صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
کیفیت اخلاط جهار گانه
a صفرا: گرم و خشک (مانند کیفیت آتش)
۲ خون (دم): گرم و تر(مانند کیفیت هوا)
۳ _بلغم: سرد و تر (مانند کیفیت آب)
؛. سودا: سرد و خشک (مانند کیفیت خاک)
صفحه 4:
احساس سنگینی در بدن =
خمیازه کشیدن و کش و قوس آمدن
ope زدن
حواس پرتی
© شيرينى مزه زبان
#قرمزى زبان
©خارش محل حجامت
#قرمزى رنك جهره
©برآمد كى ركهاى بدن
صفحه 5:
سفیدی بیش از حد رنگ صورت
انس كر شت اندام ها
#سردی و نرمی پوست
زیادی و نرمی و چسبندگی آب دهان
پرخوابی
#كسل بودن
#كند ذ
صفحه 6:
#زردی رنگ پوست و زبان
dbs Abe
#زبرى و خشكى زبان
#خشكى بوست وبينى
#عطش شديد
©تنفس سريع
#احساس تهوع
#دلشوره و بیقراری 00
#احساس سوزن سوزن شدن پوست
صفحه 7:
sl a غلبه سودا
#کمودت رنگ پوست
©خشكى يوست
©بروز لكه هاى تيره در يوست
pye شدن تدريجى
زیادی فکر و خیال و وسواس
#اسپاسم و سوزش دهانه معده
#اشتهاى كاذب
ero
#کابوس و بیخوابی
صفحه 8:
صفحه 9:
#لزوم ورزش: دفع فضولات باقی مانده از هضم غذا
با ایجاد گرما در بدن: سیب رقت فضولات و دفع به طريق عرق
تحلیل رطوبات سست کننده: ایجاد استحکام عضلات و اعصاب و
وتر و رباط
#ویژگی های ورزش معتدل:
1- پوست سرخ و تنفس تند شده و عرق ایجاد کند.
2- مقوی اعضا و حرارت غریزی.
#بهترین اوقات ورزش:
1- بعد از خروج غذا از معده و کامل شدن هضم معدی
2 در فصل بهار: نزدیک ظهر, تابستان: اول روز, زمستان: آخر روز
#انواع ورزش:
sled
2-خاض
صفحه 10:
مست و دلى
(ماساز)
#فوائد دلک:
1.تحلیل ماده غلیظی که به عضو چسبیده است
2.تحلیل باد و نفخی که در عضو باشد
3.جذب كردن ماده از بالا به يايين
4.رساندن اثر روغن ها به اعضاء
5.بزرق كردن اعضا
صفحه 11:
۰
0
بمراست روال
صفحه 12:
Tee ee خجلو
و اندیشه کارهای مهم و علمهای باریک و هر یک را اندر تن مردم اثری
ظاهر است فزون از لثر طعام و شراب و غیر آن. از بهر آنکه طعام و شراب
و دیگر اسباب بدان زودی اثر نکند که اعراض نفسانی BS
خبينى كه لثر سخنی یا چیزی خوش و یا ناخوش که مردم بشنود یا اندیشه
که بر خاطر او بگذرد چگونه زود بیهیچ مهلت. بر رنگ روی او پدید
آید و حرکت و آواز مردم اندر حال بگردد»
الاغراض الطبیه و المباحث العلاییه
صفحه 13:
TS
اعراض نفسانی
#شادى
5
#خشم
oie
ترس واندوه
© خجالت
#انديشه كارهاى مهم
Sealy Hale
صفحه 14:
oe af 561 اذ
*فضب | # حرارت را ناگهانی به یرون میراند.
#لذت 1 © حرارت را کم کم به یرون میراند.
© ترس ] © حرارت را ناگهانی به داخل hye
اندوه ] © حرارت را کم کم به داخل میراند.
صفحه 15:
شادی و لذت در حد اعتدال:
حرارت غریزی را برمیافروزد.
”مزاج را گرم و تر میکند.
*باعث قویتر شدن قوتها میشود.
بدن از غذا بهره بیشتری مییابد و فربه میشود.
رنگ روی تازه و شاداب میگردد.
مواد زائد و دفعی و بیماریها از تن دفع میشود.
اثر پیری ظاهر نمیگردد (به تأخیر میافتد).
شادی مفرط: میتواند سبب مرگ و هلاکت شود (شادی مرگ).
صفحه 16:
غم و اندوه ترس:
خون و حرارت غریزی را به داخل تن میراند.
#مزاج را سرد و خشک میکند.
رنگ و روی را زرد میکند و شادابی و تازگی پوست را میبرد.
همه قوتها را ضعیف میکند > ایجاد بیماری
#موجب پیری میشود.
# سرد کردن ترس, قویتر از سرد کردن غم و اندوه است.
فواید غم و اندوه:
ایجاد اعتدال در مزاجهای خیلی گرم
#ساکن شدن خشمهای عظیم
#رفع سبکساری ناشی از شادى زياد
صفحه 17:
خشم و غضب:
خون را در بدن میگستراند و قوت روح و حرارت را به ظاهر تن میرساند.
خشم به اعتدال
در بیشتر مزاجها سود دارد (بویژه در کسی که سردمزلج باشد و کمتر ورزش کند)
# گرم کردن خشم. قویتر از گرم کردن شادی و سایر اعراض است.
خشم به افراط:
برای افراد صفراوی زیان دارد چون صفرا را میسوزاند و در تن میپراکند و
رنگه روی را زرد میکند.
برای افراد تر و سردمزاج و کسانی که حرارت غریزیشان ضعیف شده و رنگ
رویشان رفته و قوتهایشان کم شده سود دارد.
صفحه 18:
ع مو a | io <<
منفعت ومضرت اعراض نفسانى
انديشه کارهای مهم (همٌّ؛ مردم را از درد و بیماریها غافل میکند.
* خالی بودن از اندیشه کارهای مهم کندی خاطر میآورد. قوتها را ضعیف
میکند و دردها و بیماریها را زیاد میکند.
منفعت رسیدن به امید و ایمن شدن از کاری همچون منفعت شادی معتدل است.
مضرت یأس همچون مضرت غم و اندوه و ترس است.
صفحه 19:
صفحه 20:
زمان و مکان خوابیدن
#بهترین زمان خوابیدن: پس از هضم معدی و عبور غذا از معده
٩عدم خواب در زمان گرسنگی
#عدم خواب روز (به خصوص در زمستان)
#عدم خواب زیر نور مستقیم آفتاب : تحریک اخلاط و صفرا
٩ عدم بیداری بیش از حد: ااز بين رفتن رطوبات اصلی بدن, اختلال هضم,
خشکی مغز, احتراق اخلاط
خواب معتدل: 6 ساعت ( عدم خواب بیش از 10 ساعت)
# تناسب حرارت محل خواب و نوع لباس خواب به تناسب مزاج شخص و
فصول
© عدم خواب در محل سفت : آسيب به اعصاب
* عدم خواب بر زمين سرد و نمناك: مثل بيمارى هايى مانند استرخاء و درد
بيشت
صفحه 21:
شبوه خواب
#ابندا مدتی به پهلوی راست و سپس به پهلوی چپ
#پوشاندن روی شکم هنگام خواب به وسیله مناسب
#عدم خوابیدن در حالت استلقاء
#القاء خواب:
1- صدای پیوسته, دلنشین و معتدل
2- مالش بسیار در صورت بی خوابی ناشی از خستگی
3- خواندن کتاب در حالت نشسته
صفحه 22:
#فصل زمستان : سرمای زیاد غليظ و لزج شدن مواد
© فصل يهار طبی و گرم شدن هوا: رقیق شدن و پخش
شدن مواد در بدن منجر به 0 ار جمله بعاد
حسايت فصلى (ربنيت الرزيق)
صفحه 23:
J
* پرهیز از پرخوری در وعدههای غذایی
#پرهیز از مصرف تنقلات مانند: آجیلهای شور, تخمه, گردو
#پرهیز از ادویهجات تند مانند: فلفل, دارچین, زنجبیل
#پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی
#پرهیز از مصرف کیک و شیرینی و خامه زیاد
#پرهیز از مصرف میوههای لطیف که در بدن به سرعت
دچار تغییرات نامطلوب ستحاله به خلط غالب) میشوند
از جقله: خیار هندوانه و
#استفاده از آب میوه sal فوق در صورت شدت حرارت:
آب هتدوانة با آب خبار
صفحه 24:
#کاهش معقول مصرف گوشت قریر فصل بهار
#توصیه به لینت مزاج و جلوگیری از بروز یبوست در دفع
#استفاده از سوپها و آشهای ساده با پایه برنج و
سبزیجات مرسوم (بدون ادویه و رشته و کشک)
*استفاده از سیب, میوه بالنگ به عنوان میان وعده
٩استفاده از شربت عناب, شربت آلو بخارا یا شربت
تمرهندی به خصوص در افرادی که مزاج گرم دارند
در صورت صلاحدید پزشک متخصص و وجود علایم
غلبه خلط دم پاکسازی به کمک فصد و حجامت
#یا پاکسازی با استفاده از ملینات و مسهلات
صفحه 25:
- مصرف سبزیها و گیاهان دارویی که در ».3 Aes se
ie بسیار زیادی در پاکسازی خون و پیشگیری از ابتلا به انواع
بیماریهای قصل بهار :کنگر, ریواس
2 - پوشیدن لباسهایی با جنس کتان :بهترین نوع پوشش
3 - نوشیدن عرقهای گیاهی بهویژه عرقهایی که از گیاهان
بهاره مثل شاه تره, کاسنی و خرفه :در پیشگیری از ابتلا به
حساسیتها و الرژیهای فصلی
*آلرژی فصلی: بهمدت 3 روز تنها از ماءالشعیرسنتی و
بدون استفاده از موادشیمیایی / پس از اتمام این رژیم غذایی 3
روزه سبزیهای پخته شده, بدون ادویه و کم حجم بهعنوان غذا
صفحه 26:
#آش, فصل بهار
#بورانی اسفناج.
#بورانی شبدر و یونجه,
#کاهو سکنجبین,
#سمنوء
٩آش شبدر و قره قروت: بهعنوان بهترین و سبکترین غذاهای
ایرانی
#خاوش گلو بهاره: چند گرم گل بنفشه و شکرتیغال را در 2 لیوان
آب ویخته و روی حرارت ملایم بجوشانیم تا یک لیوان آن باقی
بماند. دم نوش باقی مانده را صاف کرده و شب پیش از خواب
صفحه 27:
صفحه 28:
صفحه 29:
صفحه 30:
« ريواس کین ه للبرزيقهيه شربت ریواس
© طرز تهیه : 2 5
bul ریواس ها را کاملا" با آب بشویید و با چاقو پوست آن را بکنید
و مغز داخلی آن , که کاملا" از پوسته خارجی جدا کرده اید و مغز
سفید آن را به تکه های کوچک ۸ سانتیمتری برش بزنید .
سپس ریواس های خرد شده را در ظرف مورد نظر بریزید و شکر
رأ به أن اضافه كنيد 2
شکر و ریواس را مخلوط کنید تا کاملا" ریواس ها به شکر آغشته
شوند .
ابن تخلوط را۲۴ ساعت بدون حرارت در ظرف و بیرون از یخچال
( محیط خیلی گرم نباشد ) نگه دارید و هر ۶ ساعت یک بار آن را
هم بزنید تا شکر کاملا" به شیره و شهد تبدلیل شود .
بعد از ۲۴ ساعت شربت ریواس را از صافی رد کنید .
صفحه 31:
صفحه 32:
8مزاج گرم و خشک
#مناسب برای سرد مزاجان و افراد دارای بلغم بیش از حد
تحلیل برنده اخلاط
#تضعیف کننده قوا وافعال بدن
#ثوران صفرا و عطش و بی قراری های معدی و قلبی
#در واقع تدبير فصل تابستان را بابد از فصل بهار آغار کرد.
#ابوعلی سینا:
« بهتر است که در فصل تابستان خوراک و نوشیدنی
ها کمتر باشد و ورزش نیز کاهش یابد » ارامش
استراحت و فرونشاننده های گرما لازم flea
ميسر بود فى كردن نيز مناسب می باشد و قرار
گرفتن در خانه و در سایه بسیار شایسته است »
صفحه 33:
#کاهش در اغذیه و اشربه به دلیل ضعف قوت هاضمه
#مصرف غذاهای سبک و کاهش دهنده حرارت
*#*بهترین آغذیه :
*اجاصیّه (آش آلو)
#رمانیه (آش انار)
#غذاهای سرد و خنک کاهنده صفرا و لطیف الهضم
* آشامیدن شربت ریباس و تمرهندی و انار و
**تناول ميوه های رطبه میخوش (ترش و شیرین)
*کاهش جماع
صفحه 34:
TS
* کاهش ورزش تدابیر تابستان
* انجام قی در صورت لزوم
* نوشیدنی های خنک و غذاهای دارای ترشی alo
* آب میوه ها و شربت بنقشه و شربت گل و خبار شنبر و
سفوف بنفشه
** استفاده از لباس های خنک و کتان
*# _ کاهش فعالیت به ویژه در افراد گرم مزاج و در شدت گرما
پرهیز از ورزش های سنگین و انجام ورزش در خنک ترین
رون
صفحه 35:
صفحه 36:
#تمرهندی را در آب جوش خیسانده و سپس می جوشانید تا
یک سوم آب آن بخار شود
سپس آن را صاف کرده و غلاف و هسته های آن را خارج
کنید.
#مواد حاصله را با شکر به قوام آورید.
صفحه 37:
صفحه 38:
#در افرادی که فشارخون بالاء افزایش غلظت خون, حرارت
و جوشش دم دارند.
*با شروع تابستان طبی, در افراد مبتلا به امتلا:
ily قرب کاب مصرگ ک هدر لصف لس لصف
ب.
©1 مشت عناب را زخمی کرده و 24 ساعت خیسانده
سپس میجوشانند تا پخته شوند و از پارچه صاف میکنند و
بعد میجوشانند تا نصیف شوند و با 15 برایر آنشکر برد
تا به قوام برسد
صفحه 39:
صفحه 40:
اش های طبی 3
#برنج خیسانده: 1 استکان
#لبه (یا عدس) : نصف استکان (بیمارانی که مشکلات گوارشی
یا نفخ دارند, اش را بدون ليه درست كنند).
#سبزى آش: شامل جعفرى, كشنيز, تره .. شتبليله كمى نعناع,
جند ير ترخون و مرزه تازه يا خشک
©زردجوبه و نمك: به مقدار كافى
“يا بال ويا كردن مرغ: در صورت صلاحديد يزشى
#كرر نه أل علد : ليه با عدس را قدراه مك ورر وه
لوال ار را oe 7
لبدها نرم شود. سپس سبزى رأ اضافه كرده و هم بزنيد. نيم
ساعت بعد برنج را اضافه نموده و هر جند مدت يكبار اش رأ هم
پرنید (در صورت تيان میتوان به اش آبجوش اضاف کرد
#در صورتی که لازم باشد Gul a بال مرغ اضافه کنید, آنها را
زما مانی کهسیری اش را می زبرید آسافه کنید.
fe
صفحه 41:
*آش انار: مثل آش ساده بوه بجز ea lit
پرداشتن ou ده 4 استكان آب 0
آن اضافه کنید.
*آش تمرهندی: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن نصف
استکان شیره تمرهندی میباشد. =
©»آش زرشک: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن شیره زرشک
است. (برای agi شیره زرشک نیم کیلو زرشک آبی را در 7
ليوان اب روى شعله قرار دهيد تا بوجوش ايد سيس حرارت را
كم كرده و به مدت نيم ساعت در حرارت ملايم أن را بجوشانيد.
شعله را خاموش کرده و پس از اینکه مختصری خنک شد
محتویات ظرف را در کیسه و یا دستمالی ریخته و اب آن را
بگیرید. آب زرشک بدست آمده را بجوشانید تا غلیظ شده و قوام
شیره پیدا کند.
صفحه 42:
اش های طبی
*آش سماق: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن نصف
استکان شیره سماق میباشد. طرز تهیه شیره سماق مثل
شیره زرشک میباشد.
*آش toll مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن آلو میباشد.
*آش آبغوره: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن آبغوره
*آش سکنجبین: مثل آش انار بوده ولی چاشنی Ol
صفحه 43:
صفحه 44:
مخالف طبیعت انسان (گرم و تر): نیاز به مراقبت بیشتر
٩ در مناطق کم باران: عوارض شدیدتر
#افراد کهنسال و افراد دارای مزاج سرد و خشک: مراقبت بیشتر
#9حفاظت بدن: از حرارت آفتاب ظهر و برودت صبحگاهی
aa از خواب میانه روز و مصرف زیاد مواد غذایی و نوشیدنی
#جهت پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی: پوشاندن سر در طول
شب
#پوشاندن 3 نقطه مهم برای افرادی که زیاد سرما می خورند
#مصرف مواد دارای طبیعت گرم و تر: مغز و میوه هایی مانند
سيت به لاني انكور و خريزة شین بادام
صفحه 45:
#پرهیز از مواد موجب خشکی در بدن: مواد غذ aa ced سرخ Tos
فست فودها و ادویه های بسیار
#پرهیز از مصرف ترشیجات و موادی مانند کلم, قارچ, بادمجان
#پرهیز از مصرف ماست و دوغ
۴ پرهیزاز میوه های دارای رطوبت بسیار مانند خیار .
#پرهیز ازخوابیدن در مکان های سرد, حمام موق با آب سرد,
نوشیدن آب سرد (یخ) و آمیزش جنسی ,
شمان با آب نیم گرم, ene سپس چرب
نمودن بدن با روغن بنفشه بادام است.
#پرهیز از خشم و عصبانیت
صفحه 46:
صفحه 47:
#طبیعت سرد و تر
#مزاج عکس تابستان: تغذیه در آنهم عکس تغذیه در
تابستان است یعنی در زمستان غذایی باید تناول شود که
#افزایش قوای بدنی/ استعداد تجمع فضولات در بدن
۴ پرهیز از غذاهایی مانند دانه ها و بقولات
#غذای زمستانی باید تغذیه دهنده تر از حبوبات و واجد
ارزش غذایی بیشتر
صفحه 48:
1. نیاز به غذای بیشتر و غذاهای گومیبخش مانند کره. عسل, بادام و فندق
به همراه غذاهای ا
2.عدم قرارگرفتن ناگهانی در معرض هوای خارج پس از حمام
4 پرهیز از خوابیدن دو روز. بویژه در زمستان: باعث ایجاد بیماریهای رطوبی
و aly / تباهى رنگ چهره, سستی بدن, احساس کسالت و کاهش آشتها
5 بهترین زمان ورزش: آخر روز
6 در این فصل بایدجایه گرم چون جامه پشمین و توستین و آبریشمی وپنهدار
7. كاهض تصرف عيودهاى سرد د عرطوت (جون هندوانه, خبار, نار
و.-.) بیشتر از میوههای گرم و میوههای خشك و
6 فراد تال در a ls | eins وت تلور هرا ارشان
89 باب از قصد و ححامت و فى و أسهال قوق اخراز تعود اما در زمان
Gale Sas eae Uo میتوان ازامسهلهای صعیف با متوشط و قضد
بهقدر نیاز و ضرورت بهره جست.
صفحه 49:
غذاهای مناسب فصل زمستان
غذایی معتدل و غليظ: حليم و كله
كوت طشك وأ لت وگوشت کسید و گوشت کارا ای
م و كباب و بريانٍ و تيهو و بلدرجين و مانند اينها و
اسفیدباها (انواعی از آش) و قلیه خشك (گوشت سرخشده با روغن زیتون) و
نند اين,
بويزه با دارجين و زيره و رازيانه و مانند آنها
اد ef و خشك مناسب: saul يادام كاغذي, le say ta به
د ترب» ترهر جعفری؛ ای, خردل, خرما, خرمالو, دارچین» روغن,
abies a رجه رده سياه فين نت وله
Tas «ads Sas مویز), کلم, کنگر. کرو گل
لپه, مرزه. موسیر, موم Cee تارگیل. تخود. نعناع. غرق بهارتارنج,
اش بای توچه داشت که مصرف هریک از اين موارد رابطه مستقيم با مزاج
آفراد دارد و لازم است از زیادهروی در هرکدام از آنها دوری شود
صفحه 50:
سوب میاسب برای سرماخورد
بال و كردن مرغ
سيب زمينى 1عدد
#كوجه 1
©كدوسبز 1 dat
©بياز 2-1 عدد
#سير 1حبه
#»شلغم 1 عدد
صفحه 51:
یک غذای ساده
#یک آش ساده مانند اسفیدباج برای اين افراد مناسب است.
٩ شامل: برنج. جعفری و گشنیز, کمی تره و شنبلیله, بال و
گردن مرغ, کمی روغن زیتون. مقدار بسیار کم نمک و
زردچوبه و در صورت تمایل مقداری کدو.
© مخصوصا در افرادى كه دجار يبوست و خشكى يوست
صفحه 52:
؟گرم و تر
*برگ های آن قلیل الغذا و نافع در امتلای خون
pS sly ul 255° خونی
© ترشى و مربای آن تقویت کننده نیروی جنسی در زن و مرد
آب شلغم یا رنده شده آن همراه کمی فلفل سیاه برای دفع
سنگ کلیه (نکته درباره سنگها)
# خمیر شلغم پخته برای تسکین دردهای مفاصل مثل درد نقرس
طبیخ یا شریت (آب پخته آن همراه با هم وزنش شکر) کاملا
پخته آن برای سرماخوردگی و دفع خلط سینه
#برای پیشگیری از سرماخوردگی در کودکانی ۶
خورند: مصرف روزانه از زمانی که شلغم وار
صفحه 53:
هویج (زردکی ا جزر)
*گرم و تر در درجه دوم
#مقوی معده و ملین طبع (محضوضا اگر پبوست ناشی از ضعفت
معده باشد)
#باز کننده سدد کبدی و مقوی کبد
#افزاینده مقاومت بدن در مقابل بیماربهای عفونی و دفع کننده
سموم
#دفع کننده آب زاید بدن, ورم اندامها, کمک در دفع سنگ ها
کمک در درمان بیماری های دستگاه گوارشی, نزله, سرفه
#بطی الهضم نفاخ مضر محرورین
#مربای جزر تقویت کننده جنسی
هویج (چه فرنگی چه ایرانی) آبپز میان وعده خوب به ویژه برای
ریزه خواری
صفحه 54:
32 LEAR:
صفحه 55:
پرهیزها:
1. برهيز از ورود مواد زايد و سمّى دیگر: مصرف سبگار و قلیان؛ استفاده نکردن از حشرهکش در
محیط, و پرهیز از پخت وپز بدون تهوية متاسب در آشبزخانه / پرهیز از مصرف غذاهای مانده, گوشتهای
صنعنی و خوراکیهای حاوی مواد نگهدارنده, روغنهای چندبار حرارتدیده مانند فستفودهای سخشده بازاری؛
تنقّلات بازاری مانند چپس و پفک.
2. پرهیز از هم اموری که غلظت خون (در معنای کلّی آن, و نه فقط پُلیسایتمی) را افزايش میدهند: مانند مصرف
گوشت گاو, عدس, بادنجان بهخصوص میرزاقاسمی, گوشتهای صنعتی, غذاهای خمیری مثل ماکارونی, و غذاهای
جرب و سنكين مثل كلوياجه.
3. پرهیز از همة اموری که پبوستآور هستند و دفع موا زاید از طریق روده را کاهش میدهند مانند غذاهای
خشک, عدسپلو, موز سفت, میوههای ترش مانند به ترش و انار ترش, سنجد, خرمالوی گس.
4 پرهیز از آرایشهای سنگین که همین تنفس اندک پوست را نیز کاهش میدهند.
5 پرهیز از همة اموری که نیروی عمومی بدن را کاهش میدهند مانند خواب ناکافی, شبزندهداری.
ورزش شدید و طولانی, زیادهروی جنسی, مواجهه با هوای بسیار سرد. مواجههُ طولانی با تابشهای الکتروه
بهخصوص رابانه و تلفن همراه.