تا انرژي آن صرف انجام كارهاي مختلف مي شود ،تغذيه نام دارد غذا: تمام موجودات زنده براي آنكه به زندگي خود ادامه دهند،به غذا نياز دارند اين نيازها عبارتند از: )1انرژي الزم براي ادامه كار دستگاههاي مختلف وساير فعاليتهاي بدن )2تامين مواد اوليه براي رشدونمو )3ترميم وجانشين سلول ها وبافتهاي مختلف بدن كه دراثر فرسودگي از بين مي روند غذا به ماده جامد يا مايعي گفته مي شود كه بعداز خورده شدن و هضم شدن حرارت وانرژي توليد مي كند وموجب ترميم بافت ها،رشدونمو و تنظيم اعمال حياتي مي شود مواد تشكيل دهنده غذا پروتئين ها چربي ها كربوهيدراتها ويتامين ها مواد معدني آب رشدوترميم بافتها تنظيم اعمال بدن منبع انرژي پروتئين پروتئين كربوهيدرات عناصرمعدني عناصرمعدني چربي ويتامين ها ويتامين ها پروتئين پروتئين ها: پروتئين از اسيدآمينه ساخته شده است،به عبارتي اسيد آمينه ها واحدهاي اصلي پروتئين هستند پروتئين ها به سه دسته تقسيم مي شوند )1پروتئين هاي كامل )2پروتئين هاي نيمه كامل )3پروتئين هاي ناقص كربوهيدرات ها ‏ ‏ كربوهيدراتها عالوه براينكه حجم مورد نياز رژيم غذايي را تامين مي كنند، تامين كننده قسمت اعظم نياز بدن به انرژي نيزهستند بافت عصبي و ريه فقط ازكربوهيدرات به عنوان منبع انرژي استفاده مي كنند كربوهيدراتها در سه گروه قرار مي گيرند )1گروه ميوه ها وسبزي ها )2قندوشكري كه به طور روزانه مصرف مي شود )3قندي كه در سيب زميني،نان،برنج و جو وجوددارد چربي ها چربي ها مسئول تامين انرژي هستند و بعضي از آنها نقش سازندگي نيز دارند چهار ويتامن A،E،D،Kبه وسيله چربي ها تامين مي شوند چربيها به دوصورت ديده مي شوند )1چربي هاي مرئي مثل چربي موجود دركره،دنبه وروغن گياهي )2چربي هاي نامرئي مثل چربي موجود درشير،زرده تخم مرغ،گردو ،بادام ويتامين ها ‏ويتامين ها تركيبات آلي هستند كه درمقاديربسيار كم براي رشد وحفظ سالمت بدن و انجام فعاليت هاي حياتي ضروري است وكمبود يا فقدان آنها موجب بيماري يا اختالل مي شود انواع ويتامين ها ويتامين:Aبيشتر درگياهان وجود دارد ويتامين :Dبراي تشكيل استخوان ودندان الزم است .ويتامين Dدر زرده تخم مرغ،جگر،روغن ك+بد،كنسرو ساردين و .....وجود دارد گروه ويتامين :Bمنابع غذايي اين گروه جگر،غالت ،گوشت هاي قرمز وسفيد،حبوبات،تخم مرغ +وشير است مواد معدني ‏اين مواد انرژي توليد نمي كنند ولي در ساختمان وفعاليت هاي بدن شركت مي كنند مواد معدني شامل: )1 )2 )3 كلسيم:در ساختمان دندان ها واستخوان ها شركت دارد آهن:بيشتر آهن موجود در بدن در خون و در ساختمان گلبول قرمز است يد:يد به مقدار 50-25ميلي گرم دربدن افراد بالغ وجود دارد.يد موجود در آب وغذا در روده جذب مي شود.برحسب فعاليت غده تيروئيد مقداري از يد به وسيله اين غده گرفته شده ودرتركيب تيروكسين مورد استفاده قرار مي گيرد.منابع اصلي يد غذاهاي دريايي است ودر سبزيجات هم برحسب نوع خاكي كه درسبزيجات در آن رشد مي كنند ،وجود دارد آب ‏ آب براي انجام اعمال حياتي بدن الزم است نيازمنديهايي تغذيه اي تغذيه صحيح ،خوردن ودريافت مقدار الزم وكافي از هريك از اين مواد است. مقدار مناسب اين موادمغذي كه براي حفظ سالمت الزم است ،نيازمنديهاي تغذيه اي ناميده مي شود گروههاي غذايي )1گروه شيرولبنيات )2گروه نان وغالت )3گروه گوشت،تخم مرغ ،حبوبات ومغزها )4گروه ميوه وسبزي )5گروه متفرقه )1 گروه شير ولبنيات: مقدار معادل يك نقش آن دربدن موادمهم گروه واحد پروتئين يك ليوان شير -محكم شدن يك ليوان ماست استخوان ودندان كلسم وفسفر 45تا60گرم رشد پنير يك ليوان كشك سالمت پوست ويتامينAو 5/1ليوان ‏B منابع غذايي شيروماست پنيروكشك بستني -2گروه نان وغالت مقدار معادل يك واحد نقش آن دربدن موادمهم گروه منابع غذايي يك برش 30گرمي نصف تايك ليوان برنج پخته نصف تا يك ليوان شير انرژي كربوهيدرات -انواع نان پروتئين آهن وبعضي برنج ويتامين ها رشد سالمت اعصاب ويتامين هاي گروهB ماكاروني گروه گوشت،تخم مرغ،حبوبات ومغزها مقدار معادل نقش آن دربدن موادمهم گروه يك واحد 60گرم گوشت رشد قرمز 2عدد يك ليوان حبوبات پخته خام،نصف تا يك ليوان منابع غذايي پروتئين گوشت سفيدوقرمز خون سازي آهن وروي دل وجگر سالمت اعصاب بعضي ويتامين هاي گروهB تخم مرغ، عدس نخود پسته،بادام،گردو -4گروه ميوه وسبزي نقش آن دربدن موادمهم مقدار معادل يك گروه واحد مقاومت در برابر ويتامين يك عدد ميوه هاي متوسط(سيب،پرتقال عفونت،ترميم ز+خمها،سالمت گروهB ،هلو)،يك چهارم چشم طالبي ويتامين متوسط،نصف ليوان وبينايي،سالمت هاي AوC گيالس2،عددزردال پوست ،كمك به آهن سوخت وساز بدن و منابع غذايي سبزيهاي برگي، هويج،گوجه فرنگي،كدو،سي ب،گالبي،طالبي مركبات وتوت • كالري ارزش انرژي يك غذا به صورت واحد گرما،كيلوكالري بيان مي شود واين مقدار معرف مقدارگرمايي است كه درجه حرارت يك كيلوگرم آب رابه اندازه يك درجه سانتي گراد افزايش دهد كمبودهاي تغذيه اي )1كمبود ويتامينA:برچشم وبينايي اثر مي گذارد.يكي از نشانه هاي كمبود اين ويتامين شب كوري است )2كمبود ويتامين:Dراشيتيسم بيماري فقر ويتامين ‏Dاست كه در دوران شيرخواري وكودكي بروز مي كند.در بزرگساالن كمبود كلسيم باكمبود ويتامين Dوياكمبودهردوموجب بيماري استئوماالسي مي شود )3كمبود آهن:موجب كم خوني مي گردد )4كمبود يد:باعث بيماري گواتر مي شود وعلت آن اين است كه مقدار كافي يد در اختيار سلول هاي مخاطي غده تيروئيد قرار نمي گيرد تا مقدا كافي هورمون ترشح كند،بنابراين اين غده تيروئيد بزرگ مي شود كه به آن گواتر مي گويند )5كمبود كلسيم اختالالت تغذيه اي انحراف از تغذيه متعادل وكافي وضع تغذيه شخص را مختل مي كند وبه تدريج به بروز بيماريهاي تغذيه اي منتهي مي شود تعريف سوء تغذيه ‏سوء تغذيه يك حالت غيرطبيعي است كه در نتيجه كمبودنسبي يا مطلق يك يا چند ماده مغذي اساسي ويا مصرف زياده از حد احتياج مواد غذايي در انسان ظاهر مي شود ‏اصطالح سوء تغذيه پروتئين-كالري ()Protein-Calorie-Malnutritionكه به اختصار به آنP.C.Mگفته مي شود،براي بيان تمام حالتهاي مختلف سوء تغذيه كه ناشي از كمبود انرژي وپروتئين است،به كار مي رود آثاركمبودهاي غذايي(پروتئين وكالري): )1كواشيوركوريا ورم در نتيجه فقر غذايي )2ماراسموس تغذيه اي يا الغري مفرط در نتيجه كمبود كلي مواد غذايي به نسبت طوالني عالئم كمبود مواد غذايي )1وقفه در رشد ونمو )2كاهش فعاليت ونشاط كودك )3كج خلقي )4بي توجهي به اطراف خود وبي تفاوتي )5بي لشتهايي )6تغيير رنگ مو )7ضايع+ات پوستي-بزرگي كبد-اسهال استفراغ ماراسموس تغذيه اي ‏ماراسموس بيان كننده حالت تغذيه اي كودكي است دچار سوء تغذيه پيشرفته والغري مفرط است عالئم بيماري ماراسموس )1كمبود شديد وزن )2ك+م شدن چربي زير جلد )3ك+ج خلقي وسپس بي تفاوتي )4كم اشتهايي )5يبوست اما گاهي اسهال از نوع اسهال گ+رسنگي )6پوست چين خورده وچروكيده )7ض+عف نيروي عضالني چاقي بيشتر درسال اول حيات،در-5 6سالگي ودر دوران نوجواني آشكار مي شود كنترل رشد عبارت است از نشان دادن زود هنگام اختال ل در تغذيه ويا اختالل در تندرستي به كمك اندازه گيري هايي كه در طول دوران كودكي انجام مي شود اين اندازه گيري شامل وزنفقد،دورسر،دور بازو وضخامت چربي زير جلد درناحيه بازو است نمودار رشد براي بررسي رشد جسماني كودكان از نمودار رشد استفاده مي شود: )1منحني وزن براي سن )2منحني قدبراي سن كه رشد طولي را نشان ميدهد )3منحني وزن براي قد كه وضعيت وزن را در كوتاه مدت بررسي مي كند بهداشت مواد غذايي ‏شامل كليه اقداماتي است كه انجام انها موجب مي گردد،يك ماده غذايي از ابتداي توليد تا مصرف آن توسط مصرف كننده سالم باشد و موجب بيماري انسان نگردد فساد مواد غذايي ‏تغييراتي است كه در ماده غذايي رخ مي دهد به طوري كه خوردن آن ماده براي انسان زيان آور مي شود مواد غذايي بر اساس سرعت فسادپذيري به سه دسته تقسيم مي شوند )1مواد غذايي كه زود فاسد ميگردند )2موادغذايي كه دير فاسد مي شوند )3مواد غذايي كه نيمه فساد پذيرند عوامل اصلي فساد مواد غذايي )1ميكروارگانيسم ها )2آنزيم هاي طبيعي موجود در مواد غذايي )3فعل وانفعاالت متابوليك )4حشرات وجوندگان )5انگل ها )6گرما وسرما )7رطوبت )8هوا )9نور )10زمان نشانه هاي فساد مواد غذايي تغيير رنگ،تغيير طعم ومزه،تغيير بو،تغيير كيفيت و تركيب،كپك زدگيف،له شدگي،داشتن آثار و صدمه هاي ناشي از جوندگان وحشرات مسموميت هاي غذايي ‏ اختالالت وعوارضي كه در نتيجه مصرف غذاهاي آلوده ايجاد مي شود انواع مسموميت غذايي )1مسموميت غذايي ناشي از مصرف گياهان وحيوانات سمي )2حساسيت به بعضي از غذاها )3مسموميت هاي ميكروبي )4مسموميت هاي غذايي ناشي از انگل هاي موجود در گوشت حيوانات آلوده مسموميت ناشي از استافيلوكوك طاليي استافيلوكوك در محيط زندگي انسان در آب،هوا،گردوخاك ،شير و ساير مواد غذايي و مواد دفعي و فاضالب يافت مي شود ولي محل زندگي آن بيشتر در دستگاه تنفس فوقاني و پوست وحيوانات است بهترين محيط مناسب براي افزايش سرعت تكثير ميكروب مزبور غذاهايي است كه مواد پروتئيني وقندي با رطوبت متوسط داشته باشند مسموميت با استافيلوكوك طاليي يكي از شايع ترين مسموميتهاي غذايي در ايران است كه بدليل حاد بودن وكوتاهي دوران آن معموال2تا6ساعت پس از مصرف غذاي آلوده با ترس وسروصداي زيادي همراه است رعايت نكات بهداشتي زير مي تواند از بروز اين مسموميت جلوگيري كند ‏غذا با حرارت كافي خوب پخته شوند ‏غذاي پخته اگر بالفاصله مصرف نمي شود،فورا تا ده درجه سرد شود ‏به بهداشت فردي ومحيط توجه نموده مسموميت ناشي از سالمونال از جمله باكتريهاي كه به طور وسيع مسموميت هاي غذايي را باعث مي شوند،گروه هاي مختلف سالمونال است رعايت نكات زيردرپيشگيري از اين مسموميت كمك مي كند )1 )2 )3 )4 )5 )6 )7 )8 خوراك دام وطيور تحت كنترل قرار داده شده نكات بهداشت محيط رعايت شود دام وطيوروساير حيواناتي كه آلوده شده اند بايد از سايرگروهها جدا شوند نكات بهداشتي دركشتارگاهها بطور كامل رعايت شود سالمت حيواناتي كه جهت مصرف غذايي در نظر گرفته شده اند،كنترل شود از انواع ذبح هاي غير بهداشتي جلوگيري شود سالمتي افرادي كه به نحو+ي با مواد غذايي سرو+كار دارند كنترل شود گروههاي مختلف اجتماعي بانحوه نگهداري ورعايت نكات بهداشت فردي ومحيط كار اشنا شوند مسموميت ناشي از كلستريديوم بوتولينوم بوتوليسم يك بيماري فلج كننده اعصاب است كه به علت جذب سم ميكروبي به نام كلستريديم بوتولينوم ايجاد مي شود و غالبا با تلفات زياد همراه است و در مدت كوتاهي سبب مرگ مي گردد تمام غذاهايي كه به صورت بسته بندي هاي خالي از هوا نگهداري مي شوند ويا غذاهايي كه دودي شده اند براي جلوگيري از ابتال بايد از مصرف لوبيا،قارچ وساير سبزي هايي كه به صورت شور يا كنسرو شده نگهداري شده اند ومايعات آنها كدر شده است خودداري شود قوطي هاي كنسروكه تغيير شكل داده ودرب آنها متورم است به هيچ وجه مصرف نشوند از خوردن ماهي ها وگوشتهاي دودي وكالباس كه تغييرات جزيي در طعم انها ايجاد شده خودداري گردد در تهيه كنسروهاي خانگي وسبزيجات وميوه هاي نگهداري شده نكات بهداشتي رعايت شود مواد كنسرو شده قبل از مصرف 30-20دقيقه جوشاند نكات اساي در بهداشت مواد غذايي • قبل از تهيه غذا،دستها با آب وصابون شسته شوند • دستها بعد از توالت رفتن با آب وصابون شسته شوند • كليه ظروف كثيف و وسايل آشپزخانه بعد از مصرف شسته شوند • سبزي ها وميوه ها قبل از مصرف يا پخت با آب سالم شسته شوند • مواد پخته وخام در كنار يكديگر نگهداري نشوند • روي مواد غذايي پوشانده شود براي نگهداري مواد پخته وخام از يخچال استفاده شود ‏براي استفاده مجدد ازغذاي پخته غذا بايد خوب حرارت داده شود ‏غذا بالفاصله پس از پخته شدن مصرف شود ‏آب مصرفي براي پخت وپزوآشاميدن سالم باشد ‏از دوره گردها مواد غذايي خريداري نگردد ‏غذا توسط افراد بيمار تهيه نشود ‏آشپزها وكارگرها هر6ماه يكبار از نظر بيماري ريوي وروده اي مورد آزمايش قرار گيرند

62,000 تومان