صفحه 1:
سم دا

صفحه 2:
* "محیط* بیانگر همه عوامل خارجی. زنده و غیر زنده. مادی و غیر مادی است که انسان را احاطه کرده است. * محیط نه تنها شامل آب. هوا و خاک می‌باشد بلکه شرایط اجتماعی و اقتصادی که در آن زندگی می‌کنیم را نیز در بر می‌گیرد.

صفحه 3:
۴ به طور کلی "محیط" به مجموعه‌ای از عوامل و شرایط خارجی و تاثیرات وارده ناشی از آنها بر زندگی یک موجود زنده اطلاق می‌گردد. طبق این تعریف محیط شامل هواء آب و خاک و روابط بین آنها و کلیه موجودات زنده می‌باشد. * پر لین اساس هدف "بهداشت محیط" کنترل کلیه عواملی است که بالقوه و بالفعل تاثیرات سویی بر بقاء و سلامتی انسان اعمال می‌کنند.

صفحه 4:
می‌توان اصلی‌ترین محورهای فعالیت بهداشت محیط را به صورت زیر بیان نمود. ۳۹ * بررسی و تعیین مکانیسمهای بیماریهای منتقله توسط محیط و نحوه پیشگیری و کنترل آنها ۴ تامین آب و مواد غذایی سالم * تصفیه و دفع بهداشتی فاضلایها دفع و تصفيه مواد زايد جامد و سمى " كاهش آلودكى ‎aol gm‏ مواد غذايى و صدا " كنترل عوامل مخاطرهآميز محيط كار

صفحه 5:
فیزیکی: آب. هواء خاک, فاضلاب. تشعشعات و... + _ بیولوژیک: باکتربهاء وبروسهاء حشرات. جوندگان و حیوانات _ اجتماعی: رسوم. فرهنگ. عادات. درآمد. شغل. مذهب و

صفحه 6:
‎Lx (Sanitation) cjg‏ )3 دیدگاه ‎who‏ ‏۴ کنترل تمامی عوامل موجود در محیط انسانی که تأثیرات سوء در رشد فیزیکی. سلامتی و بقای انسان ایجاد می‌کنند با ممکن است ایجاد کنند. ‏* هدف بهسازی: جلوگیری از بیماری - ار تقاء سلامت

صفحه 7:
* امروزه عبارت سلامت محیط جایگزین بهسازی محیط شده است ۴ هدف سلامت محیط: خلق و حفظ شرایط اکولوژیکی است که به ار تقای سطح سلامت کمک کرده و در نتیجه از بروز بیماری جلوگیری می‌کند

صفحه 8:
* عوامل اصلی زیست محیطی که برای ادامه حیات وابسته به آنها هستیم: * آب هوا * خاک * امروزه در وضعیت مجیط زیستی بسیار بحرانی هستیم که فقط انسان است که مسبب آن است

صفحه 9:
ات ۰ * یکی از مهمترین اجزاء مراقبتهای سلامت محیط. آب سالم است *" خصوصیات آب سالم: فاقد عوامل بیماریزا . داشتن املاح در حد استاندارد + عدم داشتن رنگ, بو و طعم نامطلوب + قابل استفاده برای مصارف خانگی

صفحه 10:
منابع تأمین آب: 4 .. برای یک دوره معین ۱۰ تا ۵۰ ساله آب داشته باشد . حداقل در ۹۵ درصد سال آب داشته باشد

صفحه 11:
سه منبع اصلی تأمین آب: 4 ‎١‏ باران # آبهای سطحی ۲ آبهای زیرزمینی

صفحه 12:
۱-باران 4 * منشاً اصلی همه آبها * خالص ترین آب طبیعت * فیزیکی: تمیز و شفاف و روشن * شیمیایی: بسیار سبک و فقط دارای ۰/۰۰۰۵ درصد مواد حل نشده ۴ باکتریولوژیک: عاری از هر گونه عامل بیماریزا

صفحه 13:
* اخالصیهای باران: 7 هنگام عبور از جو زمین: ذرات معلق هوا مانند گرد و غبار. دوده و میکروار گانیزمها و گازهایی مانند ‎CO2,‏ ‎N2,02,NO3‏ 7 ترکیب با گازهای سولفور و اکسید نیتروژن حاصل از سوختهای فسیلی و ایجاد اسیدهای ضعیف سولفوریک و نیتریک

صفحه 14:
۲-آبهای سطحی: 4 برکه‌های مخزنی: درباچه‌های مصنوعی مانند سدها عموماً تمیز- پس از باران خالص‌ترین آب است-اغلب فاقد عامل بیماریزا است در مناطق کوهستانی. ناخالصیهای حوزه آبخیز خود را دارند (حاصل از سکونت انسان و نگهداری و چرای دام) آب کوهها همم می‌تواند توسط حیوانات وحشی آلوده شود برای مناطقی که آب زیاد استفاده می‌شود (مثل شهرها) و امکان تصفیه هست. مناسب است

صفحه 15:
رودها: 4 * منابع قابل اعتماد ۶ آلودگی بسیار * نیاز حتمی به تصفیه * شفافیت آن به مفهوم مناسب آشامیدن بودن نیست * دارای میزان بالابی از باکتربهای روده ای * اندکی تصفیه خود به خود با رقیق شدن. رسوب گذاری. هوادهی. اکسیداسیون. نور خورشید. گیاهان و حیوانات

صفحه 16:
آب انبارها: د _ * خطرآلودگی * در بهترین شرایط هم خطرناک هستند ۴ تصفیه خودبخودی تا حدودی به خاطرانبار شدن. اکسیداسیون و ... ولى غير قابل آشامیدن

صفحه 17:
آب دریا: ۳۹ * بسیار عظیم * محدودیتهای فراوان * هزینه زیاد نمک زدایی

صفحه 18:
۳-آبهای زیر زمینی 4 محدود هستند ارزان ترین و عملی ترین وسیله تهیه آب برای جوامع کوچک بهتر از آبهای سطحی از نظر تصفیه شدن فاقد عامل بیماریزا عدم نياز به تصفيه وجود حتی در فصلهای خشک سختی زیاد (حاوی مواد معدنی زیاد مثل منیزیم و کلسیم)

صفحه 19:
yale چاههای کم عمق: — دش * آب زیر پوسته زمین (اولین لابه زمین) محدود * احتمال آلودگی در صورت عدم دقت در حفر ۲ _ چاههای عمیق: آب لابه‌های زیرین پوسته زمین. صدها متر عمق سالم ترين و رضايت بخش ترين

صفحه 20:
شرایط چاههای بهداشتی 4 ‎٠‏ محل قرار گرفتن: *_ حداقل ۱۵ متر فاصله با محل آلودگی * _بالاتر از محل آلودگی * فاصله کمتر از ۱۰۰متر با محل زندگی مردم (مشکل حمل آب و احتمال آلودگی) . دیواره: از جنس آجر پا سنگ با سیمان به ارتفاع حداقل ۶متر (تا آب از دیواره ها نفوذ نکند) که ۶۰ تا ‎٩۰‏ سانتیمتر نیز از سطح چاه بالاتر آید

صفحه 21:
دیواره اطراف چاه: 4 Ow VO-Vo gu a ‏حفاظ:‎ سکویی سیمانی با شعاع حداقل یک متر با شیب به بیرون فاضلاب: چاله جاذب باید دورتر از مخروط پالایش باشد سرپوش از جنس سیمان پمپ مناسب

صفحه 22:
چشمه‌ها + 1 کم عمق: خشک شدن طی تابستان ۲ عمیق: عدم ارتباط با فصل * در معرض آلودگی " عدم نیاز به پمپ

صفحه 23:
* + * تامین کننده غذا * یک چهارم سطح زمین که: * یک سوم قابل کشت * دوسوم کویر و کوه * با افزایش جمعیت و شهرنشینی: * افزايش نیاز به سطح زبر کشت * کاهش سطح قابل کشت

صفحه 24:
عوامل آلوده کننده 1 ۲ ی فاضلاب شهری دفن زباله آلودگی هوا سموم دفع آفات ترکیبات شیمیایی و سمی (فاضلاب صنعتی)

صفحه 25:
نقش خاک در انتقال پ ظ3 نقش خاک در اکوسیستم (وجود موجودات تک سلولی تا ..) واکنش خاک با آلودگیهای وارد شده به آن: افزايش سرعت تجزیه پذیری (حرارت. خشکی و .) افزایش پایداری برخی مواد (رطوبت. سرماء سایه و ...) دخالت انسان در طبیعت و در نتیجه به هم خوردن فرآیندهای طبیعی خاک مانند تجزبه مواد آلوده ‎eee 9‏

صفحه 26:
4 ‏زباله‎ ‎Solid Waste معنای لغوی زباله؟ تعریف: هر نوع ماده جامد يا نیمه جامدی که ارزش نگهداری کردن را نداشته باشد ارزش نگهداری را عوامل مختلفی تعیین می‌کنند که در جوامع گوناگون. تفاوت دارد: وضعیت اقتصادی رفاهی وضعیت اجتماعی فرهنگی آداب و رسوم محلی و ملی شرایط مذهبی و سنتی

صفحه 27:
بخش در مورد زباله‌های شهری: تولید زباله ‎٠‏ تكهدارى موقت در محل توليد ‏جمع‌آوری و انتقال ‏دفع نهایی ‏سرانه تولید زباله: (وزن زباله‌های یک روز تقسیم بر جمعیت شهر) به طور متوسط ۰.۵ تا ۱ کیلوگرم ‏1 نا اتف متا

صفحه 28:
+ __ " ترکیبات زباله مهمتر از مقدار آن است * ترکیب زباله شهری: ‎ole .‏ مواد غذایی ‏و آشغال ‏+ خاکروبه ‏« اضافه‌های باغبانی ‏نخاله ساختمانی ‏+ مواد ویژه

صفحه 29:
د ‎0٠‏ پس مانده مواد غذایی: (۵۰ تا ۷۰ درصد زباله‌ها) مواد آلی و فساد پذیر ‏قابل تجزیه و ایجاد آلودگی ‏تولید حرارت در اثر تجزیه ‏تولید شیرابه (مهمترین در ایران)

صفحه 30:
‎٠‏ آشغال: ‏غیر قابل فساد و تجزیه ‏شامل دو دسته: قابل اشتعال (پلاستیک. کاغذ. چوب. چرم. پارچه و ...) و غیر قابل اشتعال (شیشه. قوطی فلزی ‎Geg‏ ‏خاکروبه: ‏محصول نظافت خانه و خیابان ‏غير قابل فساد

صفحه 31:
اضافات پاغبانی: غير قابل فساد (مثل شاخه و برك درختان) اما قابل تجزيه به كود نخاله ساختمانى: غير قابل فساد حجم کم. وزن زیاد 053 مواد ویژه: عدم وجود اطلاعات و آمار دقیق از آنها مانند وسایل اسقاطی. لاشه حیوانات و ...

صفحه 32:
نگهداری موقت تا زمان جمع آوری توسط شهرداری: (SE ‏ظروف قابل تخلیه (سطلهای‎ ٠ شرایط: قابل شستشو دارای چرخ یا دستگیره. استوانه‌ای؛ دارای درب محکم محل استقرار مشخص (حتماً خارج از آشپزخانه) ‎٠‏ ظروف غير قابل تخلیه (کیسه زباله) ‏مشکل زیست محیطی دارند- در مراکز بهداشتی و درمانی باید استفاده شوند ‏+ ظروف تعویض شونده ‏شهرداریها: برای مراکز تجاری یا آپارتمانها

صفحه 33:
جمع آوری زباله بستگی به سیستم شهرسازی و ابعاد کوچه‌ها و خیابانها دارد دفع زباله: دفن ‎٠‏ کمپوست 8 سوزآندة ‏4 خرد كردن و ريختن در فاضلاب ‏ف تهیه یلگ ساغعماتی - بازيافت و تبديل مواد

صفحه 34:
له شرایط لازم برای دفع بهداشتی: * عدم آلودگی خاک * عدم آلودگی آب سطحی و زیر زمینی 9 عدم آلودگی هوا " عدم امكان تكثير جوندكان و حشريات

صفحه 35:
دفن: روش غالب در ايران د _ آسيب شديد به محيط زيست غير قابل قبول وغير بهداشتى ((801 شيرابه ‎٠٠١‏ برابر فاضلاب است ) شرايط محل دفن: تا ۱۰ سال گنجایش دفن داشته باشد. فاصله ۱۵-۱۰ کیلومتری از شهر. عدم وجود منابع آب در محل

صفحه 36:
گازهای تولید شده در اثر دفن زباله: آمونیاک و هیدروژن سولفوره (ایجاد آلودگی هوا) متان (قابل اشتعال) کمپوست: فقط زباله‌های فساد پذیر خرد کردن. انباشتن روی هم و زیر و رو کردن و در نهایت تهيه كود

صفحه 37:
سوزاندن: در موارد وجود مواد قابل اشتعال در زباله بهداشتی‌ترین روش دفع زباله اما به شرط تکنولوژی مناسب تا هیچ آلودگی زیست محیطی ایجاد نکند استفاده از انرژی حاصله پرای تولید برق و آب گرم و ... کنترل دود خروجی با استفاده از پاشیدن آب (حل شدن گازهای آلوده و ذرات در آب و ورود به فاضلاب)

صفحه 38:
د خرد كردن و ريختن در شبكه فاضلاب: براى ساختمانهاى جند طبقه تهيه بلوى ساختمانى: برای زباله‌های غیر قابل فساد بازیافت و تبدیل مواد: نوع: پلاستیک. کاغذ» شيشه و فلز توجه: تفکیک زباله در مبداً (عدم جمع زباله به طور مخلوط)

صفحه 39:
* ۱ مزایای بازیافت: ‎٠‏ کاهش حجم و وزن زباله ‏۷ صاشب:شدن زباله باقیمانده برای كسرست + صرفه‌جویی در منابع

صفحه 40:
4 Waste Water ‏تعریف:‎ هر آبی که برای بهترین کاربردش قابل استفاده نباشد ۴ ۳ دسته فاضلاب: صنعتی (گسترده‌ترین طیف مواد آلوده‌کننده سمی» شیمیایی ‎Gorey‏ ‎٠‏ کشاورزی (کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات) _ شهری (شامل ۶ جزء: خانگی. کارگاهها و صنایع شهری. آب باران, نفوذ و ریزش درونی در لوله‌های فاضلاب)

صفحه 41:
فاضلاب شهری ۳۹ 4 درصد آب ۰.۱ درصد مواد آلوده کننده (۷۰درصد مواد آلی-۳۰ درصد مواد معدنی) مشکل اصلی در مورد مواد آلی فاضلاب است که باید به نوعی از فاضلاب جدا و تثبیت گردند. برای تصفیه فاضلاب ‎Lb‏ انواع مواد آن را بشناسیم: قابل ته نشینی: مواد درشت. مواد معلق. مواد کلوئیدی غير قابل ته‌نشینی: مواد محلول مواد محلول آلى بيشترين مشكل را ایجاد می‌کنند

صفحه 42:
۴ اساس کار تصفیه فاضلاب بر اساس کمک گرفتن از ۳۹ میکروارگانیسمهای طبیعت است: * استفاده از مواد محلول آلی به عنوان غذا و در نتیجه تکثیر و ایجاد میکروارگانیسم جدید: یعنی تبدیل مواد آلی محلول به موادی که معلق و قابل جدا سازی از فاضلاب هستند ۴ فقط باید اکسیژن را در اختیار میکروارگانیسمها قرار داد ۴ هرچند ظاهر کار ساده است ولی در عمل مشکل است

صفحه 43:
: برای تصفیه باید دو چیز را بدانیم ‎.١‏ شدت یا مقدار آلودگی فاضلاب ۲ وضعیت محیط زیست (معیار پساب خروجی تصفیه خانه) ‎alas = ™‏ ات آلودگیبا دو روش: ‎ee icl = POO (Bichewied Onxea Orwad) ۰‏ مقدار مواد محلول ‎OG (Guopruded Golds) 6‏ برلعمواد قابلته نشينى

صفحه 44:
" ۳ وضعیت محیط زیست: ‎0.١‏ عادی: (محیط زیست می‌تواند تا ۱۰ درصد پساب خروجی را تصفیه کند پس تصفیه خانه باید تا ‎٩۰‏ درصد فاضلاب را خودش تصفیه کند) ‏+ خاص: تصفیه خانه باید ‎۹٩‏ درصد را خودش انجام دهد. ‎or‏ حاد: ۱۰۰ درصد باید در تصفیه خانه انجام شود (حق وارد کردن هیچ پسابی را به محیط زیسیت نداریم)

صفحه 45:
مراحل 7 ۳۹ . اولیه یا فیزیکی: (جدا کردن مواد قابل ته نشینی - واحدهای آشغالگیر: ماسه‌گیر و ته نشینی اولیه) + _ ثانویه يا بیولوژیکی: (استفاده از میکروار گانیسمها برای جداسازی مواد محلول آلی و سپس ته‌نشین کردن میکروارگانیسمهای رشد کرده و ضد عفونی آب) (تا این مرحله ‎٩۰‏ درصد تصفیه انجام می‌شود: مناسب برای وضعیت عادی محیط زیست) + مرحله پیت پیگرقته و تکمیلی: (حذف کامل آلودگی. پر هزینه- تصفیه ۱۰۰ درصد: مناسب برای وضعیت حاد محیط زیست)

صفحه 46:
وق با مواد محلول آلى كه تبديل به مواد معلق آلى ( لجن ) شدند جه كنيم؟ لجن حاصله, توسط باکتریهای بیهوازی تجزیه و به دو چیز تبدیل می‌شود: كود كاز متان

صفحه 47:
پس در نهایت فاضلاب اولیه به سه قسمت تبدیل شد: ‎٠‏ پساب قابل استفاده 8 کود قابل فروش + گاز متان قابل استفاده ۴ تا این مرحله ۰ درصد تصفیه انجام می‌شود

صفحه 48:
i ‏فى‎ ‏كر كن‎ j A a> ° ۱ ۳ 7 ‏كاز اوزو‎ ji

صفحه 49:
کلر "ذا قابل استفاده هم در تصفیه خانه (مقدار زیاد آب) هم 4 برای مقادیر کم آب * از بین بردن تمام باکتریها ‎Bf‏ عدم اثر بر هاگهاء كيستها. تک یاخته های انگلی. تخم کرمها و برخی ویروسها (فلج اطفال. هپاتیت) مگر در مقادير زياد كلر ‏اکسید کردن آهن. منیزیم و سولفید هیدروژن ‏از بین بردن برخی مواد طعم دهنده یا بو دهنده ‏8 کنترل جلبکها

صفحه 50:
کلر ۳۵۵۱+ ۲۱ 0۱2-۰ +۲۱20 ۲ ‎HOCI ۲۱ + 00‏ = ۳ اثر ضد عفونی کلر به حاطر اسید هیپوکلروس (و تا حدی پونهای هیپوکلریت) بیشترین اثر کلر در ۳۳۱27 (تولید بیشتر اسید هیپ و کلروس) = خطرات کلرزنی به آب: 8 تشکیل ترکیبات هالوژنی: سرطانزا

صفحه 51:
اصول کلر زدن: 1 ‏عارى از كل و لاى بودن‎ .١ ب ‎Ay‏ برآورد دقیق کلر مورد نياز: ‏"ذا (مقدار کلر مورد نیاز برای از بین بردن باکتریها و اکسیده کردن عناصر آلی و آمونیاکی آب) ‏"ا تفاوت بین میزان کلر اضافه شده به آب و کلر باقیمانده در اب يس از یک ساعت ‏"ا نام دیگر: نقطه شکست (مقدار کلری که برای آب کافی به نظر می رسد) ‏8 اضافه شدن کلر بیشتر از این مقدار: پیدا شدن کلر آزاد در آب ‎WOCH‏ 2

صفحه 52:
اصول کلر زدن: دوره تماس: حداقل یک ساعت ‎x‏ اعت ‏+ حداقل غلظت توصیه شده کلر آزاد باقیمانده: .۰ میلیگرم در لیتر پس از یک ساعت تماس * اهمیت کلر باقیمانده؟ *_برای مقابله با آلودگیهای بعدی حین ذخیره و توزیع آب ‏+ میزان نهایی کلر: مقدار کلر مورد نیاز + ۰.۵ میلیگرم در لیتر کلر آزاد باقیمانده

صفحه 53:
كاز اوزون: كاز نايايدار عامل قوى اكسيداسيون از بين بردن بو. طعم و رنگ و زدودن کلر از آب اثر ویروس کشی قوی (طی چند ثانیه) عیب: عدم داشتن اثر باقیمانده امروزه: ضد عفونی اولیه با اوزون سپس افزودن کلر به عنوان کلر باقیمانده در هنگام پمپاژ آب به لوله ها

صفحه 54:
اشعه ماوراء بنفش: "" اثر بر میکروارگانیسمها و ویروسها "" زمان کوتاه عدم تغییر بو و طعم آب ( بر خلاف کلر) ۴ عیب: عدم داشتن اثر باقیمانده

صفحه 55:
ضد عفونی آب در مقدار کم جوشاندن ۱ ۰ شیمیایی 8 ضد عفونی شب 8 کلر لا يد ‎a‏ پرمنگنات پتاسیم ‏کشته توسط شدن باکتریها تو فیلت ‎o>‏ ۱ ۲ ۱ 1 افیهای حاوی کاتالیزور نقره ( 8 صافیهای یون نقره)

صفحه 56:
ضد عفونی آب در مقیاس کم 8 حجوشاندن "" به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه و سریع جوشیدن " از بين بردن همه باكتريهاء هاكهاء کیستها و تخم كرمها دفع كردن دى اكسيد كربن آب و رسوب دادن كربنات كلسيم . تغيير طعم آب "" عدم وجود اثر باقيمانده " نكهدارى در همان ظرفى كه آب جوشيده است (برای پرهیز از آلودگی مجدد)

صفحه 57:
مقیاس کم عفونی آب در مق "ا ضد عفونى شي ‘ دقيقه) ۰ دقيا ‎air)‏ ‏ضد عفونى سيا ۱ > براى تركييات سر ۷ ۲ ‎ne mS‏ فعالیت فیزیولوژب : 3 ۳ ‎aa ae‏ ‎ae,‏ پتاسیم (قبلا منكنات يتاسي . که ‎Caen‏

صفحه 58:
خصوصیات آب فلزات سنگین: لا تجمع پذیری در بدن موجودات آبزی (هرچند ‎SE‏ آنها در آب کم باشد) آرسنیک: سوراخ شدن تیفه بینی. مانع عمل آنزیمهای سولفیدریل جيوه: (به شكل متيل مرکوری يا جیوه آلی): ناهنجاری شدید دهنی و جسمی در جنین ۴ کادمیوم. انعقاد پروتئینها و گرفتگی لوله‌های کلیوی (ظروف تفلون قدیم) سرب: جایگزینی با کلسیم استخوانها؛ کندذهنی کودکان. کاهش ضریب هوشی. انتقال از طریق رحم به جنین "" کرم: ایجاد سرطان پوست و ریه (کارگران صنایع آبکاری)

صفحه 59:
a ۳ ۲)عباصر جزئی اب (۱۲۵6 ‎(Elements‏ آلومينيم: ایجاد مشکل در دياليزيها آهئن: لازم براى هموكلويبن-عامل رشد باكتريهاى آهن دوست مس: كاتاليزور تشكيل هم وكلوبين- (در صورت زياد شدن در بدن: بيمارى ويلسون) يد: نقش در تشكيل 706 فلوئور: استحکام دندانها و استخوانها (مصرف زياد از حد: بيمارى فلوتوروزیس) - مقدار مناسب: ۰.۵ تا ۳۳۰۸ وی:_ممانعت از اثر کادمیوم - شیری رنگ شدن آب و وجود قشری روغنی بر سطح آب در هنگام جوشیدن عدم ضرر بهداشتی - مشکل بیشتر از بقیه عناصر جزئی - همراه آهن در پرزمینی -ایجاد رنگ و بو و طعم نامناسب پوساندن ماشین لباسشویی: منگنز. آهن. مس

صفحه 60:
۳) خصوصیات شیمیایی آب ‎:PH 0‏ ل تأثير بر شبكه توزيع ب ‏1 ©>را”6 فرسودكى لوله هاء افزايش سرب در آب ‏3 6<ر0 کاهش اثر کلر ‎O‏ سولفید هيدرو ‏2 در اثر کاهش اکسیژن آب و فعالیت باکتریها (آبهای زیرزمینی) بوی تخم مرغ گندیده 2 در معرض هوا: تبدیل سولفید به سولفات ‎Q‏ سولفات: 1 بهبود طعم آب (سولفات کلسیم و منیزیم) لا اکسیژن حل نشده: ‎a‏ ‎ ‎ ‏در صورت کمبود آن: تبدیل نیترات به نیتریت و سولفات به سولفید (بد بو شدن آب)

صفحه 61:
۴ خصوصیات باکتربایی آب كلى فرمها: (انواع هوا : - 1 "انوع مدفوعى و غير مدفوعى (عملاً همه کلی فرمهای آب. مدفوعی هستند ‎(opt ob AE‏ لا وجود آنها در اب نشانه آلودگی است (در آب به طور طبیعی وجود ندارند) لا دلیل انتخاب به عنوان شاخص: ‎a‏ زياد بودن در روده ۲ قابلیت آسان کشت و تشخیص ت به سایر عوامل بیماریزا در آب نسبت به نیروهای تصفیه طبیعی || استرپهای مدفوعی: 1 . کمتر از کلی فرمها هستند ل نشانه آلودگی اخیر آب هستند 0 مناسب براى كنترل مسيرها و لولهها © دوام 04 مقاوه

صفحه 62:
۴ شاخص باکتریایی آب 1 کلستریدیوم پرفرنجنس : کمتر از کلی فرم در آب دیده می‌شوند طول عمر هاگهای آن بیشتر از کلی فرم است مقاوم به كلر وجود هاگها در آب بدون وجود کلی فرم. نشانه آلودگی در زمانهای خیلی قبل است وجود آنها نشانه ضعف تصفیه آب است تا تا تا ۲

صفحه 63:
۵) سختی آب 9 قدرت تخریب صابون توسط آب 4 لا کاتیونها: ۷ ,0 ‎=O‏ آنيونها: ‎was 9‏ لا . غیرکربناتها (سولفات. کلرید) لا . کربنات + کلسیم یا منیزیوم: سختی موقت (رسوب در اثر حرارت: سماور يا کتری) آنیونهای غیر کربناتی + کلسیم یا منیزیوم: سختی دائم (عدم رسوب با حرارت) ۳

صفحه 64:
۵) سختی آب ع* واحد سنجش سختی آب: غلظت کربنات کلسیم لا . مناسب: ۲۵۰-۱۵۰ 4 آب ‎ay‏ > 9/۵۱ با <۱ ۲۱60/۱ آپ نیمه سخت ۱۰۰-۰۰ ۲9/0۱ با ۲۱۵/۱۲۰۱ آب سخت ۳۰۰-۱۰۰ ۲9/0۱ با ۲-۴ ۳26۵/۱ آب خیلی سخت >۲۰۰ ۲9/0۱ یا > ۲۱6۵/۱ لم لم لم كط

صفحه 65:
۵) سختی آب لا اثرات سختی آب: ۳۹ مصرف بیشتر صابون ایجاد لکه روی سطوح شیر و دستشوبی ایجاد رسوب در ظروف غذا افزایش مصرف انرژی برای گرم کردن آب رسوب در جدار لوله ها و کاهش انتقال آب کاهش میزان ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی کاهش طول عمر پارچه و لباس كاهش مزه و رنگ طبیعی غذا ۲ ۳ 1۲ ۲ a eB ۵

صفحه 66:
۵) سختی آب لا روشهای بر طرف کرد 1 جوشاندن آزاد شدن 002 و رسوب كربنات كلسيم غير محلول برای سختی موقت ال افزودن آهک: 1 هم کاهش سختی آب و هم کاهش منیزیم 2 برای سختی موقت ‎UII‏ افزودن کرینات سدیم: ‎Ft‏ براى سختى موقت و دائم ‎IV‏ فرايئد a قلیایی: (پرموتیت) پرموتیت سدیم: سدیم. آلومینیوم. سیلیکات عبور آب: جایگزینی سدیم به جای کلسیم و من برای سختی موقت و دائم a a

صفحه 67:
سیستمهای توزیع آب 4 ‏پیوسته‎ I نوبتى: ل . احتمال عدم دسرسی در مواقع لزوم و اورژانس ذخیره شدن آب توسط مردم: افزایش احتمال آلودگی فشار منفی: ورود آلودگی از طریق نشتیهای لوله ها ‎ll‏ توزیع دو گانه لا . آب تصفیه شده و غیر تصفیه در لوله های جداگانه ‎OF‏ عدم تأیید توسط 0011/0

صفحه 68:
بهد EB: Ob Bef 8 اشت استخرهای آب 1 دو نوع آلودگی: مدفوعی. پوست و حلق و بینی مساحت برای هر نف ۲/۲ متر مربع عدم ورود افراد بیمار پوستی. چشمی. عفونی و ... تخلیه مثانه قبل از ورود به استخر دوش گرفتن با آب و صابون قبل و بعد از استخر ضد عفونی محیط استخو (حمام. راه عبور سکوها) تصفیه مداوم (طی ‎٩‏ ساعت همه آب تصفیه شود)

صفحه 69:
بهداشت استخرهای آب تعویض هر روزه ۱۵ درصد آب 1 (برای کاهش آمونیاک و مواد آلی ناشی از شناگران و افزایش فعالیت کلر) کلر زدن: حفظ کر باقیمانده در حد ۱ ۴۳۱ ‎PH‏ بسین؛۷ تا ۷۸ با ات شفافيت: رويت صفحه سياه به قطر 10 سانتيمتر در قسمت عميق استخر از فاصله 4 مترى اطراف استفاده از وسايل شخصى قرار دادن ياها در حوضجه كلر ‎٠١(‏ اللاطص) 3 برای کترل عفونت قارچی بین انگشتان پاها o

صفحه 70:
هوا ۳۹ تغییرات هوا در فضاهای بسته (تجمع انسانها): 4 شیمیایی: افزایش 02026 و کاهش اکسیژن 5 فیزیکی: افزايش دماء افزايش رطوبت. کاهش حرکت هوا آلودگی باكترياي بی در آثر هواى بازدم كدام يك مهمتر است و بيشتر احساس ناراحتى ايجاد می‌کند؟

صفحه 71:
jt ۴ شاخصهای آسایش گرمایی: د دمای هوا + دما و رطوبت ‎or‏ قدرت سرد کنندگی (دماء رطوبت و حرکت هوا) ‏دمای مفید ( سس سعس6۳) (تأثیر ترکیب دما و رطوبت و حرکت هوای داخل را بر احساس گرما و سرمای بدن بررسی می‌کند) دمای مفید تصحیح شده (سهسمسه سعسطاه لسسسه) ‏(دما: رطویست»: حرکت وا و تشعشعات گزمایی)

صفحه 72:
تقسیم بندی آلاینده‌های هوا ‎a‏ ‏الف) از نظر منشاء آلودگی ۱-ولیه "-ثانويه ب) از نظر اثرات فیزیو لوژیکی

صفحه 73:
از نظر مشاه -الايندوهاى اوليه: به همان شكل و تر مط كه ازمنبع تو لبد خارج شده اند در هوا وجود دارند مانند ۰۳۱ 00 502 -آلاینده‌های ثانویه: معمولا از ترکیب آلاینده‌های اولیه تحت تاثیر اشعه خورشید تولید می‌شوند. مثل اسماگ فوتوشیمیائی» اوزن و قسمت عمده ۱۱۵2 .

صفحه 74:
از نظر اثرات فیزیولوژیکی 1( خفه کننده‌ها: - خفه کننده‌های ساده مأنند 62 متان و سایرگازهای خنثی که با رقیق کردن اکسیژن محیط (محیط های - خنه کننده‌های ترکیبی که به علت ترکیب با آنزيم‌ها و ... در ارگانهای بدن ایجاد خفگی می‌کنند مانند00 ۲) تحریک کننده‌ها: تحریک کننده‌های مجاري فوقانی تنفسی +502) و مجاریتحتانی تنفسی +۱02

صفحه 75:
از نظر اثرات دا ا لد ۳) سموم سیستمیک: با حمله به ارگانها باعث بیماری عضوی از بدن میگردند مثل ترکیبات جیوه. سرب. هیدرو کربن‌های اروماتیک * ۴) ترکیبات مخدر و بیهوش کننده: روی اعصاب اثر می گذارند مثل هیدروکربن‌های الیفلتیک کلره ۳ ۵) مواد سرطان زا: ِ_ بنزاپیرن. بنزن هیدروکرین‌های آروما تیک چند هسته‌ای.

صفحه 76:
منابع آلودکی هوا 4 * _گروه ابت: صنایع» نیروگاه‌ها و مراکز تجاری و مسکونی * منابع متحرک: انواع وسایل فقلیه از موتور سیکلت تا هواپیما و کشتی = وی رایعم ات مقر وخ انيت وهم نوع بند در حالیکه در منابع متحرک عمدتاً حاصل احتراق سوخت بوده و به صورت گازهای آلاینده و با ذرات وارد هوا می‌شود * مقدار آلودگی تولید شده از منبع را با وزن آلودگی به واحد وزن مواد خام مصرفی یا محصول تولیدی بیان می‌کنند و به آن ضریب انتشار می‌گویند.

صفحه 77:
" شاخصهای پایش آلودگی هوا: 5 دی‌اکسید گوگرد 8 دود ۳۹ + ذرات معلق روشهای پیش گیری و کاهش آلودگی هوا ‎٠‏ تحدید نفوذ: پیش گیری از ورود آلودگی به هوا با روشهای مهندسی مثل تهویه و تبدیل شیمیایی + جایگزینی: مثل استفاده از گاز به جای بنزین» حذف سرب از بنزین + رقیق شدن: توسط گیاهان یا جریان هوا (ایجاد کمربند سبز در شهرها) قانونگذاری

صفحه 78:
Stoke) SiS ٠ ‏نارسایی مکانیسم تنظیم دمای بدن‎ ‏بالا رفتن دمای بدن تا 1۳۳ درجه‎ ‏هذیان گویی. تشنج. از دست دادن هشیاری. پوست گرم و خشک (عدم‎ ‏عرق)‎ ‏مرگ حتی با درمان در ۶۰ درصد موارد‎ ‏درمان:‎ ‏سرد کردن حتی با یخ تا رسیدن دمای مقعدی به ۳۸:۹ درجه‎ * ‏بستری برای عوارض‎

صفحه 79:
۳۹ (Heat Hyperpyrexia) us ji) 2b + ‏نارسایی مکانیسم تنظیم دمای بدن‎ اما عدم وجود علایم گرمازدگی مقدمه گرمازدگی است ‎(Heat exhaustion) U5 S++‏ عدم تعادل در دریافت و از دست دادن آب و نمک در اثر گرما و تعریق خفیف تر از گرمازدگی (حداکثر دمای بدن تا ۳۸۵) بعد از چند روز مواجهه با گرما رخ می‌دهد سرگیجه. ضعف اختلالات جریان خون درمان: متعادل ساختن آب و الکترولیت

صفحه 80:
‘ وبر سي ص9 ۱ در اثر کار سنگین در دمای بالا و رطوبت زیاد گرفتگی عضله در اثر کاهش سدیم و کلر حون (Heat Syncope) uso. » افت فشار خون در اثر گرما به خاطر گشاد شدن رگهای خونی عدم افزایش دمای بدن درمان: بردن فرد به سایه و بالا گرفتن پاها (بهبود پس از ۵ تا ۰ دقیقه)

صفحه 81:
بهداشت مسکن لا معیارهای یک مسکن بهداشتی: تأمين کننده نیازهای فیزیکی(جسمی) تأمین کننده نیازهای روحی(روانی) پیشگیری از حوادث و سوانح پیشگیری از بروز بیماریها تا تا تا ۲

صفحه 82:
بهداشت مسکن ۳ در صورت عدم وجود حداقل ۶ شرط: غیر قابل سکولت بودن تأمين نياز جسمی: هر سه نفر. دو اتاق سه در جهار آشپزخانه ” متر مربع سرویس بهداشتی. دستشویی و حمام هر کدام ۲ متر مربع (اگر با هم هستند: ‎٩‏ متر مربع) Q Q Q Q Qa ۳ تأمین نیاز روحی روانی: اتاق خواب اختصاصی برای هر نفر ۷.۵ متر (یا ده متر مربع برای دو نفر)

صفحه 83:
بهداشت مسکن لا پیشگیری از بروز حوادث و سوانح: زلزله سیم کشی استاندارد برق, ارتفاع کلید و پریزها ۱۱۰ سانتیمتر سیم اتصال زمین لوله کشی استاندارد گاز عدم نگهداری مواد قابل اشتعال در راه پله نگهداری مناسب سوختهای فسیلی وجود وسایل اطفاء حریق نصب حفاظ و نرده به ارتفاع ۷۵ تا ‎٩۰‏ سانتیمتر BO oO 8 6b ‏با تا‎ B

صفحه 84:
59 ‎a‏ پیشگیری از بيماريها: توری مناسب پنجره‌ها. درها. کف شوی آشپزخانه و حمام ل عدم ورود هر گونه کارتن, جعبه و صندوق به طور مستقیم به مسکن (مخفی شدن حشرات لابلای کارتن و ..) ‎a‏ فاصله مناسب زیر در ورودی با کف زمین (۱ سانتیمتر) لا استفاده از نور خورشيد

صفحه 85:
بهداشت مسکن 0 شروط بهداشتى بودن مسكن: MI MIL MUL آب آشامیدنی سالم منبع آب داخل خانه با شیر برداشت مستقل (در صورت عدم وجود شبکه آبرسانی شهری) سرويس بهداشتى مستقل حمام مستقل ظرفيت كافى اتاقها براى هر ۳ نفر ۲ اتاق ۶*۳ - (هر نفر ۸ متر مربع) اتاق خواب اختصاصی برای هر نفر به مساحت ۷۸متر مربع (حداکثر دو نفر در یک اتاق ۱۰ متری) امکان گرم کردن سه چهارم اتاقها نور کافی (برق) متناسب بودن تعداد پنجره ها با وسعت اتاق (۲۰ درصد سطح ‎(GU AS‏ راه خروج اضطراری

محيط و سالمت ‏ ‏ ”محيط“ بيانگر همه عوامل خارجي ،زنده و غير زنده، مادي و غير مادي است كه انسان را احاطه كرده است. محيط نه تنها شامل آب ،هوا و خاك مي‌باشد بلكه شرايط اجتماعي و اقتصادي كه در آن زندگي مي‌كنيم را نيز در بر مي‌گيرد.  ‏ ‏ ب ه طور كل ي “محي8ط” ب ه مجموعه‌اي از عوام ل و شراي ط خارج ي و تاثيرات وارده ناش ي از آنه ا بر زندگ ي ي ك موجود زنده اطالق مي‌گردد .طبق اين تعريف محيط شامل هوا ،آب و خاك و روابط بين آنها و كليه موجودات زنده مي‌باشد. بر اين اساس هدف “بهداش8ت محي8ط” كنترل كليه عواملي اس ت ك ه بالقوه و بالفع ل تاثيرات س ويي بر بقاء و س المتي انسان اعمال مي‌كنند. اصليترين محورهاي فعاليت بهداشت محيط را به ‌ ميتوان ‌ صورت زير بيان نمود. ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ بررسي و تعيين مكانيسمهاي بيماريهاي منتقله توسط محيط و نحوه پيشگيري و كنترل آنها تامين آب و مواد غذايي سالم تصفيه و دفع بهداشتي فاضالبها دفع و تصفيه مواد زايد جامد و سمي كاهش آلودگي هوا‌،آب ‌،مواد غذايي و صدا كنترل عوامل مخاطره‌آميز محيط كار سه جزء محيط .1 .2 .3 فيزيكي :آب ،هوا ،خاك ،فاضالب ،تشعشعات و ... بيولوژيك :باكتريها ،ويروسها ،حشرات ،جوندگان و حيوانات اجتماعي :رسوم ،فرهنگ ،عادات ،درآمد ،شغل، مذهب و ... بهسازي ( )Sanitationمحيط از ديدگاه :who ‏ ‏ كنترل تمامي عوامل موجود در محيط انساني كه تأثيرات سوء در رشد فيزيكي ،س8المتي و بقاي انسان ايجاد مي‌كنند يا ممكن اس8ت ايجاد كنند. هدف بهسازي: جلوگيري از بيماري -ارتقاء سالمت  ‏ امروزه عبارت سالمت محيط جايگزين بهسازي محيط شده است هدف سالمت محيط :خلق و حفظ شرايط اكولوژيكي است كه به ارتقاي سطح سالمت كمك كرده و در نتيجه از بروز بيماري جلوگيري مي‌كند  عوامل اصلي زیست محيطي كه براي ادامه حيات وابسته به آنها هستيم: ‏ ‏ ‏ ‏ آب هوا خاك امروزه در وضعيت مجيط زيستي بسيار بحراني هستيم كه فقط انسان است كه مسبب آن است آب ‏ يكي از مهمترين اجزاء مراقبتهاي سالمت محيط، آب سالم است خصوصيات آب سالم: ‏ .1 .2 .3 .4 فاقد عوامل بيماريزا داشتن امالح در حد استاندارد عدم داشتن رنگ ،بو و طعم نامطلوب قابل استفاده براي مصارف خانگي منابع تأمين آب: ‏ منبع مناسب منبعي است كه: .1 .2 براي يك دوره معين 10تا 50ساله آب داشته باشد حداقل در 95درصد سال آب داشته باشد سه منبع اصلي تأمين آب: .1 .2 .3 باران آبهاي سطحي آبهاي زيرزميني -1باران ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ منشأ اصلي همه آبها خالص تري8ن آب طبيعت فيزيكي :تميز و شفاف و روشن شيميايي :بسيار سبك و فقط داراي 0/0005درصد مواد حل نشده باكتري8ولوژيك :عاري از هر گونه عامل بيماريزا ناخالصيهاي باران: هنگام عبور از جو زمين :ذرات معلق هوا مانند گرد و غبار ،دوده و ميكروارگانيزمها و گازهايي مانند ‍CO2, ‏N2,O2,NO3 تركيب با گازهاي سولفور و اكسيد نيتروژن حاصل از سوختهاي فسيلي و ايجاد اسيدهاي ضعيف سولفوريك و نيتريك -2آبهاي سطحي: ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ بركههاي مخزني :درياچه‌هاي مصنوعي مانند سدها ‌ خالصترين آب است-اغلب فاقد ‌ عموماً تميز -پس از باران عامل بيماريزا است در مناطق کوهستانی ،ناخالصيهاي حوزه آبخيز خود را دارند (حاصل از سكونت انسان و نگهداري و چراي دام) ميتواند توسط حيوانات وحشي آلوده شود آب كوهها هم ‌ میشود (مثل شهرها) و برای مناطقی که آب زیاد استفاده ‌ امکان تصفیه هست ،مناسب است رودها: ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ منابع قابل اعتماد آلودگي بسيار نياز حتمي به تصفيه شفافيت آن به مفهوم مناسب آش8اميدن بودن نيست داراي ميزان بااليي از باكتريهاي روده اي اندكي تصفيه خود به خود با رقيق شدن ،رسوب گذاري ،هوادهي ،اكسيداسيون ،نور خورشيد ،گياهان و حيوانات آب انبارها: ‏ ‏ ‏ خطرآلودگي در بهترين شرايط هم خطرناك هستند تصفيه خودبخودي تا حدودي به خاطرانبار شدن، اكسيداسيون و ...ولي غير قابل آشاميدن آب دريا: ‏ ‏ ‏ بسيار عظيم محدوديتهاي فراوان هزينه زياد نمك زدايي -3آبهاي زير زميني ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ محدود هستند عمليترين وسيله تهيه آب براي جوامع كوچك ‌ ارزان‌ترين و بهتر از آبهاي سطحي از نظر تصفيه شدن فاقد عامل بيماريزا عدم نياز به تصفيه وجود حتي در فصلهاي خشك سختي زياد (حاوي مواد معدني زياد مثل منيزيم و كلسيم) چاهها چاههاي كم عمق: .1 ‏ ‏ ‏ آب زير پوسته زمين (اولين اليه زمين) محدود احتمال آلودگي در صورت عدم دقت در حفر چاههاي عميق: .2 ‏ ‏ ‏ ‏ آب اليه‌هاي زيرين پوسته زمين ،صدها متر عمق بخشترين ‌ سالمترين و رضايت ‌ سختي بيشتر آب عدم خشك شدن در تابستان شرايط چاههاي بهداشتي محل قرار گرفتن: .1 ‏ ‏ ‏ حداقل 15متر فاصله با محل آلودگي باالتر از محل آلودگي فاصله كمتر از 100متر با محل زندگي مردم (مشكل حمل آب و احتمال آلودگي) ديواره: .2 ‏ از جنس آجر يا سنگ يا سيمان به ارتفاع حداقل 6متر (تا آب از ديواره ها نفوذ نكند) كه 60تا 90سانتیمتر نيز از سطح چاه باالتر آيد ديواره اطراف چاه: .3 ‏ حفاظ: .4 ‏ ‏ .7 سكويي سيماني با شعاع حداقل يك متر با شيب به بيرون فاضالب: .5 .6 به بلندي Cm 75-70 چاله جاذب بايد دورتر از مخروط پااليش باشد سرپوش از جنس سيمان پمپ مناسب چشمهها ‌ .1 .2 ‏ ‏ كم عمق :خشك شدن طي تابستان عميق :عدم ارتباط با فصل در معرض آلودگي عدم نياز به پمپ خاك ‏ ‏ تامين كننده غذا يك چهارم سطح زمين كه: ‏ ‏ ‏ يك سوم قابل كشت دوسوم كوير و كوه با افزايش جمعيت و شهرنشيني: ‏ ‏ افزايش نياز به سطح زير كشت كاهش سطح قابل كشت عوامل آلوده كننده خاك .1 .2 .3 .4 .5 .6 مشتقات نفتي فاضالب شهري دفن زباله آلودگي هوا سموم دفع آفات تركيبات شيميايي و سمي (فاضالب صنعتي)  نقش خاك در انتقال بيماريها نقش خاك در اكوسيستم (وجود موجودات تك سلولي تا )... واكنش خاك با آلودگيهاي وارد شده به آن: ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ افزايش سرعت تجزيه پذيري (حرارت ،خشكي و )... افزايش پايداري برخي مواد (رطوبت ،سرما ،سايه و )... دخالت انسان در طبيعت و در نتيجه به هم خوردن فرآيندهاي طبيعي خاك مانند تجزيه مواد آلوده و ... زباله ‏ ‏ ‏ ‏ ‏Solid Waste معناي لغوي زباله؟ تعريف :هر نوع ماده جامد يا نيمه جامدي كه ارزش نگهداري كردن را نداشته باشد ارزش نگهداري را عوامل مختلفي تعيين مي‌كنند كه در جوامع گوناگون ،تفاوت دارد: .1 .2 .3 .4 وضعيت اقتصادي رفاهي وضعيت اجتماعي فرهنگي آداب و رسوم محلي و ملي شرايط مذهبي و سنتي 4 بخش در مورد زباله‌هاي شهري: .1 .2 .3 .4 ‏ توليد زباله نگهداري موقت در محل توليد جمعآوري و انتقال ‌ دفع نهايي سرانه توليد زباله( :وزن زباله‌هاي يك روز تقسيم برG جمعيت شهر) به طور متوسط 0.5تا 1كGيلوگرم  تركيبات زباله مهمتر از مقدار آن است تركيب زباله شهري: ‏ .1 .2 .3 .4 .5 .6 پس مانده مواد غذايي آشغال خاكروبه اضافههاي باغباني ‌ نخاله ساختماني مواد ويژه .1پس مانده مواد غذايي 50( :تا 70درصد زباله‌ها) مواد آلي و فساد پذير قابل تجزيه و ايجاد آلودگي توليد حرارت در اثر تجزيه توليد شيرابه (مهمترين در ايران) .2آشغال: غير قابل فساد و تجزيه شامل دو دسته :قابل اشتعال (پالستيك ،كاغذ ،چوب ،چرم، پارچه و )...و غير قابل اشتعال (شيشه ،قوطي فلزي و )... .3خاكروبه: محصول نظافت خانه و خيابان غير قابل فساد .4اضافات باغباني: غير قابل فساد (مثل شاخه و برگ درختان) اما قابل تجزيه به كود .5نخاله ساختماني: غير قابل فساد حجم GكGم ،وزن زياد .6مواد ويژه: عدم وجود اطالعات و آمار دقيق از آنها مانند وسايل اسقاطي ،الشه حيوانات و ...  نگهداري موقت تا زمان جمع‌آوري توسط شهرداري: .1ظروف قابل تخليه (سطلهاي خانگي) شرایط: استوانهاي ،داراي درب ‌ قابل شستشو ،داراي چرخ يا دستگيره، محكم ،محل استقرار مشخص (حتم ًا خارج از آشپزخانه) .2ظروف غير قابل تخليه (كيسه زباله) مشكل زيست محيطي دارند -در مراكز بهداشتي و درماني بايد استفاده شوند .3ظروف تعويض شونده شهرداريها ،براي مراكز تجاري يا آپارتمانها  جمع آوري زباله بستگي به سيستم شهرسازي و ابعاد كوچه‌ها و خيابانها دارد دفع زباله: ‏ .1 .2 .3 .4 .5 .6 دفن كمپوست سوزاندن خرد كردن و ريختن در فاضالب تهيه بلوك ساختماني بازيافت و تبديل مواد شرايط الزم براي دفع بهداشتي: عدم آلودگي خاك عدم آلودگي آب سطحي و زير زميني عدم آلودگي هوا عدم امكان تكGثير جوندگان و حشرGات دفن: روش غالب در ايران آسيب شديد به محيط زيست غير قابل قبول وغير بهداشتي ( BODشيرابه 100برابر فاضالب است ) شرايط محل دفن: تا 10سال گنجايش دفن داشته باشد ،فاصله 15-10كيلومتري از شهر ،عدم وجود منابع آب در محل گازهاي توليد شده در اثر دفن زباله: آمونياك و هيدروژن سولفوره (ايجاد آلودگي هوا) متان (قابل اشتعال) كمپوست: فقط زباله‌هاي فساد پذير خرGد كردن ،انباشتن روي هم و زير و رو كردن و در نهايت تهيه كود سوزاندن: در موارد وجود مواد قابل اشتعال در زباله بهداشتيترين روش دفع زباله اما به شرط تكنولوژي مناسب تا ‌ هيچ آلودگي زيست محيطGي ايجاد نكند استفاده از انرژي حاصله براي توليد برق و آب گرم و ... كنترل دود خروجي با استفاده از پاشيدن آب (حل شدن گازهاي آلوده و ذرات در آب و ورود به فاضالب) خرد كردن و ريختن در شبكه فاضالب: براي ساختمانهاي چند طبقه تهيه بلوك ساختماني: براي زباله‌هاي غير قابل فساد بازيافت و تبديل مواد: 4نوع :پالستيك ،كاغذ ،شيشه و فلز توجه :تفكيك زباله در مبدأ (عدم جمع زباله به طور مخلوط)  مزاياي بازيافت: .1 .2 .3 كاهش حجم و وزن زباله مناسب شدن زباله باقيمانده براي كمپوست صرفهجويي در منابع ‌ Waste Water تعريف: هر آبي كه براي بهترين كاربردش قابل استفاده نباشد 3 دسته فاضالب: .1 .2 .3 صنعتي (گسترده‌ترين طيف مواد آلوده‌كننده سمي ،شيميايي و )... كشاورزي (كودهاي شيميايي و سموم دفع آفات) شهري (شامل 4جزء :خانگي ،كارگاهها و صنايع شهري ،آب باران ،نفوذ و ريزش دروني در لوله‌هاي فاضالب) فاضالب شهري ‏ ‏ ‏ ‏ .1 .2 ‏ 99.9درصد آب 0.1درصد مواد آلوده كننده (70درصد مواد آلي 30-درصد مواد معدني) مشكل اصلي در مورد مواد آلي فاضالب است كه بايد به نوعي از فاضالب جدا و تثبيت گردند. براي تصفيه فاضالب بايد انواع مواد آن را بشناسيم: قابل ته نشيني :مواد درشت‌،مواد معلق ،مواد كلوئيدي غير قابل ته‌نشيني :مواد محلول مواد محلول آلي بيشترين مشكل را ايجاد مي‌كنند  ‏ ‏ ‏ اساس كار تصفيه فاضالب بر اساس كمك گرفتن از ميك̀روارگانيسمهاي طبيعت است: استفاده از مواد محلول آلي به عنوان غذا و در نتيجه تكثير و ايجاد ميكروارگانيسم جديد :يعني تب̀ديل مواد آلي محلول به موادي كه معلق و قابل جدا سازي از فاضالب هستن̀د فقط بايد اكسيژن را در اختيار ميكروارگانيسمها قرار داد هرچند ظاهر كار ساده است ولي در عمل مشكل است براي تصفيه بايد دو چيز را بدانيم: .1شدت يا مقدار آلودگي فاضالب .2وضعيت محيط زيست (معيار پساب خروجي تصفيه خانه) ‏ شناسایی شدت آلودگیبا دو روش: BOD (Biochemical Oxygen Demand) .1ب``ر̀ايت``عيين م`قدار ̀مواد م`حلول SS (Suspended Solids) .2ب``ر̀اي̀مواد ق`ا̀بلت``ه ن``شيني  3وضعیت محيط زيست: ميتواند تا 10درصد پساب خروجي .1عادي( :محيط زيست ‌ را تصفيه كند پس تصفيه خانه بايد تا 90درصد فاضالب را خودش تصفيه كند) .2 خاص :تصفيه خانه بايد 99درصد را خودش انجام دهد. .3 حاد 100 :درصد بايد در تصفيه خانه انجام شود (حق وارد كردن هيچ پسابي را به محيط زيسيت نداريم) مراحل تصفيه: .1 اوليه يا فيزيكي: .2 ثانويه يا بيولوژيكي: (جدا كردن مواد قابل ته نشيني -واحدهاي آشغالگير ،ماسه‌گير و ته نشيني اوليه) (استفاده از ميكروارگانيسمها براي جداسازي مواد محلول آلي و سپس ته‌نشين كردن ميكروارگانيسمهاي رشد كرده و ضد عفوني آب) (تا اين مرحله 90درصد تصفيه انجام مي‌شود :مناسب برای وضعیت عادی محیط زیست) .3 مرحله پيش̀رفته و تكميلي: (حذف کامل آلودگی ،پر هزينه -تصفيه 100درصد :مناسب برای وضعیت حاد محیط زیست)  با مواد محلول آلي كه تبديل به مواد معلق آلي ( لجن ) شدند چه كنيم؟ لجن حاصله ،توسط باكت̀ريهاي بيهوازي تجزيه و به دو چيز تبديل مي‌شود: ‏ .1 .2 كود گاز متان  پس در نهايت فاضالب اوليه به سه قسمت تبديل شد: .1 .2 .3 ‏ پساب قابل استفاده كود قابل فروش گاز متان قابل استفاده تا اين مرحله 90درصد تصفيه انجام مي‌شود ضد عفونی کردن آب کلر گاز اوزون اشعه ماوراء بنفش کلر ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ قابل استفاده هم در تصفیه خانه (مقدار زیاد آب) هم برای مقادیر کم آب از بین بردن تمام باکتریها عدم اثر ب̀ر هاگها ،کیستها ،تک یاخته های انگلی ،تخم کرمها و برخی وی̀روسها (فلج اطفال ،هپاتیت) مگر در مقادیر زیاد کلر اکسید کردن آهن ،منیزیم و سولفید هیدروژن از بین بردن برخی مواد طعم دهنده یا بو دهنده کنترل جلبکها کلر ‏ H2O + Cl2 ‏ HOCl ‏HCl + HOCl ‏H + OCl اثر ضد عفونی کلر به خاطر اسید هیپوکلروس (و تا حدی یونهای هیپوکلریت) بیشترین اثر کلر در ( PH=7تولید بیشتر اسید هیپوکلروس) خطرات کلرزنی به آب: تشکیل ترکیبات هالوژنی :سرطانزا اصول کلر زدن: .1عاری از گل و الی بودن آب .2برآورد دقیق کلر مورد نیاز: ‏ ‏ ‏ ‏ (مقدار کلر مورد نیاز برای از بین بردن باکتریها و اکسیده کردن عناصر آلی و آمونیاکی آب) تفاوت بین میزان کلر اضافه شده به آب و کلر باقیمانده در آب پس از یک ساعت نام دیگر :نقطه شکست (مقدار کلری که برای آب کافی به نظر می رسد) اضافه شدن کلر بیشتر از این مقدار :پیدا شدن کلر آزاد در آب ()OCL – HOCl اصول کلر زدن: .3 .4 دوره تماس :حداقل یک ساعت حداقل غلظت توصیه شده کلر آزاد باقیمانده 0.5 :میلیگرم در لیتر پس از یک ساعت تماس ‏ اهمیت کلر باقیمانده؟ ‏ .5 برای مقابله با آلودگیهای بعدی حین ذخیره و توزیع آب میزان نهایی کلر :مقدار کل̀ر مورد نیاز 0.5 +میلیگرم در لیتر کلر آزاد باقیمانده گاز اوزون: ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ گاز ناپایدار عامل قوی اکسیداسیون از بین بردن بو ،طعم و رنگ و زدودن کلر از آب اثر ویروس کشی قوی (طی چند ثانیه) عیب :عدم داشتن اثر باقیمانده امروزه :ضد عفونی اولیه با اوزون سپس افزودن کل̀ر به عنوان کلر باقیمانده در هنگام پمپاژ آب به لوله ها اشعه ماوراء بنفش: ‏ ‏ ‏ اثر بر میکروارگانیسمها و ویروسها زمان کوتاه ،عدم تغییر بو و طعم آب ( بر خالف کلر) عیب :عدم داشتن اثر باقیمانده ضد عفونی آب در مقدار کم جوشاندن ضد عفونی شیمیایی کلر ید پرمنگنات پتاسیم فیلتر کردن صافیهای حاوی کاتالیزور نقره (کشته شدن باکتریها توسط یون نقره) ضد عفونی آب در مقیاس کم جوشاندن ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ به مدت 5تا 10دقیقه و سریع جوشیدن از بین بردن همه باکتریها ،هاگها ،کیستها و تخم کرمها دفع کردن دی اکسید کربن آب و رسوب دادن کربنات کلسیم تغییر طعم آب عدم وجود اثر باقیمانده نگهداری در همان ظرفی که آب جوشیده است (برای پرهیز از آلودگی مجدد) ضد عفونی آب در مقیاس کم ضد عفونی شیمیایی ‏ ‏ ‏ کلر ید برای ضد عفونی فوری ( 20الی 30دقیقه) عدم ایجاد ترکیبات سرطانزا معایب :گران ،فعالیت فیزیولوژیک در بدن (تیروئید) پرمنگنات پتاسیم (قب ً ال -فقط اثر بر وبا -عدم کاربرد امروزی) خصوصیات آب )1فلزات سنگین: ‏ تجمع پذیری در بدن موجودات آبزی (هرچند که غلظت آنها در آب کم باشد) آرسنیک :سوراخ شدن تیغه بینی ،مانع عمل آنزیمهای سولفیدریل ‏ جیوه( :به شکل متیل مرکوری یا جیوه آلی) :ناهنجاری شدید ذهنی و جسمی در جنین کادمیوم :انعقاد پروتئینها و گرفتگی لوله‌های کلیوی (ظروف تفلون قدیم) سرب :جایگزینی با کلسیم استخوانها ،کندذهنی کودکان ،کاهش ضریب هوشی ،انتقال از طریق رحم به جنین کرم :ایجاد سرطان پوست و ریه (کارگران صنایع آبکاری) ‏ ‏ ‏ ‏ )2عناصر جزئی آب (Trace )Elements ‏ عدم تجمع پذیری در بدن موجودات آبزی ،برخی از آنها مفید هستند ‏ آلومینیم: ‏ آهن: مس :کاتالیزور تشکیل هموگلوبین( -در صورت زیاد شدن در بدن :بیماری ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ایجاد مشکل در دیالیزیها الزم برای هموگلویبن-عامل رشد باکتریهای آهن دوست ویلسون) ید :نقش در تشکیل T4 فلوئور :استحکام دندانها و استخوانها (مصرف زیاد از حد :بیماری فلوئوروزیس) -مقدار مناسب 0.5 :تا ppm 0.8 روی :ممانعت از اثر سمی کادمیوم -شیری رنگ شدن آب و وجود قشری روغنی بر سطح آب در هنگام جوشیدن منگنز :عدم ضرر بهداشتی -مشکل بیشتر از بقیه عناصر جزئی – همراه آهن در منابع زیرزمینی-ایجاد رنگ و بو و طعGم نامناسب پوساندن ماشین لباسشویی :منگنز ،آهن ،مس )3خصوصیات شیمیایی آب ‏ :PH ‏ ‏ ‏ ‏ سولفید هیدروژن: ‏ ‏ ‏ ‏ در اثر کاهش اکسیژن آب و فعالیت باکتریها (آبهای زیرزمینی) بوی تخم مرغ گندیده در معرض هوا :تبدیل سولفید به سولفات سولفات: ‏ ‏ تأثیر بر شبکه توزیع آب PH<7فرسودگی لوله ها ،افزایش سرب در آب PH>8کاهش اثر کلر بهبود طعم آب (سولفات کلسیم و منیزیم) اکسیژن حل نشده: ‏ در صورت کمبود آن :تبدیل نیترات به نیتریت و سولفات به سولفید (بد بو شدن آب) )4خصوصیات باکتریایی آب کلی فرمها( :انواع هوازی ،بیهوازی و گرم منفی) .I ‏ 2نوع مدفوعی و غیر مدفوعی (عم ً ال همه کلی فرمهای آب ،مدفوعی هستند مگر خالفش ثابت شود) وجود آنها در اب نشانه آلودگی است (در آب به طور طبیعی وجود ندارند) دلیل انتخاب به عنوان شاخص: ‏ ‏ )1 )2 )3 )4 زیاد بودن در روده قابلیت آسان کشت و تشخیص دوام بیشتر نسبت به سایر عوامل بیماریزا در آب مقاومت بیشتر نسبت به نیروهای تصفیه طبیعی استرپهای مدفوعی: .II ‏ ‏ ‏ کمتر از کلی فرمها هستند نشانه آلودگی اخیر آب هستند مناسب برای کنترل مسیرها و لوله‌ها )4شاخص باکتریایی آب کلستریدیوم پرفرنجنس : .III ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ میشوند کمتر از کلی فرم در آب دیده ‌ طول عمر هاگهای آن بیشتر از کلی فرم است مقاوم به کلر وجود هاگها در آب بدون وجود کلی فرم ،نشانه آلودگی در زمانهای خیلی قبل است وجود آنها نشانه ضعف تصفیه آب است )5سختی آب ‏ قدرت تخریب صابون توسط آب کاتیونهاCa, Mg : آنیونها: ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ کربناتها غیرکربناتها (سولفات ،کلرید) کربنات +کلسیم یا منیزیوم :سختی موقت (رسوب در اثر حرارت: سماور یا کتری) آنیونهای غیر کربناتی +کلسیم یا منیزیوم :سختی دائم (عدم رسوب با حرارت) )5سختی آب ‏ واحد سنجش سختی آب :غلظت کربنات کلسیم ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ مناسبmg/dl 250-150 : نرم< mg/dl 50یا <meq/l 1 آب آب نیمه سخت mg/dl 150-50یا meq/l 3-1 آب سخت mg/dl 300-150یا meq/l 6-3 آب خیلی سخت> mg/dl 300یا >meq/l 6 )5سختی آب ‏ اثرات سختی آب: ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ مصرف بیشتر صابون ایجاد لکه روی سطوح شیر و دستشویی ایجاد رسوب در ظروف غذا افزایش مصرف انرژی برای گرم کردن آب رسوب در جدار لوله ها و کاهش انتقال آب کاهش میزان ابتال به بیماریهای قلبی عروقی کاهش طول عمر پارچه و لباس کاهش مزه و رنگ طبیعی غذا )5سختی آب ‏ روشهای بر طرف کرGدن سختی آب: جGوشاندن .I ‏ ‏ آزاد شدن CO2و رسوب کربنات کلسیم غیر محلول برای سختی موقت افزودن آهک: .II ‏ ‏ هم کاهش سختی آب و هم کاهش منیزیم برای سختی موقت افزودن کربنات سدیم: .III ‏ برای سختی موقت و دائم فرایند تغییر قلیایی( :پرموتیت) .IV ‏ ‏ ‏ پرموتیت سدیم :سدیم ،آلومینیوم ،سیلیکات عبور آب :جایگزینی سدیم به جای کلسیم و منیزیم آب سخت برای سختی موقت و دائم سیستمهای توزیع آب پیوسته نوبتی: .I .II ‏ ‏ ‏ احتمال عدم دسرسی در مواقع لزوم و اورژانس ذخیره شدن آب توسط مردم :افزایش احتمال آلودگی فشار منفی :ورود آلودگی از طریق نشتیهای لوله ها توزیع دو گانه .III ‏ ‏ آب تصفیه شده و غیر تصفیه در لوله های جداگانه عدم تأیید توسط WHO بهداشت استخرهای آب ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ دو نوع آلودگی :مدفوعی ،پوست و حلق و بینی مساحت برای هر نفر 2/2 Gمتر مربع عدم ورود افراد بیمار پوستی ،چشمی ،عفونی و ... تخلیه مثانه قبل از ورود به استخر دوش گرفتن با آب و صابون قبل و بعد از استخر ضد عفونی محیط استخر( Gحمام ،راه عبور ،سکوها) تصفیه مداوم (طی 6ساعت همه آب تصفیه شود) بهداشت استخرهای آب ‏ تعویض هر روزه 15درصد آب ‏ (برای کاهش آمونیاک و مواد آلی ناشی از شناگران و افزایش فعGالیت کلر) کلر زدن :حفظ کلر باقیمانده در حد PPM 1 PHبGGین 7.4تGGا 7.8 شفافیت :رویت صفحه سیاه به قطر 15سانتیمتر در قسمت عمیق استخر از فاصله 9متری اطراف استفاده از وسایل شخصی قرار دادن پاها در حوضچه کلر ()PPM 10 ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ برای کنترل عفونت قارچی بین انگشتان پاها هوا ‏ تغييرات هوا در فضاهاي بسته (تجمع انسانها): .1شيميايي: افزايش CO2و كاهش اكسيژن .2 فيزيكي: افزايش دما ،افزايش رطوبت ،كاهش حركت هوا ،آلودگي باكتريايي در اثر هواي بازدم ‏ كدام يك مهمتر است و بيشتر احساس ناراحتي ایجاد مي‌كند؟  شاخصهاي آسايش گرمايي: .1دماي هوا .2دما و رطوبت .3قدرت سرد كنندگي (دما ،رطوبت و حركت هوا) .4دماي مفيد ( ( )Effective Temperatureتأثير تركيب دما و رطوبت و حركت هواي داخل را بر احساس گرما و سرماي بدن بررسي مي‌كند) دماي مفيد تصحيح شده ()Corrected Effective Temperature .5 (دما ،رطوبت ،حركت هوا و تشعشعات گرمايي) تقسيم بندي آالينده‌هاي هوا الف) از نظر منشاء آلودگي -1اولیه -2ثانويه ب) از نظر اثرات فيزيولوژيكي از نظر منشاء آاليندههاي اوليه :به همان شكل و تركيبي ‌ كه ازمنبع توليد خارج شده اند در هوا وجود دارند مانند SO2 ، CO ، HC آاليندههاي ثانويه :معموال از تركيب ‌ آاليندههاي اوليه تحت تاثير اشعه خورشيد ‌ ميشوند .مثل اسماگ فوتوشيميائي ،اوزن توليد ‌ و قسمت عمده . NO2 از نظر اثرات فيزيولوژيكي ‏ )1خفه كننده‌ها: ‏ )2تحريك كننده‌ها: خفه كننده‌هاي ساده مانند ،CO2متان و سايرگاز‌هايخنثي كه با رقيق كردن اكسيژن محيط (محيط‌هاي بسته) باعث خفگي مي‌شوند خفه كننده‌هاي تركيبي كه به علتت8ركيب با آنزيم‌ها و ...درارگانهاي بدن ايجاد خفگي مي‌كنند مانندCO كنندههاي مجاري فوقاني تنفسي ( )SO28و ‌ تحريك )NO28 مجاريت8حتاني تنفسي ( از نظر اثرات فيزيولوژيكي ‏ )3سموم سيستميك: با حمله به ارگانها باعث بيماري عضوي از بدن مي‌گردند مثل تركيبات جيوه ،سرب ،هيدروكربن‌هاي اروماتيك ‏ )4تركيبات مخدر و بيهوش كننده: ‏ )5مواد سرطان زا : روي اعصاب اثر مي‌گذارند مثل هيدروكربن‌هاي اليفات8يك كلره بنزاپيرن ،بنزن هيدروكربن‌هاي آروماتیک چند هسته‌اي. منابع آلودگي هوا ‏ گروه ثابت :صنايع ،نيروگاه‌ها و مراكز تجاري و مسكوني منابع متحرك :انواع وسايل نقليه از موتور سيكلت تا هواپيما و كشتي ‏ آلودگي هوا در صنايع هم به علت مصرف سوخت است و هم نوع فرآيند در حاليكه در منابع متحرك عمدتاً حاصل احتراق سوخت بوده و به صورت گاز‌هاي آالينده و يا ذرات وارد هوا مي‌شود مقدار آلودگي توليد شده از منبع را با وزن آلودگي به واحد وزن مواد خام مصرفي يا محصول توليدي بيان مي‌كنند و به آن ضريب انتشار مي‌گويند. ‏ ‏  شاخصهاي پايش آلودگي هوا: .1 .2 .3 دياكسيد گوگرد ‌ دود ذرات معلق روشهاي پيش‌گيري و كاهش آلودگي هوا ‏ .1 .2 .3 .4 تحديد نفوذ :پيش گيري از ورود آلودگي به هوا با روشهاي مهندسي مثل تهويه و تبديل شيميايي جايگزيني :مثل استفاده از گاز به جاي بنزين ،حذف سرب از بنزين رقيق شدن :توسط گياهان يا جريان هوا (ايجاد كمربند سبز در شهرها) قانونگذاري تأثيرات گرما بر بدن: .1گرمازدگي (:)Heat Stroke نارسايي مكانيسم تنظيم دماي بدن باال رفتن دماي بدن تا 43.3درجه هذيان گويي ،تشنج ،از دست دادن هشياري ،پوست گرم و خشك (عدم عرق) مرگ حتي با درمان در 40درصد موارد درمان: ‏ ‏ سرد كردن حتي با يخ تا رسيدن دماي مقعدي به 38.9درجه بستري براي عوارض .2تب ناشي از گرما (:)Heat Hyperpyrexia نارسايي مكانيسم تنظيم دماي بدن اما عدم وجود عاليم گرمازدگي مقدمه گرمازدگي است .3خستگي گرمايي (:)Heat exhaustion عدم تعادل در دريافت و از دست دادن آب و نمك در اثر گرما و تعريق خفيف تر از گرمازدگي (حداكثر دماي بدن تا )38.9 ميدهد بعد از چند روز مواجهه با گرما رخ ‌ سرگيجه ،ضعف ،اختالالت جريان خون درمان :متعادل ساختن آب و الكتروليت .4 گرفتگي عضالني ناشي از گرما (:)Heat Cramp در اثر كار سنگين در دماي باال و رطوبت زياد گرفتگي عضله در اثر كاهش سديم و كلر خون .5 سنكوپ گرمايي (:)Heat Syncope افت فشار خون در اثر گرما به خاط̀ر گشاد ش̀دن رگهاي خوني عدم افزايش دماي ب̀دن درمان :بردن فرد به سايه و باال گرفتن پاها (بهبود پس از 5تا 10دقيقه) بهداشت مسکن ‏ معیارهای یک مسکن بهداشتی: ‏ ‏ ‏ ‏ تأمینکننده نیازهای فیزیکی(جسمی) ‌ تأمینکننده نیازهای روحی(روانی) ‌ پیشگیری از حوادث و سوانح پیشگیری از بروز بیماریها بهداشت مسکن ‏ در صورت عدم وجود حداقل 4شرط :غیر قابل سکونت بودن تأمین نیاز جسمی: ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ هر سه نفر ،دو اتاق سه در چهار آشپزخانه 6متر مربع سرویس بهداشتی ،دستشویی و حمام هر کدام 2متر مربع (اگر با هم هستند 6 :متر مربع) تأمین نیاز روحی روانی: ‏ اتاق خواب اختصاصی برای هر نفر 7.5متر (یا ده متر مربع برای دو نفر) بهداشت مسکن ‏ پیشگیری از بروز حوادث و سوانح: ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ زلزله سیم کشی استاندارد برق ،ارتفاع کلید و پریزها 110سانتیمتر سیم اتصال زمین لوله کشی استاندارد گاز عدم نگهداری مواد قابل اشتعال در راه پله نگهداری مناسب سوختهای فسیلی وجود وسایل اطفاء حریق نصب حفاظ و نرده به ارتفاع 75تا 90سانتیمتر بهداشت مسکن ‏ پیشگیری از بیماریها: ‏ ‏ ‏ ‏ توری مناسب پنجره‌ها ،درها ،کف شوی آشپزخانه و حمام عدم ورود هر گونه کارتن ،جعبه و صندوق به طور مستقیم به مسکن (مخفی شدن حشرات البالی کارتن و )... فاصله مناسب زیر در ورودی با کف زمین ( 1سانتیمتر) استفاده از نور خورشید بهداشت مسکن ‏ شروط بهداشتی بودن مسکن: آب آشامیدنی سالم منبع آب داخل خانه با شیر برداشت مستقل (در صورت عدم وجود شبکه آبرسانی شهری) سرویس بهداشتی مستقل حمام مستقل ظرفیت کافی اتاقها .I .II .III .IV .V ‏ .VI .VII .VIII .IX .X برای هر 3نفر 2اتاق ( – 4×3هر نفر 8متر مربع) اتاق خواب اختصاصی برای هر نفر به مساحت 7.5متر مربع (حGداکثر دو نفر در یک اتاق 10متری) امکان گرم کردن سه چهارم اتاقها نور کافی (برق) متناسب بودن تعداد پنجره ها با وسعت اتاق ( 20درصد سطح کف اتاق) راه خروج اضطراری

62,000 تومان