صفحه 1:
تغذیه و بهداشت مواد غذايي
به طور کلي تغذیه علمي است که درباره
تغییرو تبدیل غذا دربدن وشرکت مواد
مغذي دربافت هاءفعل وانفعالات بيولوژيكي
بدن ودفع آن بحث مي کند
صفحه 2:
1
0 ی ony eon ۱
Puree ies درد
270000
صفحه 3:
۳۳۹
Is CNET IB ES) EB BSI(( 1
ری ی
0
©)ترميم وجانشين سلول ها وبافتهاي مختلف
بدن كه دراثر فرسودكي از بين مي روند
صفحه 4:
0
شود كه بعداز خورده شدن و هضم
شدن حرارت وانرژي تولید مي کند .
وموجب ترميم بافت هاءرشدونمو و
23 لصل جر مد
صفحه 5:
مواد تشکیل دهنده غذا
+ پروتئین ها
+ کربوهیدراتها
+ ویتامین ها
+ مواد معدنی
+ آب 1
۳
صفحه 6:
سر aa هركن 3 2 ۱
يروتئين ا کریوهیدر ات ۱
ال ا
Wonks یات ۵ er)
صفحه 7:
*#پروتنین ها:
پروتنین از اسیدآمینه ساخته
to لل لك
آمینه ها واحدهاي اصلي
پروتئین هستند
صفحه 8:
يروتئين ها به سه دسته ثة تقسیم مي شوند
6)يروتئين هاي كامل
©)يروتئين هاي نيمه كامل
©)يروتئين هاي ناقص
i
صفحه 9:
کریوهیدرات ها "
كربوهيدراتها علاوه براينكه حجم مورد
نياز رزيم غذايي را تامين مي كنند»
تامین کننده قسمت اعظم نیاز بدن به
انرژي نیزهستند
لفت لصي هی So Evel
eee SONU eo) ا
صفحه 10:
کربوهیدراتها در سه گروه
قرار مي گیرند
0) گروه میوه ها وسبزي ها
)قندوشكري که به طور روزانه
مصرف مي شود
3)قندي که در سیب زميني»نان»برنج و
جو وجوددارد
صفحه 11:
چربي ها
*” جربي ها مسئول تامين انرزي ه
و بعضي از آنها نقش سازندكي نيز
دارند
ا ل ا 2 0
جربي ها تامين مي شوند
صفحه 12:
چربیها به دوصورت دیده مي شوند
) چربي هاي مرئي مثل چربي موجود
درکره»دنبه وروغن ALS
0)چربي هاي نامرني مثل چربي
موجود درشیر»زرده تخم مرغ»گردو
alae
صفحه 13:
ویتامین ها i
ا
درمقاديربسيار كم براي رشد وحفظ
ا 0
ضروري است وكمبود يا فقدان آنها
موجب بيماري یا اختلال مي شود
صفحه 14:
انواع ویتامین ها
* ویتامین/:بیشتر درگیاهان وجود دارد
*ويتامين (]:براي تشكيل استخوان ودندان لازم
است. ویتامین آدر زرده تخم مرخءجگرءروغن
کبد»کنسرو ساردین و..... وجود دارد
"گروه ويتامين 8 :منایع غذايي این گروه
جگر»غلات» گوشت = قرمز
وسفید»حبوباتتخم مر ع وشیر است
صفحه 15:
\ مواد معدني
©اين مواد انرزي تولید نمي کنند
بدن شركت مي كنند
i
صفحه 16:
۰۳ معدنی شامل:
4) كلسيم:در ساختمان دندان ها واستخوان ها شركت دارد
ا
©) يد:يد به مقدار© 00-2 ميلي كرم دربدن افراد بالغ
وجود دارد.ید موجود در آب وغذا در روده جذب مي
شود.برحسب فعالیت ده تیروئید مقداري از ید به وسیله
اين غده كرفته شده ودرتركيب تيروكسين مورد استفاده
0 كيرد.منابع ل Bree
سبزيجات هم برحسب نوع خاكي كه درسبزيجات در آن
رشد مي كنند رت
صفحه 17:
اب
#آب براي انجام اعمال
حياتي بدن لازم است
صفحه 18:
نيا زمنديهايي تغدیه اي
7 تغذیه صحیح »خوردن ودریافت
مقدار لازم وكافي از هريك از اين
0 است.
7 مقدار مناسب اين موادمغذي كه براي
حفظ سلامت لازم استء نيازمنديهاي
تغذیه اي نامیده مي شود
صفحه 19:
|
0) كروه شيرولبنيات
©)كروه نان وغلات
3)گروه گوشت.تخم مرغ. حبوبات ومغزها
)گروه میوه وسبزي
2
صفحه 20:
(a
مقدار معادل يك
واحد
يك ليوان شير-
يك ليوان ماست
2SOOURS
يك ليوان كشك
ليوان 0
نقش آن دربدن
محکم شدن
ودندان
ژد
موادمهم
گروه
پروتئین
كلسم وفسفر
ویتامین)و
منابع
غذايي
شیروماست
ينيروكشك
صفحه 21:
موادمهم گروه
پر را«
آه: 5
ل ا
ويتامين ها
ويتامين هاي
صفحه 22:
eae Ge fe re _ 1 0 و
كرو po تست 36 ۳۹ مرحءحبو نات ومعز ها
مقدار معادلا
يك واحد
Ges 50)
قرمز
1
معند
يك ليوان حبوبات
انتخته
خامءنصف تا يك
تک إن ريدن
رشد
خون سازي
داه
بو ان
مو pea)
گروه
يروتئين
آهن وروي
هاي كروه8
۱
en)
غدايي
سفیدوقرمز
دل وجکر
تخم مرغء
عدس نخود
يستهءبادام»كردو
صفحه 23:
گروه میوه وسبزي
مقدار معادل يك نقش آن دربدن .موادمهم منابع غذا
ee ۳
واحد گروه
يك عدد میوه مقاومت در برابر ویتامین |سبزيهاي برگي»
متوسط(سیب,پرتقال عفونتترمیم | هاي هویج»گوجه
»هلو).يك چهارم |زخمهاسلامت اگروه8 . فرنگي»کدو سر
طالبي جشم ويتامين2 ابءكلابي»طالبي
متوسطءنصف لیوان وبينايي»سلامت هاي ۵و | مركبات وتوت
كيلاس» 2عددزردال | يوست »كمك به
و سوخت وساز بدن
صفحه 24:
es
ارزش انرژي يك غذا به صورت
واحد گرما.کيلوكالري بیان مي شود
واين مقدار معرف مقدارگرمايي
است که درجه حرارت يك کیلوگرم
اب رابه اندازه پاک در جه سانتي
كراد افزايش دهد ارقي
صفحه 25:
دهاي 0 3
0 کمبود وبتامین:بر چم وبينابي اثر
کار رکه از نشانه هاي كمبود اين oe شب
کوری است
6( ا 588 5 Coals
مااست كه در دوران شيرخواري وكودكي بروز
9 9۹ کر کلسیم باکمیو د
ویتامین (]ویاکمدو دهر دوموجب بیمار ي
a مالاسي مي شود
وجب کم خوني مي گردد
صفحه 26:
۱
Roe area WS en) 1
ely wea ne Tee
ترشح کندبنابراین اين غده تیرونید بزرگ
مي شود كه به آن كواتر مي كويند
صفحه 27:
اختلاللات تغذيه اي
3 انحراف از تغذيه متعادل
مختل مي كند وبه تدريج به
بروز بيماريهاي نغذیه اي
منتهي مي شود
صفحه 28:
5 3 1 یه
ا ا 02
يا مطلق يك يا جند ماده مغذي اساسي ويا مصرف زياده از حد
احتياج مواد غذايي در انسان ظاهر مي شود
#اصطلاج سوء تغذيه يروتئين-كالري
ا ا 0
ان(0.0.<)كفته مي شودءبراي بيان تمام حالتهاي مختلف سوء
تغذيه كه ناشي از كمبود انرزي ويروتئين استءبه كار مي رود
صفحه 29:
آثار کمبو دهاي عدا در رت و كالري):
۰ کواشیور کوریا ورم در نتیجه فقر غدايي
ماراسموس تغذيه اي يا لاغري مفرط در
طولاني
صفحه 30:
علائم كمبود مواد غذايي
4( ۱
جاک ۱ فعاليت ونشاط كودك
©)كج خلقي
“6)بي توجهي به اطراف خود وبي تفاوتي
6)بِي لشتهايي
©)تغيير رنك مو
2 )ضايعات يوستي-بزركي كبد-اسهال استفراغ
صفحه 31:
" مار اسموس بيان كننده حالت تعدية
اي كوذكي اشت دجار سوء تغذيه
ييشرفته ولاغري مفرط است
صفحه 32:
ماراسموس
علائم بيماري
a (a
6) كم اشن جربِي —
) کج خلقي وسپس د ۳
1 زنو سنكي
سب
oe eae
aera)
Pe
3 ۳
عضلاني 9
صفحه 33:
*** جاقي
بيشتر درسال اول حيات.در©-
وسالكي ودر دوران نوجواني
آشکار مي شو 3
صفحه 34:
J 8 رشد
** عبارت است از نشان دادن زود هنگام اختلا ل
در تغذيه ويا اختلال در تندرستي به كمك اندازه
گيري هايي که در طول دوران كودكي انجام
مي شود
% اين اندازه گيري شامل وزنفقد»دورسر»دور
بازو وضخامت چربي زیر جلد درناحیه بازو
i
است
صفحه 35:
صفحه 36:
بهداشت مواد غدايى
31 كليه اقداماتي است كه انجام
۱۳ موجب مي گردديك ماده غذايي
مصرف کننده سالم باشد و موجب
صفحه 37:
فساد مواد غذايي
تغييراتي است كه در ماده
غذايي رخ مي دهد به طوري كه
خوردن أن ماده براي انسان
زيان آور مي شود
صفحه 38:
دقان الاو درفن فساديذ
Sen غذايي که زود فاد 0
موادغذايي که دیر فاسد مي شوند
صفحه 39:
امن اصلي فساد مواد غذايي ۲
) میکروارگانیسم ها 34
ne ees)
ل ee
Bye) 52000 ا
#)حشرات وجوندگان —
)انگل ها eee
صفحه 40:
نشانه هاي فساد مواد غذايي
#تغییر رنگءتغییر طعم
RES pus 52 padteo jay 0
تركيب»كيك زدكيفءله
EURO ENGST Ren
ناشي از جوندگان وحشرات
صفحه 41:
*#اختلالات وعوارضي که در نتیجه
مصرف غذاهاي آلوده ايجاد مي
09
سود
صفحه 42:
و حیوانات eo
reer) er غذایی =o از انگل هاي
موجود در گوشت شت حیوانات آلوده
صفحه 43:
eer كواءكردوكاك» شير ر
ساير مواد ی را ل ارد كن
زندكي آن بيشتر در دستكاه تنفس فوقاني و يوست وحيوانات است
<ییترین محیط ا تکثیر میکروب مزبور
خذاهایی است که مواد بر وئئینی وفندی با رطویت متوسط داشته باشند
< مسموميت با استافيلوكوك طلايي يكي از شايع ترين مسموميتهاي
غذايي در ايران است كه بدليل حاد بودن وكوتاهي دوران آن
معمولا تا ساعت پس از مصرف عذاي آلوده بل ۰
زیادی همراه است
صفحه 44:
رعایت نکات بهداشتي زیر مي تواند از
بروز این مسمومیت جلوگيري کند
غذا با حرارت كافي خوب پخته شوند
غذاي پخته اگر بلافاصله مصرف نمي
شودفورا تا ده درجه سرد شود
به بهداشت فردي ومحیط توجه نموده
صفحه 45:
مسموميت ناشي از سالموئلا
"از جمله باكتريهاي كه به طور
وسیع مسمومیت هاي ((
باعث مي شوند»گروه هاي مختلف
د ل
صفحه 46:
م
1 es is ‘Soe
رعایت نکات زيردرپيشگيري از اين
مسمومیت كمك می کند
خوراك دام وطیور تحت کنترل قرار داده شده
نکات بهداشت محیط رعایت شود
دام وطیوروسایر حيواناتي که آلوده شده اند باید از سایرگروهها جدا
نکات بهداشتي درکشتارگاهها بطور کامل رعایت شود
سلامت حيواناتي که جهت مصرف غذايي در نظر گرفته شده اند»کنترل
شود
از انواع ذبح هاي غیر بهداشتي جلوگيري شود
سلامتي افرادي که به نحوي با مواد غذايي سروکار دارند کنترل شود
گروههاي مختلف اجتماعي بانحوه نگهداري ورعایت نکات بهداشت
فردي ومحیط کار اشنا شوند
صفحه 47:
eee eee ee
ee
SEN BS et oe
مدت كوتاهي سیب مرگ مي گردد
۲
هوا نگهداري مي شوند ویا غذاهايي که دودي شده اند
صفحه 48:
۰ 2
براي جلوكيري از ابتلة بايد
بد كت ا ا ا ل ا Oy
شور يا كنسرو شده نكهداري شده اند ومايعات آنها كدر شذه
است خودداري شود
© قوطي هاي كنسروكه تغيير شكل داده وذرب آنها متورم
است به هيج وجه مصرف نشوند
»از خوردن ماهي ها وكوشتهاي دودي وكالباس كه تغييرات
جزيي در طعم انها ايجاد شده خودداري كردد
ا ل ار ere) 6
تن ا
»مواد كنسرو شده قبل از مصرف ()20-(50 دقيقه حجوشائد
صفحه 49:
اي در بهداشت مواد غذايي
صفحه 50:
*“براي نكهداري مواد يخته وخام از يخجال استفاده شود
**براي استفاده مجدد ازغذاي يخته غذا بايد خوب حرارت
داده شود
۱ vee) mts
آب مصرفي براي پخت وپزوآشامیدن سالم باشد
**از دوره كردها مواد غذايي خريداري نكردد
**غذا توسط افراد بيمار تهيه نشود
و EE DET
وروده اي مورد أزمايش قرار كيرند