صفحه 1:
صفحه 2:
1- اولین شکایت بیمار احساس پری وغرغرشکم است
وسپس اسهال ایکی شبیه آب برنج - بی بو بادفعات
أجابت مزاج غير قابل شمارش [خیلی زیاد )
2- نبودن دل درد ودل پیچه
3- استفراغ بدون حالت تهوع قبلی
5- عطش فراوان
6- فقدان تب
7- فقدان خون در مدفوع
صفحه 3:
آشامیدنیها ومواد غذایی
آلوده -سبزی ومیوه هایی
که با آب آلوده شسته
شده اندو آلودگی
غذاهاهای پخته شده بع از
تماس مستقیم دست با
ترشحات اسهال بیمار
وبایی.
صفحه 4:
خانواده
جوشاندن یک دقیقه ای آب که از سلامتش اطمینان
ندارید.
<شستشوی دست با آب وصابون قبل از خوردن غذا وبعد
از اجابت مزاج
<خودداری از خرید هر گونه موادغذایی از دست فروشان
دوره گرد
انگل زدایی وضدعفونی نمودن سبزی ومیوه
صفحه 5:
روش انگل زدایی وضدعفونی نمودن
سبزى ومیوه
> مرحله اول(ياكسازى):
باك كردن سبزى وشستشوى اوليه با آب سالم (آب لوله كشى).
7 مرحله دوم(انگل زدایی):
اضافه کردن 5-3 قطره مایع ظرفشویی به ازاخ هر ol Ail
مصرفى ون آرت سبزيجات به مدث 5 دقيقة در آن.
Se, ۱
بر pals ay at te ee St Ss
مدب 3.35 انگل زدابي شده را
SH Islas
308 ند ه فوق Sapa Si i deat eS
تا pS be) آب ee جر ع 0
تبات فار راربا ةا ولأ اك ار اعد
أن جدا شوند وسيس مصرف
صفحه 6:
ى آرزیابی وضعر
دهيدراتاسيون بيمار
دهیدراتاسیون دهیدراتاسیون | بدون ۱7
شديد دهیدراتاسیو
خواب آلوده يا نا آرام.بي قرار خوب.هوشيار وضعيت عمومى
بيهوش
بسيار فرورفته وه فرو رفته طبيعى جشمها
خشک
ندارد تدارد دارد اشى
بسیار خشک خشى مرطوب دهان و زبان
قادر به نوشیدن تشنه وبا ولع می تشنه نیست تشنگی
نیست نوشد
Gansu ska :درگیم رها بر
صفحه 7:
صفحه 8:
تعریف مورد قطعی وبا :
فردی که دچار اسهال شده واز مدفوع بیمار
ویبریوکلرای
جدا شده باشد.
صفحه 9:
روش جمع آوري نمونه مدفوع :
محیط انتقال
محیط انتقال كري بلربراي نگهداري و انتقال سالمونلا, شیگلا, اشريشياكلي, ویبریوکلرا,
ویبریو پارا همولیتیکوس ,انتروکولیتیکا بسیار مورد استفاده قرار ميگیرد
نمونه گيري
بهثر است نمونه گيري مدفوع, در مراحل اولیه بيماري حداکثر ظرف 2 تا 3 روز که
عامل بيماريزا به تعداد بيشتري در مدفوع وجود دارد و قبل از درمان آنتي بيوتي
انجام شود. اصولاً نمونه مدفوع ( در صورت قوام دار بودن حداقل 5 گرم ویا در
صورت كاملاً آبكي بودن معادل 5 ) تسبت به سواب بزتري دارد و حداقل دو نمزته
وان مقعدي با سوات از مدفوع تازه براي هر يمار جمة أورى و در محيظ انتقال
كريبلر تلقيح شود.
صفحه 10:
تهیه نمونه مدفوع و سوآب مدفوع :
* براي نمونه مدفوع, از يك ظرف تمیز با اندازه و در مناسب استفاده نمایید. در
صورت عدم دسترسي به ظروف یکبار مصرف, حتماً از ظرف تمیز استفاده کنید.
هنگامی کهنمونه یه آزمایشگاه میرشد لام است بهسرعت ازسایش براروی آن
انجام شود. ( بیشتر از دو ساعت از زمان نمونهگيري نگذشته باشد ).
* اگر ناچار به نگهداری نمونهها پیش از دو ساعت هستید, سوآبی را درون نمونه
مدفوع قرار داده و پس از حرکت چرخشي, آن را در يك محیط انتقالي
اگر مدفوع حالت مخاطي دارد سعي کنید نموته را همراه مخاط در محیط
ترانسپورت تلقیح تمایید
ضواب تقمری:
# براي نمونهگيري از سوآب پنبهاي سالم استفاده کنید و دقت کنید که پنبه سر آن کنده نشده بارش
bel شواب را با فروكردن در محيط تراتشهورت استريل مرطوب كرده و سيش به اندازة AG?
سانتيمتر داخل اسفنکتر رکتوم نموده و بچرخانید و پیرون بکشید. با توجه به تغییر رنگ پنبهء سر
وآب. مطمئن شوید سواب به مدفوع آغشتم است. تعداد سوآب مورد نیاز بستگي به تعداد عوامل
پاتوژن مورد مطالعه دارد معمولآحداقل 2 سوآب بايد تلقیح شود. در موارد تمونهگيري اسهالهاي
ناشي از باكتريهاي مهاجم مانند شیگلا به هنگام تهیه سوآب مقعدي, ساییدن سوآب به مخاط
انتهايي روده جهت جمعآوري نمونه بسیار پر اهمیت است.
صفحه 11:
:تلقیح به محیط انتقال
در صورتي که ناچار به تلقیح نمونه پس از دو ساعت شدید , لازم
است نمونهها را در یخچال و یا در محيطهاي انتقالي جهت sla,
.بیشتر قرار دهید
محیط انتقالی تلقیح شده نیز باید در سرما نگهداري شود. زیرا
این شرایط براي پاتوژنهايي مانند شیگلا و کامپیلوباکتر بسیار
مهم است. البته بیشتر عوامل پاتوژن باستثناء این دو ارگانیسم ,
قابلیت زنده ماندن براي مدتي در محیط انتقالی, در دماي محیط
.را دارند ( حداکثر يك هفته )
هنگاميکه نمونهها در محیط انتقالی قرار داده شده و نیاز به
نگهداری آنها براي مدت بیشتری است, لازم است آنها را در
یخچال یا فریزر نگهداري کنید
صفحه 12:
تلقیج نمونه به محیط انتقالي کريبلر:
حداقل دو سوآب مدفوع با مقعدي را به ته لوله حاوي محیط وارد کنید.
پس از قراردادن سوآب در لولهء قسمت چوبي بیرون از لوله را بشکنید.
در لوله را کاملاً ببندید.
نمونهها را داخل بخچال نگهداري کنید و اگر امکان گذاردن در بخچال وجود ندارد» محیط
انتفال حاوي سوآب را در مكاني خنك و دور از نور جهت پایین نگاه داشتن دما قرار
دهید.
توجه: محیط انتقال حاوي سوآب مدفوع یا مقعد را مییتوان حداکثر 48 تا 72 ساعت در
دماي بخچال +) نگهداري نمود. در صورت عدم انتقال نمونه ظرف مدت تعيين شده به
آزمایشگاه, آنها را ترجیحا در فریزر ۳۲۰- و یا در صورت عدم دسترسي در فريزرهاي
خانگي ( حدود ۱" تا ۱۸*- )اميباشند قرار دهید.
اتتقال نسونة
در لولمهاي محيط انتقال دهنده را كاملاً ببنديد. به دقت لولههاي حاوي نمونه را بيوشانيد
و سپس در جعبهاي که به هنگام ارسال شکسته نشود, قرار دهید بر روي هر لوله,
اطلاعات مربوط به هر بیمار را ثبت کنید.
#توجه:فرم بررسي التور و محيط كشت در يخجال دفتر برستاري موجوذ:است
قبل از ارسال نمونه سويروايزر كنترل عفونت را در جريان قرار دهيد و حتما
فرم بررسي dul) gull دسترسي در دفير برستاري)را عمراه با تموته به
مركز بهداشت ارسال نماييد.
صفحه 13:
اصول احتیاطات تماسی:
٩ بستری بیمار در اتاق خصوصی
© پوشیدن دستکش در زمان ورود به اتاق
© پوشیدن گان در صورت احتمال آلوده شدن لباس پرسنل با ترشحات بیمار
وجود داشته باشد
© استفاده از وسایل اختصاصي تا حد امکان (گوشی- فشار سنج)
چنانچه امکان پذیر نیست در فواصل آنها را تمیز و ضدعفوني کنید
محدود نمودن حرکت بیمار در خارج از اتاق =
٩ نظافت وضدعفوني روزانه اتاق بیمار ووسایل موجود در آن
صفحه 14:
نکات قابل توجه در اصول احتیاطات تماسی:
#در آوردن دستکش قبل از ترک GLI
#رفع آلودگی دستها با یک ماده حاوی USI بلافاصله پس از
در آوردن دستکش,
قبل از ترک اتاق ایزوله,گان باید در آورده شود و مراقب
بود لباس پرسنل آلوده نشود
عالئم بيماری
-1اولین شکایت بیمار احساس پری وغرغرشکم است
وسپس اسهال آبکی شبیه آب برنج -بی بو بادفعات
اجابت مزاج غیر قابل شمارش (خیلی زیاد )
-2نبودن دل درد ودل پیچه
-3استفراغ بدون حالت تهوع قبلی
-4گرفتگی عضالت پشت ساق پا
-5عطش فراوان
-6فقدان تب
-7فقدان خون در مدفوع
نحوه سرايت بيماری وبا
چگونه است؟
آب آلوده به مدفوع
آشامیدنیها ومواد غذایی
آلوده –سبزی ومیوه هایی
که با آب آلوده شسته
شده اندو آلودگی
غذاهاهای پخته شده بع از
تهیه.
تماس مستقیم دست با
ترشحات اسهال بیمار
وبایی.
پيشگيری از وبا و آموزش به بيمار و
خانواده
جوشاندن یک دقیقه ای آب که از سالمتش Zاطمینان
ندارید.
شستشوی دست با آب وصابون قبل از خوردن غذا وبعد
از اجابت مزاج
خودداری از خرید هر گونه موادغذایی از دست فروشان
دوره گرد
انگل زدایی وضدعفونی نمودن سبزی ومیوه
روش انگل زدايی وضدعفونی نمودن
سبزی وميوه
مرحله اول(پاکسازی):
پاک کردن سبزی وشستشوی اولیه با آب سالم (آب لوله کشی).
مرحله دوم(انگل زدایی):
اضافه کردن 5-3قطره مایع ظرفشویی به ازائ هر لیتر آب
مصرفی ونگهداری سبزیجات به مدت 5دقیقه در آن.
مرحله سوم(ضدعفونی):
برای ضدعفونی وازبین بردن میکروبها مقدار یک گرم (نصف
قاشق چای خوری) پودر کلر خشک را در ظرف 5لیتری آب
ریخته کامال حل کنید .سپس سبزی ومیوه انگل زدایی شده را
به مدت ( )10-5در محلول ضدعفونی کننده فوق الذکر قرار
دهید تا میکروب ها ی آن کشته شوند.
مرحله چهارم(شستشوی مجدد):
سبزی ضدعفونی شده را مجددا با آب لوله کشی بشویید تا
باقیمانده کلر از آن جدا شوند وسپس مصرف نمایید.
راهنمای ارزيابی وضعيت
دهيدراتاسيون بيمار
بدون
وضعیت بیمار
دهیدراتاسیون
شدید
دهیدراتاسیون
نسبی
دهیدراتاسیون
خواب آلوده یا
بیهوش
نا آرام،بی قرار
خوب،هوشیار
وضعیت عمومی
بسیار فرورفته و
خشک
فرو رفته
طبیعی
چشمها
ندارد
ندارد
دارد
اشک
بسیار خشک
خشک
مرطوب
دهان و زبان
قادر به نوشیدن
نیست
تشنه و با ولع می
نوشد
تشنه نیست
تشنگی
بسیار آهسته بر
به آهستگی بر
سریعا بر میگردد
نگاه کنید
لمس کنید
نیشگون پوستی
نشانه اصلی دهيدراتاسيون شديد در
بزرگساالن و کودکان بزرگتر از 7سال
فقدان نبض راديال و فشار خون پايين
است
تعریف مورد قطعی وبا :
فردی که دچار اسهال شده واز مدفوع بیمار
ویبریوکلرای
جدا شده باشد.
روش جمعآوري نمونه مدفوع :
محيط انتقال
محيط انتقال كZري بلربراي نگهداري و انتقال سالمونال ،شيگال ،اشريشياكلي ،ويبريوكلرا،
ويبريو پارا هموليتيكوس ،انتروكوليتيكا بسيار مورد استفاده قرار ميگيرد
نمونه گيري
بهتر است نمونهگيري مدفوع ،در مراحل اوليه بيماري حداكثر ظرف 2تا 3روز كZه
عامل بيماريزا به تعداد بيشتري در مدفوع وجود دارد و قبل از درمان آنتيبيوتيكي
انجام شود .اصوال ً نمونه مدفوع ( در صورت قوامدار بودن حداقل 5گZرم و يا در
صورت كامال ً آبكي بودن معادل ) cc5نسبت به سوآب برتري دارد و حداقل دو نمونه
سوآب مقعدي يا سوآب از مدفوع تازه براي هر بيمار جمعآوري و در محيط انتقال
كريبلر تلقیح شود.
© Dr. Sargiz Vartanyan 20 10
ف) تهيه نمونه مدفوع و سوآب مدفوع :
براي نمونه مدفوع ،از يك ظرف تميز با اندازه و در مناسب استفاده نماييد .در
صورت عدم دسترسي به ظروف یکبار مصرف ،حتما ً از ظرف تميز استفاده كنيد.
هنگامي كه نمونه به آزمايشگاه ميرسد الزم است به سرعت آزمايش بر روي آن
نمونهگيري نگذشته باشد ).
انجام شود ( .بيشتر از دو ساعت از زمان
اگر ناچار به نگهداری نمونهها بیش از دو ساعت هستید ،سوآبي را درون نمونه
مدفوع قرار داده و پس از حركت چرخشي ،آن را در يك محيط انتقالي تلقيح كنيد.
اگر مدفوع حالت مخاطي دارد سعي كنيد نمونه را همراه مخاط در محيط
ترانسپورت تلقيح نماييد
سوآب مقعدي:
براي نمونهگيري Zاز سوآب پنبهاي سالم استفاده كنيد و دقت كنيد كه پنبه سر آن كنده نشده باشد.
ابتدا سوآب را با فروكردن در محيط ترانسپورت استريل مرطوب كرده و سپس به اندازه 2تا 4
سانتيمتر داخل اسفنكتر ركتوم نموده و بچرخانيد و بيرون بكشيد Z.با توجه به تغییر رنگ پنبهء سر
سوآب ،مطمئن شويد سوآب به مدفوع آغشته است .تعداد سوآب مورد نياز بستگي به تعداد عوامل
پاتوژن مورد مطالعه دارد معموالًحداقل 2سوآب بايد تلقيح شود .در موارد نمونهگيري اسهZالهاي
ناشي از باكتريهاي مهاجم مانند شيگال به هنگام تهيه سوآب مقعدي ،ساييدن سوآب به مخاط
انتهايي روده جهت جمعآوري نمونه بسيار پر اهميت است.
© Dr. Sargiz Vartanyan 20 10
:تلقيح به محيط انتقال
در صورتي كه ناچار به تلقيح نمونه پس از دو ساعت شديد ،الزم
است نمونهها را در يخچال و يا در محيطهاي انتقالي جهت بقاء
.بيشتر قرار دهيد
محيط انتقالی تلقيح شده نيز باید در سرما نگهداري شود .زيرا
اين شرايط براي پاتوژنهايي مانند شيگال و كامپيلوباكتر بسيار
مهم است .البته بيشتر عوامل پاتوژن باستثناء اين دو ارگانيسم ،
قابليت زنده ماندن براي مدتي در محيط انتقالی ،در دماي محيط
.را دارند ( حداکثر يك هفته )
هنگاميكه نمونهها در محيط انتقالی قرار داده شده و نياز به
نگهداری آنها براي مدت بیشتری است ،الزم است آنها را در
.يخچال يا فريزر نگهداري كنيد
تلقيح نمونه] به محيط انتق]الي كريبلر:
حداقل دو سوآب مدفوع يا مقعدي را به ته لوله حاوي محيط وارد كنيد.
پس از قراردادن سوآب در لوله ]،قسمت چوبي بيرون از لوله را بشکنید.
در لوله را كامال ً ببندید.
نمونهها را داخل يخچال نگهداري كنيد و اگر امكان گذاردن در يخچال وجود ندارد ،محيط
انتقال حاوي سوآب را در مكاني خنك و دور از نور جهت] پايين نگاه داشتن دما قرار
دهيد.
توجه :محيط انتقال حاوي سوآب مدفوع يا مق]عد را مي]توان حداكثر 48تا 72ساعت] در
دماي يخچال )+ Cº )4نگهداري نمود .در صورت عدم انتقال نمونه ظرف مدت تعيين شده به
آزمايشگاه ،آنها را ترجيحا ً در فريزر -Cº 20و يا در صورت عدم دسترسي در فريزرهاي
خانگي ( حدود -Cº 15تا ) -Cº 18ميباش]ند قرار دهيد.
انتق]ال نمونه
در لوله]هاي محيط انتقال دهنده را كامال ً ببنديد .به دقت] لولههاي حاوي نمونه] را بپوشانيد
و سپس در جعبهاي كه به هنگام ارسال شكسته نشود ،قرار دهید بر روي هر لوله،
اطالعات مربوط به هر بيمار را ثبت] كنيد.
تو
توجه:فرم بررسي التور و محيط كشت در يخچال دفتر پرستاري موجود است
قبل از ارسال نمونه سوپروايزر كنترل عفونت را در جريان قرار دهيد و حتما
فرم بررسي التور (قابل دسترسي در دفتر پرستاري)را همراه با نمونه به
مركز بهداشت ارسال نماييد.
© Dr. Sargiz Vartanyan 20 10
بستری بیمار در اتاق خصوصی
پوشیدن دستکش در زمان ورود به اتاق
پوشیدن گان در صورت احتمال آلوده شدن لباس پرسنل با ترشحات بیمار
وجود داشته باشد
استفاده از وسايل اختصاصي تا حد امكان (گوشی -فشار سنج)
چنانچه امكان پذير نيست در فواصل آنها را تميز و ضدعفوني كنيد
محدود نمودن حرکت بیمار در خارج از اتاق
نظافت وضدعفوني روزانه اتاق بيمار ووسايل موجود در آن
13
نکات قابل توجه در اصول احتیاطات تماسی:
در آوردن دستکش قبل از ترک اتاق
رفع آلودگی دستها با یک ماده حاوی الکل بالفاصله پس از
در آوردن دستکشZ
قبل از ترک اتاق ایزوله،گان باید در آورده شود و مراقب
بود لباس پرسنل آلوده نشود