صفحه 1:
تا
صفحه 2:
ین
” عَسَل که آن را به فارسی آنگبین گویند مایعی شیرین و گرانرو است که زنبورعسل از
شهد كلها توليد مى كند.
۲" عسل مهمترین منبع مواد قندی شناخته شدهاست. و پانزده نوع قند دارد که مهمترين
آنها فر وكتوزء گلوکز و ساکاروز است. در مجموع يك کیلوگرم عسل ۳۲۵۰ کالری
gate Bed a Joe oho es gl cule برخى مواد ت wel
کمک به هضم غذا بالاترین مرتبه را در میان غذاها دارد. از این دسته مواد میتوان به
GAT اینورتازه کاتالاز و پراکسیداز اشاره کرد. همچنین عسل دارای ویتامینهای
بسیاری از جمله وستامینهای ۴ ۸8 9۵. ۲ 0. نیاسین» پرید و کسین و ویتامینهای
KE A ) است.
صفحه 3:
ان اين ويتامينها در عسل زياد نيسته؛ با
انواع پروتلین؛ اسیدهای آمینه» اسیدهای آلی مثل اسید فرمیک و مشتقات كلروف
مقداری آنزیم و رایحههای معطر است. املاح معدنی در عسل فراوانند؛ از جمله کلسیم»
پتاسیم: سدیم: منگنزه آهن» کلر؛ فسفره گ گرد و ید
ن حال کافی و مفید است. عسل دارای
۲ بسیاری از پژوهشگران تأکید دارند که عسل حاوی عوامل قوی ضدمیکروب و نیز
حاوی هورمونهای نباتی و هورمونهایی از مشتقات استروژن است.
صفحه 4:
شهد
۲ شهد یا مایعی حاوی قند است که توسط درختان و گلها تولید میگردد که یا به منظور جذب
حشرات گرده افشان و یا برای تغدیه جاندارانی که یا گیاه رابطه همیاری دارند استفاده
می گردد.شهد توسط غدههایی که نکتاریز نامیده میشوند تولید می گردد.
۳ شهد از نظر اقتصادی مادای با ارزش است. زیرا برای تولید عسل توسط زنبوران به کار گرفته
مى شود علاوه بر اين» شهد در کشاورزی و باغبانی هم مفید است و کاربرد دارد چرا که بسیاری
از پرند گان شکارچی حشرات مضر همچون مرغ مگس خوار و پروانهه از شهد تغدیه می کنند.
صفحه 5:
در میان بسیاری از انواع حشرات. فقط تعداد خیلی محدودی
نیش و تزریق زهر دارند. تمام حشراتی که قادر به نیش زدن هستند ج
می شوند که مورچه هاء زنبورهای معمولی و زنبور عسل را در بر دارد. عقیده بر آن است که نیش
زدن از دستگاه تخم گذاری اجداد گونه های بالغشائیان شکل گرفته و فقط ماده های آنها می
توانند نیش بزنند. نیش آنها در انتهای شکم و یا نزدیک ن قرار دارد. با
زدن زنبور عسل وارد شود دفاع از کلنی خودش است که توسط گاز گرفت
به علت نيش زدن يديد مى آید.
حشرات متعدد سمى ديكرى وجود دارند كه زهر ترشح مى كنند و معمولاً بدن خود رابا آلن مى
وان ركم هارا ++ وجره فى als sels uy كققلا با أازااز اريف فقت
هاى دهان يا نيش زدن اعمال مى کنند. دز بعضی نوازد هر برای دفاع AAAS .باعل مواد
حشرات اجتماعى؛ براى دفاع از كلنى مورد استفاده قرار مى كيرد. اما زهر در
بعضی زنبورها با تکبوت ها) یا جهت از حرکت انداختن و حفاظت کردن طعمه (برای خو:
بچه های در حال رشد خود) نیز بكار مى رود.
صفحه 6:
زهر زنبور عسل به وسیله دو غده دستگاه نیش زنبورهای کاررگر تولید می شود. تولید آن طی
دو هفته اول عمر کارگر بالغ تکامل یافته و هنگامیکه زنبور کارگر به دفاع از کندو و چرا
Fle A SE cs lB می رسد. همچنانکه زنبور پیرتر می شود میزان زهر کم می
گردد. توليد زهر زنبور ملكه در مواقع اضطراری حداکثر است و علت كن اين است كه بايد
برای مقابله فوری با ملکه های دیگر بکار برد.وقتی که زنبوری نیش می زند» معمولاً همه
۰ ۳/۰ میلی گرم زهر ذخیر ر کیسه زهر را تزریق نمی AS وقتی که حیوانی باپوست
سفت مثل انسان را نیش می زنده نیش و همه دستگاه تن از جمله کیبه رع عصلات و
مركن عصبى عفد را از دست Sal go . معهذا این اعصاب و عضلات زهر رابرای
مدتی یا تا خالی شدن کیسه زهر نگه می دارد. از دست رفتن چنین بخش بزرگی از بدن»
سیب مرگ زنبور می گردد.
صفحه 7:
موم زنبود عسل
زنبورهای جوان بعد از تغذیه نوزادهای جوان لاروها و شفیرهها با ژله سلطنتی» در ساخت کندو
شرکت می کنند. عسل مصرف شده و بعد از ۲۴ ساعت همراه با بسیاری از زنبورهای دیگر در
وضعیت معلق آرام میگیرد؛ ۸ غده موم ساز در زیر شکم زنبورهای جوان تکههای صفحه ای
کوچک موم ترشح مى كنند. اين بشقابكها بوسيله زنبور عسل تراشیده جویده و با اضافه نمودن
بزاق و انواع آنزي يم هاء نرم و خميرى می شوند. . زمانیکه این بشقابکها جویده شدند به شان
می تسا زر سل رای بدا کون بااندزذآلستی از شاهکار معماری؛ حجرات
شش گوش ساختمان ۲۰ گرمی که میتواند ۱۰۰۰ گرم عسل را نگهدارد. را بوجود
می آورند.
موم مثل بتن برای دهانه خانه شان عسل استفاده میشود و وقتی که با مقداری بره موم مخلوط
گردد نوزادها؛ لاروها و شفیره ها را از بیماریهای عفونی و تلف شدن حفاظت می کند.
صفحه 8:
۷
متوسط مصرف کشنده برای یک انسان بللغ ۸/۲ میلی گرم زهر به ازای هر کیلو گرم
وزن بدن است. بدین معنی که شخصی با وزن ۶۰ کیلو گرم با تزریق ۱۶۸ میلی گرم
زهر زنبور 1۵۰ شانس زنده ماندن را دارد. به فرض اینکه هر زنبور همه زهر خود را
تزریق کند و ۳/۰ میلی گرم زهر در هر نیش زدن وجود داشته باشد» نیش نمی تواند
برای چنین شخصی اشد. برای یک بچه به وزن ۱۰ کیلوگرم کمتر از ٩۰
نيش مى تواند کشنده باشد. بنابراین رفع سریع نیش ها مهم است. معهذاه اکثر مرگ
هاى انسان از يكك يا چند نیش زنبور به سبب عکس العمل حساسیت؛ سکته قلبی یا
خفگی حاصله از ورم کردن اطراف گردن و دهان نتیجه می شود. معهذا مصرف زهر
زنبور در دزهای کم می تواند مزیتی در مداوای تعداد زیادی از دردها باشد. این
ارزش درمانی زهر زنبور نزد بسیاری از تمدنهای قدیم شناخته شده بود. امروزه فقط
مصارف آن در داروهای انسانی و دامپزشکی رایج است.
صفحه 9:
3 ۱ 5
علاوه بر بره موم؛ موم نيز براى هر كردن شكافها و بوش
بكار مىرود. مومى كه توسط زنبوردار جمع آوری می گردد آن است که در ساخت
شان بکار میرود. زنبورداری با کندوی قاب دار؛ موم را
بسمت.فوفانی حجرات عسل تولیدمی
قرنها پیش؛ به ارزش موم زنبوربعنون بهترین ماده رای شمعسازی پی برده بودند.
قبل از یذایشن مومهای نفتی ارزان؛ از چزین lla آب کرده برای شمههای ارزاق و
موم تقلیی اسگاده:میشلد مجزاهرسازان و.صشتگران قدیبی ics agg چگونه شیاه
ظریف از موم بسازند. و بعد آنها را در فالب فلزات قدیمی فزار دهند. رنگهای
پوشاندن اشیاء خارجی در کندو
يبأ از قسسته دربوش و
تابلوهای نقاشى ديوارى و شمايلهاى قديمى؛ حاوى موم زنبور هستند كه بيش از
٠ سال بدون تغبير ماندهاند. بوشش موميايى هاى مصرى حاوى موم هستند و موم
زنبور دير زمانى است كه در داروهاء کرمها و لوسيونها مصرف بيدا كرده اسسشه ا
میان تمامی فرآوردههای اصلی زنبورداری؛ موم چند کارهترین و گستردهترین ماده
مصرفی بوده است.
صفحه 10:
موم یکی از فرآورده های کاربردی و مفید زنبور عسل است که مخلوطی
از مقادیر مخطف موم زنبور و رزین ها بوده که توسط زنبور عسل از گیاهان»
بویژه از جوانه گلها و ب رگ ها جمع آوری می شود. چون مشکل است زنبورها
را در پروازهای گشتی مشاهده کرد منابع عصاره رزین ها معمولا آشکار
نیستند. زنبورهاه رزین های محافظ گل و برگ را با آرواره های خود می
ه حمل
مى كنند. در حين جمع آورى بره موم؛ رزين هاء مقدارى بزاق» ساير ترشحات
زنبور عسل و همجنين موم با آن مخلوط مى كردند.
تراشند و همانند دانه گرده آنرا روى ساق ياهاى عقب خود در سبد گر
صفحه 11:
۲ این رزین ها بوسیله زنبورهای کارگر مورد استفاده قرار می گیرند تا داخخل
حفره های تخمگذاری را پر کنند» شان ها را تعمیر نمایند؛ شکافهای موجود
در کندو را بیندند. و ایعاد دریچه ورودی کندو را کاهش دهند. در داعل
کندو هر کدام از حیوانات یا حشرات مرده را که خیلی بز رگ باشنده بوسیله
لایه ناز کی از بره موم پوشش می دهند تا آنها را بخارح حمل کنند. ترکیب
بره موم به نوع گياهان موجود در دسترس زنبورها بستگی دارد. رنگ؛ بو و
احتمالاً خواص داروثی بره موم مطایق منشاء و فصل سال تغیبر می کند. علاوه
بر آن بعضی زنبورها تمایل فراوانی به جمع آوری این ماده دارندایر خلاف
دلخواه زنبوردار»؛ چون بره موم یک ماده چسبناکی است و زیاد بودن آن
بیرون آوردن چارچوب ها از جعبه ها را مشکل می سازد.
صفحه 12:
عسلک به دلیل دارا بودن درصد بالایی از مواد معدنی چون پتاسیم و فسفر و آهن نسبت به عسل
طبیعی دارای ارزش خاص خود است : به جهت سرعت شک رک زدن بالا و غنى بودن از املاح »
بهتر است که این عسل به صورت موم دار و بدونه حرارت دیدن مصرف شود
عسل بركك يا عسلكك نيز نوعی عسل استبا این تفاوت که ماده قندی آن بجایی اينکه همانند
عسل معمولی از شهد گلها باشد از عصاره قندی تراوش شده از گیاهان و درختان میباشد که به
صورت اضافی شیره مکیده شده توسط تعدادی از حشرات بر روی شاخ و برگ درختان ريخته
است .تعدادی از حشرات مثل شته دارای سیستم گوارشی خواص به خود هستند. شته با خرطوم
خواص خود شیره گیاهی را می تواند از برگ و ساقه گیاهان بیرون بکشد به طوری که در عرض
یک ساعت می توانند هم وزن خود شیره ببلعند ؛ واضح است که در چنین شرایطی مقدار کمی
از اين شيره به عنوان ماده غذایی مورد مصرف شته قرار میگیرد و مابقی آن فقط از بدن آنها عبور
میکند با این وجود یک رشته تغییرات شیمیایی روی آن انجام می شود بطوری که شیره ای که
روی برگها می ریزد ( عسل بركك ) با شيره خود گیاه تفاوت دارد
صفحه 13:
یزان قند عسل ب رگ نسبت به شهد گل کمتر است ولی از نظر اسید های آمینه و ریز عنصرها
غنی تر بوده و رنگ تیره تری نسبت به عسل شهد دارد در اين شرایط زنبورانی که در مناطق
جنگلی ایجاد کلئی نموده اند این شیرابه را جمع نموده و سپس در کندو ذخیره مینمایند : عسل
برگی که از درخت قان به دست می آید دارای قندی به نام ملزیتوز است. که به سرعت حتی در
کندو و درون سلولهای شانی شک رک میزند ؛ مهمترین و گرانترین این عسلها : عسل صنوبر است
که در شرایط اقلیمی خاص تولید میشود و دارای رنگ قهوه ای متمایل به سیاه با انعکاس سبز
يباشد و طعم صمغی و معطری دارد. از سایر عسلک ها می توان به بلوط ؛ تبریزی ؛ نارون » بيد »
افرا؛ راش اشازه کرد.
7 توليد عسلكك ممكن است در شرایطی که زنبورعسل دسترسی به گل نداشته باشد نیز تولید گردد