صفحه 1:
3
3
ِ
2
3
i
3
el
3
3
فیبر. مواد هضم نشدنی و باقیمانده
فیبر غذایی به دو دسته تقسیم می شود:
*فیبرهای محلول در آب
*فیبرهای نامحلول در
مهمترین اثری که فیبرهای نامحلول در بدن دارند جذب آب و ایجاد
مدفوع حجیم است.
<میوه هاء سبزیجات وغلات منبع قیبرهای محلول در آب هستند.
<سبوس, گندم کامل. برای جذب آب و شکل دادن مدفوع نرم و
حجیم مهمترین فیبرهای نامحلول هستند.
صفحه 2:
ع«
:
5
1
3
E
1
el
3
3
فیبر, مواد هضم نشدنی و باقیمانده
فیبرهای محلول موجود در میوه ها و سبزی هاء بقولات و انواع
جو به شكل يك ل نرمء به آرامی از میان روده ها عبور کرده و
باعث تأخیر پا مانع جذب ترکیبات خاص یک رژيم غذایی نظیر
گلوکز و کلسترول می شود.
۰ تا ۲۰ کل فیبرهای موجود در میوه هاء حبوبات و سبزی ها
همی سلولزء پکتین و صمغ و کمتر از ۱۰ فیبرهای موجود در
بقولات» آجیل و دانه ها از نوع فیبرهای محلول می باشند.
صفحه 3:
ع«
3
ِ
5
1
i
3
4
3
3
بعد از فرآیندهای بلم» هضم. جذب و تخمیر که برروی غذا
اتفاق می افتد. آنچه را که باقی می ماند و به صورت مدفوع
درآمده و دیگر قابل استفاده نیست. "باقیمانده" می نامند.
اگر در رژیم غذایی منابع فیبری نظیر میوه هاء سبزی ها و
دانه های کامل به مقدار توصیه شده وجود داشته باشد.
جذب ویتامین» مواد معدنی و فیتوکمیکال ها خیلی بیشتر می
شود.
صفحه 4:
راهنمایی برای رژیم های پرفیبر
.١ افزایش مصرف نان های سبوس دار. حبوبات آرد و دیگر
محصولات حاوی حبوبات کامل(مصرف روزانه ٩ تا ۱۱
سروینگ)
* افزایش. .نوف سوی ها مخضوضا te eye ct gy
بخصوص آن هایی که پوستشان قابل خوردن باشد. دانه ها و
سبوس ها(مصرف روزانه ه تا ۸ سروینگ)
۳_ مصرف غلات پرفیبر. گرانول ها و بقولات بطوری که حداقل ۲۵
گرم فیبر را در روز BS Quel
3
3
ِ
2
ِ
E
3
el
7
3
؟. افزایش مصرف آب تا حداقل ۲ لیتر در روز
صفحه 5:
im
3
3
ِ
3
3
3
ce
3
3
در رژیم غذایی کم باقیمانده. میزان مصرف توصیه شده میوه
هاف سبزی ها و دانه های کامل, محدود می شود. اگر این رژیم
برای مدت طولانی بکار گرفته شود و یا بیمار ضعیف باشد.
برای جلوگیری از کمبود و جبران ویتامین و املاح معدنی از
مکمل فای مولتی ویتامین:مینرال استفانه: بی شوة: حذف: رویم
های حاوی فیبر هیچگاه توصیه نمی شود.
صفحه 6:
ع«
:
5
1
3
E
1
3
3
رژیم های غذایی با فیبر محدود
رژیم های غذایی محدود از فیبر هنگامی بکار برده می شوند که یا
بخش هایی از دستگاه گوارش طی عمل جراحی برداشته شده و یا
در زمان انسداد دستگاه گوارش کاهش مواد دفعی و کم باقیمانده
نیاز است.
صفحه 7:
im
3
3
ِ
3
3
3
ce
3
3
تومورهای دستگاه گوارش و یا تومورهای ناحیه شکم می توانند
بکقن.مایی آق دستگاه گوارش زا مود کنند.
از آنجائیکه دستگاه گوارش. قابلیت هضم فیبر را ندارد(مگر در
کولون که به روش تبخیر انجام می شود)در رژیم غذایی» باید مقدار
مواد فیبردار کنترل شود. اصولاً رژیم محدود از فیبر. میوه ها -
سیزیی»هانی داته:های: پوسظله,سخت, را مبحدو درم ES
این رژیم معمولاً روزانه کمتر از ۱۰ گرم فیبر تأمين مى کند. بیماران
مبتلا به انقباض و زخم های دستگاه گوارش که تحت عمل جراحی
قرار گرفته اند ملزم به رعایت رژیم های محدود از فیبر هستند.
صفحه 8:
im
3
3
1
2
E
م
ce
3
3
رژیم های غذایی پرفیبر
رژیم غذایی پرفیبر, ۲۵گرم فیبرغذایی یا بیشتر از آن را تأمین می
کند. در رژیم های پرفیبر مقادیر بیشتر از ۰هگرم در روز نه تنها
اعمال روده را بهبود نمی بخشد بلکه ممکن است باعث مشکلاتی از
قبیل انبساط و نفخ های بیش از حد معمول شود.
بطور مطلوب مصرف فیبرهایی غذایی بهتر است در اشکال غذایی
نظیر میوه هاء سبزی هاء OME و نان های تهیه شده از آرد کامل و
بر طبق توصیه های متداول انجام شود.
مصرف روزانه ۸ لیوات مایعات برای تأثیر بهتر فیبرها توصیه می
8
شود.
صفحه 9:
3
3
ِ
2
3
i
3
el
3
3
رژیم های غذایی پرفیبر
برای افراد مبتلا به سندرم های اختلال حرکتی و انسداد ات6
مصرف فيبر بايد به تديج افزايش يابد ى تقريباً يك ماه طول مى
کشد که به میزان ۲۵ تا ۲۰گرم در روز برسد.
در آغاز رژیم پرفیبر اثرات ناخوشایندی نظیر افزایش نفخ»
کرامپ یا اسهال ایجاد می کند. افزایش تدریجی فیبرها در
تخفیف این علائم موثر است.
صفحه 10:
3
3
ِ
2
3
i
3
el
3
3
پیوست شامل مدفوع سفت. کاهش حرکات روده بزرگ و دفع
مدفوع همراه با درد است.
يك ارزیابی علمی یبوست را به شرح ذیل تعریف می کند:
BS هنگامی که یک فرد از رژیم غذایی پرباقیمانده استفاده می .١
و کمتر از ۳ بار در هفته اجابت مزاج دارد.
۲ با گذشت بیشتر از ۳ روز دفع مدفوع ندارد.
۲ دفع مدفوع در ۱ روز کلاً کمتر از ۲۵ گرم است.
صفحه 11:
3
3
ِ
2
3
i
3
el
3
3
بیشترین علل متداول یبوست در افراد سالم:
اصرار بر عدم تخلیه هنگام تکرار رفلکس های دفع. عدم وجود فیبر
در رژیم غذایی» دریافت ناکافی مایعات. عدم فعالیت و استفاده
طولانی مدت از ملین ها است. فشارهای عصبی یپوست را
تشدید مى کند.
درمان:
یبوست با استفاده از رژیم های فیبردار, مایعات, فعالیت های روزانه
و توجه به تخلیه به موقع مدفوع درمان می شود.
صفحه 12:
im
3
3
1
2
E
م
ce
3
3
مراقبت های تغذیه ای
یکی از راه های درمان بیماران مبتلا به ییوست: تنظیم یک رژیم
غذایی طبیعی شامل فیبرهای محلول و غیرمحلول به مقدار زیاد
است.
نتیجه مصرف رژیم های کم فیبر این است که مدت زمان عبور مواد
از روده طولانى مى شود. در اين حالت لب به مقدار زياد مجدداً
جذب و باعث تشكيل مدفوع سفت مى شود. استفاده ان مقادير
متعادل كربوهيدرات و فيبر مى تواند سبب تركيب لب با مدفوع و
برگشت اعمال طبیعی دستگاه گوارش شود. اما افراط در مصرف
این دو ممکن است باعث بروز اسهال شود.
صفحه 13:
3
3
ِ
2
3
i
3
el
3
3
اسهال
اسهال عبارت است از:
دفع مدفوع بصورت آبکی که با از دست دادن مقدار زیاد آب و
الکترولیت هایی نظیر سدیم و پتاسیم همراه است.
اسهال زمانی رخ می دهد که مواد با سرعت زیاد از روده کوچک
عبور می کنند. در نتیجه گوارش آنزیمی» جذب مایعات و مواد
غذایی کاهش و یا ترشح مایعات به داخل دستگاه گوارش افزایش
می یابد.
صفحه 14:
ع«
:
5
1
3
E
1
el
3
3
مراقبت های تغذبه ای
یه ای برای بزرگسالان مبتلا به اسهال. جایگزین كردن
مایعات و الکترولیت های از دست رفته همراه با افزایش دریافت
مایعات از طریق دهان بویژه مایعات حاوی سدیم و پتاسیم است.
پکتین و مقادیر کم سایر فیبرهای هیدروفیل نیز می توانند به کنترل
اسهال کمک کنند.
وقتی اسهال متوقف می شود و بیمار قادر به تحمل غذای می شود
مقدار غذا بايد به تدريج افزايش يابد.
صفحه 15:
im
3
3
1
2
E
م
ce
3
3
در آغاز برای شروع تغذیه بیمار از نشاسته استفاده می شود که
قابلیت جذب آن بهتر است(برای مثال سيب زمینی» برنج و.) و
بدنبال آن غذاهای پروتئینی تجویز می شود.
در صورتی که بیمار احساس بهبودی کند. لازم نیست مصرف
چربی محدود شود.
قندهای الکلی» لاکتوز. فروکتوز و مقادیر زیاد ساکاروز می تواند
اسهال اسموتیک را شدیدتر کند. در صورت لزوم باید مصرف آن ها
محدود شود.
صفحه 16:
ع«
:
5
1
3
E
1
el
3
3
مراقبت های تغذیه ای
نوزادان و کودکان:
اسهال حاد که موجب از دست رفتن مایعات به مقدار زیاد می شود.
در نوزادان و کودکانی که براحتی آب بدنشان را از دست می دهند.
خطرناک است. در صورت بروز چنین حالتی جایگزین کردن مایعات
و الکترولیت های از دست رفته باید به سرعت انجام شود.
افزودن مواد قندی زیاد برای شیرین کردن مایعات وضعیت اسهال
را بدتر می کند.
استفاده از مواد غذایی بلافاصله پس از بهبودی سبب ترکیب مجدد
مواد غذایی با آب می شود.
صفحه 17:
ع«
:
5
1
3
E
1
el
3
3
استئاتوره
استئاتوره در اثر سوء جذب چربی مواد غذایی بوجود می آید.
در مقایسه با ۲ تا ۱ گرم چربی که روزانه بطور طبیعی دفع می
شود. در استئاتوره این میزان به 1۰ گرم می رسد.
به استثنای عدم تحمل کربوهیدرات تقریباً تمام بیماری هایی که
بوجود آورنده سوء جذب هستند» باعث استئاتوره می شوند.
صفحه 18:
im
3
3
1
2
E
م
ce
3
3
مراقبت های تغذیه ای
از آنجائیکه استئاتوره علامتی از بیماری است نه خود بیماری, sal
دلایل سوء جذب را یافت و تحت درمان قرار داد.
با کاهش وزن بیمار. نیاز به انرژی افزایش می یابد. میزان پروتئین و
کربوهیدرات در رژیم غذایی بايد زیاد باشد. مقدار چربی رژیم
غذایی با توجه به نیاز و بر اساس تحمل هر بیمار افزوده می شود.
برای اصلاح کمبود ویتامین» مینرال با تأکید بر ویتامین های محلول
در آب و املاح معدنی نظیر روی, کلسیم. منیزیم و آهن, ناگزیر به
مکمل درمانی است.
صفحه 19:
ع«
:
5
1
3
E
1
el
3
3
کمبود لاکتاز
عدم تحمل لاکتاز یکی از رایج ترین حالت های عدم تحمل به
کربوهیدرات است و بر تمام گروه های سنی تأثیر می گذارد.
عدم تحمل به لاکتوز در اثر کمبود لاکتاز, آنزیمی که مسئولیت
تجزیه قند شیر را بعهده دارد» رخ می دهد.
هنگامی که لاکتوز به گالاکتوز و گلوکز تجزیه می شود. در
روده باقی می ماند و از طریق اسمزی لب را به درون روده می
کشد.
صفحه 20:
ع«
:
5
1
3
E
1
el
3
3
باکتر یهای کولون, از تخمیر لاکتوز هضم نشده. اسیدهای
چرب کوتاه زنجیره. دی اکسیدکربن و گاز هیدروژن تولید می
کنند. مصرف مقادیر بیشتر از ۱۲ گرم لاکتوز(مقداری که در
۰ میلی لیتر شیر وجود دارد) می تواند باعث نفخ» کرامپ و
اسهال شود.
صفحه 21:
ع«
:
5
1
3
E
1
el
3
3
مراقبت های تغذیه ای
علائم عدم تحمل لاکتوز با کاهش مصرف غذاهای حاوی لاکتوز
تخفيف مى يابد.
اکثر بزرگسالانی که عدم تحمل به لاکتوز دارند(سوء هضم
لاکتوز) می توانند در حدود * تا ۱۲ گرم لاکتوز به تنهایی و یا
همراه با وعده:های غذایی ی اثواع مخلف ماست دارآی باکتری
های فعال بدون ایجاد علائم اصلی دریافت کنند.
صفحه 22:
ع«
3
55
ٍ
iS
E
x
0
۳
&
بسیاری از بزرگسالان که لاکتوز مقادیر متوسط شیر را نمی
توانند تحمل کنند. اغلب فرآورده های لبنی جامد و نیمه جامد
مانند انواع پنیر کهنه. بدلیل اينکه نسبت به مواد لبنی مایع آهسته
تر از معده تخلیه می شوند و فرآورده های کم لاکتوز بهتر تحمل
مى شوئد.
تحمل ماست مى تواند به دليل وجود بتاكالاكتوزيد باشد كه
هضم لاكتوز را تسهيل مى كند.