دانستنیهای سلامت دهان و دندان
اسلاید 1: دانستنيهاي سلامت دهان ودندان
اسلاید 2: آشنايي با قسمت هاي مختلف دهان ودندان:نقش دندان :جويدنتكلمحفظ زيبايي صورت
اسلاید 3: سطوح مختلف دندان ها:هر دندان داراي 5سطح است :سطح خارجي سطح داخلي سطح جونده سطوح بين دنداني
اسلاید 4: دوره هاي دنداني: دوره دندان شيري دوره دندان مخلوط دوره دندان دا ئمي
اسلاید 5: وظايف اختصاصي دندان ها دندان هاي پيش : بريدن غذا ـ زيبائي دندان هاي نيش : پاره كردن غذا دندان هاي آسيا : له كردن ونرم كردن غذا
اسلاید 6: دندان شيري:زمان رويش : حدود 6 ماهگيزمان تكميل : 2تا 5/2 سا لگيتعداد كل : 20عدد
اسلاید 7: دندان دائمي:زمان رويش: حدود 6 سالگي زمان تكميل: 12 الي 13 سالگيتعداد كل : 32 عدد
اسلاید 8: اهميت دندانهاي شيري:حفظ فضاي لازم براي رويش دندانهاي دا ئميكمك به رشد و تكامل صورتاهميت در جويدن وهضم غذااهميت در تكلم وبيان صحيح حروف
اسلاید 9: دندان 6سالگي واهميت آن :اولین آسیای بزرگ دائمی محل رویش آن پشت آخرین دندان شیری جايگزين هيچ دندان شيري نمي باشد .عدم جايگزيني درسنين پايين ( باورهاي غلط )حفظ فضا و جويدن غذا
اسلاید 10: نمودار ثبت دندانهای شیری و دائمی:
اسلاید 11: بیماری های دهان ودندان
اسلاید 12: پوسیدگی دندان:تعریف پوسیدگی پلاک میکروبی: میکروبهای داخل دهان،مواد غذایی،مواد قندی لایه ای را روی دندانها تشکیل می دهند که پلاک میکروبی نامیده میشود .
اسلاید 13: عوامل پوسیدگی زا : عدم رعایت صحیح وبه موقع بهداشت دهان ودندان مصرف نامناسب مواد قندیمقاومت شخص ودندانزمان
اسلاید 14: محلهای شایع پوسیدگی:شیارهای سطح جونده سطوح بین دندانیطوق دندان (ناحیه اتصال لثه با دندان)
اسلاید 15: علائم پوسیدگی دندان :تغییر رنگ مینا به قهوهای یا سیاه سوراخ شدن دندان بوی بد دهان حساس بودن یا درد گرفتن هنگام غذا خوردن
اسلاید 16: مراحل پیشرفت پوسیدگی:* شروع پوسیدگی ابتدا از مینای دندان که معولا با یک تغییر رنگ (قهوهای یا سیاه رنگ)با ادامه پوسیدگی به لایه زیرین(عاج دندان)،دندان ،حساس به سرما وگرما وشیرینی می شودوگاهی باعث ایجاد درد مداوم وشدید میگرددهنگامی که پوسیدگی به مرکز دندان(عصب)برسدباعث دردهای شدید شبانه در صورت عدم درمان باعث عفونت در ریشه دندان و ایجاد آبسه دندانی میگردد.
اسلاید 17: لثه وبیماری های آن: تعریف لثه سالم: رنگ صورتی قوام سفت ومحکمتبعیت شکل لثه از شکل وطرز قرار گرفتن دندانها تیز بودن لبه آن
اسلاید 18: بیماری لثه:
اسلاید 19: علت ايجاد بيماريهاي لثه جرم دنداني چنانچه پلاك ميكروبي توسط مسواك و نخ دندان از سطح دندانها پاك نگردد و مدت طولاني روي دندان بماند به لايه اي سخت به رنگ زرد يا قهوه اي تبديل شده كه جرم دنداني ناميده مي شود.جرم دنداني با مسواك پاك نمي شود و بدليل دارا بودن سطح زبر و خشن باعث تجمع بيشتر پلاك و پيشرفت بيماري لثه مي گردد.در صورت تشكيل جرم با مراجعه به دندانپزشك بايد دندانها را جرمگيري كرد.
اسلاید 20: عوامل موثر در پیشرفت بیماری لثه :قدرت دفاعی بدن قرار گرفتن دندان هابیماری های سیستمیک
اسلاید 21: اصول بهداشت دهان ودندان:استفاده از مسواک وخمیر دندان شرایط یک مسواک خوب جنس نایلون نرم وسرموهای آن گرد باشدکیفیت:منظم ومرتب اندازه مسواک کودکان کوچکتر از بزرگسالان باشدشکل مسواک: دسته مسواک کمی خمیده باشد تا سطوح خلفی را بهتر تمیز کندبیش از 3 الی 4 ماه از یک مسواک استفاده نگردد
اسلاید 22: خمیر دندان:
اسلاید 23: روش درست مسواک زدن:
اسلاید 24: استفاده از نخ دندان:
اسلاید 25: فلوراید چیست؟فلوراید یک ماده طبیعی است که باعث افزایش مقاومت دندانها در برابر پوسیدگی می شود میزان مناسب فلوراید آب آشامیدنی ppm 2/1-7/0 می باشد0
اسلاید 26: فلورايد فلورايد يك ماده طبيعي است كه باعث افزايش مقاومت دندانها در مقابل پوسيدگي ميشود .اهمیت وارنیش سدیم فلورایدابتدا دندان ها را خشک و تمیز کنیدژل را با استفاده از قلم مو روی سطح دندان بکشید از خوردن و آشامیدن به مدت 2 ساعت خودداری شود از مسواک زدن به مدت 24 ساعت خودداری شود
اسلاید 27: روش های مختلف استفاده از فلوراید:روش موضعی:دهانشویه سدیم فلوراید خمیر دندان حاوی فلورایدژل ووارنیش فلوراید روش خوراکی :افزودن فلوراید به آب آشامیدنی افزودن فلوراید به نمک ،شیر وغیره استفاده از قرص وقطره فلوراید
اسلاید 28: فلوروزیس چیست؟
اسلاید 29: مسدود کردن شیارهای دندانی (فیشور سیلانت):
اسلاید 30: تغذيه: زماني كه دندان در حال شكل گيري است (قبل از رويش دندان )پس از رويش دندان در دهان
اسلاید 31: پوسيدگي زايي مواد غذايي :شكل ماده غذاييقوام ماده غذايي دفعات مصرف مواد غذاييغذاها ومايعاتي كه همراه باهم مصرف مي شوند
اسلاید 32: عادات غلط دهاني در كودكان :مكيدن لبقرار گرفتن زبان بين دندان
اسلاید 33: جويدن ناخن مكيدن انگشت
اسلاید 34: جويدن گونه سائيدن دندانها روي همپستانك
اسلاید 35: بيرون افتادن دندان از دهانگاهي اوقات بر اثر ضربه به دندانهاي جلو رخ ميدهدبهترين كار در دندان دائمي تاج دندان با دست گرفته و ريشه با آب يا آب جوشيده سرد شسته مي شود به هيچ عنوان با پارچه يا دست پاك نشود سپس در يك محيط مرطوب مانند : سرم شستشوي نمكي- شير-آب جوشيده سرد- يا زير زبان كودك قراردهيد وبلافاصله (حداكثر زمان نيم ساعت) به مركز بهداشتي درماني ارجاع گردد ولی در دندانهای شیری به علت آسیب به دندان دائمی نباید تلاشی برای جایگزینی درحفره دندانی گردد.
اسلاید 36: موارد ارجاع درآسيب ديدگي و شكستگي دندانهادر محل شكستگي دندان حساس به سرما باشد( قرمزي باشد يا نباشد) خونريزي در قسمت شكستگي لقي دندان (معاينه لقي دندان= با دوانگشت شست و اشاره به آرامي جلوعقب حركت دهيد)پارگي ،له شدگي يا خونريزي لثهكبودي دهان بهم خوردن رديف دندانها ( جفت نشدن با دندان مقابل)فرو رفتگي يا بيرون زدگي دندانها بيرون افتادن دندان از دهان
اسلاید 37: بوي بد دهان ميتواند نشانه و علامتي از اختلالات دهان ودندان ويا بعضي از بيماريهاي سيستميك باشد بيماريهاي سيستميك : بيماريهائي هستند كه دستگاههاي مختلف بدن را دچار اختلال مي كنند مثل ديابت و فشارخون و..
اسلاید 38: عوامل داخل دهاني بوي بد دهان عدم رعايت بهداشت دهان و دندان ( وجود جرم و پلاك) اشكال در ترشح بزاق و يا قطع ترشح بزاقدندانهاي پوسيده عفوني ناهنجاريهاي دنداني و رديف نبودن دندانها در فكين (گير غذائي ) بيماري هاي لثه اي زبان ( وجود شيارها و تميز نشدن آنها) دندانهاي مصنوعي(پروتز) نامناسب جراحي دهان وكشيدن دندان و عدم توجه به توصيه دندانپزشك ضايعات بدخيم دهاني
اسلاید 39: عوامل خارج دهاني بوي بد دهان بيماريهاي بيني سينوزيت بيماريهاي دستگاه تنفسي فوقاني بيماريهاي ريوي بيماريهاي دستگاه گوارش اختلالات و تغييرات هورموني زمان بلوغ يا حاملگي ديابت مصرف الكل و انواع دخانيات ساير بيماريهاي سيستميك ابتدا كليه عوامل دهاني بررسي و تأكيد بر رعايت بهداشت دهان ودندان وزبان (مسواك كردن زبان ) سپس ارجاع به مركزبهداشتي درماني
اسلاید 40: خشكي دهان در سالمندان عوارض ايجاد شده در اثر خشكي دهان سوزش دهان اشكال در جويدن و بلعيدن اشكال در نگهداشتن دست دندان تغييرات در حس چشائي كاهش اشتهاء افزايش پوسيدگي دندانها
اسلاید 41: خشكي دهان در سالمندان راههاي كاهش عوارض خشكي دهان استفاده از مسواك و نخ دندان حداقل دو بار در روز ( حتماً يكبار قبل از خواب )محلولهائي بعنوان بزاق مصنوعي با تجویز پزشک مصرف حداقل 6 تا 8 ليوان مايعات ساده در روز عدم استفاده از سيگار و ساير انواع دخانياتاستفاده از محلول آب نمك رقيق چندين بار در روز استفاده از میوه ها وسبزی های تازه
اسلاید 42: مراقبت از دندانهاي طبيعی در سالمندانتميز كردن پلاك ميكروبي مهمترين اصل مراقبت در منزل كه علاوه بر جلوگيري از ايجاد پوسيدگي دنداني و بيماري هاي لثه اي سبب خوشبو شدن دهان نيز مي گردد مسواك نرم جهت افراد مسن توصيه گردد استفاده از خمير دندان حاوي فلورايد با توجه به مزايا ي آن ( به شرط قورت ندادن )
اسلاید 43: نكات مهم در سالمندان در موقع تميز كردن و شستن دندان مصنوعي مراقب افتادن از دست و شكستن آن باشندبعد از هر وعده غذایی دندان مصنوعی از دهان خارج و به همراه مسواک وخمیردندان تمام سطوح آن تمیز گرددو با مسواک نرم لثه وزبان خود را تمیزکنددر طول شبانه روز جهت استراحت بافتي حدود 8 ساعت دست دندان از دهان خارج شوددر شب دست دندان در ظرف آب قرار گيرد تا تغيير حجم ندهد ( داخل آب گرم يا شستشو با آب گرم ممنوع گردد) در صورت تورم ، درد و تحريك بافت زير پروتز دست دندان خارج شده و به مركز بهداشتي درماني ارجاع گردداستفاده از سمباده و پودرهای ساينده و چسبهاي آماده ممنوع است تمام افراد داراي دست دندان حتي آگر از نظر خودشان مشكلي نباشد حداقل 12-6 ماه يكبار به دندانپزشك جهت معاينه مراجعه كنند
اسلاید 44: اطلاعات دندانپزشکی جرم گیری: پیشگیری از ایجاد بیماریهای لثه و باعث فاصله بین دندان ،لقی دندان و ساییدگی دندان نمیگردد.ارتودنسی :علاوه بر تامین زیبایی کمک به جویدن، تکلم وتنفس میکندمعاینه دندان ها:حداقل سالی دوبار-تشخیص زود هنگام مشکل دندانیعکس دندان:تشخیص پوسیدگی دندان-با حداقل اشعه ممکن(پیش بند یا محافظ سربی)سفید کردن دندان:پیش از اقدام مهمترین کار رفع پوسیدگی،عفونت وحساسیت دندان می باشدروکش دندان:پوشش سرامیکی یا سرامیکی فلزی بیشتر برای دندانهای شکسته یا لب پریده و یاپوشاندن لکه های نازیبا استفاده میگردد.
اسلاید 45: پايان واحد بهداشت دهان و دندانبا تشكر
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.