صفحه 1:
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع:سرطان معده
ا 22
:دانشجو
صفحه 2:
0 ديواره ى معده از داخل به خارج داراى 4 لايه ى مخاطی
زيرمخاطى,لايه ى عضلانى , و لايه ى سروزى و زیر
سروزى است.
* سلول های سرطانی معده در ابتدا به لایه ی مخاطی
معده معدو. بوده و پس از یک سب طییعی سا
طولانی پیشرفت کرده , و به 1۳ 3
معده نفوذ میکند. ۳
re 9
صفحه 3:
صفحه 4:
م ۱9
٩ اگر در زمان تشخیص ,بیماری به لایه ی مخاطی و زیر مخاطی
محدود باشد ,به عنوان سرطان اولیه ی معده شناخته میشود .
٩ در صورت نفوذ بیماری به لایه ی عضلانی یا لایه های پس از آن
سرطان پیشرفته ی معده نامیده میشود.
7 در صورت عدم درمان بیماری ,سلول های سرطانی میتوانند از
طریق سروز به ارگان های مجاور مانند طحال , کولون
هریم کح روا کرالی مسخط تفص اه از مور چا فده
و از طریق جریان خون و لنف مهاجرت کرده و در ارگان های
دور دست مانند کبد ,ریه و... به شکل تومور های ثانویه درایند.
۴ مراحل پیشروی سرطان معده
موحله
1 5
© :هه .هر
x et
y=
- اه بر له مخا ی
ماهیچهی معده
یه خارجی معده
صفحه 5:
1 آندوکارسینوماها:90 تا 95 درصد همه ی سرطان های معده را
تشکیل میدهند.از نظر بافت شناختی به دو دسته ی عمده تقسیم
میشوند:
٩ نوع روده ای: يا نوع خوب افتراق یافته که دارای سلول های
سرطانی منسجم بوده و مکررا زخمی میشوند.این دسته از تومور
ها از نوع اپیدمیک بوده ,پیش آگهی بهتری دارند,و در مردان, افراد
مسن و در 7
مناطق جغرافیایی پر خطر و آمریکائیان آفریقایی تبار شایع تر
هستند.
© نوع منتشر: این تومور ها افتراق ضعیفی دارند ,و بدون انسجام
سلولی بوده و با نفوذ به دیواره ی معده و ضخیم شدن آن بدون
تشکیل یک توده ی مجزا مشخص میشوند.این تومور هاءنوع بافت
شناختی عمده در مناطق اندمیک بوده , و در زنان و بیماران جوان
تر شايع ترهستند
صفحه 6:
OdIR0 سرطان Elgil
2-لنفوم های معده: 2 تا 7 درصد همه ی تومور های
معده را تشکیل میدهند. از این دسته میتوان لنفوم
te ون بان بر
3- سار تومور های نادر: شامل تومور هایی مانند
ادنواسكواموس, اسكواموس و كارسينوماهاى افتراق
صفحه 7:
٩ علائم مراحل اولیه: سوء هاضمه و ناراحتی معده,
احساس نفخ و باد کردن پس از خوردن غذا. تهوع
خفیف ,کاهش اشتها,و سوزش سر دل
So eee : خون در
مدفوع .استفرا زن بدون علت قابل توجیه .
درد میم SS
صفحه 8:
الف:معاینه ی بالینی و شرح حال ,شامل ارزیابی
عادت ها و وضع سلامت بیمار,و انجام معاینه های
بالینی
- اريسي هاف پارا کی شام تمارش کامل
سلول های خون و اندازه گیری مقدار هموگلبین
خون, آزمایش گایاک يا بررسی وجود خون مخفی
در مدفوع,آزمون بلع باریوم
آندوسکوپی فوقانی و بیوپسی,و انجام سی تی,
© اسکن معده
صفحه 9:
صفحه 10:
اپید میولوژی عمومی: سرطان معده چهارمین سرطان
.شایع در جهان است
"رخ داد اين بیماری در نقاط مختلف جهان متفاوت است.
" بیش از 70 درصد سرطان معده در کشور های در حال
:اپید میولوژی بیماری در ایران
" مناطق شمال و شمال غرب (استان sb
اردبیل ,سمنان, گلستان , آذربایجان شرقی و
تهران)بالاترین خطر ابتلا به سرطان معده را دارند.
ناطق جنوبی مثل کرمان کمترین خطر ابتلا به سرطان
معده را دارند.
صفحه 11:
جنس: سرطان معده در مردان نسبت به زنان ,2برابر
معمول تر است.
*سن: اين بیماری در سنین بالاتر بیشتر رخ میدهد,و
بیشتر افراد مبتلا بیش از 55سال سن دارند.
هیک aa gly SU یک باسیل کرم متفی است ,که در
معده کلونیزه میشود و عامل سرطان زای انسانی
صفحه 12:
7-3
ا طان معده
” مصرف كم ميوه جات و سبزيجات:ميوه ها و سبزيجات
منایع غنی کارتنوئید ها به ویژه بتا کاروتن,ویتامین
سی, فولات ,مواد شیمیایی گیاهی و سلنیوم
هستند.برخی مطالعه ها ویژگی های آنتی اکسیدانی
ریز مغذی های مجود در میوه ها و سبز
کاهش خطر سرطان معده موئثر دا
نیترات و نیتربت:سبزیجات منبع عمده نیترات
۲" و گوشت های فراوری شده منبع عمده نیتریت
هستند. مطالعه sb انجام شده,رابطه منفى بين
( تصرف سبزیجات و خطر سرطان معده را نشان
میدهند.بنابراین مصرف گوشت های فراوری شده
اس ee lee ee ا hap 3 5-5-5-5
صفحه 13:
Rae ار د
٠ كم ويتامين سى:مطالعه هاى eae
اپیدمیولوژیک ,ارتباط سطوح يايين 1 6ه
با گاستریت یکی معده؛و خطر سرطان
معده نشان داده اند.مصرف ویتامین»از طریق
خوردن غذاهای دارای آن يا مصرف
ویتامین:احتمالا خطر سرطان معده را کاهش
میدهد. ویتامین» به عنوان یک آنتی اکسیدان
میکند و میتواند انواع اکسیژن های فعال Jos
تولید شده در محیط معده را کاهش داده ,و
همچنین مانع تولید ترکیباتلا نیتروز در معده
کودد.
صفحه 14:
> ae
نمک ,غذاهای نمک سودو ترشی :مصرف Og Sai obj
غذاهای دارای نمک زیاد مانند گوشت ماهی و نمک
سود,ترشی سبزیجاتوسایرغذاهایی ک با نمک نگهداری
Bese oii eee eure pir tee: ean
" ساير عوامل تغذیه ای:چای سبز به دلیل داشتن پلی
فصو هیا
همراه باشد.
صفحه 15:
۲ الکل و سیگار کشیدن:الکل به عنوان یک محرک معده
ل ل econ ver een 5
است .سیگار کشیدن سبب کاهش پروستاگلاندین هایی
میشود که کار آنها یکپارچگی مخاط معده است.همچنین
دود سیگار سبب ایجاد ضایعات پیش ساز معده ای مانند
گاستریت ,اولسراسیون و متاپلازی روده ای میگردد.در
افراد سیگاری عفونت هلیکو باکتر پیلوری و التهاب معده و
دوازدهه نسبت به غیر سیگاری هاءمیزان بروز بیشتری
دارد.
:شیوه ی زندگی
صفحه 16:
صفحه 17:
eee ره
"چاقی:چاقی یکی از عوامل خطر آدنوکارسینومای
کاردیای معده است.چاقی میتواند سبب رفلاکس معدی-
مروی شود,که منجر به یک وضعیت پیش ساز
ای ار
معده با مری شود.
۷سابقه ی خانوادگی:سابقه خانوادگی مثبت یک عامل
خطر مهم سرطان معده است.3-1درصدهمه ی موارد
سرطان معده ارثی هستند.خوشه ای شدن خانوادگی در
0درصد سرطان های معده دیده شده و خطر سرطان
معده در خویشاوندان درجه اول بیماران مبتلا به اين
چهاری تا 5برابر افزایش میدهد.
Takk پویران بروه Boe lees Jie بات
صفحه 18:
صفحه 19:
۲ اقداماتی در راستای کاهش عفونت هلیکو باکتر پیلوری
در جامعه
۲ بهبود روش های تهیه و نگهداری غذا
۲ شیوه ی زندگی سالم
” غربالكرى
صفحه 20:
oll
۳ شر