صفحه 1:
تغذیه سالمندان
صفحه 2:
اهمیت تغذیه در دوره سالمندی
٩ کنترل بیماریها
© بالا بودن احتمال سوءتغذیه
صفحه 3:
اهمیت تغذیه در کنترل بیماریها
© مصرف کمتر چربی میزان ابتلاء به فشارخون؛چربی
خون »ديابت»سكته قلبى مغزی »سرطان روده پانکراس
وپروستات راکم می کند.
@ مصرف یک یا دو وعده در روز ازمیوه ها وسبزی های
تازه “خطر بيمارى قلبى را()©درصد کمتر میکند.
صفحه 4:
پاره ای ازعلل افزایش احتمال بریوز, سوءتغذيه در
سالمندان
٩ کاهش ظرفیت هضم وجذب غذا
به علت کاهش آنزیمهای گوارشی واسید معده
9 کاهش اشتها به علت کاهش ترشح بزاق؛تغییر دراحساس طعم
ومزه وبوی غذا»عدم تحرک»مشکلات روحی و تنهایی
© کاهش قدرت خرید وپخت غذا
© مشکلات دندانی ودرنتیجه حذف بعضی مواد خوراکی
صفحه 5:
تغییرات فیزیولوژیک دستگاه گوارش سالمندان
دهان
روده بزرگ
کاهش جریان بزاق,تحلیل لثه بیماری پری دنتال و ازدست رفتن دندانها
کاهش جوانه های چشایی وپاپی های روی زبان
کاهش پایانه عصبی بویایی
تغییرات جزنی شامل اختلالاتی دربلع
کاهش اندازه معده»کاهش ترشح اسید کلریدریک فاکتور داخلی وپپسین(آتروفی معده)
کاهش جریان خون به کبد ,سرعت ستتز آلبومین وفعا
داروها
کاهش جزنی در ترشح بیکربنات وآنزیمها
ایی شدن محیط روده کوچک افزایش رشد باکتریهاءکاهش جذب کلسیم و
dee
کاهش حرکات روده «تاخیر در عبور مواد مدفوعی:تجمع مدفوح در رکتوم وییوست
صفحه 6:
نیاز های مواد غدایی
صفحه 7:
* نیاز به انرژی به علت کاهش توده عضلانی وکاهش
فعالیت فیزیکی کم می شود.
© بايد وزن ريا در حد ايده آل حفظ کرد.
صفحه 8:
منابع تامین کالری مورد نیاز
کریوهیدرلت ۳
جريى 2
Bost
۸۵
مت
ای
صفحه 9:
٩ بعنوان منبع اولیه انرژی برای بدن مورد نیاز هستند.
6 واحد میوه
© © واحد یا بیشتر سبزی
© 6 واحد یا بیشتر غلات با دانه کامل
صفحه 10:
کربوهیدراتهای پیچیده
٩ کربوهیدراتهای پیچیده به علت جذب تدریجی مانع از نوسانات
قند خون می شوند.
از پیوست پیشگیری میکنند.
© باعث يايين آمدن فشار خون نيز مى شوند.
صفحه 11:
ban و
نیاز سالمندان به پروتئین مشابه با حتی بیش از افراد جوانتر است.
flox
کاهش توانایی بدن در هضم وجذب پروتئین
افزایش مصرف در زمان بیماریها ؛عفونتهاء شکستگیها واعمال جراحی
پروتئین مورد نیاز باید ازمنابع کم کالری وبا کیفیت بالا تامين گردد مثل
گوشتهای کم چربی ۰ مرغ, ماهىء لبنیات کم چرب غلات وحبوبات
حدود (00 تا 060 درصد باید ازنوع حیوانی باشد تا کاملتر بوده
واسیدهای آمینه ضروری رابه بدن برساند.
صفحه 12:
© به منظور تامین ویتامینهای محلول در چربی و اسیدهای
چرب ضروری مورد نیاز است.
صفحه 13:
:انواع چربیها
0 چربیهای اشباع مانند روغنهای حیوانی وروغنهای
نبانی جامد
©( چرببهای غیر اشباع شامل :
روغن زیتونبادام زمینی وکلزا
امگا(ماهی» گردیشاهدانه)
وامگالی(آفتابگردانذرت سویا)
DIRE COROOAOW OO
صفحه 14:
* دو نوع مهم اسيدهاي چرب غیراشباع » امگا 3 و
امگا 6 هستند .
٠ بدليل اين كه انسان نميتواند اين دو نوع اسيد
جرب را در بدن توليد كندءبراي بدن ضروري
محسوب شده و حتما بايد از طريق رزيم غذايي
دريافت گردند.
*امگا6 باعث کاهش خطر بروز بيماريهاي قلبي و
عروقي مي شوند . اين جربي ها با كاهش اا و
افزایش ۲۱۵۱ از ایجاد پلاكهاي آتروا زادر عروق
جلوگيري ی توا بر کم ماع بای
14
صفحه 15:
منابع آماده امگا 3 عبارتند از
-روغن ماهی:
-ماهیهای چرب امگا 3 بالاتری مثل قزل
الا
میگو کلسترول بالایی دارد و امگا 3 بالا
دارد
ی موجود در گردو: روزی 2 عدد
دو توصيه ميشود: ؛ هر دو عدد
یک واحد چربی است.
صفحه 16:
- تخرير: زرده تخم مرغ غني از کلسترول است و در
افرادي shu, aS فاكتورهاي بيماريهاي قلبي را
دارند باید به 3 تا در هفته محدود شود.
سفیده تخم مرغ غني از پروتئین (با امتیاز 100)
است و نباید محدود شود
۰ ,ه:کره حيواني چربي اشباع است و حاوي
کلسترول هم هست و دو فاکتور خطر دارد.
کره گياهي (مارگارین) چربي اشباع است و
کلسترول ندارد» ولي حاوي اسيد هاي چرب ترانس
است که فاکتور خطر بيماريهاي قلبي و سرطان
است..
مج
8 ۱
صفحه 17:
صفحه 18:
علل افزايش احتمال كم أبى د
فزایش sit
كاهش حجم كل آب بدن
كاهش توانايى تغليظ ادرار توسط كليه ها
کاهش احساس تشنگی حتی در مواجهه با کم
el
کم خوردن آب درسالمندان دچار بی اختیاری
Jil
صفحه 19:
صفحه 20:
* نیاز در سالمندان به علت کاهش :استفاده از آفتاب
ف ما عدد زا
20
احد
صفحه 21:
21
شیر غنی شده
روغن ماهی
آفتاب مستقيم © تا ©)دقيقه در روز
صفحه 22:
با وجود آنکه کمبود ویتامین ث درسالمندان شایع
»است
کمبود آن به دليل كمى دريافت غذايى است
.وبه سن ربطى ندارد
صفحه 23:
* نقش مهمی درجلوگیری از آسیب بافتی وکمک به ترمیم
عضلات. پیشگیری از سرطان ها » بیماریهای قلبی
وعروقی و کاتاراکت دارد.
* باعث افزايش جذب آهن از. غذا می شود.
* استرس و سیگار میزان نیاز. به ویتامین ث را بالا می
برند .
23
صفحه 24:
* انواع میوه ها وسبزی های تازه :
گوجه فرنگی» فلفل سبز دلمه ایساقه سبز پیازچه »
مرکبات,پرتقال»کیوی»خربزه» توت فرنگی»طالبی
© باهواء نور و حرارت از بين مى رود.
MITRA MORADINIA MD_ 24
صفحه 25:
G3)
مكمل روى در سالمندان معمولا” لازم است.
درترميم بافت وعملكرد سيستم ايمنى نقش دارد.
علائم كمبود روى در سالمندان: كاهش حس حجشايىء تاخير بهبود
Fee ere ryt Carre
منابع: انواع گوشت ها؛ جگر شیر و حبوبات
صفحه 26:
اسید فولیک
ب درسالمندان بر ای پیشگیری از آترو اسکلروز؛
افسردكى وساير اختلالات عصبى توصيه مى
شود.
7 نقش آن: خون سازی
2 داب سرد تخم مر غ» eae كندمء ره
عدس و برك هاى سبز
صفحه 27:
a
. در استحكام و مقدار توده عضلانى بدن نقش
دارد.
. درافراد سالمند كمبود آن وجود دارد.
٠ منايع:
کاکائو » آجیل» لوبیای سویاء ادویة جات » اسفناج»
جكرء گوشت گاو
صفحه 28:
* کمبود آن: کم خونی ۰ هیپرکلسترولمی»هیپر تری
كليسيريدمى؛ عدم تحمل كلوكز وفشار خون
* منابع:
حبوبات قارچ» شکلاتهای حاوی مس مغزهاء جگر
با
صفحه 29:
خلاصه
* روزانه تا 6 لیوان آب
۰۶ 0 واحد نان وغلات
۰ 9 واحد سبزی
۶ 0 واحد میوه
¢ 2 واحد لبنیات
* © واحد گوشت وحبوبات
۶ 0)دقیقه تابش آفتاب (غیر از0)صبح تاطبعدازظهر)
* پرهیز ازغذاهای پرچرب وشور ومانده
29
صفحه 30:
30
MITRA MORADINIA MD