مراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامت

عوامل موثر در سلامت

صفحه 1:
عوامل موثر در سلامت تندرستی وسلامت کامل به عوامل بیشماری مربوط است ۰ غذا ۰ ارث ۰ آب و هوا ۰ بهداشت ‎٠‏ ورزش ۰ تحرک

صفحه 2:
نوع غذا تاثیر مهمی در سلامت پابیماری انسان دار همانطور که تغنییه صحیح می تولند انسان را از گزند بیماری مصون نکه دارد تغذبه نامناسب نیز می تولند موجب ابتلای انسان به بسیاری از اختلالات ناگوار ومهلک شود

صفحه 3:

صفحه 4:
نغذ به صحیح : *خوردن مقادیر لازم وکافی از مواد غذایی بطوریکه علاوه بر بر آورده کردن نیازهای غذایی فرد سلامت اورا تامین کند

صفحه 5:
* سلول های بدن برای رشد -اعمال حیاتی وترمیم بافتها به مواد مغذی نیاز دارند * غذاهاایر * مواد مغذی از درشت مغذی وربز مغذی تشکیل شده اند اد را در اختیا ".درشت مغذى ها 9 ریز مغذی ها موادمغذى موردنياز بدن ما مشتمل بر 6۳2 ماده است 0عنصر معدنی - 19 نوع ویتامین - © نوع اسيد آمینه - 0 اسید رب

صفحه 6:
‎٠‏ کربوهیدراتها : مهم ترین منبع تأمین کننده انرژی در بدن کربوهیدراتها با منابع گیاهی وحیوانی ‏۰ پروتئین ها :مسئول رشد وحفظ ساختاربدن (اسید آمینه پروتئین های حیوانی وگیاهی ‏* چربی ها: در ساختمان غشاء سلول ها بكار میروند ونقش مهمی در تامین انرژی بعهده دارند ‏(اشباع - غير اشباع ) ‎

صفحه 7:
: Micronutrionts ly dro», ‏به مقداربسيارجزئي(ميلي گرم واجزاي آن) مورد نیاز‎ * * نقش موثر در اعمال حياتي موجود زنده دارند. * عدم دریافت آنها زندگي فرد و جامعه را در معرض خطر جدي قرار میدهد.

صفحه 8:

صفحه 9:
انواع سوءتغذیه سو تغذيه ناشي از کمبود دریافت: الف- سو تغذیه انرژي و پروتئین ب- کمبود ریز مغذیها (آهن . کلسیم . روي وویتامینها ) سو تغذيه ناشي از پیش خواري : -جاقي بيماريهاي قلبي و عروقي -ديابت انواع سرطان -افزايش فشار خون

صفحه 10:
مدای ۰ اقتصادي ‎et acess‏ * رواني * فيزيکي

صفحه 11:
* آسیب مفزی * احتلال عملکرد مخز ‎Ca ar‏ * کاهش ضریب هوشی 3 کاهش مهارت یاد گیس‌ی

صفحه 12:
اختلال رشد ‎i ;‏ ™ بي حالي بي تغاوتي احتلال بینایی ناتواني درشنوايي و بیان رنك يريدكي

صفحه 13:
از دست دادن ساعات کاري “كاهش ظرفيت كاري “اكاهش درآمد خانوار “كاهش اقتصاد ملي فزایش هزينه مراقبت بهداشتى "افزایش هزینه نگهداري ”افزايش هزينه آموزش ”آموزش هاي خاص يا تكرار بايه كنخونى فقرآهن در 966000مردا ن و96000ز1 قدرت تولید را 0-0 96 کاهش می د:

صفحه 14:
8 جامعه ايراني دريك كذر شتاب ززده تغنيه أي به سرعت به طرف يك مشكل مضاعف بيش ميرود © ‏از يك طرف سوء تغذیه پروتئین انرژي درکودکان زير‎ ٠ ‏سال وکمبود ریزمغذیها( آهن - ید روي - کلسیم - ویتأمین‎ Stig ans AOD ( DsA ۰ ازطرف دیگر بيماريهاي متابوليك ازجمله بيماريهاي قلبي - عروقي , دیابت , چاقي , انواع سرطانها ۰ 060060 آفراد بیشتر ازمقدار توصیه شده روزانه چربي ۰ و9660 بیشتر از مقدار توصیه شده مواد قندي مصرف مي

صفحه 15:
چگونه می توان تغذيه درست داشت ؟ شرط اصلي سلامت زيستن , داشتن تغذيه صحيح است 8 تغذيه صحيح يعني رعايت دواصل تعادل وتنوع دربرنامه غذايي روزانه . ۰ تعادل به معني مصرف مقادیر كافي ازمواد مورد نیاز براي حفظ سلامت بدن ۰ تنوع يعني مصرف انواع مختلف مواد غذايي که درچهار گروه اصلي غذايي pe ‏بهترین راه براي اطمینان یافتن‎ ٠ ‏روزانه استفاده از چهار گر‎ pie ‏وتنوع در‎ ‏غذايي است‎ bol

صفحه 16:
‎ole tos‏ ومفزها

صفحه 17:
هس غذایی چیست 1 + قرارگرفتن مواد غذايي دربالاي هرم يعني افراد بزرگسال بايد از اين دسته از مواد غذايي کمتر مصرف کنند ‎٠‏ هرجه از بالاي هرم به سمت بايين نزديك مي شويم به اين معني است كه مقدار مصرف روزانه اين دسته از مواد غذايي بايد بيشتر شود

صفحه 18:
گروه نان وغلات * شامل : نان ,برنج وماکارانی, گندم و جووذرت است مواد مغذى مهم : انزرژی , بعضی از انواع ویتامین های گرروه ب , آهن ومقداری پروتئین يك واحد : یک بررش۳۰ گرمی نان( یک کف دست نان سنگگ ,4 کف دست نان لواش ) نصف لیوان ماکارانی پخته یا برنج پخته

صفحه 19:
۰ براي تامین انرژي وحفظ سلامت دستگاه عصبي : ‏مقدار مصرف‎ ٠» ‎٠‏ حداقل 0 واحد ‎+ ‏كف دست نان سنگگ‎ ٠ 4 + ‏نصف ليوان برنج پخته‎ ‏ماكاراني پخته‎ Gl gl ‎6 ‏بهتر است نان وغلات در‎ ٠ ‏وعده غذائي مصرف شود‎ ‎

صفحه 20:
چگونه از گروه نان وغلات استفاده کنیم ؟ ۰ بهتر است برنج را به صورت کته مصرف کنید ۰ بیشتر از نان هاي حاوي سبوس (مثل نان جو نان سنگك ) | ‎٠‏ براي کامل کردن پروتئین گروه نان وغلات بهتر است آنها را به صورت مخلوط با حبوبات مصرف کنید ( مثلا عدس پلو , باقلا پلو , عدسي با نان وغیریه ) ‎

صفحه 21:
گروه میوه ها وسبزیجات شامل : سبریجات ( كاهو - خیار - گوچه - فلفل دلمه ای - هویج - سيب زمينى - اسفتاج و....) میوه ها( سيب - كلابى > زردآلو - هلو آب میوه - انگور - و....) مواد مغذى : انواع ویتامین ها (ویتامین ۸ ویتامین :6 ) انواع املاح وفیبس بالایردن مقاومت بدن : ۱

صفحه 22:
‎del yt‏ میوه - اعدد سيب متوسط يا اعدد پرتقال متوسط یا نصف لیوان حبه انگور یا ۳ عدد زردآلويا نصف ليوان آب ميوه ‎١‏ واحد سبزى ال ۳۳ يا اعدد هویچ متو, ‏مقدار مصرف : حداقل 2 واحد میوه وحداقل3 واحد 1 عدد ‎“ites‏ متوسط + 1 عدد پر متوسط + 1 توسط ‎

صفحه 23:
چگونه از گروه میوه وسبری استفاده کنیم ؟ روزانه يك واحد یابیشتر از میوه ها وسبزيهاي غني از ویتامین ث وحداقل يك روز در میان 0 واحد از میوه هایا سبزي هاي غني از ويتامين آ مصرف كنيد قبل ازمصرف سبزي ومیوه آنها را بادقت بشویید وضد عفوني کنید میوه هايي را که پوست آنها خوردني است با پوست بخورید براي پختن سبزي ها از آب کم استفاده کنید سبزي ها راتازه مصرف کنید از قرار دادن میوه پوست کنده در مجاورت هوا جلوكيري كنيد بهتراست سبزي ها بصورت خام مصرف کنید

صفحه 24:
گروه شیر ولبنیات * براي استحکام استخوان ها ودندان ها ورشد وسلامت پوست * مقدار مصرف : ۶ حداقل 2 واحد در طول شبانه روز

صفحه 25:
از گروه شیر ولبنیات چگونه استفاده کنیم ؟ ۰ حتي الامکان از شیرولبنیات هاي پاستوریزه شده کم چربي استفاده کنید ۰ پنیرتازه راباید به مدت حداقل ۵ ماه در آب نمك نگهداري كنيد ‎٠‏ درصورت داشتن مشكل در مصرف شیرآنرا به صورت کم کم استفاده کنید ‏۰ قبل از مصرف. هرنوع كشك مقداري آب به آن اضافه کنید وحداقل 00-6 دقيقه در حال بهم زدن بجوشانيد. ‎ ‎

صفحه 26:
‎٠‏ شامل: انواع گوشت قرمز , سفید امعاء واحشاء , تخم مرغ , حبوبات( نخود ولوبيا و...) مغزها (كردو ,بادام , فندق , ‎Cees‏ و ‏۰ مواد مغذي : پروتئین , آهن « روي , بعضي از ویتامنیها گروه ب ‏*براي زشد ,خون سازي" ‎

صفحه 27:
1 واحد :60 گرم گوشت لخم لیوان انواع مغزها مقدار مصرف : حداقل 2 واحد درطول شبانه روز 3 قطعه گوشت خورشتي پخته + 1 عدد تخم مرغ + نصف لیوان حبوبات پخته

صفحه 28:
چگونه از گرروه گوشت وحبوبات وتخم مررغ ومغنرها 1 ‏كته‎ paler A ‏قبل ازيختن كوشت قرمن جربى هابى را که به چشم مى می خورد جداکنید وبه‎ * ‏جاى گوشت کوسفند از گوشت كاو يا كوسالة استفاده كنيد‎ 7 قبل از طبخ كوشت مرغ بوست آن را جداكنيد ,يوست مرغ چربی ‎BW‏ ‏دارد *_تاحدامکان از سرخ کردن گوشت خودداری کنید جربى وكلسترول مغن وزيان و كله باجه زياد است در مصرف اين كونه مواد غَذايى اشراط ذكنيد ۰ اك, بخواهيد كوشت يخ زده را آب ب كنيد بايد بلافاصله بعد از خارج كردن ازفرریزر آن راپپزید * بای مصبارف دیگم گوشت را 6 ساعت قبل از فرریزر خارج ودر یخچال قرار دهيد

صفحه 29:
چگونه از گروه گوشت وحبوبات وتخم ممرغ ومخزها استفاده کنیم § بهر است بیشتر از گوشتهای سفید مرخ وماهی استفاده ‎ABS‏ در هفته ۳-۲ بار از ماهی استفاده کنید در هفته برای اضراد بالای 4۰ سال بیشتر از ۳ عدد تخم مررغ استفاده نکنید مصرف حبوبات به علت داشتن فیبس وپروتئین زیاد توصیه میشود انواع مغزها ميان وعد ه های خوبی هستند( خصوصا برای کودکان ) بهت است مغززها را خام مصرف كنيد اكلم بو داده است نمك آن زياد نباشد

صفحه 30:
اين گرروه شامل انواع مواد قندی وچرپی ها است چربی ها : روغن جامد ومايع, بيه, دنبه, كره, امه مسرشيس وسس هاى جرب شیر ینی ها : انواع مرباهاو شربت و قند وشكر انواع شيس ين يهاى تر وخشک شکلاتها وآبنباتها ترشی ها شورها وچاشنی ها ( زردچویه , دارچین و...) نوشیدنی ها : نوشا به های گازدار , چای , قهوء انواع آب ميوه های صنعتی وپودرهای آماده

صفحه 31:
چند توصیه در استفاده از گروه متفرقه ABS ‏استا ازانواع روغن های مایع بامنشاء گیاهی مصرف‎ op از حرارت دادن زیاد روغن ها خودداری کنید رای مسرخ کردن از روغن مایع مخصوص سرخ كردن استفاده كنيد چرربی هام شیرربنی ها وچاشنی ها راکمت مصرف كنيد مصررف نوشیدنی ها رامحدود کنید با وجود آنکه چیپس از سیب زمینی تهیه میشود ولی به دلیل داشتن روغن ونمک زياد مصرف آنرا محدود كنيد نمك بايد كم مصرف كنيد اماهمان مقدار كم از نمک تصفیه شده يددار باشد

صفحه 32:
‎٠‏ بنابر اين باید یادآور شویم که برای حفظ سلامت کامل و همه جانبه, داشتن یک رژیم متعادل» متناسب و متنوع کلید طلایی

عوامل موثر در سالمت تندرستی وسالمت کامل به عوامل بیشماری مربوط است • غذا • • • • • ارث آب و هوا بهداشت ورزش تحرک نوع غذا تاثی ر مهم ی در سالمت یابیماری انسان دارد همانطور که تغذیه صحیح می تواند انسان را از گزند بیماری مصون نگه دارد تغذیه نامناس ب نی ز م ی توان د موجب ابتالی انس ان ب ه بسیاری از اختالالت ناگوار ومهلک شود براي داشتن تني سالم فعال وپويا – بايد تغذيه صحيح داشت تغذیه صحیح : • خوردن مقادیر الزم وکافی از مواد غذایی بطوریکه عالوه بر برآورده کردن نیازهای غذایی فرد سالمت اورا تامین کند • سلول های بدن برای رشد –اعمال حیاتی وترمیم بافتها به مواد مغذی نیاز دارند • غذاها این مواد را در اختیار سلول ها قرار می دهند • مواد مغذی از درشت مغذی وریز مغذی تشکیل شده اند • درشت مغذی ها • ریز مغذی ها موادمغذی موردنیاز بدن ما مشتمل بر 45ماده است 20عنصر معدنی ـ 15نوع ویتامین 8 -نوع اسید آمینه 2 -اسید چرب ها مغذی ها درشت مغذی درشت • کربوهیدراتها :مهم ترین منبع تامین کننده انرژی در بدن کربوهیدراتها با منابع گیاهی وحیوانی • پروتئین ها :مسئول رشد وحفظ ساختاربدن (اسید آمینه پروتئین های حیوانی وگیاهی • چربی ها :در ساختمان غشاء سلول ها بکار میروند ونقش مهمی در تامین انرژی بعهده دارند (اشباع – غیر اشباع ) ريزمغذيها : Micronutrionts • به مقداربسيارجزئي(ميلي گرم واجزاي آن) مورد نياز مي باشند • نقش موثر در اعمال حياتي موجود زنده دارند. • عدم دريافت آنها زندگي فرد و جامعه را در معرض خطر جدي قرار ميدهد. ريزمغذيها روي ويتام ينE تيامين ویتامینB2 يد ويتام ينD منيزيم کلسیم آهن ويتام ينA ويتام ينC فسفر انواع سوءتغذيه سو تغذيه ناشي از كمبود دريافت: الف -سو تغذيه انرژي و پروتئين ب -كمبود ريز مغذيها (آهن ،كلسيم ،روي وويتامينها ) سو تغذيه ناشي از چاقيديابت-افزايش فشار خون بيش خواري : بيماريهاي قلبي و عروقي انواع سرطان اثرات كمبود ريزمغذيها: • • • • • بهداشتي اقتصادي اجتماعي فرهنگي رواني فيزيكي رواني: • • • • • آسيب مغزي اختالل عملكرد مغز نقص عملكرد سيستم عصبي كاهش ضريب هوشي كاهش مهارت يادگيري فيزيكي: اختالل رشد خستگي بي حالي بي تفاوتي اختالل بينايي ناتواني درشنوايي و بيان رنگ پريدگي :اقتصادي ‏از دست دادن ساعات كاري ‏ كاري ظرفيت كاهش کمخونی فقرآهن در%20مردا ن و%50زنان ‏ خانوار درآمد كاهش .قدرت تولید را % 5-10کاهش می دهد ‏كاهش اقتصاد ملي ‏افزايش هزينه مراقبت بهداشتي ‏افزايش هزينه نگهداري ‏افزايش هزينه آموزش ‏آموزش هاي خاص يا تكرار پايه • جامعه ايراني دريك گذر شتاب زده تغذيه اي به سرعت به طرف يك مشكل مضاعف پيش ميرود • از يك طرف سوء تغذيه پروتئين انرژي دركودكان زير 5 سال وكمبود ريزمغذيها( آهن – يد ـروي ـ كلسيم – ويتامين Aو800 ) Dهزار كودك كوتاه قد • ازطرف ديگر بيماريهاي متابوليك ازجمله بيماريهاي قلبي – عروقي ,ديابت ,چاقي ,انواع سرطانها • 30%افراد بيشتر ازمقدار توصيه شده روزانه چربي • و %40بيشتر از مقدار توصيه شده مواد قندي مصرف مي كنند چگونه مي توان تغذيه درست داشت ؟ • • • • • شرط اصلي سالمت زيستن ,داشتن تغذيه صحيح است تغذيه صحيح يعني رعايت دواصل تعادل وتنوع دربرنامه غذايي روزانه . تعادل به معني مصرف مقادير كافي ازمواد مورد نياز براي حفظ سالمت بدن تنوع يعني مصرف انواع مختلف مواد غذايي كه درچهار گروه اصلي غذايي بهترين راه براي اطمينان يافتن از تعادل وتنوع در غذاي روزانه استفاده از چهار گره اصلي غذايي است هرم غذايي چيست ؟ • قرارگرفتن مواد غذايي درباالي هرم يعني افراد بزرگسال بايد از اين دسته از مواد غذايي كمتر مصرف كنند • هرچه از باالي هرم به سمت پايين نزديك مي شويم به اين معني است كه مقدار مصرف روزانه اين دسته از مواد غذايي بايد بيشتر شود گروه نان وغالت • شامل :نان ,برنج ,ماكاراني ,گندم , جووذرت است • مواد مغذي مهم :انرژي ,بعضي از انواع ويتامين هاي گروه ب ,آهن ومقداري پروتئين • يك واحد :يك برش 30گرمي نان ( يك كف دست نان سنگگ 4 ,كف دست نان لواش ) نصف ليوان ماكاراني پخته يا برنج پخته گروه نان وغالت • • • • • براي تامين انرژي وحفظ سالمت دستگاه عصبي مقدار مصرف : حداقل 6واحد 3كف دست نان سنگگ + نصف ليوان برنج پخته 1 + ليوان ماكاراني پخته بهتر است نان وغالت در 4 وعده غذائي مصرف شود چگونه از گروه نان وغالت استفاده كنيم ؟ • بهتر است برنج را به صورت كته مصرف كنيد • بيشتر از نان هاي حاوي سبوس (مثل نان جو نان سنگك ) • براي كامل كردن پروتئين گروه نان وغالت بهتر است آنها را به صورت مخلوط با حبوبات مصرف كنيد ( مثال عدس پلو ,باقال پلو ,عدسي با نان وغيره ) گروه ميوه ها وسبزيجات شامل :سبزيجات ( كاهو – خيار – گوجه – فلفل دلمه اي – هويج – سيب زميني – اسفناج و).... ميوه ها ( سيب – گالبي – زردآلو – هلو آب ميوه – انگور – و).... مواد مغذي :انواع ويتامين ها (ويتامين A ويتامين ) Cانواع امالح وفيبر براي سالمت پوست ,براي باالبردن مقاومت بدن , براي ترميم زخمها ,براي سالمت چشم ها گروه ميوه وسبزيجات • 1واحد میوه = اعدد سيب متوسط يا اعدد پرتقال متوسط يا نصف ليوان حبه انگور يا 3 عدد زردآلو يا نصف ليوان آب ميوه • 1واحد سبزی =عدد سيب زميني متوسط يا اعدد هويج متوسط • مقدار مصرف :حداقل 2 واحد میوه وحداقل 3واحد سبزی • 1عدد سيب متوسط 1 + عدد پرتقال متوسط 1 + عدد سيب زميني متوسط چگونه از گروه ميوه وسبزي استفاده كنيم ؟ • • • • • • • روزانه يك واحد يابيشتر از ميوه ها وسبزيهاي غني از ويتامين ث وحداقل يك روز در ميان 1واحد از ميوه هايا سبزي هاي غني از ويتامين آ مصرف كنيد قبل ازمصرف سبزي وميوه آنها را بادقت بشوييد وضد عفوني كنيد ميوه هايي را كه پوست آنها خوردني است با پوست بخوريد براي پختن سبزي ها از آب كم استفاده كنيد سبزي ها راتازه مصرف كنيد از قرار دادن ميوه پوست كنده در مجاورت هوا جلوگيري كنيد بهتراست سبزي ها بصورت خام مصرف كنيد گروه شير ولبنيات • براي استحكام استخوان ها ودندان ها ورشد وسالمت پوست • مقدار مصرف : • حداقل 2واحد در طول شبانه روز از گروه شير ولبنيات چگونه استفاده كنيم ؟ • • • • حتي االمكان از شيرولبنيات هاي پاستوريزه شده كم چربي استفاده كنيد پنيرتازه رابايد به مدت حداقل 2ماه در آب نمك نگهداري كنيد درصورت داشتن مشكل در مصرف شيرآنرا به صورت كم كم استفاده كنيد قبل از مصرف هرنوع كشك مقداري آب به آن اضافه كنيد وحداقل 10-5دقيقه در حال بهم زدن بجوشانيد. گروه گوشت وحبوبات ومغزها وتخم مرغ • شامل :انواع گوشت قرمز ,سفيد امعاء واحشاء ,تخم مرغ , حبوبات( نخود ولوبيا و )...مغزها (گردو ,بادام ,فندق , پسته و)... • مواد مغذي :پروتئين , آهن ,روي ,بعضي از ويتامنيها گروه ب • براي رشد ,خون سازي گروه گوشت وحبوبات ومغزها وتخم مرغ 1واحد 60 :گرم گوشت لخم پخته = 1عدد تخم مرغ = 1 ليوان حبوبات پخته = 1 ليوان انواع مغزها مقدار مصرف :حداقل 2واحد درطول شبانه روز 3قطعه گوشت خورشتي پخته 1 +عدد تخم مرغ +نصف ليوان حبوبات پخته چگونه از گروه گوشت وحبوبات وتخم مرغ ومغزها استفاده كنيم ؟ • • • • • • قبل از پختن گوشت قرمز چربي هايي را كه به چشم مي خورد جداكنيد وبه جای گوشت گوسفند از گوشت گاو یا گوساله استفاده کنید قبل از طبخ گوشت مرغ پوست آن را جداكنيد ,پوست مرغ چربي فراواني دارد تا حد امكان از سرخ كردن گوشت خودداري كنيد چربي وكلسترول مغز ,زبان ,كله پاچه زياد است در مصرف اين گونه مواد غذايي افراط نكنيد . اگر بخواهيد گوشت يخ زده را آب پز كنيد بايد بالفاصله بعد از خارج كردن ازفريزر آن رابپزيد براي مصارف ديگر گوشت را 24ساعت قبل از فريزر خارج ودر يخچال قرار دهيد چگونه از گروه گوشت وحبوبات وتخم مرغ ومغزها استفاده كنيم ؟ • • • • • • بهتر است بيشتر از گوشتهاي سفيد مرغ وماهي استفاده كنيد در هفته 3-2بار از ماهي استفاده كنيد در هفته براي افراد باالي 40سال بيشتر از 3عدد تخم مرغ استفاده نكنيد مصرف حبوبات به علت داشتن فيبر وپروتئين زياد توصيه ميشود انواع مغزها ميان وعد ه هاي خوبي هستند( خصوصا براي كودكان ) بهتر است مغزها را خام مصرف كنيد اگر بو داده است نمك آن زياد نباشد گروه متفرقه • • • • • اين گروه شامل انواع مواد قندي وچربي ها است چربي ها :روغن جامد ومايع ,پيه ,دنبه ,كره ,خامه سرشير وسس هاي چرب شير يني ها :انواع مرباها ,شربت ,قند وشكر انواع شير ين يهاي تر وخشك شكالتها وآبنباتها ترشي ها شورها وچاشني ها ( زردچوبه ,دارچين و)... نوشيدني ها :نوشا به هاي گازدار ,چاي ,قهوه ,انواع آب ميوه هاي صنعتي وپودرهاي آماده چند توصيه در استفاده از گروه متفرقه • • • • • • • بهتر است ازانواع روغن هاي مايع بامنشاء گياهي مصرف كنيد از حرارت دادن زياد روغن ها خودداري كنيد براي سرخ كردن از روغن مايع مخصوص سرخ كردن استفاده كنيد چربي ها ,شيريني ها وچاشني ها راكمتر مصرف كنيد مصرف نوشيدني ها رامحدود كنيد با وجود آنكه چيپس از سيب زميني تهيه ميشود ولي به دليل داشتن روغن ونمك زياد مصرف آنرا محدود كنيد نمك بايد كم مصرف كنيد اماهمان مقدار كم از نمك تصفيه شده يددار باشد • بنابر این باید یادآور شویم که برای حفظ سالمت کامل و همه جانبه ،داشتن یک رژیم متعادل ،متناسب و متنوع کلید طالیی موفقیت است.

51,000 تومان