صفحه 1:
صفحه 2:
خوان:
عنوان: مواردی که برای تغذیه سالم به
۱ 03 خاطر سپا
مقصودى اصل 1
نام استاد:
نا د: سعيد يوسف زاده
گروه: ۵۱
شماره دانشجوی:
۹+۴ 35° 10 طرابانه در تعلیم و تربیت
صفحه 3:
اصول تغذیه
صفحه 4:
هرم غذایی چیست؟
روغن. چربی و شیرینی
صفحه 5:
برای تغذیه سالم به خاطر بسپارید
کفلیت:
پرنج, ماکاروتی: میوه و سبزی باشد و قند و چربی, کمتر از همه مصرف شود.
از مواد موجود در پایین هرم غذایی باید بیشتر مصرف کرد. پس غذای اصلی باید شامل نان.
تنوع و تعادل : یعنی همه مواد موجود در هرم غذایی باید مصرف شود و غذا متنوع باشد و هیچ یک |
طبقات هرم حذف نشود.
تناسب: یعنی تغذیه باید با سن و شرایط جسمی و فعالیت بدنی فرد متناسب باشد. مثلا زنان باردا و شیردا؛
کودکان و نوجوانان, انرژی و پرو
بیشتری در رژی 4 خود ا,
صفحه 6:
گروه های هرم غذایی
گروه نان و غلات
گروه میوه
گروه سبزی
گروه شیر و فرآورده های لبنی
گروه گوشت و جایگزین ها
صفحه 7:
گروه نان و غلات
این گروه به کربوهیدراتهای نشاسته ای مشهور هستند و شامل : نان - برنج - ماکاروا
جو و انواع غلات دیگر می شود.
چرا مصرف این گروه غذایی برای بدن مورد نیاز است ؟
مواد مغذى كه اين كروه تأمين مى كند :
کربوهیدرات ها : منابع عمده انرژی بدن.
فیبر غذایی : برای سلامت روده ها و جلوگیری از یبوست.
ويتامينهاى كروه 8
صفحه 8:
صفحه 9:
گروه غذایی میوه و سبزی :
ارزش تغذیه ای این گروه شامل :
ویتامین - Vitamin C برای سلامت پوست و بافتها و کمک به جذب آهن می نماید
فولات - مورد نیاز سلولهای خون
منابع فیبر غذایی : برای سلامت روده و پیشگیری از پپوست می نماید .
کربوهیدراتها : منبع انرژی
فیتوکمیکالها : کمک به پیشگیری از بعضی بیماریهای بد خیم می نماید و بر ضد بیماریهای
صفحه 10:
گروه شیر و فرآورده های لبنی
این گروه شیر - پنیر - دوغ - ماست و همچنین شیرسویا غنی شده با کلسیم را
شامل می شود . این گروه شامل کره و خامه نمی باشد.
مواد مغذى كه اين كروه تأمين مى كند :
كلسيم - مورد نیاز برای رشد و نمو و حفظ و نگهداری و سلامت BL
پروتئین - مورد نیاز برای رشد و بازسازی بافتها و همچنین منبع انرژی
ويتامين 812 - برای سلولهای قرمز خونی و عملکرد عصبی بدن مورد نی
صفحه 11:
گروه غذایی گوشت و جایگزین ها
این گروه غذایی شامل گوشت قرمز و پرندگان و ماهی
مغزها(بادام گردوء فندق
حبوبات و لوبياها - ( لوبیای چشم بلبلی - عدس و نخود را در بر می گیرد - این منابع
يروتئين و فيبر و آهن را تأمين مى نمايد.( 7
سوسيس و كالباس اين كروه از جربى بالايى برخوردار هستند و توصيه به مصرف
شود.
توجه شود که هفته ای حداقل ۲ بار از ماهی استفاده شود.
صفحه 12:
گرالاس کروه مورد تباز است ؟
مواد مغذی که این گروه برای بدن فراهم می سازد :
پروتئین : مورد نیاز برای رشد و نمو و بازسازی و ترمیم و نگهداری بافتها و همچنین منبع انرژی هستندل
آهن : بخصوص در گوشتهای قرمز - مورد نیاز برای سلامت گلبولهای قرمز خون می باشد .
ویتامین های گروه 8- مخصوصاً 812 برای گلبولهای قرمز خون و عملکرد بافت عصبي مورد نیاز
است . (
روی : برای رشد و نمو و بازسازی و ترمیم بافتهای بدن مورد نیاز است .
امگا ۳: در روغن ماهی موجود است و بر ضد بیماریهای قلب و عروقی عمل کمک می نماید .
صفحه 13:
گروه چربیها :
این گروه شامل مار گارین - کره - دیگر روغنها - روغن آشپزی - روغن سالاد و جا
- و غذاهای سرخ شده مثل : چیپس سرخ شده - انواع شُسها که تمام این غذاها جز
گروه چربی ها هستند .
گروه شکر :
غذاهای این گروه شامل نوشابه های غیر الکلی - شیرین کننده ها - مربا - شکرا-
غذاهایی نظیر کیک - پودینگ - شیرینی ها - بیسکویتها - شیرینی های خامه ۱
بستنى خامه اى را در بر مى كيرد . افراد بايد اين دو گروه را کمتر مورد استفاده ق
دهند .
صفحه 14:
كك
نمک برای کارکرد مناسب بدن مورد نياز است ولى بهرحال نمک مصرفی افراد
معمولا بیش از مقدار مورد نیاز است . توصیه می شود که نمک مصرفیل
صفحه 15:
در هر سه وعده غنلییاز لنولع میود ها و سبزیها مصرفکنید بسه طوریکه -
روزلنه بیشاز نیم کیلو گرم مبوه و سبزیدر رژیم شما بساشد. (وجود یاف
طبیعیدر میود و سبزیجاتساعشیشود که مواد سرطانزا و زیانور/ بسراحتی
از بدندفع شود و كار كرد دستكاه گوارشب صورتطلوبیب اشد و از
و سکته قلبیپیشگیریشود.)
از لفزلیشروزنخود جلو گیریک نید برلیک اهشروزنآنچه مهمتر از خوردن
فعا لیس دنیو ورزشبناسوو مداهم لست
از مصر فگ وشتقرمز بکاهید و از حبوباتبه عنولنجایگز یگ وشلستفاده -
صفحه 16:
مصرفچربیرا ببه حدلقلب رسانید روغحیولنیم صر فف کنيد و ببه -
جای]ناز روغرنباتیمایع لستفاده کنید مصرفكره حيولنىرا به
«حدلقلب رسانید و آنرا با کرد گیاهیجایگزیرک نید
از مواد غذلییمحتویمواد ن_گهدارنده مانند سوسیسو کاللاسو - بر
سسها کمتر لستفاده نید همچنیرنوشابه هایگازدار را کمتر /
.ترشيجاتو خيار شور مصرففكنيد و به جاىآ نسالا مصرفكنيد -
روزلنه مصرفهو ليولنشير كمجربىو لبنيانلاماسيكبرلوجلو كيرئاز -
.پسوکی!ستخولو حفظ سلامتیب خصوصبرلیلفراد مسنضروریلست
.هر روز آبکافیب نوشید تسابه بسیماریسنگک لیه مبتلانشوید -
صفحه 17:
کمخونی ناشی از فقر آهن
فقر آهن یکی از شایعتریسن اختلالات تغذیهای در کشورهای در حال
توسعه و مهم ترین علت کمخونی تغذیه ای در کودکان و زنان در سنین
باروری است که با ایجاد گلبولهای قرمز کوچک و کاهش میزان
هموگلویین مشخص میشود که این بیماری سسبب اتلاف مناب
مراقبتهای بهداشتی, کاهش بهرهوری در اثر افزایش میزان مرگ و میر )
کم خوتی فقر آهت 74
صفحه 18:
عوامل افزايش دهنده جذب آهن
- اسید سیتریک و اسید اسکوربیک یا ویتامین ث که در آلو خربزه. ریواس, انبه,
گلابی. طالبی. گل کلم. سبزىهاء آب پرتقال. لیمو شیرین. لیمو ترش, سیب و
آناناس وجود دارند میتوانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن 4
ee
گوجه
- اسید مالیک و اسید تارتاریک که در هویج. سیب زمینی. چفندر. کدوتنبل:
فرنگی. کلم پیچ و شلفم موجود است نیز سبب افزایش جذب آهن میشوند.
- محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده میشو:
صفحه 19:
توصیههای کلی زیر را به کار ببندید
- استفاده از غذاهایی که غنی از آهن میباشند.
- استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین ث هر وعده غذایی جهت جذب بهتر آهن
(مثل پرتقال. گریبفروت. گوجه فرنگی. کلم. توت فرنگی, فلفل سبز. لیمو ترش)
- گنجاندن گوشت قرمز. ماهی یا مرغ در برنامه غذایی.
- پرهیز از مصرف چای يا قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا.
-برطرف کردن مشکلات گوارشی و پبوست.
مشاوره با پزشک و متخصص تغذیه جهت پیشگیری به موقع و یا بهبود کمخون
- استفاده از نانهایی که از خمیر ورآمده تهیه شدهاند.
صفحه 20:
- استفاده از خشکبار مثل توت خشک. بر گه آلو, انجیر خشک و کشمش که منابع
خوبی از آهن هستند.
- استفاده از غلات و حبوبات جوانه زده.
- شست و شو و ضد عفونی کردن سبزیهایی که استفاده میکنید. . . /
- شستن کامل دستها با آب و صابون قبل از تهیه و مصرف غذا و پس از هر ب
مزاج
- مصرف روزانه یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه يس از زا
در زنان باردار.
- مصرف قطره آهن همزمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان ۲ سالگی در کود:
صفحه 21:
enue
با تشکر از توح
مقصودی
اصل