صفحه 1:
قانون مواد خوردنی آشامیدنی آرایشی بهداشتی
تهیه کننده ,شهلا هاشم پور کارشناس بهداشت محیط
صفحه 2:
بو وه 2 3 % cul
رن ایکا مرن یرای د سرا
قانون مواد خوردنی meee برسم بر 18 ماده است که ماده 13 13 ol نحوه
و سروب متخلفين اکز تهیه. توزيع' ۳3 اري, فروش و حمل
خوردني, آشاميدني. و بهداشتي و اماکن عمومي را مشخص مي
ازد.
ماده 13 قانون مزبور در سال 1379 توسط مجلس شورای اسلامی بازنگری شد
صفحه 3:
مون اسلاج ره 13
درا سر سه قانون اصلاح ماده13 قانون مواد خوردني,
1 12 1ك ء هداشدي مصوب آذر ماه 1379 مجلس محترم
11 انل د ورسله آنين نامه اجرآبي ماده مذكور را مشتمل بر 5
نكل 95 باز 5٩ تبصره و 46 بند بشرح ذیل تصویب مینماید
صفحه 4:
فصل اول- بهداشت فردي
فصل دوم - شرایط ساختماني و بهداشتي مراکز تهیه,
تولید. توزیع. نگهداري و فروش مواد غذايي و اماکن
عمومي
فصل سوم- وسایل و لوازم کار ۱
فصل چهارم- وظایف مسئول بهداشت محل و مامورين
نظارت و تکالیف صاحب يا مدیر محلهاي مشمول
قانون
فصل پنجم- طبقه بندي اماکن و مراکز و کارگاهها و
کارخانجات از لحاظ شمول مواد اين آئین نامه
صفحه 5:
فصل اول
صفحه 6:
3 >
ik
eA BP
ماده 1: كليه متصديان و كاركران و اشخاصي كه در مراكز تهبه
توليدء توزیع, نگهداري و فر وش وسايط نقليه حامل مواد خوردني,
اشاميدني, أرايشي و بهداشتي و اماكن عمومي اشتغال دارند,
موظفند دوره ویژه بهداشت عمومي را به ترتيبي كه معاونت
سلامت وزارت بهداشت, درمان و أموزش يزشكي تعيين و اعلام
مينمايد كذرانده و كواهينامه معتبر آنرا دریافت نمایند.
#تبصره 1: مدیریت ویا تصدي و اشتغال به کار در هر يك از کارگاهها
و کارخانجات و مراکز و اماکن و وسایط نقلیه موضوع aol wall oul
بدون داشتن گواهینامه معتبر موضوع ماده 1 ممنوع است.
#تبصره 2: استخدام یا بكارگيري اشخاص فاقد گواهینامه معتبر مندرج
در ماده 1 اين آئین نامه در هر يك از کارگاهها, کارخانجات, اماکن و
فراکز و وساقط نقلیه هدکوزمننوع اشت.
#تیصره 3: اشخاصي مانند صندوقدار, باغبان, نگهبان, راننده و نظایر
آنها کذتدز آماکن :موضوع این آننن نامه:شاغل بوده لْکنتنا قواد
غذاين» آرايشی وبمداشتی: ازتباط مستفيم تدازيه ال شمول ماده 1
فوق و تبصره هاي 1 و2 أن مستثني ميباشند.
صفحه 7:
»)
ثحل ابل BAe
ماده 2: كليه متصديانء مدیران, كاركران و اشخاصي كه مشمول
ماده 1 اين آئين نامه ميباشند موظفند كارت معاينه يزشكي
معتبر در محل كار خود داشته و هنكام مراجعه بازرسين
بهداشت ارائه نمايند.
#تبصره 1: كارفرمايان موظفند هنكام استخدام اشخاص كواهينامه
معتبر ماده 1 و كارت معاينه يزشكي آنان را ملاحظه و ضمن
اطمينان از اعتبار آن در محل كسب نكهداري نمايند.
#تبصره 2: كارت معاينه يزشكي منحصرا از طرف مركز بهداشت
شهرستان يا مركز بهداشتي درماني شهري و روستايي وابسته به
وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشكي صادر خواهد شد. مدت
اعتبار کارت فوق براي پزندگان اغذیه, ساندویچ» بستني, آبمیوه
فروشان, قنادان, مشاغل مشابه و نیز کارگران کارگاهها و
کارخانجات تولید مواد غذايي و بهداشتي فاسد شدني 6 ماه و
براي سائر عشافل موضوع اين انين تاه هجداكثر يكسال مي اده
صفحه 8:
Stn |
ماده 3: متصدیان و کارگران اماکن و مراکز و کارگاه ها و
کارخانجات و وتتایظ نقلیه فوضوع این آئين ناقة فوظقند
رعایت کامل بهداشت فردي و نظافت عمومي محل کار
خود را نموده و به دستوراتي که از طرف بازرسین
بهداشت داده میشود عمل نمایند.
صفحه 9:
۰ یه
ل بل mA
ماده4 : کلیه اشخاصي که در اماکن, مراکز و وسایط نقلیه
موضوع این آئین نامه کار میکنند باید ملبس به لباس کار و
رويوش تميز و به رنگ روشن باشند.
#تبصره 1: کلیه تهیه کنندگان مواد غذايي نظیر آشپزان, نانوایان و
مشاغل مشابه و نیز کارگران کارگاهها و کارخانجات تولید مواد
غذايي و بهداشتي که با این مواد ارتباط مستقیم دارند ملزم بة
پوشیدن لباس سفید, کلاه و اشخاصي مانند شاغلین و
فروشندگان آغذیه و ساندویچ. آبمیوه, بستني, شیرینیجات, کله و
پاچه, جگركي و مشایه آنها علاوه بر روپوش و کلاه ملزم به
استفاده از دستکش در حین کار مي باشند.
#تبصره 2: در رستوران ها و چایخانه هاي سنتي افرادي که در
امر پذيرايي شرکت داشته وبا غذا سروکار دارند ملزم به
پوشیدن روپوش و کلاه سفید بوده و سایر افراد مي توانند از
لباسهاي محلي استفاده کنند.
صفحه 10:
Stn |
ماده5: متصدیان اماکن و مراکز و کارگاهها و کارخانجات
موضوع این ائین نامه موظفند براي هر يك از شاغلین خود
جایگاه محفوظ و مناسبي بمنظور حفظ لباس و سایر
وسایل در محل تهیه نمایند.
صفحه 11:
Stn |
ماده 6: متصدیان مراکز و اماکن و کارگاه ها و کارخانجات و
وسايط نقليه موضوع اين ائين نامه موظفند از ورود و
دخالت افراد متفرقه به امور تولید, تهیه و طبخ, حمل
ونقل, توزیع و فروش مواد غذايي جلوگيري نمایند.
صفحه 12:
Stn |
ماده 7: متصدیان مراکز و اماکن و کارگاه ها و کارخانجات و
وسايط نقليه موضوع اين ائين نامه موظفند به تناسب
تعداد کارگران خود به ازاي هر کارگر حداقل5/2 متر مریع
اتاق استراحت مطابق با موازین بهداشتي تهیه نمایند.
#تبصره: در هر حال مساحت اتاق استراحت نباید کمتر از 5/7
متر مریع و ارتفاع سقف آن نباید کمتر از 8/2 متر باشد.
صفحه 13:
لل-بسشتفری
ماده 8: متصدیان کارگاه ها و کارخانجات مواد غذايي و
بهداشتي موضوع این آئین نامه موظفند در صورت لزوم
آشپزخانه, انبار مواد غذايي اولیه و سالن غذا خوري با
فضاي کافي به تناسب تعداد کارگران و شاغلین با شرایط
کاملا بهداشتي مطابق ضوابط وزارت بهداشت. درمان و
آموزش پزشكي در محل کارگاه با کارخانه ایجاد نمایند.
صفحه 14:
Btn il ۱
ماده 9: هرکارگرموظف به داشتن کلیه وسایل نظافت.
شستشو و استحمام اختصاصي مي باشند.
صفحه 15:
»)
BAIS
ماده 10: اشخاصي که به نجوي از انحاء با طبخ و تهیه و
توزیع مواد غذايي
سروکار دارند. در حین کار شخصا حق دریافت بهاي كالاي
فروخته شده را از مشتري نخواهند داشت.
#تبصره: شاغلین محلهايي مانند میوه و سبزي فروشي,
عطاری::سقط فروشی:بقالن و فروشندگان مواد غذاین
بسته بندي شده, همچنین فروشندگان آن گروه از مواد
غذايي که بدون شستشو یا پخت و پز به مصرف نمیرسند از
شمول این ماده مستثني است.
صفحه 16:
فل بول - برشت فو
ماده 11: جعبه كمكهاي اوليه با مواد و وسايل مورد نياز در
محل مناسب نصب كردد.
صفحه 17:
edie?
ماده 12: کارگران کارگاهها و کارخانجات و اماكني که با
پخت و فرآوري مواد غذايي سرو کار دارند همچنین
کارگران کشتارگاهها و محلهايي مانند آنها موظفند هر روز
قبل از شروع و بعد از خاتمه کار استحمام نمایند.
صفحه 18:
1
شل اول ete
ماده 13: استعمال دخانيات توسط متصديان و
کارگران مشمول این آئین نامه در حین کار
ممنوع است.
صفحه 19:
»)
0
كل ول ee
ماده 14: فروش و عرضه سيكار در كاركاهها و كارخانجات
و اماكن و مراكز و محلهاي موضوع اين ائين نامه ممنوع
ره 31 اهاکن: مراک وححلهاینکه دازایبمجوز و
عاملیت عرضه دخانیات هستند از شمول ماده 14 مستثني
#تبصره 2: فروش سیگار به افراد کمتر از 18 سال در اماکن
و مراکز موضوع این آئین نامه ممنوع مي باشد.
صفحه 20:
.
SrA iP
ماده 15: مصرف هر گونه محصولات دخانياتي در محوطه
هاي عمومي کارگاهها و کارخانجات و اماکن و مراکز و
محلهاي موضوع این آئین نامه ممنوع مي باشد.
#تبصره 1: متصدیان. مسئولین و یا کارفرمایان محلهاي
موضوع این آئین نامه مسئول اجراي مفاد ماده 15 بوده و
موظفند ضمن نصب تابلوهاي هشدار دهنده در نقاط مناسب
و در معرض دید, از مصرف دخانیات جلوگيري کنند.
#نبصره 2: متصدیان, مسئولین و یا کارفرمایان موضوع
تبصره 1 میتوانند محل مشخصي را كه كاملا از محلهاي
معمولي و عمومي جدا باشد جهت افرادي که میخواهند
دخانیات مصرف کنند در نظر بگيرند.
صفحه 21:
سر یکدی مدا کی
صفحه 22:
»)
فل دم جشريا ال وق كني بت گسدی« ول مد ناگی هی
ماده 16: کف ساختمان بای دازاي شرایظ زیز باشد:
الف - از جنس مقاوم, صاف, بدون درز, شکاف و قابل
ب - داراي کف شور به تعداد مورد نیاز, مجهز به شتر گلو
بوده و نصب توري ريزروي آن الزامي است.
ج - داراي شیب مناسب به طرف کف شور فاضلابرو باشد.
صفحه 23:
ل .مم رال سا گنت کسدی: رل مد دی ری
aS? پوش کف مهدکودکها به استثنای اتاق نوپا وبازي
کودکان آشیزخانه وآبدارخانه وسرويسهاي
بهداشتي,استفاده از هرنوع کفپوش که قابل شستشو
ومقاوم باشد منعي نخواهد داشت
صفحه 24:
فل دم جشريا ال وق كني بت گسدی« ول مد ناگی هی
ماده 17: ساختمان دیوار از کف تا سقف از مصالح مقاوم
بوده و طوري باشد که از ورود حشرات و جوندگان
جلوكيري به قمل: آورج.
#تبصره 1: سطح دیوارها باید صاف, بدون درز و شکاف و به
رنگ روشن باشد.
صفحه 25:
۸
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ماده 18: يوشش ديوارها بايد متناسب با احتياجات و لوازم مربوط به نوع كار و بر حسب مشاغل
به شرح تبصره هاي ذیل باشد
* تبصره 1 : پوشش بدنه دیوار کارگاههاي تهیه مواد غذايي, آشپزخانه, آبدارخانه, انبار مواد غذايي, میوه و
سبزی فروشي, حمام, مستراح. دستشويي, رختشویخانه باید از کف تا زیر سقف و در مورد کارگاهها و
کارخانجات توليدي مواد غذايي تا ارتفاع حداقل 4 متر كاشي, سنگ یا سراميك و دیوار کارخانجات از
ارتفاع 4 متر به بالا مي تواند از سيمان صاف و صيقلي به رنگ روشن باشد.
* تبصره 2: بوشش بدنه ديوار اتبارهاي يزرك مانند اتبارهاي عمومي و امثال آنها و بنكداريها ميتواند ا
مصالح دیگر مانند سنگ وسیمان صاف و صيقلي و به رنگ روشن باشد.
* تبصره 3: سطح دیوار سالتهاي پذيرايي تا ارتفاع حداقل 120 سانتي متر از کف با سنگهاي صيقلي یا
سراميك و یا كاشي و از ارتقاع 120 سانتي متري تا زیر سقف با رنگ روشن قابل شستشو پوشیده
شود.
* تبصره 4: پوشش بدنه ديوارهاي مراکز تهیه و فروش مواد غذايي از قبیل کيايي, جگرکي, کله و پاچه,
سيراب و شيردان, اغذيه و ساندويج, بيتزاء مرغ كنتاكي, قهوه خانه و نظاير آنها بايد بر حسب نوع به
شرح زير باشد:
بند 1 - جنانجه محل طبخ در مراكز فوق الذكر از سالن بذيرايي جداسازي شده باشد قسمت طبخ
مشمول تبصره 1 و قسمت پذيرايي مشمول تبصره 2 ماده 18 فوق الذکر مي باشد.
بند 2 - چنانچه محل طبخ از سالن پذيرايي جداسازي نشده باشد کلیه ديوارهاي مراکزمذکورمشمول تبصره
1 ماده 18 مي باشد.
صفحه 26:
۸
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ادامه ماده 18
تبصره 5: سطح بدنه ديوارهاي مراکز فروش انواع شيريني, خشکبار و آجیل, خوار و بار فروشي, لبنیات
فروشي, انواع نان فروشي و عطاري تا ارتفاع 120 سانتیمتر با سنگ یا كاشي و با سراميك و از ارتفاع
0 سانتي متر تا زیر سقف با رنگ قابل شستشو پوشیده شود.
تبصره 6: پوشش بدنه ديوارهاي مراکز فروش انواع گوشت و فراورده هاي گوشتي (قصايي, مرغ و ماهي,
سوسیس و کالباس و مواد پروتئيني) باید از کف تا زیر سقف کاشي یا سراميك با سطح صاف یا سنگ
صيقلي باشد.
تبصره 7: پوشش بدنه ديوارهاي نانوايبهاي سنتي و كارگاههاي پخت انواع نانهاي ماشيتي و ساندويچي و
فانتدي و انبار آرد و شکر آنها باید از کف تا زیر سقف از جنس کاشي با سراميك با سطح صاف یا سنگ
صيقلي باشد.
* تیصره 8: سطح بدنه ديوارهاي سالن آرایشگاهها از کف تا زیر سقف با رنگ روغني قابل شستشو پوشیده
شود. بدیهی است پوشش یدنه ديوارهاي دستشويي, سرشويي و مستراح درآرایشگاهها باید ازکف تا
زیرسقف با كاشي یا سراميك صاف و یا سنگ صيقلي باشد.
تبصره 9: پوشش سطح دیوار سالنهاي پذيرايي در رستورانها و جايخانه هاي سنتي بايد ضمن دارا بودن
ub و حالت سنتي از کف تا زیر سقف از مصالح مقاوم, صاف, بدون فرورفتگي وشکاف و قابل شستشو
صفحه 27:
ل .مم جط رياه ف مساق وكزني تيد يکسدی: رل مد دی یی
03
استفاه از لاف سلولزیبرای پشش دیا وسقف اماکن عمومی ومراكز مفايربا أفين نلمه اجزاين قانون الاح ماده A NT بلشد.
در خصوص مطبها كاشيكارى اتلق تزريقات وبانسمان واتاقهاى اععمال تخصصى تاسقف .بهسازى ورك أميزى ديوارها وسقف وقايل
شستشو بودن كف اتاق يزشك وسالن اننظاربوجود روشوبى با اطراف كاشيكارى در اناق يرشك «تزريقات واعمال تخصصى
در خصوص آزمایشگاههای تشخیص طبى بهسازى ورنك أميزى ديوارهاى سالن هابراهروها وفضاى عمومى.كاشيكارى ديوارهاى محل
تمونه كيرى خون تاسقف
در خصوص صنف فروش لام آریشی وهداشتیاعمل مادههای ٩ او + آوتبصره ها أن ومواد١؟و؟#وتبطره أن مواق
وا وا -کو ۲و۳ و و۴۷ از قصل دوم
صفحه 28:
۱ ,
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ماده 19: سقف باید صاف, حتي الامکان مسطح, بدون تركث
خوردگي. درز و شکاف و هميشه تمیز باشد.
#تيضره::توشش سقف آشپرخانهها وتهر بوع:فحل طیغ و
همچنین گرمخانه و دوش حمام باید از جنس قابل شستشو و
به رنگ روشن باشد.
صفحه 29:
فل دم جشريا ال وق كني بت گسدی« ول مد ناگی هی
ماده 20: وضع درها و پنجره ها باید داراي شرایط زیر باشد:
الف - درها و پنجره ها از جنس مقاوم, سالم و بدون ترك
خوردگي و شكستگي و زنگ زدگي و قابل شستشو بوده و
پنجره هاي باز, باید مجهز به توري سالم و مناسب
باشد به نحوي که از ورود حشرات به داخل اماکن
جلوگيري نماید.
ج - درهاي مشرف به فضاي باز بايد مجهز به توري سالم و
مناسب و همجنين فنر دار باشد به طوريكه از ورود
حشرات و جوندكان و ساير حيوانات جلوكيري نمايد.
صفحه 30:
»)
فلم شید ال سکب نی دنو مدنگ ی
ماده 21 : آب مصرفي بايد مورد تاييد مقامات بهداشتي
باشد.
صفحه 31:
2
شقن نب یکدی ول مت هی
ماده 22 : کلیه اماکن و مراکز و کارگاهها و کارخانجات
مشمول این آئین نامه باید داراي سیستم جمع آوري و در
مورد هتلهاء کارگاهها و کارخانجات سیستم تصفیه و دفع
بهداشتي مورد تایید مقامات بهداشتي باشند.
#بضره:,هدایت وعلیهسر گوتهقاضلاب وتاب هه
نشده مراکز و اماکن و کارگاه ها و کارخانجات و موضوع این
آئین نامه به معابر و جوي و انهار عمومي اکیدا ممنوع مي
باشد.
صفحه 32:
0
فلم شید ال سکب کی دز مدنگ ی
ماده 23: وضع و تعداد دستشويي بهداشتي و متناسب باشد.
صفحه 33:
»)
فل دم جشريا ال وق كني بت گسدی« ول مد ناگی هی
ماده 24: وضع و تعداد توالت و دستشويي بهداشتي و
#تبصره: دستشويي ها باید مجهز به صابون (ترجیحا صابون
مایع) و خشك کن مناسب و بهداشتي بوده و وجود زباله دان
در کنار دستشويي الزامي است.
صفحه 34:
»)
۲ اع of 4 2
ليدم ريا ف ساق مک یت یکدی ول من رگ خی
ماده 25 : براي كاركران بايد دستشوبي و توالت مجزا و مجهز به
شير آب كرم و سرد و با شرايط لازم بهداشتي دن فجل مناشيةو
به تعداد مورد نياز بشرح جدول ذيل وجود داشته باشد:
1 ) 5-1 نفر کارگر 1 توالت و 1 دستشويي
2 ) 25-6 نفر, به آزاي هر 10 نفر 1 توالت و 1 دستشويي (25 نفر از
هر کدام 3 دستگاه
3) 55-26 نفر, به ازاي هر 15 نفر 1 توالت و 1 دستشويي(50 تفر از
هر کدام 5 دستگاه
4) 115-56 نف ey ازاي هر 20نفر 1 توالت و 2 دستشویي( 100 نفر
از هر کدام 7دستگاه)
5) 266-116 نفر, به ازاي هر 25نفر 1 توالت و 1 دستشويي(250
تفر ارهز کدام (S913
6 ) از 266 نفر به بل ه ازاي هر 30نفر 1 توالت و 1 دستشويي
تنضرة :وجود توالت و دستشويي بشرح مفاد.ماده 25 .و بتدهای3 1
6 آن براي کارگران مرد وکارگران زن بصورت کاملا جدا و مستقل از
هم اجباري است.
صفحه 35:
3
فل یمالسا مک بت گسدی« ول مد ناگی هی
ماده 26: حمام مذکور در ماده 12 بايد داراي شرایط مندرج
در مواد 15 لغايت 20 و 27, 30,31, 37, 38 اين آئین
نامه بوده و تعداد آن نیزمتناسب با تعداد کارگران بشرح
جدول ذیل بوده و باید مشابه توالت و دستشويي براي
کارگران مرد و کارگران زن بطور جداگانه محاسبه و اعمال
و به صورت کاملا جدا و مستقل از هم در محلهاي مناسب
وجود داشته باشد.
1 ) 5-1 نفر کارگر 1 دستگاه
2) 20- 6 نفر, به ازاء هر 5 نفر 1 دستگاه (20 نفر 4 دستگاه)
3( 50-21 نفر, به ازاء هر 10 نفر 1 دستگاه (50 نفر 7 دستگاه)
4 ) 100-51 نفر , به ازاء هر 20 نفر 1 دستگاه (100 نفر 10 دستگاه)
5) از 100 نفر کارگر به بالا به ازاء هر 20 نفر اضافي 1 دستگاه
صفحه 36:
»)
غلجم: دک مستت ماني قد قز كماد دفول مده داك هی
ماده 27: دستگاه سوخت و نوع مواد سوختني بايد از نوعي
باشد كه احتراق بصورت كامل انجام كيرد.
#تبصره: نصب هود با ابعاد متناسب, از جنس مناسب و مجهز
به هواكش با قدرت مكش كافي بالاي دستكاه يخت الزامي
است.
صفحه 37:
»)
لحم یل سا مک یکدی ول مهن دی ی
ماده 28: محل شستشو و نگهداري ظروف بايد در
مجاور محل پخت و مجزا و مستقل از آن باشد.
صفحه 38:
لحم یل سا مک یکدی ول مهن دی ی
ماده 29: ظروف باید در ظرفشويي حداقل دو مرحله اي
(شستشو, آبكشي) يا توسط دستگاههاي اتوماتيك شسته
شود.
#*تبصره 1: تعداد و ظرفیت هر ظرفشويي باید متناسب با
تعداد ظروف باشد.
#تبصره 2: هر لگن یا هر واحد ظرفشويي باید مجهز به آب
گرم و سرد باشد.
#تیصره 3: در صورت نداشتن ماشین ظرفشويي. ظروف
پس از شستشو در محل مناسب (قفسه مجهز به آب چکان)
و بدون استفاده از پارچه و حوله و امثال آنها خشك و سپس
در قفسه مخصوص ظروف نگهداري شود.
صفحه 39:
غلجم: دک مستت ماني قد قز كماد دفول مده داك هی
ماده 30: قفسه و ويترين و كنجه ها بايد قابل نظافت بوده
و مجهز به در و شيشه سالم و هميشه تميز و فاصله كف
آنها از زمين حدود 20 سانتيمتر باشد.
صفحه 40:
فل دم جشريا ال وق كني بت گسدی« ول مد ناگی هی
ماده 31: پیشخوان ومیزکارباید سالم وسطح آن از جنس
قابل شستشو باشد.
#تبصره: ميز كاري كه صرفا جهت تهيه مواد غذايي به كار
میرود باید فاقد هر گونه کشو و یا قفسه بوده و فضاي زیر
آن نیز مورد استفاده قرار نگیرد.
صفحه 41:
»)
فل دم جشريا ال وق كني بت گسدی« ول مد ناگی هی
ماده 32: سبزیجات و صيفي جاتي که در اماکن عمومي و
مراکز عرضه مواد غذايي بصورت خام. در اختیار مشتریان
گذارده میشود باید در محل مخصوص, تمیز و با آب سالم
و مابع ظرفشويي شستشو شده و پس از گند زدايي,
آبكشي و مصرف گردد.
صفحه 42:
۱ م2
شقن نب یکدی ول مت هی
ماده 33: انبار مواد غذايي بايد قابل تميز كردن بوده و وضع
داخلي آن مطابق با شرايط مندرج در موارد 16 لغايت
0 و38 لغايت 40 اين آئين نامه و حجم و فضاي آن
متناسب آب نياز و احتياجات موسسه باشد.
#تیصره 1: انبار مواد غذايي باید بنحو مطلوب تهويه و ميزان
جزازت:فرطوی آنهموازه موردتابید عغاماتبهداشتی
باشد.
#تبصره 2: انبار آرد و شکر باید مطابق نقشه مصوب بالاترین
مقام بهداشتي محل احداث شود.
#تبصره 3: قفسه بندي و پالت گذاري در انبار به نحو مطلوب
و مناسب انجام شود.
صفحه 43:
۱ ,
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ماده 34 : كليه مواد غذايي فاسد شدني بايد در يخجال ويا
سرد خانه مناسب نگهداري شود و مدت آن بیش از زماني
نباشد که ایجاد فساد یا تغیر کیفیت نماید.
#تبصره: یخچال و سرد خانه باید مجهز به دماسنج سالم
باشد.
صفحه 44:
۱ ,
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ماده 35: قرار دادن مواد غذايي يخته و خام و شسته و
نشسته در كنار هم در داخل يخجال ممنوع بوده و يخجال
و سرد خانه همواره بايد تميز و عاري از هرگونه بوي
نامطبوع باشد.
صفحه 45:
2
شقن نب یکدی ول مت هی
ماده 36: عرضه و فروش مواد غذايي آماده مصرف از قبیل
انواع ساندویج. کباب اش, غذاهاي پخته. غذاهاي فاسد
شدني, شریت الات, نوشيدني هاي فله, ترشیجات و شور
و خیارشور, شيريني جات, انواع تنقلات و خشکبار و اجیل
فلةو امثال انها ته ضورت:دوره گزردق فعنوع استه
صفحه 46:
۰ م2
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ماده 37: تهويه مناسب بايد به نحوي صورت كيرد كه
هميشه هواي داخل اماکن سالم, تازه. كافي و عاري از بو
باشد.
صفحه 47:
۸
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ماده 38: در فصل گرما حداکثر درجه حرارت داخل اماکن
نباید بیشتر از 30 درجه سانتي گراد باشد.
صفحه 48:
۱ ,
شقن نب یکدی ول مت هی
ماده 39: شدت روشنايي نور طبيعي یا | مصنوعي در
آشپزخانه 100 تا 200 لوکس, آرایشگاه 200 تا 500
لوکس, نانوائي100 تا 300 لوکس, محل هاي فرآوري و
تولید و بسته بندي 150 تا 200 لوکس (بسته به نوع کار)
و در محوطه عمومي و انبار مراکز و اماکن کارگاه ها و
کارخانجات موضوع اين آئين نامه بايد حداقل 100 لوكس
و در راهرو, سرسرا, رختکن, توالت, دستشويي و حمام
ها بايد بين 50 تا 150 لوکس باشد.
صفحه 49:
۱ ,
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ماده 40: براي جلوگيري از حزیق و انفجار وساير خطرات
احتمالي بايد بيش بيني هاي لازم با توجه به حجم كار و
نوع culled و تعداد کارگران به عمل آید.
صفحه 50:
۱ ,
شقن نب یکدی ول مت هی
ماده 41: کارگاه ها و کارخانجات توليدي مواد غذايي و
بهداشتي مشمول این آئین نامه و همچنین هتلها و متلها و
امثال آنها موظفند زباله توليدي را همواره به طريقه كاملا
بهداشتي جمع آوري, نگهداري موقت» حمل و نقل و دفع
نمایند به طوري که اقدامات آنها مورذ تايیة مقامات
بهداشتي باشد.
صفحه 51:
2
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ماده 42: زباله دان دريوش دارء زنك نزن, قابل شستشوء,
قابل حمل و با حجم مناسب و تعداد كافي موجود باشد.
#تبصره: زباله دان بايد مجهز به كيسه زباله و در محل
مناسبي قرار گرفته و اطراف آن همواره تميز باشد.
صفحه 52:
2
ينك مضق رنب يدن كسد زول مدقن مك لق
ماده 43: مگس, پشه وسایر حشرات, سگ, گربه, موش و
سایر حیوانات به هیچ وجه نباید در داخل اماکن و کارگاهها
و کارخانجات دیده شوند.
#تبصره: وجود سگ نگهبان در کارخانجات و محلهاي مشابه,
مشروط بر اينکه به هیچ وجه با محل هاي تهیه, تولید.
نگهداري و توزیع مواد غذايي و افراد شاغل در این قسمنها
در ارتباط و تماس نباشد بلامانع است.
صفحه 53:
فلم شید ال سکب کی دز مدنگ ی
ماده 44: نقشه کلیه ساختمان هاي اماکن عمومي و مراکز
و کارگاهها و کارخانجات موضوع این آئین نامه به منظور
انطباق با موازین بهداشتي قبل از اجرا بايد به تصويب
مقامات مسئول برسند.
صفحه 54:
غلجم: دک مستت ماني قد قز كماد دفول مده داك هی
ماده 45: اماكني كه اجازه قبول مسافر دارند بايد علاوه بر رعايت كليه
ue ی ee طوري باشد كه برا اقل
تیصره 1: در هر اناق تعداد تختخوابها باید طوري باشد که براي هر تخت حدا
ا منظور گردد.
“ah 2: هر اتاق داراي دستشوئي مجهز به صابون (ترجیحا صابون 0
و 3: در هر طبقه به ازاي هر 18 تخت حداقل دو دستگاه
که وان و یت تناها رايط ا ee
*تبصره 4: تعداد دوش آب گرم و سرد در هر طبقه اژ ساختمان تباید کمتر از
مجموع تعداد مسیراسهای همان طبقد راد
تص گرد رنب که در داح tbl أمكانات صحيع و قابل فبول براي
أشيزي وجود ندآشته باشد وجود أبدارحانه با شرايط بهداشتي و مجهز در هر
9 7 ا حفاظ شنابي كافي (حداقل 100 د
رده مش ارنفاع بله حداكر 186 سا eS al cas pts cas ی
م
* تيرم 7: البسع pl eral el مان( با ie
امثال آن) باید با د ۳ Set to eat ee | اعقاو
ا 2 > 2-6
ضدعفوني, خشك و اطو شود.
صفحه 55:
غلجم: دک مستت ماني قد قز كماد دفول مده داك هی
ماده 46: وجود هر گونه حوض يا حوضجه ياشوي و امثال آن
ممنوع مي باشد. مگر در استخرهاي شنا مطابق مفاد
ماده 58 اين آثين نامه
#تبصره: : در رستورانها و چایخانه هاي سنتي, حوضچه هاي آب
نما طوري طراحي گردند که همواره در آنها آب در گردش
بوده و امكان دسترسي به آب براي مشتريان و اطفال آنها
فراهم نگردد
صفحه 56:
»)
فلم شید ال سکب کی دز مدنگ ی
ماده 47: نگهداري هر گونه وسایل اضافي و مستهلك و
1 و مواد غذايي غیر قابل مصرف و ضایعات در
محل کار ممنوع است.
صفحه 57:
لحم یل سا مک یکدی ول مهن دی ی
ماده 48: نصب دستگاه كلرزني و سیستم تصفیه آب در
استخرهاي شنا الزامي است و کلر باقي مانده و ۲۱ آب
استخر میبایست روزانه و به دفعات كافي اندازه گيري و
در ae مخصوص ثبت و هنگام مراجعه بازرسین بهداشت
محیط sly کنترل ارائه گردد.
#تبصره: میزان کلر باقیمانده در آب استخر مي بایست بین 1
تا 3 میلیگرم در لیتر (حسب نظر مقامات بهداشتي) و 8۲۷
آن حدود 2/7 تا 8/7 و بالاخره مشخصات فيزيكي, شيميايي
و باكتريولوژيکي al مطابق ضوابط وزارت بهداشت, درمان
و آموزش پزشكي باشد.
صفحه 58:
ار
<i, 242A بر
CMT ise’
ویزگیهلیفیزیکی توشیمیاییتآباستخرها
براك لاستخرهابى اكهاللاكلراكندردايى اه
pH شود
on
a
ممم
تراد
‘on stam
علطت عم
ود
برمنكنات00100
lle
=
اسامتستی 05 آ6)
Total
om
حدودتمجاز
ماس
on
asta
ادراصورتىاكهتازاكلر براىاكندزدابى #استغادماشودا
7
سوه
=o
درآصورنی که یمین ند دای تاستفاه شود
صفحه 59:
نوع باکتری
کل کلیفرم گرمابای
لزیونلا
باکتری هتروتروف
سودوموناس آثروژینوزا
استافبلوکوکوس
حد مجاز
کمتراز !در 100 میلی
a
کمتراز !در 100 میلی
a
کمتراز 200 در هر مبلی
ad
کمتر از 50 در 300 میلی
ied
صفحه 60:
2g
* با توجه به اهمیت گندزدایی توصیه شود به طور همزمان 2واحد کلرزنی در سیستم
گندزدایی آب استخر تعبیه شود
* اسنفاده از کلریناتور های گازی در استخرها ممنوع می باشد.
(گاز کلر نه منفجر شونده است ونه قابل اشتعال اما بسیار سمی است وتنفس
مستقیم آن فوق العاده خطرناک است این گاز می تواند باعت احتراق برخی از اجسام
شود)
صفحه 61:
0
لحم یل سا مک یکدی ول مهن دی ی
ماده 49: درجه حرارت آب در استخر سرپوشیده
باید حدود 25 درجه سانتیگراد و درجه حرارت
هواي اطراف استخر نباید بیش از 5 درجه
سانتیگراد گرمتر و يا يك درجه سانتیگراد سردتر
از آب استخر باشد.
صفحه 62:
رح ارت اب وهای حط نی سره
نوع استخر
استخرهای تفریحی
استخرهای درمانی
استخرهای خردسالان
استخرهای مسابقه شنا
استخرهای شنای موزون
استخرهای شیرجه
استخرهای واترپلو
استخرهای آبگرم
دمای آب(درجه سلسیوس)
28626
3529
3229
28625
25 27
32627
27625
40136
دماى هوا (درجه سلسيوس)
297
30629
30629
30027
29627
30628
29027
30629
صفحه 63:
»)
غلجم: دک مستت ماني قد قز كماد دفول مده داك هی
ماده 50: حداقل مساحت مورد نیاز براي هر شناگر در
استخرهاي مخصوص شناگران (با عمق متوسط حدود 8/1
متر) معادل 5/1 متر مربع و در استخرهاي آموزشي (با
عمق متوسط حدود 1 متر) برابر با 8/1 متر مربع مي
باشد.
#تبصره: در استخرهاي چند منظوره لازم است مساحت مورد
نياز براي هر نفر در هر قسمت بر اساس نوع بهره برداري
از همان قسمت محاسبه و اعمال شود.
© ( حداكثرمجاز تعداذ شتاكران كه مى توانند در هر سانس وأرد استخر شوند ذر تابلويى در محوطه استخرودرجایی که فایل رویت
باشد بايد نصب شود).
صفحه 64:
لحم یل سا مک یکدی ول مهن دی ی
ماده 51: شناگران بايستي قبل از ورود و به
هنگام خروج از محوطه استخر دوش گرفته و
بدن خود را کاملا شستشو نمایند, مسئولیت
اجراي آن به عهده مدیر استخر مي باشد.
صفحه 65:
~
لحم ریالم نید دذول مدنگ هی
ماده 52: استخر باید مجهز به دوش آب سرد و گرم بوده و
حداقل تعداد آن به تناسب مدت زمان استفاده در هر
نوبت استخر, بشرح زیر باشد:
الف - براي هر نوبت 2 ساعته, به ازاء هر 5 نفر شناگر يك
دستگاه دوش بهداشتي آب سرد و گرم
ب - براي هر نوبت 3 ساعته, به ازاء هر 7 نفر شناگر يك
دستگاه دوش بهداشتي آب سرد و گرم
چ - براي هر نوبت 4 ساعته : به ازاء هر 10 نفر شناگر يك
دستگاه دوش بهداشتي آب سرد و گرم
د - براي هر نوبت 6 ساعته , به ازاء هر20 نفر شناگر يك
دستگاه دوش بهداشتي آب سرد و گرم
(در استخرهای زمان آزا به ازائ هر 10نفر شناگر یک دستگاه دوش بهداشتي آب سرد و گرم)
صفحه 66:
0
on? طريدظف من يکسدی دنل مه تاد هی
ماده 53: به ازاء هر 40 نفر شناگر باید يك دستگاه
مستراح با شرايط كاملا بهداشتي وجود داشته
باشد.(حداقل 2عدد)
صفحه 67:
فل دم جشريا ال وق كني بت گسدی« ول مد ناگی هی
ماده 54: به ازاء هر 75 نفر شناگر باید حد اقل
يك دستگاه دستشويي مجهز به آب سرد و گرم با
شرایط کاملا بهداشتي وجود داشته باشد. (حداقل
2عدد)
صفحه 68:
5١
خم ريد ظفل مستت ماني قد قز كماد دفول ملظ داك هی
ماده 55: رختكن بايد داراي وسعت كافي و
متناسب با تعداد كمدها بوده و موازين بهداشت
عمومي در آن رعایت گودد. باراد هرد ساکربی اطاه رس یس
صفحه 69:
5١
فل یمالسا مک بت گسدی« ول مد ناگی هی
ماده 56: به ازاء هر شناگردر هر نوبت استفاده از
استخر باید جایگاه محفوظ و مناسب براي حفظ
لباس شناگران وجود داشته باشد.
صفحه 70:
8
on? طريدظف من يکسدی دنل مه تاد هی
ماده 57: توزیع و استفاده از وسايلي مانند مایوء
حوله, کلاه, دميايي, بيني بنده sails sani SJ
پرس و امثال آنها بصورت مشترك در حمامها و
آرایشگاهها و استخرهاي شنا و محلهاي مشابه
ممنوع و مسئولیت آن متوجه مدير و متصدي
مکان مي باشد.
صفحه 71:
5١
فل یمالسا مک بت گسدی« ول مد ناگی هی
*ماده 58: حوضچه محتوي مایع ضدعفوني کننده
پمنظور ضدعفوني پاي شناگران بنحوي تعبیه
گردد که شناگران بعد از دوش گرفتن و قبل از
ورود به محوطه استخر الزاما از داخل آن عبور
# (ناظران باید به دقت کنترل نمایند که کلیه شناگران قبل از ورود به استخر باهای خود را به مدت حدافل
0 ثانيه در حوضجه با علظت کلر 10010 فرار دهند)
صفحه 72:
0
لحم یل سا مک یکدی ول مهن دی ی
*ماده 59: پوشش سطح محوطه اطراف استخر
علاوه بر شرایط مندرج در ماده 16 این آئین نامه
به نحوي باشد که موجب لغزندگي و بروز حادثه
براي شناگران نشود. ضمنا شستشو و ضدعفوني
مرتب محوطه استخر الزامي است.
1 روکتقهاق:جنید
مانند پلی پروپیلن .وینیل.ویا پوشش هایی از نوع لاستیک برای پوشش حاشیه استخر به
خضوص انستخرهای سرپوشیده علاوج بز تامین حمتوصیات موزد نیاز از نظر آکوبنتیک تتتوع
رنگ ومرمت دارای امتیاز برتر می باشند)
صفحه 73:
غلجم: دک مستت ماني قد قز كماد دفول مده داك هی
ماده60: ابعاد و مشخصات فني ساختمان استخر و
تجهيزات و تاسيسات آن بايد مطابق نقشه
مصوب سازمانهاي مسئول مربوطه باشد.
صفحه 74:
»)
غلجم: دک مستت ماني قد قز كماد دفول مده داك هی
ماده61: لازم است آبسردكن مناسب به تعداد كافي براي
استفاده شناگران در محوطه استخر وجود داشته باشد.
صفحه 75:
0
لحم یل سا مک یکدی ول مهن دی ی
ماده 62: شرایط بهداشتي بوفه و رسنوران
موجود در محوطه استخر مشمول مواد مربوطه
مندرج در فصل پنجم این آئین نامه باشد.
صفحه 76:
لحم یل سا مک یکدی ول مهن دی ی
ماده 63: وضعیت ساختماني و شیب بندي موح
شکن و سرریز استخر باید به نحوي باشد که مانع
برگشت آب به داخل استخر شود.
صفحه 77:
»)
غلجم: دک مستت ماني قد قز كماد دفول مده داك هی
ماده:64:-حضور اتجات تقریق واجد شزایط و مقناسب:با
تعداد شناگران در محوطه استخر الزامي است.
صفحه 78:
»)
غلجم: دک مستت ماني قد قز كماد دفول مده داك هی
ماده 65: وجود وسایل نجات غریق از قبیل چوب, تيرك,
لوله عصائي شکل, حلقه نجات. تیوپ, طناب و lw
وسایل مورد نیاز در محل استخر الزامي است.
صفحه 79:
*
ل
وسايل و لوازم كار
صفحه 80:
her door
ماده 66: ظروف مورد استفاده باید دارای شرایط زیر باشند:
#ظروف شكستني بايد تميزء بدون ترك خوردكي ولب يريدكي باشد.
#وسايل و ظروف فلزي كه براي تهيه و نكهداري و مصرف مواد غذايي به كار ميروند
بايد سالم؛ صاف و بدون زنك زدكي باشند.
#وسايل و ظروف غذا بايد يس از هر بار مصرف شسته. تميز و بر حسب ضرورت
ضدعفوني كرديده و در ويترين يا كنجه مخصوص كه محفوظ باشد نكهداري شود.
صفحه 81:
1 ٩م فلسممیل« ١
ماده 67: استفاده از ظروف مشروحه زیر ممنوع می باشد:
* ديك و ظروف مسی اعم از اینکه سفید کاری شده یا نشده باشند.
* گوشت کوب و قاشق چوبي و سربي
# قندان بدون در پوش مناسب
* ظروف فاقد در ثابت و مخصوص براي عرضه موادي از قبیل نملك. فلفل. سماق»
شکر و امثال آنها ۱
* هرنوع ظروف و ابزاري که توسط وزارت بهداشت ۰ درمان و آموزش پزشکي غیر
مجاز شناخته و آگهي مي شوند.
صفحه 82:
حل ميم .ميل ولول مك2
ماده 68: ؛ جنس و مشخصات ظروف. وسايل و دستكاهها بي كه براي مراحل
كاركاهها و كارخانجات توليد اين مواد به كار مي روند بايد مورد تاقد ورازت
بهداشت ٠ درمان و آموزش يزشكي باشند.
صفحه 83:
غلبم .ميل دانم
ماده 69: مواد غذايى مانئد بستنى. آبميوه انواع لبنيات و امثال آنها بايد در
ظروف بسته بندي یکبار مصرف مورد تایید وزارت بهداشت. درمان و آموزش
پزشكي و ساخته شده از مواد اولیه نو (غیر بازيافتي) و مرغوب و حتي الامکان
تجزیه پذیر و همواره سالم. تمیز و بهداشتي عرضه مي گردد.
تبصره: آن دسته از مواد غذايي مزکور در ماده فوق که توسط واحد هاي توليدي
مجاز و داراي پروانه هاي معتبر بهداشتي تهیه و به طرق مجاز دیگر بسته بندي و
عرضه مي شوند از شمول ماده مزکور ي مي باشند.
صفحه 84:
»)
غلبم .ميل دانم
ماده 70: سطح میزها باید صاف. تمیز. سالم. بدون درز و روكش آنها از
جنس قابل شستشو و به رنگ روشن باشد.
صفحه 85:
~
ل نيم مزل «لاا م26
ماده 71: صندلى ها و نيمكتها بايد سالم و تميز باشند.
صفحه 86:
Medeor? ١
ماده 72 : براي هر مسافر تازه وارد بايد ار ملحفه .رو بالشي و شمد تمیز و
سالم استفاده شود و تعويض آنها حداقل هر سه روز يكبار اجباري است.
صفحه 87:
Menor? )
ماده 73: استفاده از لحاف. پتو. تشك و بالش کثیف و مندرس و بدون
ملحفه ممنوع است.
صفحه 88:
1 ٩م فلسممیل« ١
ماده 74: استفاده از تختخوابهایی که دارای پارگی با شکستگی و با
گودرفتگي فنر باشد و ایجاد سروصداي غیر طبيعي نماید معنوع است.
صفحه 89:
Medeor? ١
ماده 75: استفاده از مواد غير استاندارد از جمله كاغذهاي بازيافتي 9
کاغذهایی که تمیز نباشند و روزنامه و همچنین کیسه هاي يلاستيكي
صفحه 90:
Medeor? ١
ماده 76: جعبه هاي مقوابي و باكت هاي كاغذي كه براي بسته بندي مواد
غذايي استفاده میشوند باید از جنس سالم و استاندارد و كاملا تميز بوده
واز نوع بازيافتي نباشد.
صفحه 91:
٩م فلسممیل« ١
ماده 77: ظروف خميرگيري بابد صاف و تمیز و بدون درز باشد. نصب شیر
آب بالاي ظرف خميرگيري لازم است.
تبصره: کوشش شود از دستگاه هاي خودکار براي تهیه خمیر و سایر مواد
مخلوط کردنی استفاده گردد.
صفحه 92:
Medeor? ١
ماده 78 : براي حمل و نقل و جابجائی مواد غذاتي فاسد شدني مانند انواع
گوشت دام وطیور و آبزیان. مواد پر .فراورده هاي خام و پخته
غذايي دام و طیور آبزیان . كله و پاچه و آلایش خوراكي دام .شیر و
محصولات لبني و امثال آنها باید منحصرا از وسایط نقلیه مخصوص و
مجهز به سردخانه سالم و مناسب استفاده شود .
صفحه 93:
٩م فلسممیل« ١
ماده 79: براي حمل و نقل و جابه هر نوع ماده غذايي که بدون
شستشو و پخت و پز مجدد به مصرف مي رسد. همچنین انواع نان
شیرینیجات و خشکبار و امثال آنها باید از وسایط نقلیه مخصوص و مجهز
به اطاقك محفوظ و مناسب. تمیز و بهداشتی استفاده شود.
صفحه 94:
٩م فلسممیل« ١
ماده 80: براي حمل و نقل مواد اولیه مصرفي و محصولات نهايي کارگاهها
و کارخانجات تولید مواد غذايي. حبوبات غلات. میوه جات و سبزیجات
باید صرفا از وسایط نقلیه مخصوص حمل و نقل این مواد که مورد تایید
وزارت بهداشت. درمان و آموزش پزشکی باشد استفاده شود.
صفحه 95:
Medeor? ١
ماده 81: کلیه افرادي که در وسایط نقلیه موضوع مواد 78 لغایت 80 فوق
الذکر با جابه جايي مواد غذايي سر و کار دارند مشمول ماده 2 اين آئين
نامه در خصوص اخذ كارت معاينه يزشكي و تبصره هاي ذیل آن مي باشد.
صفحه 96:
ل ميم .مزل 0م16
ماده 82: صاحبان وسایط نقلیه موضوع این آئین نامه موظفند قبل از بهره برداري
از آنها مجوز حمل و نقل مواد غذايي توسط وسیله نقلیه مربوطه را از وزارت
بهداشت اخذ نمایند.
تبصره: حمل و نقل هر نوع كالاي غير از مواد غذايي توسط وسایط نقلیه مجاز
حمل اين مواد ممنوع و علاوه بر اخذ جريمه موجب توقف وسيله نقليه متخلف به
مدت حداقل يكماه خواهد شد.
صفحه 97:
٩م فلسممیل« ١
ماده 83: حمل و نقل مواد غذایی و بهداشتی موضوع مواد 78 لغابت 80
این آئین نامه توسط وسایط نقلیه غیر مجاز ممنوع و علاوه بر اخذ جریمه.
موجب توقف وسیله نقلیه متخلف به مدت حداقل یکماه خواهد شد.
صفحه 98:
Medeor? ١
ماده 84: استفاده از انبرك مخصوص از جنس استنلس استیل براي
برداشتن دانه هاي شيريني جات. خرما . خیار شور . قطعات پنیر . حلوا و
امثال آنها الزامي است .
صفحه 99:
یت ول تک ورین ات < لیف
60
irae ee
صفحه 100:
1 عل بش له ميت هنم پیش نی
ماده 85: مأموريني که از طرف وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشكي براي
تظارت و بازرسي بهداشتي ازمحلهاي مشمول قانون اصلاح ماده 13 قانون
فواد خوردتي, آشامیدنی: آرايشتي و بهداشتي:تعتتن 40 شوند: موظفند
متخلفین از مقررات بهداشتي را با ذکر تخلف و تنظیم گزارش به مسئول
بهداشت محخل معرفي نمایند:
* تبصره 1 - مسئول بهداشت محل, رئیس مرکز بهداشت شهرستان یا رئیس مرکز
بهداشتي درمانی شهري ياروستائي است که با تشخیص و ابلاغ معاون امور
بهداشتي دانشگاه یا دانشکده علوم پزشكي و خدماتبهداشتي درماني محل ost
مي شوند.
# تبصره 2 - مأمور نظارت یا بازرس بهداشت به کاردان یا كارشناسي گفته مي شود
که دوره مخصوص بهداشتي را گذرانده و از طرف وزارت بهداشت., درمان و
آموزش پزشكي يا دانشگاههاي علوم پزشکی و خدماتبهداشتي درماني کشور
براي امور بازرسي و نظارتي در زمینه مسائل بهداشت محيطي و بهداشت مواد
غذاييبکار گمارده شده و داراي کارت بازرسي باشد.
تبصره 3 - کارت بازرسي کارت مخصوص مدت داري است که عکس بازرس روي
آن الصاق و مشخصاتکامل شناسنامه اي , تحصيلاتي و شغلي وي در آن درج شده
aa اين کارت منحصراً توسط وزارت بهداشت. درمان و آموزش پزر با
امضای وزی ]با دا بگاههاي pole لي و خدمات بهداشتي و درماني ( باامضاي
رئیس دانشگاه ) براي:بازرسیی موضوع تبصره 2 قوق صادر وهرگونه fyi
استفاده از آن جرم محسوبمي شود.
صفحه 101:
ee | هکت موی خی
ماده 86: مسئول بهداشت محل در صورت تائید
گزارش مأمور نظارت» علاوه بر معرفي صاحب یا
مدیرموسسه و یا صاحب يا راننده وسیله نقلیه به
دادگاه, کتباً به وي اخطار مي نماید ظرف مدت
معین ( 15 روز تادوماه حسب نوع و تعداد
نواقص ) » نواقص بهداشتي را برطرف نماید .
صفحه 102:
۱
ماده 87: در صورتیکه پس از انقضاي مهلت داده شده,
محل داراي نواقص بهداشتي باشد , بازرس بهداشت
مکلف است مراب را به مسئول بهداشت محل گزارش
نماید و مسئول مذکور پس از رسيدگي و تائید گزارش
بازرس بهداشت مكلف است علاوة بر معرقي متخلف ay
دادكاه محل تعيين شده را با دستور كتبي و صدوراخطار
4 نا 48 ساعته موقتاً رآي مدت حداقل يك هفته تعطيل
و در مورد وسائط نقلیه دستور توقف درپارکینگ آن را
براي مدت حداقل يك هفته به نيروي انتظامي ابلاغ نماید.
صفحه 103:
RV aterensthsigh trun |
ماده 88: تعطيل موقت محل با لاك و مهر و یا مهر و موم aulS
درها و راههاي نفوذي و نقاط حساس مانندشيرهاي آب و كاز
و کنتور برق و امثال آنها و در مورد وسائط نقلیه توقف وسیله
نقلیه مربوطه توسط نيروي انتظاميدر پارکینگ و تنظیم
صورت مجلس انجام و با نصب اطلاعیه علت تعطیل يا توقف
همراه خواهد بود.
#تبصره 1 - مسئولیت نگهداري از لاك و مهر و یا مهر و موم و
اطلاعیه علت تعطیل یا توقف بعهده صاحب یامدیر موسسه
تعطیل شده و یا صاحب و يا راننده خودرو متوقف شده مي
باشد.
#تبصره 2 - شرایط توقف وسیله نقلیه و صورت مجلس و ساير
مؤارة برعوزة با وسيل نعلية طبق دسعور العمل جواهه بود كة
توسط نيروي انتظامي و وزارت بهداشت مشترکا تنظيم مي
شود.
صفحه 104:
| الحامهقلت ودلب برعو ش لتق
ماده 89: شكستن لاك و مهر ويا مهر و موم و همجنين
برداشتن موانع ورود به محل تعطیل شده و یا داخلشدن
به وسيله نقليه متوقف شده بدون كسب مجوز كتبي از
مسئول بهداشت محل موجب تعقيب قانونيصاحب يا
مدير مؤسسه تعطيل شده ويا صاحب و راننده خودرو
متوقف شده خواهد بود.
صفحه 105:
۱
ماده 90: پس از انقضاي مدت تعیین شده براي تعطیل
موقت محل يا توقف وسیله نقلیه, صاحب يا مدیرموسسه
تعطیل شده یا صاحب يا راننده وسیله نقلیه متوقف شده
ضمن سپردن تعهد قابل قبول متضمن اجرايقانون به
فسئول بهداشت مخل, تقاضاي باژگشاني محل تعطیل
شده يا رفع توقف وسیله نقلیه متوقف شده رامي نماید.
مسئول بهداشت محل در صورت قبول تقاضا و تعهد
متقاضي. محل تعطيل شده را صرفا براي رفعنواقص
بهداشتي با دستور كتبي موقتا بازكشايي و حسب مورد
دستور رفع توقف خودرو متوقف شده را برايرفع نواقص
صادر مي نماید.
صفحه 106:
نظ
ماده 91: بازكشايي محل و يا رفع توقف وسيله
نقليه با شكستن لاك و مهر و يا مهر و موم كليه
درها و راههاينفوذي و تنظيم صورت مجلس
انجام و با نصب اطلاعیه حاوي , در حال رفع
نواقص بهداشتي است, اجازهبهره برداري ندارد,
همراه خواهد بود.
صفحه 107:
نظ
ماده 92: صاحب يا مدير موسسه یا وسیله نقلیه,
پس از رفع کلیه نواقص بهداشتي» تقاضاي
بهرهبرداري ازمحل يا وسیله نقلیه را به مسئول
بهداشت محل تسلیم و مسئول مذکور موظف
است مأمور نظارت را ظرف مدتدو روز اداري
جهت بازرسي اعزام نماید .
صفحه 108:
An TS 7 داي قات یت ماحپ لب شل تن
ماده 93 - بازرس بهدات موظف است پس از
بازرسی , چنانچه کلیه نواقص بهداشتی برطرف
شده باشد؛ مراتب را کتباً به مسئول بهداشت
محل گزارش و مسئول مذکور در صورت تایید
گزارش بازرس بهداشت اجازه بهره برداری از
محل يا وسیله نقلیه را کتباً صادر نماید.
صفحه 109:
نظ
ماده 94: اقدام به بهره برداري قبل از رفع كليه
نواقص بهداشتي و اخذ مجوز بهره برداري از
مسئول بهداشتمحل» موجب تعطیل مجدد محل
یا توقف مجدد وسیله نقلیه براي حداقل مدت يك
ماه بدون نیاز به طيمراحل مندرج در مواد 86 و
7 این آئین نامه خواهد بود.
صفحه 110:
تك كود ركد مقت «مطثيل مديمكين
صفحه 111:
|
ماده 95: طبقه بند بندي اماکن و مراکز و محلها از لحاط شمول مواد اين آئین نامه
bs Coat
كليه مواد این آئین نامه باستثناي مواد 41,45,48,65,و 41772 7شامل محلهاي
te دای کم دای باشند از قبیل
2 ام لو اع اتساج الا ات
اد ابن آثين نامه باستثناي مواد 7,8,12,24 لغايت 26,45,48لغايت
7 ات ا سای تیه و مر مواد عذابي كه دارأي مجل بذيراين
ده لیکن فاقد اشوزخانه هستند از قیلکيابي. حلیم پزي. آش پزي
ب جر كي رکیع سيراب و Osa آغذیه و ‘aout سرا شرع سوخاري:
جايحاته و فهو خانه: أبميوه و بستني فروشي, بوفه و أمثال أن “bu ua
8 كليه مواد ابن آثين مد باستثناي موآد 23.24.45 8لثایت "aS لفایت
ae ۲
ees کات بل تيه ورتوني مو از مج نجي ا ela at ل اين lad 0 5
“slo tin ne
امه باستثناي مواد 7.8,10,12.24 cul
كيه مواد نمی نامه مامتا جوا لغايت 74.77و 84 شامل سوير ماركت,
sly و لیینات فروشي و پخش و عرطه مواد غذآيي در فروشگاههایبزرگ :
5 کی وا از تام اي مواد 23,24,28,29,32,45,46و48 لا
2 امه باستثناي مواد ای
70 كله عاد اين ری فك 5