صفحه 1:
صفحه 2:
1
*استاد ارجمند؛
مهندس بيأتي
صفحه 3:
موضوع:
صفحه 4:
زمینی تعلق به خانواده
با ۳ 5 GOLEOCOEGE) do
دارد .جنس رارف ۱۳۰۱ 01 های زیادی
1
oor ae د دیگر هستند که تولید ده می
PpereaeY ISP) hiro Wee] Ct Oe ere ener
زمنستاً ن ششکیده و بن مب رود ول گزه های
als wal 2 خاک می pee) ند در يهار سا
جوانه زده 57 ياه جديدى را es
Ars 8 00
on eg شود كناف أ اس اتمی
ار ی و ار
صفحه 5:
ساقه هاى هوايى از روى جشمكهايى
كه روت 1 22 ده ماری موجود دارند حارج
2 ۳۱۳ ۳ ز انواع es ee
بعضی دیگر 27, are an
els 3F sigs GET 53 ورس
Beet و See
در وی يب های قرمز
وبنفعش در می ایند. ,
۳ بتداء pe ps 2 beer رشد
بعدى به Laer ee بوده
۳ ندازه taser وت است .
صفحه 6:
© امرس رای سب ارس رای
وبنفش تيره ديده مى شود .تعداد كل در كياه متفاوت
jl azaniys) aul 19 ا ل ار م
پیزند در صورتی که دربرخی دیگر عمل لقاح صورت
Tir amt Tivine eer rC) 7
Pe را ار BEY OURO
ملايم وييلاقى منتهى به ميوه مى شود .ررنكٌ ميوه
نوز أشست ی ی ار oa
ا ا SIBCID RCD 20
[beak pars ال كه ار سای
1
او ای ایا ار كاك سم كرات لت po
ikem ۳
اده مى شود.
صفحه 7:
1 Peo eres ereres et en ee ee
plate ue ااا
درجات ديكر منشعب شوند .غده هاى تازه از ضخيم شدن انتهاى استولونها
Sigs حاصل می شود فرارگرفشس عده مادری درعمی مناست کمبود
خاک بودن کامل غده ها, تولید استولونها و غده های تازه را افزایش می
۱ پ
1 ere O
RRS ea Sta Orie epee aCe eed ats rce nee eva Se
Wer اا ااام en tir)
ROBE DI CaU Ctr CRN CR Sener s Revie cae merinem rarer]
لك es Pen Cansei el er eeoe nes era cas or gO Ey
Rene erie ets ETC TRUS ROMe nC rC ry mee Supe a tern ate)
FCN ا ام ا
AT pores eee rat crea g earn i etrenen rey
مختلف داراى شكل.رنكٌ وقطرمختلفى است .تغييرات آب وهوابى به ويه
ا ل ل اي روا lil
صفحه 8:
تغیراتی درشکل غده ها به وجو حم الت تكن تنيت وه
گونه ها ۳ ۳ را
۱ ۱
A carne اطع زرم ای مشاه كرد غده
سیب زمینی از لایه های مختلفی
ae tiny Oral و
است اد پیریدرم أن موعت دا اه
و wesc poe ست .دبواره سلولهاى 1
ازاسيد Bee eae Salas وزنا موا زياد
تن شوه اس مهو با جورخ
شده با وزن مولکوا Fea, or aga aoe سلولهاى
فعال چوب پنبه ee باعث می شود
صفحه 9:
۲ کلیس روط ماد او رنگهای eek
۱ در
جداره سلولهای با رانشیمی ١ قراس کرد ede:
۳ عواملی صدمه ببیند
a= jsl3) PLOLLOCCO)) 1-۳
زاينده ۳ هان دولپه اي)قادند کر
eerie 9
ينزه
2 يسن أ عدي ی ی
طور موقت شفا دهد (براى ذخيره شدن سوبرين
نقود اكسيزن ضرورياست ) هم رمان PR
Sy dD ce eS ال
re pee rear Mh We on ۳۳۳۱
| ey
صفحه 10:
* قسمتى كه مستقيما زير يوست قرار دارد
ام ۳ دارد وبه ضخامت حدود 2
میلیمتر است . سلولهای کورتکس دارای
مقدار كمى نشاسته ولى برعكس تب
renee oo rh ee
ا ire
قسمت داراى 0 OS] 6m |
سلولهای پارانشیمی آن مملو از نشاسته
صفحه 11:
اهميت اقتصادى وارزش ۳93 وداروى 8
۲ در 100 2113 سيب زمينى حدود 75تا 80
Rol RCT ep SS Daya el Oey (قسمت اعظم
ol ازنشاسته و مابقى ان ۳9۳ است (
حدود 2 كرم روسن (50 ۳ اميدها
واسيد هاى أمينه ) 1/1 كرم املاح معدنى به
ویژه پتاس و بالاخره nee 2 Bre 20
وجود دارد سیب زمینی چهارمین گیاه زراعی از
9 تولید بعد از كندم ,ذرت رات
است .اهميت سیب زمینی بخاطر ارزش غذایی
رسای every [hoes ات رات
olan ا ا
صفحه 12:
Wodlo phi wl 5l ° 0
می شود . مهمترین مناطق تولید سیب زمینی
درايران استانهاى زنجان , اذربايجان شرقى
ylror: wots 7 7
۱
he PION Cee Tr pInore yy 22
غده وشرایط انباری متفاوت است .همان طوری
که ملاحظه می شود در سیب زمینی متیر زیادی
ویتامین مثل ویتامین ۵ و ویتامین های 0,0 2979
و
yl jo. cowl 1۱
Sy eerer ets tlermereert re)
صفحه 13:
* غده های تازو دارای مقادیر زیادی ویتامین 0
0 ها از مقدار آن
ع ل لك ررس PE)
پارانشیم ذخیره ی مقدارى
دع دارد . سته به
ehy een صم
دوب ل OO es ASO
مى رسد ست ن سيب تیه بر
are را
SEO a diene asl
le 2 از 50 درصد نياز
ويتامين 0 و يتاسيم أنسان تاميين مى شود.
صفحه 14:
0 مقدار ماده سمى سولانين نسبت به ارقام
ب ال ا SoS rm
۱ ا ا mpreriey]
ويا 0 حال جوانه زدن هستند ماده سولانين
درانها 0 آن ممکن است
درموقع پختن ce باعث مسمومیت شود سیاه
ل ل ره elena ey Iepuyen
ك2 LC Re RO EV RG CMU EL DST)
9۳4 0 يز نیز تغییرات 9۳0۳99 og,
FLT v ep) ol بوجود می آید که با سياه شدن
كردد. 272
صفحه 15:
در آمریکا واروپا از سیب زمینی فراورده
های خشک تهیه می کنند این فراورده ها عبا
رت اند از برش سیب زمینی ,سیب زمینی
هك ,گریت سيب زمينى ٠يوره سيب
1 OCT ST Ee TTT S|
همچنین ازسیب زمینی خلال سیب زمینی
تهیه می کنند که به صورت منجمد نگهداری
وان را درموقع مناسب مصرف مى نمايند
صفحه 16:
Bel Erase ep] Saree pert nee vit Su -Ti5]
COP TRC PL Yon O7-) mar ا ل
مقدار زیادی ريشه های فرعی آن رااحا طه می
كنند .سیب زمینی که از غده تولید می گردد
دارای ريشه های ا٩ة شان است اك
قسمت انتهاى ساقه و تعداد اندكى نيز از
استولونها منشعب مى شود اكثر ريشه ها در
0 ا ل ا ا ereerc)
تعدادى نيز وجود دارند كه از طريق شكافهاى
0 2 ا ا ا ا
صفحه 17:
۴ خاصیت دارویی سیب زمینی قابل توجه
Mate Derr OTT] ال
ناشى ۳۹ ویتامین 0 .از آن به
ف ا ل ا ل 9
مدر است . خوردن ان براى زنان شيرده
توصیه شده است جون باعث افزايش شير
آنها مى كردد
صفحه 18:
* از سيب زمينى درصنعت استفاده هاى
7
به عنوان يى ماده ى خام صنعتى موارد
استعمال زیادی دارد. ا درصنعت الكل
ا 2
oce ۱
دارد كه 5 07
منظور کشت میکروار گانیسمها کاربرد
زیادی دارد
صفحه 19:
شرايط آب وهوايى
* سیب زمینی محصول فصل خنک ,روز بلند
وحساس به سرما است.به علت تطابق اين كياه به
شرایط اب هوایی مختلف , تولید آن در کلیه
کشورهای دنیا 000 | كرده است. سيب
زمینی بر اساس منشا پیدایش (ارتفاعات امریکای
ee) ce re است.
معهذا پراکندگی کشت این گیاه ۱
جهان نشان مى دهد كه بر اثر اصلا ح نبات ارقامى
JAE اک در
UREN eR ge) ا om Cons] Pe reer 07|
كا ام با جوانه زدن قبلى انها
كلتكحرمى كردند.
صفحه 20:
* حداکثر کشت در ارتفاعات بین 1500تا
0 متر امکان پذیر است.دمای مناسب
برای رشدونمو بین 16تا21 درجه ودرزمان
7 | سانتیگراد است. دمای
بيش از 20 درجه در خاك مقدار محصول را
Dirge cs ا ا ا 0
MESSE ETS ال م ل 000
nS 2 000ل cul
صفحه 21:
* دماى زمين به طور متوسط در اثناى دوره اصلى
Dy) ا م ل الل ا 0
مناسب دمای هوادرروز حدود 20ودرشب بین
ال Slod)> gaig wy. cowl
no ASgio dISutily az 026 j] Uinw 2910 22
قدر زمین سبک تر باشد,یه بارندگی ورطوبت هوای
زيادترى نياز است. عمق ابهاى زيرزمينى نيز بايد در
حدود متعارفى باشد حداكثر عملكرد محصول
درمناطقی به وجود مى ايد كه داراى 000
err Meaty ا 2
Be) oleae) ان
pyrene) ا ا ا ROW BC
صفحه 22:
ere a 1 .در
صورتی که اگر پرآکندگی باراٍن دروضعیت
مناسبي باشد.می توان تقریبا درکلیه نقاط
ا ١1
BY revere Cerrar evi perp) سیب زمینی
See ee دراب مطواق
OLE SSP cmeclUMs etme rere cme Cy|
دهی .خشكى ورطوبت زياد از حدءهر دو زيان
ی
نه بیش رك اك ارك انحن تس ا ريه
. لازم است 0 fee
صفحه 23:
BLP aL ere ele.
۰
Sls
لك ever
AS eco ly cers oases در ال کات رت
خاک های ein یرای کت این combs ills
نیست. زمین های شن رسی وبا رس شنی
اهوفوش متقادل براى ابن كاه سار فار
است. به عبارت دیکر خاکهایی که ا
زمینی اجازه رشد ونمو وهوای کافی در اختیار
غده وريشه قرار میدهند .خاى زير كشت اين
طم بايد اهن الومينيم ومنيزيم 1 داشته
باشد
صفحه 24:
۴ کود:
* احتیاج سیب زمینی در مراحل اولیه رشد
ay CO 1 به 52102 digo غذایی 39790
در غده ها زياد دربسيارى از نقاط سيب
زمينى رايس از برداشت درانبار جوبى
نكهدارى مى كنند بدين منظور براى انواع
بهاره از يى لايه يوشش كاه وخاى وبراى
انواع (oper از لايه ppt Fv.) sk 1 وخاک
استفاده می کنند.
صفحه 25:
نیس ولی به تدريج احتیا یات آن طی رشد
كيه افرايش رب رن درمراحلٍ
eee yikes Orel A Le ane,
كمبود سل غذایی ابتداء در روی برگهای
براق انواع 05S caine) cre اق قر
نظر مى كيرند مثلاً براى انواع ee
ASCs pCR meter Pier reel Srey
سریع قابل جذب باشد
صفحه 26:
* کود ار
ا نی به
تجو مطلویی استفاده می ند جه اين كود در
۳ اعت ان وچه در تناوب زراعی به گیاهان
he داده شود. كود دامى يوسيده براى
ازدياد عملکرد وتوليد dle cua L Jgaro
99 العاده مناسب است. زمان استفاده jl
eee ا اب
هوايى منطقه دارد. ولى درهر صورت كود
دامى را كاملا با خاى مخلوط مى كنتد.
صفحه 27:
* کود سیر
* كود سبز به خوبى مى تواند در زمين هاى سبك وكم
هوموس جایگزین کود دامی شود به ویژه اگر درکود
ا 000
mer peter CD) BT Fee 0002 1ك
را برای استفاده بهتر سیب زمینی فراهم کند. به اين
علت كود سبز تقريبا تنها كود موثربراى زمين هاى
ا ا ال ا ال ا
سبز بهترین عامل افزایش عملکرد در اين نوع خاکها
است وتاثیر مثبتی نیز بر روی ذخیره آب , اصلاح
خاي ومرغوبيت محصول دارد ولى در خاکهای
كين نمى تواند جاى كود حيوانى را بكيرد.
صفحه 28:
000 reer iy Oa
تن سیب زمینی (گیاه کامل) به طور 0 0
۵06 متوسط 50کیلوگرم ازت ,20 کیلوگرم
0 660 00,کیلو گرم 0060 و15 کیلو گرم
0 از مین خار می کنر که قسفت با جیز
آن ازطریق کود حیوانی ولی قسمت اعظم آن
از طریق کودهای شیمیایی تامین می شود
9 00 ى متعددى شان داده اند که حدود
0 كيلوكرم ازت خالص در يك هكتار براى
0 از هر لحاظ مناسب است
صفحه 29:
اا ا فسفره زياد chil ندارد
CTE SRI E Sree 00
فسفر در100گرم باشد برعکس فسفر نیاز
سیب زمینی به پتاس زیاد است به ویژه در
زمين هاى سبى وييلاقى يتاس در افزايش
1۳۹ نشاسته. خاصيت انبارى 9
پوست وگوشت سیب زمینی نقش بسزای
وميزان مصرف كود يتاس دريتاس
0 كيلوكرم در هكتار است
صفحه 30:
rape Or
* کاشت:
|
wo obj ul sh کند با پایان یافتن دوره استراحت
7(
ا 200
اید.چنانچه جوانه های انتهای قطع شوند جوانه های
VC DE pe mec eC) MOV UNC ISDE IL)
Ree SetURL Sec SPL eee OW Le ameery
ا ا 1
زمينى داراى جندين جوانه است و معمولاً در هر
جشم يكى از اين جوانه ها رشد كرده و از رشد
بقیه چوانه ها جلو كيرى مى شود
صفحه 31:
es ا 2 برای قطعه قطعه
كردن غده ها وجود دارد .ولى اكّر تقسيم
غده با دست انجام گیرد,بهتر است چون هر
قطعه حداقل داراى يك يا دو جوانه مى
۳ ميزان مصرف غده ها براى يى هكتار
اال ل 1
اين مقدار به 5/1تن مى رسد.
صفحه 32:
0 Cea nee Sere)
خوراکی مهم به حساب میأید. جزو گیاهان
وجينى است .گیاهان وجینی در ابتدای دوره
ONC SUT ا ا ا n,
به مدت جندين ماه زير فشار علف هاى هرز
LU pte (om) [ee ل oC)
aul oui oolaiwl GLYo » ly when
مزارع زير كشت را به طورمداوم وجين كرد
صفحه 33:
Reh ecm act ven ca دركه طى
0 ف ردیف :
درك م لان :
ote Segall ا
Peres eect 2G
ا ل ل ل ee رم
hiner ak eked aie A oul
pur a, cowl p olS Golo كل 1
صفحه 34:
95 ييمارى ويروسى 2 خسارت زيادي به بار مى
سس این بیماری تقییر تشکل بری ها است
C RC reL er) Te ۱
شود sl oie باكتريايي و قارچی زيادى نيز
مار ی سفیدک 0
وريز كتون قهوه اى
راک رارف رف بيمارى لكه
قهوه GOL®O1) sl 22210 است
ت مهم سیب زمینی کرم ريشه ,آگروتیش و
انسفنجیده ونيز 50 دوو شته است
صفحه 35:
برداشت 90 سيب
زميني :
7 Tey)
كنند كه بركّهاى كياه شروع به رد شدن كند.
علائم دیگر رسیدن محصول .سخت شدن
يوست غده ها وجدار شدن اسان سيب
زمينى از استولونها است. كه به طور كلى
Srp ee Pet ال l/r mep)
يق قبل از وقوع اولين يخبندان ودر مناطق
كرمسيرى برداشت انواع بهاره قبل از فرا
رسيدن اولين كرماى تابستان است.
صفحه 36:
۱
از برداشت زياد سخت نيست وبه اين علت
err رفك اذ سركارة لطن كويكا
پس از برداشت چند ساعتی در هوای آزاد
قرار می دهند تا به اين وسیله خاکهای
جسبيده به غده ها خشى شوند واز آن جدا
كردند.
صفحه 37:
۲ البته بايد دقت داشت كه اين عمل درمقابل ۱
crow dle uSuii aj 2S plas! bs aus 95
ee SC SL ast BOAT PROD Lae
يابد.دوره استراحت غده ها بعد از برداشت اين
امكان رامى دهد كه بلافاصله يس از تميز
Pees .سيب زمينى را درجه بندي كرد.به منظور
نكهدارى سيب زمينى وبراى جلوكيرى از
ا در هفته 3
در دمای بین 15610 ا 0
liso erTT كك
صفحه 38:
eee 7 ات
رایایین می آورند . دمای انباری بستکی به
ارقام مختلف سیب زمینی "۳ 1
زودرس را در4 درجه و ساير ارقام را
r92>59 ا ا wo SylagS
صفحه 39:
*پروش سبزی
v0 ا ا 97
*سبزی کاری
تالیف دکتر غلامعلی پیوست