صفحه 1:
صفحه 2:
با مصرف صحیح روغن ؛ در حفظ
سلامت خود و خانواده مان بکوشیم
مرکز بهداشت شهرستان تبریز
واحد بهبود تغذیه
صفحه 3:
امروزه در کشور ما از هر 0060 نفری که روزانه فوت
میکنند متاسفانه 000 نفر آنها بعلت بیماریهای قلبی عروقی
است .
بر اساس نظرات متخصصين تغذيه و قلب يكى از عوامل بسيار
مهم در بروز اين بيمارى ؛ نوع و ميزان مصرف روغنهاى
خوراگی است..
مصرف سرانه چربی در استان ما روزانه 430 گرم است ؛
درحالیکه میانگین مصرف کشوری 420 گرم در روز
گزارتن شنده است .
صفحه 4:
مقایسه این وضعیت با بار بیماریهای قلبی عروقی در کشور و
استان؛ آینده نگران کننده ای را ترسیم میکند .
بنابراین انجام مداخلات آمو زشی ؛ بهداشتی و اطلاع رسانی ؛
اصلاح باورها و تغییر رفتار یک ضرورت است .
صفحه 5:
نقش چربیها در بدن:
)- منبع انرژي هستند.
0- سیر کننده هستند .
9- حلال ویتامین هاي محلول در چربي ( 0.).0).())هستند.
“6 به غذا طعم و مزه میدهند .
©- باعث رشد میشوند .
©- موجب افزايش اشتها میشوند .
م-تامين اسيدهاى جرب ضروری بدن
©- و كلسترول كه در حد معينى براى انجام اعمال حياتى بدن لازم است
توسط جربى به بدن ميرسد و يا در كبد از جربى ساخته ميشود .
صفحه 6:
کلسترول خون چیست :
* کلسترول بطور طبيعي در بدن به اندازه 0 گرم به ازای یک
کیلو گرم وزن وجود دارد
*" ضرورت وجود کلسترول:
براي ساخته شدن هورمون ها و نمك هاي صفراوي و سلول ها
منابع کلسترول: زرده تخم مرغ و گوشت و روغنها ي حیوانی و
جامد هیدروژنه و امعاء و احشاء
صفحه 7:
انواع کلسترول :
® کلسترول بد یارل)را
" كلسترول خوب يا را()راك
بالا بودن كلسترول بد موجب سخت شدن عروق ؛ افزايش فشار
خون و سكته قلبي خواهد شد .
صفحه 8:
انواع مختلف چربی در رژیم غذایی ما وجود
دارد ؛ بخاطر داشته باشیم که تمام انواع
چربیها ءپر کالری هستند .
۴ انواع چربیها :
* حيواني ( چربیهای اشباع)
۴ گياهي ( چربیهای اشباع و غیر اشباع)
صفحه 9:
چربیهای اشباع :
اين نوع جربيها در دمای اتاق جامدند و اين خاصیت موجب
انتخاب روغنهای جامد از سوی اکثر مردم میشود .
اما بخاطر بسپارید این چربیها باعث افزایش کلسترول بد خواهد
شد .
از منابع این چربیها میتوان از محصولات لبنی و گوشت های
پر چرب وروغنهای نارگیل و روغن نخل نام برد .
صفحه 10:
چربیهای غیر اشباع :
اين جربيها در دمای اتاق بصورت مایع است و از انواع آن روغن هسته انگور ؛
کانولا؛ آفتابگردان و زیتون را میتوان نام برد
گروه دیگری از چربی های غیر ee ؛ چربی های ترانس هستند که بصورت
طبیعی وجود ندارد و در حین تبدیل روغنهای مایع به جامد بوجود میایند .
چربی های ترانس در بدن تبدیل به کلسترول شده موجب افزایش بروز بیماری
های قلبی عروقی میگردند و نیز خطر ابتلا به انواع سرطانها را افزایش میدهد
صفحه 11:
چربی های امگا 9 و امگا 0 :
" هر دوى اين جربيها از نوع غير اشباع هستند
" منابع اسيد هاي جرب امكا © : ماهي هاي چرب مثل شاه
ماهى و ساردين و قزل 1 لاى دريايى
" منابع اسيد هاي جرب امكا © : آفتابكردان وذرت و سويا
صفحه 12:
نقش امگا 2 در سلامتي :
این چربیها در پيشگيري از بیماریها ي قلبي عروقي؛ کاهش چربی
خون و مرگ ومير نقش بسیار مهمي دارند
3
از سایرکمبودهای این ماده ؛اختلال رشد - لاغري- آسیب در
بينايي و توانايي یاد گيري - تغییرات رفتاري - افزایش فشار
خون - ادم - خشكي پوست را میتوان نام برد .
صفحه 13:
عوارض کمبود امگا 0 :
أت بل
اكزما - ريزش مو - مشكلات كبدي و كليوي - افزايش ابتلا به
عفونت ها - دیر التیام یافتن زخم ها
ولی
5 ند باعث کاهش سطح کلسترول بد ميشود
رف
چون در کنار آن کلسترول خوب را نیز يدهد ب
میزان متوسطی مصرف گردد
صفحه 14:
منابع غذایی
شت ها ولبنیات پر
چرب؛ کلیه چربی ها با
منشا حیوانی؛حلوا وسوهان
روغن های گیاهی جامد؛
بیسکویت وانواع
شیرینیجات ۰ خشک:ب ابستنی
چوبی؛ کره های مارگارین
نوع عارضه
-افزایش کلسترول بد
-افزایش احتمال لخته شدن
خون
- افزایش کلسترول بد
کاهش کلسترول خوب
-افزایش بیماریهای قلبی
عروقی
- افزایش ابتلا به سرطان
نوع چربی
چربی های اشباع ( روغن های
حیوانی)
چربی های ترانس ( روغنهای
نباتى جامد )
صفحه 15:
منابع غذایی
- روغن زیتون
- روغن هسته انگور
روغن ماهی ؛ ماهی های
جرب مثل شاه ماهى ؛
ماهى آزاد ؛ ساردين ؛ قزل
آلاى در يايى
روغن آفتابكردان
نوع عارضه
- كاهش كلسترول بد
- افزايش كلسترول خوب
كاهش جربى خون
كاهش فشار خون
کاهش التهاب
- جلو گیری از مرگ نا گهانی
کاهش کلسترول بد
- کاهش کلسترول خوب ( در
صورت مصرف زیاد )
نوع چربی
چربی های تک غیر اشباع ( روخن
های مایع)
چربی های امگا 5
جربى هاى امكا©
صفحه 16:
نکات اساسی در تهیه روغنها :
0- از تهيه و خريد روغنهاى جامد خوددارى كنيد .
© - الكوى مصرفى روغن های خوراکی مورد نیاز از روغن
های مایع باشد .
9- در خرید روخن به برچسب مشخصات روغن از جمله :
تاریخ تولید و انقضا ؛ پروانه ساخت ؛و علامت استاندارد توجه
گردد .
صفحه 17:
مصرف روغنها:
از مصرف افراطي هر نوع روغن و چربی اجتناب گردد
ه- اثرات زیانبار مصرف بی رویه چربی از زمان کودکی آغاز
میگردد به این نکته توجه شود .
9 در مصرف روغنها از حرارت بالا استفاده نکنید
- از استفاده مجدد روغن مصرف شده بپرهيزید.
- برای حفظ کیفیت مواد غذایی از سرخ کردن آنها پرهیز شود
9- در صورت تمایل به سرخ کردن مواد غذایی؛ به نکات زیر
توجه شود :
صفحه 18:
- هر نوع روغنی برای کار برد خاصی تهیه شده است از
روغنهای مایع برای مصارف پخت و به عنوان روغن سالاد؛ و
از روغن مخصوص سرخ کردنی برای مصارف سرخ کردن
در دستگاه سرخ کن استفاده شود .
7 از روغن های مخصوص سرخ کردنی در طول 06۶ ساعت و
بتعداد 9 الی 6۴ OL استفاده و در پایان؛ روغن دور ريخته
شود
- در صورتی که از روغنهای مخصوص سرخ کردنی استفاده
میشود نباید روخن آن به غذا اضافه گردد .
صفحه 19:
نگهداری روغنها :
- روغن مایع باید خارج از یخچال ؛ دور از نور ؛ رطوبت ؛ هوا
و در محیط خنک و ظرف در بسته نگهداری شود .
صفحه 20:
با اميد به اينكه در اثر تلاش و جديت شما عزيزان حذف روغن
های جامد گیاهی به آرامی تا در صد آخر ادامه پیدا کند به گونه
ای که روغن های نباتی هیدروژنه جامد جایگاهی در مان
روغنهای مصرفی کشور و بخصوص استان ما نداشته باشد .