صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
حعلریه ار دید کف لسلام
زا ار سر
Nese DE Ly TOY aU) ال
Rae Ie SCL 0
"آدمی به قوت و غذای خود مانند چشم خود بنگرد." 4
حضرت علی (ع) در این رابطه می فرمایند: "هر کس در دل خود. درخت علاقه به انواع غذاها را بکارد. میوهٌ
انواع بيمارى ها را از آن مى جيند."
صفحه 4:
ose. س : إج مدق برا
كر يول ناف اراي سه غذاى كاف نار نر إل معان برل الف ا ا مكاي 1
كنيم. هنكامى كه غذايى زيانبار را براى ميانوعده خود مهيا میسازيم. فقط یک کار ساده انجام
دعن بلكه هم يك OS cary تادر ست راجه اهل خلته م آدوزيم وعم لين 5ه ساعدها وفك
خود را در آشيزخانه از دست مىدهيم و هم با سلامت خود و اهل خانه بازى مىكنيم.
ایرانیها آشپزهای قابلی هستند. تنوع غذاییشان بالاست و از با ارزشترین مواد ا 0
ل ل ا نا Te
ادرانيان به شهار مى رود همه دوردنيها از نظر طبيعت جه ؟ دستة ورطوب: خشكا كرم ولدرد تقسيم
eye ee Panel re year ioe pace #رناكرن يليد تاذل را رعاية كننن
در غیر این صورت جسم و روح. دچار ناخوشی و بیماری میشود.
صفحه 5:
Spiritual
\ 7
۷۵۷۵۱ سس دنم
صفحه 6:
اوال استربت ترورتال
010
3 +. PAN Res
1
Qe
ro ae)
TAN
INFOGRAPHIC
صفحه 7:
begs من pier تعلق
ب- سس
ee ne ا ل eC
:سرطان
1 ل eary ad
روشهاین ادوستعل بخ لستفادم بسیثراز حد از CE
شرليط نكهداريى3
مصرفزیاد گوشتقرمز.4
ی خی
soe oer re Sor
لمستفادم از غنلهاىسرخ شده و مصرفروغزهاىجامد. 2
مصرفن مکو مواد غنلییشور.3
پرخوری4
7
صفحه 8:
صفحه 9:
قق به. جیست9
٩ | np eM De npc eS Pre De
ار ار ار
گرسنگی کوشش کند.
7 سس 3 اب
ee eC re Le Se ie ae ee ee
امروزه تعریف علمی و جامعی از تغیه وجود دارد که تغذیه را دانش مرتبط با مواد مغذی و غذا
Suerte OCs cere We enc SUL SO as ter Oe eC) |
بهره گیری از غذاها را در بدن و سرانجام دفع را بررسی می کند.
تر کیب شیمیلتی غذای انسان بلید شامل پروتئین هاء چربی هاء کربوهیدرات هاء مواد معدنی . ویتامین
علب باشد نا رشد و سلامت ياخته جاى بدن تامين شودلين وان ار 1
re Neer Ce Rr eee Cec ed |
نیازهای تغذیه ای در افراد مختلف با سن. جنس میزان فعالیت فرد. شرایط محیطی و سلامت با
یکدیگر تفاوت دارد.
صفحه 10:
تفش سای ای عدا قرا يكين
eS ero)
ا CO
] او اس وس Tee Tt ae
صفحه 11:
Mnerals
Proteins _
Cechotydrates
Oren a hed
=e nN سه كم ---
wa. Ga دح ec #0
صفحه 12:
تعداد
كربوهيدرات به عنوان ١ ماده مغذی درنظر گرفته میشود.
٩ اسید آمینه ضروری شامل:
فنيل 1
۲ اسيد جرب ضرورى يا اساسى به نامهاى اسيد لينولثيك و اسيد آلفاا
١1" ويتامين شامل ؟ ويتامين محلول درجربى شامل: ويتامينهاى 02 شو)!
و ٩ ویتامین محلول د رآب شامل :تيامین(3,)؛ریبوفلاوین (3,)» نیاسین» اسید پانتوتنیک؛ پیریدو کسین (8,)»
اسید فولیک» كوبال آمين (3ا.,) واسید اسکوربیک (6 0۱۵۳۱6
۷اماده معدنی که عبارتندا
سدیم پتاسیم كلر و كوكرد و
» سلنیوم کبالت» has مولييدن
١ ماده مغذى وحياتى براى بدن
آب
صفحه 13:
صفحه 14:
oF رات
كربوهيدراتها در واقع همان قند. نشاسته و فيبر موجود در ميوههاء حبويات. سبزيجات و لبنيات هستند.
امروزه اکثر افراد کرپوهیدراتها را واه غناي متعوری میدانده ما آنها در عمل مکی از کروههای ختابی اا
ضرورى براى زندكى سالم به شمار . کربوهیدراتها منبع اصلی انرژی بدن شناخته میشهند و چون در سطح
eae ا را
4 wigs taal
كربوهيدراتها يا به صورت تك واحدى هستند (تكقندىها يا مونوساكاريدها) و يا بصورت دىمرء ترى,
|
الى شاكار يدها تمده مى تون
صفحه 15:
lS;
كلوكز. منبع ابتدايى و اصلى تامين انرزى بدن است كه همه سلول ها از آن براى انجام فعاليت هاى خود بهره
می گیرند. هنگامی که از قند خون صحبت می کنیم. در واقع از میزان گلوکز موجود در خون سخن می
I rer as Soe eae Se Oe ote ل ا ال لت
tea een ا
بدن با انجام اعمال فیزیولوژیک مختلف سعی میکند سطح گلوکز را در حد طبیعی نگه دارد.هورمون های
انسولين»كلوكاكون»كورتيزول و هورمون رشد بيشترين تاثير را بر ميزان كلوكز خون تاثير دارند.
صفحه 16:
رتور
" 3s" ١ ner
9 ولس ده
: 1 مونوساكارد ماد SS سس
لين مونو ساكاريد به طور طبيعى در ميوه. عسل و بيشتر سبزيجات ريشه اى يافت مى شود. علاوه بر اين»
ا ا ا ا aL Bk al
را
/
wer
لاکتوز در شیر وجود دارد وبه همین دلیلبه آن قند شیرگفته میشود. لاکتوز موجود در شیر تنها
قند موجود در مواد غذایی حیوانی است.
صفحه 17:
صفحه 18:
پروتئین ها از کرین ۰ هیدروین » اکسیژن و ازت ساخته شده لند . وجود عنصر ازت در ساختمان پروتئینها
tN gale emcee oa are (oars ۱
بر
ا oe eee sR eee 0
تر ی
۱- اسیدهای آمینه ضروری .
۲- اسیدهای آمینه نیمه ضروری
BRS ee arnt coral
صفحه 19:
۱ اسیدهای آمینه شروری : دسته ای از اسیدهی آمینه هستند که بدن انسان با قادر به ساختن آنها
ا ل ا ا
آلانین .
۲- دای آمنه نمه عروری .د ان دسته از اسیدهای آمیثه کنته می شود که فقط در دوران کودکی
با Foe اسار سل سراي
os
ل Ne eer lnC heer RCS Yee 0 نها در خی 6
است از متابولیسم چربی ها ۰ پروتئین ها و عامل آمینی سایر اسیدهای آمینه آنها را منتشر کند. بنابراین
در اعمال حیاتی مشکلی ایجاد نمی شود .
صفحه 20:
بروتئين ها دو منبع دارند :
ee ee
7 ۱ SoM ae MCc ey a
یبا مشلبه پروتئین سفیده تخم مرغ است و ارزشی حدود ۹۶ دارد و بعد از آن
ات
ا قرمز و سفید شناخته شده
Beno cul gales
ااا اسل و I Mae
برسي لصاون سح
tee ای
ا 0 شته ها و ماش)
صفحه 21:
هی و فو يحون
نتش ساختمانی: پروتئین ها اجزای ضروری تمام سلول ها در موجودات زنده هستند. ماهیچه ها تقریباً نیمی
از پروتئین ها را در خود دارند. کلاین یک پروتئین ساختمانی عمده در استخوان هاء تاندون هاء رباط هاء دیواره
رى قاء يوست ae ee جدید ساخته می شود. به عنوان مثال در دوران
بارداری» نوزادی و کودکی, يروت ى مورد ذ
CS ree ا |
.. ماهیت پروتئینی دارند. پروتئین ها برای حفظ تعادل اسید و باز نیز در بدن لازم هستند. همچنین در حفظ
Ren ee ere er)
MCs RCC SS Ee eer ا ل
رژ غذليى براى تأمين انريى به مصرف
eas Sea te eS at eS a ad) ا FS Crs RC ea tere
می دهد و پروتلین ماهیچه ها قبل از پروتئین اندام های حیاتی مانند قلب ریه ها و مفز استفاده می شود.
a SS ace ا ل ا
پروتئین اضافی فورأبه صورت انرژی (به شکل گلوکز) در دسترس قرار می گیرد يابه صورت چربی ذخیره می
اشود.
صفحه 22:
استالدارد مصرقفه پرویسب بر اساس ورین شر افراد فخناکد
نیزادان
ا 5
east
۱ eRe RD tet REL
7 ها لان: yy
گرم بر کیلوگرم ۸
مالعدآن.
ee ee a en) Set aS
سالمندان کمک کند)
درزشکایان.
ا ؟ كرم بر كيلوكرم.طبق تحقيقات مصرف بيش از ١ كرم بر كيلوكرم مزاياى بيشترى را براى فرد
فراهم نمى كند.
صفحه 23:
Slip eh Be Spe Ae
Pee aa eee rec ee Nay eee a eae con
رساند اما سوال اين است كه به هدف رسيدن به جه قيمتى؟!
مشكلات ناشى از مصرف اين محصولات عبارتند از:
/
/ elt
a:
Pen reer peer snn)
۶قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین
صفحه 24:
We yea ONG ee Sra er oe
چربی مانند کربوهیدرات از سه عنصر کربن. هیدروین و اکسیژن تشکیل ش
۳ ار را یرانق poses ery een peect
صفحه 25:
چربی ها در رژیم غذایی ما به دو صورت مرتی و نامرتی یافت می شوند.
اا شامل کره مارگارین, روغن نباتی و روغن حیوانی یا روفن ماهی است.
27 هاف ۲ ۱ نا ناه ماد سر
ا ا ا ل ا لت
صفحه 26:
22 4 se =
ee ROS a i mat Reo hdd
# وجود چربی در غذا باعث خوشمزه شدن و برانگیختن اشتها می شود.
ا ل د
CS ا kee STE Saas
CUA CO Ne nas By RON cn ROS Se nes gel ee hore eS
ویتامین های ک, ۲ ,(۱:1/ محلول در چربی هستند. #
۱ eS Re Dott i Renee te Tt ae Te Solis
ا ل ce aE Ree D.C Soe CS a CS eC a
Ore
صفحه 27:
ارت ریت .کم ری
١.تضعيف قدرت عضلانى
سای برلا
00
؟.بايين بودن سطح انرزى
ه.خشك بودن يوست
ay
Rr من
/.تاثير منفى روى سيستم ايمنى و هورمونى
صفحه 28:
ek OL oa تولخ
۱.گاز و نفخ
ترا
۳افزایش کلسترول خون و بیماری های قلبی و عروقی
0
۳
era
صفحه 29:
alto با و عوله فطلي
وبتامینها مواد ارگنیکی مباشند که برای زندگی
حیاتی بوده و باید به مقادیر اندک در رژیم غذایی
موجود باشد.
ار ERS a eer
Fe ee aed oS a
بدن - شركت در بسيارى از يروسه هاى متابوليكى)
بدن.
مواد غیر ارگانیک میباشند که به کمک ویتامینهاء
ee Seco Oy IL bal 0
dio
صفحه 30:
Iron
Zane
Copper
Fluorine (fluoride)
lodine
Chromium
Selenium
Manganese
Motybdenum
Maenacium
Macrominerals are found in relatively large amounts in the
while micromineraies are found im trace amo ume.
Phosphorous (phosphorus)
Magnesium
Sodium
Potassium
Chicride
Suttur
body.
صفحه 31:
Wee
re TY SNP eer Car OPTS Pa Pacer i careue PORE DO een CCE
مواد غذلیی بدست آورید. حفظ یک رژیم غذایی متعادل برای سلامتی تان مهم است. نیازهای بافت های بدن و
۱ ee ne ere RCS SRC ee eC ا
Oe ل or ey ae ee Rare Seen NC oe Se م
| شدن زندگی های امروزه. حفظ رژیمی متعادل وسالم سخت تر شده
7
7
اين ريم شامل مواد غذايى نشاسته دار همجون سيب زمينى؛ برنج و ماكارونى بعلاوه ميزان زيادى از انوا؛
و سبزیجات و به همراه مقداری مواد مغذی پروتئین دار همچون گوشت. ماهی و همچنین کمی لبنیات ب
ل یر کر ری ی ای ای تیا ی هد
08 موسسه اعاسنکه مقدار غنلوروزلنه را ب رایس اه نش خص بیانسیک :
صفحه 32:
لها lad sat of aU wee OWN le eth يا يزيم يتنا اعلام ببکند:
ay
۲
Ae
تقریبا به انازهای که بدنتان کالری مصرف میکند. کالری و انرژی دریافت کنید. مصرف غذاهای
٩
مصرف چربی ها را محدود کرده و در هنگام مصرف بجای چربی های اشباشده و ترلنس از انواع جربى
9 ۱
مصرف قند و شكر را در برنامه غذايى خود محدود نماييد.
را
حاصل کنید.
صفحه 33:
rete Syl
امنيت غذليى بنا بر تعريف سازمان مللء دسترسى همه مردم به غذاى كافى در تمام اوقات براى داشتن |
اع ا ا م ا م
میباشند.
20202020 :شلهل ميزان مواد غذليى در مرزهاى ملى از طريق توليد داخلى و واردات مواد
غذایی میباشد.
ee ا oe ato Cee We ل ل لح
جامعه
اس
تهدیدات اشتیت دای خسته؟
۱ Fe
و وا استراتزيك
۳آلودگی ها
Dae بل
صفحه 34:
phate gel خیمده سابع و خی
iNOS and! Healthy Diet
ار هبارت است از انتخاب غذاهاى متتوع و سالم از كروه هاى غذليى مختلفى كه وجو دارة. از أن
جایی که یک رژیم غذایی خوب ا ل ا ها سرشار باشد تا با مصرف آن
ها نیاز های بدن به طور کامل رفع شود.پنج اصل تغذیه سالم عبارتند از:
(Adequacy):<.us)
Ce OE ent Rei Se eo Ron) ies Sn ne soe
باشتد.
و ایا :)۱
1
ماده مغذی به مقدار زیاد سبب حذف سایر مواد مغذی نشود. تعادل در مصرف مواد غذلیی یعنی اینکه از تمام/
Poem ca 0
غذایی روزانه وجود داشته باشند.
مواد مغذی مورد نیاز بدن به
صفحه 35:
“#.كنترل كالرى ی وت ۱9
Gy! ۳ از طریق غذا با ee طلبق فعالیت های ب 0ك تابوليكى فرد تنظيم شود
eS nis ae eed كت j
Ui tele (Teale here pee g
سس -
میلنه روی داشت. میانهروی به معنای آن است که محدودیت حتی در مصرف انواع مواد مغذی ضروری نیز
۱5۳ ۱ ا ال
ا د
(Variety2: ¢55.
تنوع غذلیی انتخاب انواع غذاها از گروه های مختلف غذلیی (مانند نان و غلات» میوهها و سبزی ها و-) و
ETON EMT ا ا ا Ea Cee tan oer ere ure
Reh
میباشد.
صفحه 36:
wll xé
Oe a ee er ce i een
قرار كرفتن مواد
در بالاى هرم كه كمترين حجم را در هرم اشغال مى كند به لين معنى است كه افراد
كال بايد ار امن ادسته ار مواد غذايى OUT rey Oper و حرفي 05
aN
هر چه از بالای هرم به سمت پایین نزدیک می شویم حجمی که گروه های غذایی به خود اختصاص می دا
ee eee Poa ee reece era com eye rr ne pe
saree م CSCS eC SS an ee Ten ا
صفحه 37:
چریی (که به طور طبیعی وجود دارد و یا در طول پخت.
بويع تو
0000 ی سا موی ۰
سایر گروههایغذایی تیز وحود دارد- سس گروهمتقرقه
د
signee </ كروه شير وليتيات
SS ee يس Sore
ف . ماد
jes 38 aa 4
صفحه 38:
كروه هاى غذايى
نان, برنج.ماکارونی و غلات
شیر.ماست و پنیر
اا ل
مقدار مصرف روزانه (بر حسب واحد)
ل
ag
Fur
۲تا۳
رقف
نمونه غذا (۱ واحد) |
ت39
Sra sen
یک لیوان سبزیجات خام یا نصف لیوان پخته. ۳
شده
یک عدد میوه |
نصف لیوان آیمیوه
۳
۵۶ تا ۸۴ گرم گوشت گاو مرغ وبا
۱
Terre hs
صفحه 39:
صفحه 40:
at ان se et
0 Cs nad Ss
بخش هایی از یونان معمول بود.
| See EC ep ne eats lel
اسيانياء سوريه. تونس و تركيه نيز معمول است.
3 tek res.)
FOF a مواد غذایی گیاهی فراوانی دارد؛ مثل میوه سبزیجات نان ها و دیگر مواد تهیه شده ۶
ری سوت و دنک داد ها
غذاها از موادى تهيه مى شود كه تازه و فصلى هستئد» در همان منطقه روييده و كمترين فرايند كر »
ا ل ie ere
ميوه هاى تازه در اين رزيم به عنوان دسر روزانه مصرف مى شوند. شيرينى هاى داراى شكر تغليظ *
شده يا غسل جند بار در هفته مصرف مى شوند.
| ا
la MNO ا م
۱ ا ا ا
«۲
ا ا ال ا
صفحه 41:
اکت نت دک تمد با
PIR Upper ns Farr nen) |
ب) برنامه ها ی بپیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذیها
-١ ييشكيرى و كنترل اختلالات ناشى از كمبود بيد
mall ل يت لت
و ل تا
ae ۱
en Cd ا 1۱
د)افزايش سطح آگاهی تغذیه ای افراد تحت پوشش
)پیشگیری از بروز سوء تغذیه ( لاغری ؛ اضافه وزن و چاقی )
صفحه 42:
حى عدم
ا ا ل ل د
يايين بودن كالرى يا بروتئين دريافتى براى رشد و سلامت سلولها يا ناتوانى بدن براى استفاده از غذاى
مصرفى باشد. از سوى ديكر. دريافت كالرى زياد و نيز دريافت نامتعادل برخى مواد مغذى مىتواند باعث
eR gn Nee] و
راد و |
ee ene od ا OL I a I lee ales 0
در حال حاضر سوء تغذيه عامل 50“ از كل موارد مرك ومير كودكان در سرتاسر جهان است.
ا سي
۱
Pe epee ene sem ere re ا ا ا
میکنند.
صفحه 43:
ع سدتح حهان #تخضاي وي بشكر أن ديكرآن مر مغر سن سده تعكيه خرار د
212333 0000 را ار
00 oye ees ee eran
۲ hg
RCI OPO Sept PURO ESN و
هافرادى كه به يك بيمارى جدى مبتلا شده بودند و در خال يهيودتد
صفحه 44:
othe:
بیماریهای گوارشی مثل کولیت زخمی یا بیماری کرون
00
". برخى از داروها
eats age
۴ زنان بارداری که کمبودهای تغذیهای در رژیم غذایی معمولشان دارند
۵ عدم آگاهی
ROIS I eS Ce Ce eee Set Re Ose Ce ned
سوء تغذيه در كودكان بىخانمان يا بجههاى يتيم مشاهده مىشود .
۸ نداشتن یک رويم غذایی متعادل
را
۳
صفحه 45:
۲ تاو موه تزا
ena ا 260
؟.مشكلات تنفسى و افزايش نارسايىهاى تن
ene
es eee es
تا ec CSS
ROE case es ee ea
ree ceenn ce eae ال LESTE
۸طولانیترشدن زمان بهبود زخمها
1
۰ کاهش میل جنسی
١١.مشكلات بارورى
۲کاهش تودهی عضلانی
۳ کاهش تودهی بافتها
؟.خستكى و بىتفاوتى
.كج خلقى
صفحه 46:
۱ Cerone a Oo)