صفحه 1:
a By ve Se ee اداره کل دامپزشکی استان قزوین

صفحه 2:
11 انتخاب محل مر غداري : | ‎١‏ ‎ie‏ ی مورد نظر و بازدهي مطلوب يكي از موارد مهم » انتخاب محل مزرعه و طراحي آن مي باشد . ‎

صفحه 3:
7 0 ۱3-0 eet! COREL BS TO -e MENS SpE STC ne SN Lene ea ۳-0 0-0 ۱۱ EOE ‏ا‎ et) ‏باشد . این مطلب نه فقط در مورد مزارع مرغداري بلکه در مورد‎ ۱ ‏ار‎ BN ‎can‏ لا را ‏صادق است . ‎

صفحه 4:

صفحه 5:
فاصله بین دو سالن بایستی حداقل 10 تا 12 متر باشد:

صفحه 6:
7 0 ۱3-0 eet! ل به درستي نمي توان فاصله اي مناسب و مطمئن جهت احداث واحدهاي مختلف مرغداري ييشنهاد نمود . جون بعضي از ا ا ل ل ‎Sey‏ ‏از طريق هوا به راحتي ‎22١‏ 2 شوند . بعضي از عوامل بيماريزا نيز مثل 000 از طريق تماس مستقيم و توسط انسان يا مواد مختلف منتقل مي شوند .

صفحه 7:
مرغدارى بايد دارای حصار بوده كه ‎١‏ ‏محوطه جلوكيري نمايد.

صفحه 8:
7 0 ۱3-0 eet! ل لازم به ذكر است كه نظام داميرورى در مورد تعيين ا ا ۳ است كه در تاسيس هر واحد مرغداري بايستي اجرا شود.

صفحه 9:
۳ ‏ات‎ ‎slags seid 2

صفحه 10:
‎ere‏ ل اقدامات بهداشتي ‏با توجه به اينکه اتسان يكي از عوامل مهم انتقال بسياري از بیماریها مي باشد میتوان به منظور کاهش این امکان » ‎See Rares S78 AE oe PEP)‏ ا ل ا ل ۱ مخصوصا بايد توجه داشت اينكونه اقدامات بهداشتي در مورد افرادي كه بسته به شغلشان به مزارع مختلف رفت و آمد مي كنند حتما انجام شود .(مانند داميزشكان و كاركنان امور خدماتي) ‎

صفحه 11:
در ابتداي ورودي هر سالن باید حوضچه ضد عفوني ولوازم جهت شستشو: دستها و چکمه ها تعبیه گردد. ‎Sexi‏ 8

صفحه 12:
‎ere‏ ل اقدامات بهداشتي ‎| ‏ا ل‎ Ses Tel ‏بوقلمون و بطور كلي هر كونه يرنده اي در منزل اكيدا‎ ‏ممنوع است . اين افراد بايد از رفت و آمد به ساير‎ ‏ا ل ل ا ا‎ ‏اا و‎ nS eee wie ce) ‏مرحله اجرا در آورد . ‎

صفحه 13:
‎ere‏ ل اقدامات بهداشتي ‏ل مثلا مي بايد كليه افراد را قبل از ورود به مزرعه ملزم به استحمام و تعویض لباس نمود . انواع وسایط نقلیه و دیگر تجهیزات که به مزارع مختلف رفت و آمد مي کنند نیز از عوامل دیگر انتقال بیماریها مي باشند که قبل از ورود به ‏مرغداري » باید ضدعفوني شوند . ‎

صفحه 14:

صفحه 15:
اقدامات بهداشتي اله Cp ee a CORNET Few am ‏يانه ها بايد بد‎ 7 ايد بنحوي طراحي و عايق بند يرنده و يا جانو گرب 0-0 0 4 0 ري (سگ » گربه . ) امکا م جات .رابت ني حاد 07 ۲ ۳ ‎adh‏ مورد حتي حشرات و دیگر جان ۳ ۱ یکر جانوران موذ موذي هم i 0 ‏ل‎ rae ad rer ‏و اب‎ ‏میج و‎

صفحه 16:

صفحه 17:
‎ere‏ ل اقدامات بهداشتي ‏۳ ‏باشد . در مناطقي كه آب و هواي كرم دارند مي توان از جاه ‎EER Cr‏ ا ل 2 22 شوند . به هنكام حفره جاه بايد به عمق جاه نسبت به سطح ‎(Cure De reece) OE ere coe See ‏و همچنین پوشش (درپوش) چاه توجه نمود . ‎

صفحه 18:
و9 5

صفحه 19:
0 Wa Ake l= ‏از ند‎ ات ‎ge‏ 250 a 5-00 ‎co‏ ر رعايت احت ‏پن روش » نصب 3 ‎er ۱ ‏0 براي از ‎ade ‏الاشه‎ ‎2 95 ‏سوز و یا ‎ave‏ لاشه ها و تلفات را به اند است که بت بتوان در آ ن در آن لاش ال د ترا ‏به خ ‏خود ‏بي سوزاذ ۳ ‎

صفحه 20:

صفحه 21:
‎ere‏ ل اقدامات بهداشتي ‏لا براي حفظ موازين بهداشتي در هر نوع واحد مرغداري بهترين روش نكهداري كله » استفاده از روش يك سني است . به اين روش اصطلاحا بس 91) - 5 1) اطلاق مي شود. اكر نگهداري گله يك سن در مزرعه امکان پذیر نباشد » باید آشیانه ا ال ‎S Se Se ee CPU RTE‏ 2 ‎yee herent ‏لك ل‎ ‎

صفحه 22:
١ ere ‏اقدامات بهداشتي‎ ل كاركنان هر آشيانه مي بايستي از رفت و آمد به آشيانه هاي ديكر خودداري نمود و ضمنا از نقل انتقال وسايل و تجهیزات نیز بايستي جلوگيري شود .

صفحه 23:
“mi : ‏قرنطینه‎ ‎ete Te ne ae‏ ال ل 0 يت ‎(Addai 99 cg jhe SLE « og Lay Adil ¢ Jae Cas ya‏ تعدد رفت و آمدها و ديكر عوامل . به طرق مختلف اعمال ‎20 ‎

صفحه 24:
‎ee‏ اله ‎ee eee ‏ا ا ا‎ Ser aa vee Lene em ee Tenge Es) ‏به همين منظور احداث اتاق سرويس در محل ورودي‎ ‏آشیانه ها توصیه مي شود . ‎

صفحه 25:
كننده كردد ر ابتدای ورودی هر سالن باید کفشهای افراد بازدید ه تعویض شده و از ۳ هاي تميز استفاده ۹

صفحه 26:
‎ee‏ اله ‏ا ا ا ‎ES‏ ‏آنها را آلوده (قبل از استحمام و تعويض لباس و كفش) و غيره آلوده (بعد از استحمام تعويض و كفش) مي ناميم » وجود ا ل ل ل ‎ee esate‏ از هم جدا باشند . ‎

صفحه 27:
‎a‏ اله ‏7] تعیض کفش باید بطور جدي مورد توجه قرار گیرد . این ‎SSIS Core)‏ راب 9 ‎Petree ew ‏ل‎ Welt SEBS ce ‎

صفحه 28:
ا اله Seen ‏ا ال ل ل‎ ial كفش از رويوش و كلاه نيز استفاده شود .

صفحه 29:
‎sta esl hs‏ اله ‏[] يكي از نکات بسیار مهم در طراحي قرنطینه قرار دادن ا ل ل ‎Ne wp yee‏ ۱ ‎EE ۱‏ تشت را در نقطه اي قرار داد كه افراد به راحتي به آن دسترسي داشته و قبل از ورود به اتاق قرنطینه ملزم به عبور از آن باشند . در اين مورد توصيه مي شود كه حوضجه اي ا ا ل م ‎asd ‎

صفحه 30:

صفحه 31:
۳3۳ ‎eT kee eka eee‏ كا ل [] نصب دستشوئي و شیر آب به همراه صابون ضدعفوني کننده به نحوي که افراد قبل از ورود به اتأق قرنطینه یا ‏اتاق سرويس دستهاي خود را بشويند . ‎

صفحه 32:
۳3۳ 7] قرار دادن کفش یا چکمه مخصوص جهت ورود به آشیانه مرغداري كه قبلا شسته و ضد عفوني شده باشد . بمنظور ‎Se Tee Ty‏ ل ۳ ‎RPE yee Toe ee CA IEE eee Leer)‏ لآ فراهم نمودن كمد لباس » لباسهاي كار مخصو ص داخل آشيانه را كه الزاما تميز و ضدعفوني شده هستند در آن جاي داد .

صفحه 33:
11 برنامه و اکسیناسیون : 0 [] تهیه برنامه واکسیناسیون با توجه به شرایط و موقعیت محل سح سس رح رت ‎Ser eS EEO e reper‏ ا 2 واکسنها » هزینه هاي اجرا و غیره . . . دارد . بنابراین براي واکسیناسیون نمي توان برنامه عمومي و مشخصي را پیشنهاد نمود .

صفحه 34:
10 5 ۳۱ 3 اطلا ضعیث گله ‎Ste)‏ ‏ر اين مورد مي يوان ‎ie‏ 9 مورد ‎x‏ ‏۳ ۳ ‎io‏ شاوره ۱ ۳ با داميزت ' 9 ی > أسيو ۱ : ماد بر ۳۹ همجنين ‎a‏ ‎os‏ نمود

صفحه 35:
در حمل و نقل واکسن از زنجیره سرد استفاده گردد(حمل واکسن همراه با یخ).

صفحه 36:
5 (OE ‏وس‎ 9 rep ‏ل‎ لا بايد توجه داشت كه فقط طيوري كه از نظر سلامتي در شرايط ‎Te ered)‏ 0 ا ‎Ee CoS‏ ۱[ تاريخ » نوع واكسنء تعداد » شماره » سريال واكسن » روش واکسیناسیون .

صفحه 37:
برنامه داروئي : اله لآ بطور كلي استفاده از آنتي بيوتيكها و ديكر داروها بمنظور ‎Cs EBS‏ ا ا ‎BACT Soe Be‏ باکتریها باید تا حد امکان محدود شود . 7] خودداري از مصرف بي رویه داروها از باقي ماندن و ا ل ل كرده و همجنين در صرفه جوئي و كاهش هزينه ها نيز بسیار موثر است.

صفحه 38:
1 ۳ [7] اما بهر حال در مواردي که ناگریز به مصرف داروها هستيد بايد موارد زيرا را مورد توجه دقيق قرار دهيد : اطمينان از انتخاب داروي صحيح . اطمينان از مقدار صحيح دارو . اطمينان از زمان صحيح تجويز و مصرف دارو . ۱ pees) ae | -O ۳ 0

صفحه 39:
9 لا بمنظور بررسي وضعيت كه از نظر سلامتي و همجنين تعیین میزان مصونیت و ایمنیت گله» انجام تستهاي ميكروبي و ويروسي و مشاهده رفتار و حركات طيور الل 0

صفحه 40:
TT [| ۱ 1 [7] تغییرات ناگهاني در رفتار گله و یا تغییر در مقدار ‎ke sev)‏ ۳۱0 ۱۳ ۳ لآ تلفات كله بايد به دقت تحت نظر باشد و حتما بايد آمارو ارقام مربوط به تلفات بطور جداگانه براي هر آشیانه ثبت شود [] کالبد گشايي تلفات باید بطور مرتب انجام شود .

صفحه 41:
۱ لل به نكات زير توجه نماييد ۱ | ‎a!‏ ل ا ل ات نتايج واكسيناسيونها و همجنين امكان بروز بيماريها را بخوبي نشان دهد . ‎ATIC DS Vee S Pe Te Te rye rc Reda ‏بخوبي مي توان از وضعيت سلامتي كله اطلاع حاصل‎ ‏نمود . ‎

صفحه 42:
خلاصه موارد مهم و مورد توجه : اله ‎esr‏ ل الت ا ل ين اين فعاليت مربوط مي شود » بنا شود . ‏ل از رفت و آمد افراد متفرقه به مزرعه جلوكيري كردد . ‏ل ا م خودداري 9 ‎

صفحه 43:
‎REYES ee B ia‏ از نكهداري طيور مختلف در منازل خود اكيدا خودداري كنند . ‏ل] برقراري سيستم قرنطينه (حتي المقدور استحمام قبل از ورود به آشیانه). ‎Ses ia)‏ در فقط در داخل مزرعه از آن استفاده كنند . ‎

صفحه 44:
براي دامپزشك و کلیه بازدید کنندگان و تعمیر کاران » نیز لباس و کفش کار تهیه نمائید. 9 ۱ ES Sree)

صفحه 45:
ا ا 0 0 به مزرعه قویا جلوگيري نمائید . ل بعد از يايان هر دوره يرورش » كود موجود در آشيانه را بطور كامل خارج نمائيد . لادر شستشوي آشيانه » تجهيزات و وسايل » از آب فراوان و حتي المقدور مواد پاك کننده استفاده نمائید .

صفحه 46:
تغذيه : اله Sb ee One ‏ا ا ا‎ Lal ‏جوجه هاي گوشتي باشد » بنابراین آنها معمولا بطور آزاد‎ ‏تغذيه مي كردند . بايد توجه داشت كه بخش قابل ملاحظه‎ Pee Ser Ie Se ete Se Ie ‏هزینه خوراك مي باشد » و در تغذیه آنها فقط با استفاده‎ ‏از فرمول مناسب .مواد مرغوب و با اعمال مدیریت‎ ا 9

صفحه 47:
درد [] پایین آمدن اشتها در گله که نتیجه آن کاهش مصرف دان مي باشد » به عوامل زیر بستگي دارد : بروز بيماري ضعف مدیریت ey oe er apres ۱ كت ماله اك

صفحه 48:
نگهداري دان : اله [] بهترین روش براي نگهداري و ذخیره دان استفاده از سیلو مي باشد بنحوي که هر آشیانه سيلوني داشته باشد که بتوان براي حداكثر تا يك هفته دان را در آن ذخيره نمود سيلوي آشیانه باید به راحتي قابل بازدید » تمیز کردن و شستشو باشد . جهت حمل دان داشتن وسیله نقلیه مخصوص براي هر واحد مر غداري توصیه مي شود .

صفحه 49:
7 بكيدري دنا [7] اگر دان در کیسه نگهداري و حمل شود باید محل مناسبي را براي آن در نظر كرفت . كيسه هاي دان را به دليل امكان جذب رطوبت نبايد مستقيما بر روي زمين قرارداد.

صفحه 50:
Clee ees yes ere al

صفحه 51:
ie Ses Te tS a eine eal ‏محيط راحت را براي كله ها داشته باشند . براي مثال » دماي‎ ‏مناسب جهت يرورش جوجه هاي كوشتي بين ©© © (جوجه‎ ‏یکروزه) ورظوبت 96896 تا 007200 مي باشد . بنابراین در‎ » ‏طراحي و ساخت آشيانه با آكاهي و علم به اين دو مطلب‎ ‏تجهیزات لازم را باید پیش بيني نمود تا بتوان شرایط مورد‎ نظر را فراهم كرد .

صفحه 52:
كم ۱۱۵-۱۷۱۱ ۲۷۵۸۷۸۵ ۵

صفحه 53:
ie ل بطور كلي در هنكام طراحي و ساخت آشيانه بايد به نكات زیر توجه كافي مبذول شود : عايق بندي (ايزولاسيون) تهويه سیستم گرم کننده ARSE e LEGCO [] بدون شك رعایت این چهار عامل اساسي در مناطق ‎Beer Ie er oo We een eee eee ee‏ كت ماله اك

صفحه 54:
عوامل مؤثر در طراحي آشيانه : اله ل با توجه به دلايل بهداشتي توصيه مي شود كه كف آشيانه بتوني » صاف و هموار » غیر قابل نفوذ و عاري از هر گونه ترك و منفذ باشد . در زمان ساخت آشيانه ها بايد سيستم زه كشي نيز بيش بيني شود . كف آشيانه بايد شيبدار باشد . ميزان شيب يك 0 SS) ee eee

صفحه 55:
5 | له ‎Se yer‏ طراحي آشیانه | | Ore RL ee ee eae reer paar verre memes kena ‏آشیانه ها کار شستشو و تمیز کردن و همچنین انتقال کود و تخلیه‎ ‏گله را آسانتر مي کند . سطح دیوارها و سقف آشیانه باید صاف و‎ ‏ا ا ا 1ت‎ ‏آشيانه مي بايست از بوجود آمدن هر نوع مانعي كه موجب‎ ‏جلوكيري از جريان آزاد هوا جه در طول سقف و جه به سمت‎ 0 ‏ا‎ rele nary

صفحه 56:

صفحه 57:
‎١‏ | الا عوامل موثر در طراحي آشیانه ۱ ۱ ‏[] امروزه در يك مرغداري پیشرفته به منظور جلوگيري از هدر رفتن نيروي كار ء ‎ON‏ آبخوري اتوماتيك بسيار ‎Cie mmCrn Fe ESTE‏ ا ل ل 2 ‏اینگونه تجهیزات را داشته باشد . ‎

راهنمای پرورش طيور اداره کل دامپزشکی استان قزوین انتخاب محل مرغداري : در پرورش گله هاي گوشتي بمنظور دستيابي به نتايج مورد نظر و بازدهي مطلوب يكي از موارد مهم ،انتخاب محل مزرعه و طراحي آن مي باشد . انتخاب محل مرغداري به هنگام احداث يك واحد مرغ گوشتي ،محل مزرعه بايد به نحوي انتخاب شود كه در اطراف آن تراكم واحدهاي مرغداري كم باشد .اين مطلب نه فقط در مورد مزارع مرغداري بلكه در مورد مراكز جوجه كشي ،كارخانه هاي ساخت دان ،كشتارگاهها و ديگر اماكني كه بنحوي در ارتباط با اين فعاليت مي باشند نيز صادق است . واحد مرغداري بايد از جاده اصلي و ساير مرغداريها و اماكن دامي فاصله مناسب داشته باشد. فاصله بين دو سالن بايستي حداقل 10تا 12متر باشد. انتخاب محل مرغداري به درستي نمي توان فاصله اي مناسب و مطمئن جهت احداث واحدهاي مختلف مرغداري پيشنهاد نمود .چون بعضي از بيماريها یی مثل نيوكاسل و برونشيت از مسافتهاي بسيار دور و از طريق هوا به راحتي از يك واحد به واحدي ديگر منتقل مي شوند .بعضي از عوامل بيماريزا نيز مثل MGاز طريق تماس مستقيم و توسط انسان يا مواد مختلف منتقل مي شوند . مرغداري بايد داراي حصار بوده كه از ورود جانوران و يا وسايل نقليه به محوطه جلوگيري نمايد. انتخاب محل مرغداري الزم به ذكر است كه نظام دامپروری در مورد تعيين فاصله مرغداريها داراي ضوابط و آئين نامه هاي خاصي است كه در تاسيس هر واحد مرغداري بايستي اجرا شود. اقدامات بهداشتي : اقدامات بهداشتي با توجه به اينكه انسان يكي از عوامل مهم انتقال بسياري از بيماريها مي باشد ميتوان به منظور كاهش اين امكان ، اقداماتي از قبيل تعويض اجباري كفشها ،لباس و شستن دستها ،به هنگام ورود افراد به مزرعه را مد نظر قرار داد . مخصوصا بايد توجه داشت اينگونه اقدامات بهداشتي در مورد افرادي كه بسته به شغلشان به مزارع مختلف رفت و آمد مي كنند حتما انجام شود (.مانند دامپزشكان و كاركنان امور خدماتي) در ابتداي ورودي هر سالن بايد حوضچه ضد عفوني ولوازم جهت شستشوي دستها و چكمه ها تعبيه گردد. اقدامات بهداشتي براي كاركنان مرغداريها ،نگهداري مرغ ،خروس ‌، بوقلمون و بطور كلي هر گونه پرنده اي در منزل اكيدا ممنوع است .اين افراد بايد از رفت و آمد به ساير مرغداريها پرهيز نمايند .در صورتيكه اينگونه كنترل ها ممكن نباشد مي توان اقدامات بهداشتي را با شدت بيشتري به مرحله اجرا در آورد . اقدامات بهداشتي مثال مي بايد كليه افراد را قبل از ورود به مزرعه ملزم به استحمام و تعويض لباس نمود .انواع وسايط نقليه و ديگر تجهيزات كه به مزارع مختلف رفت و آمد مي كنند نيز از عوامل ديگر انتقال بيماريها مي باشند كه قبل از ورود به مرغداري ،بايد ضدعفوني شوند . ابتداي درب ورودي داراي حوضچه ضدعفوني بوده كه داراي طول مناسب و حداقل 30سانتي متر عمق با ماده ضدعفوني مناسب باشد. اقدامات بهداشتي آشيانه ها بايد بنحوي طراحي و عايق بندي شوند كه هيچگونه پرنده و يا جانوري (سگ ،گربه ) . . . .امكان ورود نداشته باشد .در اين مورد حتي حشرات و ديگر جانوران موذي هم خطر بسيار جدي محسوب مي شوند . ازتغذيه سگ نگهبان با الشه و تلفات مرغداري جلوگيري بعمل آيد. اقدامات بهداشتي از بين بردن و معدوم نمودن تلفات در مزرعه بسيار مهم مي باشد .در مناطقي كه آب و هواي گرم دارند مي توان از چاه استفاده نمود .تلفات در اينگونه چاهها بتدريج متالشي مي شوند .به هنگام حفره چاه بايد به عمق چاه نسبت به سطح آبهاي زير زميني و تهويه آن (گازهاي ناشي از متالشي شدن) و همچنين پوشش (درپوش) چاه توجه نمود . تعبيه اطاقي جهت انجام امور كالبدگشايي و تشخيص بيماري به دور از سالنهاي پرورش اقدامات بهداشتي از نظر بهداشتي و به منظور رعايت احتياط الزم ،براي از بين بردن تلفات ‌،بهترين روش ،نصب كوره الشه سوز و يا سيستمي است كه بتوان در آن الشه ها و تلفات را به خوبي سوزاند . براي معدوم سازي الشه ها مي توان ازNكوره الشه سوز ويا چاه تلفات استفاده كرد. اقدامات بهداشتي براي حفظ موازين بهداشتي در هر نوع واحد مرغداري بهترين روش نگهداري گله ،استفاده از روش يك سني است .به اين روش اصطالحا All in - All outاطالق مي شود .اگر نگهداري گله يك سن در مزرعه امكان پذير نباشد ،بايد آشيانه ها نسبت به هم فاصله اي مناسب داشته باشند و هر گروه سني را در يك آشيانه نگهداري نمود . اقدامات بهداشتي كاركنان هر آشيانه مي بايستي از رفت و آمد به آشيانه هاي ديگر خودداري نمود و ضمنا از نقل انتقال وسايل و تجهيزات نيز بايستي جلوگيري شود . قرنطينه : در واحدهاي مختلف مرغداري برقراري قرنطينه با توجه به موقعيت محل ،سابقه بيماري ،انتشار بيماري در منطقه ، تعدد رفت و آمدها و ديگر عوامل ،به طرق مختلف اعمال مي گردد . قرنطينه بطور كلي بهترين روش قرنطينه ،استحمام همراه با تعويض لباس و كفش در بدو ورود به مزرعه مي باشد . به همين منظور احداث اتاق سرويس در محل ورودي آشيانه ها توصيه مي شود . در ابتداي ورودي هر سالن بايد كفشهاي افراد بازديد كننده تعويض شده و از چكمه هاي تميز استفاده گردد. قرنطينه در اتاق قرنطينه حتما بايد دو نوع فضا يا محل كه اصطالحا آنها را آلوده (قبل از استحمام و تعويض لباس و كفش) و غيره آلوده (بعد از استحمام تعويض و كفش) مي ناميم ،وجود داشته باشد .اين دو محيط مي بايست كامال و بنحو مشخصي از هم جدا باشند . قرنطينه تعويض كفش بايد بطور جدي مورد توجه قرار گيرد .اين بخصوص از نظر كنترل بيماري كوكسيديوز و همچنين جلوگيري از انتقال اووسيت ها بسيار مهم مي باشد . قرنطينه ضروری است كه به هنگام ورود به آشيانه بجز تعويض كفش از روپوش و كاله نيز استفاده شود . طراحي قرنطينه : يكي از نكات بسيار مهم در طراحي قرنطينه قرار دادن حوضچه و يا تشت محتوي آب كامال تميز و ضدعفوني كننده تازه در محل درب ورودي مي باشد .بهتر است حوضچه يا تشت را در نقطه اي قرار داد كه افراد به راحتي به آن دسترسي داشته و قبل از ورود به اتاق قرنطينه ملزم به عبور از آن باشند .در اين مورد توصيه مي شود كه حوضچه اي كوچك با بتون در محل ورودي درب اتاق قرنطينه ساخته شود . طراحي قرنطينه نصب رخت آويز جهت آويختن لباس افراد . نصب دستشوئي و شير آب به همراه صابون ضدعفوني كننده به نحوي كه افراد قبل از ورود به اتاق قرنطينه يا اتاق سرويس دستهاي خود را بشويند . طراحي قرنطينه قرار دادن كفش يا چكمه مخصوص جهت ورود به آشيانه مرغداري كه قبال شسته و ضد عفوني شده باشد .بمنظور جلوگيري از هر گونه اشتباه مي توان كفش يا چكمه مخصوص آشيانه يا بارندگي متفاوت و يا عالمتي واضح مشخص نمود . فراهم نمودن كمد لباس ،لباسهاي كار مخصو ص داخل آشيانه را كه الزاما تميز و ضدعفوني شده هستند در آن جاي داد . برنامه واكسيناسيون : تهيه برنامه واكسيناسيون با توجه به شرايط و موقعيت محل بستگي به عوامل مختلفي مثل ،چگونگي شيوع بيماريها ‌،برنامه واكسيناسيون گله مادر ،موجود بودن نوع واكسنها ،هزينه هاي اجرا و غيره . . .دارد .بنابراين براي واكسيناسيون نمي توان برنامه عمومي و مشخصي را پيشنهاد نمود . واكسيناسيون در اين مورد مي توان با كسب اطالع از وضعيت گله مادر و همچنين مشاوره با دامپزشكان اقدام به تهيه برنامه واكسيناسيون نمود . در حمل و نقل واكسن از زنجيره سرد استفاده گردد(حمل واكسن همراه با يخ). واكسيناسيون در مورد واكسيناسيون به نكات زير توجه نماييد : بايد توجه داشت كه فقط طيوري كه از نظر سالمتي در شرايط مطلوبي بسر مي برند واكسينه شوند . كليه آمار و اطالعات هر واكسيناسيون به هنگام اجرا ثبت شود مثل تاريخ ،نوع واكسن ،تعداد ،شماره ،سلاير واكسن ،روش واكسيناسيون . برنامه داروئي : بطور كلي استفاده از آنتي بيوتيكها و ديگر داروها بمنظور جلوگيري از كاهش مقاومت بدن در برابر فشار ميكروبها و باكتريها بايد تا حد امكان محدود شود . خودداري از مصرف بي رويه داروها از باقي ماندن و رسوب آنتي بيوتيكها در ميان بافتهاي گوشت جلوگيري كرده و همچنين در صرفه جوئي و كاهش هزينه ها نيز بسيار مؤثر است. داروئي اما بهر حال در مواردي كه ناگريز به مصرف داروها هستيد بايد موارد زيرا را مورد توجه دقيق قرار دهيد : · اطمينان از انتخاب داروي صحيح . · اطمينان از مقدار صحيح دارو . · اطمينان از زمان صحيح تجويز و مصرف دارو . · اجتناب از تغييرات ناگهاني در طرز عمل و نحوه اجرا . كنترل سالمت گله : بمنظور بررسي وضعيت كه از نظر سالمتي و همچنين تعيين ميزان مصونيت و ايمنيت گله ،انجام تستهاي ميكروبي و ويروسي و مشاهده رفتار و حركات طيور بسيار مهم و ضروري است . به نكات زير توجه نماييد : تغييرات ناگهاني در رفتار گله و يا تغيير در مقدار مصرف آب و غذا ممكن است نتيجه بروز يك بيماري باشد . تلفات گله بايد به دقت تحت نظر باشد و حتما بايد آمار و ارقام مربوط به تلفات بطور جداگانه براي هر آشيانه ثبت شود . كالبد گشايي تلفات بايد بطور مرتب انجام شود . به نكات زير توجه نماييد نمونه گيري خون و انجام تستهاي مربوط به آن مي تواند نتايج واكسيناسيونها و همچنين امكان بروز بيماريها را بخوبي نشان دهد . با انجام تستهاي ميكروبي و ويروسي بر روي نمونه ها ، بخوبي مي توان از وضعيت سالمتي گله اطالع حاصل نمود . خالصه موارد مهم و مورد توجه : مزرعه نبايد نزديك مزارع ديگر و يا ديگر اماكني كه به اين فعاليت مربوط مي شود ،بنا شود . از رفت و آمد افراد متفرقه به مزرعه جلوگيري گردد . از پرورش و نگهداري ساير طيور در مزرعه اكيدا خودداري گردد . كاركنان مرغداري بايد از نگهداري طيور مختلف در منازل خود اكيدا خودداري كنند . برقراري سيستم قرنطينه (حتي المقدور استحمام قبل از ورود به آشيانه). براي كليه كاركنان لباس و كفش كار تميز فراهم نمائيد كه فقط در داخل مزرعه از آن استفاده كنند . براي دامپزشك و كليه بازديد كنندگان و تعمير كاران ، نيز لباس و كفش كار تهيه نمائيد. طيور تلف شده را حتما بسوزانيد ،در صورتيكه اين امكان وجود ندارد در چاههاي عميق دفن نمائيد . از ورود پرندگان وحشي ،موش و ديگر جانوران موذي به مزرعه قويا جلوگيري نمائيد . بعد از پايان هر دوره پرورش ،كود موجود در آشيانه را بطور كامل خارج نمائيد . در شستشوي آشيانه ،تجهيزات و وسايل ،از آب فراوان و حتي المقدور مواد پاك كننده استفاده نمائيد . تغذيه : براي رسيدن به رشد سريع هميشه بايد دان در سترس جوجه هاي گوشتي باشد ،بنابراين آنها معموال بطور آزاد تغذيه مي گردند .بايد توجه داشت كه بخش قابل مالحظه اي از هزينه ها در پرورش طيور گوشتي مربوط به هزينه خوراك مي باشد ،و در تغذيه آنها فقط با استفاده از فرمول مناسب ‌،مواد مرغوب و با اعمال مديريت صحيح مي توان به حداكثر بهره دهي خوراك در گله دست يافت . تغذيه پايين آمدن اشتها در گله كه نتيجه آن كاهش مصرف دان مي باشد ،به عوامل زير بستگي دارد : بروز بيماري · ضعف مديريت · تغذيه نامطلوب از نظر كمي و كيفي · عدم كنترل مناسب عوامل محيطي · نگهداري دان : بهترين روش براي نگهداري و ذخيره دان استفاده از سيلو مي باشد بنحوي كه هر آشيانه سيلوئي داشته باشد كه بتوان براي حداكثر تا يك هفته دان را در آن ذخيره نمود سيلوي آشيانه بايد به راحتي قابل بازديد ،تميز كردن و شستشو باشد .جهت حمل دان داشتن وسيله نقليه مخصوص براي هر واحد مرغداري توصيه مي شود . نگهداري دان اگر دان در كيسه نگهداري و حمل شود بايد محل مناسبي را براي آن در نظر گرفت .كيسه هاي دان را به دليل امكان جذب رطوبت نبايد مستقيما بر روي زمين قرارداد. مديريت گله آشيانه و عوامل مؤثر در طراحي آن آشيانه آشيانه ها بايد امكانات و تجهيزات الزم جهت فراهم كردن يك محيط راحت را براي گله ها داشته باشند .براي مثال ،دماي مناسب جهت پرورش جوجه هاي گوشتي بين ( C 33جوجه يكروزه) ورظوبت %50تا %70مي باشد .بنابراين در طراحي و ساخت آشيانه با آگاهي و علم به اين دو مطلب ، تجهيزات الزم را بايد پيش بيني نمود تا بتوان شرايط مورد نظر را فراهم كرد . ميزان رطوبت و دما با هم ارتباط مستقيم دارد توصيه ميشود از وسايلي كه اين دو فاكتور را با هم ارزيابي مي نمايد استفاده گردد. آشيانه بطور كلي در هنگام طراحي و ساخت آشيانه بايد به نكات زير توجه كافي مبذول شود : عايق بندي (ايزوالسيون) · تهويه · سيستم گرم كننده · سيستم خنك كننده · بدون شك رعايت اين چهار عامل اساسي در مناطق مختلف جغرافيايي و آب و هوايي متفاوت خواهد بود . عوامل مؤثر در طراحي آشيانه : با توجه به داليل بهداشتي توصيه مي شود كه كف آشيانه بتوني ،صاف و هموار ،غير قابل نفوذ و عاري از هر گونه ترك و منفذ باشد .در زمان ساخت آشيانه ها بايد سيستم زه كشي نيز پيش بيني شود .كف آشيانه بايد شيبدار باشد .ميزان شيب يك سانتيمتر در هر متر در نظر گرفته مي شود . عوامل مؤثر در طراحي آشيانه احداث جاده هاي صاف و آسفالته در محوطه مزرعه و پيرامون آشيانه ها كار شستشو و تميز كردن و همچنين انتقال كود و تخليه گله را آسانتر مي كند .سطح ديوارها و سقف آشيانه بايد صاف و غير قابل نفوذ باشد بنحوي كه دافع آب باشد .در موقع ساخت آشيانه مي بايست از بوجود آمدن هر نوع مانعي كه موجب جلوگيري از جريان آزاد هوا چه در طول سقف و چه به سمت كف آشيانه گردد .ممانعت بشود . عوامل مؤثر در طراحي آشيانه امروزه در يك مرغداري پيشرفته به منظور جلوگيري از هدر رفتن نيروي كار ،احداث سيستم آبخوري اتوماتيك بسيار ضروري است .بايد دقت نمود كه سقف آشيانه قدرت نگهداري اينگونه تجهيزات را داشته باشد .

51,000 تومان