صفحه 1:
صفحه 2:
بررسي مرفولوزي و ريخت شناسي ذرت
استاد مربوطه: سركار خانم كاتوزي
گرداورنده: اسد دوست
22
صفحه 3:
مقدمه
~ ذرت((0212ن با نام علمى 1223375 2262
تک از 0
ل
غله دنيا به حساب |
صفحه 4:
منشا و تاریخچه نرت
00 re heen
Bye ee Skene ss
بوليوي و يرو است.
0 UD) NIB (Cn Lo We ern Ky
ERC RGN ا eter]
60 ee re ee
پوستي آمریکا مشاهده کردند. بعدها
۱ eae
5
در ا ل he
معنقدند از طریق عربستان به
CM reat PO Lity wy)EING AS ۱9
علت به گند مکه مشهور است.و عده
لك ل ESSE
نسبت دادند
صفحه 5:
مشخصات گياهشناسي ذرت
ذرت(در فارسي بلال) گیاه تک لپهای ساقه بلندی است.
3 و طرف
Perel cre Scere b)
9
ساقه قرار گرفتهاند.
میباشد. در اوایل رشد گیاه . بعضی از یاختههای موجود
ادر بغش بالابى سافه |صلى ذرت' أن ۳
بر انتهای این شاخهها 0
در ولقع » گل ماده گیاه ثرت است.
ب و به صورت افتاده
متمایز میشود.
بلال بوجود میآی
اين شاخدها . ميان كردهاى بسيار كوتاهى دارند كه از اين
گرهها » برگهای تغییر شکل یافتهای بوجود میآید که هم
0
بركى است كامل كه غلاف » زبانك ؛ كوشواره و يهنىف
دارد. اما برگهای زیرین غیر کاملند. موقعی که ارتفاع
0۱ کلالههای
ACERT Pe tp) ا 1۱
در بلال » نمایان میشوند.
Zea mays
صفحه 6:
صفحه 7:
33
03 ا
روي يك بوته ولي در جاهاي
مختلف قرار دارند .تك پایه بودن
از ويژگي هاي خوب ذرت است
كه كنترل كرده افشاني»مطالعات
زنتيك و به نزادي را براي
Sener 00
صفحه 8:
<كل نر
ا ل 7 0
مانندي ديده مي شود كه ككل نر ذرت
Gree HID TN re Sree) 1
است كه از يك شاخه اصلي بلند
مشتمل بر. چند ردیف سنبلچه و
تعدادي شاخه فرعي جانبي هر يك
مشتمل بر دو ردیف سنبلچه تشکیل
شده است.
صفحه 9:
صفحه 10:
دانه هاي ذرت در نتيجه كرده افشاني آزاد ممكن است
حدود 4 تا 69 درصد. عمل گرده افشاني مستقیم در
ذرت صورت بكيرد. كرده هاي ذرت تقريبا در تمام
ارقام يك تا ينج روز قبل از ظهور اعضاي مذكور مي
رسند ( 270143120357 ) كل كردن ذرت مدت چند
See Sr Ores eerie Ter SIC SYS)
et re Le WET eS 1
سبى آزاد مي كردد. آنطور كه محاسبه شده است كياه
ذرت براي كل ماده حدود (00000)©© دانه كرده توليد
SDS er Wee OED ete) ال
Tero nre ا ل ES
ITY 00
رگا
Cu! (Pericarn)
صفحه 11:
double cross seed
صفحه 12:
عمليات كشاورزي
.)ضدعفوني کردن بذر
خلوص,قوه نامیه سرعت جوانه زني»و سازگاري بذر به منطقه از
Pe 0 انتخاب بذر بايد مورد توجه قرار
گيرند.شكستگي بذرناسالم بودن»والودگي آن به بذر علفهاي هرز
مطلوب نیست.قوه نامیه ذرت معمولا ©©تا (00(0)درصد است.
Se NYE ا ا ا ا oy
بعضي از انواع سياهك ها ضدعفوني كردن بذر با قارج كش هاي
متداول از جمله ارازان »اسيركانءو ارتوسايد ضروري است.
صفحه 13:
. اریخ بذر. كاري
بذر. كاري ذرت در اولین فرصت که دماي خاك مناسب باشد
بايد انجام كيرد.بهترين موقع براي بذر كاري زماني است
كهدماي خاك در عمق )تا 6سانتي به مدت ه تا چهار
روز متوالي در بهار تقریبا 19)درجه سانتي گراد باشد .در
صورتیکه ندازه گيري دماي خاك براي کشاورز سخت باشد
SS ا ker ۳
ene ee) ©0)(صبح و نيمروز استفاده كرد.
صفحه 14:
۰عمق کاشت
عمق كاشت ذرت از ساير غلات بيشتر است و بين ©تا()1)سانتيمتر
تغيير ميكند .عمق كاشت اصولا تحت تاثير شرايط مومي خاك»آب و
هوا و زنوتيب كياه قرار دارد. هرجه عمق كاشت زيادتر باشد زمان
لازم براي سبز كردن طولانيتر ميشود.در شرايطي كه دما و
رطوبت در بخش سطحي خاك مناسب باشد عمق بذ ركاري معمولا
کم خواهد بود و اگر بخش سطحي خاك زیاده از حد كرم و خشك
باشد بذر را در عمق زيادتر مثلا ©تا(0) سانتيمتري زمين ميكارند.
صفحه 15:
1
بين (0(00136<0)سانتيمتر و ۱
فاصله دو بوته روي هر رديف /
ane canen 00
متغيير است.در شرايط محيطي
مشابه در فواصل كمتر معمولا
میزان عملکرد بیشتر. است.
صفحه 16:
رشد درت
رشد ذریت به دو بخش رويشي
و رشد زايشي تقسيم مي
شود.رشد رويشي به نوبه ي
خود شامل جوانه زني تا
سبز كردن تا ظهور كل نر
رن
ظهور گل نرءابریشم
دهيءابريشم دهي تا رسیدن
دانه »و مرحله خشك شدن
دانه است.
صفحه 17:
age Pollinatiofi[ a
Emergence 2leaves Sleaves Sleaves 12۱6۵۷۵5 16 leaves 20
fully fully fully leaves
emerged. emerged. emerged. JN
Tassel and
صفحه 18:
شرایط لازم برای رشد گیاه
ee
mee ee Te See WOES IeTeD)y
۳ bee)
مناسبترین محیط برای کشت آن ۰ ناحیهای است
ا رك لكك
eli ea ea ae
yy Gc SURE Ey rege a
کمتر از 46 درجه سانتیگراد بائد یا میانگین »
PLCS (ee SSO ety
eT e ae Ee NTO Cre SeB)
کاهش دما » کشت ذرت غیر ممکن خواهد بود.
صفحه 19:
كه
معمولا در مراحل كسترش بركها »
كرده افشانى و تشكيل دانه كه اغلب در
ماههای گرم تابستان صورت میپذیرد»
در BSI
۳
قرار دارد كه بين © تا 06 بار
متغير است. زراعت ذرت در مناطقى كه
بارندكى ساليانه 600 ©© تا 0000)©©
ميليمتر دارند به صورت ديم هم امكانيذير
میباشد.
صفحه 20:
صخاك
۱ SIE Oe arg) ber)
حاصاخیز و زهکشی شده با بافت متوسط
۱0 ren Sere ap at
كه ناشى از رطوبت يا وجود لايههاى
فشرده زيرزمينى مىياشد. بسيار حساس
ee See erp Repro teen weer) |
با 211 حدود ©.© تا © هم رشد نمايد.
البته 213 مناسب براى آن © مىباشد.
ال ا ا ا a
Sere 0
صفحه 21:
,زمان کاشت ذرت
بهترين زمان براى كاشت ذرت »
Og) ا 1 0 0
6 تا © سانتيمترى به مدت © تا
“© روز متوالى در فصل بهار »
Heres ا ا
DE ae سس ۳
خاک را اندازهگیری نماید» میتواند
از ميانكين دماى هوا در ساعت م”
صبح و 16) ظهر استفاده کند.
صفحه 22:
PT om
: كود شيميايى» به ويزه كودهايى كه داراى نيترون»
فسفر» پتاسیم» کلسیم» منیزیم و گوگرد و همچنین»
منكنزء آهن» روى و موليبدن باشند براى بالا بردن
RS WED ED ere BEN ET oo]
استفاده از كودهاى نيتروثن دار در افزايش ميزان
پروتتین دانه ذرت تأثیر دارد.
در کشت ذرت. بر خلاف دیگر غلات از کود دامی
هم استفاده می کنند. البته ذرت تمام عناصر غذایی
موجود در کودهای دامی را مصرف نمی کند.
صفحه 23:
ماشين الات مورد استفا ده در كاشت ذرت
).ردیف سازي
A
صفحه 24:
صفحه 25:
صفحه 26:
صفحه 27:
صفحه 28:
صفحه 29:
صفحه 30:
صفحه 31:
صفحه 32:
برداشت محصول
براى برداشت محصول ء رطوبت دانه بايد بين (0)© تا
©© درصد باشد. اكر قرار باشد كه محصول
برداشت شده را مورد مصرف دام قرار دهندء ذرت
Sires eas) ا Ce Sele
برداشت كرد. امروزه برداشت بلال را با
ccns) ا ا 0
ذرت را از بلال با دستكاه دانه كن انجام مىدهند.
eens) ل ا ل ل ا Eee
res Pe Co ا ا ا 5
Dee prone lor ا ار
تا (eee
درصد رساند. دمای انبار نباید بیش از 160) درجه
سانتیگراد باشند, البقه دانههای با رطویت بیش از
۱
نكهدارى نمود.
صفحه 33:
طبقه بندي ذرت
ذرت نژادهای متعددی دارد که
اين كروهها بر اساس
ويزكيهاى بافت آندوسيرم_دانه
طبقه بندی میشوند.
صفحه 34:
.كارت بوداده
انوعى ذرت است كه احتمالا بر اثر موتاسيون بوجود آمده است. يريكارب آن
نانك الست كه إن صنت برف تله ذرات 3 بين ب برست EERE
است. Te ا ل ا oes
نشاستهاى را دربركرفته است. دانههاى نشاسته آندوسيرم اين نوع ذْرت
نسبت به انواع ديكر » رطوبت بيشترى دارند كه در موقع حرارت دادن؛
منبسط شده و تبدیل به بخار میشوند.
۳ hee er peer ye eae pee
آندوسپرم خارج شود. به ناچار فشار زیادی به این لایه وارد میآورد و
۱ ne eS etree)
ay SO eS TS eee eee Se Toe a TeRy
دانه برای خداکثر یف کرذن» 0 درصد میباشد.
صفحه 35:
۰ذرت بوداده
EPSP Reba er eee we eee ee ere RS eg
آن نازک است که اين صفت برای تولید ذرت شیرین با پوست لطیف
۱ Fee RB Ee ee oer rere)
آندوسپرم نشاستهای را دربرگرفته است. دانههای نشاسته آندوسپرم این نوع
rae eke kes) للك
ا 0ت
بخار آب حاصل شده درون دانه نمیتواند به راحتی از لایه بیرونی سخت
آندوسيرم خارج شود. به ناجار فشار زيادى به اين لايه وارد مىآورد و دانه
را منفجر نموده و دانه پف میکند. اين ذرت معمولا برای تهبه پاپ کورن
یا ذرت بو داده مورد استفاده قرار میگیرد. بهترین میزان رطوبت دانه
ا |
صفحه 36:
lade ال
تمام آندوسيريم اين نوع ذرت كه در مركز دانه مىباشد, با لايه
Orpen Werner eye reticent
نوع ذرت ٠ كرد » صاف و كهربايى هستند. دوره رشد آنها
هم 600 تا 0000 روز است. بلالهاى بدست آمده باريك
بوده و تقريبا © ررديف دانه داريد.
صفحه 37:
.هذرت دندان ۳
اين نوع ذريت داراى مخلوطى از نشاسته نيم و سخت
223500
استء يروتئين بيشترى دارد. اين نوع ذرريت معمولا
در نواحى ذرت خيز ايالات متحده آمريكا به عمل
مىآيد. بلال ذرت دندان اسبى نسبتا بزرك بوده و
© تا 900 رديف دانه دارد. از خصوصيات
ظاهری دانه آن» میتوان به وجود نقطهای فرو رفته
در طرف تاج دانه اشاره نمود كه به دليل خشى شدن
ا ۱
صفحه 38:
.©ذرت نرم يا آردي
بخش عمده آندوسيرم اين نوع ذرت » نشاسته است. تنها
لايه نازكى از اندوسيرم سخت اين نشاسته را
م ا ا ا PES
فرو رفتكى ندارد. اين ذرت تنها به دليل اين كه به
رنگهای مختلف یافت میشوده براى تزئين غذاها از آن
استفاده مىشود. همجنين جون آندوسپرم آن نرم است»
میتوان به همان شکل و بدون خرد و له کردن آن » در
تغذیه دام بکار برده شود.
صفحه 39:
eS ASS oe
آندوسپرم این نوع ذرت شیرین » قندی و براق
بوده و برخلاف آندوسيرم ذرتهاى ديكر « Calla
نشاستهای ندارد. پریکارپ آن نازک بوده که
در زمان رسیدن دانه » مواد قندی آن به نشاسته
و سپس به دکسترین تبدیل میشود. ذرت شیرین
انواع مختلفى داريد كه به صورت تازيه ۳۹۹
شده و منجمد مورد مصرف قرار میگیرد.
صفحه 40:
.رت مومي
۱ oe)
میباشد. برخلاف ذرتهای دیگر که نشاسته
آندوسيرم آنها 720 تا ©2 ديصد
آميلويكتين و ©© تا ©© درصد آميلوز
داردء آندوسيرم ذرت مومى تماما از
ملكتي تشعيل لله عد عا الى
دارد و نرم هم هست. ذرت مومى جدا از
مصرف خوراكى » در صنايع جسبسازء
هم استفاده مىشود
صفحه 41:
Abnormal Corn 5
صفحه 42:
صفحه 43:
موارد استفاده ازذرت
از كياه ذرت استفادههاى مختلفى مىكنند. از
آسياب نمودن دانه ذرت ٠ آرد ذرت تهيه
می کنند که خود در تهیه غذاهای مختلف
بکار میرود. از ساقه و برگهای ذرت
در صنايع كاغذ و مقوا سازى و همجنين
توليد كاغذ ديوارى استفاده مىكنند. از
آرد ذرت در توليد جسب ؛ صابون و از
نشاسته آن در صنايع رنكرزى »
داروسازى » مركب سازى و يلاستيك
سازی استفاده مینمایند
صفحه 44:
اهمیت اقتصادی ذرت
0 teers Bl ا
eer eer ee teen
حیوانات میرسد .
اهمیت ذرت هم به علت پر محصول و هم به علت قابل
Ce Teese) ۳
است . سهم عمده و نقش روزافزون ذرت در تأمین
اا ا ا ل لك
Bren Tene eee er even ree)
محصول ميباشد . دانه ذرت در صورتى كه به
مصنرف خور اک انسان برسد فوقالعاده سهلالهضم
. بوده و بافتهای غیرقابل هضم آن کم میباشد
صفحه 45:
خواص داروئي
ماس
7 Me ا
۱ 0
0 ل me TB Tene)
ذرت از نظر طب قدیم ایران سرد و خشك است ۲
ا ا 00
0
©)استفاده مداوم از ذرت از كرم خوردكي دندان جلوكيري مي كند
)روغن ذرت کلسترول خون را پائین مي آرود .
Meee TCS TB TeeY () ۱
صفحه 46:
IDS Pe SSH
كاكله ذرت را قبل از رسيدن كامل ميوه يعني قبل از
پژمدره شدن مي چینند و بسرعت خشك مي کنند . کاکل
000
دم كرده كاكل ذرت ادرار آور لست و آرام كنئده
دستگاه ادراري است .
درد و ناراحتي هاي دستگاه ادراري را تسکین مي
yy
Ore Der Re ences SYigert atten)
مي برد .
<کاکل ذرت بطور كلي دستگاه ادراري را تمیز مي
as
بغير از كاكل ذرت از برك و ريشه وساقه بلال نيز
استفاده طبي بعمل میآید .
صفحه 47:
Ree تا
صفحه 48:
1 0 x}
ae ل ا كت
عبارتند از: ايالات متحده آمريكاء
olay! 0
ea Sle Ll cay) «(ioilagy
شمالی چین» شمال شرقی آرژانتین»
جنوب شرق برزيل و آفريقاى جنوبى.
Err
era کشورهای
ظ my عر "۳
واكك بن 0
لد آیران 7
گنبد» خوزستان» کرمانشاهه خراسان:
00 7
هونا
صفحه 49:
متوسط دا
له د
ات شیمیائی داذ
نه مش
2۰
نشاست
cures)
فد 2
رن Saye
9
ره 3
ae درصد
ود
يو
رصد
۳۹
درصد
صفحه 50:
ا ا 0 0
انرژي
كرم
0
پروتئین
چربي
مواد نشاسته اي
شب
om
يتاسيم
ترکیبات شيميايي
رنك زرد ذرت مربوط به موادي به نام زئين 26126 و زيازانتين © نط2627212 مي ب
660 كلري
© گرم
© كرم
© كرم
گرم
6 ميلي گرم
0 ميلي كرم
6 ميلي گرم
a)
ويتامين 1
ویتامین ب )
ویتامین ب 6
ویتامین ب 8
ارسنيك
۱۳
0 ميلي گرم
POO واحد
ميلي گرم
es OM
0 ميلي گرم
de 00 28
صفحه 51:
Se De (hee meee ban
غذلودلم و طیور 200-26 درصد2.,
.3© مادم اوليه در فراورده هاوصنعتى
درصد
صفحه 52:
0
از بیماریهای مهم كياه ذرت » سیاهک ذرت و سیاهک خوشه
He te mee Rey) ۱
Sphacelotheca reiliana ; U.maydis
میباشند. بیماری سیاهک معمولی ؛ برگها و ساقهها را
ال 1
نموده و تودهای از اسپورهای قارچ را Le ای سالم
كياه مىكند. بيماريهاى عمده برك ذرت عبارتند از: زنق
برگ و پژمردگی باکتریایی » پوسیدگی دانه . خوشه » ريشه
و ساقه هم از بیماریهای قارچی هستند که بندرت دیده
میشوند. ضدعفونی نمودن بذر ذرت با تیزام » ارتوساید و
ارازان در كنترل اين بيماريها مفيدند.
صفحه 53:
بيش از (000<©كونه از حشرات
خاكزيءبركخوار ساقه
خوارءبلال(خوشه)خوار و نیز حشرات
انباري به ذرت حمله ميكنند اما فقط
صدمه معدودي از آنهل از لحاظ
ا ام
كرمهاي ريشه خوارءمفتولي و لارو يروانه
ها از خانواده نوکتوئید از حشرات
د ee ee eke
و ۱
دارند و از ريشه گیاهان جوان تغذیه
ike
صفحه 54:
صفحه 55:
rer 3
European
corn
صفحه 56:
Crop is effected by Dee dies whan feedna on
صفحه 57:
علفهاي هرز ذرت
| Te re see mes fe nie Pw Te oL SD OND eT os
است . رشد گیاه ذرت در 0 تا <4 هفته ی اول نسبتا" کند می باشد و در طی همین دوره علف
های هرز می توانند رشد کرده و بر ذرت غالب شوند و با آن رقابت کنند . حد اکثر رقابت
عف های هرز با ذرت در طی دوره ی 0-0 هفته ی پس از کاشت صورت می گیرد و پاک
|۱9 Se el Sr ie ee ete ey Sw Eee tee)
است
ee الت ا لد رده
9
یولاف وحشی
كل كندم
00
اویار سلام
ارزن وحشی
صفحه 58:
با تشکر از,-همراهی
,
