صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
pee ree م
eee re eee Lae eee Seca erste oe SE Sar Be eee eee ers
Antes eee ye CONE er eens cSt Menta ا ا ا
cas Eppes eke =e ees) ene SSS reat
81 - كوعة هه 1 see a
۳ arg
صفحه 4:
۱ مالتوز گلوکز + گل وکز
گل وکز + فر و کتوز
گلوکز + گالاکنوز
له
ع يلى شاكاريد: سس * ]| كيكوزن
0
۱۱۴4 |
صفحه 5:
جربى (ليبيد)
ليييدها ردهاى از تر
7
۱ eer OC Ces Pp AEP CTS NORD EU Pear PS Per ae oe Oe eon Oc en
رك ep nro een rr er nes | oat le le I ge eae ed
Ap rr pear nee Oe ee ee en UR Pee ce Cr oe عموميت ندارد و نمى تواند يايه و اساس تقسيم بندى قرار
در استون و اثر هستند.
كليسرول
اسید چرب
۲و
صفحه 6:
yon PS hee a) ايجاد بيمارى ميكند
جربى :
ا ال 000
۱0۳6 |
صفحه 7:
۳۷ 3
ey) ا م ا م م ا ا ا ا ل ل
Eee ee a ۱ 2123001116
aya ee ene lees oye y EO Seed eee oe ae er ee a eee |
reed eae nes ten See eer eee See Ete see Ie Ne eer eee ree cess
یکدیگر میپیوندند تا یک 1 هاى نامحدودى در توالى و طول زنجيره
se Site ete ee BS Et sie se ere ۱
et ASS SY ad ا ا eee
Dea ENS
RPE ا
صفحه 8:
Coe)
ويتامينها تركيبات آلى هستند كه به مقدار خيلى جزفى براى سوخت و ساز مواد غذايى و اعمال حياقى بدن و رشد و نمو و تندرستى ضرورت دارند. تغذيه ناقص و
ا ل ا |
ویتامینها سب تسهیل دگرگشت (سوخت و ساز بدن» اسیدهای آمینه؛ چربیها و کربوهیدراتها میشوند و رشد و نمو و ترمیم ل
oe ie ا ie ee Ee ene Lee ا ا ا ا ا
Buie yee Clos Cate eee Soe eeere
SPS ose Te ese erie wee ee ا Pome Sone rt Se ese en rae
که سبب بهبود بیماری بری بری میشد و از گروه آمین بوده اطلاق کرد. پس از آنکه معلوم شد بسیاری از وینامینها از گروه آمین نیستند حرف *از آخر واژه
ویتامین حذف و واژه ۴ مورد قبول واقع شد.
نواع
9 مین 00 7 CRC LTE RO) ENOTES) Cnr or nv cle Cree Pac reece)
De JHB awn ونين .«ارا كلول د يربى ووماتين 1 OR
ae 0
00 ۳-9 رن وان نم ۳ 520020106 ۱۳ تال یاچ 000006 4 ررك ود
Oe) مخت این داي Oe ae aera tee Cee” رز معط مرج للد
صفحه 9:
es
ای سس so :کت 9,
0
iis il a استخو
. سلولهای استخوانی و دنا 5
7 انی و دندان oe مانا
17 20ص
| rn eee تسس
زیجات
لل بج 225252-77
میوه جات
۱0۴4 |
صفحه 10:
صفحه 11:
آب یکی از مواد مایع و فراوان خا ا ا BR eke Oma Been) nee ae ee eee
كب تشكيل شدهاست پیش از ال ال ل 0 0 لا ل 6
نها ۲ درصد از آبهاى كره زمين شيرين و قابل شرب است و باقى آلن به علت محلول بودن انواع نمكدها خصوصاً نمکک طعام غیرقبل استفاده است. از همين دو
درصد آب شیرین بیش از ٩۰ درصد به صورت منجمد در دو قطب زمین و دور از دسترس بشر واقع شدهاست.
۱
eae
0 5 =
صفحه 12:
تت ده
املاح و نمكك ها
7
fern er era
ساولهاىعصبى : 60
دنلزو کمکبس» دستگاه عصبی
Peron Sp ere ey
| eer aes
كمكشه ريشد
ل eee 5
۱۱84 |
صفحه 13:
q
آلی
مواد غذایی
معدنی
آلی
کربوهیدرات
چربی
پروتئین
ویتامین
روی بخش مورد نظر کلیک فرمائید
کربوهیدرات (قند)
کربوهیدراتها (هیدراتهای کربن یا مواد قندی) یکی از انواع مولکولهای زیستی هستند که از نظر شیمیایی آنها را پلیهیدروکسیآلدئید یا پلیهیدروکسیکتون
میدانند .هیدراتهای کربن از اتمهای کربن ،هیدروژن و اکسیژن تشکیل شدهاند .کربوهیدراتهادر بدن بیشتر به عنوان مولکولهای ذخیرهکننده انرژی عمل
میکنند ،اما کاربردهای ساختاری و نقش در انتقال پیام و ...نیز دارند.
gr = 4 kcal 1
وظیفه :تأمین انرژی
کوچکترین قند بدن :گلوکز
نشاسته +محلول ید (لوگول)
رنگ بنفش تیره
.1گلوکز
.1مونوساکارید :
.2گاالکتوز
.3فروکتوز
کربوهیدرات :
.2دی ساکارید :
.1مالتوز :
گلوکز +گلوکز
.2ساکاروز :
گلوکز +فروکتوز
.3الکتوز :
گلوکز +گاالکتوز
.1سلولز
.3پلی ساکارید :
.2گلیکوژن
.3نشاسته
معدن
چربی (لیپید)
لیپیدها ردهای از ترکیبات آلی دارای هیدروکربن هستند که از مواد بنیادین برای ساختار و کارکرد یاختههای زنده بشمار میآیند.
لیپیدها ترکیبات آلی نا متجانسی هستند که معموالً در آب نامحلول ولی عمدتا در حاللهای غیرقطبی محلول میباشند و به کمک حاللهای آلی میتوان آنها را از
بافتهای مختلف استخراج کرد .تعریف فوق که به وسیله بلور ارائه شدهاست در تمام موارد صادق نیست .زیرا محلول بودن این ترکیبات در حاللهای آلی
عمومیت ندارد و نمیتواند پایه و اساس تقسیم بندی قرار بگیرد .مث ً
ال فسفاتیدها؛ اسفنگومیلینها و سربروزیدها که جزء ترکیبات لیپیدی میباشند به ترتیب نامحلول
در استون و اتر هستند.
.1
محافظت
.2
ساختن غشاء سلول
گلیسرول
کوچکترین قسمت سلول :
وظیفه :
اسید چرب
.3
عایق
.4
تأمین انرژی
kcal
gr = 9 1
.1خوب
(گیاهی) :کمبود ،ایجاد بیماری میکند .
چربی :
.2بد
(جانوری) :زیاد آنها باعث بیماری میشود .
معدن
ی
معدن
ی
پروتئین
پروتئینها مواد آلی بزرگ و یکی از انواع درشتملکولهای زیستی هستند که از زیرواحدهایی به نام اسید آمینه ساخته شدهاند .پروتئینها مانند زنجیری از یک
کالف س هبعدی بسپارهایی هستند که از ترکیب اسیدهای آمینه حاصل میشوند .اسیدهای آمینه مثل یک زنجیر خطی توسط پیوند پپتیدی میان گروههای
کربوکسیل و آمین مجاور به یکدیگر متصل میشوند تا یک پلی پپتید را به وجود بیاورند .ترتیب اسیدهای آمینه در یک پروتئین توسط ژن مشخص میشود.گاهی
در پروتئینها دگرگونی به وجود میآید :یا قبل از آنکه پروتئین بتواند به وظایفش در یاخته عمل کند و یا به عنوان قسمتی از مکانیسم بازرسی .پروتئینها معموالً به
یکدیگر میپیوندند تا یک وظیفهای را با یکدیگر انجام دهند که این خود باعث استوار شدن پروتئین میشود .چون ترتیبهای نامحدودی در توالی و طول زنجیره
اسید آمینهها در تولید پروتئینها وجود دارد ،از این رو انواع بیشماری از پروتئینها نیز میتوانند وجود داشته باشند.پروتئینهای درونیاختهای در بخشی از یاخته به
نام ریبوزوم توسط آرانای ساخته میشوند.
.1ضروری :باید با غذا مصرف شود و در بدن ساخته نمی شود
پروتئین ( :آمینو اسید)
انواع
تخم مرغ ،گوشت ،شیر ،حبوبات ،غالّت
سویا
تنظیم فعالیّت سلول و رشد
.2غیرضروری :نیازی به مصرف نیست و در بدن از مواد دیگر ساخته می شود
ویتامین
ویتامینها ترکیبات آلی هستند که به مقدار خیلی جزئی برای سوخت و ساز مواد غذایی و اعمال حیاتی بدن و رشد و نمو و تندرستی ضرورت دارند .تغذیه ناقص و
رژیم غذایی نامناسب سبب کمبود یا فقدان یک یا چند ویتامین میشود و به بیماریهای مختلف مانند بری بری و پالگر میانجامد.
ویتامینها سبب تسهیل دگرگشت (سوخت و ساز بدن) ،اسیدهای آمینه ،چربیها و کربوهیدراتها میشوند و رشد و نمو و ترمیم سلولهای بدن را میسر میسازند.
برخی از ویتامینها سبب جذب مواد غذایی در روده میشوند و بعضی نیز به عنوان کاتالیزور عمل میکنند .عمل آنها بر روی بافتهای اپی تلیال و همچنین استخوان
بوده و در مجموع هر کدام از آنها از بروز یک عارضه جلوگیری میکند.
کلمه ویتامین از واژه یونانی ویتا به معنی «زندگی» است .فونک نام ،Vitalamineیعنی آمینی که حیاتی بوده و برای ادامه زندگی ضرورت دارد ،را به موادی
که سبب بهبود بیماری بری بری میشد و از گروه آمین بوده اطالق کرد .پس از آنکه معلوم شد بسیاری از ویتامینها از گروه آمین نیستند حرف eاز آخر واژه
ویتامین حذف و واژه Vitaminمورد قبول واقع شد.
:انواع
ویتامینها را به دو دسته مهم ،شامل ویتامینهای محلول در آب و ویتامینهای محلول در چربی ،تقسیم کردهاند .ویتامین ،Eویتامین ،K
م
م
ویتامین ،Dویتامین Aرا حلول رد رچبی و ویتامین Cو ویتامیناهی رگوه Bرا حلول رد آب دانستهاند.
عالوه رب مواد معدنی ،ویتامینها نیز مورد نیاز بدن هستند؛ زریا بدون حضور آنها رد غذا ،سالمتی و تعادل اعضای بدن اناپیدار میشود و رد اعمال حیاتی اختالالتی ایجاد میرگدد و عوارضی ربوز میکند هک گاه منجر هب رمگ میشود.
بیش
تن
کم
طبی
ویتامیناه سوخت و ساز بدن را ظیم میکنند و تنها بود یک ویتامین میتواند ،تمام بدن انسان را هب مخارطه اندازد .تر ویتامیناه از منابع اصلی عی اس ختراج میشوند.
: B .1
.1
برنج ،گندم
جگر
پالگر ،بری بری
محلول در آب :
: C .2
ویتامین :
مرکبات
میوه های ترش
: A .1
: D .2
.2
سلولهای ماهیچه ای ،عصبی و پوستی
محلول در چربی :
: E .3
: K .4
صیفی جات
سبزیجات
غذاهای دریایی
روغن ها
جگر
گوشت ،تخم مرغ
سبزیجات
میوه جات
اسکوروی
سالمت لثه و دهان و دندان
شبکوری
سالمت سلولهای بینایی
سالمت سلولهای استخوانی و دندان
جلوگیری از تحلیل رفتن ماهیچه ای
انعقاد خون
راشیتیسم (نرمی استخوان)
تحلیل ماهیچه ای
هموفیلی
معدن
ی
معدنی
آب
امالح و نمک ها
روی بخش مورد نظر کلیک فرمائید
آب
آب یکی از مواد مایع و فراوانترین ماده مرکب بر روی سطح کره زمین و بستر اولیه حیات به شکلی که امروزه میشناسیم ،است .بیش از ٪۷۵وزن یک انسان از
آب تشکیل شدهاست و نیز بیش از ٪۷۰سطح کره زمین را آب پوشانده است (نزدیک به ۳۶۰میلیون از ۵۱۰میلیون کیلومتر مربع) با وجود این حجم عظیم آب
تنها ۲درصد از آبهای کره زمین شیرین و قابل شرب است و باقی آن به علت محلول بودن انواع نمکها خصوصاً نمک طعام غیر قابل استفاده است .از همین دو
درصد آب شیرین بیش از ۹۰درصد به صورت منجمد در دو قطب زمین و دور از دسترس بشر واقع شدهاست.
آب :
وظایف
.1
تنظیم ترکیبات بدن
.2
تنظیم دمای بدن
.3
ایجاد یک محیط فعال شیمیایی برای انجام بهتر فعالیّت های بدن
.4
ماده اصلی تشکیل خون
آلی
امالح و نمک ها
: Fe .1س لولهایخونی
: K , Na .2س لولهایعصبی
امالح و نمک ها :
مک ه د ستگاه عصبی
ب
: P, Ca .3س لولهایاستخوانیو د ندانو ک
وخت س از و رشد
و
: I .4س
مک ه رشد
ب
: Mg .5س لولهایگ وارشیو ک
آلی
پـــــایــــــان