صفحه 1:
صفحه 2:
دستگاه گوارش
بسیاری از غذاها به همان صورت که مصرف شده اند قابل
استفاده ی سلول ها نیستند و باید تغییراتی در آن ها صورت
بگیرد.
بنابراین بدن ما باید دستگاهی داشته باشد تابتواند باتبدیل آن
ها به مواد ضروری نیازهای خود را تامین کند .
این دستگاه را دستگاه گوارش می گویند.
صفحه 3:
0 *
دستگاه گوارش
به طور مثال بعد از اينکه مصرف برنج , اين غذا در بدن ما به
ت رکیبات زیر تجزیه می شود.
صفحه 4:
احزای دستگاه گوارش
ey ۳
1. بخش لوله ی گوارش
شامل :
دهان
حلق
مری
DIR
روده ی باریک
روده بزرگ
مخرج
صفحه 5:
احزای دستگاه گوارش
۱. بخش لوله ی گوارش Gy
لوله ی گوارش لوله ای i بم ( ی لین درازي جوطور
دربدن من جا گده
تقربیا" ٩ متری است که از
دهان شروع شده و به
مخرج ختم می شود.
قطر این لوله در سرتاسر
آن یکسان نیست . اما
بخش عمده ی آن روی
هم چین خورده و در شکم
جاى كرفته است. طول لول كوارش جند برابر قد انسان است.
صفحه 6:
ش
اجزای دستگاه کوار
غده های بزاقی Qi
بخش غدد گوارشی
2
شامل : 7
غده هاى بزاقى
كبد
لوزالمعده
صفحه 7:
“ ۳ ۰
گوارش(هضم )
گوارش (هضم ): به تغییرات (فیزیکی و شیمیایی) که در بدن
بر روی غذاها صورت می گیرد و آن ها را قابل مصرف در
سلول ها می سازد ء گوارش می گویند.
گوارش به دو صورت انجام می گیرد:
صفحه 8:
5
انواع كوارش
كوارش فيزيكى
نحوه ی انجام : خرد كردن غذا براى افزايش سطح تماس ان ها
با شيره هاى كوارشى
قسمت های انجام دهنده : دهان و ماهیچه های دیواره ی لوله ی
گوارش olf
و
dD © فيزيكى
م8 ©
@
مولکولهای
درشت
صفحه 9:
انواع گوارش
گوارش شیمیایی
نحوه ی انجام : ایجاد تغییرات شیمیایی بر روی غذا های خرد
شده و تبدیل آن ها به مواد قابل جذب
قسمت های انجام دهنده : آنزیم ها و شیره های گوارشی
صفحه 10:
آنزیم ها موادی هستند که با تجزیه ی مواد غذایی . به انجام
واکنش های شیمیایی در عمل گوارش کمک می کنند.
صفحه 11:
۱. سرعت واکنش ها را تغییر می دهند و در پایان بدون تغییر
باقی می مانند.(کاتالیز گرهای زیستی)
صفحه 12:
ویژگی آنزیم ها
۳ در محل های معینی از دیواره ی لوله ی
گوارش ساخته و ترشح می شوند.
آنزیم های غدد بزاقی
آنزیم های معده
آنزیم های لوزالمعده
آنزیم های روده باریک
صفحه 13:
ویژگی آنزیم ها
۳ هرآنزیم فقط به ماده ی خاصی اثر می گذارد.
ae aie pha
ave ave 9
صفحه 14:
۰
جذب
از آنجا كه مواد غذايى فقط به صورت محلول مى توانند وارد خون
شده و از آنجا به سلول ها برسند. در عمل هضم يا كوارش كه با
تغییرات فیزیکی و شیمیایی بر روی غذا صورت می گیرد . آن ها
را قابل حل می کند.
صفحه 15:
۰
جذب
جذب : عبور مولکول های ریز مواد غذایی ضروری بدن از
دیواره ی لوله ی گوارش و رسیدن آن ها به خون را جذب می
گویند.
جریان خون
مواد غذایی که پس از هضم در لوله
گوارش » وارد خون شده اند.
صفحه 16:
جذب
آب . مواد معدنی و ویتامین ها نیاز به گوارش نداشته و مستقیما"
جذب می شوند ولی لیپید ها . پروتئین ها و قندها باید ابتدا
هضم شوند تا قابل جذب گردند.
صفحه 17:
وظیفه : شروع تغیرات فیزیکی و شیمیایی در دهان است.
وظیفه
زبان > * وارد كردن
غذا به دستگاه گوارش و
تشخیص مزه ی غذاها
صفحه 18:
دهان
era ۱ بریدن و تکه تکه کردن غذا (۸عدد)
انواع coy وظيفه * بریدن و تکه تکه کردن غذا (۴عدد)
دندان ها [ ۳. آسیای کوچک *"** خرد وله کردن غذا (۸ عدد)
# آسیان پورگ شررد وله گردن 195 ]عون
صفحه 19:
انواع دندان ها
دندان نیش
صفحه 20:
دهان
الف ) مینا : سطح دندان و از سخن ترین مواد
.١ تاج
ب )عاج : زير مينا كه شامل مغز دندان و رگ
قسمت#هاع هاى خونى است.
یک دندان
۳ ريشه : سطح پوشیده از ساروج و درون لثه قرار
دارد.
صفحه 21:
قسمت های یک دندان
صفحه 22:
غده های بزاقى
وظیفه : این غده ها با ترشح بزاق باعث لغزنده شدن غذا و
تغییر شیمیایی در آن می شوند.
صفحه 23:
وظیفه : حلق غذا را به
سمت مرى هدايت مى
كند واز ورود آن به ناى
و بينى جلو كيرى مى
نمايد.
صفحه 24:
حلق
در هنكام حرکت غذا . زبان کوچک به سمت بالا می رودو از
ورود مواد غذایی به حفره بینی جلو گیری می کند. aly نای نیز با
بالا آمدن حنجره و پایین آمدن اپیگلوت (دریچه نای ) بسته می
شود و به اين ترتيب غذا به سمت مری حرکت می کند.
صفحه 25:
بالا آمدن
زبان کوچک
لقمه غذا
پایین آمدن
صفحه 26:
مری
وظیفه : هدایت غذا تا معده
به کمک حرکت ماهیچه ها
مری . تقریباً ۲2/5 قطر
9 25 طول دارد.
صفحه 27:
مری با حرکت عضلات
خود که به حرکت دودی
یا موجی معروف است
موجب تسهیل ورود غذا
به معده می شود.
صفحه 28:
مد ه
وظیفه کلی : مخلوط کردن غذا با شیره های گوارشی و ایجاد
تغییرات شیمیایی در غذا
حجیم ترین بخش معده است که حدود ۲ لیتر گنجایش دارد.
بعضی از غذاها در معده هضم می شوند.
غذا ۱ تا ۶ ساعت در معده می ماند و سپس مواد به تر تیب زیر از
آن خارج می شوند: آب - مواد معدنی - ویتامین ها - هیدرات
کربن - پروتئین ها - چربی ها
صفحه 29:
Oko
اجزا ی معده
دیواره ی ماهیچه ای .۱
وظایف :
" مخلوط كردن مواد غذایی با
شيره هاى كوارشى
" افزايش سرعت هضم
" انتقال مواد به روده باريى
ديواره ماهيجه اى
صفحه 30:
OAR
اجزا ی معده
۲ غدد ترشحی
وظايف : كمك به هفيم غذا
5 ضدعفونى غذا
ترشح اسید معده(اسید کلریددیک | ترشح موادلغزنده جهت
ترشح انزیم ها آسان سازی حر کت غذا
فعال سازی آنزیم های معده ۳۳
غده های لایه ی درونی معده
صفحه 31:
روده باریک
وظیفه کلی : تکمیل هضم و
جذب غذاها به کمک شیره
sla گوارشی روده . شیره
گوارشی لوزالمعده و صفرا
دوازدهه
درازترین بخش لوله ی گوارش
است.
قطر آن 2/5 ۲۲ و طول آن
8 ۲۱ است.
به 25 7 ابتدای آن اثنی
عشر یا دوازدهه می گویند.
3
روده باریک
صفحه 32:
روده بار یک
بیشترین مقدار گوارش در
دوازدهه ی روده باریک
صورت مى كيرد زيرا:
.١ كوارش دهان و معده
مقدماتى است.
۲. همه ی نوع آنزیم ها برای
تجزیه ی غذاها وجود دارد.
Ihe به نسبت طولانی می
ماند و اثر آنزیم ها افزایش
مى يابد.
صفحه 33:
روده بار یک
ترشحات وارده به روده باریک
ترشح بی کربنات برای خنثی سازی
۱. ترشحات لوزالمعرهم اد مد
ترشح همه نوع انزیم برای همه نوع
مواد غذایی (به جز سلولز)
۲ ترشحات کبد(جگر) : ترشح صفرا برای خرد كردن جربى
ها و افزایش اثر انزیم ها
۳ ترشحات غدد روده ای : ترشح شیره ی روده ای برای
کمک به هضم و جذب غذا
صفحه 34:
مد زو و حستكي يني ان Saat
Sal Sh seen ّ
مى نامند. كج
پرز ها روی چین خوردگی
های روده باریک قرار
دارند.
پرزها به طرف داخل روده
صفحه 35:
روده باریک » سطح جذب غذا
دیواره ی پرز ها بسیار باریک است وفقط یک لایه سلول دارد .
پس عبور مواد از آن مشکل نیست . سلول های دیوارهای پرز
ها برجستگی های کوچکتری به نام ریز پرز دارند.
داخل پرز تعدادی رگ وجود دارد که غذاهای جذب شده وارد
اين رگ ها می شوند .
صفحه 36:
. رود تربك ' » سطح حذب غذا
روددى باريك و جينهاى
داخل آن
پرزهای روی چین روده
ساختمان يك ير
ساختمان دیوارهی رودهی باریک با برجستگیهای قراو ان آن
صفحه 37:
كبد (جكر )
وظیفه : ترش هصم
ظيفه شح صفرا برای کمک
به هضم ليبيدها
ae 1
راه ور 2
و
رود صفرا یک
به رود ۱
رو دهی با 1
صفحه 38:
کبد و کنترل مواد غذایی
موادی که از روده ی باریک جذب می شوند (به جز چربی ها )
به کبد می روند. كبد بايد هرچه را از روده وارد خون می شود
کنترل کند.
برای مثال در بدن اگر قند
موجود در غذا زیاد باشد .
کبد مقدار اضافی آن را به
صورت گلیکورن . در
خود ذخیره می کند تا در
مواقع گرسنگی نیاز بدن
را تامین کند.
صفحه 39:
كبد و كنترل مواد غذايى
گلیکوژن . کربوهیدرات ذخيره اى جانوران است . مقدارى
قندى كه در خون وجود دارد و به سلول ها می رسد . هر گز
نباید از حد معینی کمتر یا زیادتر شود.اگر مقدار قند مصرف
شده زیادتر از حدی باشد که کبد آن را به صورت گلیکوژن
ذخیره می کند . آن را تبدیل به لیپید می کند .
اين ليييد اضافه در نقاط مختلف بدن
مثل شكم و يهلوها ذخيره مى شود.
صفحه 40:
لوزالمعده (پانکر اس)
وظیفه : ترشح شیره ی گوارشی برای هضم همه نوع مواد
غذایی و نیز خنثی کردن اسید معده
کبد
صفحه 41:
روده بزرگ
وظیفه : جذب آب . کمی مواد معدنی و نیز ویتامین های ساخته
شده به وسیله ی باکتری های مفید
قطر روده بزرگ ۲116) و طول
آن 1/5 ۲اآن)است.
صفحه 42:
روده بزرک
آ بان
ياند
کر شكل جسبيدة
es توخالى و
1 ۳ 7
ل إيند.
ست شود اتری هی um.
مى كنند > د ای
متسیب ۳
loot تورم و 1
این ق
قسمت
می
شود.