صفحه 1:
عوامل موثر در سلامت
تندرستی وسلامت کامل به عوامل بیشماری مربوط است
۰ غذا
۰ ارث
۰ آب و هوا
۰ بهداشت
٠ ورزش
۰ تحرک
صفحه 2:
نوع غذا تاثیر مهمی در سلامت پابیماری
انسان دار
همانطور که تغنییه صحیح می تولند انسان
را از گزند بیماری مصون نکه دارد تغذبه
نامناسب نیز می تولند موجب ابتلای
انسان به بسیاری از اختلالات ناگوار
ومهلک شود
صفحه 3:
صفحه 4:
نغذ به صحیح :
*خوردن مقادیر لازم وکافی از مواد
غذایی بطوریکه علاوه بر بر آورده
کردن نیازهای غذایی فرد سلامت
اورا تامین کند
صفحه 5:
* سلول های بدن برای رشد -اعمال حیاتی وترمیم بافتها به
مواد مغذی نیاز دارند
* غذاهاایر
* مواد مغذی از درشت مغذی وربز مغذی تشکیل شده اند
اد را در اختیا
".درشت مغذى ها
9 ریز مغذی ها
موادمغذى موردنياز بدن ما مشتمل بر 6۳2 ماده است
0عنصر معدنی - 19 نوع ویتامین - © نوع اسيد آمینه - 0 اسید
رب
صفحه 6:
٠ کربوهیدراتها : مهم ترین منبع تأمین کننده انرژی در بدن
کربوهیدراتها با منابع گیاهی وحیوانی
۰ پروتئین ها :مسئول رشد وحفظ ساختاربدن (اسید آمینه
پروتئین های حیوانی وگیاهی
* چربی ها: در ساختمان غشاء سلول ها بكار میروند
ونقش مهمی در تامین انرژی بعهده دارند
(اشباع - غير اشباع )
صفحه 7:
: Micronutrionts ly dro»,
به مقداربسيارجزئي(ميلي گرم واجزاي آن) مورد نیاز *
* نقش موثر در اعمال حياتي موجود زنده دارند.
* عدم دریافت آنها زندگي فرد و جامعه را در
معرض خطر جدي قرار میدهد.
صفحه 8:
صفحه 9:
انواع سوءتغذیه
سو تغذيه ناشي از کمبود دریافت:
الف- سو تغذیه انرژي و پروتئین
ب- کمبود ریز مغذیها (آهن . کلسیم . روي وویتامینها )
سو تغذيه ناشي از پیش خواري :
-جاقي بيماريهاي قلبي و عروقي
-ديابت انواع سرطان
-افزايش فشار خون
صفحه 10:
مدای
۰ اقتصادي
et acess
* رواني
* فيزيکي
صفحه 11:
* آسیب مفزی
* احتلال عملکرد مخز
Ca ar
* کاهش ضریب هوشی
3 کاهش مهارت یاد گیسی
صفحه 12:
اختلال رشد
i ; ™
بي حالي
بي تغاوتي
احتلال بینایی
ناتواني درشنوايي و بیان
رنك يريدكي
صفحه 13:
از دست دادن ساعات کاري
“كاهش ظرفيت كاري
“اكاهش درآمد خانوار
“كاهش اقتصاد ملي
فزایش هزينه مراقبت بهداشتى
"افزایش هزینه نگهداري
”افزايش هزينه آموزش
”آموزش هاي خاص يا تكرار بايه
كنخونى فقرآهن در 966000مردا ن و96000ز1
قدرت تولید را 0-0 96 کاهش می د:
صفحه 14:
8 جامعه ايراني دريك كذر شتاب ززده تغنيه أي به سرعت به
طرف يك مشكل مضاعف بيش ميرود
© از يك طرف سوء تغذیه پروتئین انرژي درکودکان زير ٠
سال وکمبود ریزمغذیها( آهن - ید روي - کلسیم - ویتأمین
Stig ans AOD ( DsA
۰ ازطرف دیگر بيماريهاي متابوليك ازجمله بيماريهاي قلبي -
عروقي , دیابت , چاقي , انواع سرطانها
۰ 060060 آفراد بیشتر ازمقدار توصیه شده روزانه چربي
۰ و9660 بیشتر از مقدار توصیه شده مواد قندي مصرف
مي
صفحه 15:
چگونه می توان تغذيه درست داشت ؟
شرط اصلي سلامت زيستن , داشتن تغذيه
صحيح است
8 تغذيه صحيح يعني رعايت دواصل تعادل
وتنوع دربرنامه غذايي روزانه .
۰ تعادل به معني مصرف مقادیر كافي ازمواد
مورد نیاز براي حفظ سلامت بدن
۰ تنوع يعني مصرف انواع مختلف مواد غذايي
که درچهار گروه اصلي غذايي
pe بهترین راه براي اطمینان یافتن ٠
روزانه استفاده از چهار گر pie وتنوع در
غذايي است bol
صفحه 16:
ole tos ومفزها
صفحه 17:
هس غذایی چیست 1
+ قرارگرفتن مواد غذايي دربالاي هرم يعني افراد بزرگسال
بايد از اين دسته از مواد غذايي کمتر مصرف کنند
٠ هرجه از بالاي هرم به سمت بايين نزديك مي شويم به اين
معني است كه مقدار مصرف روزانه اين دسته از مواد
غذايي بايد بيشتر شود
صفحه 18:
گروه نان وغلات
* شامل : نان ,برنج وماکارانی, گندم و
جووذرت است
مواد مغذى مهم : انزرژی , بعضی از انواع
ویتامین های گرروه ب , آهن ومقداری
پروتئین
يك واحد : یک بررش۳۰ گرمی نان( یک
کف دست نان سنگگ ,4 کف دست نان لواش )
نصف لیوان ماکارانی پخته یا برنج پخته
صفحه 19:
۰ براي تامین انرژي وحفظ
سلامت دستگاه عصبي
: مقدار مصرف ٠»
٠ حداقل 0 واحد
+ كف دست نان سنگگ ٠
4 + نصف ليوان برنج پخته
ماكاراني پخته Gl gl
6 بهتر است نان وغلات در ٠
وعده غذائي مصرف شود
صفحه 20:
چگونه از گروه نان وغلات استفاده کنیم ؟
۰ بهتر است برنج را به صورت کته مصرف کنید
۰ بیشتر از نان هاي حاوي سبوس (مثل نان جو نان سنگك ) |
٠ براي کامل کردن پروتئین گروه نان وغلات بهتر است آنها
را به صورت مخلوط با حبوبات مصرف کنید ( مثلا عدس
پلو , باقلا پلو , عدسي با نان وغیریه )
صفحه 21:
گروه میوه ها وسبزیجات
شامل : سبریجات ( كاهو - خیار - گوچه -
فلفل دلمه ای - هویج - سيب زمينى -
اسفتاج و....)
میوه ها( سيب - كلابى > زردآلو - هلو
آب میوه - انگور - و....)
مواد مغذى : انواع ویتامین ها (ویتامین ۸
ویتامین :6 ) انواع املاح وفیبس
بالایردن مقاومت بدن :
۱
صفحه 22:
del yt میوه - اعدد سيب متوسط يا اعدد
پرتقال متوسط یا نصف لیوان حبه انگور یا ۳
عدد زردآلويا نصف ليوان آب ميوه
١ واحد سبزى ال ۳۳ يا
اعدد هویچ متو,
مقدار مصرف : حداقل 2
واحد میوه وحداقل3 واحد
1 عدد “ites متوسط + 1
عدد پر متوسط + 1
توسط
صفحه 23:
چگونه از گروه میوه وسبری استفاده کنیم ؟
روزانه يك واحد یابیشتر از میوه ها وسبزيهاي غني از ویتامین ث
وحداقل يك روز در میان 0 واحد از میوه هایا سبزي هاي غني از
ويتامين آ مصرف كنيد
قبل ازمصرف سبزي ومیوه آنها را بادقت بشویید وضد عفوني کنید
میوه هايي را که پوست آنها خوردني است با پوست بخورید
براي پختن سبزي ها از آب کم استفاده کنید
سبزي ها راتازه مصرف کنید
از قرار دادن میوه پوست کنده در مجاورت هوا جلوكيري كنيد
بهتراست سبزي ها بصورت خام مصرف کنید
صفحه 24:
گروه شیر ولبنیات
* براي استحکام
استخوان ها ودندان ها
ورشد وسلامت پوست
* مقدار مصرف :
۶ حداقل 2 واحد در
طول شبانه روز
صفحه 25:
از گروه شیر ولبنیات چگونه استفاده کنیم ؟
۰ حتي الامکان از شیرولبنیات هاي پاستوریزه شده کم چربي
استفاده کنید
۰ پنیرتازه راباید به مدت حداقل ۵ ماه در آب نمك نگهداري
كنيد
٠ درصورت داشتن مشكل در مصرف شیرآنرا به صورت کم
کم استفاده کنید
۰ قبل از مصرف. هرنوع كشك مقداري آب به آن اضافه کنید
وحداقل 00-6 دقيقه در حال بهم زدن بجوشانيد.
صفحه 26:
٠ شامل: انواع گوشت
قرمز , سفید امعاء
واحشاء , تخم مرغ ,
حبوبات( نخود ولوبيا
و...) مغزها
(كردو ,بادام , فندق ,
Cees و
۰ مواد مغذي : پروتئین ,
آهن « روي , بعضي از
ویتامنیها گروه ب
*براي زشد ,خون سازي"
صفحه 27:
1 واحد :60 گرم گوشت لخم
لیوان انواع مغزها
مقدار مصرف : حداقل 2 واحد
درطول شبانه روز
3 قطعه گوشت خورشتي پخته
+ 1 عدد تخم مرغ + نصف
لیوان حبوبات پخته
صفحه 28:
چگونه از گرروه گوشت وحبوبات وتخم مررغ ومغنرها
1 كته paler A
قبل ازيختن كوشت قرمن جربى هابى را که به چشم مى می خورد جداکنید وبه *
جاى گوشت کوسفند از گوشت كاو يا كوسالة استفاده كنيد
7 قبل از طبخ كوشت مرغ بوست آن را جداكنيد ,يوست مرغ چربی BW
دارد
*_تاحدامکان از سرخ کردن گوشت خودداری کنید
جربى وكلسترول مغن وزيان و كله باجه زياد است در مصرف اين كونه مواد
غَذايى اشراط ذكنيد
۰ اك, بخواهيد كوشت يخ زده را آب ب كنيد بايد بلافاصله بعد از خارج كردن
ازفرریزر آن راپپزید
* بای مصبارف دیگم گوشت را 6 ساعت قبل از فرریزر خارج ودر یخچال
قرار دهيد
صفحه 29:
چگونه از گروه گوشت وحبوبات وتخم ممرغ ومخزها
استفاده کنیم §
بهر است بیشتر از گوشتهای سفید مرخ وماهی استفاده ABS
در هفته ۳-۲ بار از ماهی استفاده کنید
در هفته برای اضراد بالای 4۰ سال بیشتر از ۳ عدد تخم مررغ استفاده نکنید
مصرف حبوبات به علت داشتن فیبس وپروتئین زیاد توصیه میشود
انواع مغزها ميان وعد ه های خوبی هستند( خصوصا برای کودکان )
بهت است مغززها را خام مصرف كنيد اكلم بو داده است نمك آن زياد نباشد
صفحه 30:
اين گرروه شامل انواع مواد قندی وچرپی ها است
چربی ها : روغن جامد ومايع, بيه, دنبه, كره, امه مسرشيس وسس
هاى جرب
شیر ینی ها : انواع مرباهاو شربت و قند وشكر انواع شيس ين يهاى
تر وخشک شکلاتها وآبنباتها
ترشی ها شورها وچاشنی ها ( زردچویه , دارچین و...)
نوشیدنی ها : نوشا به های گازدار , چای , قهوء انواع آب ميوه های
صنعتی وپودرهای آماده
صفحه 31:
چند توصیه در استفاده از گروه متفرقه
ABS استا ازانواع روغن های مایع بامنشاء گیاهی مصرف op
از حرارت دادن زیاد روغن ها خودداری کنید
رای مسرخ کردن از روغن مایع مخصوص سرخ كردن استفاده كنيد
چرربی هام شیرربنی ها وچاشنی ها راکمت مصرف كنيد
مصررف نوشیدنی ها رامحدود کنید
با وجود آنکه چیپس از سیب زمینی تهیه میشود ولی به دلیل داشتن روغن ونمک
زياد مصرف آنرا محدود كنيد
نمك بايد كم مصرف كنيد اماهمان مقدار كم از نمک تصفیه شده يددار باشد
صفحه 32:
٠ بنابر اين باید یادآور شویم که برای حفظ
سلامت کامل و همه جانبه, داشتن یک
رژیم متعادل» متناسب و متنوع کلید طلایی