صفحه 1:
EF دانشگاه علوم پزشکی بوشهر دانشکده بهداشت Health Research Methodology ‏روش تحقیق در علوم بهداشتی‎

صفحه 2:
نمونه گیری فرآیندی است که در طی آن بعضی از اعضای یک جمعیت به عنوان نمایندگان معرف کل آن جمعیت انتخاب می شوند

صفحه 3:
جرا نمونه تیرق هی کنیم؟ *#کاهش هزینه ها #افزايش دقت "غير عملى بودن سرشمارى در بعضى شرايط

صفحه 4:
نمونه 52112216 گروه با مواردی كه اطلاعات از آنها به دست مى آيد ۳ جامعه: ۳۵۵۱1۱611010 گروه بز رگتری که درصدد هستیم یافته‌های حاصل از بررسی و مطالعه را به آنها تعمیم دهیم .

صفحه 5:
"نمونه گیری و معرف بودن Sampling Populatio: Target Populatioz

صفحه 6:
روش های نمونه گیری (Probubility sccrplices) Jl! ™

صفحه 7:
انواع نمونه گیری

صفحه 8:
نمونه كيرى احتمالى ‎PROBABILITY SAMPLE‏ ‎٩‏ در نمونه گیری احتمالی از قوانین احتمالات برای نمونه گیری استفاده می شود. ‎٩‏ بدین صورت که به هریک از اعضای جامعه شانس یکسانی برای حضور در نمونه داده می شود. ‎٩‏ امکان سوگيري انتخاب را کم مي کند. ‎٩‏ اجازه مي دهد که از تثوري هاي آماري در تحلیل ها استفاده شود

صفحه 9:
«نمونه گیری تصادفی ساده * شانس انتخاب همه واحدهاي نمونه گيري مساوي است. اگر متفیرها کم و زیاد نشوند و جامعه ی هدف کوچک باشد این روش, روش خویی است. روش اجرا: * تهیه فهرست کل اعضاي جامعه (چارچوب نمونه گيري) انتخاب تصادفي هر نمونه از طریق قرعه کشی يا استفاده از جدول اعداد تصادفی

صفحه 10:
«نمونه گیری تصادفی ساده مثال: می خواهیم شیوع پوسیدگی دندان را در بین ۱۲۰۰ نفر دانش آموزان یک مدرسه تعیین کنیم. فهرست دانش آموزان مدرسه را تههیه کنیم دانش آموزان را از ۱ تا ۱۲۰۰ شماره گذاری کنیم اگر حجم نمونه < ۶۰ نفر باشد. بایستی ۶۰ عدد تصادفی را بین ۱ تا ۰ انتخاب کنیم. چگونه؟؟

صفحه 11:
Example of simple, random ده وه هو ده 0و وووووج 889888 0 ( 0 ee (40 ee 7 eS 9 en 5 ‏و‎

صفحه 12:
“” اسامی جامعه تعرریف شده بطور کامل فهررست می شود . ” به هر یک از اعضبا یک شماره اختصاص داده می شود . جدول اعدا اد تصادفی تهیه می شود . ۷ یک سطر و ستون از جدول اعداد تصادفی به عنوان ن نقطه شروع انتخاب می شود . ارقام سمت چپ سطر و ستون انتخابی با توجه به تعداد جامعه مورد نظر انتخاب می شود . “” اعدادی که کمتر یا مساوی عدد جامعه موردنظر باشد انتخاب و تا تکمیل نمونه ادامه می یاید .

صفحه 13:
0 28455 68226 34656 38884 39018 53827 42486 71819 91199 00144 38676 98869 39744 03759 44723 78489 18910 [bear 17350 ۳ 18910 05837 |24397 16712 4496 Starting Second Third Fourth point employee employee employee

صفحه 14:
مشکلات نمونه گیری تصادفی ل محقق اسم همه افراد جامعه را باید داشته باشد. ممکن است در یک گوشه شهر یا واحد نمونه ها شانس مساوی برای ورود نداشته باشند. ‎F‏ در این نمونه گیری مطمئن نیستیم نسبت کسانی که ویژگی خاصی را درحجم نمونه دارند برابر همین نسبت در ‏جامعه هست.

صفحه 15:
نمونه گیری تصادفی منظم با سیستملتیک ‎٠‏ احتمال مساوی برای اينکه از. هر واحد انتخاب شود. ‏» با فواصل ثابت نمونه گرفته می شود.

صفحه 16:
نمونه گیری تصادفی منظم یا سیستماتیک در اين روش تعداد نمونه مورد نیاز ( 8) , از کل جامعه آماري (!۱) انتخاب مي گرفق. ابندا فاضلة‌تمونه گيري () را بفتضورت یر ماسبه.می کنیم: تعداد اعضاي حامعه مورد مطالعه ‎k=‏ تعداد اعضاي نمونه سپس بین عدد 1 تا يك عدد به طور تصادفي انتخاب میکنیم و بعد واحدها یا افراد بعدي را با فاصله ‏ از عدد مذکور انتخاب مي نماییم . در این روش حتماً تهيه ليست از جامعه مورد مطالعه قبل از همه لازم است .

صفحه 17:
نمونه کیری تصادفی منظم یا سیستماتیک مثال: می خواهیم شیوع پوسیدگی دندان (برمبنای 0604۴)) را در بین ۱۲۰۰ نفر دانش آموزان یک مدرسه تعیین کنیم. فهرست دانش آموزان مدرسه را تهیه کنیم دانش آموزان را از ۱ تا ۱۲۰۰ شماره گذاری کنیم اگر حجم نمونه ۶۰ نفر باشد ۰ - ۶۰ + ۱۲۰۰ از هر ۲۰ نفر یکی انتخاب کنیم. (26) یک عدد تصادفی بین ۱ تا ۲۰ انتخاب می کنیم (مثلاً ۸) سپس ۲۰ تا ۲۰ تا به عدد فوق (۸) اضافه می کنیم به این ترتیب نمونه اول فرد © شماره ۸ بعدی ۲۸ بعدی ۴۸ و .... خواهند بود.

صفحه 18:

صفحه 19:
نمونه گيري تصادفي منظم یا سيستماتيك در اين روش نمونه گیری باید لیست همه ی افراد رو داشته باشیم. پس این شیوه مزیت مهمی نسبت به روش های دیگر ندارد. مزایای مختصر این روش: الف: وقتی نفر اول انتخاب شد انتخاب بقیه ی نمونه ها ساده است. ب: گاهی این نمونه گیری باعث میشود نمونه ی خیلی خوبی از جامعه داشته باشیم.

صفحه 20:
Stratified Random Sampling روش نمونه‌بمداری تصادفي طبقه‌اء * در نمونه گیری تصادفی ساده از این نکته اطمینان حاصل نمی شود که نسبت کسانی که دارای ویژگیهای معینی در نمونه هستند, برابر همان نسبتی است که در جامعه وجود دارد. اگر وجود زیر گروه هایی از افراد در نمونه اهمیت داشته باشد (مثلاً ساکنین شهر و روستا یا گروههای سنی), در این صورت لازم است چارچوب نمونه گیری با توجه به اين ویژگیها به زیر گروهها یا طبقات تقسیم شود. آنگاه از هر طبقه نمونه ای از پیش تعیین شده بر پایه روش تصادفی ساده یا منظم انتخاب شود. این روش نمونه گیری را نمونه گیری طبقه ای می گویند.

صفحه 21:
نمونه گیری طبقه بندی شده (5۲۲11۴160) هر چفدر داخل طبقات افراد بیشتر به هم شبیه (هموژن) باشند ‎yu uly‏ طبقه ها تفاوت زیاد وجود داشته باشد, نمونه گيري طبفه اي بهنر است

صفحه 22:
نمودار انتخاب نمونه به روش تصا ?5 طبقهاء جامعة مدرسان مراک آموزش CB ۱۰۰۰( ‏کاريمدي‎ - محقق دو زیرگرروه تعریف و سبت هريك را مشخص م ى كند نف زن(۳۵ )۳۵۰ | نف مد (568/) ‎>6١‏ 1 نف زن(۳۵ )۳۵ انف مرد (56)1756 از زیگرروههای تعريف شده به | ۳ | نونه ۱۰ ند | نمونه را انتخاب می‌کند سح

صفحه 23:
مزایای نمونه گیری طبقه ای 1) می تونیم نمونه های نسبتً بزرگتری را از گروه های کوچکتر داشته باشیم 2) مخصوصاً اكر حجم نمونه کم باشد نمونه نسبتا به جامعه شبیه تراست. 8 3 دقت بالا

صفحه 24:
معایب نمونه گیری طبقه ای ا تعداد لايه هایی که میتوانیم انتخاب کنیم محدود است. 8 تقسیم افراد به گروه های مختلف باید بر حسب مهمترین خصوصیتی که در مطالعه ی ما تأثیر می گذارند انجام شود. # با توجه به محدودیت انتخاب تعداد صفات. باید در انتخاب مهمترین آنها دقت کنیم. به عنوان مثال شاید در بررسی بسیاری از مشکلات نوزادان. وزن آنها تعیین کننده ترین صفت باشد. در اینجا نوزادان را به دو گروه زیر 2500 گرم و بالای 2500 گرم تقسیم می کنیم و از هر گروه به صورت تصادفی نمونه ای می گیریم. اگر صفت مورد نظر درداخل طبقه ها هتروژن باشد. این روش مناسب نیست

صفحه 25:
(Cluster Sampling) ¢6 459> 6 y ‏نمونه‎ * انتخاب گروه هایی از افراد (خوشه ها) به جای انتخاب تک تک آنها نمونه گیری خوشه ای نامیده می شود. * در هر دو نوع (نمونه گیری طبقه ای و خوشه ای) جامعه را قسمت قسمت می کنیم. تفاوتی که دارد این است که در نمونه گیری طبقه ای نمونه ها در داخل هر طبقه خیلی به هم نزدیک ولی از يكك طبقه به طبقه دیگر خیلی فرق می کند. ولی در نمونه گیری خوشه ای در هر خوشه همه نوع چیزی هست ولی روی هم رفته اين خوشه با خوشه دیگر فرق آنچنانی ندارد. * در نمونه گیری خوشه ای ابتدا چند نمونه انتخاب می کنیم. وقتی وارد آنها شدیم؛ همه را اندازه گیری می کم

صفحه 26:
روش انجام کار: 2.شماره گذاری 3.انتخاب تصادفی تعداد خوشه های مورد نیاز

صفحه 27:
نمونه كيرى خوشه اى

صفحه 28:
نمونه كيرى خوشه لى ‎(Cluster Sampling)‏ مزايا لأدر اين روش نيازي به داشتن فهرست كامل واحدهاي نمونه كيري (جارجوب نمونه كيري) نیست. تهزینه مسافرت و منابع مورد نیاز براي جمع آوري داده ها کمتر است. تاگر هموژنيتي صفت مورد نظر درداخل خوشه ها خيلي زیاد باشد, این روش مناسب نیست. انسبت به نمونه گیری تصادفی ساده, برای دستیابی به دقت مشابه به حجم نمونه بالاتری نیاز دارد.

صفحه 29:
سوال1 فرض کنید می خواهیم قد افراد را از کلاس اول تا پنجم اندازه گیری کنیم. بهتر است از چه نوع نمونه گیری استفاده کنیم؟ نمونه گیری طبقه ای بهتر است. در هر کلاس بچه ها قدشان حدود هم است ولی از کلاس اول تا پنجم با هم فرق دارند.

صفحه 30:
سوال2 برای اندازه گیری ۱۵ بچه های کلاس اول تا پنجم با چه روشی نمونه گیری کنیم؟ از نمونه گیری خوشه ای استفاده می کنیم. در کلاس اول ۱.۵. های بالا داریم و ۱.۵. پایین هم داریم و در کلاس های دیگر هم همینطور است, ولی طبقه با طبقه دیگر فرق زیادی ندارد.

صفحه 31:
نمونه گیری چند مرحله ای : در اين روش نمونه گیری . ابتدا از ین خوشه های جمعیت مورد مطالعه به صورت تصادفی نمونه را انتخاب می کنیم . سپس از افراد هر خوشه نیز به صورت تصادفی تعدادی را انتخاب می نماييم» که در این صورت نمونه گیری حالت دو مرحله ای پیدا می کند . چنانچه در داخل خوشه های انتخاب شده ( مثل شهرستانها و پروژه های ملی )۰ خوشه های دیگری ( مثل روستاها ) را انتخاب کنیم و داخل هر روستای منتخب شده به طور تصادفی افرادی را انتخاب کنیم » نمونه گیری حالت سه مرحله ای پیدا می کند .

صفحه 32:
نمونه کیری غیراحتمالی (غیرتصادفی): * در این نوع نمونه گیری احتمال انتخاب اجزای گوناگون جمعیت مورد مطالعه نامعلوم است. است بعضی اجزا زیاد و بعضی کم انتخاب شوند. Se "اين روش نمونه گیری اختصاصاً جهت پیش آزمایی طرحهای مربوط به رفتار و نظرات در بعضی جاها که هدف فقط به دست آوردن تصوری از پرا کندگی متغیرهای اصلی در جامعه است» سودمند است. " غالباً از دو نوع نمونه گیری غیراحتمالی (نمونه گیری آسان و نمونه گیری سهمیه ای) استفاده می شود که کمتر به شانس و تصادف و بیشتر به راحت بودن و در دسترس بودن بستگی دارد.

صفحه 33:
نغونه كيرق آسان: یک روش نمونه گیری است كه براى آسانى كار از آن استفاده مى شود نمونه ازبخشی از جمعیت که در دسترس تر است انتخاب می شود. به طور مثال اگر از مردم در مورد گرانی شکر, صبح زود در فروشگاهی پرسش کنیم. طبیعی است که جمع آوری مطالب ب بر اساس افراد مراجعه کننده است. اشکال نمونه گیری آسان این است که ممکن است نمونه انتخاب شده

صفحه 34:
نمونه برداری سهمیه ای: روشی از نمونه گیری است که بر اساس آ می شود. از حضور كليه اجزاى شناخته شده جامعه و نمونه اطمينان حاصل در این روش کار سعی می شود که تناسب اجزا در نموثه برابر جامعه باشد. محقق تا جایی مصاحبه با مردم را در هر یک از اجزا و گروههای شناخته شده ادامه می دهد که سهمیه ای از آن گروه برای نمونه تأمین گردد و حجم نمونه تابع ضوابط خاصی است.

صفحه 35:
مثال: یک پژوهشگر می خواهد رضایت مردم تهران را از یک برنامه تلویزیونیی خاص بسنجد. براى اين كار با توجه به بودجه و امکانات نمونه گیری غیرتصادفی را انتخاب می کند اما او به خوبی می داند ممکن است رضایت قشر جوان و مسن از اين برنامه به کلی متفاوت باشد. همچنین افراد مناطق شمال تهران و جنوب تهران با توجه به تفاوتهای فرهنگی خاص خود نظر متفاوتی درباره این برنامه داشته باشند. لذا افراد تهران را به دو گروه بالای ۲۶ سال و زیر ۲۶ سال و نیز تهران را به سه منطقه تقسیم می کند. اگر تخمینی از تعداد جمعیت هر یک از ۶ گروه حاصله (۲۳) داشته باشد. می تواند سهمیه ای متناسب با تعداد به هر گروه اختصاص دهد. به فرض اگر افراد زیر ۲۴ سال شمال تهران 7/۵ کل افراد تهران را تشکیل می دهند» 9/6 نمونه ها از این گروه انتخاب می شود.

صفحه 36:
نمونه گیری هدقمند: امحقق:بزايباور اسنك كة.مى:توائك.با النتقاقة ازابصيرت:و أكاقى خوذ تناس فریخ افزاق با گووه طازا برای مطالعه انتخاب کند. مثلا انتخاب یک مدرسه روستایی و تعمیم ن ‎aly Uy sys lta glia‏ قققیسن این که نمونه تخاب ‎Bas 6A‏ سایر مدارنی است: این است که تمووه با متیارهایی که مدرسه تموته را طبق آن تغریف گزده يم ‎٠‏ مطابقت كند . ‎ ‏با توجه به این که نمی توان یافته ها را به طور صد در صد تعمیم داد . به احتمال زیاد خصوصیات ‎lag‏ ‏إشده ارا مى ‎gluse alt‏ موارهنیودافت. ‎

صفحه 37:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
30,000 تومان