مراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامتتغذیه

شناخت ویتامین ها و کارکرد آنها در بدن

صفحه 1:
دج مق بن م و ضورع تعفی: ماع وناس, ‎٠3‏ و كاركروللها ورب (مناو ر(قنها بكار ‎aXe pr‏ (Wie Wee yes Cur ‏أولررض::‎

صفحه 2:
Pet i ‎٠‏ ارائه تعريفى جامع براى كلمة ويتامين» عملاً غير ممكن است. اين كلمه در سال ١٠3١م‏ به وسيلة فونك اختراع شد. در اين سال او توانست از پوستة برنج عنصر کریستالی را به دست بياورد كه از بیماری بری‌بری پیشگیری نموده و آن را درمان می‌کند (ناراحتی که زمانی اطلاعی از آن در دست نبود و بر اثر فقر ويتامين 8) ايجاد مىشود). ويت به اين عنصر نام «آمين حياتى» را داد كه طبيعتاً اصطلاح ويتامين از كلمة آمين حياتى كرفته شده و يس از آن اين نام به مجموعة عناصر مورد نياز فعاليتهاى حياتى كه بدن نمىتواند آنها ارا بسازد و بنابراين بايد آنها را از طريق تغذيه بدست بياورد اطلاق ‏شد.

صفحه 3:
۰ البته اگر سعی کنیم ویتامین‌ها را به نوعی تعریف کنیم» شاید بتوان گفت که این عناصر یا بهتر از آن» عناصر حیاتی» برای ادامة حیات لازم بوده (تكثير» رشد. حفظ و نگهداری» فعالیت. جذب و تحلیل . و....) و به بدن امکان می‌دهند تا مواد غذایی را که دریافت می‌کند (عناصری را که از اين ویتامین‌ها برخوردار هستند) به مقادیر - بسیار کوچکی تبدیل کند که با نیاز های ارگانیکی او سازگاری داشته باشد. فقدان این عناصر حتی به صورت جزئی باعث ایجاد بیماری‌هایی می‌شود که ناراحتی‌ها و آسیب‌های خاص خود را در پی داشته و تنها با استفاده از ویتامین یا ویتامین‌هایی که کمبود آن ایجاد شده قابل درمان است.

صفحه 4:

صفحه 5:
۰ غذایی که می‌خوریم اگر متنوع: ‎oo‏ ویتامین‌های ضروربی را خود به خود به بدنمان می‌رساند ۰ (كويا فقط به استثناى ويتامين د)؛ اما اشکال اين است که بسیاری از مردم در انتخاب خوراک خود عاقلانه رفتار نمی‌کنند؟ یعنی رعایت نمی‌کنند که غذایشان متنوع باشد. همچنین از غذاهای اساسی و مهمی که ویتامین‌ها را برایشان تامین کند» غالفند. به چنین افرادی باید مقداری . ویتامین اضافی بخورانیم تا جبران کمبودشان بشود. بسیاری از ویتامین‌ها قابل ذخیره شدن در بدن نیستند؛ از این‌رو می‌توان گفت که بدن ویتامین‌های افزون بر نیاز خود ريا به راحتی دفع می‌کند.

صفحه 6:
ميات یا * ویتامینهای محلول در چربی : ویتامین 9 ویتامین() » ویتامین8) و ویتامین) هستند و ویتامینهای محلول در آب : ویتامین های خانواده9) و ویتامین)هستند . * اين تقسیم بندی اولیه بدلیل تفاوت در جذب ‏ عملکرد و ذخیره آنها در بدن و بر اساس قابلیت حل شدن در آب يا چربی می باشد

صفحه 7:
De a ۰ رتينول يا ویتامین 9) یکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین 9) از ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین () هستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند. در طبیعت موادی به نام پیش سازهای ویتامین 0) وجود. دارد که بتا کاروتن از آن جمله است. بتا کاروتن ترکیبی است كه در بدن شکسته شده و به ویتامین 0) تبدیل می‌شود. چون ویتامین 9) محلول در چربی است جذب آن در رو دهها به هضم چربیها بستگی دارد. از اين رو کسانی که در هضم چربیها مشکل دارند مثل مشکلات صفراوی ‏ باید میزان بیشتری ویتامین ) دریافت کنند. به دلیل اينکه » این ویتامین محلول در چربی است و قابليت ذخیرهشدن در کند و باشتياى چرني را ا داراست و می‌تواند در زمان کمبود مصرف مورد استفاده قرار

صفحه 8:
‎ae‏ كك ‏* ویتامین 9) یکی از ویتامینهای بسیار مهم است و در بسیاری از فعالیتهای حیاتی بدن نقش دارد. از آن جمله: ویتامین 69 در رشد و نمو مزثر است. ويتامين © در کیفیت بینایی موثر. است. ویتامین 0) نقش اساسی در حفط بافتهای مخاطی بدن (مثل لایه‌های مخاطی اندامهای گوارشی) دارید. ویتامین 69 در دستكاه ايمنى بدن و در تو لید مثل موثر است. ویتامین 9) در بدن بوسیله مواد حمل کننده پروتئینی منتقل و به مکانهای مورد نیاز ارسال می‌شود . در صورتی که فردی کمبود شدید پروتئین داشته باشد مثل کودکان مبتلا به سوء تغذیه شدید » عوارض كمبود ويتامين 9) در وى ظاهر مىكردد. 0

صفحه 9:
7 ال یتسین ۳ * ضد شب کوری و ضعف قوه بینایی است و در معالجه بسیاری از. اختلالات چشمی موثر است. ‎٠‏ مقاومت بدن را در مقابل عفونت مجاری تنفسی زیاد می‌نماید. ‏* مدت بیماری را کوتاه می‌سازد. ‎٠‏ لايه خارجى بافتها و اندامهای بدن را سالم نگاه می‌دارد. ‏۰ برای رشد استخوانهای محکم » ست » مو ‏ دندانها و لثه‌های سالم ضروری است. ‎» ‏در موارد استعمال خارجی به بهبود اکنه » زرد زخم‎ ٠ ‏کورک و دمل کمک می‌کند.‎ ‎٠‏ در معالجه نفخ و اتساع بعضی از اعضای بدن و ازدیاد فعاليت غده تيروئيد موثر است.

صفحه 10:
ی ‎٠‏ اين ويتامين به فرم اصلىاش فقط در مواد غذايى حيوانى موجود است. ويتامين ) به مقدار زياد در حكّر وجود دارد. درتخم مرخ ميزان محدودى از أن يافت مىشوند و شیر و ادنیات منابع خوب ویتامین 9) هستند . پیش سازهای ویتامین 9) یعنی کاروتنوئیدها که در بدن به ویتامین 9) تبدیل می‌شوند» که در سبزیجات با رنگ سبز, تيره مثل سبزی خوردن و اسنناج» در سبزیجات نارنجی رنگ مثل ال پرتقال و گرمک وجود دارد. ۱

صفحه 11:
oe” در ‎Bore‏ استفاده بافتها 0 ل حي و اين ‎ao oe‏ نس »كال كردن آنزیمهای لام رای سوختن قند در بدن است. اين ويتامين نقش ‎ess cel‏ ‎ ‎oa ۱‏ ا لل ند» و در نان

صفحه 12:
* لیم ‎٠‏ حبوبات » كبد و كايهدا » غنى از ويتامين 90) هستند ولی در مرحله بخت طولانى غذاها » ويتامين غير فعال مىشود. احتياج به ويتامين 90) در مرراحل ضعف عمومى » نقاهت » كار عضلانى زياد و شيردهى بيشتر است. اكر جيره غذايى از لببيدها و بروتنينها غنى باشدء نيال به تيامين كاهش می‌یابد. انسان متوسط برای هر هزار کالری انرژی غذایی مورد نیاز » روزانه به 0.9 میکروگرم ویتامین 00) احتیاج دارد. ‎

صفحه 13:
* وی 8۳85 ۰ ریبوفلاوین یا ویتامین 690 باعث آزاد سازی انرژی از كربوهيدرات هاء بروتئين و جربی‌می شود. دلیل انتخاب اين نام » رنگ زرد اين ویتامین است که ناشی از. وجود حلقه فلاوینی موجود در ساختمان آن می باشد . از ویتامینهایی است که در بسیاری از مواد غذایی موجود است اما عوارض کمبود آن گریبانگیر افراد زیادی است ‏ در حالیکه خود آنها نمی دانند این عارضه می تواند ناشی از کمبود مواد غذایی باشد . 06

صفحه 14:
* در واقع یکی از دلایلی که روش مناسب شیر را نگهداری در پاکتهای چند لایه می دانند این است که» از تخریب ویتامین 96) در برابر نور جلوگیری می کند زیرا این ویتامین در مجاورت اشعه ماوراء بنفش تخریب می شود . ویتامین 96) همراه غذا وارد بدن می شود و به کمک ناقل هایی که در. دیواره روده وجود دارید به خون منتقل می گردد . ویتامین 96) جزء ویتامینهای محلول در آب است از اینرو در بدن ذخیره نمی شود پس میزان مورد نیاز آن باید روزانه مصرف گرد تا مبتلا به کمبود آن نشویم . .

صفحه 15:
ل ا به رشد و دوباره سازى كمك ميكند. به داشتن پوست و ناخن سالم کمک میکند. در بهبود زخمهای دهان» لبها و زبان موثر است. برای قوة بینایی مفید است و خستكى جام را كاهش ميدهد. در سوخت و ساز کربوهیدرات هاه چریی ها و پروتلین ها با مود دیگر موثر coe ‏ای‎ اختلال در چربی هاء ترس از نور و عوارض معده و روده ها از علائم کمبود اين ويتامين ميباشد. در اثر كمبود اين ويتامين در بيماران مبتلا به ديابت » ورم دهان و ترک لبها مشاهده میشود. در ضعف چشمها یعنی موقعیکه چشم از نور ميترسد بايد از غذاهايى كه داراى اين ويتامين هستند استفاده شود.

صفحه 16:
ate ge * بهترین منابع رییوفلاوین شامل مخمر آبجو » بادام » گوشت » غلات » سبوس گندم » ثار ج » سویا » شیر و اسنناح,در صورتیکه شما روزانه 0 لیوان شیر یا ماست مصرف کنید و در طول روز غذای. تهیه شده با گوشت ( گوشت قرمز ۰ مرخ و ماهی ) یا تخم مرغ مصرف نمایید و از نان سبوس دار مثل نان‌سنگک تغذیه کنید » مطمئن باشید میزان ویتامین 96) مورد نیاز بدن شما تأمین شده است. ریبوفلاوین به ار د و حبوبات اضافه میشود. ریبوفلاوین در اثر نور و قليا نظير جوش شيرين از بين مى رود. اين ماده توسط حرارت از بين نمى رود. اكرجه در داخل آبى كه در حال يختن استء نفوذ مى كند. براى حفظ محتوى ريبوفلاوين غذاها آنها را بايد دور از نور قرار داد. 06

صفحه 17:
۲ مکمل های ریبوفلاوین به 86 صورت قابل دسترسی هستند: * ساده © فعال شده )9 ‏اين ماده همچنین در مولتی ویتامین ها و ویتامین های‎ ٠» 40080 ‏90و‎ OS ‏کمپلکس نیز به صورت قرص های‎ ‏میلی گرمی یافت میشود.‎

صفحه 18:
ae ۰ خانواده ویتامین 9) اعضاء زیادی دارد. یکی دیگر از اين ویتامینها ويتامين ©6)يا نياسين است.نياسين یا ویتامین 98) درمان کننده بیماری مهلک پلاگر است که پیش از کشف 9 » جان بسیاری از ایتالیایی ها » اسپانیایی ها و حتی آمریکایی های قرن 40 را گرفت. پیش از کشف این ویتامین تصور می شد پلاگر یک بیماری :بر وی یا میکروبی است که افراد خانواده های فقبر را مبتلا می سازد ام با کشف ویتامین 05) ۰ در ابتدای قرن بیستم علت و راه درمان آن شناخته قد ۲ ‎BO.‏ جزء ویتامینهابی است که در شرایط مختلف مقاوم است . از اینرو به راحتی هدر نمی رود » اين ویتامین در بسیاری از مواد غذایی مثل ذرت یا گندم به صورت ترکیب با مواد دیگر وجود دارد كه پیش از شکسته شدن جذب بدن نمی شود . wo

صفحه 19:
ee ee ‏این ویتامین در ساختمان ماده اى در بدن شرکت می کند که‎ ‏بسیاری از اعمال حیاتی » سوخت و ساز‌ها و تبادلات‎ . ‏الکترونی توسط آن صورت می گیرد‎ اين ويتامين موجب انبساط عروق می شود از اینرو مصرف میزان کافی و حتی بیش از نیاز آن در مبتلایان به فشار خون بسیار مفید است . از اثرات اين ویتامین کاهش کلسترول خون است . ao

صفحه 20:
GBS Gis salle ees ‏نیاسین در تعداد زیادی از مواد غذایی موجود است . در بعضی از مواد به‎ ‏صورت ترکیب وجود دارد که درحین پخت آزاد می شود و در اقلام مواد غذایی‎ . ‏حاوى بروتنين » مواد اوليه را توليد می کند‎ ‏کنسرو .هم تن دارای مقدار قابل توجهی 90) است » همچنین اين ویتامین در‎ © ‏نان » سیب زمینی » ذرت» گوشت گاو و در میوه ها و سبزی ها در گیلاس‎ . ‏هلو و هويج موجود است‎ ( ‏در صورتیکه شما در روز 4 تا 5 کف دست نان و غذای تهیه شده با گر شت‎ ‏حداقل 40000 گرم ) و سیب زمينى يخته ( با پوست ) و 4 یا 0 عدد میوه مثل‎ . ‏كيلاس و هاو مصرف كنيد ميزان نياز شما از ويتامين 99) برآورده می شود‎ ‏ضمنا ذرت بو داده نیز یک خوراکی کم کالری و دارای میزان مناسبی99)‎ . ‏است که می توانید در میان وعدها مصرف کنید‎ eo

صفحه 21:
* متام ۳۲ * این نوع ویتامین 9) محلول در آب است و در بدن تبدیل به تركيبى به نام كوآنزيم 9) مىشود كه وجود اين ماده در بدن براى تبديل غذا به انرزى لازم است.همه سلولهاى بدن نیاز به ویتامین 99) یا اسید پانتوتنیک دارند. ویتامین 9 به عنوان ویتامین " .۰ ۰ . . " نیز شناخته شده است. زیرا عملکرد غده آدرنال ربا تقویت کرده و بهبود می‌بخشد. (غده آدرنال عضوی است که بدن را در مقابل انواع استرس‌ها حمایت می‌کند).

صفحه 22:
75 ۰ گوشت تازه» سبزیجات و تمام غلات تازه دارای ویتامین © بیشتری نسبت به غذاهای فریز شده یا کنسرو شده ‎pl,‏ )میات از ‏نان غلات و حبوبات» »“جكرء لوبياى خشك و نخود» ماهی » مرش آجيل (فندق» كردو)» بادام زمينى» كل كلم » شير و ينيرا» سیب‌زمینی » پرتقال » موز و زرده تخم مرغ. ‎66

صفحه 23:
‎a‏ كن ‏اسید فولیک که به نام های فولات یا ویتامین 90) نیز خوانده می شود برای بسیاری از اعمال بدن از جمله سلامتی سیستم عصبی؛ خون و سلول ها حیاتی و اساسی است. اين ویتامین بدن را در مقابل بیماری های قلبی» نقصهای مادر زادی» پوکی استخوانو سرطان های مشخصی حفظ می کند.. ‏در فرآورده های غذایی (برای مثال جوشیده یا حرارت داده شده) اسید فولیک از بین می رود. نگه داشتن غذا در حرارت اتاق به مدت طولانی نیز می تواند محتوای اسید فولیک آن را از بین ببرد. ‎

صفحه 24:
فرالد ل ل ‎٠‏ نقايص مادرزادى؛ ميزان يايين اسيد فوليك با نقايص موقع تولد همراه است. ‏* نیمی از نقایص لوله عصبی (نظیر اسپینا بیفیدا) قابل پیشگیری است اگر زنان در سن باروری از اسید فولیک در رژیم غذایی شان استفاده کنند. مطالعات نشان می دهد ‏۰ حمله و سکته قلبی اسید فولیک برای پاک کردن خون از ماده ای به نام هوموسیستین ضروری است. میزان بالای هوموسیستین خطر بیماریهای قلبی و سکته قلبی را افزایش می دهد. ‎٠‏ سرطان ها سطح پایین اسید فولیک» در ایجاد سرطان مخصوصاً سرطانی گردن رحم » ریه و روده بزرگ نقش دارد. ‏* بوگی اسنخوان فقدان اسید فولیک و در نتیجه افزایش هوموسیستین ‏باعث ضعف استخوانها شده آنها را مستعد شکستگی می کند. ‎OP‏

صفحه 25:
oe ۱ شامل ؛ جگر» عدسسبوس برنج آرد سویاء نخود چشم سیاه» لوبیای مرمری, لوبیا قرمن بادام ز مینی» اسفناج » برگ شلغم گندم و مارچوبه .

صفحه 26:
کمبود اسید فولیک عاملی برای بروز آلزایمر و پارکینسون ۰ اسید فولیک» قدرت مغز را در سالمندان تقویت می کند هه

صفحه 27:
با سك * ویتامین 009) یکی از ویتامینهای محلول در آب است. اين ویتامین که کوبالامین نیز نامیده می‌شود اين ویتامین برای سلامت مغز استخوان و سیستم عصبی » مهم و ضروری است. مصرف ناکافی اين ویتامین منجر به یک بیماری به نام کم خونی مگالوبلاستیک می‌شود که منجر. به دریافت ناكافى اكسيز ن توسط سلولها و ایجاد اختلالات سیستم عصبی می‌شود. اين ویتامین بسیار حساس است و به سرعت تخریب می‌شود . تحمل نور » حرارت و مواد اسیدی و قلیایی را ندارد.

صفحه 28:
‎٠‏ ویتامین 90) جذب شده مدتی طولانی در بدن انسان باقی میماند و دفع آن کند است. در گوشت » شیر. پنیر و تخم مرغ نیز اين ویتامین وجود دارد. مواد غذایی گیاهی عاری يا فقير از اين ويتامين هستند. ‏و6

صفحه 29:
۰ ویتامین 0 در گروه ویتامینهای محلول در آب قرار دارد. 66

صفحه 30:
ة * برتقال » توت فرنگی » کلم بروکلی » گریپ فروت ۰ گوجه فرنگی » انبه ‏ لیمو ترش » گل کلم » سیب زمینی » هندو انه » اسفناج » کلم و نارنگی منابع گیاهی دارای ویتامین 6 هستند. جگر » منبع حیوانی دارای ویتامین ) است. حرارت پخت غذاها . خرد کردن سبزیها و کهنه شدن آنها موجب غیر فعال شدن اين ویتامین می‌گردد که دلیل آن را اکسید کردن مولکول آن می‌دانند. دس ی اکسیداسیون شدیدتر است. ( ,. 2

صفحه 31:
2 ويتامين «سى» اثرات مثبت بسيار زيادى در بدن دارد كه شامل موارد زير است: + یادآوری عملکرد سیستم ایمنی بدن ‎٠‏ تقويت بدن در مقابل سرطان ‏۰ ضروری برای ترمیم زخم ها ‏۰ کمک به جلوگیری از آب مروارید ۰ افزایش کلسترول خوب (را21/60) ‎٠‏ کاهش خطر بیماری قلبی ‏۰ کاهش فشار خون ‏مفید در درمان ‎GIN‏ ‏مقابله با اسپاسم ناشی از آسم ‎

صفحه 32:
۰ - نگهداری سلامت عروق خونی . ‎٠‏ کمک به تقویت باروری مرد ‏- تقویت بدن در مقابل مشکلات و عوارض دراز مدت دیابت. ‎٠‏ كمك به بدن در مقابل سوختكى ناشى از خورشید و اثرات آن. ‎٠‏ کمک به درمان خونریزی لثه» کبود شدگی و ورم مفاصل. ‎<< ‎ie Sa, ‎So eee ie Teele ‏بنابراين‎ ‎pS liad ‏ی از من ها رین ۱ سین‎ ee

صفحه 33:
* وتان 7۱ ‎٠‏ از بيمارى راشيتيسم یا نرمی استخوان نیز مطالبی شنیده‌اید ‎foe ae ae‏ پاهای هلالی شکل دارند. دلیل آن چیست؟ آیا هلالی شدن پای افراد به سمت خارج یا داخل یک مسئله ژنتیکی است یا یک کمبود تغذیه‌ای؟ ویتامین () از ویتامینهای محلول در چربی است و از. راههای مختلفی به بدن می‌رسد. اصلی‌ترین راه تأمین ویتامین0) برخورد نور ماورای بنفش آفتاب و تغییرات پیش سازهای زیر پوستی است. این ویتامین از راه مواد غذايى حيوانى نيز تامين مىشود. در جل ا ‎99

صفحه 34:
ف سس ۱ ۰ مقدار ویتامین 0) در کبد ماهی و ساير حیوانات زیاد است. در شیر » کره و زرده تخم مرخ نیز وجود دارد. برای کودکان و زنان باردار و شيريده روزيانه 60000 ميليكرم لازم است. تجويز مقادير زياد ويتامين موجب هيبرويتامينوز مىشود كه با رسوب املاح كلسيم در بافتهاى نرم از جمله كليهها و ششها همراه است. نيان بدن انسان در فصل زمستان به ويتامين 0) بیش از فصل تابستان است.

صفحه 35:
* اثرمثبت بروی بیماری 0)

صفحه 36:
ee ee ۰ - از طریق تابیدن آشعه آفتاب( اشعه ماوراء بنفش) به ویس شین ‎٠‏ 0- می توان ویتامین() را به صورت سنتيتك ( یعنی مصنوعی یا ساختگی) نیز به بدن رساند.

صفحه 37:
۶ و۳ * ویتامین ۶) یکی از ویتامینهای محلول در چربی است. دلیل شهرت ویتامین 63 خلصیت آنتی اکسیدان آن است. که عبارتست از کاهش عوامل شیمیایی مخربی که در اثر استرسهای فیزیولوژیکی و محیطی در خرن بوجود آمده است. م8

صفحه 38:
‎aa‏ كن ‏* ویتامین ۶ تنها توسط گیاهان تولید می شود. در برگها و دانه‌ها ۰ خصوصا روغنهای گیاهی موجود است. با مصرف روزانه سبوس گندم » آفتابگردان » بادام » ذرت و زیترن می‌توانید میزان زیادی ویتامین ۶) دریافت کنید. ‏هه

صفحه 39:
کاهش خطر بیماریهای قلبی بیماری آلزایمر و پارکینسون

صفحه 40:
۱ as ‏بیوتین یا ویتامین ,لا" بدن را قادر می‌سازد تا از انرژی‎ * ‏موجود در غذا استفاده کند. بیوتین کوآنزیم گروهی از‎ آنزیمهای کربوکسیل کننده است. ۵

صفحه 41:
9 * ۰ ویتامین ‏ به عنوان ویتامین انمتاد خون كه براى جلوگیری از خونریزیهای کشنده ضرورت دارید شناخته شد. اين ويتامين براى تشکیل پروتومبین » به وسیله کید » دخالت می کند و کمبود آن سبب خونریزی می گردد. میکروبهای طبیعی روده قادر به ساختن ویتامین 1) هستند ‎Sel anny eck G ine so)‏ طولانی مصرف شود با از بین رفتن اینمیکروب ها از سنتز. ویتامین ۲) در- روده کاسته می شود.

صفحه 42:
ی به پیشگیری از خون ریزی داخلی و خارجی کمک میکند. انعقاد خون را تنظیم میکند Ce ‏متلیع‎ علاوه بر تهیه ویتامین ) توسط باکتریها در روده. گیاهان سبز مانند اسناج » گل کلم » گوجه فرنگی ۰ جوانه گندم » ماهى» جگر و زرده تخم مرخ »ماست »روغن نباتى نيز داراى اين ويتامين مى باشند و نياز انسان را به اين ويتامين برطرف مى كنند.

صفحه 43:
* تسیا ‎٠‏ ویتامین اف از ویتامیتیای محلول در چربی است و از چربیهای اشباع نشده مواد غذایی بدست میأید.این ویتامین تا هنگامی که تعادل چربی در بدن در ازای هر دو چربی اشباع نشده مقابل یک چربی اشباع شد‌است به سوخت و ساز چربیها کمک میکند و به همین خاطر باعث کاهش وزن میگردد. ‏اقواليد ‏»* اين ويتامين از رسوب و انباشته شدن كلسترول در جدار ركها جلوكيرى ميكند.در لطافت يوست و مو مفيد است.در برابر آثار زيان بخش اشعه ابكس تا حدودى بدن را محافظت ميكند.با بیماریهای قلبی مبارزه میکند و برای کاهش وزن و سوختن جربيها موثر است.

صفحه 44:
‎ae‏ 0ك ‏* روغنهای گیاهی به خصوص دانه کتان » آفتاب گردان »گلرنگ » سویا » بادام زمینی ۰ گردو و بادام و روغنهای ماهی » روغن نباتی و روغن جوانه گندم » ذرت » تخم مرخ » جگر و مغز نیز حاوی مقادیری از اين ويتامين میباشند.‌همچنین روغنهای اشباع شده «حرارت و اکسیژن از موارد از بین برند؛ اين ويتامين ميباشند

صفحه 45:
ee re ee ‏اين عنصر به سختی شناخته شده و می‌تواند به عنوان یک‎ ‏مادة تصفیه و پاکسازی خون و از بین برنده برخی بیماریها‎ ‏ویتامین همچنین سم‌زدا نیز می‌باشد‎ Gal ‏محسوب شود.‎

صفحه 46:
* این ویتامین در آب غیر محلول و در چربی محلول است و برخی از متخصصین آن ربا در مواردی نظیر اختلال در ‎aS Called‏ مرگ نسوج مغزیی و مسمومیت به وسیلة قارچهای سمی آمانیت فالوئید تجویز می‌کنند.

صفحه 47:
* لي ابیز ول اين ویتامین ضد بیماریهای غدد چربی بوده و يك عامل کاهش دهندة چربیهای بدن محسوب می‌شود که دارای خاصیت به حرکت درآوردن چربیهاء محافظت از کبد» جلوگیری از تجمع چربیها در آن و تخریب آنها می‌باشد.

صفحه 48:
ويتامين 41 را در منایع ذخیره‌ای گیاهان (غده‌های زیرزمینی دانه‌های غلات و غیره) و گندم» قلب» اسفناج؛ شیر ذرت» ملاس نیشکرء سویاء ماست و مسلماً در غلات جوانه زده می‌توان یافت.

صفحه 49:
0 برای مدتی طولانی» اين ویتامین با ويتامين 90) به خاطر شباهت زیاد آنها اشتباه كرفته مىشد. اين ماده مقدار چربی موجود در خون را به حالت طبیعی باز می‌گرداند. ویتامین () از مشتقات سیتوسترولها است. اين ويتامين ضد جين و چروک است ولی در معالجات رایج نه خیلی شناخته و نه خیلی مصرف می‌شود. ges ‏کلم پیچ» خامه» ملاس نیشکر» شلغم؛‎ Ud S ‏این ویتامین را در برگهای چغندر»‎ ‏و غیره می‌توان یافت.‎

صفحه 50:
ان اين ويتامينته انعقاد خون و تشكيل يلاكتها كمك ميكند بك برخى از انواع كم خونيها و در بيمارى هموفيلى مفيد ست. 1 منابع:در کنجد و زرده تخم مرغ به طور طبیعی یافت ۳ میشود ۵

صفحه 51:
رامین زا ‎٠‏ اين ويتامين در التيام زخمها مفید است. ‎٠‏ منبع: به طور طبيعى در كلم يا فت ميشود

صفحه 52:
۰ سوالات تحقیق: . ‎ee‏ و« بیماریی0(6) موثر است؟ ۱ ¢ 00007 قدر به تخیر انداختن روند بیماری پارکینسون است.

صفحه 53:

به نام هستی بخش موضوع تحقیق:شناخت ویتامین ها و کارکردآنها دربدن استاد راهنما:سرکار خانم صنایع گردآورنده:حسام کرامتی(مبارزه با بیماریها) 1 • تاریخچه • ارائه تعریفی جامع برای کلمة ویتامین ،عمالً غیر ممکن است .این کلمه در سال ۱۹۱۰م به وسیلة فونک اختراع شد .در این سال او توانست از پوستة برنج عنصر کریستالی را به دست بیاورد که از بیماری بری‌بری پیشگیری نموده و آن را درمان می‌کند (ناراحتی که زمانی اطالعی از آن در دست نبود و بر اثر فقر ویتامین B ایجاد می‌شود). ویت به این عنصر نام «آمین حیاتی» را داد که طبیعتا ً اصطالح ویتامین از کلمة آمین حیاتی گرفته شده و پس از آن این نام به مجموعة عناصر مورد نیاز فعالیت‌های حیاتی که بدن نمی‌تواند آنها را بسازد و بنابراین باید آنها را از طریق تغذیه بدست بیاورد اطالق شد. 2 • البته اگر سعی کنیم ویتامین‌‌ها را به نوعی تعریف کنیم ،شاید بتوان گفت که این عناصر یا بهتر از آن ،عناصر حیاتی ،برای ادامة حیات الزم بوده (تکثیر ،رشد ،حفظ و نگهداری ،فعالیت ،جذب و تحلیل و… ).و به بدن امکان می‌دهند تا مواد غذایی را که دریافت می‌کند (عناصری را که از این ویتامین‌ها برخوردار هستند) به مقادیر بسیار کوچکی تبدیل کند که با نیازهای ارگانیکی او سازگاری داشته باشد .فقدان این عناصر حتی به صورت جزئی باعث ایجاد بیماری‌هایی می‌شود که ناراحتی‌ها و آسیب‌های خاص خود را در پی داشته و تنها با استفاده از ویتامین یا ویتامین‌هایی که کمبود آن ایجاد شده قابل درمان است. 3 • مصرRف ویتامینها 4 • غذایی که می‌خوریم اگر متنوع باشد ،ویتامین‌های ضرورRی را خود به خود به بدنمان می‌رساند • (گویا فقط به استثنای ویتامین د)؛ اما اشکال این است که بسیاری از مردم در انتخاب خوراک خود ،عاقالنه رفتار نمی‌کنند؛ یعنی رعایت نمی‌کنند که غذایشان متنوع باشد. همچنین از غذاهای اساسی و مهمی که ویتامین‌ها رRا برایشان تامین کند ،غالفند .به چنین افرادی باید مقداری ویتامین اضافی بخورانیم تا جبران کمبودشان بشود .بسیاری از ویتامین‌ها قابل ذخیره شدن در بدن نیستند؛ از این‌رو می‌توان گفت که بدن ویتامین‌های افزون‌ بر نیاز خود رRا به راحتی دفع می‌کند. 5 • انواع ویتامینها • ویتامینهای محلول در چرRبی :ویتامین ،Aویتامین، D ویتامین Eو ویتامین Kهستند و ویتامینهای محلول در آب : ویتامین های خانواده Bو ویتامینCهستند . • این تقسیم بندی اولیه بدلیل تفاوت در جذب ،عملکرRد و ذخیرRه آنها در بدن و بر اساس قابلیت حل شدن در Rآب یا چربی می باشد 6 • ویتامین A • رتینول یا ویتامین Aیکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین Aاز ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین Aهستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند .در طبیعت موادی به نام پیش سازهای ویتامین Aوجود دارد که بتا کاروتن از آن جمله است .بتا کاروتن ترکیبی است که در بدن شکسته شده و به ویتامین Aتبدیل می‌شود. چون ویتامین Aمحلول در چربی است جذب آن در روده‌ها به هضم چربیها بستگی دارد .از این رو کسانی که در هضم چربیها مشکل دارند مثل مشکالت صفراوی ،باید میزان بیشتری ویتامین Aدریافت کنند .به دلیل اینکه ،این ویتامین محلول در چربی است و قابلیت ذخیره شدن در کبد و بافتهای چربی را داراست و می‌تواند در زمان کمبود مصرف مورد استفاده قرار گیرد. 7 • عملکرد ویتامین A • ویتامین Aیکی از ویتامینهای بسیار مهم است و در بسیاری از Rفعالیتهای حیاتی بدن نقش دارد .از Rآن جمله: ویتامین Aدر رشد و نمو مؤثر است .ویتامین Aدر کیفیت بینایی مؤثر Rاست .ویتامین Aنقش اساسی در حفظ بافتهای مخاطی بدن (مثل الیه‌های مخاطی اندامهای گوارشی) دارRد .ویتامین Aدر دستگاه ایمنی بدن و در تولید مثل مؤثر است .ویتامین Aدر بدن بوسیله مواد حمل کننده پروتئینی منتقل و به مکانهای مورRد نیاز ارRسال می‌شود .در صورتی که فردی کمبود شدید پروتئین داشته باشد مثل کودکان مبتال به سوء تغذیه شدید ،عوارض 8 کمبود ویتامین Aدر وی ظاهر می‌گردد. • • • • • • • • اعمال ویتامین A ضد شب کوری و ضعف قوه بینایی است و در معالجه بسیارRی از Rاختالالت چشمی مؤثر است. مقاومت بدن رRا در مقابل عفونت مجارRی تنفسی زیاد می‌نماید. مدت بیماری را کوتاه می‌سازد. الیه خارجی بافتها و اندامهای بدن را سالم نگاه می‌دارد. برای رشد استخوانهای محکم ،پوست ،مو ،دندانها و لثه‌های سالم ضروری است. در RموارRد استعمال خارRجی به بهبود آکنه ،زRرد زRخم ، کورRک و دمل کمک می‌کند. در معالجه نفخ و اتساع بعضی از اعضای بدن و ازدیاد فعالیت غده تیروئید مؤثر است. 9 • منابع ویتامین A • این ویتامین به فرم اصلی‌اش فقط در مواد غذایی حیوانی موجود است .ویتامین Aبه مقدار زیاد در Rجگر وجود دارد .درتخم مرغ میزان محدودی از آن یافت می‌شوند و شیر و لبنیات منابع خوب ویتامین Aهستند .پیش سازهای ویتامین Aیعنی کارRوتنوئیدها که در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شوند ،که در سبزیجات با رRنگ سبز Rتیره مثل سبزRی خوردن و اسفناج ،در Rسبزیجات نارRنجی رنگ مثل هویج و کدو حلوایی و میوه‌های به رنگ نارنجی مثل پرتقال و گرRمک وجود دارد. 10 • ویتامین B1 • اولین ویتامینی که از گروه ویتامینهای Bکشف شده است .این ویتامین تأثیرات بسیار مهمی در سوختن قندها در بدن و عملکرد اعصاب دارد .ویتامین B1از راه روده جذب خون می‌شود. تغییراتی بر روی آن صورت می‌گیرد و آماده استفاده بافتها می‌گردد .یکی از موادی که در جذب آن اختالل ایجاد می کند ،الکل است که مصرف زیاد آن موجب کمبود ویتامین B1می شود .این ویتامین در بدن ذخیره نمی‌شود. عملکرد آن در اندامها ،فعال کردن آنزیمهای الزم برای سوختن قند در بدن است .این ویتامین نقش اساسی در ادامه عملکرد چرخه کربس دارد .نقش مهم دیگر آن در اعصاب است .ما برای انجام هر حرکت و یا درک احساس از محیط نیاز داریم پیامهای عصبی از مغز به اعصاب بدن و بالعکس منتقل شوند ،ویتامین B1در انتقال پیامهای عصبی نقش مهمی دارد. 11 • منابع • حبوبات ،کبد و کلیه‌ها ،غنی از ویتامین B1هستند ولی در RمرRحله پخت طوالنی غذاها ،ویتامین غیر فعال می‌شود. احتیاج به ویتامین B1در RمرRاحل ضعف عمومی ،نقاهت ، کار عضالنی زRیاد و شیردهی بیشتر است .اگر جیره غذایی از لیپیدها و پروتئینها غنی باشد ،نیاز Rبه تیامین کاهش می‌یابد .انسان متوسط برای هر RهزRار Rکالری انرژی غذایی مورRد نیاز ،روزانه به 0.5میکروگرم ویتامین B1 احتیاج دارد. 12 • ویتامین B2 • ریبوفالوین یا ویتامین B2باعث آزاد سازی انرژی ازR کربوهیدرRات ها ،پروتئین و چربیمی شود .دلیل انتخاب این نام ،رنگ زرد این ویتامین است که ناشی از Rوجود حلقه فالوینی موجود در Rساختمان آن می باشد .از ویتامینهایی است که در بسیاری از مواد غذایی موجود است اما عوارض کمبود آن گریبانگیر افراد زیادی است ،در حالیکه خود آنها نمی دانند این عارضه می تواند ناشی از کمبود مواد غذایی باشد . 13 • در واقع یکی از دالیلی که روش مناسب شیر را نگهداری در پاکتهای چند الیه می دانند این است که ،از تخریب ویتامین B2در RبرRابر نور Rجلوگیری می کند زیرا این ویتامین در Rمجاورت اشعه ماوراء بنفش تخریب می شود . ویتامین B2همراه غذا وارد بدن می شود و به کمک ناقل هایی که در RدیوارRه رRوده وجود دارRد به خون منتقل می گردد .ویتامین B2جزء ویتامینهای محلول در آب است از اینرو در بدن ذخیره نمی شود پس میزان مورد نیاز آن باید روزRانه مصرف گردد تا مبتال به کمبود آن نشویم . 14 • • • • • • پنج عمل مهم ویتامین B2 به رشد و دوباره سازی کمک میکند. به داشتن پوست و ناخن سالم کمک میکند. در بهبود زخمهای دهان ،لبها و زبان موثر است. برای قوة بینایی مفید است و خستگی چشم را کاهش میدهد. در سوخت و ساز کربوهیدرات ها ،چربی ها و پروتئین ها با مواد دیگر مؤثر است. • • عالئم کمبود ویتامین B2 • اختالل در چربی ها ،ترس از نور و عوارض معده و روده ها از عالئم کمبود این ویتامین میباشد .در اثر کمبود این ویتامین در بیماران مبتال به دیابت ،ورم دهان و ترک لبها مشاهده میشود .در ضعف چشمها یعنی موقعیکه چشم از نور میترسد باید از غذاهایی که دارای این ویتامین هستند استفاده شود. 15 • منابع غذایی • بهترین منابع ریبوفالوین شامل مخمر آبجو ،بادام ،گوشت ،غالت ،سبوس گندم ،قارچ ،سویا ،شیر و اسفناج.در صورتیکه شما روزانه 2لیوان شیر یا ماست مصرف کنید و در طول روز غذای تهیه شده با گوشت ( گوشت قرمز ،مرغ و ماهی ) یا تخم مرغ مصرف نمایید و از نان سبوس دار مثل نانسنگک تغذیه کنید ، مطمئن باشید میزان ویتامین B2مورد نیاز بدن شما تأمین شده است .ریبوفالوین به آرد و حبوبات اضافه میشود .ریبوفالوین در اثر نور و قلیا نظیر جوش شیرین از بین می رود .این ماده توسط حرارت از بین نمی رود .اگرچه در داخل آبی که در حال پختن است ،نفوذ می کند .برای حفظ محتوی ریبوفالوین غذاها آنها را باید دور از نور قرار داد. 16 • اشکال دیگر • مکمل های ریبوفالوین به 2صورت قابل دسترسی هستند: • ساده • فعال شده • این ماده همچنین در مولتی ویتامین ها و ویتامین های B کمپلکس نیز به صورت قرص های 50 ،25و 100 میلی گرRمی یافت میشود. 17 • ویتامین B3 • خانواده ویتامین Bاعضاء زیادی دارد .یکی دیگر از این ویتامینها ویتامین B3یا نیاسین است.نیاسین یا ویتامین B3درمان کننده بیماری مهلک پالگر است که پیش از کشف ، B3جان بسیاری از ایتالیایی ها ،اسپانیایی ها و حتی آمریکایی های قرن 18را گرفت. پیش از کشف این ویتامین تصور می شد پالگر یک بیماری ویروسی یا میکروبی است که افراد خانواده های فقیر را مبتال می سازد اما با کشف ویتامین ، B3در ابتدای قرن بیستم علت و راه درمان آن شناخته شد . B3جزء ویتامینهایی است که در شرایط مختلف مقاوم است .از اینرو به راحتی هدر نمی رود ،این ویتامین در بسیاری از مواد غذایی مثل ذرت یا گندم به صورت ترکیب با مواد دیگر وجود دارد که پیش از شکسته شدن جذب بدن نمی شود . 18 • • • • نقشهای ویتامین B3 این ویتامین در ساختمان ماده ای در Rبدن شرRکت می کند که بسیاری از اعمال حیاتی ،سوخت و سازRها و تبادالت الکترRونی توسط آن صورت می گیرد . این ویتامین موجب انبساط عروق می شود از اینرو مصرف میزان کافی و حتی بیش از Rنیاز آن در Rمبتالیان به فشار خون بسیار مفید است . از اثرات این ویتامین کاهش کلسترول خون است . 19 • منابع غذایی ویتامین B3 • نیاسین در تعداد زیادی از مواد غذایی موجود است .در بعضی از مواد به صورت ترکیب وجود دارد که درحین پخت آزاد می شود و در اقالم مواد غذایی حاوی پروتئین ،مواد اولیه را تولید می کند . کنسرو ماهی تن دارای مقدار قابل توجهی B3است ،همچنین این ویتامین در نان ،سیب زمینی ،ذرت ،گوشت گاو و در میوه ها و سبزی ها در گیالس ، هلو و هویج موجود است . در صورتیکه شما در روز 4تا 5کف دست نان و غذای تهیه شده با گوشت ( حداقل 100گرم ) و سیب زمینی پخته ( با پوست ) و 1یا 2عدد میوه مثل گیالس و هلو مصرف کنید میزان نیاز شما از ویتامین B3برآورده می شود . ضمنا ذرت بو داده نیز یک خوراکی کم کالری و دارای میزان مناسبیB3 است که می توانید در میان وعدها مصرف کنید . 20 • ویتامین B5 • این نوع ویتامین Bمحلول در آب است و در بدن تبدیل به ترRکیبی به نام کوآنزRیم Aمی‌شود که وجود این ماده در بدن برRای تبدیل غذا به انرژی الزم است.همه سلول‌های بدن نیاز به ویتامین B5یا اسید پانتوتنیک دارند .ویتامین B5به عنوان ویتامین "ضد استرRس" نیز شناخته شده است .زیرا عملکرد غده آدرنال رRا تقویت کرده و بهبود می‌بخشد( .غده آدرنال عضوی است که بدن را در مقابل انواع استرس‌ها حمایت می‌کند). 21 • منابع غذایی • گوشت تازRه ،سبزیجات و تمام غالت تازه دارای ویتامین B5بیشتری نسبت به غذاهای فریز شده یا کنسرRو شده هستند. • بهترین منابع ویتامینB5عبارتند از: نان غالت و حبوبات ،قارچ ،جگر ،لوبیای خشک و نخود، ماهی ،مرغ ،آجیل (فندق ،گردو) ،بادام زمینی ،گل کلم ، شیر و پنیر ،سیب‌زمینی ،پرتقال ،موز و زرده تخم مرغ. 22 • ویتامین B9 • اسید فولیک که به نام های فوالت یا ویتامین B9نیز خوانده می شود برای بسیاری از اعمال بدن از جمله سالمتی سیستم عصبی، خون و سلول ها حیاتی و اساسی است .این ویتامین بدن را در مقابل بیماری های قلبی ،نقصهای مادر زادی ،پوکی استخوانو سرطان های مشخصی حفظ می کند. در فرآورده های غذایی (برای مثال جوشیده یا حرارت داده شده) اسید فولیک از بین می رود .نگه داشتن غذا در حرارت اتاق به مدت طوالنی نیز می تواند محتوای اسید فولیک آن را از بین ببرد. 23 • • • • • • فواید ویتامین B9یا اسید فولیک نقایص مادرزادی ،میزان پایین اسید فولیک با نقایص موقع تولد همراه است. نیمی از نقایص لوله عصبی (نظیر اسپینا بیفیدا) قابل پیشگیری است اگر زنان در سن باروری از اسید فولیک در رژیم غذایی شان استفاده کنند .مطالعات نشان می دهد حمله و سکته قلبی ،اسید فولیک برای پاک کردن خون از ماده ای به نام هوموسیستین ضروری است .میزان باالی هوموسیستین خطر بیماریهای قلبی و سکته قلبی را افزایش می دهد. سرطان ها ،سطح پایین اسید فولیک ،در ایجاد سرطان مخصوصا ً سرطانی گردن رحم ،ریه و روده بزرگ نقش دارد. پوکی استخوان ،فقدان اسید فولیک و در نتیجه افزایش هوموسیستین باعث ضعف استخوانها شده آنها را مستعد شکستگی می کند. 24 • منابع غذایی ویتامین B9 • غذاهایی که شامل میزان چشمگیری از اسید فولیک هستند شامل ؛ جگر ،عدس،سبوس برنج ،آرد سویا ،نخود چشم سیاه ،لوبیای مرمری ،لوبیا قرمز ،Rبادام زمینی ،اسفناج ، برگ شلغم ،گندم و مارچوبه . 25 کمبود اسید فولیک عاملی برای بروز آلزایمر و پارکینسون • اسید فولیک ،قدرت مغز را در سالمندان تقویت می‌کند 26 • ویتامین B12 • ویتامین B12یکی از ویتامینهای محلول در آب است .این ویتامین که کوباالمین نیز نامیده می‌شود این ویتامین برRای سالمت مغز استخوان و سیستم عصبی ،مهم و ضروری است .مصرف Rناکافی این ویتامین منجر به یک بیماری به نام کم خونی مگالوبالستیک می‌شود که منجر Rبه دریافت ناکافی اکسیژن توسط سلولها و ایجاد اختالالت سیستم عصبی می‌شود .این ویتامین بسیار حساس است و به سرRعت تخریب می‌شود .تحمل نور ،حرارت و مواد اسیدی و قلیایی را ندارد. 27 • منابع ویتامین B12 • ویتامین B12جذب شده مدتی طوالنی در بدن انسان باقی میماند و دفع آن کند است .در گوشت ،شیر‌، Rپنیر و تخم مرغ نیز این ویتامین وجود دارد .مواد غذایی گیاهی عاری یا فقیر از این ویتامین هستند. 28 • ویتامینC • ویتامین Cدر گروه ویتامینهای محلول در آب قرار دارد. 29 • منابع ویتامین • پرتقال ،توت فرRنگی ،کلم بروکلی ،گرRیپ فروت ،گوجه فرنگی ،انبه ،لیمو ترش ،گل کلم ،سیب زمینی ،هندوانه ،اسفناج ،کلم و نارنگی منابع گیاهی دارای ویتامین C هستند .جگر ،منبع حیوانی دارای ویتامین Cاست. حرارت پخت غذاها ،خرد کردن سبزیها و کهنه شدن آنها موجب غیر فعال شدن این ویتامین می‌گردد که دلیل آن را اکسید کردن مولکول آن می‌دانند .در ظروف مسی این اکسیداسیون شدیدتر است. 30 • موارد استفاده ویتامین «سی» اثرات مثبت بسیار زیادی در بدن دارد که شامل موارد زیر است: · یادآوری عملکرد سیستم ایمنی بدن · تقویت بدن در مقابل سرطان · ضروری برای ترمیم زخم ها · کمک به جلوگیری از آب مروارید · افزایش کلسترول خوب ()HDL · کاهش خطر بیماری قلبی · کاهش فشار خون · مفید در درمان آلرژی · مقابله با اسپاسم ناشی از آسم · 31 • · نگهداری سالمت عروق خونی · کمک به تقویت باروری مرد · تقویت بدن در مقابل مشکالت و عوارض دراز مدت دیابت. · کمک به بدن در مقابل سوختگی ناشی از خورشید و اثرات آن. · کمک به درمان خونریزی لثه ،کبود شدگی و ورم مفاصل. · کمک به درمان ورم مفاصل و دیگر بیماری های التهابی. اگر شما فرآورده های گوشتی مانند سوسیس ،هات داگ زیاد استفاده می کنید باید بدانید که ویتامین «سی» مانع از تشکیل نیتروزآمین که یک عامل ایجاد سرطان است میشود .بنابراین عقیده خوبی است که به همراه مصرف فرآورده های گوشتی از مکمل های ویتامین \\\"سی\\\" نیز استفاده کنیم 32 • ویتامین D • از بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان نیز مطالبی شنیده‌اید و یا شاید تاکنون کودکان یا افرRاد بزRرگسالی را دیده‌اید که پاهای هاللی شکل دارند ،دلیل آن چیست؟ آیا هاللی شدن پای افراد به سمت خارج یا داخل یک مسئله ژنتیکی است یا یک کمبود تغذیه‌ای؟ ویتامین Dاز ویتامینهای محلول در چربی است و از Rراههای مختلفی به بدن می‌رسد. اصلی‌ترین راه تأمین ویتامین Dبرخورد نور Rماورای بنفش آفتاب و تغییرات پیش سازهای زRیر پوستی است .این ویتامین از راه مواد غذایی حیوانی نیز تامین می‌شود .درR گیاهان نیز پیش سازهای تولید کننده ویتامین Dموجود است . 33 • منابع غذایی • مقدار ویتامین Dدر Rکبد ماهی و سایر حیوانات زیاد است. در شیر ، Rکره و زرده تخم مرغ نیز وجود دارRد .برای کودکان و زRنان باردار و شیرRده روزRانه 400میلیگرم الزم است .تجویز مقادیر زیاد ویتامین موجب هیپرویتامینوز می‌شود که با رسوب امالح کلسیم در بافتهای نرRم از جمله کلیه‌ها و ششها همراه است .نیاز Rبدن انسان در فصل زمستان به ویتامین Dبیش از فصل تابستان است. 34 • اثرمثبت بروی بیماری MS 35 • راه های دریافت ویتامین: D • -1از طریق تابیدن اشعه آفتاب( اشعه ماوراء بنفش) به پوست بدن: • -2می توان ویتامین DرRا به صورRت سنتیتك ( یعنی مصنوعی یا ساختگی) نیز به بدن رساند. 36 • ویتامینE • ویتامین Eیکی از ویتامینهای محلول در Rچربی است .دلیل شهرRت ویتامین Eخاصیت آنتی اکسیدان آن است .که عبارتست از Rکاهش عوامل شیمیایی مخربی که در اثر استرRسهای فیزیولوژRیکی و محیطی در خون بوجود آمده است. 37 • منابع ویتامین E • ویتامین Eتنها توسط گیاهان تولید می شود .در برگها و دانه‌ها ،خصوصا روغنهای گیاهی موجود است .با مصرف روزRانه سبوس گندم ،آفتابگرRدان ،بادام ،ذرت و زRیتون می‌توانید میزRان زیادی ویتامین Eدریافت کنید. 38 کاهش خطر بیماریهای قلبی بیماری آلزایمر و پارکینسون تقویت دستگاه ایمنی 39 • ویتامین H • بیوتین یا ویتامین Hبدن را قادر می‌سازد تا از RانرRژی موجود در غذا استفاده کند .بیوتین کوآنزیم گروهی ازR آنزیمهای کربوکسیل کننده است. 40 • ویتامین K • ویتامین Kبه عنوان ویتامین انعقاد خون که برای جلوگیرRی از خونرRیزیهای کشنده ضرورRت دارRد شناخته شد. این ویتامین برای تشکیل پروتومبین ،به وسیله کبد ، دخالت می کند و کمبود آن سبب خونریزی می گردد. میکروبهای طبیعی روده قادر به ساختن ویتامین Kهستند و در صورتی کهآنتی بیوتیک های وسیع الطیف به مدت طوالنی مصرRف شود با از بین رفتن اینمیکرRوب ها از سنتز Rویتامین Kدر Rروده کاسته می شود. 41 • این ویتامین دو عمل مهّم در بدن انجام میدهد: • به پیشگیری از خون ریزی داخلی و خارجی کمک میکند. • انعقاد خون را تنظیم میکند. • منابع غذایی ویتامین K • عالوه بر تهیه ویتامین Kتوسط باکتریها در روده .گیاهان سبز مانند اسفناج ،گل کلم ،گوجه فرنگی ،جوانه گندم ،ماهی ،جگر و زرده تخم مرغ ،ماست ،روغن نباتی نیز دارای این ویتامین می باشند و نیاز انسان را به این ویتامین برطرف می کنند. 42 • • • • ویتامینF ویتامین اف از ویتامینهای محلول در چربی است و از چربیهای اشباع نشده مواد غذایی بدست میآید.این ویتامین تا هنگامی که تعادل چربی در بدن در ازای هر دو چربی اشباع نشده مقابل یک چربی اشباع شده‌است ٬به سوخت و ساز چربیها کمک میکند و به همین خاطر باعث کاهش وزن میگردد. فواید این ویتامین از رسوب و انباشته شدن کلسترول در جدار رگها جلوگیری میکند.در لطافت پوست و مو مفید است.در برابر آثار زیان بخش اشعه ایکس تا حدودی بدن را محافظت میکند.با بیماریهای قلبی مبارزه میکند و برای کاهش وزن و سوختن چربیها موثر است. 43 • منابع حاوی • رRوغنهای گیاهی به خصوص دانه کتان ٬آفتاب گرRدان ٬گلرنگ ٬سویا ٬بادام زمینی ٬گردو و بادام و روغنهای ماهی ٬روغن نباتی و روغن جوانه گندم ٬ذرت ٬تخم مرغ ٬جگر Rو مغز نیز حاوی مقادیرRی از این ویتامین میباشند.همچنین رRوغنهای اشباع شده ٬حرارت و اکسیژن از موارد از بین برند ٔه این ویتامین میباشند 44 • ویتامین Nاسید تیوتیک یا لیپوئیک این عنصر به سختی شناخته شده و می‌تواند به عنوان یک مادة تصفیه و پاکسازی خون و از Rبین برنده برخی بیماریها محسوب شود .این ویتامین همچنین سم‌زRدا نیز Rمی‌باشد 45 • • این ویتامین در آب غیر محلول و در چربی محلول است و برRخی از متخصصین آن رRا در مواردی نظیر اختالل در فعالیت کبد ،مرگ نسوج مغزRی و مسمومیت به وسیلة قارچهای سمی آمانیت فالوئید تجویز می‌کنند. 46 • ویتامین Iیا اینوزیتول این ویتامین ضد بیمارRیهای غدد چربی بوده و یک عامل کاهش دهندة چرRبیهای بدن محسوب می‌شود که دارای خاصیت به حرRکت درآوردن چربیها ،محافظت از کبد، جلوگیری از تجمع چربیها در آن و تخریب آنها می‌باشد. 47 • منابع: ویتامین IرRا در منابع ذخیره‌ای گیاهان (غده‌های زیرزRمینی ،دانه‌های غالت و غیرRه) و گندم ،قلب ،اسفناج، شیر ،ذرت ،مالس نیشکر ،سویا ،ماست و مسلما ً در Rغالت جوانه زده می‌توان یافت. 48 • ویتامین Mیا استیگماسترول برای مدتی طوالنی ،این ویتامین با ویتامین B9به خاطر شباهت زیاد آنها اشتباه گرفته می‌شد .این ماده مقدار چربی موجود در خون را به حالت طبیعی باز می‌گرداند .ویتامین Mاز مشتقات سیتوسترولها است. این ویتامین ضد چین و چروک است ولی در معالجات رایج نه خیلی شناخته و نه خیلی مصرف می‌شود. منابع: این ویتامین را در برگهای چغندر ،کرفس ،کلم پیچ ،خامه ،مالس نیشکر ،شلغم، و غیره می‌توان یافت. 49 • ویتامینT • این ویتامینته انعقاد خون و تشکیل پالکتها کمک Rمیکند. برRای برخی از انواع کم خونیها و در بیماری هموفیلی مفید است. • منابع:در کنجد و زرده تخم مرغ به طور طبیعی یافت میشود • 50 • ویتامین U • این ویتامین در التیام زخمها مفید است. • منبع :به طور طبیعی در کلم یا فت میشود 51 • سواالت تحقیق: • -1کدام یک از ویتامینهای زیر Rدر Rکاهش عوارض بیمارRی MSموثر است؟ ‏A 2)B 3)C • 4)D)1 • -2ویتامین..................قادر به تاخیر انداختن روند بیماری پارکینسون است. 52 از توجه شما متشکرم 53

51,000 تومان