صفحه 1:
2
چم
صفحه 2:
موضوع : کنترل بيماريهاي ناشي از مواد غذايي توسط پرنودهي
صفحه 3:
*بهداشت و متحاخطت از فراوزده های غدایی::
أنسان امرورف مراف جلوكيري از فساد مواد غذابي هتواره کر تلا آیبت. یرال ستتازت:
لأشي ا فساد مواد عذايي در کشور های در حال توسعه یه دلیل او هواي گرم و
ناس براي: وفند: بنگروازگانیسم هاي فاسند کننده مواد غذابي بیشتر اسحد
کمیته هاي تخصصي سازمان خوار و بار كشاورزي ( ۴.۸.۵ ) و همچنین بهداشت جهاني به
این بتیخه رشیدید که پیماربهاي حاصل ار مواد غداني با اینکه درسایم xe Lal اعلام شندم»
يكي از مهمترین تهدیدها براي سلامت بشر و يكي از دلایل مهم براي کاهش بهره اقتصادي است.
سالهاست در تمام دنا مود غذايي به روش هاي مختلفي از جمله خشك کزدن؛ نمك سود كردن » كنسرو كردن و
روش هاي شيميايي نكهداري مي شوند. با اينكه اين ها روش هاي خوبي هستند اما در شرایط خاص مشكلاتي
براي مصرف كننده و محيط زيست ايجاد مي كنند.
از روش هاي جديدي كه در جند دهه اخير براي جلوكيري از ألودكي ابداع شد و به سرعت جاي خودش را بين
دیگر روش هاي نگه داري باز کرد مي توان به روش يرتو دهي اشاره كرد.
:( (irradiation... 91”
این روش به پاستوریزه کردن سرد و یا الکترونیکی (مسعصسم سس ءالاسی) نیز معروف است.در این
روش مواد غذایی را در معرض مقدار دقیق و معيني ازپرتوهای یونیزه کننده مانند اشعه ایکس» اشعه گاما و پرتو
الکترون قرار میدهند تا میکروارگانیزمهای مواد غذایی کشته شود. (از بین پرتو ها پرتو گاما اهمیت
داردزیرا به راحتي از هر نوع پوششي اعم از فلز ۰ چوب » پلاستيك و کاغذ عبور میکن و پس از برخورد با
موجودات زنده میگروسكوپي سبب کاهش بار ميكروبي مي شود.)
دوروش بسیارمتداول آن استفاده از پرتو گاما به كمك COOD , 0080072 و همچنین استفاده از امواج
الكتروني به كمك شتاب دهنده ها اسث كه ازطريق صدمه به 0000 باكتريها وساير قسمتهاي حساس و مهم آنها
وايجاد تغييرات شيميايي در سلولها سبب مرك يا غير فعال شدن ميكرواركانيزم ها مي شود.
صفحه 4:
a 19 2 ا _ eS
مراحل پرتودهي مواد غذايي
پرتو هاي يون ساز
دز پرتودهي
چشمه هاي پرتوهاي .يون ساز
فرایند پرنودهم
هزینه ها
نماي داخلي سیستم پرتودهي مواد
صفحه 5:
ES
اثرات پرتودهي مواد غذايي
#منافع استفاده از پرتودهي بیشتر از معایب آن است.
#تابش پرتو مي تواند حشرات ۰ انگل ها و عوامل بيماري زا را نابود
کند و مدت زمان نگهداري مواد غذايي مثل مرغ ۰ ماهي و میوه هاي
تازه را افزايش دهد . اين روش موجب مي شود تا از ضد عفوني
کننده ها که نه تنها سمي اند ۰ بلکه در دراز مدت سبب بروز سرطان
مي شود استفاده نشود. در سازمان انرژي اتمي کشورمان نیز از
شالها قيل تحقيقات مختلفي دريازره اثرات برمودهي دز نكه داري
محصولات غذايي مثل خرما » aimy و ككوشت انجام شده است.
1.ایجاد رادیو اکتیویته در مواد غذايي: در سطوح بالاي انرزي پرتو هاي
يون شاز هي عوائتد يفطي از مواد تشكيل دهنده مواد غدایی را واننه
اليو تفانند ولن افكانييه وجو آمون اي فعل واانفعالات در ای بر
لز جد مهار اغلام ده که جد اسان لنریست وجور ندارد
صفحه 6:
en
تغذیه دام با استفاده از مواد غذايي پرتو دهي شده :
مطالعات مريوط بع برسي هاي تغذيه دام ها بر هزينه أبست با اين حال جند سازمان جهت
هش و aoe pla ka SL sl aloe gai sins
see 34 شد كه مواد sy جداكثر
گر کم il aoa gl pk Soe pte Sear امه 24 نشو
بسیار 1 عا ل
ill Pea ee ee نات وبا تولید مولا بهمی توسط:
ت انجام شده د اد
Mis ی وده شده گزا كراشي أرائع تنشد el ne کم Te
با دز 20 كيلوكري بأ بان تر آز أن هيع نه أثار سودي براق مصرف كتيده ندارة.
A ساطع ost عنصر كبالت 00) و أسيقاده ارآن ور كافش و يا رقع
ارتیم رس های سعاربرای محتلف seen il al
گوشت قرمز, در حور ae
fees يعني علوفة م ا 0
kaon 2 خر أجلن 15 مستر) مت و ما ی
ام در بعضی موا 2
ASV sas گوس اس Se ۳
وش بو ie رد شيا وا ستاقبلوکوگوس آورتوس در
“ye at
ple ازمایش ژی وس وه 3 مو ae aie
دام و طيور و حيو rie it يرتوقم اما در موارد
کاهش بروزبماری در موی seal mle yo la مه
بهداشت و ضریب Veet steer دآمی و راک دام و Le
ی نها نیز بدینوسیله افزایش می
صفحه 7:
3 تغییرات خصوصیات کيفي مواد غذايي پرتودهي شده :
تغییرات شيميايي که بر اثر پرتو دهي در ماده غذايي به وجود مي آید ممکن است
باعث الراث فابل ملاحظه اي در طنم و مزه آن شود میزان آين تقییرات
عملا به نوع ماده غذايي پرتودهي شده : میزان دز و عوامل ديگري مثل درجه
حرارت در حين عمل يرتو دهي بستكي دارد.بعضي از مواد حتي در دز
هاي بسیار پایین هم تغییر مزه مي دهند مثل شیر و فزاوزده هاي لبني.
بیعوا هیر طخم ک بسن از پزدو ده » وجور مي آنه در خلال كه دارق وبا
م 2 از بین مي رود. يكي دیگر از صفا en Ho) Se
[GE Vg gle js cea exe, 15 كيلو گري ممکن است
ae aes را که در معرض هوا Dit I قهوه اي
ee Slee wale n نت
ك3 پسگی ره ارام ناف اه دارو:
بعضي وپتامین ها مثل ریبوفلاوین نیاسین و ویتامین ۵ در مقابل پرتو دهي مقاومند
ولي ویتامین هاي ک, ظ, ت, ظظ, ۸ به راحتي متلاشي شده و از بین مي روند.
در کل يرتو دهى مواد غذايي جمکن است تغیترات شیميايي بسیار جزلي دز مواد
غذايس به وجود آورد ولي هیچکدام از تغييرات شناخته شده مطر با خطرنات,
تمي باشند
صفحه 8:
4 اثر بر روي میکروارگانیسم ها :
میکروارگانیسم ها ۰ خصوصا باكتري هاي گرم منفي از طریق پرتو دهي از
بين مي روند. | باكتريها به وسيله يرتو دهي از بين مي روند ولي
أبن نه اين معني of caus مازنهای خاصل pst sles gl
بوتوليسم لزوما بوسيله برتو دهي متوقف مي شوند. يك دز معين فقط
cae NG (ets كروي راك در عفر روک ار فان از
oy eee نشان مي دهد كه هرجه باكتريهاي الوده كننده در
ده بیشتر باشند به همان اندازه بايستي توده » بیشتر رد پرتو دهي
کر ری ره ی ار
درتفضي. سوارة ننز جتيّن |ظهار مي تتتود که نگهداري مواد غذانی به وسیله
يرتو ممكن است باعث بروز خطراتي از جمله رشد ميكروبهاي مقاوم
به پرتو شود.
7 کاربرد عملي پرتودهي مواد غذايي :
به ارزش بالقوه پرتودهي مواد غذايي زماني مي توان پي برد که از آن به
طور عملي بهره برداري شود.پرتودهي به ت نمي تواند ضامن
حفظ مواد غداني براي مدت طولانی بانلد تابراین پس ار انجام
مراحل پرتودهي باید به بسته بندي مواد غذايي نیز توجه داشت.
صفحه 9:
3 کنترل جوانه زني و قوه نامه :
دزهاي تقد نع زني غده هاي سيب زميني وغده هاي بيازء سبر؛
ij شام لوط ور وكيري به عمل مي أورد. سره
انبره شدن حأ از یت سیب ooo sn of tw 08 9 Sb ony
بأشد و سبب زميني هاى پرتودیده مقاومت كمترى نسدت به بوسيد
chee ی كبري از alae زني به مدت طولای و ماه
اب در 4 پیاز و سیر در ز: نيار داري مفيد من
2 کنترل آفات :
تودهي با بزهاي تسا باس سیب کفته هون ققوم كرون تمام مراعل مختلف
ِ تکاملی آقات معمول كلت جدن تطم هاي واقع در داعل دام مي گرد مزوه
ى كلايك © شزا و کار همی در معرض حمله شراب می بش
بعضی از آين محصولات حصوضا موه ها نمي توانا به کی آز برنو دهي به
وسیله روش های شيمبايي با عوامل فيزيکي صرغفوني
vos on ترس توا بر ای یطوق
توجهي در اي منا
بش درا ار ارت Bat a Sn Stas کلوفیری یروا
rie pit ee ae إدد در / on bits
مي نوا aere و شيميايي ازي برا
ضدعفوني كردن كردن مواد عذابي أز نقطه نظینه گردد. براي مثال
نظر قوانين قرا
opie که در جمق دنه هار حي کیرد في بواد توسط پرتو جهی نج
درآورده شود.
صفحه 10:
3 افزایش زمان نگه داري مواد فاسد شدني :
يكي از استفاده ۱ ود اد غذايي ۰ | رد ا رگا ها که سیب فساد
از ی از برتودهي مواد غذابي ٠ از بين بره ميكرو ie
رم se el a a rl eee ee 2 oa soca
4 كول بيماريهاي ناشي از مواد غذابي :
از آلودگي موز توسط میکروارگانیسم ها ایجار مي شوند يكي از مسائل بزرگ و در
امراض شین
ال آفزایش در مراحل تولید مواد غذايي و منايع وأبستة به To.
به همين دليل بكي از كاريردهاي مهم برتودهي مواد غذابي جلوكيري از الودكي و كنترل بيماريهاي ناشي از
مواد عذايي مي
دز2-7 كيلوك وكري جهت كنترل ols alae از مواد غذابي آلوده در كوشت طبور » تخم مرغ ۰ میگو و
قورباغه بدون هیچ
يرتو دهي مواد غذايي خشك نيز بسيار مفيد مي باشد و اين عمل سیب بهبود خواص و ايمتي lal داري مواد
5
1
a
0
غدايي مي شود.
با استفاده از تابش اشعه از دو طریق میتوان از فساد مواد غذایی جلوگیری نمود:
باستوريزه نمودن: در أبن روش از piace ala ani ful
استريليزه كردن: در آين روش از پرتو کاما که انرژی بیشتری دارد استفاده oye
سلا tals of etl د, Lil نوع مواد غذابي و مدت ie دای رای
های کوتاه کرد ترا مد
دار روش سره کرژن اس مب iar ی وا تا ده
فى شود ماهن ها که در معرس تیش فرارگرفت ند را ص توارع يك © شنم ee عادی
oa متتوان جر sis els kr alas
ور سالم ies. oes 9 ie es ol Tok 7
د رد وده است. در یک wl را که تحت وده اند
i Seb igs as هر مقایت م Uap ote علو 5 pete
Solas a
ect _s Ses ey
و آهایی که oi gai وی از نظر طیتم امین و ظاهری تین هون هایی که بازه
Sp aks توت فرنگی تبر gl Diy GOs این کاز دز مهرد سنو هات 2 nse al ساك > بوصنم
صفحه 11:
ابي :
ارتباط با مواد غذايي پرتو دیده و تسهیلات
كه جه نوع مواد غذابي ا جم wali
* دولت ها نا
7 ان ایک ا 1 (sd ale be ous
seas i Soa hss
مشک ات پم خواه ots Sone ی وی سای
* بیان بل سل کل تما ره هی جذب شده در يرتو دهي مواد غذابي نايد از سطع 10
و
سم intl lon te ep لد ووب creat glh eg evi
ae
مس مرا و هی
در بو ده مواد غذیب بستهبدي با وسایل و مات coal
ا رها لصي رأايو يو إبجاد نمي کن وید که 08 یآ یا
MS دریگ ياقت] در مواد غذايي سعي مي 0
رد ۳ انبرو قي بع هلت هم
oh چه یزان دز Loe غذابي پرتو یدج است با le sail loans bas of
نمايد. بنابراين در حال حاضر هيج روش و عملي قابل we eee
كيين اینکه یا ماده غذايي پرتو داده شده یا خبر وجود ندارد. 27
٠ تادر اسه و كدرل هاف على ٠ كاري هاى قاطت ee
اشفد جهت جلوگیری از پرتی گیری احعالی کارگنان بو dle jl cis تيمت ols Gol
ae الودثي محيظي برنامة ويزت و دم شده اسك" |
همچنین علاوه بر کسپ مجوز جهت تاسیس تشکیلات صنایع غذايي ؛ مجوز چشمه gee
بكار كبرق پرتو و نصب دشتگام پرتو دهي توسظ سازمان دولتی: مسئول با
دهي ops
مورد تایید قرار گیر
صفحه 12:
رو دهد بدا برق
ییا ی ده دیدن وتارس شدنهرابر ... برخي از مواد غذايي قابل پرتو
دهی وعلامت مخصوضاین نوع
محصولات
صفحه 13:
منابع
#مجد. ف, اردكاني. م, 1382 , تكنيكهاي هستهاي در
علوم كشاورزي, انتشارات دانشگاه تهران ,صفحات332-
352
www.daneshju.ir®
www.forum.patoghu.com®
www.hawzah.net®
www.tebyan.net®
صفحه 14: