شامل سر فصل های: اثر حرارت در آب درجه حرارت و گرما در دریاچه فصول در دریاچه تقسیم بندی حرارتی دریاچه ها ویژگی های حرارتی رودخانه ها

علیرضا اسدی

صفحه 1:

صفحه 2:
لیمنولوژی (اکولوژی آبهای شیرین)

صفحه 3:
اثر حرارت در آب درجه حرارت و گرما در دریاچه فصول در درباچه تقسیم بندی حرارتی دریاچه ها 1 3 4 8 ویژگی های حرارتی رودخانه ها 1 ب

صفحه 4:
اثر درجه حرارت در آب ۷ یکی از مهم تین عولمل که می توان آب رابه عنوان میک محیط طبیعی و تنظیم کننده برای موجودات آبزی در نظر گرفت خواص حرایتی ّن است که از دیدگاه اکولوژیکی اهمیت زیادی دارد. گرمای وییه بالای ب بر لثر ظرفیت بالای ب در جذب حرارت ایجاد می شود که برای گوته های مختلف موجودات زنده آبزی فوق العاده اهمیت دارد. بیشتریین چگللی آب در ۹۸/۳ درجه سانتی گراد است که لين موضوع از نظر اکولوژیکی بسیار مهم می باشد. زیرا آب دریاچه ها از سطح‌یخ حی زند و از قسمت کف یخ نمی زند. بنابراین. در کف دریاچه و در فصل زمستان. موجودات آبزی شرلیط زیستی مناسب را برای ادامه حیات خود دارند. اكر لين خاصيت آب نبود درياجه ها در فصل زمستان به طور کامل یخ میزد و امکان ادامه حیات وجود نداشت. لین دو خاصیت (گرمای ویه بالای آب و بیشترین چگللی آب در ۴ درجه سانتی گراد). اثرات مهم فیزیکی و حرارتی در آب های طبیعی را تعیین می کند.

صفحه 5:
اثر درجه حرارت در آب ۳ به طور کلی نور خورشید در عمل فتوسنتز بسیار مهم است. نور مادون قرمز بخشی از نور است که طول موج آن بیشتر از ۷۰۰ 9۳0 بوده و برای موجوداتبه فرم حرارت است. طبق قانون لامبرت (12700078) جذب نور توسط لب بستگیبه طول مسیری دارد که نور از آن ‎jute‏ کنن. در استوانه ایبه طول یک متر که از آب پر شده باشد. ‎/٩۱‏ از امواج نوری به طول ۸۲۰ 90 جذب شده و فقط ‎٩‏ از ّن عبور می کند. در عمق ۲ متری, مقدار جذب ‎IAA‏ خواهد بود. بیشتر از 1۵۰ اشعه های خورشیدی در ناحیه ای‌با عمق میک تا ۲ متر پایین تر از سطح آب جذب می شود که موجب گرم شدن آب در لایه های مختلف می گردد.

صفحه 6:
درجه حرارت و گرما در دریاچه یکی از مهم ترین عولمل در درباچه از نظر اکولوژیکی رابطه بین آب و دما در فصول مختلف عی باشد. در فصول زمستان دمای آب در دریاچه های عمیق و نسبتا عمیق از سطح.تا کف یکنواخت است. لگریخ تشکیل شود. للیه یخ روی لب شناور حی شود. در بهار گردش و مخلوط شدن آب دریاچه باعث می شود که دما از سطح تا کف یکنواخت باشد. در طول تابستان بخش عمودی حرارت باعث الیه بندی حرارت حی شود. دما.تا عمق ۱۵ متریبا افزلیش عمق کمی تغییر می کند (طمتصصنلامه). بين ۱۵ تا ۳۰ متر ات درجه حرارت نسبت به تغییر در ‎aol (thermocline) cus! 95 Lay Gae‏ !484 در عمق بیشتر از ۳۰ متر قرار دارد. تقریبا به طور یکنواخت سرد است (طهنصصناهوط.

صفحه 7:
فصول در درياجه ۷ در فصل زمستان..يخ با درجه حرارت صفر درجه سانتى كراد سطح درياجه را مى بوشاند. زيرا چگللی یخ کمتر از آب سطح زیر آن است. تلبش کم نور خورشید و پوشش یخ و برف در روى دریاچه مانع از عمل فتوسنتز می شود. لین عمل همراه با تنفس موجودات و کمبود اکسیژن از اتمسفر به داغل آب موجب می شود که اکسیژن در آب کاهش یابد. نقطه در فصل بهار. خورشید بالاتر بوده و در طول روز بیشتر است. بنابرلین يخ شروع .به ذوب شدن می کند. همچنان که سطح لب گرم شده وبه ۴ درجه سانتیگراد میرسد. آب سنگینتر می شود و به کف دریاچه فروحی رود و لین جابجلیی باعث جریانات انتقللی می گردد. لین جریانات همراه با ‎ob‏ کمک به مخلوط شدن آب دریاچه می نملید تا درجه حرارت‌به طور پکنواخت ۴ درجه شود که در حداکثر چگللی خود است. لین فر آیند که باعث گردش ب در دریاچه میشود به نام دگرگونی بهاره نامیده می شود.

صفحه 8:
فصول در درياجه ۷ در دریاچه ها باد یکی از عامل های مهم برای انتقال گرمابه طرف نواحی عمیق است و باعث می شود که آب گرم تر با آب سنگین تر جا به جا شود. در فصل تابستان هوا گرم میشود روزهای طولانی تر و تابش بیشتر خورشید و وزش باد عواملی میباشند که باعث گرم کردن سربع آب در سطح انبساط و سبک شدن آب دریاچه می‌شوند. اگرچه وزش باد ادامه دارد و باعث مخلوط کردن آب در تمام جهات می شود ولی اختلاف حرارتی بر انرژٌی باد غللب شده و از مخلوط شدن کامل آب دریاچه جلوگیری مینملید بنابرلین در فصل تابستان از مخلوط شدن آب بین دو للیه‌با اختلاف چگللی جلوگیری میشود كه اين اختلاف چگللی اپی لیمینسون و متا لیمینسون در نتيجه افزایش درجه حرارت به وجود می آید این وضعیت به نام لایه بندی حرارتی نامیده می شود.

صفحه 9:
فصول در درياجه ۷ اولین لایه اپسی لیمینسون نام دارد که دمای آسن تقریباً یکنواخت است در زیر لابه اپیلیمینسون, متا لیمینسون قرار دارد. شیب حرارتی در دو طرف لین لایه. لایه ترموکلاین نامیده می شود که در اعماق بسیار کم با ضخامت ۲ تا ۳ متر دمای آن بسیار زیاد کاهش مییابد. ناحیه ای کهبا کاهشی سریع درجه حرارت است. للیه هایپو لیمینسون که زیرلایه متا لیمینسون قرار دارد و در اکثر دریاچه ها در بخشی از فصل تابستان فاقد اکسیژن و حاوی مقدار زیادی گاز کربنیک است. شرلیط لایه بندی حرارنتی بسیار پایدار است. همچنان موادغذلیی و موجودات ساکن یا کمی متحرک در ناحیه هیپو لیمینسون نیز در لین ناحیه محدود می‌شوند

صفحه 10:
فصول در درياجه © روشن است که موجودات فتو سنتیک در هیپو لیمینسون وجود ندارد. بنابرلین اکسیژن برای تنفسی جانوران کاهش بافته و گاز کربنیک افزلیش می یلبد و جلبک های میکروسکوپی کمبه عنوان غذا برای علفخواران محسوب می شوند بسیار نادر هستند در بسیاری از دریاچه ها مشاهده شده است که در چنین شرایطی زئوپلانکتون ها از باکتری های ارغولنی که در نواحی عمیق تر و آبهای بدون اکسیژن فراوان ترند تغذیه می نمایند. دو نکته در اینجا حائز اهمیت است که عبار تند از: ‎-١‏ اول اينكه سرد شدن آب فقط در سطح دریاچه انجام می شود و ۲- اينکه سرد شدن نا ۴ درجه سانتیگراد توسط جریان های انتقللی صورت می‌گیرد. درجه حرارت آب از ۴ درجه کمتر شود و در فصل زمستان لایه بندی معکوس اتفاق می افتد.

صفحه 11:
تقسيم بندى حرارتى درياجه ها 4 طبقه بندی دریاچه ها بر حسب ارتفاع موقعیت جغرافیلیی وبا توجه‌به عرض جغرا عمق دریاچه انجام شده است که عبار تند * دریاچه های بدون 235 ‎(Amictic lakes)‏ دریاچه هلیی هستند که از ارتفاعات زیاد و در مناطق قطب جنوب قرار دایند اين نوع اثیر عولمل آب و هوای محیط از جمله باد بر روی دریاچه ها ازییخ پوشیده شدهلند که | آن جلوگیری می شود. ** دریاچه های دو چرخشی (1۵1665 عذاعنصذ) لین نوع دریاچه ها در مناطق معتدله وجود دایند.بنبرلین‌به نام دریاچه های معتدله گفته می شوند. دو گردشگر در لین دریاچه ها یکی در بهار و دیگری در پاییزاتفاق‌می افتد طبقه بندی حرارتی در زمستان معکوس و در تابستان مستقیم می باشد.

صفحه 12:
تقسيم بندى حرارتى درياجه ها 04 **درياجه هاى يى جرخشى ‎(Cold monomictic lakes) 9 ys‏ لین نوع دریاچه ها در نواحی قطبی قرار دارند و آب آنها در هیچ عمقی از ۴ درجه سانتیگراد تجاوز نمی کند لین نوع دریاچه‌ها ازییخ پوشیده شده لایه بندی بندی معکوس زمستانی وجود دارد. و گردش بیک چرخشی در فصل تابستان در لُن انجام می گیرد. این نوع دریاچه ها همچنین دریاچه های قطبی نامیده می شوند. ** درباجه هاى كرم بى جرخشى ‎(Warm monomictic lakes)‏ لين نوع درياجه آن در مناطق كرم قرار دايند و دماى آنها در هيج عمقی از ۴ درجه سانتيكراد كمتر نخواهد بود. لين نوع درياجه ها درياجه هاى نيمه كرمسيرى نيز ناميده می شوند. یک گردش در هر سال در زمستان در آنها ا اق مى افتد.

صفحه 13:
تقسیم بندی حرارتی دریاچه ها ۳۹ *#*دریاچه های با چرخش ‎(Oligomictic lakes) gS‏ دریاچه‌های مناطق گرمسیری است که درجه حرارت تب در آنهابه اندزه قلبل توجهی از جهار درجه سانتى كراد بالاتر است و به ندرت گردش در آنها اتفاق می‌افد. * دریاچه های چند چرخشی (30 6 و[۳0) گردش و مخلوط شدن ب در لين درياجه ها در دماى كمى بالاتر از ۴ درجه سانتیگراد و به طور پیوسته و دائمی اتفاق می افتد لب در اکثر دریاچه های کم عمق‌به طور دائم در حال گردش بوده و مخلوط حی شوند. لین نوع دریاچه ها ممکن است در هر بعد از ظهر به باد میوزد مخلوط و در صبح که سطح آن توسط نور خورشید گرم می‌شود لايه بندى بيدا كند. به طور کلی مطالعات انجام شده نشان عی دهد که یکی از عولمل مهم و موثر در پراکندگی موجودات زنده در طول و عرض های جغراقیایی مختلف درجه حرارت است.

صفحه 14:
ویژگی های حرارتی در رودخانه ها ویژگی های حرارتی در رودخلنه ها تفاوت چندلنی با دریاچه ها ندارند. نفوذ نور. جذب نور گرمای وییْه و سایر عواملی که‌به ساختمان مولکولی آب و بستگی دارد در رودخانه : دریاچه می باشد. درجه حرارت رودخانه و دریاچه با هم متفاوت اند به دلیل سرعت.حجم. عمق. جنس بستر. پوشش. منشاء آب و سایر عوامل.

صفحه 15:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
10,000 تومان