مراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامت

راهنمای ایمنی غذایی

تعداد اسلایدهای پاورپوینت: 35 اسلاید مسمومیت غذایی و روش های جلوگیری از فساد مواد غذایی. مناسب تدریس عمومی

zahra1374

صفحه 1:

صفحه 2:
از غذایتان لذت ببرید. نگذارید فاسد بشود این ارایه راه های ساده ای را تشان می دهد که با آن می توانید از سالم ماندن غذائی که برای مصرف خود. خانواده و دوستان می خرید و به خانه می برید مطمئن شوید.

صفحه 3:
اغلب. مسمومیت غذائی در اثر باکتری ها و از غذاهلئی است که بواسطه نگهداری نامناسب. پخت و پَز نامطلوب, یا دست زدن غیر بهداشتی فاسد شده باشد. چنین غثلفی ممکن است بو و مزه و ظاهر طبیعی را هم نشان بدهد. برخی از افراد نظیر کودکان» زنان باردارء و سالمندان؛ و افراد بیمار ممکن است نسبت به مسمومیت غذائى از ديكران حساستر باشند.

صفحه 4:
علائم مسمومیت غذلئی بسته به نوع باکتری یا آلاینده های بیماریزا ممکن است متفاوت باشد. شما ممکن است به یک یا چند از علائم زیر دچار شوید: * حالت استفراغ © شک درد * اسهال ۰ سردرد لین علائم ممکن است ۳۰ دقيقه پس از صرف غذا یا ساعت ها بعد بروز نمايد. لين علائم ممکن است خفیف یا شدید باشد.

صفحه 5:
برخی از باکتریها ممکن است سبب بروزعلائم دیگری بشوند. در افراد حساس: باکتری نوع لیستریا567|ا ممکن است باعث سقط جنین یا سایربیماری های وخیم بشود. Food. Poisoning

صفحه 6:
¥ به پزشک خود مراجعه کنید داگر فکرامی کنبد که علت لو مشتهومیت غذای آماده ای باشه کهشها حریده آید و خورده ید بیماری خود را به مراکز بهداشت. شهرداری محل و سایر ادارات مربوطه گزارش کنید تا علت آن مورد بررسی قرار گیرد.

صفحه 7:
۲ باکتری های مسموم کننده غذا به طور طبیعی در مواد غذائى وجود دارند و جنانجة شرايظ براى ‎ys Gal pals CUES,‏ توت ات مراد باکتری از یک عدد به بیش از دو میلیون عدد اف

صفحه 8:
رشتك"و تكثير باکتری ها در برخی از غذاها بیش از دیگر غذاها میباشد. انواع غناهانی را که باکتری ها ترجیح می دهند عبارتند از: * گوشت و مرغ * لبنیات و تخم مرغ * کالباس» سوسیس و نظاثر آن * اغذيه دريائى * برنج و ماكارونى و ياستاى بخته * سالادهای آماده مانند سالاد کلم سالاد پُستا و سالاد برنج وسالاد میوه آماده شده

صفحه 9:
غذاهای آماده مصرف عبارتند از غذاهلئی که "پخت و پزویا مق کردن لازم ندارند و همینطوری قابل خوردن هستند مانند سالاد های آماده. غذاهائی که از اغذیه فروشی بگیرند و یا ساندویچهایی که از پیش آماده شده باشد.

صفحه 10:
ده اقدآم آیمنی جد از فروشگاه های معتبری که نظافت را رعایت می کنند خرید نمائید. از خرید مواد غذائى فاسد يا موادی که تاریخ مصرف آنها گذشته و یا بسته و پاکت آن صدمه دیده پرهیز نمائید. مواد غذلئی سرد. یخزده. و داغ رابی درنگ و در بسته های علیق به خلنه منتقل نمائید. مواد غذائی خام را از مواد غذائی آماده مصرف جدا نگهدارید از مصرف موادغذاثی فاسد شدنی که بیش از ۴ ساعت در محدوده دمائی خطرناک نگهداری شده پرهیز نمائید.

صفحه 11:
۶ مواد فاسد شدنی را در محدوده دملئی خطرناک نگذارید. مواد غذلئی سرد را در دمای زیر ۵ درجه سانتیگراد و غذاهای گرم را در بالای ۶۰ درجه سانتیگراد نگهداری کنید. ۷ هنگام آماده سازی غذا دستان خود را پاک بشوئید و خشک نمائید. ۸ وسایلی را که برای دستکاری مواد غذلئی خام به کار مى بريد از آنها كه براى مواد غذائی آماده برای مصرف هستند جداگانه باشد. ‎٩‏ گوشت چرخ کرده. مرغ. ماهی و سوسیس را خوب بپزید. ۰ وقتی در مورد فساد مواد غذاتی تردید دارید آن ها را دور بر ‎

صفحه 12:
غّای خودیرا در محدوده د سس سح Se ooo ft lee is ee of ol i ‏يك‎ Wo eee یادتان باشد از گذاشتن غذا های فاسد شدنی در محدوده خطرناک دمائی خود داری

صفحه 13:
غداى خوديرا در محدو © دمائى صحيج ‎SAS he‏ محدوده غذاهای

صفحه 14:
در موقع خریده غذاهای درد و ره رن ۳۹۹ ۲ چوجه داغ و سایر غذاهای داغ را بایستی در آخر کار خریداری نموده و جدای از مواد غذائی سرد نگاهداری نمود.

صفحه 15:
v v مواد غذائی سرد را در دمای کمتر از ۵ درجه سانتیگراد قرار دهید. برای یخچال خود دماسنج مخصوص آن داشته باشید. دمای یخچال بایستی زیر ۵ درجه سانتیگراد باشد. غذاهای بخزده بایستی آنقدر سرد باشد تا منجمد بشود. % دمای فریزر بایستی بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد زیر صفر باشد.

صفحه 16:
۷ _غذاهای گرم را در دمای ۶۰ درجه سانتیگراد به بلا نگهدارید. غذاهای فاسد شدتی را که بیش از ۴ ساعت در محدوده دمائی خطرناگ بوده اند دور بريزید. غذاهای فاسد شدتی را که بیش از ۲ ساعت در مخدوده دماقی خطرناک مانده. سریعا مصرف نمائید و آنها را برای بعد نگهداری نکنید.

صفحه 17:
v حتی با وجوداینکه فروشندگان و تهیه کنندگان مواد غذلئی قوانین مربوطه را مراعات کرده باشند. بعضی وقت ها کیفیت غذا ممکن است بواسطه نحوه کاربرد مواد غذلئی توسط شمابه عنوان مشتری تغییر یابد. وقتی غذائی را خریداری کردید. مسئولیت ایمنی غذا به عهده خود شما است.

صفحه 18:
” تنها از فروشگاه های معتبر که نظافت را رعایت می کنند خرید خود را انجام دهید. ‎oy‏ ریخ استفاده بسته بندی های مواد غذلئی را بررسی نمائید و آنچه تاریخ مصرفش گذشته باشد مصرف ننمائید. ۲ از جهت دارا بودن مواد حساسیت زا 2116۳961۱ و یا برای اطلاعات غذلئی آنها برچسب های مواد غذائی را بخوانید . از خرید مواد بسته بندی شده ای که بسته. قوطی. یا جعبه آن کج و معیوب. و باد کرده و يا سوراخ و محتوای آن نشت کرده باشد خود داری کنید.

صفحه 19:
v مواد غذائی را که ظاهرا کپک زده یا فاسد و تغییر رنگ یافته به نظر می رسند تخرید. ‎Y‏ مواظب باشید که انبرکی را که فروشنده برای گرفتن یک نوع غذا به کار می برد. برای:دیگر انواع غقا به کار نبرد. ‏۲ فقط تخم مرفی را بخرید که درون کارتن دارای نام تولید کننده آن بوده و کثیف یا ‏۲ از غذاهای فاسد شدنی سرد یا یخزده که مدتی در بیرون از یخچال یا فریزر بوده اند ‏پرهیز نمائید.

صفحه 20:
از غذاهای داغی که از آن بخار بلند نمی شود پرهیز نمائید. ” از خوردن غذاهای آماده ای که مدتها رویشان باز بوده و روی پیشخوان مغازه ها بوده اند خودداری نمائید. نگذاری ترشحات گوشت. مرخ و ماهی (وقتی به اصطلاح لب می اندازند) روی ساير مواد غذائى بريزد. ۲ گر نگرانی جدی از نحوه آماده سازی. نگهداری و دستکاری غذا توسط هر فروشگاهی دارید» مراتب را با وزارت بهداشت يا مرکز بهداشت درمیان بگذارید.

صفحه 21:
۲ اگر غذای گرم. سرد و یا بخزده خریداری کرده اید آن را بی درنگ به خانه برسانید. ” اگر قرار است بیش از ۳۰ دقيقه در راه باشید و یا در روز های گرم بهتر است ظروف علیق (فلاسک مانند) و یا حتی کیسه ای پر از یخ برای نگاهداری مواد غذلئی سرد یا بخزده داشته باشید. اگر بیش از ۳۰ دقیقه در راه هستید.مواد غذاثی گرم را در ظروفی عایق حمل نمائید. ‎v‏ مواد غذائی داغ را با پوشش های آلومینیومی بپوشانید. وقتی به خانه آمدید موادغذائی سرد (یخچالی) و بخزده را بی درنگ در یخچال و فریزر نگاهدارید.

صفحه 22:
- ا Se ‏الل‎ ey از گردش ( پیک نیک» و یا در بیرون از خلنه غذا میل کردن و بردن غذابه مدرسه یا محل کار لفت ببرید. وقتی که غذا را آمادمه دستكارى يا تكيتارى فى كا نقد ری دنه باشید: * پیش از ترک خانه گوشت ها را برای سرو گردن (مصرف) تکه تکه کرده و سالاد را آماده مصرف نمائید. ت خام و مواد فاسد شدنی دیگر را در درون بسته بندی درپوش دار بدون نشت و در یک جعبه عایق (یخدان) نگاهدارید. * بسته های گوشت خام را در ته این جعبه علیق (یخدان) بگذارید و دور از مواد آماده مصرف قرار دهید.

صفحه 23:
- ا ‎eer‏ ی ‎ ‎ ‏هیچگاه غذای تازه پخت پا گرم را بسته بندی نکنید مگر اينکه مطمئن بشوید که در محدوده خطرناک دمائی نخواهد بود. باید شب تا صبح آن را در یخچال نگهدارید و بعد آن را بسته بندی نمائید. ‎ ‏پیرامون (دور و بر) اغذیهء یخزده مقدار زیادی یخ قرار دهید. مى توانيد نوشابه های بخزده را به عنوان کیسه یخ برای خنک نگهداشتن غذای مدرسه کودکان به کار برد. ‏مواد غذائى آماده به مصرف را در ظروف غذا هاى خام نكذاريد. مگر اینکه این ظروف وا تمیز شسته و خشک کرده باشید. ‏اگر آب در دسترس ندارید دست خود را با حوله های مرطوب یکبار مصرف تمیز نمائید.

صفحه 24:
با اقدامات زیر مواد غذائی را سالم نگاه دارید: مواد غذائی سرد فاسد شدنی را در یخچال نگهدرید. مواد يخزده را به صورت يخ منجمد حفظ كنيد. مواد غذائى را در بسته هاى تميز و غير سمى مخصوص مواد غذائى نكاهدارى نمائيد. مواد غذلئی را در ظروفی که درب داشته و بدون نشت باشد نگهدارید یا دور آن را با ورقه های آلومینیومی يا پلاستیکی بپوشانید.

صفحه 25:
2 0 = سم - غذا های پخته را از غذاهای خام (نپخته) جدا نگهدارید. گوشت. مرغ و ماهی خام را در ته یخچللو در ظروف مخصوص و دربسته یا پوشیده نگاهدارید. غذا های باقی مانده را در یخچال نگاهدارید. مواد غذائی که از پیش بسته بندی شده باشند و یا کمپوت و کنسرو باز شده بسیار زود فاسد می شود. غذا را در قوطی های درباز نگهداری نکنید. از مصرف تخم مرغ, لبنیات و فرآورده های گوشتی چس از گذشتن تاریخ مصرف آنها خود داری کنید.

صفحه 26:
پیشازآماده ساخش کرد عذاء يراق شلات کت کم ۳۰ فانتت دستای عو ‎Dy‏ ‏آب گرم و صابون تمیز بشوئید. دستان: خود .را بيش از آماده ساختن مواد غذلتى و يس از دست ردن به كوفك؟ مرغ. اغذیهء دریائی» تخم مرغ و سبزيجات نشسته تميز بشوثيد. دستان خود را با حوله تميز يا يكبار مصرف خشك نمائيد.

صفحه 27:
اگر دست خود را بریدید یا زخمی کردید ن رابابلند یا چسب مخصوص زخم که آب بدرون آن نفوذ نکند بپوشانید. * وقتی غذا آماده می کنید لباسی محافظ مانند پیشبند تمیز بپوشید. اگر ناخوش هستید. بگذارید شخص دیگری غذا را آماده نماید.

صفحه 28:
ee ee ‏كرو جدا‎ مواد غذائى خام را از مواد غذائى آماده مصرف جدا نكاهداريد. برای مواه غذائی آماده. مصرف قاشق جتكال و ظروف جداكانه به كار بريد * اين قبيل وسايل را براى مواد غذلئى خام به كار نبريد مكر اينكه آنها را كاملا شسته با پس ازبه کار بردن کارد. تخته مخصوص ‎wo IF‏ قابلمه. بشقاب و ظروف بسته بندی غذا و وسائل دیگر را کاملا تمیز بشوئید.

صفحه 29:
SK 8 ‏اي‎ * برای شستن ظرف و وسایل دیگر از لب گرم و صابون استفاده کرده و قبل از استفاده مجدد آنها را خشک نمائید. * برای خشک کردن ظروف از دستمال های یک بار مصرف یا دستمالهای آشپزخانه تمیز استفاده نمائید و گرنه بگذارید با هوا خشک بشوند. * حتی المقدور از ماشین ظرفشوتی و و ماده شستشو (کف) کننده آن استفاده و ظروف را شسته و خشک نمائید. قبل از مصرف. میوه و سبزی خام را با آب تمیز بشوئید. * _نگذارید حیوانات خانگی دُور و بر محل آماده سازی و یا نگهداری مواد غذائی بيایند. ۶ آفات و حشرات موذی را از محل آماده سازی یا نگهداری مواد غذائی دور نمائید.

صفحه 30:
Ce ee pt Le ad ‏ها در قوذ غذانی پفزدهاي که در حال کوب‎ SRS بنابراين مواد يخزدة راادر محدودة دياق خطرناك قرار تدهيد براى كرم كردن بسته هاى مواد غذائى يخزده آنها را در يخجال يا فر مايكروويو قرار دهید. مگر غیر از این توصیه شود. * اگر طبق دستورالعمل نوشته شده بر روی بسته بندی غذای یخزده باشد. میتواني مستقیما آن را از فریزر درآورده و بپزید. گوشت. ماهی و مرغ یخزده را اول بگذارید کاملا از حالت انجماد خارج شود و بعد آن ها را پپزید:

صفحه 31:
آنجه را كه از يخزدكى خارج كرده ايد تا زمانى كه آثرا براى يخت و يز لازم داريد اگر برای ذوب کردن مواد غذلئی یخزده از فر یا مایکروویو استفاده مى كنيد. يس از آنكه ذوب شد فورا به پختن آن اقدام نمائید. اگر از مایکرو ویو استفاده مى كنيد براى تسريع كار ذوب كردن مواد غذلنی یخزده بخش گرم شده ٌن را از بخش منجمد جدا و لین بخش را دوباره با مایکرو ویو گرم تا ذوب بشود. مواد غذائى يخزده اى را كه ذوب كرده ايد بار ديكر در فريزر نكذاريد.

صفحه 32:
یکی از اقدامات مهم برای.جلوگیری از" فانتت نکن مواد غذانی ‎Pep NaS COMA‏ مواد فاسد شدنی را خوب بپزید. * مرغ را طوری بپزید که گوشت آن سفید بشود و دیگر گوشت صورتی رنگی وجود نداشته باشد. * همبرگر, گوشت چرخ کرده. سوسیس و انواع زست های لهله شده و درون پر شده را طوری بپزید که آبی که از آنها ترشح می شود صاف باشد. * گوشت های سفید را طوری بپزید که بتوان آنها را با چنگالی لایه لایه جدا کرد. * اغلب غذا ها را بایستی دست کم در دمای ۷۵ درجه سلسیوس پخت.

صفحه 33:
از دمانتتج:مخط وس کوشت ده تا با کتک ‎Rone‏ ‏گوشت اطمینان حاصل کنید. لین قبیل دماسنج ها را می توانید از فروشگاه هلئی که وسایل آشپزخانه و یا وسایل کباب پزی (باربیکیو) می فروشند خریداری نمائید. انواع. غذاهلتی کدبا عضم مرخ می بز: املت و شیرینی با فونی ای وه شده از تخم مرغ را کاملا بپزید. وقتى كه مواد غذلئی مانند مایهنز خانگی یا نظلثر آن, با تخم مرغ نپخته تهیه می شود بایستی مخصوصا مواظب باشید چون ممکن است بواسطه باکتری های روی پوسته تخم مرغ سریع آلوده شوند.

صفحه 34:
‎be‏ را آنقدر گرم نمائید تا از آن بخار بلند شودر ۷۵ درجهشانتیگراد به بالا) و با ‎ae‏ ‏مواد غذائی پخته شده را در محدوده دمائی خطرناک قرار ندهید. ‏اگر قرارباشد غذا بعدا مصرف شود صبر تمائيد تا بخار آن متوقف شود بعد ‎gf‏ را بسته بندی و در یخچال قرار دهید. ‏اگر غذا را پیش از مصرف آن می پزید موقعی که در یخچال می گذارید آنها را درتعدادی جعبه قرار دهید طوری که عمق آن زیاد نباشد. ‏اگر نمی خواهید فوری غذا را سرد كنيد لن را دردماى بالاتر از ۶۰ درجه سانتیگراد حفظ نمائید. ‎ ‎ ‎

صفحه 35:

39,000 تومان