پزشکی و سلامتتغذیه

مواد غذایی حلال

صفحه 1:

صفحه 2:
<« غذای حلال به خوراکی ها و نوشیدنی هلیی گفته می شود که براساس قوانین اسلامی مجاز دانسته شده و اصطلاحا حلال باشد. < در تولید و فرآوری غذای حلال ضروری است محصول مورد نظر حاوی هیچ ماده ای که طبق ضوابط شرع اسلام ممنوع و غیرمجاز شناخته شده اند. نباشد. < در طی مراحل آماده سازی. فر آیند. حمل و نقل و ذخیره سازی با وسایل و تجهیزلتی که از جنس مواد غیرمجاز از نظر ضوابط شرعی هستند, در تماس نباشد. < غذای حلال نمی تولند در کارخلنه و خطوطی که غذای حرام. تولید و حمل و نقل و ذخیره مى شود. تولید. حمل و نقل و ذخیره شود مگر آن که ناظر شرعی در تمام فرآیند تولید حضور داشته باشد و تمهیدات لازم جهت جلوگیری از هر گونه تماس میان مواد غذلیی حلال و حرام را در نظر گرفته باشد.

صفحه 3:
ابزار و تجهیزات تولید. حمل و نقل و ذخیره در صورت مشترک بودن (برای تولید غذای حلال و حرام) در هتكام توليد غذليى حلال باید طبق ضولیط اسلامی مورد شستشو و آیکشی قرار گیرند و ناظر شرعی در تمام فرآیند تولید حضور داشته باشد. < گواهی حلال, دارای اعتبار زمانی خاص می باشد که پس از اتقضای ّن زمان فلقد اعتبار است و درخواست کننده قبل از انقضا باید فر آیند صدور با تمدید مجدد گواهی را طی کند.

صفحه 4:
از نظر دین اسلام تعدادی از منلبع غذلیی و محصولات تهیه شده از آن ها و یا مشتقات كن ها غیرمجاز محسوب می شهند که شامل غذاهای تهیه شده از حیوانات غیرمجاز می باشد مانند انواع خوک. گراز وحشی. سگ. مار. میمون. حیوانات گوشتخوار و دارای دندان های نیش نظیر شیر, ببر, خرس و سایر حیوانات مشابه, پرندگان شکارچی مانند عقاب. کرکس و سایر پرندگان مشابه. آفت ها مانند موش هزارپا. عقرب و سایر حیوانلتی که کشتن آن ها در اسلام نهی شده است مانند مورچه. زنبور عسل؛ دار کوب و حیوانلتی که هم در آب و هم در خشکی زندگی می کنند (دوزیستان) مانند قورباغه. کورکودیل و تمام حیوانات دریایی بدون پولک و کلیه حیواناتی که طبق ضوابط اسلامی ذبح نشده باشند.

صفحه 5:
انواع غذاى حلال

صفحه 6:
افقط گوشت برخی حیوانات برای مصرف مسلمانان مجاز است. حیوان بلید از گونه های حلال باشد تا به عنوان حلال کشتار گردد. حیوان بلید توسط یک مسلمان بللغ و عاقل در حالی که نام خدا را یاد می کند کشتار شود. “ابراى بريدن كلو به طريقى كه سبب خروج كامل خون و مرك سريع لن شود بليد از یک كارد تيز استفاده كرد.

صفحه 7:
< اسلام بر رعایت رفتار انسانی نسبت به حیوانات بسیار تاکید دارد. < حیوانات بلید تحت شرلیط مناسب پرورش یافته, حمل و نقل, مراقبت و نگهداری شوند. البته لين اعمال به عنوان رفتار پسندیده مطرح است و هرنوع بدرفتاری با حیوانات سبب حرام شدن بی حس کردن دام قبل از کشتار غیر مذهبی عموماً در آمریکا و کانادا پذیرفته شده است. “روش بی حس کردن معمولاً کشنده نیست. در بسیاری از کشورهای اروپلیی. شدت بی حس کردن اگر سبب مرگ حیوان قبل از خونگیری شود از نظر حلال بودن غیرقلبل پذیرش می شود. علاوه برلین. عمل جدا کردن بخش هلیی از اعضای حیوان (مثل بریدن شاخ هاء گوش ها بخش های انتهایی دست و پا) نبايد قبل از مرگ حیوان انجام شود.

صفحه 8:
8 مزاياى كشتار حلال “روش صحيح ذبح اسلامى داراى مزاياى فراوانى است. “سرعت بريدن محل ذبح با استفاده از كارد تيز زمان كشتار را كوتاه نموده و درد كمترى را متوجه حيوان مى كند. “« روش ذبح اسلامى اجازه مى دهد تا حيوان خونكيرى سريع و كامل داشته باشد. “7 مشخص شده است كه خونى كه در يك سيستم بسته محصور شده است بوسيله بريدن عروق خونى سريعتر مى تولند خارج شود. نيروى حاصل از ضربان قلب خون را بداخل سيستم جريان خون مى فرستد. بنابرلين هر جه ضربان قلب قوى تر باشد. مقدار بيشترى خون از بدن خارج مى شود.

صفحه 9:
< در میان حیوانات دریلیی تنها خوردن ماهی پولک دار و ۲ میگو حلال است. ۳2 اگر ماهی ذلتا پیلک داشته باشد (هرنوع پولک) و بعد تمام پولک آن بریزد. بازهم خوردن آن جایز است. > خوردن تخم ماهی خاویار که پولک دارد نیز حلال است. < ماهی را بلید به صورت زنده صید کرد و یا اگر از آب بیرون افتاده است. قبل از مردن آن را صید کرد. < برای صیاد. مسلمان بودن و ذکر نام خدا شرط نیست و می توان از صید غیرمسلمانان نیز استفاده کرد. اگر اطمينان به زنده بودن ماهى قبل از صيد بيدا شود.

صفحه 10:
> شير و تخم مرغی که از حیوانات حلال بدست آمده باشند حلال است. در اکثر کشورها گاو منبع اصلی تامین شیر و مرغ منيع اصلى تامين خم مرخ اس بر روى بسته بندى شير و تخم مرغ بدست آمده از منلبع دیگر باید برچسب مناسب > زده شود.

صفحه 11:
ار ادامه لبنيات و تخم مرخ “ محصولات كوناكونى از شير و تخم مرغ بدست مى آيد. شیر برای تهیه پنیر. کره و خامه استفاده مى شود. آنزيم هاى مختلفى براى توليد بنيرها مورد استفاده قرار مى كيرند. انواع آنزيم هاى مورد استفاده براى توليد بنير بسيار مهم هستند. آنزيم ها بر اساس منابعى كه از كن تهيه شده لند ممكن است حلال يا حرام باشند. “اكر اين آنزيم ها از ميكروب ها يا حيوانات كشتار شده حلال بدست آمده باشند حلال هستند. “ آنزیم های بدست آمده از خوک حرام می باشند. < بر اساس آنزیم های استفاده شده در تولید پنیرها یا سایر محصولات لبنی, لین محصولات به حلال. حرام و محصولات مورد شک و تردید طبقه بندی می شوند. بر همین اساس افزودنی هلیی نظیر امولسیفایرها یا ممانعت کننده های رشد کپک بلید مورد پلیش قرار گیرند تا از محصولات شیر و

صفحه 12:
۳ گیاهان. سبزیجات و نوشیدنی های حاصل از آن به جز نوشیدی های الکلی عموما حلال هستند. ‎gt LP‏ حال ‎yo‏ کارخانجات مدرن فرآوری مواد غذلیی. ممکن است سبزیجات و گوشت ها در یک کارخلنه و با تجهیزات مشترک فرآوری شوند که لین امر احتمال آلودگی متقاطع را افزلیش می دهد. همچنین ممکن است مواد غذلیی خاصی با منشاء حیولنی در فر آوری سبزیجات استفاده شود و محصولات تهیه شده را مورد شک و تردید قرار دهد. بنابراین روش های تولید و فراوری مواد غذلیی باید بدقت پایش شوند تا حلال بودن غذاهای با منشاء گیاهی مورد شک و تردید قرار نگیرند.

صفحه 13:
افزودنی های غذایی افزودنی های غذلیی یکی از موضوعات مهم و مورد توجه است. محصولات سبزیجات حلال هستند مگر آنکه با افزودنی های حرام آلوده شده باشند. در لین قسمت به برخی از افزودنی ‎ih‏ غذلیی که معمولاً مورد استفاده قرار مى كيرند نظير ذلاتين امولسيفايرهاء زيم د ‎٠‏ الكل؛ چربی و يروتئين حيولنى و طعم ها و طعم دهنده ها را مورد بحث قرار مى دهيم. جون اكثر محصولات در كروه غذاهاى مشکوک قرار می گیرند تولید کنندگان بلید از سیستمی بهره مند گردند تا کارخلنه بتولند خود را مورد ارزیابی قرار داده و محصولات خود را به عنوان محصول حلال تایید نماید.

صفحه 14:
"0 COP Se re ee “ استفاده از زلاتين در بسيارى از محصولات غذايى متداول است. “ل اكر ثلاتين از حيوانات كشتار شده به روش اسلامى حاصل شود حلال است. اكر از حيوائلتى كه با روشى غير حلال كشتار شده باشند حاصل شود حرام است و اكر از حيوانات حرام تهيه شده باشد حرام است. ۳ از نظر سازمان غذا و دارو آمریکا (۴۲۵۸) نیازی به درج منشاء ژلاتین در برچسب محصول نيست. وقتى که منشاء ژلاتین مشخص نباشد لین ماده ممکن است از منلبع حلال یا حرام تهیه شده باشد و بنابراین مورد شک و تردید قرار می كيرد. « مسلمانان از مصرف محصولات غذلیی حاوی ژلاتین خودداری می کنند مگر آنکه حلال بودن محصول تایید شده باشد. منلبع معمول ژلاتین پوست خوک. پوست گاو, استخوان گاو و در مقیاس کمتر پوست ماهی است. برای تهیه محصولات غذلیی حلال, از ژلاتین گاوهای کشتار شده به روش اسلامی و یا از ذلاتين ماف استفاده مین ‎cgi‏

صفحه 15:
ها ادامه افزودنى هاى غذايى: زلاتين “ حلال بودن ذلاتين بستكى به ماهيت مواد خام مورد استفاده براى توليد كن دارد. به طور كلى برجسب محصول نشان دهنده منشا زلاتين مورد استفاده در محصول نمى باشد. بنابراين مسلمانان به طور طبيعى از مصرف محصولات حاوى زلاتين كه فاقد تاييديه حلال باشد خوددارى مى كنند. ژلاتین اغلب در ۲ گروه طبقه بندی می شوند. ژلاتین نوع ۸ که از يوست خوى حاصل مى شود و برای مصرف مسلمانان حرام است و ژلاتین نوع 8 كه از پوست گاو یا گوساله و یا از استخوان ‎cla‏ گاو تهیه می شود. پوست و استخوان گاو که برای تهیه ژلاتین استفاده می شود. مربوط به حیوانلتی هستند که توسط غیرمسلمان کشتار شده اند. مجاز یا غیرمجاز بودن استفاده از اين نوع ژلاتین برای > مسلمانان مورد بحث است.

صفحه 16:
16 ادامه افزودنى هاى غذايى: زلاتين ژلاتین تهيه شده از استخوان كاوهاى كشتار شده به روش ذبح شرعى نيز موجود است. ذلاتين تهيه شده از يوست ماهى به شرطى كه از ماهى هاى تهيه شده باشد كه از نظر مصرف كننده مسلمان در گروه گونه های مورد قبول باشد. حلال خواهد بود. ‎LP‏ توجه به وسعت کاربرد ژلاتین. شناخت محصولات ژلاتینی موجود در بازار و نیز توجه به حلال بودن ژلاتین مصرف شده در محصولات غذایی از اهمیت بسزایی برخوردار است. تولید و عرضه ژلاتین حلال نه تنها از نظر تجارت جهانی دارای اهمیت ‎cul‏ بلکه نگرانی های مسلمانان در مورد مصرف محصولات حاوی ژلاتين را نیز برطرف خواهد نمود.

صفحه 17:
‎P‏ گلیسرین از دیگر اجزاء تشکیل دهنده مواد غذلیی است که بطور وسیع در صنابع غذایی استفاده می شود. ‎P‏ مسلمانان از مصرف غذاهای حاوی گلیسرین اجتناب می کنند زیرا ممکن است منشاء حیوانی داشته باشد. ‏«امروزه گلیسرین بدست آمده از روغن نخل و سایر روغن های گیاهی برای استفاده در محصولات حلال در دسترس قرار گرفته است. ‎

صفحه 18:
EMULSIFIERS افزودنی های غذایی: امولسیفابرها ۴ < < امولسیفایرها نظیر مونوگلیسریدها. دی گلیسریدها: پلی سورباتها. مونو و دی گلیسریدها و سایر مواد شیمیایی مشابه از دیگر افزودنی های غذلیی هستند که بطور معمول در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند و می تواند از منابع حلال یا حرام تامین شوند. برخی از شرکت های تولید کننده مواد غذایی بخصوص در مورد امولسیفایرهای با منشاء گیاهی, اقدام به درج منبع امولسیفایر در برچسب محصولات کرده اند. اگر امولسیفایر با منشاء گیاهی مورد استفاده قرار گیرد. درج آن در برچسب محصول مفید است. امولسیفایرهایی که از منلبع گیاهی و یاحیوانات کشتار شده حلال بدست آمده لند حلال می باشند.

صفحه 19:
> آنزیم ها در بسیاری از فراورده های غذلیی استفاده می شوند. متداولترین موارد استفاده آنها در صنایع ‎substrate‏ پنیرسازی و نشاسته است. ‎cleavage‏ ..% تا چند سال پیش, اغلب آنزیم های مورد استفاده در * ‎active‏ ‏صنایع غذلیی از منابع حیولنی تامین می شدند. اما در حال حاضر آنزيم هاى با منشاء ميكروبى جايكزين آنها ا شده اند. > محصولاتی نظیر پنیرها. پودرهای لب 7 لاكتوز و ‎substrate enzyme products‏ پروتئین لب پنیر تفلیظ شده که بوسیله آنزیم هاى ‎binding activity released‏ میکروبی تهیه شده باشند مشروط بر آنکه سایر شرا حلال بودن را داشته باشند. حلال هستند.

صفحه 20:
20 PRA Rn SECT FCPS «محصولاتی که با آنزیم های مخلوط یا آنزیم های با منشاء حیولنی تهیه شده باشند. اگر آنزیم ها از خوک بدست آمده باشند. حرام می باشند. در غیر این صورت در دسته غذاهای مشکوک قرار می گيرند. <رنت گاو و دیگر آنزيم هلیی که از حیوانات کشتار شده غیر حلال بدست می آیند در بعضی کشورها مجاز شمرده می شوند. با افزایش روزافزون آنزیم های میکروبی, تایید و پذیرش چنین مواردی کاهش خواهد یافت. چون لب پنیر و مشتقات ن منبع مقرون بصرفه ای از نظر پروتئین محسوب می شوند. استفاده از لین افزودنی های لبنی در انواع محصولات غذلیی بسیار متذاول است. نظیر سایر موارد: شزط حلال بودن لین محصولات حلال بودن افزودثى هاى لبثى مورد استفاده در آنها است.

صفحه 21:
۳ « گوشت و مرغ‌نه تنهابه عنوان غذاهای عمده مصرف می شوند بلکه به عنوان افزودنی | های فراوری شده در فرمولاسیون محصولات غذلیی غیرگوشتی بی شماری نیز مورد | استفاده قرار می گيرند. در صنایع غذایی کشورهای صنعتی جهان هر بخشی از لاشه حیوان بطریقی مورد مصرف قرار می گیرد. ‎i‏ ‏بخش های نامرغوبتر لاشه و محصولات فرعی آن به پودر و افزودنی های غذایی تب شده وبه عنوان عوامل طعم دهنده براى سوب هاء غذاهای حاضری و غیره استفاده می شود. چربی حیولنی خللص سازی شده‌به روغن مخصوص شیرینی پزی. امولسیفایرها و دیگر افزودنی های غذایی تبدیل می شود. لين كروه از افزودنی های غذلیی اگر از حیوان حلال بدست آمده باشند حلال خواهند بود البته باید از آلودگی متقاطع نیز جلوگیری نمود. >

صفحه 22:
۱ “ مواد طعم دار و طعم دهنده ها می توانند ساده باشند مثل فلفل و یا ۲ 4 1 1 پیچیده بوده و حاوی چندین جزء تشکیل دهنده باشند. برخی از طعم دهنده های پیچیده ممکن است حاوی بیش از یکصد جزء با " منشاء های متفاوت باشند. ممکن است هزاران جزء برای ایجاد یک | 1 ‎é‏ ‏طعم استفاده شود. لين اجزاء ممكن است از ميكروب هاء كياهان. . مواد معدنی. مواد نفتی. حیوانات و يا مواد سنتتیک تهیه شوند. ۲ < برای تولید محصولات غذلیی حلال. تویدکنندگان بلید از طعم ۱۵ ۱۹ مخلوط های اجزاء مختلف که دارای حق انحصاری هستند و يا از فرمول های سری تهیه می شوند مطمئن شوند تا محصول تب له شده حلال و عاری از مواد مشکوک باشد. ۳

صفحه 23:
رةه در ساير كشورهاى جهان

صفحه 24:
“« آمار سازمان گردشگری کره نشان می‌دهد حدود ۷۴۰ هزار گردشگر مسلمان سالانه از اين کشور دیدن می کنند که بیشتر آنها از کشورهای مالزی و اندونزی هستند. با توجه به پیش‌بینی افزلیش تعداد گردشگران به ۸۰۰ هزار نفر در هر سال. کره جنوبی برآوردن نیازهای گردشگران مسلمان را ضروری می‌داند. < سازمان گردشگری کره جنوبی جهت کسب درآمد بیشتر از گردشگران مسلمانان. درج نام و نشانی ۲۰۰ غذاخوری حلال را در راهنمای گردشگری این کشور انجام داده است.

صفحه 25:
iho. institutohalall اسپانیا در حال حاضر. بیش از ۴۰۰ شرکت با گواهی حلال دارد که اکثر آنها به تولید و عرضه محصولات غذلیی و اجناس مختلفی نظیر گوشت. سوپ, کوکو سیب زمینی یخ زده. آب میوه. نوشیدنی های بدون الکل و یا شیرینی می پردازند. تخمین زده می شود که در حال حاضر نزدیک به دو میلیون نفر مسلمان در اسپانیا زندگی می كتند و لين باعث شده كه شركت هاى اسبانيابى. براى ارلئه خدمات به لين قشر از مردم کشور تمایل نشان دهند.

صفحه 26:
در حال حاضر فرانسه. بریتنیا و آلمان از بزارهای کلیدی غذاهای حلال در اروپا به شمار می ‎asl‏ در بازارهای اروپا محصولات حلال ۱۵ تا ۳۰ درصد گران تر از سایر محصولات مشابه به فروش می رسند. بر اساس تحقیقات انجام شده در مناطق مسلمان نشین اروپا بیش از ۶۱ درصد مدارس, از گوشت خوک در هیچ غذایی استفاده نمی کنند. رشد صنعت غذلیی حلال در سراسر جهان حاکی از تملیل غیر مسلمانان به گوشت حلال که طعم بهتر و گوشت سالم تر نسبت به انواع غیر حلال است. دارد.

صفحه 27:
با وجود اينکه تایلند کشوری غیر مسلمان است اما صنعت حلال ن در مقایسه با کشورهای دیگر رشد چشمگیری داشته تا جلیی که علاوه بر اشباع بازارهای داخلی برای مسلمانان داخل کشور. اقدام به صادرات اين محصولات به بازارهای جهانی می‌کند. « تولید محصولات و مواد غذلیی حلال در تایلند در اختیار دو مجموعه مختلف است که یکی «مر کز علمی و تحقیقاتی حلال» و دیگری بخش «حلال کمیته مر کزی مسلمانان تایلند» است. « در کل بخش حلال کمیته مرکزی مسلمانان تایلند با توجه به دارا بودن جايكاه دولتى؛ به کارخانجات و شرکت‌هلیی که بعد از بررسی‌های انجام شده توسط مرکز علمی و تحقیقاتی حلال بر ریی محصولات آنها از لحاظ کنترل کیفیت و رعلیت اصول شرعی. گواهینامه حلال صادر کرده و همچنین به بازرسی‌های مختلف برای جلوگیری از سوءاستفاده از برند حلال نیز رسیدگی مى كند.

صفحه 28:
“« یکی از موفق ترین کشورها در عرصه ی صنعت حلال. مالزی می باشد. مالزی تلاش کرده به قطب بين المللی بازار غذلیی حلال تبدیل شود و دولت لین کشور اقدام هلیی را برای حملیت از لین هدف داشته که در میان آن می توان به تاسیس موسسه توسعه ی صنایع غذایی حلال اشاره کرد. ““ در مالزی. تجارت حلال جزء وظلیف دولت است. سیاست حلال سازی مالزی در درجه اول دارای یک هدف منطقه ای, برای جذب سرمایه گذاران از اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (((۵5۴۸) است. < کشور مالزی به عنوان کشور پیشتاز در لین عرصه از سال ۱۹۹۷ فعالیت هلیی را در زمینه ی کدکس حلال و تدوین آیین نامه ها و اعطای نشان و بر گزاری نمایشگاه های حلال آغاز کرده است. ‎go‏ سال ۰۲۰۰۴ مالزی نمایشگاه بین المللی حلال را راه اندازی کرد که در ن غول های صنایع غذایی و فروشگاه هایی مانند نستله. تسکو و مک دونالد شرکت داشتند.

صفحه 29:
استاندارد غذاى حلال

صفحه 30:
امروزه محصولات غذایی تولید شده توسط صنایع غذایی بسیار پیچیده اند. در میان این پیچیدگی چیزی که پنهان است اجزای ترکیبی می باشد که در لیست عناصر تر کیبی بیان نمی سود. در بعضی از کشورها آیین نامه هلیی وجود دارد که به تولید کننده اجازه می دهد از عناصر ترکیبی اضافه شده به مقدار ناچیز در محصول نهایی بدون ذکر آن ها در لیست عناصر ترکیبی استفاد کند. در صورتی که طبق احکام اسلامی ذره ای از مواد حرام. سبب حرام شدن غذای حلال می شود. غذای حلال نه تنها بلید عاری از هر گینه عناصر حرام باشد. بلکه بلید از هر گونه نجاست که ممکن است در خط تولید. بسته بندی و انبار کردن پدید آید. پاک باشد.

صفحه 31:
> این استانداردها توسط گروه کارشناس استاندارد سازمان کنفرانس اسلامی ایجاد و توسعه یافته است. در لين استانداردها احکام اسلامی عرفا شامل احکام پذیرفته شده و باورهای میان کلیه مذاهب بدون در نظر گرفتن تنوع آن در کشورهای مختلف می باشد. لین استانداردها روی هم رفته بررسی هایی در ‎plas‏ مراحل (از مواد خام تا محصول نهایی) تعیین می کند. < استاندارهای اسلامی به کارگرفته شده در مراحل مختلف شامل آماده سازی, پرورش بسته بندی. برچسب زنی. جابه جایی. انتقال. توزیع. ذخیره سازی. پخت غذای حلال و نحوه ارایه آن طبق ضوابط شرعی می باشد. < کلیه نیازمندی های لین استانداردها؛ عمومی و جامع هستند وبه منظور کاربرد کلیه سازمان ها در زنجیره غذلیی بدون در نظر گرفتن وسعت و پیچیدگی ‎Ol‏ ها در نظر گرفته شده است و شامل سازمان هایی که درگیر یک مرحله و یا مراحل بیشتری در این زنجیره غذایی شده اند. نیز می شود.

صفحه 32:
با تشکر از توجهتان

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
25,000 تومان