صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
صفحه 4:
صفحه 5:
بلعانتقال لقمه غذایی جویده شده از دهان به معده است که به وسیله
مرکز عصبی OT انجام می شود.غذاپس از جویده شدن با بالآآمدن
زبان وچسبیدن به کام.بسوی گلو رانده می شود و گیرنده های
مکانیکی دیواره گلو را تحریک و انعکاس بلع را ایجادمی کند.در
هنكام بلع زبان كوجك به سمت بالا مى رود و دهانه راه بينى را
مى بندد.راه ناى نيز با بالا آمدن حنجره وبايين رفتن اپی گلوت
بسته وغذا وارد مری می شود.م رکزبلع با اثرخود برمرکز تتفس
باعث قطع تنفس درهنگام بل مى شود لقمه غذابى بس از ورود به
مرى باحركات دودى مری حرکت می کند وبه معده می
رسد.نیروی جاذبه در حرکت لقمه نقش مهمی ندارد.
ماهیچه حلقوی بخش انتهایی مری(کاردیا)/درحالت عادی منقبض است
واز ورود محتویات معده به مری جلوگیری می کندزولی با رسیدن
هرموج دودی به این ناحیه, انقباض ماهیچه را ازیین می برد و
ورود غذا به معده تسهیل می شود.همراه با بلع آب ومواد غذایی
مقداری هوا نیز وارد معده می شود.
صفحه 6:
معده یا شکم یا دل عضو توخالی . عضلانی و حجیمی از لوله گوارش است که به شکل
عمل میکند گوارش می باشد که در مرحله دوم لوبیا
غذا يس از عبور از مری وارد معده می شود. معده عضوی است عضلانی. به خاطر تولید
اسید کلریدریک در معده محدوده 01۱ آن بین ۱ تا ۴ است که بستگی به نوع غذای
درون معده؛ زمان آن در طول روز و مصرف دارو دارد. اسید معده توسط سلولهای
جداری ترشح می شود. هورمون گاسترین و تحریک عصب سمپاتیک بر
ets
نقش مهمی در جذب این ویتامین دارد.
غذا در معده به ذرات کوچکی خرد میشود تا غذا بتواند در روده کوچک جذب شود.
در طول روز حدود ۲ تا ۳ لبتر اسید در معده ترشح میشود که مقدار ترشح
دز غروب ات
معده اولین مکان ذخیره موقت غذاست که
میتواند حدود ۲ تا ۴ لیتر غذا را در خود نگه دارد.
منبسط شدن دارد به طوری که
صفحه 7:
صفحه 8:
در گذشته های نه چندان دور تصور می شد فاکتورهای مربوط به شیوه ی زندگی مانند علاقه ی
زیلد به غذاهای پُرادویه یا شغل های استرس زاء ريشه ی اغلب زخم های پیتیک هستند؛ ما امروزه
پزشکان در" که علت اصلی زخم های معدوی. استرس یا رژیم غذایی نمی باشد بلکه عفونت
های باکتریایی(هلیکو باکتر پیلوری) و برخی از داروها هستند که سبب زخم های پیتیکی می
گردند. زخم پپتیک بیماری شایعی است که بیش از ۱۰ درصد بالفین را در جوامع مختلف تحت
تاثیر قرار داده است. خبر خوب آن که درملن موفقیت آمیز زخم پیتیکی امکان پذیر است.
علایم:
بالا آوردن خون که با رنگ قرمز یا سیاه مشخص می شود
حالت تهوع و استفراغ
کلهش وزن بدون دلیل
تغییر اشتها
وجود خون تیره در مدفوع و یا قیری شدن مدفوع Al
صفحه 9:
گوارش شیمیایی مواد در روده با اثر آنزیم های قوی شیره پانکراس و با کمک صفرا وآنزیم های
آزاد شده ازسلول های دیواره روده به پایان می رسد. دیواره داخلی روده باریک چین خوردگی
های زیادی دارد که روی آن ها پرز های متعددی دیده می شود. این پرزها وچین خوردگی ها
سطح تماس روده را با مواد غذایی افزایش می دهد.
صفحه 10:
شیره پانکراس:
بخش برون ریز پانکراس, قوی ترین آنزیم های لوله گوارش را ترشح وبه ابتدای دوازده وارد می
کند.صفرا نیز به همین ناحیه از دوازدهه می ریزد.درشیره پانکراس,علاوه بر آنزيم ها مقدار زیادی
بيكربنات سديم براى از بين بردن اثر اسيدى كيمو س(كيموس “غذايى كه در معده به صورت
خميرى در آمده است)معده و قليانى كردن محيط روده وجود داردكه بيش ترين قسمت آن در
روده دوباره جذب مى شود.آنزيم هاى اين شيره به صورت غير فعلل اند ويس از ورود به روده به
صورت فعال در مى آيند.
عمل صفرا:صفرا يك ماده قليايى است كه جكر آن را مى سازد وترشح مى كند.صفرا يس از ورود به
روده باعث يراكنده شدن ذرات ريز جربى در آب وايجاد يك امولسيون يايدار مى شود واثر لیپاز
يانكراس را برآنها آسان تر مى كند.املاح صفرا حركات دودى روده را شدت مى دهد وقليايى بودن
صفرا به خنثى كردن كيموس كمك مى كند.در تر كيب صفراءرنك هاءاملاح.كلسترول
وليستين(نوعى ليبيد)وجود دارد.صفرا ابتدا به كيسه صفرا مى رود ودر آنجا غليظ تر مى شود.
ترشحات غده هاى ديواره روده:
در ديواره روده بلريك غده هايى وجود دارد كه مايع نمكى بدون آنزيم ترشح مى كنند وحركات
مواد در روده را آسان مى كنند.منشأ آن كروه از آنزيم هايى كه در روده وجود دارند.اما از
يانكراس ترشح نشده اند.سلول هاى يوششى ديواره روده است.عمر اين سلول كوتاه است و يس از
كنده شدن از ديواره روده به درون روده مى نزيم هاى درونى آن ها آزاد مى شود.
صفحه 11:
صفحه 12:
٩ ابتدای روزه بزرگ روده کورنام دارد وبه زایده آپاندیس ختم می شود.روده بزرگ شلمل سه
قسمت تقریبا ستقیم به نام های کولون بالارو(ادر سمت راست).کولون افقی وکولون پایین
رو(درسمت چپ) است.کولون پایین رو به راست روده وماهیچه های حلقوی داخلی وخارجی
مخرج ختم می شود که اولی از ماهیچه های غیر ارادی و دومی ازماهیچه های ارادی
است.موادی که وارد روده بزرگ می شوند.شامل آب واملاحمقدار کمی مواد گوارش نيافته
مانند سلولز وبقایای ترشحات غده های گوارشی است.دیواره روده بزرگ آب واملاح را
جذب می کند وبدین طریق باعث غلیظ تر شدن مدفوع می گردد.
٩ باکتری هایی که در روده بزرگ زندگی می کنند.برخی مواد مانند سلولز را تجزیه واز گلوکز
ایجاد شده برای تغذیه استفاده می کنند.مقدار کمی ویتامین های>او 3 نیز به وسیله اين باکتری
هل ساخته می شوند وجذب خون می گردند.بخشی از گازهای روده:مانند هیدروژنمتان
وسولفید مربوط به عمل تجزیه ای باکتری هاست.مقدار کمی پتاسیم از غده های دیواره بزرگ
ترشح و دفع می شود.روده بزرگ تحرک زیادی ندارد.
صفحه 13:
صفحه 14:
٩ دستگاه گوارش نشخوارکنند گان.مانند گاو و گوزن برای استفاده از سلولز موجود درمواد
غذایی ساز گاری پیدا کرده است.معده این جانوران ۴بخشی است.جانور ابتدا مواد گیلهی را نیمه
جویده می بلعد و وارد سیرابی و نگاری خود می کند.باکتری های تجزیه کننده سلولز
درسیرابی ونگاری جانور زندگی می کنند ومقدار قابل توجهی از سلولز موجود در مواد گیاهی
را تجزیه می کنند.جانورهنگام استراحت غذای موجود درسیرابی ونگاری را باردیگر وارد دهان
خود می کند وآن را دوباره می جود وبلر دیگر می بلعد.غذا این بار وارد هزار لا می شود و آب
OT جذب می شود.پس از آن غذا به شیردان وارد مى شود.در شیردان آنزیم های گوارشی
جانور,موجب گوارش شیمیایی غذا می شود.در این جا غذا همراه با باکتری هایی که با آن وارد
شده اند گوارش میابد و مقدار زیادی از مواد غذایی آماده جذب می شوند.باکتری ها باسرعت
بسیار تولید مثل می کنند و بنابراين مقدار آن ها تقريبا هميشه در لوله گوارشی جانور ثابت مى
ماند.
٩ دستگاه گوارش نشخوارکنند گان به علت ساز گاری بیشتری که برای زندگی باکتری های
تجزیه کننده ی سلولز وگوارش کامل غذا پییداکرده است.نسبت به علف خواران دیگر.مانند
اسب فیل, کارایی بیشتری پیدا کرده است.
صفحه 15: